Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: korianteri Page 1 of 2

Tomaattinen kookoskastike kanalle

Tomaattinen kookoskastike syntyi nopeasti kokeilevassa keittiössä. Kokemus oli taas sen verran maukas että laitetaan talteen tulevia kokeiluja varten.

Tarvikkeet:

  • Kevätsipulia 2 kpl
  • Valkosipulin kynsiä 3 kpl
  • Inkivääri, tuore n. 3cm pätkä
  • Tomaattimurska, Mutti
  • Kookoskerma, Kara
  • chili
  • Mustapippurirouhe
  • Kurkuma
  • Kaneli
  • Kalakastike
  • Sitruunamehu
  • Korianteria, tuore, pieni nippu
  • Suola
  • Voi n. 30g
  • Vesi n. 1,5 dl

Kuullotus

Inkiväärin ja valkosipulit raastoin. Kevätsipulin ja chilipalon paloittelin veitsellä.

Voita pannuun ja seos kuullottumaan.

Seuraavaksi lisäsin kookoskerman ja veden. Hetken muhimisen jälkeen vuorossa tomaattimurska ja maustaminen.

Jätin kastikkeen muhimaan pannulle.

Pannulla

Paistoin kanafileet voissa ja lisäsin kastikkeen sekaan muhimaan.

Lisukkeena halukkaille riisiä ja maissia.

Annos

Pakettikanaa uunissa

Kanan tai broilerin kanssa on aina pähkäilemistä, että ei tee aina samaa ruokaa.

Tällä kertaa piti kokeilla aikaisemmin tuntematonta valmistustapaa. Broileri kuivahtaa helposti, joten oli syytä kokeilla konsteja mehukkuuden säilyttämiseksi.

Yrtit

Ensiksi parvekepuutarhalta kaikki mahdolliset yrtit talteen. Mukaan tuli salviaa, korianteria, persiljaa, rosmariinia, timjamia ainakin.  Yrtit saksilla pieneksi silpuksi.

Fileet

Tuottajan marinoimat ja maustetut kanafileet uunivuokaan ja yrttisilppu päälle. Keittiöstä löytyi parhaat päivänsä nähnyt sitruuna, jonka vielä lisäsin päällimmäisiksi.

Yleensä käytän maustamattomia tuotteita, mutta tällä kertaa saatavuus oli heikompi.

Pergamiini

Hieman vuokaa reilumpi pala pergamiinia tai leivinpaperia. Tilkka öljyä päälle ja öljysin koko paperin.

Fileiden päälle nokare voita ja kauniisti pakettiin niin että pergamiini menee hieman myös fileiden alle. Tämän konstin sanotaan ehkäisevän kuivumista.

Paketoitu kana

Uuniin n. 200 astetta. Ja noin puolisen tuntia on hyvä aika. Jos on lihamittari käytössä niin, n. 75 asteessa on melko hyvä lopputuotos.

Paistettu

Annoin hetken vetäytyä.

Annos

Lisänä salaattia homejuustomuruilla ja halukkaille myös riisillä.

Päivän juomana raikas ja kuohuva Henkel juoma.

Henkel

Juomakuva Siipan, muut omia 🙂

 

Koronakanaa wuhanilaiseen tapaan

Tänään tehdään terveysvaikutteista kanaruokaa. Kaapissa on luomu kurkumaa, jota on jossakin kohden kulkeutunut kaupasta kotiin. Kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja sen nimiin vannotaan montaa muutakin hyvää vaikutusta ihmisen elossa. Eli hyvin terveellistä ruokaa syntymässä.

Kurkuma on myös hyvä luonnon värjäämiseen soveltuva aines. Pidä siis huolta, että kurkuma ei värjää mitään sellaista, jonka et halua olevan keltaista.

Koronakanaan tarvitaan :

  • Kanaa
  • Inkivääriä
  • Valkosipulia
  • Kaalia
  • Kurkumaa
  • Paprikaa
  • Varsiselleriä
  • Minitomaatteja
  • Chiliä
  • Öljyä
  • Korianteria
  • Kookosmaitoa
  • Limen mehua

Tarvikkeita

Alkuun raastetaan inkivääri ja kurkuma raastimien pienimmällä terällä. Chili ja valkosipuli pienitään.

Pilkotut maut

Kurkuma ja valkosipuli sekä muut pilkotut aineet pieneen kasariin ja muhimaan muutamaksi minuutiksi öljyn kanssa. Maut pyöristyvät ja pehmenevät.

Kasarissa

Mausteiden muhiessa siivutetaan varsiselleri, kaali ja paprika.

Muut ainekset

Kanapalat wokataan tai paistetaan pannulla niin että pinta ruskistuu.

Paistaminen

Kaalit ja muhinneet mausteet lisätään wokkipannuun.

Wokkailua

Kun vihannekset ovat hetken kypsyneet, mukaan lisätään kookosmaito, tomaatit ja korianteri.

Korianteri

Annetaan kiehahtaa. Lisätään limen mehu. Tarkistetaan mausteet.

Koronakana

Kurkuma on voimakkaasti värjäävää, joten kannattaa olla tarkkana kaikessa minne kurkumaa tai valmista ruokaa tipahtelee 🙂

Annos

Lisukkeena tänään riisiä.

 

Yrttisuola

Kokeilevan keittiön sadonkorjuu kokeiluja.

Parvekepuutarhassa kasvaa lukuisia perusyrttejä. Keräsin niitä litran verran satunnaisilla määrillä.

Yrtit

Mukana on basilikaa, lehtipersiljaa, salviaa, mäkimeiramia, timjamia, minttua, korianteria sekä yksi chili.

Yrtit tehosekoittajaan ja pieneksi – melkein tahnaksi.

Sekaisin

Sekaan raffinoimatonta suolaa 1/2 kiloa – eli kaikki mitä kaapista löytyi.

Lisää sekoittamista, niin suola ja yrtit sekaantuvat hienoksi.

Levitys

Kaikki uunipellille ohueksi kerrokseksi. Laitoin alkuun viimein esiin tuleeseen aurinkoon kuivumaan. Päivän päätteksi siirrän sisälle. Saa kuivua muutaman päivän ja sitten vain purkitetaan. Ja nautitaan.

Kuivaus

Kuivata voi myös uunissa pienellä lämmöllä. Vaan kuivuuhan tuo itekseenkin tai vaikka saunan lauteilla.

Välimaistelua on jo pitänyt tehdä 😀

 

Grillattu katkarapu

Näin kesäisenä päivänä oli kaivettava grilli esiin ja ryhdyttävä grillauspuuhiin. Perinteiset makkarat ja sienet sekä sipulit. Jotakin uutta teki mieli kokeilla ja kaupasta päätyi mukaan isoimpia katkarapuja mitä pakastekaapissa oli.

Sulaneille katkoille sipaisu öljyä ja grilliin.

Dippikastikkeeksi katkoille syntyi jännä soosi.

Ainekset

Voita

Misokeittoa – siis tahnaa

Raastettua inkivääriä

Korianteria

Chiliä – tietenkin itse kasvatettua

(Sitruunatilkka sopisi myös mukaan, samoin valkosipuli… )

Kaikki sekaisin ja valmista tuli. Käytin voin mikrossa, mutta voi sen sulattaa muutenkin.

Valmis dippi

Ja sitten grillissä paistuneet katkat hyppysiin ja dippailemaan 🙂

Katkarapu

Katkarapu ei ole lempiaineksiani, mutta tämä kyllä hurmasi totaalisesti. Ehkä kehitän vielä jotakin omaperäistä myös katkaravuista.

Tämän kokeilun innovaattorina toimi K-keittiö

 

Joulukalat

Joulun pöytä sisälsi joukon vanhoja tuttuja ja perinteen kantamaa tähän päivään.
Kaikki pidämme kaloista, joten niitä tulee kokeiltua. Netin uumenissa on paljon hyviä ohjeita, joita varioimalla saa itselleenkin yllätykseksi maukkaita koostamuksia.
Tässä niistä pari.
Annoskuvia tai ruokapöytäkuvaa niistä ei ole, herkut kaikkosivat ennenkuin muisti ajatella reseptien talteen laittamista 😀

Thaikkusilli

sillifileetä (perinteisiä tai kevytsuolattua)
Liota tarvittaessa muutamia tunteja

Liemi

6 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä siivutettuna
2 kpl itsekasvatettua chiliä
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
6 kpl kaffirlimetinlehteä
korianteria reilusti

Keitä liemi ja anna jäähtyä.

Thaikkusilli

Lisää jäähtyneeseen liemeen siivutetut sillipalaset, muutama korianterin varsi ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 vrk

Siivutettu silli

Tarjoiluastiaan pinnalle silputtua koriantaria.

Silli meni yhdellä syöntikerralla. Hyvää lientä jäi, joten joulupöydän raakakypsytettyä siikapaloja päätyi liemeen aterian jälkeen. Hyvän maustuivat nekin joulupäiväksi. Aivan loistava liemi, jos pitää aasialaistyylisestä makumaailmasta.

Rapuahvenet

Toinen kokeilu oli rapusilakat, joista silakoiden puutteen vuoksi tuli rapuahvenet.
Käymissäni kaupoissa ei missään myyty joulun alla sen paremmin tuoreita kuin pakastettujakaan silakoita. Otin sitten pakastettua ahvenfilettä tähän kokeiluun.

Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

ahvenfileitä 5 kpl

1 purkki ravunpyrstöjä suolaliemessä
150 g ranskankermaa
1 dl sitruunamajoneesia
3 kpl valkosipulinkynsi
tilli- ja persiljasilppua
1 puristettu lime
1/2 tl suolaa

Tilliä ja persiljaa

Ainekset

Tässä ohjeessa lientä ei keitetä, sekoittaminen riittää.

Alkuun jäiset ahvenet sulamaan liemeen muutamiksi tunneiksi.

Ahvenet

Lionnan jälkeen sekoitetaan loput ainekset ja viipaloidaan ahvenet annospaloiksi.

Sekoitetaan joukkoon tilli- ja persiljasilppua.

Sekoitetaan ranskankerma, majoneesi ja lime sekä halutut mausteet.

Kastike

Purkitetaan ja laitetaan tekeytymään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Valmis

Sitten ei muuta kuin nautitaan 🙂

Joulupöytä

Kumpikin ohje päätyy jatkotyöstämiseen.
Innoittajat täällä: Thaikkusilli ja Rapuahvenet

Kirjolohi cheviche

Pistetään talteen taas kokeilu, jota tulee tehtyä toistekin 🙂

Tarvitaan:
Kirjolohta tai muuta kalaa (tänään käytössä kirjolohi)
Kolmen sitruunan mehu
Yksi lime
Sipuli
Korianteria
Chiliä
Oliiviöljyä
Suolaa

Pilkoin lohen pieniksi kuutioiksi. Puristin sitruunat ja limen mehuksi ja laitoin kalat liemeen. Kulho jääkaappiin pariksi tunniksi.
Pilkoin sipulin, chilit ja korianterin tehosekoittimessa. Lisäsin öljyn ja suolan.
Kaikki ainekset yhteen ja sekoitus muutaman kerran tekeytymisen aikana.

Ceviche valmistuu muutamassa tunnissa, mutta minusta se on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Valmis kala

Kanaa ja sitruunaruohoa

Tuli tehtyä taas vahingossa hyvää ruokaa. Kaikenlainen kokeileminen chilin kanssa on lisääntynyt satokauden tässä vaiheessa. Parvekepuutarha on ollut hyvin tuottoisa vaikka kesä on ollut kovin paahteinen lasitetulla kasvupaikalla.

Parvekepuutarha

Sadonkorjuuaikana sieltä on saanut monenmoista tarviketta kesäkeittiöön.

Satoa

Tänään käsittelyyn siis chilejä ja salaattiaineksia.

Näitä tarvitsin:

öljyä
sipulia
valkosipulia
inkivääriä
sitruunaruohoa
vihreää chiliä
punaista chiliä

paketillinen broilerin paistileikettä siivutettuna
ripaus sokeria
kalakastiketta
tuoretta korianteria

Kuumennsin öljyä wokissa ja lisäsin pilkotut ainekset
Paistoin muutaman minuutin.
Lisäsin broilerinpalat osissa.
Mausteeksi ripaus sokeria ja kalakastiketta pari ruokalusikallista
Maistamisen jälkeen lisäsin vielä huiskauksen chilijauhetta. Omat chilit eivät ole kovin vahvoja joten niitä voi lisäillä runsaastikin keitoksiin.

Lopuksi silputtua korianteria aimo ainnos kaiken päälle ja sekaisin.
Lisänä oli riisiä sekä salaattia, joiden ainekset olivat myös oman maan tuotantoa.

Vaihekuvia en ottanut, mutta annos kertokoon kaiken 🙂

Annos

Kanaa mango-kookos-kastikkeessa

Parvekepuutarhan chilit polttelevat jo kummasti ja erilaisia chilimaustettuja ruokia tulee testattua. Tässä yksi joka pääsee jatkojalostukseen joskus tulevaisuudessa.

Ensiksi kasaan tarvikkeet

Ainekset

Kanaa jossakin muodossa
Kookoskerma
Inkivääri
Chili
Valkosipuli
Sipuli
Mango
Korianteri
Kanaliemi n. 1,5dl
Sitruuna tai lime
Curry
Kurkuma
Kalakastike
Soija
Öljyä
Voita

Ainekset pieniksi, sitruuna mehuksi.
Wokkipannuun tilkka öljyä ja kuullota valkosipuli, sipuli, chili, inkivääri öljyssä.

Wokkausta

Lisää kuutioiksi pilkottu mango

Mango

Lisää sitten curry ja kurkuma. Jatka kuullotusta ja lisää sitruunan mehu sekä kookoskerma sekä kanaliemi. Anna kiehua hiljalleen.

Paista voissa (paistoin eilen öljyllä ruokaa ja sain siivota koko keittiön. Tänään siis voita ja vähemmän siivousta) Kanapalat niin että saavat hieman väriä pintaan.

Kanat

Lisää pintapaistetut palat kastikkeeseen ja anna hautua vielä 5-10 min.

Kastike

Mausta vielä kalakastikeella ja soijalla. Maista! Tarkista suolan tarve.

Lisää lopuksi pieneksi pilkotut korianterit.

Korianteri

Ja valmista tuli. Lisäkkeeksi valmistui taustalla riisiä.

Annos

Possua thaityyliin

Aasialainen keittiö on suuri rakkauteni. Kovasti koetan saada aikaiseksi makukokonaisuuksia joita vaikkapa Thaimaassa olen saanut nauttia. Joskus onnistuu paremmin joskus hieman hakien 😀

Tänään raaka-aineina possua, sipulia, valkosipulia, kevätsipulia, raastettua inkivääriä ja porkkanaa, paprikaa pieninä palasina, limen mehu ja sitruunaruohon palasia sekä tuoretta korianteria.

Raaka-aineet

Lisäksi käytin punaista curry-tahnaa ja inkivääritahnaa sekä kalakastiketta. Itse kastike syntyi kookoskermasta ja vedestä.

Wokkiin kaikki ainekset vuorollaan öljytilkassa. Aloitin possulla ja sipuleilla.

Valmis kastike

Lime hieman puski läpi, joten seuraavaan kertaan sitten puolikkaan mehu on riittävä. Lisukkeena basmatiriisiä, vaikka olisi tuo mennyt ihan sinälläänkin.

Päivän thai

Iski chiliruuan mieliteko. Se iski kyllä jo aikaisemmin viikolla ja sunnuntaina tuli aika toteuttaa asia.
Kaikkea thaimaalaisen keittiön aineksia ei nyt sitten sattunut kuitenkaan olemaan. Meni hieman säveltelyksi ja kokonaisuus on varmaan aika kaukana alkuperäisestä. Hyvää kuitenkin tuli ja sitä riitti vielä pariin eväspakettiin työlounaiksi.

Itse kasvatettuja, melko tiukkoja, chilejä on vielä muutama pakastimessa. Laitoin vain yhden, mutta se riitti mainiosti. Hiki tuli ja suu napsasi toivotun mukaisesti.

Kovin tarkasti en kokkailujani muistiin laittanut, joten kuvasarja ja pienet muistikuvat jääkööt vain talteen.

Perulainen Ceviche

Katsoin ohjelmaa Villen keittiö 30 minuutissa
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/27/ikivanhat-ruokaperinteet-yhdistyvat-perulaisessa-keittiossa
Perun jaksossa oli mukana kansallisruokana chevicheä. Sitähän piti kokeilla ja hyvää tuli.
Ohje tänne talteen. Jätin pois alkuperäisen ohjeen maissit ja bataatit.

Ceviche:

1 ½ kiloa siikafilettä
½ kg sitruunoita
½ kg limeä
1 kokonainen valkosipuli, hienonnettuna
1 punasipuli
inkivääriä
suolaa & mustapippuria
2 ruukkua tuoretta korianteria
aji- tai habanerochiliä

Fileoi kala ja leikkaa se kuutioiksi.

Siikapalat

Siikapalat

Purista limeistä ja sitruunoista mehu ja yhdistä ne kulhossa, johon lisätään hienonnettu chili, korianteri ja punasipuli.

Mausteet

Mausteet

Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoitetaan ainekset

Sekoitetaan ainekset

Kaada kastike kalan päälle ja sekoita. Anna marinoitua vartin verran kylmässä.

Lopputuloksena aivan mahtavan aromikasta kalaa 🙂

Valmista tuli

Valmista tuli

Ribsit

Kesän toivelistalla on ollut ribsit. Viimein kaupasta löytyi sopivat palat joita sitten työstämään.
Perusoppeja hain monilta sivuilta, mutta erityisesti tutkin Poppamiehen ajatuksia aiheesta. Usein sovellan saamiani ohjeita. Joskus pakosta ja toisinaan huomaamatta. Kokemus oli kuitenkin sen verran maukasta että parempi kirjata ylös.

Ja miten minä ne sitten tein.

Komeat spare ribsit pöydälle. Isot luiset rivit olivat mukavan lihaisia.

Lihaisat palat

Lihaisat palat

Ensiksi poistin kalvot. No jaa. Toisesta lähti helposti ja toisesta ei sitten millään. Pitänee harjoitella vielä.

Kalvojen poistaminen

Kalvojen poistaminen

Rivit leikkasin puoliksi ja saamani neljä melko isoa palasta ladoin kattilaan.

Kattilassa

Kattilassa

Kattilaan vettä niin paljon että ribsit peittyvät. Lisäsin reilusti puhdistamatonta merisuolaa. Ainakin 3 ruokalusikallista. Kattila meni jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Rub mausteseos

Rub mausteseos

Seuraavana aamuna valmistin oman RUB-seokseni kaikesta siitä mitä kotoa löysin. Useita ohjeita läpikäytyäni tulin vakuuttuneeksi että jotakin makeaa tulee seoksessa olla, jotta se tarttuu pintaan ja kiinnittää mausteet lihaan hyvin.

Minun RUB

Ruokosokeri vajaa dl
Suola 2 tl
Paprikarouhetta 6 rlk
Mustapippurirouhe 2 tl
Sipulirouhe 3 rlk
Korianteri, jauhettu 2 rlk
Inkivääri, jauhettu 2 rlk
Muskotti, jauhettu 1 tl
Kurkuma, jauhettu 2tl
Vampyyrisuola 1 tl
Lipstikka, kuivattu 2rlk
Kaneli, jauhettu 2 tl

Ainekset sekaisin ja valmis tuli.

Pintamauste

Pintamauste

Suolavedestä nostetut ribsit saivat hieman kuivahtaa ja sen jälkeen taputtelin mausteseosta palasiin. Hieman enemmän olisi saanut sitä olla, mutta kun lisäsin paprikarouheen määrää sain sopivasti jatkettua seosta. Ohjeessa on tuplattuna ko määrä.

Uunipellille

Uunipellille

Olin suunnitellut valmistavani ribsit suosiolla uunissa. Vuorasin syvän uunipellin leivinpaperilla ja asetin palaset pellille luupuoli ylöspäin. Uuniin n. 125 astetta lämpöä. Ribsit saivat olla kaikkiaan 3,5 tuntia hiljaksiin kypsymässä.

Sillä välin valmistelin muuta.

Lanttua

Lanttua

Pilkoin kokonaisen lantun palasiksi. Hieman suuremmiksi kuin ”ranskalaiset”. Jätin ne odottamaan uunipannulle lisäämistä.

Otin esille omaa BBQ-kastiketta varten sopivia aineksia.

Kaapin aarteita

Kaapin aarteita

Useita ohjeita luin ja mihinkään niistä ei kaikkia aineksia löytynyt, joten säveltäminen jatkuu.

Sipulit kuullottumassa

Sipulit kuullottumassa

Alkuun pilkoin sipulit ja kuullotin ne voissa. Voita oli reilusti käytössä. Seuraavaksi lisäsin tomaatti-chilimurskan ja oman maun mukaan kaikkea muuta. Ruokosokeria (kyllä edelleen, nyt se palvelee karamellisoitumista viimeisessä vaiheessa) vajaa desi. Muita nesteitä n. 1-2 rlk kutakin. Lisäksi mustapippuria ja paprikarouhetta.

BBQ poreilee

BBQ poreilee

Kattila liedelle ja soosi sai kiehua poreillen tunnin verran. Välillä hämmentelin ja maistelin makukirjoa. Hyvältä vaikutti heti kättelyssä. Valmista kastiketta tuli n. 3,5 dl.

Oli aika katsoa mitä uunissa tapahtuu.

Lantut

Lantut

Samalla kun käänsin ribsit laitoin leikkelemäni lantut ribsien alle hautumaan. Jatkoin paistamista miedolla lämmöllä vielä niin pitkään että 3,5 h täyttyi varmasti. Taisi mennä lähemmäs 4h ennenkuin siirryin seuraavaan vaiheeseen.
Tässä vaiheessa tarkistin kypsyyttä maistamalla. Hyvä suutuntuma ja mukavasti myös irtosi luusta.

Aika ottaa esille nyt jo hieman jäähtynyt BBQ-kastike.

Soosit päälle

Soosit päälle

Jokaisen palasen päälle hyvä kerros tekemääni kastiketta. Vaihdoin uuniin grillivastuksen päälle ja asteita reilusti enemmän eli n. 250. Pellin asetin ylimmälle tasolle. Jatkoin paistamista noin 20 min. Puolessa välissä käänsin peltiä (en omaa kiertoilmauunia) ja tarkkailin samalla että pinta ei pääse palamaan. Kun BBQ-kastike on karamellisoitunut pintaan niin alkaa olla valmista.

Uunista pois

Uunista pois

Ehkä hieman pidempään olisi vielä voinut olla. Huoneissa alkoi olla sen verran tuoksua että olihan sitä jo päästävä maistamaan 🙂

Hyvä koostumus

Hyvä koostumus

Ribseistä tuli moninverroin parempia, mitä ajattelin osaavani. Iso kiitos Poppamiehelle sekä kaikille niille kymmenille ohjeille joita selasin ennakkoon. Tällä omalla versiollani voin tehdä toistekin.

Aivan mainiota ruokaa, jota suosittelen syömään ulkona vaikka valmistaiskin sen uunissa.

Tomaattisalsa

Näpäkkä tomaattisalsa sopii moneen tilanteeseen.

Tuoreet ainekset

Tuoreet ainekset

(kirsikka)tomaatteja
1 sipuli
limen mehua
punainen chili
tuoretta korianteria hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
valkosipulia 1-2 kynttä
pehmeää fetajuustoa

Kaikki ainekset pienin pieniksi 5x5mm ja sekaisin kulhossa.

Pieneksi silputut

Pieneksi silputut

Chilin ja mustapippurin kanssa saa olla tarkkana, että ei tule liikaa.
Päälle vielä fetajuustoa kuutioina. Fetan voi myös sirpustaa ihan pieneksi ja sekoittaa salsan sekaan.

Ateria

Ateria

Salsa sopii hyvin mihin vaan. Tässä se yhdistettiin avocadoon ja hyvää oli.

Page 1 of 2

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi