Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: lohi

Lohta korianteritäytteellä

Tänään pääsi käsittelyyn lohifile. Tuttuun tapaan siitä osa graaviksi ja lopusta päivän apetta. Kalaohjeita saa aina etsiä, koska se oma repertuaari on helposti pannulla paistaminen. Ja hyvää toki sekin on aina. Nyt kaipasi jotakin muuta kokeiluun.

Selasin netin ihmeellisessä maailmassa erilaisia chermoulalla maustettuja kaloja. Jo itse sana oli uusi, niin eikähän tästä uutta twistiä saa myös kotikeittiöön 😉 Kaikkia aineksia en kotoa löytänyt, joten mukaelma on taas tämäkin.

Näin sen tänään tein.

Tarvikkeet täytteeseen:

  • Tuoretta korianteria
  • Tuoretta lehtipersiljaa
  • Valkosipulin kynsiä (3kpl)
  • Lemon Drop chili
  • Jamaican Bell (käytännössä paprikaa)
  • Oliiviöljyä
  • Sitruunamehua
  • Merisuolaa
  • Paprikarouhetta

Tarvikkeet silppuriin ja surrur

Vihanneksia ja mausteita silppurissa

Ainekset silppuriin

Silppusin ja maistelin. Ehkä olisi vielä voinut tehdä enemmän tahnamaisen. Nyt jäi hieman karkeasksi.

Silputtu täyte lusikassa

Tämmöistä tuli

Lohipalat leikkasin vähän medaljonkien tapaan, mutta niin että viilto ei ulottunut päästä päähän vaan loi taskun kalan päälle.

Kalat uunivalmiina vuokassa

Kalat uunivalmiina vuokassa

Täytettä taskuun niin paljon kuin haluaa. Päälle ripottelin vielä suolaa kalalle. Paistoin uunissa n. 175 asteessa puolisen tuntia.

Samassa uunissa oli jo valmistumassa myös hunajapaahdetut punajuuret. Kuorin punajuuret, lohkoin pienemmiksi. Lisäsin pilkottua valkosipulia, öljyä ja hunajaa. Sekoitin kaikki keskenään. Vuokaan vielä pari Koskenlaskijajuustolla täytettyä chiliä.

Lohkotut punajuuret ja kaksi täytettyä chiliä uunivuokassa

Lisukkeet

Punajuurten kokonaispaisto aika oli tunnin verran. Ja siis yhdessä kalan kanssa puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvältä maistui 🙂

Kalapihvit

Pakastimeen on kertynyt lohen ja kirjolohen ruotoja päineen. Niitä on hyvä välillä käyttää pois.

Ruodot isoon kattilaan kiehumaan. Kun ruodoissa kiinni olevat lihat ovat kypsiä saa ne riivittyä nätisti irti. Minun fileoimistani kaloista tulee aina paljon riivittävää 😀

Syvä ruokalautanen jossa kalapaloja ruodoista irroitettuna

Parista kalasta saa paljon tavaraa

Tällä kertaa tein kalasaaliista pihvejä.

Lisäksi tarvittiin

  • 3 kananmunaa
  • kermaa
  • sipulirouhetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • kuivattua tilliä
  • vehnän leseitä
  • voita paistamiseen

Ensin sekoitetaan kanamunat, kerma ja kuivat mausteet sekä leseet. Leseiden tilalla voi olla myös korppujauhoja. Niitä vaan ei tässä taloudessa useinkaan ole saatavilla.

Tarveaineet sekoitettuna kalojen kanssa kulhossa

Kaikki sekaisin – nyt ei niin herkulliselta näytä

Lopuksi seos yhdistetään kalamurujen kanssa.

Paistetaan pannulla voissa. Käytin tänään lettupannua paistamiseen.

Lettupannulla kalamureketaikinaa paistumassa

Paistetaan kauniin ruskeaksi

Helppoa ja sotkevaa. Itse sain siivota keittiön lattiasta kattoon tämän jälkeen. Olkaa te muut tarkempia.

Hyvää tuli ja tähän talouteen ainakin kahdelle aterialle.

Kalapihvit kolmessa pinossa lautasella

Valmista tuli 🙂

Lopusta ruotokeitosta kannattaa keitellä vielä kalaliemet myöhempiä tarpeita ajatellen. itse tehty ruotoliemi on maukas lisä kokatessa. Ei tarvitse liemikuutioita 🙂

Lohi-suppilovahvero pannu

Kaupasta kulkeutui mukana komea lohifile. Siitä saa tämmöinen kahden hengen talous monta ruokaa. Osa meni graaviksi ja osa lohikeitoksi. On sitten taas mitä syö tulevina etäpäivinä lounaaksi.

Osa päätyi uuteen kokeiluun eli Lohi-Suppilovahvero-pannuksi.

Näitä oli työpöydällä:

  • Lohi
  • Sipuli
  • Kuivattu suppilovahvero
  • Kerma
  • Smetana
  • Voi
  • Suolaa
  • Rouhittua mustapippuria
  • Ruohosipulia
Lohipaloja, kuivattuja suppilovahveroita, sipuli ja kermapurkki

Ainekset

Alkuun lohi ja sipuli paloiksi.

Kuivatut suppilovahverot murskataan morttelin huhmarella

Suppilovahverot pienemmäksi

Suppilovahverot murskasin vähän pienemmiksi ja laitoin likoamaan kylmään veteen.

Lohipalat paistinpannulla paistumassa

Pannulle

Lohipalat voihin paistumaan paistinpannulle. Kääntelin palasia varovasti.

Sipulit ja liotetut suppilovahverot lisättynä pannulle

Sipulit ja sienet sekaan

Sipulit ja sienet sekaan. Hetken kuullotuksen jälkeen lisäsin puolikkaan kermapurkillisen kermaa ja smetana purkin lopun.

Saivat hetken muhia.

Pannulla olevan kastikkeen päällä ruohosipulia

Ruohosipulis joukkoon

Pakastimesta oman sadon ruohosipulia mukaan.

Ruoka-annos

Annos

Valmista tuli ja hyvää oli. Lisänä vielä porkkanapaoja ja vähän muusia sekä salaattia.

Lohi-katkarapukeitto

Kaivoin pakastimen kätköistä kalan fileoinnista jääneet roippeet. Minä kun fileoin niin ruodoista saa kyllä kalarikkaan keiton. Siispä ensin kalan ruodot kattilaan.

Kattilassa lohen ruodot kiehumassa
Kalaliemi valmistumassa

Mukaan porkkanaa ja sipulia sekä suolaa. Kalan lihojen kypsyttyä riivin ne irti ruodoista. Käyttämätön osa kalasta palasi takaisin kattilaan ja saa katkaan hautumista. Siitä saa hyvää ja maukasta kalalientä myöhempiin tarpeisiin.

Kalaa sain keittoon 350g.

juureksia ja vihanneksia
Katsotaan mitä kaapista löytyy

Liemen hautuessa otetaan esille tarvittavat ainekset. Tällä kertaa näin:

  • inkivääriä
  • sitruunaruohoa
  • tomaattia
  • pari perunaa
  • sipulia
  • valkosipulia
  • ruohosipulia
  • tuoretta korianteria
  • chili
  • pakastekatkarapuja
  • kookosmaitoa
  • limen mehua
  • kuivattuja limen lehtiä
  • tomaattia
  • kalakastiketta
  • vettä 8dl

Vesi kiehumaan. Sekaan hieman toisessa kattilassa olevaa ja valmistuvaa kalalientä.

Paloittelin ainekset. Sipulit siivuiksi, chilin ja inkiväärin vähän isommiksi paloiksi ja perunat kuutioiksi. Pilkotut ainekset kattilaan. Saivat kiehua miedolla lämmöllä n. 5 min, jonka jälkeen kalat, tomaatit ja kookosmaito mukaan.

Mausteita omaan suuhun sopivasti. Kalakastikkeella ja säädin loppuja.

Lopuksi vasta katkaravut. Niitä ei ole hyvä keittää, muuttuvat sitkeiksi.

Ohje menee ehdottomasti jatkoon. Thaimaalastyylinen kala-katkarapukeitto kuuluu omaan makumaailmaan.

Ruokailun jälkeen on kalaliemi keittynyt tarpeeksi. Jäähdytetään ja laitetaan kertakäyttön riittäviin annoksiin pakastimeen. Sitten on taas mitä ottaa kun kaipaa omaa kalalientä.

Siika-lohi -vuoka

Tänään käsittelyyn pääsivät kaksi siikaa ja yksi graavilohen pala.

Lisäksi käytössä oli juustoa, porkkanaa, paprikaa, voita ja vettä

Siivuiksi

Kalat ensin siivuiksi. Tavoitteena oli saada sen verran ohuita siivuja, että fileet voi rullata.

Rulla

Siika ja lohisiivu vieretystin ja juusto kolmanneksi kaveriksi. Sitten vain rullalle. Helpommin sanottu kuin tehty. Tikkuja en käyttänyt rullan kiinnittämiseen.

Vuokaan

Tavoitteena oli saada myös paprika ja porkkana samaan rullaan. Siitä luovuin jo heti alkumetreillä ja lisäsin ne vasta sitten kun vuokan pohja oli täynnä kala-juustorullia.

Vuoka

Hivenen pippuria vuokaan ja muutava juustohöylällinen voita. Peitin koko vuokan juustolla. Juustoraaste olisi ollut hyvä aines, vaan sitä kun ei ollut, niin meni juustosiivuja. Lisäksi desin verran vettä.

Suolaa en lisännyt, koska toisena kalana oli graavattu lohi.

Uuniin

Vuoka uuniin noin puoleksi tunniksi ja asteita oli 175.

Valmis kala

Tuli oikein hyvä juustoinen kalavuoka 🙂 Tätä voi tehdä toistekin.

 

 

Marinoitu fenkoli

Pääsiäispöydän alkusalaattina oli kylmäsavuloheen ja marinoituun fenkoliin pohjautuva salaatti.

Marinoitu fenkoli voisi sopia myös monen muun ruuan ohelle, joten ohje talteen.

Tarvitaan kaksi fenkolia kahdeksan hengen alkusalaattiin. Pese ja kuivaa fenkolit. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää tilli, sitruunamehu, oliiviöljy, suola, mustapippuri sekä ripaus sokeria. Sekoita ja jätä maustumaan. Kolmisen tuntia oli tässä kokeilussa maustumassa. Tosin voi hyvin tehdä myös isomman annoksen ja käyttää sitten viikolla erilaisiin kohteisiin.

Lautaselle kokosin pohjalle kahta laatua vihreää salaattia. Kurkkua, minitomaatteja ja kylmäsavulohta sekä ohuiksi siivutettua mangoa (yksi mango riitti kahdeksaan salaattiin hyvin). Kaiken päälle lusikoin öljyineen päivineen fenkolit.

Pääsiäispöytä 2019

Hyvää tuli.

 

Kirjolohi cheviche

Pistetään talteen taas kokeilu, jota tulee tehtyä toistekin 🙂

Tarvitaan:
Kirjolohta tai muuta kalaa (tänään käytössä kirjolohi)
Kolmen sitruunan mehu
Yksi lime
Sipuli
Korianteria
Chiliä
Oliiviöljyä
Suolaa

Pilkoin lohen pieniksi kuutioiksi. Puristin sitruunat ja limen mehuksi ja laitoin kalat liemeen. Kulho jääkaappiin pariksi tunniksi.
Pilkoin sipulin, chilit ja korianterin tehosekoittimessa. Lisäsin öljyn ja suolan.
Kaikki ainekset yhteen ja sekoitus muutaman kerran tekeytymisen aikana.

Ceviche valmistuu muutamassa tunnissa, mutta minusta se on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Valmis kala

Täytettyä lohta

Tänään oli käsittelussa kirjolohi.

Leikkasin paksuja siivuja, joihin leikkasin keskelle viillon. Näin syntyi pieni tasku johon voi laittaa haluamaansa täytettä. maustoin suolalla ja valkopippurilla.

Lohipalat

Pilkoin pieneksi valkosipulia, punasipulia ja porkkanaa.

Pilkotut vihannekset

Sekoitetut ainekset lohitaskuun.

Täytetty lohi

Päälle emmental juustoraastetta.

Juustoraaste

Paistot uuniin 200 astetta ja vajaa puoli tuntia.

Kuorrutettu lohi

Tarjoilin sen wokatun vermisellin kanssa. Seassa paprkikaa ja tomaattia.

Annos

Hyvää tuli.

Lohta teriyaki marinadissa

Edellisestä ruokasessiosta jäi jäljelle teriyaki-kastiketta joten sen pohjalta luomaan uutta ateriaa.

Ostin kaupasta pienen lohen ja fileroin sen. Ruodot laitoin tarkasti pussiin ja pakkaseen. Niistä saa taas mainiota kalalientä joku päivä.

Marinadi

Marinadi

Marinadin sekoitin kaapista löytyvistä aineksista. Teriyskikastiketta oli n. 1dl ja muita aineita liraus ja loraus. Lisäksi pursotin liemeen 2cm pötkön wasabia tuubista.

Lohet marinoituvat

Lohet marinoituvat

Laitoin laakeaan uunivuokaan lohipalat marinoitumaan nahkapuoli ylöspäin. Hyvä marinointi aika on 1-2h. Omani olivat huoneenlämmössä. Marinoinnin jälkeen huutelin vuokan ja palautin kalat siihen nahkapuoli alaspäin. Lisäsin hieman suolaa fileille ja ripottelin seesaminsiemeniä päälle. Koko komeus uuniin puoleksi tunniksi ja asteita siinä 200.

Valmis kala

Valmis kala

Kalan marinoituessa kokeilin myös uudenlaista perunalisäke ohjetta.

Pilkoin perunat kuutioiksi. Kuutiot laitoin kattilaan niin että juuri peittyivät veteen.

Perunat

Perunat

Keitin n. 15 min kannenalla. Lisäsin kattilaan 1 dl kermaa ja puoli purkkia Koskenlaskija ruoka – chilimautettua juustoa. Sekoitin kaiken sekaisin ja jatkoin perunoiden hauduttamista vielä n. 20 min.

Perunalisäke

Perunalisäke

Lisäkkeestä tuli todella maukasta.

Annoksesta en ottanut kuvaa.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi