Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka Page 1 of 13

Tofunkaltainen curry

Kaupassa käteeni löysi Tofunkaltainen härkäpapuvalmiste palana. Uusia tuttavuuksia lähdetään aina kokeilemaan. Selasin erilaisia käyttötarkoituksia ja päädyin hieman tuunattuun curryyn.

Ruoka oli hyvää ja lisäksi sille keitin riisiä.

Mitä tarvitsin:

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 pkt Tofunkaltainen Valkosipuli ja yrtit
  • 1 bataatti
  • 4 tomaattia
  • 1 varsi varsiselleriä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 paprika
  • 1 purkki kookoskermaa + desin verran purkinhuuteluvettä
  • Koskenlaskijajuustoa
  • Oliiviöljyä paistamiseen
  • Hieman chiliä 🙂
  • Curryjauhetta
  • Kurkumaa
  • Korianteria
  • Suolaa
  • Lisukkeena riisiä

Tofunkaltainen curry

Miten tein

  • Sipuli ja valkosipuli pilkotaan pieniksi kuutioiksi.
  • Pannulle loraus oliiviöljyä.
  • Tofunkaltainen murustetaan kuumalle pannulle käsin. Murenee mukavasti.
  • Sekaan silputtu sipuli, valkosipuli kuullottumaan.
  • Lisätään mausteet – curry ja kurkuma
  • Lisätään pieniksi kuutioidut bataatti, paprika, varsisellerit, chili ja tomaatit.
  • Lisätään mukaan tomaattipyre, kookoskerma sekä hieman Koskenlaskijajuustoa.
  • Sekoitetaan ja tarkistetaan maku – lisätään tarvittaessa suolaa.
  • Haudutetaan kannen alla 20-25 min. välillä sekoittaen. Jätä vähän suutuntumaa vihanneksiin.
  • Silputtu korianteri valmiin tuotoksen päälle.
Keitä riisi curryn muhimisen aikana
Nauti 🙂

Hapanjuurileivonta

Nyt olen aloittanut täysin uuden tutkimusmatkan. Pitkään on mielessä ollut hapanjuurileivonta. Todellakin pitkään, varmaan vuosia. Nyt oli ilmeisesti aika otollinen ja ryhdyin kokeilemaan juuren tekemistä. Halusin tehdä sen itse alusta saakka. Pieni kemisti minussa nostaa päätään 😀

Ensiksi siis juuren tekoon. Se siinä aloittamisessa eniten kirrasi, kun ajattelin että on niin puljaamista ja vähintäänkin tunaroin koko juuren piloille. Luin monia ohjeita ja kaikki vaikutti monimutkaisilta alkuun. No, eivät ne lopulta sitä olleet, sillä juuren herättelyn kaava on kuitenkin sama tekijältä toiselle. Päätin lopulta lähteä seuraamaan K-ruoka sivun ohjetta millin tarkasti.

Ensiksi jauhokauppaan. Tämä perhe ei ole varsinainen leipuriperhe, joten sopivia jauhoja ei taloudessa ollut. Ja sitten kun opetellaan niin suoraan syvään päätyyn 😀 Valikoin juurentekoon luomujauhot, venhäjauho ja ruisjauho.

Lisäksi tarvittiin isoja lasipurkkeja. Juuri muuttaa välillä puhtaaseen purkkiin.

Lyhykäisyydessään ohje tässä, tarkemmin siis tuolla K-ruoka sivulla tai muualla mitä haulla voi löytää.

  1. Alkuun tarvitaan 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan
  2. Purkki ilmavasti kiinni tai harso päälle ja lämpimään pariksi päiväksi. Meillä se asuu saunassa.
  3. Kolmantena päivänä uusinta eli: 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan. Palauta lämpimään.
  4. Neljäntenä päivänä uusinta: 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan. Palauta lämpimään.
  5.  Viidentenä päivän ensimmäinen muutto uuteen purkkiin. Ota puhdas purkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta. Lisää 60 grammaa haaleaa vettä ja 60 grammaa jauhoja, joista 40 grammaa on luomuvehnäjauhoja ja 20 grammaa luomuruisjauhoja.
  6. Kuudentena päivänä toinen muutto puhtaaseen purkkiin.  Purkkiin mitataan 30 g juurta. Lisää 60 g vettä, 40 g luomuvehnäjauhoja sekä 20 g luomuruisjauhoja. Nosta taas lämpimään.
  7. Seitsemäntenä päivänä juuri on valmis ja ei kun leipomaan.

Ja pitihän sitä kokeilla. Ensimmäinen kokeilu ei vielä valloittanut, mutta toisella kerralla juuri toimi jo mallikkaasti ja sain ehkä parasta leipää ikinä.  Omaa reseptiä en siitäkään kirjaa, vaan kerron minkä mukaan lähdin tekemään. Ja millin tarkasti seurasin ohjetta ja katselin videoita.

Bella Tablen sivulta löysin mainion ohjeen Hapanjuurileipä 101

Tuota ohjetta seuraamalla sain mitä maistuvimmat leivät. Tein siitä kaksi komeaa leipää.

Maku oli mainio, kuori rapea ja kivan kova. Ensimmäinen leipä meni maistellessa ja tunnustellessa koostumusta. Kimmoisa oli ja painaessa kasaan leipä palautui muotoonsa nopeasti.

Myöhemmin lisää ja ehkä omiakin ohjeita. Pitää vaan opetella vielä.

Hapanjuurileivät seuraavalla kierroksella.

Hieno ja mahtava maailma on löytynyt. Oletko sinä juurileipuri?

 

Hyvää ystävänpäivää ja liukasta laskiaista

Ystävänpäivä ja laskiainen mahtuvat samalle viikolle. Havahduin laskiaissunnuntaihin ja päätin leipoa itse laskiaispullat. Ohje oli perus pullaohje ja onnistui yllättävänkin hyvin. Sitten ei muuta kun ystävän kanssa pullakahveille rannalle.

Se oli ehkä ihan liikaa ajateltu, sillä kädet jäätyivät jo siinä vaiheessa kun rakentelin laskiaispullia kokoon 😀 Pullaa mutustellessa mietin mistä koko ystävänpäivä on saanut innoituksensa. Omassa lapsuudessani tai nuoruudessani sitä ei liiemmin vietetty.

Toisessa blogissani enemmän Ystävänpäivän verisemmästä historiasta: KLIK

Laskiaspullaohje

  • 25 ghiivaa
  • 2½ dl maitoa
  • 2 kananmunaa (toinen taikinaan, toinen voiteluun)
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • kardemummaa
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 75-100 g voita tai margariinia

Työjärjestys:

  1.  Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon
  2.  Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
  3. Alusta loput jauhot taikinaan.
  4. Lisää pehmeä voi.
  5. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
  6. Leivo taikinasta 10 pullaa. Anna niiden kohota hyvin pellillä liinan alla.
  7. Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria.
  8. Paista pullat uunin keskitasolla 220 asteessa n. 10 – 12 min.

Halkaise pullat ja laita sisälle hieman hilloa tai mantelimassaa oman mielihalun mukaan. Päälle kermavaahtoa. Hattu päälle ja namsnams.

Kahvi ja pulla maistuivat rannalla jossa oli todella kylmä. Keväämmällä sitten uudelleen uuden leipomuksen kanssa.

Kokkikerho innostaa keittiötöihin

Olisiko kiva kokata ja opetella asioita yhdessä lasten kanssa? Vai kaipaako koululainen helppoja välipalaohjeita ja innostavaa tekemistä koulun jälkeen? Ehkä myös kivaa kaverin kanssa yhdessä tekemistä.

Olen ajatellut käynnistää verkkokokkikerhon ja laittaa parhaimmat huikeat reseptini ihan uuteen palveluun 😀

Kokkikerho on hyvä tapa opetella ruuan valmistamista ja harjoitella keittiötaitoja.

Kokkikerhon ohjeet ja opetukset on suunnattu lapsille n. 8-14 vuotiaille. Kerhon ohjeilla voi tehdä vaikka maukkaan välipalan koulun jälkeen itsekseen. Kaikkein hauskinta kokkaus on yhdessä oman aikuisen kanssa

Verkkokokkikerho koostuu välipala- tai ruokaohjeista, jotka ovat helposti toteutettavissa ja usein käytetyt raaka-aineet voivat löytyä kotoa kaapista. Ohjeet on laadittu siten, että niissä hyödynnetään mahdollista ruoka- tai raaka-ainehävikkiä.

Joka viikko kerhon toimintakaudella ilmestyy uusi kokkikerhokerta ohjeineen. Mukana on kirjallinen ohje ja usein myös linkki videotallenteeseen, jossa on mukana seikkaperäinen ohjeistus työvaiheista. Kerhon tehtävissä on ruokaohjeiden lisäksi pientä visailua ja tietoiskuja teeman mukaan.

Olisiko käyttöä? Kiinnostuitko? Lue lisää täältä KLIK

Kokkikerho

Yön yli sämpylät

Nyt on aikaa verestää vanhoja taitoja. Leipominen on pitkään ollut poissa arjesta. Itse en paljon leipomuksia syö ja työ on vienyt tietenkin sieltä arjesta leijonan osan. Nyt on aikaa vapautunut 🙂 Elämäntilanteen muutoksesta voit lukea enemmän vaikka TÄSTÄ ja TÄSTÄ 

Joskus viime vuosituhannella pyörittelin yhtä kesäkotia upeiden nuorten työntekijöiden kanssa. Siellä oli aina aamuisin vastapaistettuja sämpylöitä. Hyvin kätevästi tehtiin. Illalla taikina valmiiksi ja yöksi kylmiöön. Aamulla taikina nosteltiin pelleille ja uuniin. Se oli nopeaa. Päätin etsiä esiin tuon ohjeen ja yhden variantin löysinkin Iltalehdestä 

Siispä testaamaan sitä.

Tarvikkeet:

  • 5 dl vettä
  • 10 g hiivaa (käytin puoli pussia kuivahiivaa)
  • 2 tl suolaa
  • 5 dl sämpyläjauhoja (käytin hiivaleipajauhoja)
  • 5 dl vehnäjauhoja

 

Valmistus:

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Ja kyllä laitoin kuivahiivan suoraan veteen.

2. Lisää joukkoon suola ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.

3. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli. Tein illalla klo 21 ja leipasin aamulla 8.30.

4. Ota taikina huoneenlämpöön ja nappaa taikinasta lusikalla uunipellille leivinpaperin päälle samankokoisia paloja. Älä muotoile tai litistele taikinaa, jotta sämpylöistä tulee kuohkeita. Taikina oli melko venyvää ja sitkoakin löytyi. Sain kuitenkin pikkukauhalla ja lusikalla nosteltua pellille 10 kasaa.

5. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota pellillä uunin lämpenemisen ajan.

6. Paista sämpylöitä 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

 

Ja valmista tuli. Kelpasi minullekin kun itse tein. Tämä ohje menee jatkoon.

Yönylisämpylät

Kasvissosekeitto rosollista

Jäikö jouluna ruokaa yli? Miten tuunaat yli jäänyttä ruokaa edelleen?

Olen aikaisemmin julkaissut joitakin hävikkiohjeita ja tässä vielä yksi siihen sarjaan lisää. Tänä vuonna laatikot olivat mitoitettuja hyvin ja ylijäämää ei syntynyt. Sensijaan rosollia oli jäämässä hyvä määrä, josta kannatti miettiä jotakin jatkojalostusta.

Ainekset

  • rosollin jämät (minun rosollissani on mukana myös omenaa)
  • herneiden jämät
  • salaatin jämät
  • loput perunat
  • kermaa
  • Koskenlaskijajuustoa
  • kasvisliemikuutio
  • 1/2 litraa vettä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • keiton päällä hieman smetanaa

Kaikki kattilaan ja hetken muhiminen. Ainekset ovat valmiiksi kypsiä, joten isoja keittoaikoja ei tarvitse. Sauvasekoittimella soseeksi ja siinä vaiheessa mukaan tilkka kermaa ja Koskenlaskijajuustoa. Mausteiden lisääminen oman maun mukaan.
Keiton kaverina oli vastapaistettu sämpylä.

Kasvissosekeitto rosollista

Porkkanaperunalaatikkopihvit 

Lanttulaatikkorieskat

Luuliemi on hyvää ja ravitsevaa

Päätin keittää luulientä. Se on ihan sanamukaisesti luista keitettyä lientä. Luusoppaa 🙂

Tarvitaan:

  • Aikaa 12-48h haluamastaan keittoajasta riippuen. Itse valmistin tällä kertaa noin 14h.
  • Luita (kana, possu, nauta, riista yms. voi myös sekoittaa eri luita keskenään)
  • Haluamiasi mausteita (tässä sopassa oli laakerinlehti, porkkana, sipuli, kuivattua nokkosta, mustapippureita)
  • Suolaa reilusti

Tilasin hovihankkijaltani kassillisen luita. Lähetyksessä olikin hyvin lihaisia hirvenluita. Niistä sitten keittelemään makoisaa luulientä. Luuliemi korvaa omassa keittiössäni pitkälti erilaiset liemivalmisteet ja kuutiot. Keittämiseen menee aikaa, joten silloin on hyvä että on suunnitelmissa rauhallinen päivä kotosalla.  Luita oli  niin  paljon,  että  tarvittiin  kaksi  kattilaa  alkuun.

Luuliemi

Luut kattilaan ja vettä päälle. Itse keitin vedenkeittimellä kiehuvan veden jonka kaadoin alkuun jäisten luiden päälle.
Moni luuliemien mestari paahtaa ensin luut uunissa. Minä usein unohdan koko jutun, mutta hyvää saan silti aikaiseksi.

 

Luuliemi

Luut saavat hiljalleen porista tai paremminkin muhia liedellä. Vesi juuri ja juuri poreilee. Tämä on kärsivällisen kokin hommaa 🙂
Kattilaan laittelin sekaan kaikkea mitä kaapista löytyi. Hieman nahistuneet sipulinvarret, parhaat päivänsä eläneet porkkanat, laakerinlehitiä, suolaa, mustapippureita. Niitä nyt ainakin siellä oli mukana muhimassa.

Luuliemi

Yksi tärkeä ainesosa on viinietikka.  Se auttaa luiden kovia osia vapauttamaan hyviä ainesosiaan liemeen. Etikka pehmentää kovia aineita. Neljän litran kattilalliseen laitoin noin 4 ruokalusikallista viinietikkaa. Luuliemi sisältää proteiineja, jotka pitävät sisällään gelatiinia, kollageenia sekä useita keholle välttämättömiä aminohappoja. Välttämättömät aminohapot ovat sellaisia, joita keho ei pysty tuottamaan itse ja jotka on siksi hyvä saada ruokavalion kautta.

Luuliemi

Muutaman tunnin keittämisen jälkeen liha irtosi luista. Tässä välissä riivin lihat mahdollisimman tarkasti talteen myöhempää käyttämistä varten. Koska saamani luut olivat todella lihaisia niin saan niistä vielä useamman bulledmoose-ruokaa tehtyä.

Luuliemi

Melkoinen keko siitä lopulta syntyikin 🙂

Luuliemi

Palautin riivityt luut takaisin kattilaan jatkamaan muhimista.

Luuliemi

Vähitellen oli aika maistella aikaansaatua lientä. Siitä tuli todella taivaallista. Menee ihan sellaisenaan ja riittää kyllä ateriaksi. Olisi voinut muhitella vielä lisää, jolloin maku olisi tiivistynyt edelleen. Totesin maistellessani, että tämä on nyt hyvä. Voi käyttää sellaisenaan tai lisätä muiden ruokien valmistuksessa antamaan makua. Lihaliemikuutiot saavat taas kuivua kaapissa ihan rauhassa.

Luuliemi

Olen pakastanut annospusseihin luuliemet. Nyt voi vaan ottaa ja käyttää. Valmis liemi säilyy hyvinkin viikon myös jääkaapissa. Jos haluaa rasvattoman liemen niin sen voi antaa jäähtyä ennen säilytykseen laittamista. Rasva nousee tässäkin päällimmäiseksi kerrokseksi jonka voi halutessaan poistaa. Minä en poista. Otan kaikki hyvät käyttöön 😀

 

Jättikatkaravun pyrstöt

Tiedätkö tunteen tai tilanteen kun jokin asia vaan pyörii mielessä, eikä siltä saa rauhaa. Minulla on ollut katkarapujen kanssa juuri tuollainen kamppailu mielessä. En edes pidä katkaravuista, silti on ollut tarve saada niitä. Nyt päätin käyttää niiden kanssa vähän enemmän suunnittelua ja valmistin kokonaisen ruuan teeman ympärillä.

Se kyllä kannatti ja kokeilu menee varmasti jatkoon. Joten nyt sitten ohjeen tallennusta.

Edellisenä päivänä tein valmiiksi valkosipuli-korianterivoita. Paino sanalla valkosipuli 😀 Klöntti voita, kourallinen korianteria ja yksi valkosipuli. Jälkimmäiset pieneksi leikkurilla ja voin kanssa sekaisin, vähän suolaa mukaan. Sitten vaan pötköksi ja kylmään.

Voita, valkosipulia ja korianteria

Katkaravunpyrstöt olivat pakasteita, joten otin ne hyvissä ajoin sulamaan.

Sulamisen aikana pilkoin kesäkurpitsaa tikuiksi ja vihreää parsaa palasiksi.

Jättikatkaravun pyrstöt

Ainekset paistoin pannulla valkosipulivoi-öljy seoksessa muutaman minuutin melkein kypsäksi. Lisäsin lorauksen limen mehua.

Jättikatkaravun pyrstöt

Nostin paistokset lautaselle ja pannulle pääsi vuorostaan jättikatkaravun pyrstöt.

Jättikatkaravun pyrstöt

Nekin valmistiuvat valkosipulivoi-öljy seoksessa. Päälle ripottelin suolaa, mustapippuria, paprikarouhetta, chilijauhetta ja limen mehua.

Valmiit katkaravut nostelin edellisten paistosten päälle.

Jättikatkaravun pyrstöt

Kaunista ja valmista tuli. Lisukkeena oli vielä kesäperunalohkoja, joiden kastikkeessa oli öljyä, limen mehua (sitä tulikin nyt vähän joka paikkaan 😀 ), sinappia, persiljaa ja basilikaa sekä suolaa.

jättikatkaravun pyrstöt

Hyvää tuli ja tehdään toistekin.

Poikkea myös toisessa blogissani Sinun hyvä elämä

Kahteen kertaan paistetut uuniperunat

Pääsiäisen juhlapöydässä oli tänä vuonna uuniperunavariaatio, jonka innoitus on lähtenyt TÄÄLTÄ 

Uuniperunat ovat kuuluneet monesti helppoutensa vuoksi pääsiäispöytään ja sopiihan se lampaan kanssa oikein hyvin.

Tarvittiin

  • Rosamunda perunoita, mahdollisimman tasakokoisia
  • Maustettu Créme Fraice
  • Valoi chili-paprika tuorejuustoa
  • Tuoretta ruohosipulia
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Öljyä

Alkuun pyörittelin perunat öljyisillä käsillä ja pistelin kuoreen pari reikää isompien höytyjen pois päästelemiseksi.

Perunat uuniin, vähän vajaa 200 astetta ja aikaa taisi mennä tunnin verran.

Kahteen kertaan paistetut uuniperunat

Perunat saivat hetken levähtää ja jäähtyä ennen jatkokäsittelyä. Leikkasin perunan hatun pois ja varovasti tyhjensin sisuksen perunasta kulhoon. Kaikki perunat pysyivät ehjänä 🙂

Muusasin haarukalla perunat kulhossa. Sekoitin sekaan ohjeen mukaisesti maustetun ranskankerman. Tuote oli minulle uusi, sillä en ollut havainnut tuollaista tuotetta ollenkaan. Taas sivistyin.

Täytteeseen meni lisäksi chili-paprika tuorejuustoa puolikas purkki sekä tuoretta silputtua ruohosipulia. Mausteena pippuria ja vähän suolaa.

Kahteen kertaan paistetut uuniperunat

Täytin perunat seoksella kukkuroilleen. Ja takaisin uuniin vartiksi.

Kahteen kertaan paistetut uuniperunat

Perunat saivat hieman rusahtaneen pinnan uunissa. Kahteen kertaan paistetut uuniperunat tekivät hyvin kauppansa. Tuli oikein maukas kokemus tästä.

Pääsiäismenu

Muuten mentiin perinteisellä kattauksella. Pöydästä löytyi vuonna 2023:

  • Valmiiksi savustettua lammasta
  • Kahteen kertaan paistetut uuniperunat
  • Parsaa au naturel ja pekoniin käärittynä
  • Tuorejuustolla täytetyt paahdetut suippopaprikat
  • Parsakaalia höyrytettynä
  • Salaatteja
  • Kylmäsavustettua lohta
  • Kananmunia, koristeltuna majoneesilla ja ruohosipulilla
  • Rahkainen pasha
  • Mämmi
  • Vaniljakastiketta

Kahteen kertaan paistetut uuniperunat

Pashamuottiin pääsi tälläkin kertaa rahkaa ja kermaa. Tuli oikein hyvä jälkiruoka. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen laitoin tänä vuonna vain 2 dl kermaa. Sain hieman kiinteämmän tuotoksen aikaan.

Oikein hyvää pääsiäistä kaikille.

Toisessa blogissa kurkisteltiin juuri maaliskuun toppeihin ja floppeihin. Poikkea katsomaan sinnekin 🙂

Ekologiaa ja eettisiä valintoja

Tällä viikolla blogissa tutkitaan ekologiaa, mietitään keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseen ja vähennetään faktatiedolla omaa ilmastoahdistusta.
Pari vinkkiä myös siihen kuinka voi hyödyntää eilisen ruokaa ja vähentää ruokahävikkiä.
Maailman pelastaminen lähtee pienistä asioista. Niistä joihin voi itse vaikuttaa. Joku on tehtävässä jossa voi vaikuttaa kansallisiin toimenpiteisiin, joku toinen tekee päätöksiä oman elämänsä näkökulmasta. Kumpikin tärkeitä.
Mikä on sinun arjen ekotekosi? Vai eikö voisi vähempää innostua?
Lue lisää Sinun hyvä Elämä blogista
Ekologiaa ja eettisiä valintoja

Mysli

Viime aikoina on tullut tehtyä itse mysliä, joka on helppo lisuke jugurtin tai vaikka mehukeiton kanssa.

Kerrotaan, että myslin kehitti sveitsiläinen lääkäri sairaalapotilaiden ravinnoksi viime vuosituhannen alkupuolella. Se oli eräänlaista raakaruokaa, josta myöhemmin kehittyi meidän tuntemamme kaupallinen mysli.

Kaupan myslipaketin sijasta voit tehdä herkun myös itse ja kätkeä lempiryynien sekaan juuri sitä mitä haluaa sieltä löytää.Omaa  mysliä voi varioida mielensä mukaan  loputtomiin ja säätää omaan suuhun sopivaksi.MysliTähän tarvittiin tällä kertaa:

  • Puoli pakettia isoja kaurahiutaleita (voit käyttää haluamiasi ryynejä)
  • Kauralesepurkin pohjat, ehkä desin verran
  • Pähkinöitä, erilaisia
  • Aprikoosia
  • Rusinoita
  • Kuivattuja banaanilastuja
  • Itse kuivattuja kirsikoita
  • Kanelia
  • 1/2 dl Oliiviöljyä
  • 1/2 dl Vaahterasiirappia

 

Työjärjestys:

Aprikoosit pilkotaan pieniksi paloiksi ja jätetään odottamaan leikkuulaudalle.

Pähkinät ja kuivatut ainekset surautetaan palasiksi tehosekoittimessa.

Sekoitetaan yhteen muiden kuivien ainesten kanssa kulhossa.

Vaahterasiirappi ja oliiviöljy sekoitetaan. Lisätään sekaan vähän kanelia. Seos sekoitetaan kulhossa kuivien ainesten kanssa.

Lisätään pähkinät, rusinat ja aprikoosit.

Koko komeus uunipellille ja uuniin paahtumaan n. 175 asteeseen vartiksi. Kääntele välillä ja tarkkaile että paistos ei pala vaan ainoastaan paahtuu.

Anna jäähtyä ja purkita.MysliSitten vaan nautitaan.

Hirvipaisti

Uudenvuoden päivän ruokana oli hirvipaisti.

Innoittaja löytyi täältä KLIK

Ohje oli sen verran mahtava ja tuotos hyvä, että onhan se talteen laitettava 🙂

Tarvittiin:

  • hirveä
  • viispippurimaustetta (löytyi mökin kaapista)
  • suolaa
  • voita paistamiseen
  • kasvisliemikuutio
  • iso porkkana
  • punasipulia (muukin käy, mutta sitä oli joulumökillä mukana)
  • vettä
  • kermaa
  • vehnäjauhoja

Hirvi lähti mökille matkaan jo kotoa pakastimesta. Vajaa kilonen pala. Otin lihakimpaleen sulamaan neljä päivää ennen käyttöä jääkaappiin. Sulaminen tapahtui hyvin hitaasti. Kun se oli enimmäkseen sulanut hieroin pintaan viispippurimaustetta ja suolaa. Käärin paistin tuorekelmuun ja palautin jääkaappiin.

Käyttöaamuna paisti tuli jääkaapista paria tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön.

Paistinpannulla paistoin paistin kauttaaltaan pinnat kiinni voissa. Liha saa vähän ruskistua.

Pilkoin pataan porkkanaa ja sipulia.

Pintapaistettu paisti uunipataan juuresten päälle.  Lisäsin paistinpannuun vettä sekä kasvisliemikuution ja kaadoin pannunpesuvettä pataan sen verran, että paisti oli puoliksi vedenpinnan päällä.

Ripottelin vielä suolaa vähän paistin päälle.

Pata uuniin, ilman kantta ja lämpötila 150 astetta. Sai olla puolisen tuntia ja sen jälkeen laskin lämpötilan 120 asteeseen. Paisti sai kölliä rauhassa uunissa. Välillä kääntelin toisinpäin. Kääntelyä tuli paistamisen aikana puolen tunnin välein.

Paisti viihtyi uunissa 3,5 tuntia. Sen jälkeen käärin sen vielä folioon hetkeksi. Tasaantumisen jälkeen siivutin fileerausveitsellä ohuiksi siivuiksi.

Paisti vetäytyi kasaan jonkin verran ja kaadoin kasariin osan liemestä. Siitä tein kerman kanssa kastikkeen lihalle. Pari ruokalusikallista vehnäjäuhoja oli riittävä suurus kastikkeelle. Hieman viispippurimaustetta lisäksi.

Lisänä oli keitettyjä perunoita.

Vaihekuvia ei tullut otetuksi, mutta hyvä ohje talteen siitä huolimatta.

Tällä oli hyvä aloittaa vuosi 2023!

Kuvan hirvi ei liity tapaukseen.

Hirvi

Porkkanaperunalaatikkopihvit

Jäikö joulusta yli perinteisiä laatikoita? Aikaisemmin jo hyödynsin lanttulaatikon rieskoiksi. Tänään oli vuorossa porkkana- ja perunaalaatikon jämät.

porkkanaperunalaatikkopihvit

Tarvitaan:

  • Laatikoiden jämiä
  • 2-3 Kananmunaa
  • Mausteita maun mukaan
  • Tilkka kermaa
  • Jauhoja tukevoittamaan taikinaa
  • Voita/öljyä paistamiseen

Jämät kulhoon ja ainekset sekaisin.

porkkanaperunalaatikkopihvit

Paistetaan pannulla keskilämmöllä. Käännetään ohuilla lastoilla molemmilta puolilta pihviä. Pysyy paremmin kasassa. Oikealla lettupannulla voi olla helpompi paistaa. Itse paistelin mökin kaapista löytyneellä isolla paistinpannulla.

porkkanaperunalaatikkopihvit

 

Paistetaan kullanruskeaksi molemmilta puolilta.

porkkanaperunalaatikkopihvit

Aurinkoiset pihvit maistuvat tuoreiden vihannesten tai vaikka tähteeksi jääneen sienisalaatin kanssa. Lusikallinen jotakin kastiketta sopii myös hyvin kaveriksi. Rosollin kastike tai sitten pelkkä Creme Fraice tms.

Hyvää tuli tästäkin

porkkanaperunalaatikkopihvit

Lanttulaatikkorieskat

Lanttulaatikkorieskat

Jäikö joulusta lanttulaatikkoa yli.

Voit hyödyntää sen tekemällä maukkaita rieskoja lisäämällä muutaman ainesosan. Näitä tein mökkiolosuhteissa kaikesta siitä mitä sattui kaapista löytymään.

 

Tarvitaan:

  • Tähteeksi jäänyttä lanttulaatikkoa
  • Maitoa ehkä desin verran
  • Kauraryynejä tms mitä kaapista löytyy
  • Jauhoja, jotakin sorttia
  • Kananmuna
  • Suolaa
  • Voita tai muuta sopivaa rasvaa

Laatikonjämä kulhoon ja muut ainekset perään.

Lanttulaatikkorieskat

Sekoitetaan ja lisätään jauhoja sen verran, että taikina vähän jämäköityy.

Leivinpaperin päälle viisi taikinakekoa, jotka tasasin jauhotetuilla käsillä.

Lanttulatikkorieskat

Pistellään haarukalla reikiä rieskoihin.

Pieni siivu voita päälle ja uuniin.

Lanttulatikkorieskat

Uuniin n. 250 astetta ja aikaa meni vartin verran.

Lanttulaatikkorieskat

Hyvää tuli vaikka itse kokeilinkin.

 

Mitä sinä teet ylijääneille jouluruuille?

Page 1 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi