Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Kategoria: Ruoka Page 1 of 10

Tulinen lisuke

Olen kaivannut hyvää ohjetta pienelle lisukkeelle, joka antaisi pikanttia lisää ruokaan kuin ruokaan. Chiliä syövät toki muutkin, mutta taidan olla kuitenkin eri levelillä muiden kanssa ja toleranssi noussut korkeammalle.

Tämä ohje ihan sellaisenaan ei sovi herkille. Chilin voi muuttaa miedompaan, jolloin varmasti käy kaikkien makuun.

Käytössä oli

  • Puolikas kaali
  • Kolme varsisellerin oksaa
  • Kaksi sipulia
  • Inkivääriä
  • Kaksi porkkanaa
  • Muutama oksa sitruunatimjamia
  • Kaksi Moruga Chocolate chiliä
  • Pari desilitraa vettä
  • Vajaa purkki kermaa tai kookoskermaa
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua
  • Tuoretta korianteria
  • Hunajaa kukkurallinen ruokalusikallinen
  • Suolaa

 

Moruga Chocolate chili leikkuulaudalla, osa jo pilkottu

Käsin ei kannata koskea

Osasin varoa kyseistä chiliä, mutta en tarpeeksi. En koskenut käsin niihin ollenkaan, mutta kädet kihelmöivät silti. Eli ne hanskat vielä mukaan, vaikka pysyisikin etäämmällä.

Ainekset pilkottuna kulhossa. Chili päällimmäisenä

Ainekset valmiina

Wokkipannu tulille ja sinne reilusti oliiviöljyä. Kuullotusta pienissä erissä muutaman minuutin. Höyryjä ei kannata haistella ja muutenkin voi olla hyvä että keittiö on hyvin tuuletettu 😀

Kaalit laskevat nopeasti ja ja voi lisätä vähän vettä. Annetaan hautua, välillä käännellen. Lisätään kerma, lime, hunaja ja suola. Nyt voi jo vähän maistella ja säätää maustamista itselle sopivaan suuntaan.

Wokkipannussa hautuvat kaikki ainekset, korianteria päällä

Wokkipannu sopii tähän hyvin

Mukaan vielä tuoretta korianteria. Annetaan hautua tunnin tai kaksi. Tuli oikein passeli lisuke. Laitan sitä pienempiin annosrasioihin ja pakastimeen. On sitten hyvä ottaa omaan tarpeeseen valmiiksi tehtyä kaalilisuketta.

Borssi 2

Laitetaanpa uudempi ja testattu ohje myös tänne.

Tänään mentiin näin 🙂

Ainekset

voi-oliiviöljy-seosta kuullottamiseen
¼ osa kaalia
4 keskikokoista sipulia
300g juuriselleriä
1,5 kg punajuuria
1 valkosipuli

2 chiliä
1/4 juuriselleriä
4 rkl tomaattipyreetä
luulientä tai kasvis- tai lihalientä kuutiosta
tuoretta sitruunatimjamia, muutama oksa
4 laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
1dl  valkoviinietikkaa
paistettua/paahdettua pekonia ja smetanaa tarjoiluun

Pilkotut juurekset kulhossa

Pilkotut juurekset

Pilkoin kaikki ainekset pieniksi siivuiksi.

Selleri, sipuli ja chilit pienittynä kulhossa

Juurekset

Kuullotus voi/öljy seoksessa pienissä osissa ja kattilaan muhimaan luuliemen kanssa. Lisäsin vettä sen verran että juurekset juuri ja juuri peittyvät.

Juureksia voi-öljy seoksessa kuullottumassa kattilassa

Kuullotusta

Saavat muhia ainakin pari tuntia poreillen. Oman kokemuksen mukaa borssi vaan paranee ajan kanssa. Ja myös pakastamisen jälkeen, sillä tätä tulee tehtyä aina kerralla paljon.

Kaikki ainekset kattilassa muhimassa

Annetaan muhia

Käytössä tälle satsille on 4 litran kattila.

Pekoni paistumassa pannulla

Paistumassa

Pekonin paahdoin pannulla murusina. Osan muruista lisäsin kattilaan. Osa jäi koristeeksi smetanan kanssa tarjoiluun.

Ja hyvää tuli 🙂

Annos lautasella, borssin päällä pekonimuruja ja smetanaa

Annos

 

Lohta korianteritäytteellä

Tänään pääsi käsittelyyn lohifile. Tuttuun tapaan siitä osa graaviksi ja lopusta päivän apetta. Kalaohjeita saa aina etsiä, koska se oma repertuaari on helposti pannulla paistaminen. Ja hyvää toki sekin on aina. Nyt kaipasi jotakin muuta kokeiluun.

Selasin netin ihmeellisessä maailmassa erilaisia chermoulalla maustettuja kaloja. Jo itse sana oli uusi, niin eikähän tästä uutta twistiä saa myös kotikeittiöön 😉 Kaikkia aineksia en kotoa löytänyt, joten mukaelma on taas tämäkin.

Näin sen tänään tein.

Tarvikkeet täytteeseen:

  • Tuoretta korianteria
  • Tuoretta lehtipersiljaa
  • Valkosipulin kynsiä (3kpl)
  • Lemon Drop chili
  • Jamaican Bell (käytännössä paprikaa)
  • Oliiviöljyä
  • Sitruunamehua
  • Merisuolaa
  • Paprikarouhetta

Tarvikkeet silppuriin ja surrur

Vihanneksia ja mausteita silppurissa

Ainekset silppuriin

Silppusin ja maistelin. Ehkä olisi vielä voinut tehdä enemmän tahnamaisen. Nyt jäi hieman karkeasksi.

Silputtu täyte lusikassa

Tämmöistä tuli

Lohipalat leikkasin vähän medaljonkien tapaan, mutta niin että viilto ei ulottunut päästä päähän vaan loi taskun kalan päälle.

Kalat uunivalmiina vuokassa

Kalat uunivalmiina vuokassa

Täytettä taskuun niin paljon kuin haluaa. Päälle ripottelin vielä suolaa kalalle. Paistoin uunissa n. 175 asteessa puolisen tuntia.

Samassa uunissa oli jo valmistumassa myös hunajapaahdetut punajuuret. Kuorin punajuuret, lohkoin pienemmiksi. Lisäsin pilkottua valkosipulia, öljyä ja hunajaa. Sekoitin kaikki keskenään. Vuokaan vielä pari Koskenlaskijajuustolla täytettyä chiliä.

Lohkotut punajuuret ja kaksi täytettyä chiliä uunivuokassa

Lisukkeet

Punajuurten kokonaispaisto aika oli tunnin verran. Ja siis yhdessä kalan kanssa puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvältä maistui 🙂

Karamellisoitu jalapeno

Päivän kokeiluun meni makeaan etikkaliemeen säilötty jalapeno. Täysin kokeilu, mutta muistiin siltä varalta että osoittautuu käyttökelpoiseksi.

Olen selaillut erilaisia reseptejä pöytämausteeksi sopivaan chiliin. Satoa vielä tulee parvekepuutarhasta, joten mikä on kokeillessa.

Tarvitsin kahteen pieneen purkkiin:

  • Jalapenoja
  • Viinietikkaa 2 dl
  • Hunajaa reilu dl
  • Vettä reilu dl
  • Kurkumaa, teelusikallinen
  • Valkosipulia kynsi/purkki viipaloituna

Valkosipulia en ole aikaisempiin kokeiluihin käyttänyt.

Jalapenot sopiviksi siivuiksi. Jätin ne siemenet, mitkä eivät leikellessä irronneet.

Siivutettuja jalapenoja leikkuulaudalla

Siivutetaan

Kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehautus, tai taisi ne kiehua muutaman minuutin kun askartelin jalapenoja purkkiin.

Kattila jossa keltaista lientä

Liemi muuttui keltaiseksi kurkumasta

Purkit piripintaan lientä. Odottelin että mahdollsimman iso osa kuplista tuli pintaan.

Jalapenopurkki täynnä lientä

Piripintaan

Purkit keittelin vedessä. Ja sitten onneton minä pudotti myös kannet sinne. Kansissa oli muoviosia mukana, joten se eivät nyt sitten enää toimi. Käytin vaihtoehtoisena sulkijana muovipussia ja kuminauhaa. Riittää hyvin kokeiluun, jota maistellaan jo muutamien päivien päästä. Pidempää säilyttämistä ajatellen on sitten oltava tarkempi kansien kanssa.

Säilykepurkki jonka kantena muovipussi

Liemi värjää myös tuotteet 🙂

Moruga Schocolate kokeiluun – kalaa ja katkarapuja

Olen kasvatellut ensimmäistä todella tulista chiliä Moruga Chocolatea tänä kesänä. Mietinnässä on ollut, voiko sitä käyttää kotikeittiössä ruuanlaitossa vai kasvatanko vain kokeillakseni kuinka tuottaa hedelmää. Ensimmäiset podit ovat kypsyneet. Ja pitihän sitä kokeilla jotakin tiiviisti ohjetta seuraten. Tai ainakin tiiviisti mukaellen kuinka tässä taas kävi.

 

Keittokirja jossa ohjesivu avoinna

Red Hot Chili – kokkaa chilisti keittokirja

Tutkin monia ohjeita netistä ja hallussani olevista opuksista. Tähän voisi löytyä aineksia sopivasti. Siispä tutkimaan kaappeja.

Mausteita, öljyä ja yrttejä pöydällä

Moruga Schocolate sai ympärilleen sopivasti tarvikkeita

Tarvitaan:

  • Kalaa, tänään käytössä siika
  • Katkarapuja pakastimesta
  • Voita
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua purkista
  • Punaviinietikkaa
  • Sipulia 2kpl
  • Valkosipulia 4-5 kynttä
  • Mutti tomaattimurskapurkki
  • Valkosipulia
  • Tuoretta sitruunatimjamia
  • Laakerinlehtiä
  • Limetin lehtiä
  • Itse keitettyä kalalientä (käy siis myös muu kalaliemi)
  • Paprikajauhetta
  • Tuoretta paprikaa
  • Suolaa
  • Kanelia
  • Oreganoa
  • 1 kpl Moruga Schokolate Chili

Ensiksi tein marinadin kalalle ja katkaravuille.

Marinadiin pilkoin sipulia, valkosipulia, sitruunatimjamia sekä käytössä olevaa chiliä n. 1/3 osa. Lisäsin mukaan oliiviöljyä, punaviinietikkaa, limen mehua, kanelia, kuivattua oreganoa ja lusikallinen hunajaa. Marinadi sekaisin ja kalapalat sekä katkaravut sekaan. Huppu päälle ja jääkaappiin reiluksi tunniksi.

Marinadia jossa kalapaloja ja katkarapuja

Marinadissa

Marinoitumisen aikana tein kastikkeen pohjan valmiiksi. Ensiksi sipulit pieneksi ja muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Kun sipulit vaikuttavat lähteneet kypsymään lisäsin sekaan Mutti-tomaattimurskaa.

Kastikkeen keittämistä kattilassa

Kastike valmistuu

Kastikekeseen meni myös samoja mausteita kuin marinadiin eli sitruunatimjamia, limenmehun ja laakerinlehdet jne. Pohja sai muhia liedellä n. 10 min.

Lisäsin mukaan kalaliemen ja pilkotun chilin.

Chilin kanta ja kiinnikkeet

Kokonainen meni

Chilistä jäi laittamatta kiinnikkeet ja siemenet. Jätin kastikkeen muhimaan n. tunniksi.

Pilkotut paprikat ja kalat lisättynä kastikkeeseen

Pilkotut paprikat ja kalat sekaan

Makua tarkastelin koko keittämisen ajan. Ei ollut hyökkäävää missään kohti. Sekaan kalat ja pilkotut paprikat. Lisäsin myös marinadia mukaan, joka toi tullessaan makean twistin kastikkeeseen.

Lautasella annos kastiketta ja riisiä

Annos

Annoksesta ei tullut niin tulinen kuin odotin chilin kuvauksista ja raakamaisteluista päätellen. Makukirjo oli oikein hyvä ja kalan sekä katkaravun ominaiset maut löytyivät kokonaisuudesta.

 

 

Raikas kesäjuoma

Onko pöydälläsi vähän jo nuutuneita sitruunoita tai appelsiineja? Niistä voi taikoa kesäkeittiössä mainiota hellepäivän juomaa. Keitä alkuun siirappi sitruunakuorista ja yrteistä. Lisää vesi tai kivennäisvesi. Tarjoile. Helppoa kuin mikä 🙂

Valmis juoma jalallisessa juomalasissa. Koristeena timjaminoksa ja puolukoita

Valmis juoma

Tarvitset:

Pari sitruunaa

Appelsiini

Timjamia pari-kolme oksaa

Sokeria 1/2 dl (oli itselleni vähän liikaa, eli puolet tuosta jatkoon)

Vettä 2dl 

Lisäksi:

Kivennäisvettä tai tavallista vettä  1l

jäitä

Valmistus:

1) Pese sitruunat ja kuori ulommainen keltainen osa käyttöön

2) Laita kuoret, vesi ja sokeri sekä timjami kattilaan

3) Keitä n. 5min ja anna jäähtyä

4) Purista sitruunoista ja appelsiinista mehu

5) Yhdistä nesteet ja anna hetken tekeytyä

6) Siivilöi liemi ja lisää vesi ja jääpalat ja nauti 

 

Sitruunankuoret ja timjami kattilassa

Ainekset kattilassa tekeytymässä

Kalapihvit

Pakastimeen on kertynyt lohen ja kirjolohen ruotoja päineen. Niitä on hyvä välillä käyttää pois.

Ruodot isoon kattilaan kiehumaan. Kun ruodoissa kiinni olevat lihat ovat kypsiä saa ne riivittyä nätisti irti. Minun fileoimistani kaloista tulee aina paljon riivittävää 😀

Syvä ruokalautanen jossa kalapaloja ruodoista irroitettuna

Parista kalasta saa paljon tavaraa

Tällä kertaa tein kalasaaliista pihvejä.

Lisäksi tarvittiin

  • 3 kananmunaa
  • kermaa
  • sipulirouhetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • kuivattua tilliä
  • vehnän leseitä
  • voita paistamiseen

Ensin sekoitetaan kanamunat, kerma ja kuivat mausteet sekä leseet. Leseiden tilalla voi olla myös korppujauhoja. Niitä vaan ei tässä taloudessa useinkaan ole saatavilla.

Tarveaineet sekoitettuna kalojen kanssa kulhossa

Kaikki sekaisin – nyt ei niin herkulliselta näytä

Lopuksi seos yhdistetään kalamurujen kanssa.

Paistetaan pannulla voissa. Käytin tänään lettupannua paistamiseen.

Lettupannulla kalamureketaikinaa paistumassa

Paistetaan kauniin ruskeaksi

Helppoa ja sotkevaa. Itse sain siivota keittiön lattiasta kattoon tämän jälkeen. Olkaa te muut tarkempia.

Hyvää tuli ja tähän talouteen ainakin kahdelle aterialle.

Kalapihvit kolmessa pinossa lautasella

Valmista tuli 🙂

Lopusta ruotokeitosta kannattaa keitellä vielä kalaliemet myöhempiä tarpeita ajatellen. itse tehty ruotoliemi on maukas lisä kokatessa. Ei tarvitse liemikuutioita 🙂

BBQ kastike

Valmistin pidemmän kaavan mukaan ribsejä. Pitihän siihen saada mukaan myös omatekemä BBQ kastike.

Tuli sen verran maukasta, että laitetaan päivän kokoomateos muistiin.

Maustepusseja ja pulloja päydällä

Katsotaan mitä on käytettävissä

Ensin kaappien penkomista. Tänään löytyi seuraavia

7dl Pepsi Maxia

1 dl sokeria, ruokosokeriahan se olisi pitänyt olla, mutta ei löytynyt kaapista

1 dl punaviinietikkaa

Mutti-purkki chilimaustettua tomaattimurskaa

4 rkl savuista grillauskastiketta

4 rkl soijaa

2 tähtianista

loraus ketsuppia

1-2 rkl chiliöljyä

½ tl juustokuminaa

3 rlk Poppamiehen RUB maustetta

n. 3 rkl siirappia

3 tl savusuolaa

 

Kaikki kattilaan ja porisemaan pariksi tunniksi. Hämmennellään välillä.

Kastikeainekset kattilassa

Annetaan muhia

Kastike valmistuu kuin itsestään.

Kokki hämmästyi taas itsekin maukkaasta keitoksestaan. Miksihän tätä ei ole tullut tehdyksi aikaisemmin?

Ruokapöydällä etualalla lautasellinen ribsejä taustalla kastikekuppi ja astioita

Valmista tuli

Lämmin päivä houkutteli ulos syömään. Ribsit valmistuivat uunissa.

Kastikeastia pöydällä

Kastiketta

Ribsien lisukkeina oli lanttutikkuja ja salaattia.

Kastiketta jäi vielä seuraavallekin kerralle. Säilyy jääkaapissa hyvinkin 2-3 viikkoa.

Pullollinen kastiketta

Pullollinen kastiketta

Kurkumakanaa

Päivän tarvikkeet

Kookosmaitopurkki, sipili, inkivääri ja valkosipuli leikkuulaudalla

Aineksia

  • Kaksi broilerin fileetä
  • Voita
  • Öljyä
  • Bataatti
  • Sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Puolikas parsakaalia
  • Sitruunaruohoa
  • 1 jalapeno
  • Limen  lehtiä
  • Limen mehua
  • Inkivääriä
  • Kookosmaitoa
  • Kalakastiketta
  • Kurkumaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Broilerin leikkasin pieniksi paloiksi. ja paistoin palaset voi-öljyseoksessa.

Pilkotut kasteikeainekset lautasella

Kaikki pieneksi

Lisäsin pannulle pieneksi leikatut sipulit ja muut tuoreet mausteet.

 

Paistinpannulla kanat ja sipulit

Pannulle kuullottumaan

Lopuksi kookosmaito, loput mausteet, kalakastikeen ja kuivatut limen lehdet. Saivat hautua 15 min.

Kookosmaito lisättynä pannulle

Kookosmaito lisättynä pannulle

Pilkotut bataatit ja parsakaalin esikeitin lähes kypsiksi. Siirsin ne vuokaan ja kaadoin päälle broilerkastikkeen.

Uunivuokassa bataatit, parsakaali ja kastike

Kaikki vuokaan

Koko komeus uuniin 175 astetta ja puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvää tuli taas.

Lohi-suppilovahvero pannu

Kaupasta kulkeutui mukana komea lohifile. Siitä saa tämmöinen kahden hengen talous monta ruokaa. Osa meni graaviksi ja osa lohikeitoksi. On sitten taas mitä syö tulevina etäpäivinä lounaaksi.

Osa päätyi uuteen kokeiluun eli Lohi-Suppilovahvero-pannuksi.

Näitä oli työpöydällä:

  • Lohi
  • Sipuli
  • Kuivattu suppilovahvero
  • Kerma
  • Smetana
  • Voi
  • Suolaa
  • Rouhittua mustapippuria
  • Ruohosipulia
Lohipaloja, kuivattuja suppilovahveroita, sipuli ja kermapurkki

Ainekset

Alkuun lohi ja sipuli paloiksi.

Kuivatut suppilovahverot murskataan morttelin huhmarella

Suppilovahverot pienemmäksi

Suppilovahverot murskasin vähän pienemmiksi ja laitoin likoamaan kylmään veteen.

Lohipalat paistinpannulla paistumassa

Pannulle

Lohipalat voihin paistumaan paistinpannulle. Kääntelin palasia varovasti.

Sipulit ja liotetut suppilovahverot lisättynä pannulle

Sipulit ja sienet sekaan

Sipulit ja sienet sekaan. Hetken kuullotuksen jälkeen lisäsin puolikkaan kermapurkillisen kermaa ja smetana purkin lopun.

Saivat hetken muhia.

Pannulla olevan kastikkeen päällä ruohosipulia

Ruohosipulis joukkoon

Pakastimesta oman sadon ruohosipulia mukaan.

Ruoka-annos

Annos

Valmista tuli ja hyvää oli. Lisänä vielä porkkanapaoja ja vähän muusia sekä salaattia.

Peruna-porkkana lisuke

Peruna-porkkanalisuke tuli tänään ajankohtaiseksi. Vastaava perunasta on jo aikaisemmin julkaistu osana toista reseptiä. Etsin sitä kuitenkin ajoittain itse, niin laitan tässä nyt yhden variaation ihan omakseen.

Tänään tarvittiin:

  • Porkkana
  • Kolme kiinteää perunaa
  • Kermaa
  • Juoksevaa Koskenlaskijaa (naturel)
  • Pippurituorejuustoa
  • Vampyyrisuolaa
  • Vettä
Iso porkkana ja kolme perunaa leikkuulaudalla

Ainekset

Aluksi porkkanat ja perunat rouveiksi paloiksi.

Porkkanat ja perunat leikattuina isoiksi kuutioiksi

Kuutioiksi

Ensiksi porkkanat kiehumaan veteen. Niillä on hieman pidempi kypsymisaika kuin perunalla.

Porkkanan palaset kattilassa

Porkkanat ensin

Noin 10 min päästä lisäsin perunat mukaan. Tasataan vesi määrä sellaiseksi että juuri ja juuri ne näyttävät olevan vedessä.

Perunat ja porkkanat kattilassa

Molemmat raaka-aineet kattilaan

Keitin n. 15 min kannen alla.

Lisäsin kattilaan 1 dl kermaa ja puoli purkkia Koskenlaskija ruoka –juustoa. Jääkaapin perukoilta löytyi myös tuorejuustopurkin loput jotka lisäsin mukaan. Sekoitin kaiken sekaisin ja jatkoin perunoiden hauduttamista vielä n. 10 min. Lopuksi maustaminen Vampyyrisuolalla joka tuo pikanttia potkua lisukkeeseen.

Porkkanat ja perunat kerma-koskenlaskija-kastikkeessa

Kastikkeessa

Tänään se nautittiin savukalan ja salaatin kera.

Ruoka-annos jossa lisuketta, savukalaa ja salaattia

Annos

 

 

Korianterilihapullat

Pääsiäisen jälkeen on jo mukava saada muuta maisteltavaa kuin lammas. Käsittelyyn tänään pääsi naudan jauheliha.

Ainekset tänään:

  • 500 gr naudan jauhelihaa
  • Lemon Drop chili (omaa tuotantoa)
  • Inkivääriä n. 2cm raastettua
  • 2 kananmunaa
  • Reilu desi kuohukermaa
  • 3-4 kynttä valkosipulia
  • Mustapippuria
  • Paprikarouhetta
  • Suolaa
  • Korianteria silputtuna
  • Voita paistamiseen

Alkuun valmistin mausteet. Pilkoin chilin, valkosipulin ja kuivat aineet. Korianterin pilkoin saksilla mukissa valmiiksi.

Sekaan jauheliha ja korianterisilppu. Kaikki sekaisin ja viimeiseksi kananmunat.

Lihapullamassa teräskulhossa

Lihapullamassa kulhossa

Taikina sai hetken levähtää.

Pyörittelin kosteilla käsillä pullat pergamiinille odottamaan paistamista.

Pullat pergamentin päällä odottamassa paistamista

Paistamista odottavat

Kuumalle pannulle pullat reiluun voihin. Olen tosi huono paistamaan pyöreitä lihapullia, joten niistä tuli tänäänkin hieman kulmikkaita kartioita 😀

Valmiit lihapullat lautasella

Valmista tuli

Hyviä olivat ja tämä kokeilu menee ehdottomasti jatkoon.

Inkiväärishotti talven piristäjänä

Olen talvikauden nauttinut joka aamu kipakan inkiväärishotin kahvin kaverina. Juomaan on melkein jäänyt koukkuun ja on tosi outoa aloittaa aamua ilman juomaa.

Shottipohjasta olen tehnyt myös maistuvaa inkivääriolutta saunajuomaksi. Sekaan vain porevettä ja sopivasti shottia. Raikas juoma on valmis 🙂

Shottiliemestä on siis moneksi.

Tänään oli taas aika laittaa uudet liemet keittymään.

Ainekset tänään:

Sitruunat, chili ja inkivääri lautasella. Hunajapurkki lautasen ulkopuolella

Päivän ainekset

Neljä sitruunaa

Iso luomuinkivääri – joo, oli iso. Usein vastaan tulee melko pieniä tapauksia luomuna.

Chili, ihan omasta kasvattamosta

Hunajaa

Vettä

Panimokäytössä on neljän litran kattila.

Siivutetut sitruunat, inkivääri ja chili

Ainekset siivuiksi ja kattilaan

Ainekset siivuiksi ja kattilaan. Sitruunat kuorin rouheasti. Inkiväärin vain huuhtelin hyvin. Chilin halkaisin.

Vettä niin paljon kuin kattilaan mahtuu.

Kattila joka kiehuu

Annetaan muhia

Kiehutetaan ja muhitetaan tunti pari, miten nyt aikaa on.

Keitos siivilöidään ja palautetaan kattilaan. Sekaan hunajaa maun mukaan. Minulla tuohon määrään menee noin puolikas purkki tänään käytössä olevasta. Kuumennus ja ehkä kiehautus. Eli hunaja kun on hyvin sulanut tuotokseen niin valmista on. Makua voi tarkistaa tässä kohden omaan suuhun sopivaksi.

Kolme litran pakastuspulloa ja purkki hunajaa

Loppufixsausta vaille

Jäähdytän ja pullotan litran pakastuspulloihin. Yksi pullo käyttöön ja jääkaappiin. Loput pakastimeen odottamaan vuoroaan. Tämä satsi riittää minulla shotteina noi puolitoista kuukautta.

Iittalan pikari jossa inkiväärijuomaa

Shotti

Ja ei kun nauttimaan!

Palsternakkanaurisgratiini

Tänään pääsivät käsittelyyn palsternakka ja nauris. Kummatkin olivat melko isoja.

Tarvittiin:

  • iso palsternakka
  • iso kaskinauris
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1,25 dl kermaa
  • 1 kananmuna
  • juustoraastetta
Palsternakka ja kaskinauris

Palsternakka ja kaskinauris

Melko isoja molemmat, joten päättelin että riittää hyvin kahdelle.

Aluksi kuoriminen ja paloittelu. Palaset kattilaan ja vettä sen verran että peittyvät.

Palsternakka ja nauris paloja kattilassa kiehumassa

Palsternakka ja nauris paloja

Saivat kiehua kypsiksi. Haarukalla voi koittaa. Keitinveteen hieman suolaa.

Palsternakka ja naurispalaset muhennettuina perunanuijalla

Muhennetaan pieneksi

Muusinuija tai sauvasekoitin sopivat tähän tehtävään mainiosti. Itse tykkään vähän rouheammasta tuotoksesta.

Soseeseen lisätään yhdistetyt kerma, kananmuna ja mausteet.

Gratiini uunivuokassa ja päällä juustoraastetta

Vuokassa

Sose ja liemi kaadetaan uunivuokaan. Päälle reilu kerros juustoraastetta.

Uuniin 200 astetta ja paistoaika tänään n. 40 min.

Paistettu gratiini uunista tulleena

Uunista tullut gratiini

Gratiinin kaverina uunissa valmistui myös smetanalohi. Sopivat oikein hyvin yhteen.

Annos, jossa uunilohta, gratiinia ja porkkanaraastetta

Annos

 

Page 1 of 10

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi