Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: lanttu

Lanttulaatikkorieskat

Lanttulaatikkorieskat

Jäikö joulusta lanttulaatikkoa yli.

Voit hyödyntää sen tekemällä maukkaita rieskoja lisäämällä muutaman ainesosan. Näitä tein mökkiolosuhteissa kaikesta siitä mitä sattui kaapista löytymään.

 

Tarvitaan:

  • Tähteeksi jäänyttä lanttulaatikkoa
  • Maitoa ehkä desin verran
  • Kauraryynejä tms mitä kaapista löytyy
  • Jauhoja, jotakin sorttia
  • Kananmuna
  • Suolaa
  • Voita tai muuta sopivaa rasvaa

Laatikonjämä kulhoon ja muut ainekset perään.

Lanttulaatikkorieskat

Sekoitetaan ja lisätään jauhoja sen verran, että taikina vähän jämäköityy.

Leivinpaperin päälle viisi taikinakekoa, jotka tasasin jauhotetuilla käsillä.

Lanttulatikkorieskat

Pistellään haarukalla reikiä rieskoihin.

Pieni siivu voita päälle ja uuniin.

Lanttulatikkorieskat

Uuniin n. 250 astetta ja aikaa meni vartin verran.

Lanttulaatikkorieskat

Hyvää tuli vaikka itse kokeilinkin.

 

Mitä sinä teet ylijääneille jouluruuille?

Minttu-sitruuna broileri

Piti kokeilla hieman toisenlaista broiskua. Usein jätän marinoimatta, kun en varsinaisesti tykkää käsitellä kanaa raakana. Nyt kuitenkin marinadiin ja sitten uuniin valmistumaan.

Ja näin mentiin tänään.

  • 1 dl sitruunanmehua
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • sitruunan kuorta raastettuna (taisi olla vajaa tl)
  • kuivattua minttua
  • tuoretta rosmariinia
  • pari kuivattua limen lehteä
  • kaksi hyppysellistä suolaa
  • yksi hyppysellinen mustapippuria

Aineet sekaisin ja broilerin fileet marinadiin. Olivat reilun tunnin. Muista käännellä välillä niin tulee tasaisempi marinointi.

Broilerin palat marinadissa kulhossa

Marinadissa

Marinoitumisen aikana paloittelin juurekset valmiiksi.
  • lanttua
  • porkkanaa
  • sipulia
  • valkosipulia
  • perunaa
Paloiteltuja juureksia

Paloiteltuja juureksia

Marinointiajan loppupuolella kaadoin ylimääräisen nesteen juureksille. Fileet päälle ja loput nesteet.

Juurekset ja broileri vuokassa

Juurekset ja broileri vuokassa

Uuniin vajaa 200 astetta. Saivat kypsyä rauhassa noin tunnin. Pintaa en saanut broilerille aikaiseksi, joten ripottelin valmiin ruuan päälle hieman paprikarouhetta.

Valmis ruoka uunista otettuna

Valmista tuli

Hyvä ja raikas tuoksu tuli valmistuksen aikana. Muutenkin kokonaisuus yksinkertainen ja maukas. Broileri jäi mehukkaaksi.

Valmis annos lautasella

Annos

Päälle vielä chilihilloa jota tuli tehtyä aikaisemmin.

Voi tehdä toistekin.

Hirvipaisti ja uuninauriit

Pakastimen kätköistä löytyi vielä viime syksyinen hirven paistin pala. Siitä sitten pyhäruokaa perheelle. Lihan otin jo illalla sulamaan ja tarkoitus oli että aamulla sitten mausteiden hieromista pintaan ja muutama tunti vielä odottamista. Toisin kävi, koska emäntä nukkui puolille päivin.

Toisella kertaa sitten pidemmällä kaavalla.

Paistipala

Alkuun isommat kalvot pois. En ole siinä hommassa mikään mestari mutta luulen saaneeni pois sen mikä oli tarpeen.

Kalvot

Hieroin paistin pintaan suolaa ja pippuria. Hetken sai levätä ja sen jälkeen valurauta pannulla hieman väriä pintoihin.

Pannulla

Paisti uunivuokaan ja pannunpesuvesi mukaan.

Lanttua ja naurista

Hirven lisukkeeksi laitoin lanttua ja naurista uunissa hauduttaen. Ne valmistuvat samassa ajassa kuin paistikin, joten aika helppo ruoka.

Lantuista ja nauriista leikkasin päät pois. Ripottelin päälle suolaa ja pippuria sekä nökäreen voita. Sitten folion sisään paketiksi.

Uunissa

Uunin lämpötila oli siinä 125 astetta. Lihan otin pois kun mittari näytti 60 astetta ja aikaa meni reilu pari tuntia. Lisäsin lämpöä lähes 200 asteeseen ja paketit saivat paistua vielä puoli tuntia. Sillä aikaa paisti lepäsi peiton alla.

Annos

Paisti siivuiksi ja muutama parvekepuutarhan tomaatti mukaan sekä puolukoita. Muinaisateria on valmis. No, muinaisuudessa ei tainnut noita tomaatteja olla.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi