Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: sokeri

Kirsikoiden aika on parhaimmillaan.

Kirsikoiden aika on parhaimmillaan. Sadot kypsyvät puissa ja niistä kisataan kilpaa lintujen kanssa.

Kirsikkapuun oksia, jotka votkuvat punaisista marjoista

Kirsikat puussa

Itselläni ei ole kirsikkapuuta, mutta hyvillä ystävilläni on. Olen saanut olla osallinen heidän saaliistaan. Tänä vuonna marjoja tuli paljon ja niitä riitti myös lintuporukoille, sillä ylemmille oksille ei mitenkään pääse keräämään. Monta astiallista kerättiin parissa tunnissa. Toki välissä ehdittiin myös kahvitella.

Viisi isoa astiaa täynnä kirsikoita

Kirsikat ämpäreissä ja kattiloissa

Alkuvalmistelut

Tuli siis paljon marjoja ja niiden kanssa sitten miettimään mitä tehdä. Sellaisenaan eivät säily kovin pitkälle.

Alkuun poistin kivet kirsikoista klemmarin avustuksella. Se hoituu  melko kätevästi kun alkuun pääsee.

Avattu klemmari toimii apuna kirsikankiven poistamisessa.

Klemmari on hyvä apuväline

Perinteisesti olen tehnyt glögipohjaa talviajaksi. Hyviä mausteita sekaan ja vahvaa viinaa purkki täyteen. Niin tapahtui tänäkin vuonna ja purkit ovat tekeytymässä kaapissa. Pieni koukkaus kiven alle ja kääntö ulos. Olen itse kaksikätinen, joten käden vaihtaminen ei hidastanut puuhaa. Taustalla ja viihdykkeenä meni kaksi Speden elokuvaa. Käytännössä siis poistin kiviä kolmisen tuntia 😀

Kirsikoiden muusaaminen perunanuijalla

Muusattuja kirsikoita kattilassa

Marjojen säilöminen ja käyttö

Osan kirsikoista muusasin, jotta mehustuminen pääsee alkamaan. Mehuksi laitoinkin osan ja pakastin pulloihin. Näin ei tarvinnut lisätä valtavia sokerimääriä mehuun. Itse pidän vähäskerisesta mehusta. Hapankirsikka kaipaa monen mielestä makeutta. Sitä voi sitten lisätä käytettäessä, jos haluaa.

Kirsikkamehun kerrotaan auttamaan myös parantamaan unta. Siispä ihmiskoetta tekemään ja iltaisin pieni hörppy mehua 🙂

Jouluglögin mausteita sekä kourallinen appelsiininkuorenpalasia

Glögimausteita purkin pohjalla

Osa marjoista päätyi isojen säilykepurkkien pohjalle laitettujen jouluisten mausteiden päälle. Tänä vuonna käytin kaneli- ja vaniljatankoa, kokonaista anista, appelsiininkuoripalasia ja neilikoita sekä ruokosokeria.

Säilykepurkit täynnä kirsikoita ja viinaa

Säilykepurkit täynnä kirsikoita, mausteita ja viinaa

Purkit täyteen kirkasta eli tällä kertaa Bacardia ja Tapiota sekä mausteena vielä pieni pullollinen mantelilikööriä. Purkki tiiviisti kiinni ja sekoitetaan hölskyttämällä. Säilytys ihan huoneenlämmössä ja pimeässä eli kaappiin meni. Pitää muistaa ravistella ajoittain että mausteet hyvin sekoittuvat. Marraskuun alussa sitten siivilöidään ja pullotetaan. Pullot säilytetään kylmässä. Joulukuussa voi jo maistella 🙂

Kirsikan palasia kuivumassa

Kuivattuja kirsikoita

Osa kirsikoista päätyi kuivattvaksi. Ihan ilmakuivauksella homma hoituu muutamassa päivässä. Leikkelin kirsikat pienemmiksi ja asetin alustalle paperin päälle. Kuivuminen tapahtui saunan lauteilla ja ulkona. Päivät ulkona ja yöt saunassa.

Kuivatuista kirsikoista voi sitten laittaa sattumia vaikka minne.

Mukavia ohjeita löytyy myös täältä Chilin kosketus

Marjapiirakka

Ihan ensiksi. Minä en ole leipuri.

Toiseksi, piti tehdä jotakin yllättävään kahvihetkeen sellaisista aineksista jotka löytyvät kotoa. Pakastimessa oli vielä marjoja, joten sieltä jotakin esiin ja kokkaamaan 😀

Iltalehden sivuilta löysin helpon marjapiirakan ohjeen, jonka uskoin osaavani valmistaa.

Pieni mukailu tuli tietenkin heti alkuun kun kotona oli vain kolme kananmunaa. Siispä tähän juuri se kooste, jolla tein.

Tarvittiin:

  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl sulatettua voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • mansikoita ja puolukoita pakastimesta

Ja näin tehtiin: 

  1. Munat ja sokeri sekaisin kulhossa.
  2. Kuivat aineet sekaisin.
  3. Sulatettu voi sekä maito kulhoon. Sekoitetaan.
  4. Jauhot ja leivinjauhe sekä vaniliinisokeri mukaan. Seos tasaiseksi.
  5. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikinamassa vuokaan.
  6. Päälle pilkotut mansikat ja puolukat.
  7. Paistetaan uunissa 200 asteessa n. 25 min.

Tuli niin hyvää että kokki hämmästyi itsekin 😀

Raikas kesäjuoma

Onko pöydälläsi vähän jo nuutuneita sitruunoita tai appelsiineja? Niistä voi taikoa kesäkeittiössä mainiota hellepäivän juomaa. Keitä alkuun siirappi sitruunakuorista ja yrteistä. Lisää vesi tai kivennäisvesi. Tarjoile. Helppoa kuin mikä 🙂

Valmis juoma jalallisessa juomalasissa. Koristeena timjaminoksa ja puolukoita

Valmis juoma

Tarvitset:

Pari sitruunaa

Appelsiini

Timjamia pari-kolme oksaa

Sokeria 1/2 dl (oli itselleni vähän liikaa, eli puolet tuosta jatkoon)

Vettä 2dl 

Lisäksi:

Kivennäisvettä tai tavallista vettä  1l

jäitä

Valmistus:

1) Pese sitruunat ja kuori ulommainen keltainen osa käyttöön

2) Laita kuoret, vesi ja sokeri sekä timjami kattilaan

3) Keitä n. 5min ja anna jäähtyä

4) Purista sitruunoista ja appelsiinista mehu

5) Yhdistä nesteet ja anna hetken tekeytyä

6) Siivilöi liemi ja lisää vesi ja jääpalat ja nauti 

 

Sitruunankuoret ja timjami kattilassa

Ainekset kattilassa tekeytymässä

Kirsikkalikööri

Syksyn kirsikkasato on taas käsillä. Kaverin puusta sain hyvän satsin hapankirsikkaa. Useampana vuonna olen tehnyt jouluglögin terästykseksi mausteista kirsikkalikööriä.

Kirsikat

Kirsikat on hyvä huuhtoa ennen käsittelyä. Ovat kuitenkin olleet siellä puussa koko kesän.

Kivien poistaminen

Kivet saa kätevästi poistettua klemmarilla. Itse likööri ei välttämättä edellytä kivien poistoa, mutta mielestäni marjat mehustuvat paremmin kivettöminä.

Mausteet

Lisäksi käytin tänä vuonna lisäksi:

  • kanelitankoja
  • vanilijatankon
  • kokonainen neilikka
  • kokonainen anis
  • ruokosokeria
  • mantelilikööriä, Disaronno
  • Bacardia
Mausteet

Aluksi mausteet ison purkin pohjalle.

Purkin täyttäminen

Mausteiden päälle kerroksittain ruokosokeri ja kirsikat.

Muussaus

Kun purkki on lähes täysi niin muussasin marjoja perunanuijalla. Mehiustuminen pääsee alkuun. Annoin seoksen rauhassa mehustua pari tuntia.

Nesteet

Lopuksi mantelilikööriä ja Bacardia purkki täyteen. Sitten vaan heilutellaan aineksia sekaisin. Purkki kaappiin tekeytymään. Purkkia on hyvä ravistella vaikka päivittäin.

Likööri saa tekeytyä kaapissa kolmisen kuukautta, jonka jälkeen se pullotetaan ja laitetaan viileään odottamaan joulua. Palataan siihen sitten myöhemmin. Nyt on poika kaapissa kaikessa rauhassa 🙂

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi