Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Luuliemi on hyvää ja ravitsevaa

Päätin keittää luulientä. Se on ihan sanamukaisesti luista keitettyä lientä. Luusoppaa 🙂

Tarvitaan:

 • Aikaa 12-48h haluamastaan keittoajasta riippuen. Itse valmistin tällä kertaa noin 14h.
 • Luita (kana, possu, nauta, riista yms. voi myös sekoittaa eri luita keskenään)
 • Haluamiasi mausteita (tässä sopassa oli laakerinlehti, porkkana, sipuli, kuivattua nokkosta, mustapippureita)
 • Suolaa reilusti

Tilasin hovihankkijaltani kassillisen luita. Lähetyksessä olikin hyvin lihaisia hirvenluita. Niistä sitten keittelemään makoisaa luulientä. Luuliemi korvaa omassa keittiössäni pitkälti erilaiset liemivalmisteet ja kuutiot. Keittämiseen menee aikaa, joten silloin on hyvä että on suunnitelmissa rauhallinen päivä kotosalla.  Luita oli  niin  paljon,  että  tarvittiin  kaksi  kattilaa  alkuun.

Luuliemi

Luut kattilaan ja vettä päälle. Itse keitin vedenkeittimellä kiehuvan veden jonka kaadoin alkuun jäisten luiden päälle.
Moni luuliemien mestari paahtaa ensin luut uunissa. Minä usein unohdan koko jutun, mutta hyvää saan silti aikaiseksi.

 

Luuliemi

Luut saavat hiljalleen porista tai paremminkin muhia liedellä. Vesi juuri ja juuri poreilee. Tämä on kärsivällisen kokin hommaa 🙂
Kattilaan laittelin sekaan kaikkea mitä kaapista löytyi. Hieman nahistuneet sipulinvarret, parhaat päivänsä eläneet porkkanat, laakerinlehitiä, suolaa, mustapippureita. Niitä nyt ainakin siellä oli mukana muhimassa.

Luuliemi

Yksi tärkeä ainesosa on viinietikka.  Se auttaa luiden kovia osia vapauttamaan hyviä ainesosiaan liemeen. Etikka pehmentää kovia aineita. Neljän litran kattilalliseen laitoin noin 4 ruokalusikallista viinietikkaa. Luuliemi sisältää proteiineja, jotka pitävät sisällään gelatiinia, kollageenia sekä useita keholle välttämättömiä aminohappoja. Välttämättömät aminohapot ovat sellaisia, joita keho ei pysty tuottamaan itse ja jotka on siksi hyvä saada ruokavalion kautta.

Luuliemi

Muutaman tunnin keittämisen jälkeen liha irtosi luista. Tässä välissä riivin lihat mahdollisimman tarkasti talteen myöhempää käyttämistä varten. Koska saamani luut olivat todella lihaisia niin saan niistä vielä useamman bulledmoose-ruokaa tehtyä.

Luuliemi

Melkoinen keko siitä lopulta syntyikin 🙂

Luuliemi

Palautin riivityt luut takaisin kattilaan jatkamaan muhimista.

Luuliemi

Vähitellen oli aika maistella aikaansaatua lientä. Siitä tuli todella taivaallista. Menee ihan sellaisenaan ja riittää kyllä ateriaksi. Olisi voinut muhitella vielä lisää, jolloin maku olisi tiivistynyt edelleen. Totesin maistellessani, että tämä on nyt hyvä. Voi käyttää sellaisenaan tai lisätä muiden ruokien valmistuksessa antamaan makua. Lihaliemikuutiot saavat taas kuivua kaapissa ihan rauhassa.

Luuliemi

Olen pakastanut annospusseihin luuliemet. Nyt voi vaan ottaa ja käyttää. Valmis liemi säilyy hyvinkin viikon myös jääkaapissa. Jos haluaa rasvattoman liemen niin sen voi antaa jäähtyä ennen säilytykseen laittamista. Rasva nousee tässäkin päällimmäiseksi kerrokseksi jonka voi halutessaan poistaa. Minä en poista. Otan kaikki hyvät käyttöön 😀

 

Previous

Pitäisikö jo miettiä, mikä minusta tulee isona?

Next

Kasvissosekeitto rosollista

6 Comments

 1. tiima

  Ole hyvä, kerran kun kokeilee ja tekee niin huomaa että tämä vaiva kannattaa nähdä. Tosiaan itse valmistuu hissuksiin poreilemalla.

 2. Perinteikkääseen kotikeittiöön paluu tekisi tosi hyvää meidänkin perheelle! Eikä tuo nyt niin kovin vaivalloista puuhaa tunnu olevan, kunhan muistaa pitää lämpötilan sopivana, vaikka keittoaika onkin pitkä 🙂 Tämmöiset laita hellalle/uuniin ja unohda tyyppiset kokkailut on mun mielestä kaikista parhaita 😀 Kiitos selkeästä vaihe vaiheelta ohjeesta 🙂

 3. tiima

  Kokeile ihmeessä. Voit yllättyä iloisesti.

 4. Nam, tuli varmasti hyvää! Idea jää hautumaan omaan päähän, haluaisin myös kokeilla..

 5. tiima

  Aikaa ja kärsivällisyyttä vaikuttaa kyllä paljon. Pioli vuotta taisin tällä kertaa suunnitella keittämistä 😀

 6. Tässä olisi tosi hyvä konsti korvata teollisia liemivalmisteita kotitekoisilla. Harmi, ettei itselläni usein riitä kärsivällisyyttä siihen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi