Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: rosmariini

Pakettikanaa uunissa

Kanan tai broilerin kanssa on aina pähkäilemistä, että ei tee aina samaa ruokaa.

Tällä kertaa piti kokeilla aikaisemmin tuntematonta valmistustapaa. Broileri kuivahtaa helposti, joten oli syytä kokeilla konsteja mehukkuuden säilyttämiseksi.

Yrtit

Ensiksi parvekepuutarhalta kaikki mahdolliset yrtit talteen. Mukaan tuli salviaa, korianteria, persiljaa, rosmariinia, timjamia ainakin.  Yrtit saksilla pieneksi silpuksi.

Fileet

Tuottajan marinoimat ja maustetut kanafileet uunivuokaan ja yrttisilppu päälle. Keittiöstä löytyi parhaat päivänsä nähnyt sitruuna, jonka vielä lisäsin päällimmäisiksi.

Yleensä käytän maustamattomia tuotteita, mutta tällä kertaa saatavuus oli heikompi.

Pergamiini

Hieman vuokaa reilumpi pala pergamiinia tai leivinpaperia. Tilkka öljyä päälle ja öljysin koko paperin.

Fileiden päälle nokare voita ja kauniisti pakettiin niin että pergamiini menee hieman myös fileiden alle. Tämän konstin sanotaan ehkäisevän kuivumista.

Paketoitu kana

Uuniin n. 200 astetta. Ja noin puolisen tuntia on hyvä aika. Jos on lihamittari käytössä niin, n. 75 asteessa on melko hyvä lopputuotos.

Paistettu

Annoin hetken vetäytyä.

Annos

Lisänä salaattia homejuustomuruilla ja halukkaille myös riisillä.

Päivän juomana raikas ja kuohuva Henkel juoma.

Henkel

Juomakuva Siipan, muut omia 🙂

 

Porsaan filee

Kaupasta tuli mukaan vaihtelun vuoksi porsasta. Possu ei ole suosikkilihojani, mutta välillä tulee kokattua sitäkin.

Herra Snellmanin sivuita keksin hieman toisenlaisen käsittelyn fileelle ja sitäpä sitten kokeilemaan.

Liha esille ja siivuttamaan. Tai jotakin sinne päin 😀

Leikkaus

Alkuun leikkasin tietenkin miten sattuu. Kimpale oli 1,5 kg, joten siitä tuli sitten muutakin laitettua. Sain aikaiseksi kahden leikkuulaudan pituisen ohuehkon levyn.

Levylle täytettä

Levylle levitin pilkottua sipulia ja valkosipulia sekä raastettua tuoretta kurkumaa. Feta-tyyppisen juuston siivuja murensin mukaan. Levy tiukalle rullalle.

Rulla

Ihan uskottavan näköinen rulla siitä tuli.

Sidonta

Sidoin rullan langalla. Koko komeus uunivuokaan ja uuniin. Lämpötila oli siinä 170 astetta. Rulla lämmitteli uunissa kunnes sisälämpötila oli 77 astetta.

Valmis

Annoin vetäytyä rauhassa puolisen tuntia kannen alla. Folioon se kai olisi pitänyt kääriä, mutta jäi nyt toteuttamatta.

Rullan kaveriksi syntyi sitruuna-rosmariini perunoita. Perunat reiluiksi lohkoiksi, sitruunaöljyä, suolaa ja mustapippuria. Kaikki sekaisin ja perunat reippaaseen öljykylpyyn ja vuokaan. Pinnalle sitruunasiivuja ja tuoretta rosmariinia.

Perunat

Perunat olivat possun kanssa alkuun uunissa. Possun poistuttua nostin lämpötilan 200 asteeseen.

Leikkaus

Poistin paketista narut ja leikkasin possurullan siivuiksi.

Annos

Ihan kelpo possu siitä tuli 🙂

Hirven vasan ulkofilee

Pakastimen kätköistä löytyi tälle päivälle hirven ulkofile.

Sulatin sen rauhassa ja otin sillä aikaa esille tarvittavia lisukkeita. Hieman silavaa – samasta pakastimesta, rosmariinia, suolaa, pippuria ja voita.

Ulkofile

Alkuun ylimääräisiä kalvoja hieman pois.

Pannu

Valurautapannuun köntsä voita ja rosmariinin oksa makua antamaan. Kun pannu hiljeni niin fileen palat pannulle saamaan väriä ja paistamaan pinnat kiinni.

Pannulla

Hyvä tuoksu levisi heti keittiöön 🙂

Vuokaan

Vuoan pohjalle laitoin sipulia ja kaalia antamaan makua. Lisäksi sinne olisi voinut laittaa mitä juuresta vaan, mutta tyydyin tällä kertaa tähän komboon. Fileet vuokaan päällimmäisiksi ja mausteet (suola ja pippuri) mukaan.

Silavat

Pannuun lisäsin vielä paistoliemen ja 1 dl vettä sekä päällimmäiseksi silavapalat pitämään huolta siitä, että filee ei kuivu. Silava ei ehdi kokonaan sulaa uunissa, joten sillä voi sitten vaikka huoltaa pannut.

Folio

Vuoan peitin foliolla ja lisäsin paistomittarin. Folio pitää huolta nestekierrosta, jolloin erityistä välivalelua ei lihalle tarvitse tehdä.

Hyvä sisälämpötila tälle fileelle on 65-66 astetta. Paistoin miedolla lämmöllä (n. 170 astetta) hieman vajaan tunnin.

Valmis

Paistamisen jälkeen liha vetäytyi peiton alla puolisen tuntia. Hyvä oli siivuttaa ohuiksi siivuiksi. Päälle vielä tuoretta rosmariinia ja sormisuolaa.

Vuokaan jääneestä nesteestä ja kermasta valmistin paistopannulla maukkaan kastikkeen, johon lisäsin (myös pakastimesta 😀 ) suppilovahveroita.

Hirven pyöröpaisti

Liha-aarteistosta poimin esiin hirven pyöröpaistin. Ajattelin laittaa sen pataan muhimaan ja se oli oikein hyvä päätös.

Alkuun palasiksi hieman sipuleita ja porkkanaa.

Makujuurekset

 

Lisäksi tarvittiin se hirvi ja 1 dl punaviiniä, 2 dl vettä, 1 rkl hunajaa, chilipalko sekä rosmariinia ja suolaa.

Freesaus

Öljyssä ja voissa ensin freesausta juureksille. Loput ainekset pataan.

Paisti päälle. Ja lisäksi vielä vesi ja punaviini. 

Sitten vain uuniin miedolle lämmölle n. 125 astetta ja 5-6 tuntia.

Paisti pois padasta ja folioon lepäämään siksi aikaa kun valmistuu lisukkeet.

Siivuiksi

Kaveriksi syntyi juuresmuusia ja kastiketta. Kastike syntyi padan pohjalle kertyneestä nesteestä ja kermasta.

Annos

Hyvää oli ja kaikki meni.

 

 

Yrttisiika

Ja tästä talteen taas hyvä ohje.

siika fileinä
suolaa
tuoretta rosmariinia
tuoretta persiljaa varsineen
tuoretta ruohosipulia
tuoretta korianteria
sitruunamehua (yhden sitruunan mehu)
3–4 valkosipulinkynttä siivutettuna
oliiviöljyä
voita

Nosta siikafileet sopivan kokoiseen vuokaan. Ripottele sisälle ja päälle suolaa ja sitruunamehua. Laita osa yrteistä kalojen sisään ja alle sekä päälle. Lisää valkosipuli ohuina viipaleina. Pirskota kaloille ja vuokaan öljyä ja laita paalle muutama voinokare.

Yrtit olivat kaikki niitä mitä olen kesän ajan kasvattanut itse. Piti testata miten sopivat yhteen 🙂

Kypsennä 200 asteessa 20–35 minuuttia kalan koosta riippuen. Kokeile kalan kypsyyttä. Kun selkäevä irtoaa helposti vetäisemällä, kala on kypsä.
Tarjoa lisäkkeeksi esimerkiksi höyrytettyä tai vokattua kaalia tai muita kasviksia sekä pilahviriisiä.

Siikaa uunissa

Siikaa uunissa

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi