Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka Page 10 of 13

Kasviskinkkurulla

Netin uumenista poimittiin ajatus kinkkurullasta.

Rullaan tarvitaan:
perunaa -5
porkkanaa -3
palsternakkaa -1
salottisipulia -3
ruohosipulia tai vastaavaa
kinkkua
yrttituorejuustoa
raastettua juustoa
kananmunaa – 3
suolaa
mustapippuria

Ainekset

Ainekset

Ensiksi ainekset esille ja ne kuoritaan.

Raastetut kasvikset

Raastetut kasvikset

Kasvikset raastetaan ja sekoitetaan – tässä näämmä valvovien silmien alla 🙂

Sekoitetaan

Sekoitetaan

Raasteisiin sekoitetaan 2-3 rikottua munaa jotka on maustettu suolalla ja pippurilla.

Uunipellille

Uunipellille

Seos levitetään uunipellille tasaiseksi matoksi. Pelti uuniin 180 astetta ja 30 min.

Paistettu levy

Paistettu levy

Paistamisen jälkeen levylle levitetään tuorejuustoa.

Kinkut

Kinkut

Kinkkusiivut juuston päälle.

Lisää tuorejuustoa

Lisää tuorejuustoa

Toinen levitys tuorejuustoa kinkkujen päälle.

Rullataan

Rullataan

Koko komeus rullataan aluspaperia hyväksi käyttäen.

Juustoraastetta

Juustoraastetta

Rullan päälle hyvä kerros juustoraastetta. Pötkö uuniin grillivastuksen alle n. 10-15 min.

Uunista ulos

Uunista ulos

Paistetaan kunnes juusto on saanut hieman väriä. Tämä pötkö olisi saanut olla hieman kauemmin grillattavana.

Annos

Annos

Pötkö leikataan reiluiksi siivuiksi ja asetetaan lautaselle. Lisäkkeenä salaattia.

Karitsan lapa

Ostin taannoin puolikkaan karitsan. Karitsan ensimmäinen ruoka tuli tälle päivälle.
Pakastimesta otin sulamaan edellisenä iltana palan lapaa.

Lapapala

Lapapala

Meinasin kuutioida palan, mutta se olikin luullinen, joten tein vain joitakin viiltoja pintaan.
Paistoin rautapadassa pinnat kiinni (voita) ja lisäsin pataan vettä, luulientä ja yrttejä – minttua ja rosmariinia. Mausteksi suolaa ja rouhittua mustapippuria.

Patayrtit

Patayrtit

Lambi sai hautua uunissa 150 asteessa pari tuntia. Sillä aikaa pilkoin nauriin, pari porkkanaa, ison punajuuren ja sipuleita (kelta- ja valkosipulia sekä purjoa) pataan ja jatkoin hauduttamista vielä pari tuntia laskien lämmön 100 asteeseen.

Pata

Pata

Nestettä tuli vähän turhan paljon, mutta ei haittaa. Sen voi ottaa talteen ja laittaa luuliemenä pakastimeen seuraavia aterioita varten.

Annos

Annos

Lopputulos oli oikein herkullinen.

Palapaisti

Viikolla tilasin tuottajalta lihaa. Suomalaista naudanlihaa 10 kiloa kotitila.fi palvelun kautta. Lähetys tuli ja hetihän sitä piti ryhtyä testaamaan.

Syntyi palapaistia. Liha oli valmiiksi paloiteltua ja vakumiin pakattua. Annoin sen rauhassa lämmetä huoneen lämmössä ennen valmistamista.

Ainekset

Ainekset

Palapaistin ainekset pidin yksinkertaisina. Pari porkkanaa, pari valkosipulin kynttä ja sipuli sekä lihat.

Pannulla

Pannulla

Paistoin palaset voissa kuumalla pannulla.

Pinta

Pinta

Kääntelin palat niin että pinnat paistuivat joka puolelta. Paistoin pannulla myös sipuliin hieman väriä.

Pata

Pata

Siirsin palat, sipulit ja pilkotut porkkanat pataan. Lisäsin 1,5 dl vettä ja vajaan purkin kermaa. Mausteeksi suolaa ja mustapippurirouhetta.

Palapaisti

Palapaisti

Pata kansineen uuniin hautumaan reiluksi tunniksi. Liha oli valmiiksi niin mureaa että kovin pitkää haudususaikaa ei tarvittu. Palapaistin lisukkeeksi laitoin ihan tavallista perunamuusia. Lisänä vielä thaimaalaistyyppistä kurkkusalaattia.

Annos

Annos

Maku oli erinomainen eikä mitään maustekikkailuja tarvittu.

Ribsit

Kesän toivelistalla on ollut ribsit. Viimein kaupasta löytyi sopivat palat joita sitten työstämään.
Perusoppeja hain monilta sivuilta, mutta erityisesti tutkin Poppamiehen ajatuksia aiheesta. Usein sovellan saamiani ohjeita. Joskus pakosta ja toisinaan huomaamatta. Kokemus oli kuitenkin sen verran maukasta että parempi kirjata ylös.

Ja miten minä ne sitten tein.

Komeat spare ribsit pöydälle. Isot luiset rivit olivat mukavan lihaisia.

Lihaisat palat

Lihaisat palat

Ensiksi poistin kalvot. No jaa. Toisesta lähti helposti ja toisesta ei sitten millään. Pitänee harjoitella vielä.

Kalvojen poistaminen

Kalvojen poistaminen

Rivit leikkasin puoliksi ja saamani neljä melko isoa palasta ladoin kattilaan.

Kattilassa

Kattilassa

Kattilaan vettä niin paljon että ribsit peittyvät. Lisäsin reilusti puhdistamatonta merisuolaa. Ainakin 3 ruokalusikallista. Kattila meni jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Rub mausteseos

Rub mausteseos

Seuraavana aamuna valmistin oman RUB-seokseni kaikesta siitä mitä kotoa löysin. Useita ohjeita läpikäytyäni tulin vakuuttuneeksi että jotakin makeaa tulee seoksessa olla, jotta se tarttuu pintaan ja kiinnittää mausteet lihaan hyvin.

Minun RUB

Ruokosokeri vajaa dl
Suola 2 tl
Paprikarouhetta 6 rlk
Mustapippurirouhe 2 tl
Sipulirouhe 3 rlk
Korianteri, jauhettu 2 rlk
Inkivääri, jauhettu 2 rlk
Muskotti, jauhettu 1 tl
Kurkuma, jauhettu 2tl
Vampyyrisuola 1 tl
Lipstikka, kuivattu 2rlk
Kaneli, jauhettu 2 tl

Ainekset sekaisin ja valmis tuli.

Pintamauste

Pintamauste

Suolavedestä nostetut ribsit saivat hieman kuivahtaa ja sen jälkeen taputtelin mausteseosta palasiin. Hieman enemmän olisi saanut sitä olla, mutta kun lisäsin paprikarouheen määrää sain sopivasti jatkettua seosta. Ohjeessa on tuplattuna ko määrä.

Uunipellille

Uunipellille

Olin suunnitellut valmistavani ribsit suosiolla uunissa. Vuorasin syvän uunipellin leivinpaperilla ja asetin palaset pellille luupuoli ylöspäin. Uuniin n. 125 astetta lämpöä. Ribsit saivat olla kaikkiaan 3,5 tuntia hiljaksiin kypsymässä.

Sillä välin valmistelin muuta.

Lanttua

Lanttua

Pilkoin kokonaisen lantun palasiksi. Hieman suuremmiksi kuin ”ranskalaiset”. Jätin ne odottamaan uunipannulle lisäämistä.

Otin esille omaa BBQ-kastiketta varten sopivia aineksia.

Kaapin aarteita

Kaapin aarteita

Useita ohjeita luin ja mihinkään niistä ei kaikkia aineksia löytynyt, joten säveltäminen jatkuu.

Sipulit kuullottumassa

Sipulit kuullottumassa

Alkuun pilkoin sipulit ja kuullotin ne voissa. Voita oli reilusti käytössä. Seuraavaksi lisäsin tomaatti-chilimurskan ja oman maun mukaan kaikkea muuta. Ruokosokeria (kyllä edelleen, nyt se palvelee karamellisoitumista viimeisessä vaiheessa) vajaa desi. Muita nesteitä n. 1-2 rlk kutakin. Lisäksi mustapippuria ja paprikarouhetta.

BBQ poreilee

BBQ poreilee

Kattila liedelle ja soosi sai kiehua poreillen tunnin verran. Välillä hämmentelin ja maistelin makukirjoa. Hyvältä vaikutti heti kättelyssä. Valmista kastiketta tuli n. 3,5 dl.

Oli aika katsoa mitä uunissa tapahtuu.

Lantut

Lantut

Samalla kun käänsin ribsit laitoin leikkelemäni lantut ribsien alle hautumaan. Jatkoin paistamista miedolla lämmöllä vielä niin pitkään että 3,5 h täyttyi varmasti. Taisi mennä lähemmäs 4h ennenkuin siirryin seuraavaan vaiheeseen.
Tässä vaiheessa tarkistin kypsyyttä maistamalla. Hyvä suutuntuma ja mukavasti myös irtosi luusta.

Aika ottaa esille nyt jo hieman jäähtynyt BBQ-kastike.

Soosit päälle

Soosit päälle

Jokaisen palasen päälle hyvä kerros tekemääni kastiketta. Vaihdoin uuniin grillivastuksen päälle ja asteita reilusti enemmän eli n. 250. Pellin asetin ylimmälle tasolle. Jatkoin paistamista noin 20 min. Puolessa välissä käänsin peltiä (en omaa kiertoilmauunia) ja tarkkailin samalla että pinta ei pääse palamaan. Kun BBQ-kastike on karamellisoitunut pintaan niin alkaa olla valmista.

Uunista pois

Uunista pois

Ehkä hieman pidempään olisi vielä voinut olla. Huoneissa alkoi olla sen verran tuoksua että olihan sitä jo päästävä maistamaan 🙂

Hyvä koostumus

Hyvä koostumus

Ribseistä tuli moninverroin parempia, mitä ajattelin osaavani. Iso kiitos Poppamiehelle sekä kaikille niille kymmenille ohjeille joita selasin ennakkoon. Tällä omalla versiollani voin tehdä toistekin.

Aivan mainiota ruokaa, jota suosittelen syömään ulkona vaikka valmistaiskin sen uunissa.

Inkivääritee

Kesäinen kurkkukipu iski yllättäen. Rohtokauppaan ei päässyt joten piti etsiä kotikonsteista jotakin tilannetta helpottavaa. Vanha isoäidinaikuinen rohto on inkivääritee.

Ainekset

Ainekset

Ainekset – ainakin melkein – löytyivät kaapista. Tuoretta inkivääriä, hunajaa ja limen mehua. Tuore sitruuna tai lime olisi monin verroin parempi aines, mutta menee näinkin.

Inkivääriä siivutin kattilaan ja laitoin vettä päälle. Kiehautin ja annoin poreilla pari minuuttia. Lisäksi voi laittaa vielä valkosipulia, joka on vanha tulehtusta ehkäisevä hoitoaines. Tai chiliä, joka tuo potkua ja hillitsee yskän ärsytystä.

Kattila

Kattila

Liemen hieman jäähdyttyä kaadoin nesteen kuppiin ja lisäsin lusikallisen hunajaa ja limeä.

Inkivääritee

Inkivääritee

Tautia liemi ei varmaan paranna mutta lievittää kurkussa lymyävää kipua. Inkivääritee on lisäksi hyvän makuista, mikäli inkivääristä ylipäätään pitää.

Jos kaapista löytyy kookosöljyä, niin hieman sitä lisukkeena tukisi myös mahdollisten pöpöjen nujertamista.

Tomaattisalsa

Näpäkkä tomaattisalsa sopii moneen tilanteeseen.

Tuoreet ainekset

Tuoreet ainekset

(kirsikka)tomaatteja
1 sipuli
limen mehua
punainen chili
tuoretta korianteria hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
valkosipulia 1-2 kynttä
pehmeää fetajuustoa

Kaikki ainekset pienin pieniksi 5x5mm ja sekaisin kulhossa.

Pieneksi silputut

Pieneksi silputut

Chilin ja mustapippurin kanssa saa olla tarkkana, että ei tule liikaa.
Päälle vielä fetajuustoa kuutioina. Fetan voi myös sirpustaa ihan pieneksi ja sekoittaa salsan sekaan.

Ateria

Ateria

Salsa sopii hyvin mihin vaan. Tässä se yhdistettiin avocadoon ja hyvää oli.

Yrttisiika

Ja tästä talteen taas hyvä ohje.

siika fileinä
suolaa
tuoretta rosmariinia
tuoretta persiljaa varsineen
tuoretta ruohosipulia
tuoretta korianteria
sitruunamehua (yhden sitruunan mehu)
3–4 valkosipulinkynttä siivutettuna
oliiviöljyä
voita

Nosta siikafileet sopivan kokoiseen vuokaan. Ripottele sisälle ja päälle suolaa ja sitruunamehua. Laita osa yrteistä kalojen sisään ja alle sekä päälle. Lisää valkosipuli ohuina viipaleina. Pirskota kaloille ja vuokaan öljyä ja laita paalle muutama voinokare.

Yrtit olivat kaikki niitä mitä olen kesän ajan kasvattanut itse. Piti testata miten sopivat yhteen 🙂

Kypsennä 200 asteessa 20–35 minuuttia kalan koosta riippuen. Kokeile kalan kypsyyttä. Kun selkäevä irtoaa helposti vetäisemällä, kala on kypsä.
Tarjoa lisäkkeeksi esimerkiksi höyrytettyä tai vokattua kaalia tai muita kasviksia sekä pilahviriisiä.

Siikaa uunissa

Siikaa uunissa

Juhannusmenu 2016

Laitetaanpa tännekin jotakin päivitystä välillä.
Ruokahommelit ovat olleet hieman tauolla meneillään olevan muuttotouhun vuoksi. Lisäksi olen tainnut kokkailla näiden entisten ohjeiden mukaisesti silloin kun olen ruokaa enempi laittanut.

Muuttoon kuuluu ajatus, että syödään kaapit ja varastot tyhjiksi niin on vähempi siirrettävää. Siitä siis syntyi juhannusmenun pohja.

Pakastimessa on vielä monta pakettia poroa. Luulin että jäljellä on vain käristykseen sopivia lihoja joita en ihan keskikesän juhlaa varten ajatellun. Kävin kuitenkin varaston läpi ja löysin aimo kimpaleen poron ulkopaistia.

Paisti

Paisti

Liha suli rauhassa vuorokauden verran. Leikatessani sopivia pihvipaloja veitsi leikkasi lihaa kuin voita. Pehmeää, mureaa ja raikasta jo tässä vaiheessa.

Paistoin pihvit kuumalla grillillä pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nopeaa touhua 😀 Mausteena vain suolaa ja pippuria.

poro - 2

Poron kaveriksi tuli parsaa pekonilla, herkkusieniä, fetasalaattia ja uusiaperunoita sillijäätelön kanssa.

Pikaohje

Pikaohje

Chilimarinoitu broileri

Päivän raaka-aineena oli broilerin fileet.
Fileet laitoin muutamaksi tunniksi marinadiin:

½ dl öljyä
limetin mehua
1 dl chilikastiketta
1 dl soijakastiketta
5 murskattua/pienittyä valkosipulinkynttä
2 cm raastetua inkivääriä
1 hienonnettu chili (itse kasvatettu 🙂 )

Marinadin mausteet

Marinadin mausteet

Kaikki ainekset sekaisin ja fileet marinadiin.

Marinadissa

Marinadissa

Broiskujen marinoituessa silppusin pieneksi perunaa, lanttua, porkkanaa, valkosipulia ja sipulia.

Juurekset

Juurekset

Pintakuivatut juurekset ja sipulit wokkasin ja broiskun paistoin pannulla.

Kastike syntyi vedestä, kermasta ja kanttarellituorejuustosta.

Valmis annos

Valmis annos

Ja ei kun syömään.

Poro padassa

Uusi valurautapata pääsi jälleen käyttöön. Moni tuttu ruoka on siinä valmistettuna saanut uutta syvyyttä aromeihin. Tänään kokeiluun pääsi poro.

Valikoimassa oli:

1/2 kg poroa
pekonia
Sipuli
Valkosipulia
porkkanaa
palsternakkaa
kuivattuja suppilovahveroita
kantarellifondia
laakerinlehtiä
timjamia
5d vettä
reilu 1dl kermaa

Poro

Poro

Hileinen poro puukolla ohuiksi siivuiksi.

Pekonia

Pekonia

Pannulla ruskistin pekonit, poron ja sipulit.

Pataan

Pataan

Kaikki pataan ja lisäksi paloitellut porkkana ja palsternakka.
Vesi ja mausteet sekä kerma sekaan ja koko komeus uuniin hautumaan.
n. 170 astetta ja pari tuntia tai vaikka enemmänkin jos asteita vähentää.
Seurataan nesteen haihtumista ja tarvittaessa lisätään.

Uunista tullut

Uunista tullut

Pata pöytään ja lisäksi juursmuusia. Tänään se syntyi lantusta, palsternakasta ja perunasta.

Annos

Annos

Valmis annos 🙂

Juustotangot

Pistänpä tänne talteen vanhan ohjeen joka pomppasi ET-lehden sivulta sopivasti esille.
Joulun jäljiltä oli pakastimessa pari joulutorttulevyä, joille ei oltu oikein tarvetta vielä keksitty. Tässähän se oli!

Tarvitaan
Voitaikina levyjä
Munaa
Raastettua vahvan makuista juustoa

Taikinalevyt

Taikinalevyt

Taikinalevyt sulamaan.

Leikatut levyt

Leikatut levyt

Siivutin taikinapyörällä levyt n. 6 suikaleeseen.

Juustoraaste

Juustoraaste

Raastoin juuston pieniksi suikaleiksi.

Muna

Muna

Voitelin siivut munalla johon lisäsin hitusen suolaa.

Tangot

Tangot

Pyöritin tangot juustoraasteessa ja laitoin parille kierteelle leivinpaperille.

Valmis!

Valmis!

Tuotokset uuniin n. 10 min ja 200 astetta.

Lohta teriyaki marinadissa

Edellisestä ruokasessiosta jäi jäljelle teriyaki-kastiketta joten sen pohjalta luomaan uutta ateriaa.

Ostin kaupasta pienen lohen ja fileroin sen. Ruodot laitoin tarkasti pussiin ja pakkaseen. Niistä saa taas mainiota kalalientä joku päivä.

Marinadi

Marinadi

Marinadin sekoitin kaapista löytyvistä aineksista. Teriyskikastiketta oli n. 1dl ja muita aineita liraus ja loraus. Lisäksi pursotin liemeen 2cm pötkön wasabia tuubista.

Lohet marinoituvat

Lohet marinoituvat

Laitoin laakeaan uunivuokaan lohipalat marinoitumaan nahkapuoli ylöspäin. Hyvä marinointi aika on 1-2h. Omani olivat huoneenlämmössä. Marinoinnin jälkeen huutelin vuokan ja palautin kalat siihen nahkapuoli alaspäin. Lisäsin hieman suolaa fileille ja ripottelin seesaminsiemeniä päälle. Koko komeus uuniin puoleksi tunniksi ja asteita siinä 200.

Valmis kala

Valmis kala

Kalan marinoituessa kokeilin myös uudenlaista perunalisäke ohjetta.

Pilkoin perunat kuutioiksi. Kuutiot laitoin kattilaan niin että juuri peittyivät veteen.

Perunat

Perunat

Keitin n. 15 min kannenalla. Lisäsin kattilaan 1 dl kermaa ja puoli purkkia Koskenlaskija ruoka – chilimautettua juustoa. Sekoitin kaiken sekaisin ja jatkoin perunoiden hauduttamista vielä n. 20 min.

Perunalisäke

Perunalisäke

Lisäkkeestä tuli todella maukasta.

Annoksesta en ottanut kuvaa.

Kalasta on moneksi.

Tänään oli käsittelyssä kirjolohi, josta ajattelin tehdä kunnon keiton sekä pakastimeen graavikalaa tulevaisuutta varten.
Kalaliemi syntyy samalla niin keittoa varten kuin myöhempiäkin tarpeita ajatellen.

Kala

Kala

Alkuun kala pöydälle ja vaillinaisilla fileroijantaidoillani sain sen osiin.

Kattilaan

Kattilaan

Roippeet kattilaan. Näyttää olevan hyvin lihaisia ruotoja 🙂

Kiehumaan

Kiehumaan

Kun kalan liha oli kypsynyt niin otin lihat talteen ruodoista ja päästä.

Riipimistä

Riipimistä

Ruodot taikaisin kattilaan muhimaan. Lisäsin mukaan sipulia, porkkanaa ja palsternakkaa.

Lisukkeet

Lisukkeet

Sipuli meni kuorineen päivneen. Joukkoon vielä laakerinlehtiä sekä jokunen pippuri. Liemen voi myös suolata tässä vaiheessa jos haluaa. Itse jätin suolaamatta, koska ajattelin ottaa lientä talteen myöhempiä tarpeita varten.

Siivilöity liemi

Siivilöity liemi

Parin tunnin jälkeen liemi näyttää jo melko valmiilta. Halutessaan hiljaista muhintaa voi jatkaa pidempäänkin. Liemi siivilöidään ja kas, hieno armomikas kalaliemi on valmis. Liemikuutiot tämä päihittää mennentullen.

Liemen valmistuessa valmistin ensin graavikalan.

Kala jamausteet

Kala jamausteet

Perinteiset mausteet: suolaa, pippuria ja tilliä.

Suolakala

Suolakala

Suolaa ei kovin paksulti tarvitse olla. Joku suolaa vain nahkapuolen – minä molemminpuolin. Kala pakettiin ja pakastimeen. Siellä se hiljalleen valmistuu.

Pilkoin myös toisen fileen kalanlihat kuutioiksi.

Kuutiot

Kuutiot

Keitto valmistuu alkuun valmistetun kalaliemen puolikkaasta. Liemi kattilaan ja hieman vettä sekaan. Pilkotut perunat ja sipulit sekaan ja keitos kiehumaan. Lisäksi kermaa n. 2dl. Tälläkertaa laitoin mukaan myös vajaan purkillisen smetanaa täydentämään makua (= tyhjensin jääkaappia). Kun perunat ovat sopivan rapsakoita lisäsin mukaan kalat – kuutiot sekä aikaisemmin riivityt roippeiden lihat. Maun tarkastus ja valmista tuli.

Kattilallinen kalakeittoa

Kattilallinen kalakeittoa

Juuri valmistuttua vielä pieni siivu voita. Tämän taydellisemmäksi ei kalakeitto tule.

Annos

Annos

Bon Apetit!

Pororuukku

Tänään syntyi pororuukku.

Näitä tarvittiin:

poron lihaa köntti
voita
1 sipuli
2 dl pilkottuja sieniä
1 porkkana suikaleina
mustapippuria rouhittuna
suolaa
3 dl kermaa
pekonia
voitaikinaa
kananmuna voiteluun
seesaminsiemeniä koristeluun

Alkuun lihapala sulamaan pakkasesta. Hieman hileinen liha on helpointa leikata ohuiksi suikaleiksi.

Lihan leikkuu

Lihan leikkuu

Suikaleet paistoin voissa isossa kattilassa, niin että saivat vähän väriä.

Pannulla

Pannulla

Lisäsin mukaan suikaloidut porkkanat ja pienityt sipulit.

Lisää tavaraa

Lisää tavaraa

Sekaan kerma sekä mausteet ja annetaan hautua n. 20 min kannen alla.

Kermassa

Kermassa

Tässä kohden uuni päälle n.200 astetta.

Hautumisen jälkeen siirsin koko satsin uuniruukkuun ja laitoin pekonia ristiinrastiin päälle. Käytin neljä siivua, enempikin olisi voinut laittaa.

pekonit

pekonit

Kaiken päälle vielä voitaikinakansi jonka koristelin taitavasti poron kuvalla 🙂

Kansi

Kansi

Kanamunavoitelun ja seesaminsiementen roiskimisen jälkeen vuoka pääsi uuniin n. 30 min.

Uunista tullut

Uunista tullut

Ruukku oli makoisa kokeilu, jota tulee tehdyksi toistekin.
Annoskuva ei tullut ihan tarkaksi. Harmi.

Annos

Annos

Poro on parasta – siitä ei mihinkään pääse.

Page 10 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi