Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: Katkarapu

Jättikatkaravun pyrstöt

Tiedätkö tunteen tai tilanteen kun jokin asia vaan pyörii mielessä, eikä siltä saa rauhaa. Minulla on ollut katkarapujen kanssa juuri tuollainen kamppailu mielessä. En edes pidä katkaravuista, silti on ollut tarve saada niitä. Nyt päätin käyttää niiden kanssa vähän enemmän suunnittelua ja valmistin kokonaisen ruuan teeman ympärillä.

Se kyllä kannatti ja kokeilu menee varmasti jatkoon. Joten nyt sitten ohjeen tallennusta.

Edellisenä päivänä tein valmiiksi valkosipuli-korianterivoita. Paino sanalla valkosipuli 😀 Klöntti voita, kourallinen korianteria ja yksi valkosipuli. Jälkimmäiset pieneksi leikkurilla ja voin kanssa sekaisin, vähän suolaa mukaan. Sitten vaan pötköksi ja kylmään.

Voita, valkosipulia ja korianteria

Katkaravunpyrstöt olivat pakasteita, joten otin ne hyvissä ajoin sulamaan.

Sulamisen aikana pilkoin kesäkurpitsaa tikuiksi ja vihreää parsaa palasiksi.

Jättikatkaravun pyrstöt

Ainekset paistoin pannulla valkosipulivoi-öljy seoksessa muutaman minuutin melkein kypsäksi. Lisäsin lorauksen limen mehua.

Jättikatkaravun pyrstöt

Nostin paistokset lautaselle ja pannulle pääsi vuorostaan jättikatkaravun pyrstöt.

Jättikatkaravun pyrstöt

Nekin valmistiuvat valkosipulivoi-öljy seoksessa. Päälle ripottelin suolaa, mustapippuria, paprikarouhetta, chilijauhetta ja limen mehua.

Valmiit katkaravut nostelin edellisten paistosten päälle.

Jättikatkaravun pyrstöt

Kaunista ja valmista tuli. Lisukkeena oli vielä kesäperunalohkoja, joiden kastikkeessa oli öljyä, limen mehua (sitä tulikin nyt vähän joka paikkaan 😀 ), sinappia, persiljaa ja basilikaa sekä suolaa.

jättikatkaravun pyrstöt

Hyvää tuli ja tehdään toistekin.

Poikkea myös toisessa blogissani Sinun hyvä elämä

Moruga Schocolate kokeiluun – kalaa ja katkarapuja

Olen kasvatellut ensimmäistä todella tulista chiliä Moruga Chocolatea tänä kesänä. Mietinnässä on ollut, voiko sitä käyttää kotikeittiössä ruuanlaitossa vai kasvatanko vain kokeillakseni kuinka tuottaa hedelmää. Ensimmäiset podit ovat kypsyneet. Ja pitihän sitä kokeilla jotakin tiiviisti ohjetta seuraten. Tai ainakin tiiviisti mukaellen kuinka tässä taas kävi.

 

Keittokirja jossa ohjesivu avoinna

Red Hot Chili – kokkaa chilisti keittokirja

Tutkin monia ohjeita netistä ja hallussani olevista opuksista. Tähän voisi löytyä aineksia sopivasti. Siispä tutkimaan kaappeja.

Mausteita, öljyä ja yrttejä pöydällä

Moruga Schocolate sai ympärilleen sopivasti tarvikkeita

Tarvitaan:

  • Kalaa, tänään käytössä siika
  • Katkarapuja pakastimesta
  • Voita
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua purkista
  • Punaviinietikkaa
  • Sipulia 2kpl
  • Valkosipulia 4-5 kynttä
  • Mutti tomaattimurskapurkki
  • Valkosipulia
  • Tuoretta sitruunatimjamia
  • Laakerinlehtiä
  • Limetin lehtiä
  • Itse keitettyä kalalientä (käy siis myös muu kalaliemi)
  • Paprikajauhetta
  • Tuoretta paprikaa
  • Suolaa
  • Kanelia
  • Oreganoa
  • 1 kpl Moruga Schokolate Chili

Ensiksi tein marinadin kalalle ja katkaravuille.

Marinadiin pilkoin sipulia, valkosipulia, sitruunatimjamia sekä käytössä olevaa chiliä n. 1/3 osa. Lisäsin mukaan oliiviöljyä, punaviinietikkaa, limen mehua, kanelia, kuivattua oreganoa ja lusikallinen hunajaa. Marinadi sekaisin ja kalapalat sekä katkaravut sekaan. Huppu päälle ja jääkaappiin reiluksi tunniksi.

Marinadia jossa kalapaloja ja katkarapuja

Marinadissa

Marinoitumisen aikana tein kastikkeen pohjan valmiiksi. Ensiksi sipulit pieneksi ja muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Kun sipulit vaikuttavat lähteneet kypsymään lisäsin sekaan Mutti-tomaattimurskaa.

Kastikkeen keittämistä kattilassa

Kastike valmistuu

Kastikekeseen meni myös samoja mausteita kuin marinadiin eli sitruunatimjamia, limenmehun ja laakerinlehdet jne. Pohja sai muhia liedellä n. 10 min.

Lisäsin mukaan kalaliemen ja pilkotun chilin.

Chilin kanta ja kiinnikkeet

Kokonainen meni

Chilistä jäi laittamatta kiinnikkeet ja siemenet. Jätin kastikkeen muhimaan n. tunniksi.

Pilkotut paprikat ja kalat lisättynä kastikkeeseen

Pilkotut paprikat ja kalat sekaan

Makua tarkastelin koko keittämisen ajan. Ei ollut hyökkäävää missään kohti. Sekaan kalat ja pilkotut paprikat. Lisäsin myös marinadia mukaan, joka toi tullessaan makean twistin kastikkeeseen.

Lautasella annos kastiketta ja riisiä

Annos

Annoksesta ei tullut niin tulinen kuin odotin chilin kuvauksista ja raakamaisteluista päätellen. Makukirjo oli oikein hyvä ja kalan sekä katkaravun ominaiset maut löytyivät kokonaisuudesta.

 

 

Lohi-katkarapukeitto

Kaivoin pakastimen kätköistä kalan fileoinnista jääneet roippeet. Minä kun fileoin niin ruodoista saa kyllä kalarikkaan keiton. Siispä ensin kalan ruodot kattilaan.

Kattilassa lohen ruodot kiehumassa
Kalaliemi valmistumassa

Mukaan porkkanaa ja sipulia sekä suolaa. Kalan lihojen kypsyttyä riivin ne irti ruodoista. Käyttämätön osa kalasta palasi takaisin kattilaan ja saa katkaan hautumista. Siitä saa hyvää ja maukasta kalalientä myöhempiin tarpeisiin.

Kalaa sain keittoon 350g.

juureksia ja vihanneksia
Katsotaan mitä kaapista löytyy

Liemen hautuessa otetaan esille tarvittavat ainekset. Tällä kertaa näin:

  • inkivääriä
  • sitruunaruohoa
  • tomaattia
  • pari perunaa
  • sipulia
  • valkosipulia
  • ruohosipulia
  • tuoretta korianteria
  • chili
  • pakastekatkarapuja
  • kookosmaitoa
  • limen mehua
  • kuivattuja limen lehtiä
  • tomaattia
  • kalakastiketta
  • vettä 8dl

Vesi kiehumaan. Sekaan hieman toisessa kattilassa olevaa ja valmistuvaa kalalientä.

Paloittelin ainekset. Sipulit siivuiksi, chilin ja inkiväärin vähän isommiksi paloiksi ja perunat kuutioiksi. Pilkotut ainekset kattilaan. Saivat kiehua miedolla lämmöllä n. 5 min, jonka jälkeen kalat, tomaatit ja kookosmaito mukaan.

Mausteita omaan suuhun sopivasti. Kalakastikkeella ja säädin loppuja.

Lopuksi vasta katkaravut. Niitä ei ole hyvä keittää, muuttuvat sitkeiksi.

Ohje menee ehdottomasti jatkoon. Thaimaalastyylinen kala-katkarapukeitto kuuluu omaan makumaailmaan.

Ruokailun jälkeen on kalaliemi keittynyt tarpeeksi. Jäähdytetään ja laitetaan kertakäyttön riittäviin annoksiin pakastimeen. Sitten on taas mitä ottaa kun kaipaa omaa kalalientä.

Täytetyt chilit

Kokeilussa tänään täytetyt chilit. Joskus olen ravintolassa tilannut vastaavia, jotka ovat olleet oikein maukkaita. Ei polttavan tulista, mutta timmiä silti. Nyt on aika kokeilla onnistuuko itse saamaan maukkaita uunichilejä.

Näitä tarvitaan:

  • chilejä
  • tuorejuustoa
  • katkarapuja
  • korianteria
  • limen mehua
  • öljyä
  • emmentaljuustoraastetta

Alkuun valitsin isoimmat lajikkeet käsittelyyn.

Isoja chilejä pöydällä

Chilit

Jalapenot soveltuvat oikein hyvin. Lisäksi mukaan pääsivät Lemon Drop ja Aji Cristal sekä tunnistamaton tuliaischili. Muutama pieni Habanero Orange piti laittaa kokeiluun.
Halkaistut ja puhdistetut jalapenot pöydällä

Halkaistut ja puhdistetut

Esikäsittelyssä siemenet pois ja mahdolliset valkoiset kiinnikkeet, jotka ovat niitä voimakkaimpia osia. Muista suojata kädet käsitellessäsi chilejä!

Halkaistut chilit paistinpannulla

Pannulla

Kypsytin halkaistuja chilejä öljyssä muutamia minuutteja. Palkoja kannattaa käännellä välillä niin kypsyminen on tasaisempaa. Chilien kypsyessä voi valmistaa niille sopivan täytteen.

Chilien täyteaineksia, tuorejuustoa ja katkarapuja leikkuulaudalla

Täytteen ainekset

Haluamasi tuorejuusto sopii ihan sinällään täytteeksi. Tälläkertaa laitoin isompiin mukaan myös katkarapu-korianteri-lime sekoitusta tuorejuuston kanssa.
Jos olisi ollut isompi satsi kyseessä niin täytetahnan olisi voinut tehdä koneellisesti. Nyt vaan rouheasti veitsellä vähän pilkkoen 😀
Täytettyjä chileja uunivuokassa

Uunivuokassa

Palkojen pohjalle ja päälle laitoin emmentalraastetta vähän.

Uunivuokan päällimmäisenä juustoraastetta

Valmis uuniin

Ja sitten ei kun uuniin grillivastuksen alle siksi aikaa että juusto sulaa.

Valmiit täytetyt chilut uunista tulleena

Valmista tuli

Hyvin toimi lisukkeena 🙂

Chiliannos lautasella, lihalisäke taustalla

Annos

Grillattu katkarapu

Näin kesäisenä päivänä oli kaivettava grilli esiin ja ryhdyttävä grillauspuuhiin. Perinteiset makkarat ja sienet sekä sipulit. Jotakin uutta teki mieli kokeilla ja kaupasta päätyi mukaan isoimpia katkarapuja mitä pakastekaapissa oli.

Sulaneille katkoille sipaisu öljyä ja grilliin.

Dippikastikkeeksi katkoille syntyi jännä soosi.

Ainekset

Voita

Misokeittoa – siis tahnaa

Raastettua inkivääriä

Korianteria

Chiliä – tietenkin itse kasvatettua

(Sitruunatilkka sopisi myös mukaan, samoin valkosipuli… )

Kaikki sekaisin ja valmista tuli. Käytin voin mikrossa, mutta voi sen sulattaa muutenkin.

Valmis dippi

Ja sitten grillissä paistuneet katkat hyppysiin ja dippailemaan 🙂

Katkarapu

Katkarapu ei ole lempiaineksiani, mutta tämä kyllä hurmasi totaalisesti. Ehkä kehitän vielä jotakin omaperäistä myös katkaravuista.

Tämän kokeilun innovaattorina toimi K-keittiö

 

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi