Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Yön yli sämpylät

Nyt on aikaa verestää vanhoja taitoja. Leipominen on pitkään ollut poissa arjesta. Itse en paljon leipomuksia syö ja työ on vienyt tietenkin sieltä arjesta leijonan osan. Nyt on aikaa vapautunut 🙂 Elämäntilanteen muutoksesta voit lukea enemmän vaikka TÄSTÄ ja TÄSTÄ 

Joskus viime vuosituhannella pyörittelin yhtä kesäkotia upeiden nuorten työntekijöiden kanssa. Siellä oli aina aamuisin vastapaistettuja sämpylöitä. Hyvin kätevästi tehtiin. Illalla taikina valmiiksi ja yöksi kylmiöön. Aamulla taikina nosteltiin pelleille ja uuniin. Se oli nopeaa. Päätin etsiä esiin tuon ohjeen ja yhden variantin löysinkin Iltalehdestä 

Siispä testaamaan sitä.

Tarvikkeet:

  • 5 dl vettä
  • 10 g hiivaa (käytin puoli pussia kuivahiivaa)
  • 2 tl suolaa
  • 5 dl sämpyläjauhoja (käytin hiivaleipajauhoja)
  • 5 dl vehnäjauhoja

 

Valmistus:

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Ja kyllä laitoin kuivahiivan suoraan veteen.

2. Lisää joukkoon suola ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.

3. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli. Tein illalla klo 21 ja leipasin aamulla 8.30.

4. Ota taikina huoneenlämpöön ja nappaa taikinasta lusikalla uunipellille leivinpaperin päälle samankokoisia paloja. Älä muotoile tai litistele taikinaa, jotta sämpylöistä tulee kuohkeita. Taikina oli melko venyvää ja sitkoakin löytyi. Sain kuitenkin pikkukauhalla ja lusikalla nosteltua pellille 10 kasaa.

5. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota pellillä uunin lämpenemisen ajan.

6. Paista sämpylöitä 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

 

Ja valmista tuli. Kelpasi minullekin kun itse tein. Tämä ohje menee jatkoon.

Yönylisämpylät

Previous

Kasvissosekeitto rosollista

Next

Kokkikerho innostaa keittiötöihin

6 Comments

  1. tiima

    Pääasia on toimiva työnjako 🙂

  2. Itsellä on tosiaan kaikki keittiöhomma jäänyt pois, kun olen niin paljon ilta-aikaan töissä. Mies yleensä enemmän kotona kuin minä. Sen vuoksi hän hoitaa keittiöhommat.

  3. tiima

    Niin on, ei muuta kuin leipomaan 🙂

  4. Hyvälle sämpyläreseptille on aina käyttöä. Kiitos!

  5. tiima

    Joo, näissä ei epäonnistu. Hyvä kun kaivoin esille perusohjeen.

  6. Yön yli sämpylät on ihan paras keksintö! En ole mikään parhain leipuri, ja se harmittaa aina vietävästu, kun vaivautuu yrittämään, eikä lopputulos olekaan ihan onnistunut..😛 Mutta näissä sämpylöissä saa kokea onnistumisen ilon aina, ja lopputulos on superherkullinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi