Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: lammas

Karitsan kyljykset

Tänään oli kokeilevan keittiön raaka-aineena karitsan kyljykset. Paketti löytyi pakastimesta. Syksyllä ostin puolikkaan karitsan ja vielä löytyy maukkaita paketteja käyttöön.

Esille kaikkea tarvittavaa:

pakastettuja metsäsieniä – omaa satoa 🙂
sipulia ja valkosipulia pilkottuna pieneksi
punaviiniä
voita
suolaa
pippuria

vettä ja kasvisliemikuutio tuli myös käytettyä

Kyljykset

Kyljykset ensin pannuun voissa paistumaan sen verran että pintaan sai hieman väriä.

Kyljykset uunivuokaan ja sipulit sekä sienet samaan pannuun kuullottumaan. Perään vielä vesi ja kasvisliemikuutio (omat keitetyt liemet ovat loppu, joten oli pakko tyytyä kuutioon. Tai ehkä sen voi jättää vain pois.)

Vuokaan

Liemi ja sienet sekä sipulit vuokaan, niin että liemi peittää kyljykset. Sekaan vielä loraus punaviiniä sekä mausteiksi suola ja pippuri.

Koko komeus uuniin tunniksi vajaaseen 200 asteeseen..

Annos

Lisukkeeksi tuli tällä kertaa ruusukaalia. Maistuivat pitkästä aikaa oikein hyviltä.

Hyvä ja helppo ruoka. Menee jatkoon.

Ragukastike karitsan jauhelihasta

Kokeilevassa keittiössä tänään käsittelyssä karitsan jauheliha. Selaisin monia reseptejä, mutta päädyin Krista Niiniharjun ragu-reseptin variointiin.
Tomaattia ja tuoretta chiliä löytyi vielä parvekepuutarhasta, vaikka marraskuuta jo eletään. Niitä hyödyntäen syntyi yllättävän maukas kastike. Lisukkeeksi laitoin nuudeleita, vaikka porkkanoiden vuoksi ruoka oli ihan sellaisenaan sopiva syötävä

Paahdetut tomaatit ja chilit:
tomaattia
kokonaisia chilejä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kastike:
iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
oliiviöljyä
400 g karitsan jauhelihaa
3 dl vettä
Mutti tomaattipyre purkki
valkoviinietikkaa
tuoretta chiliä
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia

Tee ensin tomaait valmiiksi. Uuni 200 astetta. Puolita kirsikkatomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunin ylätasolla noin 20 min.

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanaa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää jauheliha ja jatka paistamista.
Lisää joukkoon loput ainekset. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää tuore, hienonnettu timjami sekä rosmariini ja hauduta vielä hetki.
Lisää kastikkeen päälle uunissa paahdetut tomaatit.
Tarjoa lisänä vaikka nuudelia, perunaa tai riisiä oman mieltymyksen mukaan.

Raku

Nauris uunissa

Tänään päätyivät kaskinauriit kokeilevan keittiön pääraaka-aineeksi.

Nauriita
Sipulia
Valkosipulia
Juustoraastetta
Suolaa
Valkopippuria
Voita
Kermaa

Keitin nauriita ensin vedessä n. 15 min, jolloin ne tuntuivat pehmeähköiltä.
Hieman jäähdyttyään niitä voi jo käsitellä. Leikkasin päältä hatun pois ja kovesin sisukset varovasti lusikalla.

Nauriit

Pienin sipulit ja nauriinpalat tehosekoittimella rouheaksi raasteeksi.

Sisukset

Paistoin seoksen paistinpannulla hyvin runsaassa voissa ja annoin hautua n. 5 min kypsäksi. Lisäsin sekaan lorauksen kermaa hautumisen aikana. Maustoin suolalla ja valkopippurilla.

Pannulla


Laitoin seoksen takaisin nauriin kuoriin.

Täytetty

Alle ja päälle laitoin hieman juustoraastetta.

Koko komeus uuniin ja asteita n. 175 ja aikaa vajaa tunti. Vähempikin voi riittää, mutta samassa uunissa hautui lampaan kyljyksiä ja viihtyivät hyvin yhdessä.

Uunista

Nesteet pysyivät hyvin kuorien sisällä koko paistumisen ajan.

Annos

Lautaselle päätyi nauris, lammas ja pari itse kasvatettua tomaattia.

Karitsan kare

Alkysyksyllä hankin puolikkaan karitsan pakastimeen. Liha on paloiteltu pienempiin osiin. Tänään käsittelyyn päätyi 350 gramman kimpale luutonta karitsan karetta.

Marinadi

Marinadiin päätyi öljyn kanssa tuoretta timjamia ja rosmariinia, mustaa pippuria, valkosipulia ja yksi kuivattu chili murskattuna. Lambi viihtyi n. 6 tuntia liemessään.

Ruskistus

Ruskistin pinnat pannulla ja laitoin karitsan uunivuokaan. Uunin lämpötilä 175-200. Lihamittarinkin laitoin vaikka oli pieni palanen. Karitsa oli uunissa n. 20 min. Sisälämpötila ehti 70 asteeseen saakka.

Valmis kare

Hetken vetäytymisen jälkeen leikkasin lihan siivuiksi. Kypsyysaste oli ihan sopiva vaikka mittari näyttikin enemmän kuin oli tarkoitus. Ehkä lihan koko vaikutti myös mittarin lukemaan.

Lisuke

Lisäkkeeksi valmistin suppilovahverorisottoa. Pilkoin risottoa varten yhden sipulin ja yhden porkkanan pieneksi. Suppilovahverot olivat kuivattuja edellisen vuoden satoa, jota liotin tunnin verran ennen käyttöä. Pienin saksilla valutetut sienet pieniksi.

Kuullotus

Pannulle voita ja kuullotin aineksia hetken aikaa.

Kattilaan vettä ja kasvislientä sekä reilu 1dl riisiä. Kun riisit olivat puolikypsiä lisäksin joukkoon kuullotetut ainekset.

Kattilassa

Mukaan meni myös 1/4 osa pakettia Koskenlaskija juustoa.

Valmis

Risotto hautui n. 20 min pienellä lämmöllä.

Ateriasta tuli oikein maukas.

Annos

Risotto:
riisiä
sipulia
porkkanaa
suppilovahveroita
Koskenlaskija juustoa
kasvislientä

Pääsiäislammas

Päsiäiseksi olin säästänyt syksyllä hankkimastani karitsan puolikkaasta viulun. Olin hieman epäröivä sen kanssa, koska en ollut sellaista ennen valmistanut. Selailin ohjeita netistä ja pääpiirteissään ne olivat kovin samanlaisia. Päädyin melko tarkkaan noudattamaan paljon kehuja saaneeseen Mysin lampaanviulun ohjeeseen isoäidin tapaan. Taltioin sen siis tänne omien vaihekuvieni kanssa.
Resepti on julkaistu ainakin näillä tiedoilla aikaisemmin: Mysi Lahtinen, HS Kuukausiliite ja Intohimot hellallani (2004). Alkuperäisen ohjeen tekstit boldattu.
Karitsan viulu oli kotimainen ja kotoisin Närin lammastilalta http://www.narinlammastila.com

3 kg:n lampaanviulu
2 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
½ tl kuivattua salviaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
12 valkosipulin kynttä
öljyä
2 dl vahvaa kahvia
3 sokeripalaa
2 dl vahvaa lihalientä
2 dl kermaa

Kastike:
paistoliemi
vähän vettä
1-2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa

Otin viulun sulamaan kaksi päivää ennen valmistamista. Tein sille hallussani olevista tuoreista ja kuivatuista yrteistä pintaan hierottavaksi marinadin sitruunaöljyn kera.

Marinadi

Paketoin viulun voipaperiin ja muoviin lepäämään. Hyvä yrttinen tuoksu täytti koko keittiön.
Paistoaamuna otin viulun hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

Tee uunipellille hieman viulua suurempi korkealaitainen kaukalo kaksinkertaisesta alumiinifoliosta.

Alusta

Folio olisi saanut olla selkeästi isommasta rullasta peräisin. Huomasin työn edetessä että en saanut sitä kovin tiiviiksi.

Keitä kahvi ja pane sokeripalat siihen sulamaan. Mittaa yrtit, pippuri ja suola kuppiin ja sekoita mausteet keskenään. Kuori valkosipulin kynnet.

Yrtit


Yrtit ja valkosipulin pienensin koneellisesti. Seoksessa oli mukana tilkka sitruunaöljyä.

Pistele viuluun terävällä veitsellä reikiä. Täytä ne yrttiseoksella ja sulje reiät valkosipulilla. Voitele pinta öljyllä ja ripottele päälle loput yrttiseoksesta.

Yrttiseos

Laita pelti 225-asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi. Alenna lämpö sitten 200-asteeseen, valele viulu kahvilla ja lirauta hieman kermaa päälle.

Kermaa päälle

Noin kymmenen minuutin kuluttua voit kaataa viulun päälle lihaliemen.

Lihalientä

Lihaliemen vamistin omasta aikaisemmin tekemästäni luuliemestä sekä yhdestä kasvisliemikuutiosta.

Odota taas kymmenisen minuuttia ja kaada sitten loput kermat paistin päälle. Hetken kuluttua on viulua ruvettava valelemaan folioon kertyneellä tuoksuvalla, mustanpuhuvalla liemellä. Mitä ahkerammin jaksat paistia valella, sitä maistuvamman ja kauniimmin soivan viulun saat palkaksi. Laske uunin lämpö tunnin päästä 175-asteeseen. Jos liemi näyttää liiaksi kuivuvan, lisää vettä.

Valelua

Laskin uunin lämpötilan alemmas mitä Mysin ohjeessa oli. Tunnin päästä se pysyi 100-115 asteessa lopun paistamisen ajan. Lihamittarin ollessa 75 otin viulun uunista.

Nosta paisti n. 3 h kuluttua kahden haarukan avulla pelliltä. Jos tarjoat viulun kylmänä, pane se peiteltynä jäähtymään. Jos kuumana, nosta paisti hetkeksi sivuun ja kerää herkullinen liemi tarkasti talteen. Kaada folioon vielä vähän vettä ja huuhtele kaikki ihanat maut kastikekasariin. Pakkaa paisti sitten folioon, peittele ja pidä kuumana uunin jälkilämmössä sen aikaa, kun perunat kiehuvat ja kastike valmistuu.

Anna paistoliemen seisahtaa hetken aikaa kasarissa kylmässä paikassa. Rasva nousee silloin pintaan ja se on helppo poistaa. Lisää vettä, jos lievennystä tarvitaan. Maistele. Kuumenna liemi , suurusta se vesi/jauhoseoksella ja keitä kypsäksi. Lisää lopuksi kerma.

Viulun lisukkeeksi tein selleri-perunapyreetä. Esikuvaohjeena oli Soppa 365 ohje https://www.soppa365.fi/reseptit/glorian-ruoka-ja-viini/kasvis-lisukkeet-juhli-ja-nauti-kastikkeet-tahnat-ja-marinadit
Lisäsin mukaan vain muutaman jauhoisen perunan.

Aterialla

Valmiista viulusta ei sitten tullutkaan erikseen kuvaa 😀

Jälkiruokana oli meidän perheen perinteinen rahka-kerma-pasha.

Pasha

Hyvää oli kaikki.

Karitsan lapa

Ostin taannoin puolikkaan karitsan. Karitsan ensimmäinen ruoka tuli tälle päivälle.
Pakastimesta otin sulamaan edellisenä iltana palan lapaa.

Lapapala

Lapapala

Meinasin kuutioida palan, mutta se olikin luullinen, joten tein vain joitakin viiltoja pintaan.
Paistoin rautapadassa pinnat kiinni (voita) ja lisäsin pataan vettä, luulientä ja yrttejä – minttua ja rosmariinia. Mausteksi suolaa ja rouhittua mustapippuria.

Patayrtit

Patayrtit

Lambi sai hautua uunissa 150 asteessa pari tuntia. Sillä aikaa pilkoin nauriin, pari porkkanaa, ison punajuuren ja sipuleita (kelta- ja valkosipulia sekä purjoa) pataan ja jatkoin hauduttamista vielä pari tuntia laskien lämmön 100 asteeseen.

Pata

Pata

Nestettä tuli vähän turhan paljon, mutta ei haittaa. Sen voi ottaa talteen ja laittaa luuliemenä pakastimeen seuraavia aterioita varten.

Annos

Annos

Lopputulos oli oikein herkullinen.

Karitsa

Kokeilevan keittiön raaka-aineena on tänään karitsa. Kaupasta tarttui mukaan Uusi-Seelantilaista karitsan paahtopaistia. Pakastettu tuote suli hitaasti yön yli.
Marinadiin laitoin öljyä, korienteria, valkosipulia ja hieman turetta chiliä. Marinadissa lammas uiskenteli muutaman tunnin.

Karitsa marinoituu

Karitsa marinoituu

Jos tämä on kokonainen karitsan paahtopaisti, niin melko pieni se on. Pieni eettisyyden mato nosti päätään, joten katsotaan löytyykö karitsaa myöhemmin ruokapöydästä.

Kämmeneen menevä

Kämmeneen menevä

Lisäkkeeksi valmistin voissa haudutettua lanttua. Ainekset lanttua ohuina siivuina sekä suolaa ja voita sekä pikkuisen siirappia. Siirapin voi jättää poiskin jos ei makeudesta niin välitä.
Lanttusiivut vuokaan ja muuta vermeet päälle. Voita laitoin päällimmäiseksi muutaman reilun siivun. Lanttuhaude uuniin noin tunniksi. Alkuun 200 astetta. Lattujen saatua hieman väriä pintaan laitoin vuokaan kanne päälle ja laskin lämpötilaa karitsalle sopivaksi.

Lanttua

Lanttua

Paahdoin karitsan palaset kuumalla pannulla ennen uuniin laittamista. Pienet paistit kypsyvät nopeasti 170 asteisessa uunissa. Otin ne pois uunista kun mittari näytti 60astetta sisälämpötilaksi. Peittelin paistit vielä foliolla muun aterian valmistumista odotellessa.

Paahdettu karitsa

Paahdettu karitsa

Annokseen valmistin salaatin retikasta, aurinkokuivatusta tomaatista, oliiveista, minitomaatista ja vihreästä salaatista.
Siivutetun paistin päälle laitoin vielä marinadipohjaista tahnaa (Jäi yli. Älä käytä marinadina käytettyä öljyä muuta kuin paistamiseen!) jota olin rikastuttanut vielä inkiväärillä.

Valmis annos

Valmis annos

Lambia uunissa

Pääsiäinen lähestyy. Pääsiäisenä on tapana syödä lammasta. Meillä se on ollut aina jonkun luotettavan valmistajan valmiiksi savustamaa paistia. Näin on ollut liki 30 vuotta.
Muistan joskus laittaneeni itse lammasta ja se maistui vanhalle villasukalle. Monia kikkoja ja taikoja olen kuullut tarvittavan jotta siitä saa sitä pehmeää ja maukasta jota olen syönyt vaikkapa itämaisvaikutteisissa ravintoloissa suurella mielihyvällä.
Miksi siis en osaisi sitä itse laittaa?

Päätin rohkeasti kokeilla harjoituslampaan laittamista. Kaupan pakastimesta lammas mukaan ja kotiin sulamaan. Se oli Uusi-Seelantilainen lambi vaikka monesta suusta olen kuullut että kotimainen sen pitää olla ja vähintäänkin luomua. Niin kai. Ja varsinkin ehkä silloin jos rahasta ei tarvitse samalla huolehtia. Halvempi elukka pääsi siis rohkean kokeiluni päätähdeksi.

Väriä pintaan

Väriä pintaan

Aluksi lammas sai hieman väriä pintaan pannulla. Kääntelin kaikki puolet ja mukava tuoksu tuli jo tuosta työvaiheesta. Pinnoituksen jälkeen asetin sen valurautaiseen wokkipannuun.

Lisukkeet

Lisukkeet

Lampaan viereen pilkoin porkkanaa ja sipulia. Porkkanan kuorin, mutta sipulia en. Sinne menivät antamaan liemelle makua. Lisäksi laitoin muutaman valkosipulin kynnen sekaan. Vettä pannulle sen verran että paisti oli noin puoliksi upoksissa. Rasvapinta jäi päälle.

Koko komeuden peitin foliolla (uuniin sopivaa kantta tuolle ei ole) ja pannun uuniin. Asteita n. 140 max.

Välivalelu

Välivalelu

Reilun parin tunnin päästä tein pienen välivalelun ja maistoin samalla lientä. Se oli taivaallista 🙂
Ruoka takaisin uuniin. Neljän tunnin kohdalla käänsin paistin toisinpäin liemessä. Kaikkiaan paisti oli uunissa reilut 8 tuntia. Siinä ajassa siitä oli tullut pehmeää nyhtölammasta.

Lampaan lisukkeeksi tein bataattimuusia (puolikas bataatti, pari perunaa ja sipuli) normaalin perunamuusin ohjeella.

Annos

Annos

Lautaselle vielä salaattia ja gourmetkokemus oli valmis. Tuotos ei maistunut villasukalta, ei kitkerältä, ei haissut oudolle, ei ollut sitkeää eikä ollut mitään mikä olisi yhdistänyt sen siihen kokemukseen joka minulla oli kaukana menneisyydessä.

Lampaan liemen suodatin ja pakastin talteen myöhempää käyttöä varten. Liemeen voi halutessaan lisätä suolaa, mutta minusta se ei sitä tarvinnut ollenkaan.

Nyt on uusi paisti odottamassa sitä varsinaista pääsiäistä.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi