Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Hirvihampurilainen

Toivelistalle ilmestyi hampurilaispäivä.

Siispä toivetta toteuttamaan. Ensiksi lähti valmistumaan sämpylätaikina. Kokeiluun pääsi Iltalehdestä poimittu ohje TÄSSÄ

Pitkät kohotusajat toteutuivat lähes täysimääräisinä ja se kyllä kannatti. Tällä ohjeella tulee tehtyä toistekin sämpylöitä.

Hirvihampurilainen. Sämpylät uunissa

Ainoa muutos minkä tein ohjeeseen oli jauhot. Käytin puolet määrästä sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Tähän vielä kopioituna ohje Iltalehden sivulta varuilta. :

Hampurilaissämpylät

(8 suurta tai 16 pientä)

  • 2 dl vettä
  • ¾ dl maitoa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl suolaa
  • 35 g voita
  • muna
  • Lisäksi:
  • oliiviöljyä kulhoon
  • muna voiteluun
  • sesaminsiemeniä

1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja sokeri ja anna seoksen seistä, kunnes se alkaa hieman kuplia (noin 5 minuuttia).

2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Nypi pehmeä voi jauhoihin, jotta saat murumaisen seoksen. Kaada hiivaseos jauhojen joukkoon. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää jauhoseokseen.

3. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia, kunnes se irtoaa hyvin käsistä ja leivinalustasta ja pinta alkaa tuntua sileältä. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä kelmulla. Anna kohota kaksinkertaiseksi (1-2 tuntia).

4. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa se 8 tai 16 osaan. Pyöritä osat kevyesti palloiksi ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kohoamaan kaksinkertaiseksi (1-2 tuntia).

5. Kuumenna uuni 200°c:seen. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä.

 Hirvipihvit

Hirven jauhelihaa on pakkasessa vielä riittämiin. Sillekin löytyi hyvä ohje, jota vähän tuunailin ja lopputulos näytti tältä.

  • 1 sipuli
  • n. 500 g hirvenlihaa jauhettuna
  • 2 tl sinappia
  • 1tl suolaa
  • mustapippuria
  • 100 g pekonia
  • 1dl korppujauhoja
  • kaksi kananmunaa
  • voita paistamiseen

Hienonna kuorittu sipuli. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi

Hirvihampurilainen
Laita hirven jauheliha kulhoon, mausta pippurilla ja suolalla, lisää pekonit ja sipulit, korppujauho ja viimeisenä kanamunat.

Paistoin taikinasta muovattuja pihvejä voissa pannulla n. 8 minuuttia.

Hirvihampurilainen

Lisukkeiksi valikoitui

  • sipulia ohuiksi renkaiksi leikattuna
  • tomaattia
  • paprikaa
  • koskenlaskija cheddaria tosin dippinä kun siivuja ei ollut varastossa
  • salaattia
  • majoneesia, josta osan maustoin kirsikkasurvoksella (hirvelle sopii myös puolukka ja karpalo)

Kokoamisvaiheessa halkaistu sämpylä hetkeksi pannulle rapsakoitumaan.

Hirvihampurilainen

Sitten vain kokoamaan kaikkea hyvää sämpylöiden väliin 🙂

Hirvihampurilainen

Hyvää tuli. Voi tehdä toistekin.

Iltapalaksi tuli koottua toinen 😀

Hirvihampurilainen

 

 

Previous

Kalapullat ruodoista

Next

Siikapaistos

6 Comments

  1. tiima

    Kuivattu ja suolattu on varmasti voimakkaamman makuista kuin tuoreliha. Hirvessä maistuu riista ja moni sekoittaa sitä vaikka porsaanlihaan. Minä olen varmaan jo niin tottunut sen makuun että käytän sellaisenaan. Purilaispihveissä oli kyllä pekonipaloja seassa ja sopivat kyllä hyvin niihin.

  2. Harmi, en ole koskaan syönyt tuoretta (tai siis kypsennettynä) hirvenlihaa. Kuivattuna ja suolattuna – kyllä. Se oli minusta aika erikoinen maultaan. Olisi kivaa kokeilla, miltä se hampurilaisessa maistuu.

  3. tiima

    Kiitos 🙂 Joskus sitä innostuu leipomaankin.

  4. Oi, varmasti hyvää! Kadehdin tuota että jaksat tehdä sämpylätkin itse. 🙂

  5. tiima

    Tuolla ohjeella teen varmasti useammankin kerran. Hyvin toimi.

  6. Ai että, kelpais! 👌 Välillä saadaan ja ostetaan hirven jauhelihaa, seuraavan kerran ei tehdäkään iänikuisia lihapullia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi