Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Hapanjuurileivonta

Nyt olen aloittanut täysin uuden tutkimusmatkan. Pitkään on mielessä ollut hapanjuurileivonta. Todellakin pitkään, varmaan vuosia. Nyt oli ilmeisesti aika otollinen ja ryhdyin kokeilemaan juuren tekemistä. Halusin tehdä sen itse alusta saakka. Pieni kemisti minussa nostaa päätään 😀

Ensiksi siis juuren tekoon. Se siinä aloittamisessa eniten kirrasi, kun ajattelin että on niin puljaamista ja vähintäänkin tunaroin koko juuren piloille. Luin monia ohjeita ja kaikki vaikutti monimutkaisilta alkuun. No, eivät ne lopulta sitä olleet, sillä juuren herättelyn kaava on kuitenkin sama tekijältä toiselle. Päätin lopulta lähteä seuraamaan K-ruoka sivun ohjetta millin tarkasti.

Ensiksi jauhokauppaan. Tämä perhe ei ole varsinainen leipuriperhe, joten sopivia jauhoja ei taloudessa ollut. Ja sitten kun opetellaan niin suoraan syvään päätyyn 😀 Valikoin juurentekoon luomujauhot, venhäjauho ja ruisjauho.

Lisäksi tarvittiin isoja lasipurkkeja. Juuri muuttaa välillä puhtaaseen purkkiin.

Lyhykäisyydessään ohje tässä, tarkemmin siis tuolla K-ruoka sivulla tai muualla mitä haulla voi löytää.

  1. Alkuun tarvitaan 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan
  2. Purkki ilmavasti kiinni tai harso päälle ja lämpimään pariksi päiväksi. Meillä se asuu saunassa.
  3. Kolmantena päivänä uusinta eli: 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan. Palauta lämpimään.
  4. Neljäntenä päivänä uusinta: 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan. Palauta lämpimään.
  5.  Viidentenä päivän ensimmäinen muutto uuteen purkkiin. Ota puhdas purkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta. Lisää 60 grammaa haaleaa vettä ja 60 grammaa jauhoja, joista 40 grammaa on luomuvehnäjauhoja ja 20 grammaa luomuruisjauhoja.
  6. Kuudentena päivänä toinen muutto puhtaaseen purkkiin.  Purkkiin mitataan 30 g juurta. Lisää 60 g vettä, 40 g luomuvehnäjauhoja sekä 20 g luomuruisjauhoja. Nosta taas lämpimään.
  7. Seitsemäntenä päivänä juuri on valmis ja ei kun leipomaan.

Ja pitihän sitä kokeilla. Ensimmäinen kokeilu ei vielä valloittanut, mutta toisella kerralla juuri toimi jo mallikkaasti ja sain ehkä parasta leipää ikinä.  Omaa reseptiä en siitäkään kirjaa, vaan kerron minkä mukaan lähdin tekemään. Ja millin tarkasti seurasin ohjetta ja katselin videoita.

Bella Tablen sivulta löysin mainion ohjeen Hapanjuurileipä 101

Tuota ohjetta seuraamalla sain mitä maistuvimmat leivät. Tein siitä kaksi komeaa leipää.

Maku oli mainio, kuori rapea ja kivan kova. Ensimmäinen leipä meni maistellessa ja tunnustellessa koostumusta. Kimmoisa oli ja painaessa kasaan leipä palautui muotoonsa nopeasti.

Myöhemmin lisää ja ehkä omiakin ohjeita. Pitää vaan opetella vielä.

Hapanjuurileivät seuraavalla kierroksella.

Hieno ja mahtava maailma on löytynyt. Oletko sinä juurileipuri?

 

Previous

Hyvää ystävänpäivää ja liukasta laskiaista

Next

Tofunkaltainen curry

6 Comments

  1. tiima

    Todella tekemällä vasta oppii. Hyvää on tullut kaikki, vaikka vielä on koostumuksen kanssa opintomatkaa jäljellä.

  2. Hapanjuurileivonta kiinnostaisi kovasti, olen vaan huono leipomaan leipiä 🙁 Toki sen oppii kun vaan tekee.

  3. tiima

    Vuosia minäkin suunnittelin, ennenkuin sai ryhdyttyä. Kiinnostava uusi maailma 🙂

  4. No wau! Olen vähän tutustunut hapanjuuren tekoon, mutta ei ole vielä tullut testattua. Varmaan pitäisi 🤔

  5. tiima

    Hienoa 🙂 Luomujauhoja suositellaan. Ovat puhtaampia ja lisäaineettomia niin tulee puhdas juuri.

  6. Tosi komeita leipiä!👏🏻 Kiitos ohjeesta, mäkin oon toivottavasti pian juurileipuri. Sen tajusin nyt, että luomuruisjauhoja unohdin ostaa. Tavallisia olisi, mutta mahtavatkohan kelvata🤔

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi