Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Hyvinvointi

Hapanjuurileivonta

Nyt olen aloittanut täysin uuden tutkimusmatkan. Pitkään on mielessä ollut hapanjuurileivonta. Todellakin pitkään, varmaan vuosia. Nyt oli ilmeisesti aika otollinen ja ryhdyin kokeilemaan juuren tekemistä. Halusin tehdä sen itse alusta saakka. Pieni kemisti minussa nostaa päätään 😀

Ensiksi siis juuren tekoon. Se siinä aloittamisessa eniten kirrasi, kun ajattelin että on niin puljaamista ja vähintäänkin tunaroin koko juuren piloille. Luin monia ohjeita ja kaikki vaikutti monimutkaisilta alkuun. No, eivät ne lopulta sitä olleet, sillä juuren herättelyn kaava on kuitenkin sama tekijältä toiselle. Päätin lopulta lähteä seuraamaan K-ruoka sivun ohjetta millin tarkasti.

Ensiksi jauhokauppaan. Tämä perhe ei ole varsinainen leipuriperhe, joten sopivia jauhoja ei taloudessa ollut. Ja sitten kun opetellaan niin suoraan syvään päätyyn 😀 Valikoin juurentekoon luomujauhot, venhäjauho ja ruisjauho.

Lisäksi tarvittiin isoja lasipurkkeja. Juuri muuttaa välillä puhtaaseen purkkiin.

Lyhykäisyydessään ohje tässä, tarkemmin siis tuolla K-ruoka sivulla tai muualla mitä haulla voi löytää.

 1. Alkuun tarvitaan 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan
 2. Purkki ilmavasti kiinni tai harso päälle ja lämpimään pariksi päiväksi. Meillä se asuu saunassa.
 3. Kolmantena päivänä uusinta eli: 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan. Palauta lämpimään.
 4. Neljäntenä päivänä uusinta: 1 desi (100 g) haaleaa vettä (keitetty ja jäähdytetty) ja 1 desi (60 g) luomuruisjauhoja ja sekoitetaan. Palauta lämpimään.
 5.  Viidentenä päivän ensimmäinen muutto uuteen purkkiin. Ota puhdas purkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta. Lisää 60 grammaa haaleaa vettä ja 60 grammaa jauhoja, joista 40 grammaa on luomuvehnäjauhoja ja 20 grammaa luomuruisjauhoja.
 6. Kuudentena päivänä toinen muutto puhtaaseen purkkiin.  Purkkiin mitataan 30 g juurta. Lisää 60 g vettä, 40 g luomuvehnäjauhoja sekä 20 g luomuruisjauhoja. Nosta taas lämpimään.
 7. Seitsemäntenä päivänä juuri on valmis ja ei kun leipomaan.

Ja pitihän sitä kokeilla. Ensimmäinen kokeilu ei vielä valloittanut, mutta toisella kerralla juuri toimi jo mallikkaasti ja sain ehkä parasta leipää ikinä.  Omaa reseptiä en siitäkään kirjaa, vaan kerron minkä mukaan lähdin tekemään. Ja millin tarkasti seurasin ohjetta ja katselin videoita.

Bella Tablen sivulta löysin mainion ohjeen Hapanjuurileipä 101

Tuota ohjetta seuraamalla sain mitä maistuvimmat leivät. Tein siitä kaksi komeaa leipää.

Maku oli mainio, kuori rapea ja kivan kova. Ensimmäinen leipä meni maistellessa ja tunnustellessa koostumusta. Kimmoisa oli ja painaessa kasaan leipä palautui muotoonsa nopeasti.

Myöhemmin lisää ja ehkä omiakin ohjeita. Pitää vaan opetella vielä.

Hapanjuurileivät seuraavalla kierroksella.

Hieno ja mahtava maailma on löytynyt. Oletko sinä juurileipuri?

 

Hyvää ystävänpäivää ja liukasta laskiaista

Ystävänpäivä ja laskiainen mahtuvat samalle viikolle. Havahduin laskiaissunnuntaihin ja päätin leipoa itse laskiaispullat. Ohje oli perus pullaohje ja onnistui yllättävänkin hyvin. Sitten ei muuta kun ystävän kanssa pullakahveille rannalle.

Se oli ehkä ihan liikaa ajateltu, sillä kädet jäätyivät jo siinä vaiheessa kun rakentelin laskiaispullia kokoon 😀 Pullaa mutustellessa mietin mistä koko ystävänpäivä on saanut innoituksensa. Omassa lapsuudessani tai nuoruudessani sitä ei liiemmin vietetty.

Toisessa blogissani enemmän Ystävänpäivän verisemmästä historiasta: KLIK

Laskiaspullaohje

 • 25 ghiivaa
 • 2½ dl maitoa
 • 2 kananmunaa (toinen taikinaan, toinen voiteluun)
 • 1 dl sokeria
 • ripaus suolaa
 • kardemummaa
 • 7-8 dl vehnäjauhoja
 • 75-100 g voita tai margariinia

Työjärjestys:

 1.  Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon
 2.  Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
 3. Alusta loput jauhot taikinaan.
 4. Lisää pehmeä voi.
 5. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
 6. Leivo taikinasta 10 pullaa. Anna niiden kohota hyvin pellillä liinan alla.
 7. Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria.
 8. Paista pullat uunin keskitasolla 220 asteessa n. 10 – 12 min.

Halkaise pullat ja laita sisälle hieman hilloa tai mantelimassaa oman mielihalun mukaan. Päälle kermavaahtoa. Hattu päälle ja namsnams.

Kahvi ja pulla maistuivat rannalla jossa oli todella kylmä. Keväämmällä sitten uudelleen uuden leipomuksen kanssa.

Pitäisikö jo miettiä, mikä minusta tulee isona?

Tai paremminkin vanhana 😀

Oma kuva

Hyvinvointi, hyvä ruoka ja elämän hallinta ovat olleet sydäntäni lähellä läpi elämän ja työelämän. Varsinainen työelämä on jäämässä taakse ja vielä on intoa ja kipinää, niin mietin ihan vakavasti pientä elämänmuutosta josta ei ole koko elämä kiinni. Apuna ja tukena voi olla myös jatkossa.
Ilot, erot ja surut ovat sitä ominta alaani ja joissa voin toimia tukena ja ohjaajana edelleen.

Haaveenani on ollut jo pidemmän aikaa, että voisin olla verkon kautta tukena ihmisille eri elämäntilanteissa. Pieni yrittäjä minussa on kuiskinut ja rohkaissut eteenpäin. Nyt ollaan siinä kohdassa, että se pieni askel alkuun on otettu. Se on ollut hyvin pieni askel ja jokaisen tavoitettavissa, mutta lopulta kuitenkin niin iso muutos oman pään sisällä. Tänään tarkastellaan tätä kulkemaani prosessia vähän tarkemmin.

Toisessa blogissani on avattu asiaa tarkemmin. Klikkaa itsesi sinne KLIK

Kuka on blogin takana

Tällä viikolla blogissa on kiinnostava aihe. Nimittäin min itse 😃
Kuka häärii blogin takana. Tai paremminkin blogien takana.
Kirjoitan useampaa blogia. Toisia satunnaisesti ja yhtä säännöllisesti viikottain. On tullut paljon uusia lukijoita, joten pientä esittelyä on ehkä hyväkin tehdä tässä kohtaa.
Osalle toki taidan olla tuttuakin tutumpi, mutta en kaikille lukijoille, niin on välillä hyvä avata vähän taustaa ja innovaatioiden alkulähteitä.

Ei pelkkä ravinto

Hyvä ruoka vaikuttaa paljon. Itselle sopiva ruokavalio pitää kehon kunnossa ja sillä on hyvä olla. Riittävä liikunta huoltaa kehoa ja niveliä, jotta ne pysyvät toimintakunnossa mahdollisimman pitkään. Ihminen on mielenkiintoinen kokonaisuus. Asiat vaikuttavat toisiinsa.

Yksi ulottuvuus hyvinvoinnissa on sisäinen hyvinvointi. Miten käsittelemme asioita joita ehkä emme haluaisi kokea tai jotka tuovat tullessaan surua ja murhetta.

Toisessa blogissani Sinun hyvä Elämä, olen tällä viikolla käsitellyt juurikin tuota puolta levon ja palautumisen näkökulmasta. Pitkän työurani aikana olen käyttänyt myös erilaisia välineitä tunteiden siirtoa tai niiden jättämistä ajatellen.

Tunnetko Huolinuken? Guatemalan vuoristoseuduilta peräisin oleva pieni nukke on monien huolten kantaja. Huolinukke kuuntelee illalla kaikki murheet ja huolet. Silloin on hyvä asettua nukkumaan ja saada rauhallinen yöuni. Hyvä uni on merkittävä asia palautumisen ja hyvinvoinnin vuoksi.
Ohjeeseen pääset TÄÄLTÄ 

Huolinukke

Puhalluksia, avaraa luontoa ja silliä

Kuumaa ruokaa puhalletaan, jotta jäähtyisi nopeammin. Se muuten ei taida oikeasti paljon jäähtyä siitä. Omaan tahtiin viilenee, vaikka pintaan puhaltaisikin.

Moneen asiaan puhaltaminen kyllä auttaa ihan tutkitustikin. Oletko huomannut omassa elämässäsi milloin puhahdat tai ihan tietoisesti keskityt hengittämiseen?Puhaltamista ja punnerrusta mietin joku aika sitten toisessa blogissani. Pääset sinne vaikka tämän linkin kautta Sinun hyvä elämä

Puutarhalla on myös tapahtunut paljon ja erilaista hyödykettä siellä on jo saatavilla. Salaatit löytyvät käden ulottuvilta. Varsinaista lähiruokaa on tarjolla ja sitä ahkerasti käytetään alkukesän aikana.
Puutarhalla usein on myös erilaista kutsumatonta vierasta. Huomasin jälkiä chilin lehdellä, mutta en nähnyt ketään. Kaivoin mikroskoopin esiin ja johan elämää löytyi 😀
Oletko koskaan nähnyt kirvan pieraisua? En minäkään ollut, mutta jotakin sellaista pääsin tänään todistamaan.
Chilin kosketus
Jos tarkkoja ollaan niin kyse on ehkä mesikasteesta mitä nuo jättävät jälkeensä kasvien lehdille.

Kersä on myös niin pitkällä, että Sillijäätelö on tehtynä ja pakastimessa. Huomenna sitä pääsee maistelemaan ruotsalaisten uusien perunoiden kanssa. Herkku on ollut meillä perinteinen kesäherkku lähes 400 vuoden ajan. Kesä ei tunnu tulevankaan ilman sitä.

silli

Puhu itsellesi hyvää

Oletko ankara itsellesi? Onko pahin kriitikkosi korvien välissä? Kaksi kovaa kysymystä suorittajalle. Alun kysymykset ovat todellisia. Olen pitkän työurani aikana ollut useissa keskusteluissa, joissa käsitellään omaa riittämättömyyden kokemusta jonkin asian hoitamisessa. On niin vaikea olla reilusti tyytyväinen siihen mitä tai miten on tehnyt, vaikka varmasti on tehnyt parhaansa jokaisessa tilanteessa. Ollaan helposti hyvin ankaria itselle ja puhutaan epäkunnioittavasti omaa persoonaa kohtaan. Tyytymättömyys estää nauttimasta elämästä ja onnistumisesta. Toki on aina kehittymisen varaa olemassa. Tänään on hyvä hetki keskittää ajatukset siihen, mikä on riittävän hyvää. Kirjoitin aiheesta kokonaisen artikkelin toiseen blogiini Sinun hyvä Elämä Rahat tiukilla

Blogihaaste kuukauden kuvista.

Tartuin kuukauden kuvat kertovat blogihaasteeseen, jossa valitaan muutama kuva edeltävän kuukauden otoksista ja pysähdytään niiden ääreen hetkeksi. Haasteen sain VIA PER ASPERA AD ASTRA blogista. Tämä on ensimmäinen artikkeli sarjaan, joka jatkuu kuluvan vuoden loppuun kerran kuukaudessa. Asioiden eteen on hyvä pysähtyä. Antaa tilanteen puhua ja vaikuttaa ihan sellaisena, kun se on eteen tullut. Monet tilanteet vilahtavat ohitse, eikä niitä tule mietittyä sen kummemmin. Toiset taas voivat mietityttää pitkäänkin ja niihin syntyy merkityksiä, jotka palvelevat itseä elämää eteenpäin. Tai sitten tuottaa vain lisää kuormaa, jota ei kaipaisi. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus. Tässä kohtaa keskityn kuvien kautta löytämään asioita, joista voin tuntea kiitollisuutta tai joista olen oppinut jotakin. Arki on yllättävän rikas, vaikka tuntuisikin siltä että mitään ei tapahdu. Katsotaan mitä löytyy. Pääset kuukauden kuviini Sinun hyvä Elämä blogin kautta.

Kokkikoulu kotona

Ekologiaa ja eettisiä valintoja

Tällä viikolla blogissa tutkitaan ekologiaa, mietitään keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseen ja vähennetään faktatiedolla omaa ilmastoahdistusta.
Pari vinkkiä myös siihen kuinka voi hyödyntää eilisen ruokaa ja vähentää ruokahävikkiä.
Maailman pelastaminen lähtee pienistä asioista. Niistä joihin voi itse vaikuttaa. Joku on tehtävässä jossa voi vaikuttaa kansallisiin toimenpiteisiin, joku toinen tekee päätöksiä oman elämänsä näkökulmasta. Kumpikin tärkeitä.
Mikä on sinun arjen ekotekosi? Vai eikö voisi vähempää innostua?
Lue lisää Sinun hyvä Elämä blogista
Ekologiaa ja eettisiä valintoja
Rahat tiukilla

Talous tiukilla?

Talous on puhuttanut viime aikoina riippumatta omasta tulotasosta. Onko sinulla talous tiukalla, riittääkö rahat? Talvesta on veikattu vaikeaa ja moni joutuu miettimään miten oman taloutensa saa riittämään yleisen hintojen nousun vuoksi.

Isompia firmoja on antanut tulosvaroituksia, koska myyntitottumukset ovat muuttuneet maailmantilanteen vuoksi. Totta ihmeessä ne muuttuvat. Valtaosa meistä joutuu miettimään mitä käytettävissä olevalla rahalla hankkii. Hyvin ymmärrettävää.

Toisaalta, taloutta nostaa myös se että euro liikkuu. Mitä jos ei ole euroja joita liikuttaa? Mitä jos on jo kaikesta nipistänyt niin paljon, että ylimääräistä ei kertakaikkiaan ole. Jos tunnistat tämän, niin et todellakaan ole yksin. Monet kamppailevat ihan perustoimeentulosta näinä aikoina.

Tuunaa taloutesi kurssi toukokuussa 2023

Kysymys talous tiukalla, riittääkö rahat on enemmän kuin ajankohtainen minulle.

Olen suunnittelemassa parhaillaan talouden- ja elämänhallinnan kurssia, jossa yhdessä toisten kanssa pääsee pohtimaan ja tuunaamaan omaa talouttaan toivottavampaan suuntaan. Mahdollisuuksia on olemassa, vaikka tulotaso olisikin pieni. Mikä tuo hyvinvointia kaiken keskellä? Mitä voi tehdä vaikka ei euroja sijoittaisikaan mihinkään. Kaikkea tätä mietitään yhdessä ja omatoimisesti.

Sinua tarvitaan! Klikkaa Sinun hyvä Elämä -blogiin tästä:  Vastaa kyselyyn ja ole vaikuttamassa kurssin sisältöihin.

 

Aikaisemmin kerroinkin, että lisään tänne mukaan hyvinvointia tukevan blogini aiheita ja linkkejä sinne.

Tammikuun tärpit

Vuosi on alkamassa ja on vielä kuin tyhjä sivu elämänkirjassa. Tammikuun Top 5 käynnistää vuoden. Jotain otsikointia siihen sitten, heti näin alkuun on hyvä saada. Tammikuu omassa mielessäni on taittamassa vuodenaikojen kiertoa. Valo laajenee ja valtaa yhä enemmän tilaa näillä leveysasteilla.

Aikaisemmin pohdin mitä kaikkea koko vuosi on tuomassa tullessaan. Tässä keskityn ihan vaan tammikuun huippujuttuihin joita odottaa ja joihin panostaa.

 1. Siemenet itämään
 2. Uuden työtehtävän aloittaminen
 3. Levosta huolehtiminen
 4. Lux-Helsinki
 5. Hyvä kirja käteen

Mitkä tukevat sinun hyvinvointiasi vuoden alussa? Tarkemmin pääset Top 5 listausta lukemaan Sinun hyvä Elämä – blogista

tammikuun tärpit

Uuden vuoden ajatuksia

Uuden vuoden ajatuksia

Vuosi on vaihtumassa, mitä se tuo tullessaan?

Minulle vuosi 2023 käänteentekevä vuosi.

Tartuin blogihaasteeseen ja mietin tavoitteita tulevan merkittävän elämänmuutoksen kautta. Mitä se minulta edellyttää tai vaatii. Varsinaisia lupauksia en juuri ole tehnyt elämäni aikana, enkä nytkään lupaa mitään.

Toimintasuunnitelmia olen tehnyt elämäni aikana monia ja siihen toki tavoitteiden asettaminen tulevaan vuoteen sopii hyvin.

Oma toimintasuunnitelmani tai 10 tavoitteen listaukseni sisältää elämänmuutoksen, joka on väistämättä edessä. Olen jäämässä eläkkeelle pitkän työuran jälkeen. Olen muotoillut aiheen Aika on – tyyppiseksi listaukseksi.

Mille on aika tulevana vuotena 🙂 Siihen pääset kiinni poikkeamalla Sinun hyvä Elämä -blogiini

Mihin sinun on aika tarttua tulevana vuotena? Mitä pidät tärkeänä kohdattavana.
Kirjoita omat tavoitteesi tai suunnitelmasi ja vinkkaa siitä, niin linkitän kirjoituksesi mukaan blogin perään.

 

Uuden vuoden ajatuksia

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi