Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: palsternakka

Possupata sian luista

Kaupasta tarttui käteen pari pakettia sian luita. Toinen niistä pääsi heti käyttöön. Luut näyttivät mukavan lihaisilta 🙂

Sian luita leikkuulaudan päällä, taustalla RUB maustepussi

Srirachaa pintaan

Possun luut saivat pintaansa valmista RUB-maustetta. Laitoin varovasti, koska vahvuus saattaa välillä yllättää tottumattoman. Näin jälkikäteen voisin sanoa että olisi voinut olla enemmänkin. Kevyt hieronta kuitenkin palasille niin maku tarttuu pintaan.

Valurautapata jonka pohjalla juureksia, sian luita reunalla

Mausteita matkaan

Lähdin valmistukseen rautapadan kanssa. Padan voitelin Muurikka-silavalla sisäpinnoiltaan. Pohjalle sipulia, porkkanaa ja varsiselleriä.

Rautapata, jossa kaikki lihapalat ladottuna päällekkäin

Kaikki pataan

Luut ladoin pataan ja lisäsin vettä niin että juuri ja juuri peittyivät. Koko komeus uuniin, alkuun lämpöä oli 200 astetta, mutta laskin sen 150 asteeseen kun padan nesteet alkoivat poreilla. Pata sai olla uunissa reilun pari tuntia.

Juurekset leikkuulaudalla

Mitähän lisukkeita laittaisi

Valmistelin muut juurekset ja lisukkeet. Kuorin ja pilkoin. Tänään pataan pääsi pari perunaa, paprikaa, kesäkurpitsaa, varsiselleriä, sipulia ja palsternakkaa sekä yksi chili. Olisi voinut olla toinenkin, koska käyttämäni oli melko mieto. Talvisissa padoissa saa olla vähän potkua 🙂

Rautapadassa muhineet lihat pääsivät käsittelyyn, kun luut irtosivat kunnolla lihasta. Riivin ja pilkoin lihat suupaloiksi ja asetin keraamiseen pataan yhdessä pilkottujen vihannesten kanssa.

Juurekset ja riivityt lihat padassa

Puolivalmista jo

Liemeksi tuli sama jo aromatisoitunut liemi, kuin missä luut olivat hautuneet. Lisäsin vain suolaa ja hieman tomaattipyrettä.

Ja taas mennään uuniin jatkamaan hautumista niin kauan, että juurekset ovat syöntikelpoisia.

Valmis ruoka uunista tulleena

Valmista tuli

Hyvää tuli ja myös riittävästi. Kahden hengen talous syö tästä itsensä kylläiseksi parikin kertaa.

 

Palsternakkanaurisgratiini

Tänään pääsivät käsittelyyn palsternakka ja nauris. Kummatkin olivat melko isoja.

Tarvittiin:

  • iso palsternakka
  • iso kaskinauris
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1,25 dl kermaa
  • 1 kananmuna
  • juustoraastetta
Palsternakka ja kaskinauris

Palsternakka ja kaskinauris

Melko isoja molemmat, joten päättelin että riittää hyvin kahdelle.

Aluksi kuoriminen ja paloittelu. Palaset kattilaan ja vettä sen verran että peittyvät.

Palsternakka ja nauris paloja kattilassa kiehumassa

Palsternakka ja nauris paloja

Saivat kiehua kypsiksi. Haarukalla voi koittaa. Keitinveteen hieman suolaa.

Palsternakka ja naurispalaset muhennettuina perunanuijalla

Muhennetaan pieneksi

Muusinuija tai sauvasekoitin sopivat tähän tehtävään mainiosti. Itse tykkään vähän rouheammasta tuotoksesta.

Soseeseen lisätään yhdistetyt kerma, kananmuna ja mausteet.

Gratiini uunivuokassa ja päällä juustoraastetta

Vuokassa

Sose ja liemi kaadetaan uunivuokaan. Päälle reilu kerros juustoraastetta.

Uuniin 200 astetta ja paistoaika tänään n. 40 min.

Paistettu gratiini uunista tulleena

Uunista tullut gratiini

Gratiinin kaverina uunissa valmistui myös smetanalohi. Sopivat oikein hyvin yhteen.

Annos, jossa uunilohta, gratiinia ja porkkanaraastetta

Annos

 

Kasviskinkkurulla

Netin uumenista poimittiin ajatus kinkkurullasta.

Rullaan tarvitaan:
perunaa -5
porkkanaa -3
palsternakkaa -1
salottisipulia -3
ruohosipulia tai vastaavaa
kinkkua
yrttituorejuustoa
raastettua juustoa
kananmunaa – 3
suolaa
mustapippuria

Ainekset

Ainekset

Ensiksi ainekset esille ja ne kuoritaan.

Raastetut kasvikset

Raastetut kasvikset

Kasvikset raastetaan ja sekoitetaan – tässä näämmä valvovien silmien alla 🙂

Sekoitetaan

Sekoitetaan

Raasteisiin sekoitetaan 2-3 rikottua munaa jotka on maustettu suolalla ja pippurilla.

Uunipellille

Uunipellille

Seos levitetään uunipellille tasaiseksi matoksi. Pelti uuniin 180 astetta ja 30 min.

Paistettu levy

Paistettu levy

Paistamisen jälkeen levylle levitetään tuorejuustoa.

Kinkut

Kinkut

Kinkkusiivut juuston päälle.

Lisää tuorejuustoa

Lisää tuorejuustoa

Toinen levitys tuorejuustoa kinkkujen päälle.

Rullataan

Rullataan

Koko komeus rullataan aluspaperia hyväksi käyttäen.

Juustoraastetta

Juustoraastetta

Rullan päälle hyvä kerros juustoraastetta. Pötkö uuniin grillivastuksen alle n. 10-15 min.

Uunista ulos

Uunista ulos

Paistetaan kunnes juusto on saanut hieman väriä. Tämä pötkö olisi saanut olla hieman kauemmin grillattavana.

Annos

Annos

Pötkö leikataan reiluiksi siivuiksi ja asetetaan lautaselle. Lisäkkeenä salaattia.

Poro padassa

Uusi valurautapata pääsi jälleen käyttöön. Moni tuttu ruoka on siinä valmistettuna saanut uutta syvyyttä aromeihin. Tänään kokeiluun pääsi poro.

Valikoimassa oli:

1/2 kg poroa
pekonia
Sipuli
Valkosipulia
porkkanaa
palsternakkaa
kuivattuja suppilovahveroita
kantarellifondia
laakerinlehtiä
timjamia
5d vettä
reilu 1dl kermaa

Poro

Poro

Hileinen poro puukolla ohuiksi siivuiksi.

Pekonia

Pekonia

Pannulla ruskistin pekonit, poron ja sipulit.

Pataan

Pataan

Kaikki pataan ja lisäksi paloitellut porkkana ja palsternakka.
Vesi ja mausteet sekä kerma sekaan ja koko komeus uuniin hautumaan.
n. 170 astetta ja pari tuntia tai vaikka enemmänkin jos asteita vähentää.
Seurataan nesteen haihtumista ja tarvittaessa lisätään.

Uunista tullut

Uunista tullut

Pata pöytään ja lisäksi juursmuusia. Tänään se syntyi lantusta, palsternakasta ja perunasta.

Annos

Annos

Valmis annos 🙂

Kalasta on moneksi.

Tänään oli käsittelyssä kirjolohi, josta ajattelin tehdä kunnon keiton sekä pakastimeen graavikalaa tulevaisuutta varten.
Kalaliemi syntyy samalla niin keittoa varten kuin myöhempiäkin tarpeita ajatellen.

Kala

Kala

Alkuun kala pöydälle ja vaillinaisilla fileroijantaidoillani sain sen osiin.

Kattilaan

Kattilaan

Roippeet kattilaan. Näyttää olevan hyvin lihaisia ruotoja 🙂

Kiehumaan

Kiehumaan

Kun kalan liha oli kypsynyt niin otin lihat talteen ruodoista ja päästä.

Riipimistä

Riipimistä

Ruodot taikaisin kattilaan muhimaan. Lisäsin mukaan sipulia, porkkanaa ja palsternakkaa.

Lisukkeet

Lisukkeet

Sipuli meni kuorineen päivneen. Joukkoon vielä laakerinlehtiä sekä jokunen pippuri. Liemen voi myös suolata tässä vaiheessa jos haluaa. Itse jätin suolaamatta, koska ajattelin ottaa lientä talteen myöhempiä tarpeita varten.

Siivilöity liemi

Siivilöity liemi

Parin tunnin jälkeen liemi näyttää jo melko valmiilta. Halutessaan hiljaista muhintaa voi jatkaa pidempäänkin. Liemi siivilöidään ja kas, hieno armomikas kalaliemi on valmis. Liemikuutiot tämä päihittää mennentullen.

Liemen valmistuessa valmistin ensin graavikalan.

Kala jamausteet

Kala jamausteet

Perinteiset mausteet: suolaa, pippuria ja tilliä.

Suolakala

Suolakala

Suolaa ei kovin paksulti tarvitse olla. Joku suolaa vain nahkapuolen – minä molemminpuolin. Kala pakettiin ja pakastimeen. Siellä se hiljalleen valmistuu.

Pilkoin myös toisen fileen kalanlihat kuutioiksi.

Kuutiot

Kuutiot

Keitto valmistuu alkuun valmistetun kalaliemen puolikkaasta. Liemi kattilaan ja hieman vettä sekaan. Pilkotut perunat ja sipulit sekaan ja keitos kiehumaan. Lisäksi kermaa n. 2dl. Tälläkertaa laitoin mukaan myös vajaan purkillisen smetanaa täydentämään makua (= tyhjensin jääkaappia). Kun perunat ovat sopivan rapsakoita lisäsin mukaan kalat – kuutiot sekä aikaisemmin riivityt roippeiden lihat. Maun tarkastus ja valmista tuli.

Kattilallinen kalakeittoa

Kattilallinen kalakeittoa

Juuri valmistuttua vielä pieni siivu voita. Tämän taydellisemmäksi ei kalakeitto tule.

Annos

Annos

Bon Apetit!

Lauhkea laukkakeitto

Toivelistalla oli tänään Lauhkea laukkakeitto. Sellaisen reseptin olen joskus netin syövereistä löytänyt ja keiton tehnyt. Ihanan samettista ja aromikasta keittoa. Vaan en löytänyt enää.
Kovan penkomisen jälkeen löysin omia merkintöjäni keiton valmistamisesta. Laitankin sen nyt tähän talteen seuraavaa kertaa varten. Reseptin alkuperästä en siis tiedä mitään.

Tarvitaan
Kokonaisia isoja valkosipuleita
Palsternakkaa
Juuriselleriä
Sipulia
Kermaa
Persiljaa tai muita yrttejä maun mukaan
Mustapippuria
Kasvisliemikuutio
Vesi

Voita
öljyä

Valkosipulit uuniin

Valkosipulit uuniin

Alkuun uuniin kokonaisia valkosipuleita (9 kpl tänään). Leikkasin ”hatun” pois. Pistin uunivuokaan ja folioon. Uuniin 40-50 min ja asteita siinä 200. Uunissa ne pehmentyvät ja voi käytännössä puristaa kynnet ulos paahtamisen jälkeen.

Kuullotetut juurekset

Kuullotetut juurekset

Valkosipuleiden muhiessa pilkoin pieniksi siivuiksi palsternakkaa (200g) ja juuriselleria (200g) ja omenan kokoisen sipulin. Nämä kuullotin pannulla voi/öljy-seoksessa kuultaviksi ja hieman rusahtaviksi.

Kaikki hautumaan kattolaan

Kaikki hautumaan kattilaan

Juurekset kattilaan ja perään 1,2 l vettä sekä kasvisliemikuutio.

Annoin hiljalleen kiehua niin kauan kun valkosipulit muhivat uunissa. Uunin pehmentämät valkosipulit on helppo puristella tai kuoria keiton sekaan. Kaikki samaan kattilaan ja miedolle lämmölle hautumaan vielä puoleksi tunniksi.
Sekaan 3 dl kermaa sekä mausteet: mustapippuria, kuivattua persiljaa tms. yrttiä.

Kermaa ja maitoa

Kermaa ja maitoa

Kun keitto oli muhinut loppuun = kaikki mukavan pehmeitä sai liemi hieman jäähtyä ja sauvasekoittimella soseeksi koko homma. Maun tarkistus ja valmista tuli.

Valmis keitto

Valmis keitto

Keitto on alkukeittona varsin passeli. Annoksesta tuli 7 kipollista.

Paistettua siikaa

Päivän keittiögourmetiksi syntyi uunijuureksia, paistettua siikaa ja munakastiketta.

Uuniin pääsi bataattia, palsternekkaa ja perunaa kuutioiksi pilkottuna. Juurekset vuokaan ja lisäksi tilkka öljyä ja lusikallinen juoksevaa hunajaa ja hippunen suolaa. Juurekset uuniin ja n. 180 astetta. Paistoaika puoli tuntia.

Munakastike

Sipuli pilkottuna
voita
2 keitettyä kananmunaa
vettä ja kermaa
suolaa
pilkottua ruohosipulia
pilkottua persiljaa

Sipuli kuullotetaan voissa. Lisätään kerma ja vesitilkka. Annetaan kiehua. Lisätään pilkotut kananmunat ja mausteet.

Nyljetty siikafile pilkotaan pieneksi ja pyöräytetään ruisjauho/suolaseoksessa. Paistetaan voissa kuumalla pannulla rapsakoiksi.

Siika

Siika

Nautitaan hyvällä ruokahalulla.

Nautittavaa valoa

Pitkän pimeän, sateisen, myrskyisen ja harmaan kauden päätteeksi tuli aurinko edes hetekeksi virkistämään mieltä. Kauan on odotettu terassikelejä ja istuskelemista ilta-aurinkoisessa pihassa kuunnelen linnunlaulua.
Tänään se on ollut mahdollista.

Grilli

Grilli

Uusi sähkögrilli on ollut odottamassa jo jonkin aikaa grillikauden avausta. Joku siellä jo tuhisee että grillin pitää olla kaasu tai hiili. Niin kai. Minä olen laista emäntä ja olen ehdottomasti sitä mieltä että sähkögrilli on vaan niin paljon helpompi puhdistaa.
Ja jos kaipaa tiukempaa kuumuutta niin sitten voi mennä naapuriin viinipullon kanssa ja tulee oikein passeli yhteinen grilli-ilta 😀
Tämä uusi vempain kuumentui todella hyvin ja paistoi mallikkaasti kaiken sen mitä pitikin.

Kasvikset

Kasvikset

Grilliin päätyi kasa kasviksia. Porkkanaa, bataattia, naurista, tuoretta parsaa ja palsternakkaa.
Lihana oli kanaa joka marinoitui muutaman tunnin. Marinadissa oli sitruunaa, öljyä, vadelmaista viinietikkaa, suolaa, pippuria, valkosipulia ja pääsiäisestä jääneitä tuoreitä yrttejä.

Terassille on ilmaantunut jo kukkia. Pieniä narsisseja, orvokkeja ja tulppaaneja.

Narsissi

Narsissi

Aurinko helli niin kasveja kuin ihmisiäkin. On tämä vaan niin mahtavaa aikaa. Luonto herää. Saa vähän rapsutella kukkapenkkejä. Kuunnella linnunlaulua.
Ja mikä parasta. Terassilla on mukava vilvoitella saunomisen aikana 🙂

Saunajuoma

Saunajuoma

Saunajuomana on hiilihapotettua vettä, jossa on sokeroimatonta karpalomehua. Oikein raikas ja mukava juoma.

Terassille tuli päivää paistattelemaan myös leppäkerttu. Olen tässä talossa ja pihassa viettänyt aikaa jo neljä vuotta enkä koskaan ole nähnyt leppäkerttua tässä pihassa.

Leppis

Leppis

Elämä vaan on niin ihanaa tämmöisinä hetkinä.

Palsternakkavuoka

Pääsiäistä odotellessa päätin valmistaa jääkaapin uumenista löytyneistä palsternakoista ruokaa.
Kuorin ja leikkasin ne tikuiksi. Keitin kevyessä kasvisliemessä muutaman minuutin, jonka jälkeen siirsin juurestikut uunivuokaan.

Lisäsin liemeen hieman voita ja hyppysellisen vehnäjauhoja. Vispasin sekaisin ja annoin kiehua taas muutaman minuutin. Liemi palsternakkojen päälle niin että juuri ja juuri peittyvät. Päälle juustoraastetta ja koko komeus uuniin n. 20 min/200 astetta.

Vuoka

Vuoka

Kun pinta on kauniisti ruskettunut niin vuoka pois ja hetkeksi rauhoittumaan.

Tälläkertaa palsternakan kaveriksi löytyi uunissa paistettua possua sekä salaattia.

Ateria

Ateria

Tällä jaksaa katsella lumisadetta tämän päivän :happy:
Puutarhahommiin ei nyt sitten ole asiaa suunnitelmista huolimatta.

Vuokasta tuli annoksia neljä ja koko vuokan makrot tässä:

Makrot

Makrot

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi