Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: broileri

Minttu-sitruuna broileri

Piti kokeilla hieman toisenlaista broiskua. Usein jätän marinoimatta, kun en varsinaisesti tykkää käsitellä kanaa raakana. Nyt kuitenkin marinadiin ja sitten uuniin valmistumaan.

Ja näin mentiin tänään.

  • 1 dl sitruunanmehua
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • sitruunan kuorta raastettuna (taisi olla vajaa tl)
  • kuivattua minttua
  • tuoretta rosmariinia
  • pari kuivattua limen lehteä
  • kaksi hyppysellistä suolaa
  • yksi hyppysellinen mustapippuria

Aineet sekaisin ja broilerin fileet marinadiin. Olivat reilun tunnin. Muista käännellä välillä niin tulee tasaisempi marinointi.

Broilerin palat marinadissa kulhossa

Marinadissa

Marinoitumisen aikana paloittelin juurekset valmiiksi.
  • lanttua
  • porkkanaa
  • sipulia
  • valkosipulia
  • perunaa
Paloiteltuja juureksia

Paloiteltuja juureksia

Marinointiajan loppupuolella kaadoin ylimääräisen nesteen juureksille. Fileet päälle ja loput nesteet.

Juurekset ja broileri vuokassa

Juurekset ja broileri vuokassa

Uuniin vajaa 200 astetta. Saivat kypsyä rauhassa noin tunnin. Pintaa en saanut broilerille aikaiseksi, joten ripottelin valmiin ruuan päälle hieman paprikarouhetta.

Valmis ruoka uunista otettuna

Valmista tuli

Hyvä ja raikas tuoksu tuli valmistuksen aikana. Muutenkin kokonaisuus yksinkertainen ja maukas. Broileri jäi mehukkaaksi.

Valmis annos lautasella

Annos

Päälle vielä chilihilloa jota tuli tehtyä aikaisemmin.

Voi tehdä toistekin.

Broilerin paistileikkeet

Broilerin paistileikkeitä tarttui mukaan kaupasta.

Jotakin maukasta oli suunnitelmissa ja netin runsaasta ohjekirjosta pääsi tuunaamoon Soppa sivuston Kreikkalaiset paistileikkeet.

Ja näin minä ne tänään tein. Tarvikkeet:

  • broilerin paistileikkeitä
  • voita
  • valkosipulia
  • fetatyyppinen salaattijuusto
  • aurinkokuivattua tomaattia
  • lehtipersiljaa omasta maasta
  • liraus sitruunamehua
  • suola
  • mustapippuri
  • kermaa
  • lanttua
  • riisiä

Alkuun voi ja murskattu valkosipuli sekaisin. Vajaaseen puolikkaaseen mukaan myös feta, aurinkokuivattu tomaatti ja lehtipersiljasilppu sekä mausteita maun mukaan.

Broilerfileitä en saanut leikattua niin että olisi tasku jäänyt niihin, joten piti vähän muokata. Useimmista tuli rullia, joiden sisällä alkuun tehtyä tahnaa oli.

Broilerin leike täytettynä ja rullalle kierrettynä

Rullalla

Tahna oli muuten oikein hyvän makuista.

Paistoin rullat ja taskut voilla paistinpannussa.

Broilerin rullat paistinpannulla

Pannulla

Pintaan vähän väriä joka puolelle ja lopuksi hautumaan kerman kanssa kannen alle.

Ylijäämätahna valmiiden leikkeiden päällä

Loput tahnat käyttöön

Laitoin loput täytteet vielä leikkeiden päälle.

Lisukkeeksi keitin lanttukuutioita ja riisiä.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvää tuli ja ohje menee jatkoon. Kiitos Soppa!

Tomaattinen kookoskastike kanalle

Tomaattinen kookoskastike syntyi nopeasti kokeilevassa keittiössä. Kokemus oli taas sen verran maukas että laitetaan talteen tulevia kokeiluja varten.

Tarvikkeet:

  • Kevätsipulia 2 kpl
  • Valkosipulin kynsiä 3 kpl
  • Inkivääri, tuore n. 3cm pätkä
  • Tomaattimurska, Mutti
  • Kookoskerma, Kara
  • chili
  • Mustapippurirouhe
  • Kurkuma
  • Kaneli
  • Kalakastike
  • Sitruunamehu
  • Korianteria, tuore, pieni nippu
  • Suola
  • Voi n. 30g
  • Vesi n. 1,5 dl

Kuullotus

Inkiväärin ja valkosipulit raastoin. Kevätsipulin ja chilipalon paloittelin veitsellä.

Voita pannuun ja seos kuullottumaan.

Seuraavaksi lisäsin kookoskerman ja veden. Hetken muhimisen jälkeen vuorossa tomaattimurska ja maustaminen.

Jätin kastikkeen muhimaan pannulle.

Pannulla

Paistoin kanafileet voissa ja lisäsin kastikkeen sekaan muhimaan.

Lisukkeena halukkaille riisiä ja maissia.

Annos

Pakettikanaa uunissa

Kanan tai broilerin kanssa on aina pähkäilemistä, että ei tee aina samaa ruokaa.

Tällä kertaa piti kokeilla aikaisemmin tuntematonta valmistustapaa. Broileri kuivahtaa helposti, joten oli syytä kokeilla konsteja mehukkuuden säilyttämiseksi.

Yrtit

Ensiksi parvekepuutarhalta kaikki mahdolliset yrtit talteen. Mukaan tuli salviaa, korianteria, persiljaa, rosmariinia, timjamia ainakin.  Yrtit saksilla pieneksi silpuksi.

Fileet

Tuottajan marinoimat ja maustetut kanafileet uunivuokaan ja yrttisilppu päälle. Keittiöstä löytyi parhaat päivänsä nähnyt sitruuna, jonka vielä lisäsin päällimmäisiksi.

Yleensä käytän maustamattomia tuotteita, mutta tällä kertaa saatavuus oli heikompi.

Pergamiini

Hieman vuokaa reilumpi pala pergamiinia tai leivinpaperia. Tilkka öljyä päälle ja öljysin koko paperin.

Fileiden päälle nokare voita ja kauniisti pakettiin niin että pergamiini menee hieman myös fileiden alle. Tämän konstin sanotaan ehkäisevän kuivumista.

Paketoitu kana

Uuniin n. 200 astetta. Ja noin puolisen tuntia on hyvä aika. Jos on lihamittari käytössä niin, n. 75 asteessa on melko hyvä lopputuotos.

Paistettu

Annoin hetken vetäytyä.

Annos

Lisänä salaattia homejuustomuruilla ja halukkaille myös riisillä.

Päivän juomana raikas ja kuohuva Henkel juoma.

Henkel

Juomakuva Siipan, muut omia 🙂

 

Kanaa ja sitruunaruohoa

Tuli tehtyä taas vahingossa hyvää ruokaa. Kaikenlainen kokeileminen chilin kanssa on lisääntynyt satokauden tässä vaiheessa. Parvekepuutarha on ollut hyvin tuottoisa vaikka kesä on ollut kovin paahteinen lasitetulla kasvupaikalla.

Parvekepuutarha

Sadonkorjuuaikana sieltä on saanut monenmoista tarviketta kesäkeittiöön.

Satoa

Tänään käsittelyyn siis chilejä ja salaattiaineksia.

Näitä tarvitsin:

öljyä
sipulia
valkosipulia
inkivääriä
sitruunaruohoa
vihreää chiliä
punaista chiliä

paketillinen broilerin paistileikettä siivutettuna
ripaus sokeria
kalakastiketta
tuoretta korianteria

Kuumennsin öljyä wokissa ja lisäsin pilkotut ainekset
Paistoin muutaman minuutin.
Lisäsin broilerinpalat osissa.
Mausteeksi ripaus sokeria ja kalakastiketta pari ruokalusikallista
Maistamisen jälkeen lisäsin vielä huiskauksen chilijauhetta. Omat chilit eivät ole kovin vahvoja joten niitä voi lisäillä runsaastikin keitoksiin.

Lopuksi silputtua korianteria aimo ainnos kaiken päälle ja sekaisin.
Lisänä oli riisiä sekä salaattia, joiden ainekset olivat myös oman maan tuotantoa.

Vaihekuvia en ottanut, mutta annos kertokoon kaiken 🙂

Annos

Kanaa mango-kookos-kastikkeessa

Parvekepuutarhan chilit polttelevat jo kummasti ja erilaisia chilimaustettuja ruokia tulee testattua. Tässä yksi joka pääsee jatkojalostukseen joskus tulevaisuudessa.

Ensiksi kasaan tarvikkeet

Ainekset

Kanaa jossakin muodossa
Kookoskerma
Inkivääri
Chili
Valkosipuli
Sipuli
Mango
Korianteri
Kanaliemi n. 1,5dl
Sitruuna tai lime
Curry
Kurkuma
Kalakastike
Soija
Öljyä
Voita

Ainekset pieniksi, sitruuna mehuksi.
Wokkipannuun tilkka öljyä ja kuullota valkosipuli, sipuli, chili, inkivääri öljyssä.

Wokkausta

Lisää kuutioiksi pilkottu mango

Mango

Lisää sitten curry ja kurkuma. Jatka kuullotusta ja lisää sitruunan mehu sekä kookoskerma sekä kanaliemi. Anna kiehua hiljalleen.

Paista voissa (paistoin eilen öljyllä ruokaa ja sain siivota koko keittiön. Tänään siis voita ja vähemmän siivousta) Kanapalat niin että saavat hieman väriä pintaan.

Kanat

Lisää pintapaistetut palat kastikkeeseen ja anna hautua vielä 5-10 min.

Kastike

Mausta vielä kalakastikeella ja soijalla. Maista! Tarkista suolan tarve.

Lisää lopuksi pieneksi pilkotut korianterit.

Korianteri

Ja valmista tuli. Lisäkkeeksi valmistui taustalla riisiä.

Annos

Kanaa juustokastikkeessa

Tarvitaan:

Kanafileitä
Kermaa
Koskenlaskija juustoa
Juustoraastetta
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
Paprikajauhetta
Kanalientä
Tuoretta basilikaa
Suolaa oman maun mukaan
1 dlvettä
Öljyä

Siivutin kanafileet pitkittäin ja laitoin uunivuokaan.

Viipaloidut fileet

Sipulit pieneksi ja freesaantumaan kattilaan öljytilkkaan. Samaan kattilaan vesi, kerma ja Koskenlaskija sekä mausteet kanaliemineen. Keitetään hieman kasaan. Kattila pois liedeltä ja sekoitetaan sekaan juustoraaste.

Kastike valmistuu

Kastikeen valmistuttua se kaadetaan uunivuokaan fileiden päälle.

Uunivuokaan

Päälle vielä hieman juustoraastetta ja koko komeus uuniin. 200 astetta ja 30-40 min.

Uunista ulos

Lisukkeeksi mistä tykkää.

Valmis

Kastikeesta tuli oikein hyvää. Seuraavalla kerralla ehkä hieman vahvempi juusto, muuten ohjeen voi toistaa sellaisenaan

Kanaa ja rosmariinikastiketta

Päivän ruokamaratonissa syntyi erilaisia kanaruokia. Tässä niistä yksi, joka ylsi julkaisutasolle ja menee muistiin tulevia aikoja varten.

Tarvitaan:
broilerinfileetä
suolaa
juustoraastetta
voita
kermaa

Rosmariinikastike:

parmesaanjuustoa
4 valkosipulinkynttä
1 ½ dl oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
chili
suolaa

Laitoin parmesaanijuuston, kuoritut valkosipulinkynnet, oliiviöljy, ja rosmariinin leikkuriin ja surrasin siitä tasaisen tahnan.
Tarkista maku. Joukkoon ripaus suolaa.

Ainekset

Nuijin hieman fileitä nyrkillä. Eipä ne paljon siitä muuttuneet.
Levitin fileille molemmin puolin rosmariinin tahnaa.

Tahnaa fileille

Pyörittelin palat juustoraasteessa.

Juustoraastetta

Käänsin fileet kaksin kerroin ja paistoin kuumassa pannussa voissa molemmin puolin hieman väriä pintaan.

Pannulla

Siirsin kanapalat pataan ja lisäsin 2dl kermaa sekä lopun juustoraasteen. Kastike sai hautua liedellä pienellä lämmöllä.

Pataan

Lisäksi sitten mistä tykkää.

Innoittajana toimi Hellapoliisi https://www.hellapoliisi.fi/broileri-ja-kanaruoat/rosmariinipestobroileria/

Kana vindaloo

Taas tuli tehtyä vahingossa hyvää ruokaa. Pitää laittaa ohjetta talteen. Intialainen keittiö on vielä isolta osalta valloittamatta, mutta tästä on hyvä aloittaa.

Tarvikkeet:
pieni paketti marinoimattomia kanasuikaleita
kuivattu chili
4 mausteneilikkaa morttelissa jauhettuna
8 kokonaisia mustapippuria morttelissa jauhettuna
1 tl kanelia
pala inkivääriä raastettuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 rlk etikkaa
1 sipuli pilkottuna
4 perunaa lohkoina
1/2 prk Mutti tomaattimurskaa
1 tl vihreää curry tahnaa
2 rkl Worchester-kastiketta
Viola sulatejuustoa puoli purkkia (Viron tuliainen 🙂 )
suolaa
paistamiseen öljyä

Jauha morttelissa mausteet eli mustapippuri ja neilikka. Lisää chili, valkosipuli, curry-tahna, Worchester, raastettu inkivääri, pilkottu valkosipuli, kaneli ja kaada pieni tilkka etikkaa ja sekoita morttelissa.

Kuullota pilkottu sipuli wokkipannulla ja lisää morttelissa sekoitettu masalaseos mukaan, paista n. 5 minuuttia.
Lisää pilkotut kananpalat ja paista ne.
Lisää pannulle pilkotut perunalohkot.
Lisää tomaattimurska ja Viola.
Anna hautua kannen alla n.20 minuuttia.

Tarjoile riisin kanssa.

Wokissa

Wokissa oli hyvä tehdä niin sai sekoittaa huolettomammin.

Vaihekuvia en ottanut, koska ei käynyt mielessä, että teen mitä parhainta apetta.

Annos

Huomiona sellainen, että morttelissa pienityt mausteet ovat hieman voimakkaampia kuin sirottimesta sirotellut ja valmiiksi jauhetut. Minulle maustemaailma oli juuri sopivaa, mutta miehelle turhan jyrkkää. Onneksi oli riisiä kaveriksi.

Päivän thai

Iski chiliruuan mieliteko. Se iski kyllä jo aikaisemmin viikolla ja sunnuntaina tuli aika toteuttaa asia.
Kaikkea thaimaalaisen keittiön aineksia ei nyt sitten sattunut kuitenkaan olemaan. Meni hieman säveltelyksi ja kokonaisuus on varmaan aika kaukana alkuperäisestä. Hyvää kuitenkin tuli ja sitä riitti vielä pariin eväspakettiin työlounaiksi.

Itse kasvatettuja, melko tiukkoja, chilejä on vielä muutama pakastimessa. Laitoin vain yhden, mutta se riitti mainiosti. Hiki tuli ja suu napsasi toivotun mukaisesti.

Kovin tarkasti en kokkailujani muistiin laittanut, joten kuvasarja ja pienet muistikuvat jääkööt vain talteen.

Chilimarinoitu broileri

Päivän raaka-aineena oli broilerin fileet.
Fileet laitoin muutamaksi tunniksi marinadiin:

½ dl öljyä
limetin mehua
1 dl chilikastiketta
1 dl soijakastiketta
5 murskattua/pienittyä valkosipulinkynttä
2 cm raastetua inkivääriä
1 hienonnettu chili (itse kasvatettu 🙂 )

Marinadin mausteet

Marinadin mausteet

Kaikki ainekset sekaisin ja fileet marinadiin.

Marinadissa

Marinadissa

Broiskujen marinoituessa silppusin pieneksi perunaa, lanttua, porkkanaa, valkosipulia ja sipulia.

Juurekset

Juurekset

Pintakuivatut juurekset ja sipulit wokkasin ja broiskun paistoin pannulla.

Kastike syntyi vedestä, kermasta ja kanttarellituorejuustosta.

Valmis annos

Valmis annos

Ja ei kun syömään.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi