Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: kaali

Tulinen lisuke

Olen kaivannut hyvää ohjetta pienelle lisukkeelle, joka antaisi pikanttia lisää ruokaan kuin ruokaan. Chiliä syövät toki muutkin, mutta taidan olla kuitenkin eri levelillä muiden kanssa ja toleranssi noussut korkeammalle.

Tämä ohje ihan sellaisenaan ei sovi herkille. Chilin voi muuttaa miedompaan, jolloin varmasti käy kaikkien makuun.

Käytössä oli

  • Puolikas kaali
  • Kolme varsisellerin oksaa
  • Kaksi sipulia
  • Inkivääriä
  • Kaksi porkkanaa
  • Muutama oksa sitruunatimjamia
  • Kaksi Moruga Chocolate chiliä
  • Pari desilitraa vettä
  • Vajaa purkki kermaa tai kookoskermaa
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua
  • Tuoretta korianteria
  • Hunajaa kukkurallinen ruokalusikallinen
  • Suolaa

 

Moruga Chocolate chili leikkuulaudalla, osa jo pilkottu

Käsin ei kannata koskea

Osasin varoa kyseistä chiliä, mutta en tarpeeksi. En koskenut käsin niihin ollenkaan, mutta kädet kihelmöivät silti. Eli ne hanskat vielä mukaan, vaikka pysyisikin etäämmällä.

Ainekset pilkottuna kulhossa. Chili päällimmäisenä

Ainekset valmiina

Wokkipannu tulille ja sinne reilusti oliiviöljyä. Kuullotusta pienissä erissä muutaman minuutin. Höyryjä ei kannata haistella ja muutenkin voi olla hyvä että keittiö on hyvin tuuletettu 😀

Kaalit laskevat nopeasti ja ja voi lisätä vähän vettä. Annetaan hautua, välillä käännellen. Lisätään kerma, lime, hunaja ja suola. Nyt voi jo vähän maistella ja säätää maustamista itselle sopivaan suuntaan.

Wokkipannussa hautuvat kaikki ainekset, korianteria päällä

Wokkipannu sopii tähän hyvin

Mukaan vielä tuoretta korianteria. Annetaan hautua tunnin tai kaksi. Tuli oikein passeli lisuke. Laitan sitä pienempiin annosrasioihin ja pakastimeen. On sitten hyvä ottaa omaan tarpeeseen valmiiksi tehtyä kaalilisuketta.

Borssi 2

Laitetaanpa uudempi ja testattu ohje myös tänne.

Tänään mentiin näin 🙂

Ainekset

voi-oliiviöljy-seosta kuullottamiseen
¼ osa kaalia
4 keskikokoista sipulia
300g juuriselleriä
1,5 kg punajuuria
1 valkosipuli

2 chiliä
1/4 juuriselleriä
4 rkl tomaattipyreetä
luulientä tai kasvis- tai lihalientä kuutiosta
tuoretta sitruunatimjamia, muutama oksa
4 laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
1dl  valkoviinietikkaa
paistettua/paahdettua pekonia ja smetanaa tarjoiluun

Pilkotut juurekset kulhossa

Pilkotut juurekset

Pilkoin kaikki ainekset pieniksi siivuiksi.

Selleri, sipuli ja chilit pienittynä kulhossa

Juurekset

Kuullotus voi/öljy seoksessa pienissä osissa ja kattilaan muhimaan luuliemen kanssa. Lisäsin vettä sen verran että juurekset juuri ja juuri peittyvät.

Juureksia voi-öljy seoksessa kuullottumassa kattilassa

Kuullotusta

Saavat muhia ainakin pari tuntia poreillen. Oman kokemuksen mukaa borssi vaan paranee ajan kanssa. Ja myös pakastamisen jälkeen, sillä tätä tulee tehtyä aina kerralla paljon.

Kaikki ainekset kattilassa muhimassa

Annetaan muhia

Käytössä tälle satsille on 4 litran kattila.

Pekoni paistumassa pannulla

Paistumassa

Pekonin paahdoin pannulla murusina. Osan muruista lisäsin kattilaan. Osa jäi koristeeksi smetanan kanssa tarjoiluun.

Ja hyvää tuli 🙂

Annos lautasella, borssin päällä pekonimuruja ja smetanaa

Annos

 

Koronakanaa wuhanilaiseen tapaan

Tänään tehdään terveysvaikutteista kanaruokaa. Kaapissa on luomu kurkumaa, jota on jossakin kohden kulkeutunut kaupasta kotiin. Kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja sen nimiin vannotaan montaa muutakin hyvää vaikutusta ihmisen elossa. Eli hyvin terveellistä ruokaa syntymässä.

Kurkuma on myös hyvä luonnon värjäämiseen soveltuva aines. Pidä siis huolta, että kurkuma ei värjää mitään sellaista, jonka et halua olevan keltaista.

Koronakanaan tarvitaan :

  • Kanaa
  • Inkivääriä
  • Valkosipulia
  • Kaalia
  • Kurkumaa
  • Paprikaa
  • Varsiselleriä
  • Minitomaatteja
  • Chiliä
  • Öljyä
  • Korianteria
  • Kookosmaitoa
  • Limen mehua

Tarvikkeita

Alkuun raastetaan inkivääri ja kurkuma raastimien pienimmällä terällä. Chili ja valkosipuli pienitään.

Pilkotut maut

Kurkuma ja valkosipuli sekä muut pilkotut aineet pieneen kasariin ja muhimaan muutamaksi minuutiksi öljyn kanssa. Maut pyöristyvät ja pehmenevät.

Kasarissa

Mausteiden muhiessa siivutetaan varsiselleri, kaali ja paprika.

Muut ainekset

Kanapalat wokataan tai paistetaan pannulla niin että pinta ruskistuu.

Paistaminen

Kaalit ja muhinneet mausteet lisätään wokkipannuun.

Wokkailua

Kun vihannekset ovat hetken kypsyneet, mukaan lisätään kookosmaito, tomaatit ja korianteri.

Korianteri

Annetaan kiehahtaa. Lisätään limen mehu. Tarkistetaan mausteet.

Koronakana

Kurkuma on voimakkaasti värjäävää, joten kannattaa olla tarkkana kaikessa minne kurkumaa tai valmista ruokaa tipahtelee 🙂

Annos

Lisukkeena tänään riisiä.

 

Hirven vasan ulkofilee

Pakastimen kätköistä löytyi tälle päivälle hirven ulkofile.

Sulatin sen rauhassa ja otin sillä aikaa esille tarvittavia lisukkeita. Hieman silavaa – samasta pakastimesta, rosmariinia, suolaa, pippuria ja voita.

Ulkofile

Alkuun ylimääräisiä kalvoja hieman pois.

Pannu

Valurautapannuun köntsä voita ja rosmariinin oksa makua antamaan. Kun pannu hiljeni niin fileen palat pannulle saamaan väriä ja paistamaan pinnat kiinni.

Pannulla

Hyvä tuoksu levisi heti keittiöön 🙂

Vuokaan

Vuoan pohjalle laitoin sipulia ja kaalia antamaan makua. Lisäksi sinne olisi voinut laittaa mitä juuresta vaan, mutta tyydyin tällä kertaa tähän komboon. Fileet vuokaan päällimmäisiksi ja mausteet (suola ja pippuri) mukaan.

Silavat

Pannuun lisäsin vielä paistoliemen ja 1 dl vettä sekä päällimmäiseksi silavapalat pitämään huolta siitä, että filee ei kuivu. Silava ei ehdi kokonaan sulaa uunissa, joten sillä voi sitten vaikka huoltaa pannut.

Folio

Vuoan peitin foliolla ja lisäsin paistomittarin. Folio pitää huolta nestekierrosta, jolloin erityistä välivalelua ei lihalle tarvitse tehdä.

Hyvä sisälämpötila tälle fileelle on 65-66 astetta. Paistoin miedolla lämmöllä (n. 170 astetta) hieman vajaan tunnin.

Valmis

Paistamisen jälkeen liha vetäytyi peiton alla puolisen tuntia. Hyvä oli siivuttaa ohuiksi siivuiksi. Päälle vielä tuoretta rosmariinia ja sormisuolaa.

Vuokaan jääneestä nesteestä ja kermasta valmistin paistopannulla maukkaan kastikkeen, johon lisäsin (myös pakastimesta 😀 ) suppilovahveroita.

Kaalipihvit

Tänään syntyi kokeilevassa keittiössä mielenkiintoisia ja maukkaita kaalipihvejä uudesta kaalista.

Ainekset

Kaapista kaalin lisäksi sitä mitä sattuu olemaan ja voita.

Leikkasin kaalin parin sentin paksuisiksi ”pihveiksi” kaiken pohjaksi. Kaalia oli kaikkiaan 350g

Sipulit silpuksi. Puolikas jättisipulia ja 4 valkosipulin kynttä.

Sipulisilppua

Voita reilusti, vaikka lähemmäs 100g

Voisula

Voi kasariin ja sipulit voisulaan hautumaan.

Pihvit

Voisula-sipuliseosta kaalipihvien päälle ja uuniin 225 astetta ja puolisen tuntia. Sen jälkeen juustot päälle ja vielä uuniin n. 10 min. Mausteeksi päälle vielä suolaa ja mustapippurirouhetta.

Uunista ulos

Kaalipihvien kaverina uuniin päätyivät lämpiämään haukimurekepihvit. Hyvää yhdessä.

Annos

Annoksessa lisukkeena tomaattia ja salaattia sekä kesäperunan verran kirkasta perunasalaattia, jota syntyi edellisen päivän jäänteistä.

Chilin ystävänä olisin voinut laittaa kaalipihveihin mukaan tuoretta chiliä, mutta unohdin. Näitä teen vielä uudelleen.

Kyssäkaali-gratiini

Ostin kaupasta hieman vieraamman kaalin. Kyssäkaalit ovat parhaimmillaan.

Kyssäkaali

Kyssäkaalin lisäksi valitsin gratiiniin pari porkkanaa. Kuorin ja siivutin molemmat.

Kattilassa

Keitin niitä n. 15 min, kunnes olivat pehmeitä. Keitinvedessä oli vähän suolaa.

Turkkilainen valkoinen juusto

Kiehumisen aikana valmistelin muut ainekset.

Sain tyttäreltä purkillisen turkkilaista valkoista juustoa. Juusto on fetatyyppistä, mutta miedompaa. Se soveltuu hyvin erilaisiin paistoksiin.

Siivut

Siivutin juustopalan valmiiksi. Valutetut kyssäkaalit ja porkkanat ladoin uunivuokaan vuorotellen juuston kanssa.

Maustaminen

Mausteeksi hieman mustapippuria ja tuoretta timjamia. Lisäksi laitoin öljyä kerrosten päälle. Tälläkertaa sitruunainen oliiviöljy.

Juustoraaste

Lopuksi koko komeus paksun juurtoraastekannen alle uuniin muhimaan. Asteita oli 225 ja aikaa kului n. 20 min.

Valmis gratiini

Hyvältä näyttää ja tuoksuu.

Annostelin gratiinin kylmän paahtopaistin kaveriksi lautaselle.

Annos

Kaikkea jäi vielä seuraavallekin päivälle. Gratiini maustuu vielä yön aikana, joten lepo tekee sille hyvää.
Halutessaan voi ennen uuniin laittamista lorauttaa kermaa sekaan tai korvata valkoinen juusto tavallisella juustoraasteella.

Tällä kertaa kuitenkin näin.

Borssi

Joulunaika meni sairastellessa, joten kotona on lojunut jouluksi hankittuja juureksia säkkitolkulla. Viimeisenä käsittelyyn pääsivät punajuuret.

Niistä syntyi mainio borssi.

Tänään tein sen näin:
Alkuun pilkoin punajuuret tikuiksi. Niitä tulikin iso kulhollinen.

Punajuuritikut

Punajuuritikut

Lisäksi pilkoin kaalia, sipulia ja valkosipulia.

Kaalia

Kaalia

Juurekset paahdoin kuumassa wokissa öljytilkan kanssa.

Wokkausta

Wokkausta

Wokkauksen jälkeen koko hoito kattilaan hautumaan. Hauduttelin keitosta pitkään, varmaan pari tuntia. Keitosta tuli neljän litran kattilallinen. Vettä laitoin juuri sen verran, että juurekset peittyivät.

Kattilaan

Kattilaan

Mausteita lisäilin tarpeen ja maun mukaan. Pari liemikuutiota (omat luuliemet olivat loppu), laakerinlehtiä, itse kasvatettua chiliä pakastimesta sekä suolaa ja lipstikkaa. Etikkaa reilu dl.

Leikkasin pari pakettia pekonia pieneksi silpuksi saksilla.

Pekonit

Pekonit

Paistoin pekonit pannulla omassa rasvassaan. Valutetut pekonit lisäsin hauduttelun loppuvaiheessa sopan sekaan. Ne voi jättää myös erikseen tarjolle ja asettaa kivasti annosten päälle. Vaarana on kuitenkin se, että paahdetut pekonit tulee napsittua ennen sopan valmistumista, joten viisaampaa oli laittaa ne keitoksen sekaan.

Paahdettua pekonia

Paahdettua pekonia

Annoksen päälle vielä reilu lusikallinen smetanaa ja hyvää tuli.

Annos

Annos

Borssi paranee vain vanhetessaan, joten iso osa keitosta päätyi annosrasioihin pakastimeen.
Sieltä niitä on hyvä ottaa lounasevääksi töihin.

Krepit

Päivän raaka-aineita etsin jääkaapista. Eteen tuli jauhelihaa ja erilaisia vihanneksia. Kaikki eivät enää kaikkein napsakammassa kuosissakaan. Kaali oli jo parhaimmat päivänsä nähnyt ja lehtisellerin varren olisi voinut laittaa solmuun. Mitään oleellista pilaantumisen merkkejä niissä ei ollut, joten päätin hyödyntää kaiken löytämäni.

Ensin pilkoin pieneksi vihannes- ja juuresosaston tuotteet.

Pilkotut ainekset

Pilkotut ainekset

Valkosipulia, varsiselleriä, sipulia, paprikaa porkkanaa ja valkokaalia.

Wokkipannulla freesasin ensin sipulit ja lisäsin loput ainekset sekaan.

Wokkipannulla muhimassa

Wokkipannulla muhimassa

Seuraavassa vaiheessa paistoin jauhelihan. Mitään mausteita en lisännyt jauhelihaan. Huomasin asian vasta jälkikäteen 🙂

Paistettu jauheliha

Paistettu jauheliha

Räiskäletaikinaan tuli 1/2 litraa maitoa, kolme kananmunaa ja suolaa sekä vehnäjauhoja. Paistoin räiskäleet isolla pannulla. Paistamiseen käytin voita.

Kokoamisvaiheessa sivelin ensin puolikkaalle räiskäleelle hieman juoksevaa Koskenlaskijaa. Pari ruokalusikallista jauhelihaa ja kolme ruokalusikallista vihannesseosta. Koko komeus rullalle ja uuninkestävään vuokaan. Kaikkiaan sain yhdeksän kreppiä tehdyksi.

Vuokassa

Vuokassa

Lopuilla vihanneksilla reunustin vuokan.
Päälle vielä juustoraastetta ja uuniin max. 20 min ja 175 astetta.

Valmis ruoka

Valmis ruoka

Mausteita oli vähän, mutta ei se enempää olisi kaivannutkaan. Vihannesten ja sipulien aromit täydentyivät huippuunsa sellaisinaan. Suolaa tuli juustoista ja räiskäletaikinasta riittävästi.

Aikaa kului enemmän kuin normaalissa ruuanlaitossani, koska erillisiä vaiheita oli useampia. Lopputulos oli kuitenkin sen arvoinen.

Kaupan valmistiskissä kun kreppejä katsoo niin ei tule heti ajatelleeksi kuinka monta eri työvaihetta se mahtaakaan sisältää 🙂

Tähteitä ei jäänyt.

Päivän keitto – ehkä kahdenkin

Kokeilevassa keittiössä syntyi tänään kaalikeittoa. Jääkaapissa köllötellyt kaali pääsi viimein käyttöön.

Kaali silpuksi ja isoon kattilaan muhimaan. Kaalin kaveriksi sinne päätyi sipulia ja porkkanaa.

Liemeksi vettä ja aikaisemmin keitettyä luulientä antamaan makua. Mausteina pieniä vihreitä chilejä sekä suolaa ja paprikarouhetta.

Lisäsin perään vielä sika-nauta jauhelihaa paistettuna. Tämän helpompaa kokkausta ei ole olemassa.
Luuliemen voi korvata vaikka lihaliemikuutiolla tms.

Kaalikeitto

Kaalikeitto

Keitto on oma juttuni. Muut sitä eivät osaa arvostaa. Siispä teen sitä ison satsin kerralla ja pakastan sopiviksi lounasannoksiksi. Perusannosta voi sitten maustaa haluamallaan tavalla niin tulee vähän vaihtelua. Ihan tämmöisenään oli varsin maukasta ja sopivan chilistä.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi