Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: Nauta

Pekoni-mozzarella-jauheliha-murekerulla

Päivän ateria syntyi siitä mitä kaapista löytyi. Pakastimesta jauhelihaa ja jääkaapista loput.

Tarvikkeet:

  • naudan jauheliha 270g
  • kuivattua sipulia 25g
  • valkosipuli 3 kynttä
  • pekoni – puoli pakettia
  • mozzarellajuusto
  • kananmuna 2 kpl
  • aurinkokuivattu tomaatti 40g
  • vehnälese 10g
  • vettä reilu dl
  • suolaa
  • pipputeita

Veteen aluksi kuivatut ainekset muhimaan. Kermaa ei ollut niin siksi tuo vesi tällä kertaa.

Ainekset sekaisin mureketaikinan tapaan (pois lukien mozzarella ja pekoni)

Peti

Pekonit levitin alustaksi eli pediksi tulevalle rullalle.

Mureketaikina siihen päälle tasaiseksi levyksi.

Mozzarella juusto siivuina vielä päälle.

Rullaus

Koko peti rullalle niin että pekoni jää päällimmäiseksi.

Uunivuokaan

Koko rulla vuokaan. Olen käyttänyt kahden hengen ruokataloudessa paljon näitä Pentikin keraamisia voirasioita. Kestävät hyvin uunissa ja ovat sopivan kokoisia.

Rulla uuniin 200 asteeseen ja aikaa noin 40 min.

Paistettu rulla

Poistin rullan astiastaan ja siirsin tarjoiluvadille.

Siivuiksi

Hieman vetäytynyt rulla oli helppo leikattava siivuiksi.

Hyvää tuli.

Pääsiäinen 2020

Hiljainen oli pääsiäispöytä tänä vuonna. Perinteisen perhepäivällisen sijaan oli kattaus kahdelle.

Lampaan viulu jäi myöhempää tarvetta varten vielä pakastimeen. Ehkä sen voi jo helluntaiksi paistaa koko poppoolle 😀

Korona-pääsiäinen mennään sitten hieman erilaisella menulla. Alkukeitto kuitenkin sen verran makoisa, että laitan reseptin talteen.

  • sipulia
  • valkosipulia
  • öljyä
  • mukulaselleriä
  • pari jauhoista perunaa
  • kermaa
  • smetanaa

Ripaus suolaa ja valkopippuria mausteeksi maun mukaan.

Sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi. Kuullotin sipuleita öljyssä hetken ja jätin hautumaan. Selleri ja peruna palasiksi ja kiehumaan. Sekaan vähän kasvifondia tms. mitä sattuu olemaan.

Keitetään kypsäksi. Pois liedeltä ja sauvasekoittimella soseeksi. Soseen valutin vielä siivilän läpi, niin ei jäänyt yllättäviä sattumia.

Sose takaisin kattilaan ja kerma sekä mausteet perään. Kuumennus ja sekoitus. Lopuksi vielä hieman smetanaa joukkoon.

Keitto lautaselle ja hieman tuoretta persiljaa päälle.

Sellerikeitto

Pääruokana oli täytetty bataatin puolikas.
Helppo ohje sekin. Halkaise bataatti ja sivele pinta öljyllä. Laita uuniin n. 200 astetta/40 min eli kunnes bataatti on pehmeä.

Kaavi kuori tyhjäksi bataatista.

Paista ja mausta haluamallasi tavalla jauheliha ja sipuli sekoitus. Lisäsin sekaan vielä pienittyä paprikaa ja lorauksen tomaattisosetta. Sekoita kaikki yhteen ja laita takaisin bataatin kuorien sisään. Päälle juustoraastetta. Uuniin siksi aikaa että juusto sulaa päälle.

Täytetty bataatti

Parsat valmistuivat myös uunissa. Pyöräytys ensin sitruunaöljyssä ja mausteena sormisuolaa ja mustapippurirouhetta. Kypsyy muutamassa minuutissa – samassa ajassa kuin täytetyt bataatit lämpenivät ja juusto suli.

Kattaus

Tilliliha

Iski tarve tehdä perinneruokaa. Tilliliha taitaa olla sellainen joka jakaa mielipiteet kahtia. Minä olen pitänyt aikanaan myös koulun tillilihasta 🙂

Siispä edellisenä päivänä nautapala pakastimesta sulamaan ja aamulla keittymään kaikessa rauhassa.

Lihan keittäminen

Lihan kypsyessä oli hyvää aikaa koota muut tarvittavat ainekset tälle päivälle.

Ainekset pieniksi ja lihan kanssa kypsymään ja antamaan makua liemelle.

Liemiaineet

Liha hautui kolmisen tuntia, jonka jälkeen otin sen jäähtymään.

Nauta

Lihan jäähdyttyä pilkoin pienempiin palasiin. Varsinaisesti mitää kuutioita siitä ei saanu, mutta ehkä se ei haittaa.

Liha pieneksi

Liemi siivilöidään kastiketta varten.

Siivilä

Kastikkeen tein näin:

  • 2 rkl voita
  • ripaus vehnäjauhoja
  • siivilöityä lihan keitinlientä
  • ripaus sokeria
  • n. ½ tl valkopippuria
  • lime-mehua tilkka
  • etikkaa isompi tilkka
  • kuivattua tilliä ja hieman pakastimesta edellisen kesän tillisatoa

Voi ja vehnäjauhot ensin tekeytymään. Täytyy varoa ruskistamista, jotta liemi pysyy kirkkaahkona.

Kastike

Mausteet ja lihapalat sekaan ja hetki kypsentämistä.

Annos

Lisukkeeksi keitin perinteiseen tapaan perunoita. Itselläni hieman itse kasvatettua jalapenoa tuomassa tymäkkyyttä kokonaisuuteen.

Punajuuri-hirvipallerot

Tänään oli käyttövuorossa aikaisemmin jääkaappiin päätyneet punajuuret. Jostain syystä ei ole ollut aikaa ja jaksamista niihin perehtymiseen. Tänään oli käytössä ainakin aikaa.

Käsittelyyn pääsi seuraavat punnitut ainekset:

Punajuuret, raakaraasteena 700g
Sipulit, kelta- ja punasipulia 235g
Valkosipulia 20g
Itsekasvatettua chiliä 3g 🙂
Hirven jauheliha 700g
Rotunaudan jauhelihaa 350g
Suola 9g
Mustapippuria
Kaksi kananmunaa
Kermaa 1dl (olisi voinut laittaa koko purkin)
Paistamiseen voita 100g

Ensiksi kuorin punajuuret ja raastoin ihan käsipelillä

Perusaines

Sipulien ja chilin pikkomiseen käytin moottorivoimaa

Sipulit

Yhdistin edelliset ja vähitellen lisäsin jauhelihaa mukaan.

Samaan sammioon

Lopuksi mukaan mausteet ja kananmunat sekä kerma.

Taikina

Otin esille kaikki mahdolliset paistinpannut, koska taikinaa tuli aika paljon.

Paistohommia

Pihveistä tuli aika pieniä. Paistoin miedolla lämmöllä, koska raaste oli raakaa.

Ei kun syömään

Iso keko tulikin 🙂

Energiatiedot koko satsista Yazion mukaan:

Energia

Paahtopaistia ja rapuja

Syksyn Kokosukusyö-päivä on taas käsillä. Rapuja on perinteisesti ollut listalla, mutta tällä kertaa ne päätyivät vain alkupaloiksi. Itse askarrellen kuitenkin.

Paahtopaistin laittamisen aloitin jo edellisenä päivänä.
Marinadiin tuli öljyn lisäksi valkosipulia, tuoretta timjamia ja rosmariiniä, mustapippurirouhetta, kuivattua basilikaa, rosepippuria ja pari itsekasvatettua chiliä sekä suolaa.

Mausteet

Sekoitin ainekset keskenään.Laitoin ison paahtopaistin kulhoon jonne lisäsin seoksen. Pyörittelin sitä hetken aikaa ympäri niin että öljyseos varmasti meni joka paikkaan.

Kulhossa

Kulho jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntelin paistia muutaman kerran ympäri.

Paistovalmis

Seuraavana päivänä paisti hyvissä ajoin ennen paistamista lämpenemään. Samalla isommat öljyt valuivat pois.
Valurautapannulle voita ja kuumenemaan. Hieman jännitti että mahtuuko paisti pannulle.

Pannulle

No, siinä ja siinä 😀

Hieman tiivistynyt

Ympäri käännettynä oli jo hieman tiivistynyt.

Valmis uuniin

Hyvin mahtui lopussa jo pannuun. Pintojen ruskistamisen jälkeen uunivuokaan. Päälle hieman sormisuolaa. Vuoka oli mukavan tiivis, joten ei tarvinnut sitoa paistia muotoonsa. Uunissa lämpöä 125 astetta ja niin kauan kunnes mittari näytti 62 astetta.

Mehukasta ja hyvää tuli. Lisäksi valmistui piparjuuri-smetana-kermaviili-suola-mustapippurikastiketta.
Paistin lisukkeena kermaperunoita juustokuorrukkeella.

Leikattuna

Ravut olivat pakasterapuja.

Ravut

Alkupaloiksi varasin 4-5 kpl henkilöä kohden.

Rapu


Paahtoleipien päälle tuli myös tillivoita.

Rapuleipä

Yhdessä oleminen lasten ja puoliskojen kanssa oli jälleen kerran oikein mukavaa.

Yhdessä

Lopulta kauneimmatkin juhlahetket päättyvät ja arki palaa.

Tiski

Ihan kuin olisi ollut juhlat 😀

Gulassi

Huomasin itsellenikin yllätykseksi, että tallenteissani ei ole Gulassia. Tuota mainiota keittoa, jota rakastan nauttia vuorikävelyillä Alpeilla. Parhaimmillaan tuo keitto onkin kun on kiivennyt vuorelle ja pysähtynyt levähtämään henkeäsalpaaviin maisemiin. Salpaantuminen on kyllä ihan todellista, sillä ilman sitä noihin maisemiin ei pääse.

Siispä gulassiin. Pitkään haudutettava ruoka lähti alkuun jo edellisenä päivänä. Ja näin minä sen tälläkertaa tein.

Ensiksi keitolle pohja.

n. 500 g naudan lihaa pieninä paloina
n. 500 g porsaan lihaa pieninä paloina

Paloittele lihat pieniksi

Lihat

2 sipulia lohkoina
1 porkkana paloina
5 valkosipulinkynttä
pari sellerin vartta
Pala piparjuurta
2 tomaattia paloina
3 tl savupaprikajauhetta
1 rkl mustapippurirouhetta
2 rkl suolaa

Makua keittoon

1. Kaikki raaka-aineet pataan. Päälle kiehuvaa vettä niin, että kaikki peittyy. Pataan kansi päälle ja uuniin. Kypsennä 150 asteessa 3-4 tuntia.

Pataan


2. Poista lihat liemestä.

Lihat hauduttamisen jälkeen


3. Soseuta kaikki loput sauvasekoittimella. Väri ei ole hehkeä, mutta sitäkin maukkaampi.

Keittopohja ja liha kylmään yön yli. Tai jos on aloittanut jo aamulla riittävän aikaisin niin seuraavaksi suoraan itse keiton valmistamiseen.

Gulassikeitto

0,5 dl oliiviöljyä
purkki tomaattipyreetä
kaksi purkkia/tölkkiä tomaattimurskaa (Tässä oli Muttia)
2 rkl paprikajauhetta
n. 500 g perunaa lohkoina
pari paprikaa paloina
2 porkkana paloina
lehtipersiljahaketta
2 tl Habaneromurskaa
2 sipulia hakkeena
2 sellerinoksaa viipaleina

Freesaus

1. Freesaa oliiviöljyssä tomaattipyree, sipulit ja paprikajauhe. Lisää soseutettu keittopohja ja kiehauta.

Keittoaineksia

2. Lisää loput raaka-aineet ja hauduta kasvikset kypsiksi.

Keitto

3. Lisää lopuksi lihapalat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, tabascoa yms. Tarjoa smetanan kanssa.

Ja hetkessä sitä olikin ihan muissa maisemissa 🙂

Matkalla huipulle

Ja parhaimmalla ruokapaikalla.

Gulassia 2800 metrissä

Palapaisti

Viikolla tilasin tuottajalta lihaa. Suomalaista naudanlihaa 10 kiloa kotitila.fi palvelun kautta. Lähetys tuli ja hetihän sitä piti ryhtyä testaamaan.

Syntyi palapaistia. Liha oli valmiiksi paloiteltua ja vakumiin pakattua. Annoin sen rauhassa lämmetä huoneen lämmössä ennen valmistamista.

Ainekset

Ainekset

Palapaistin ainekset pidin yksinkertaisina. Pari porkkanaa, pari valkosipulin kynttä ja sipuli sekä lihat.

Pannulla

Pannulla

Paistoin palaset voissa kuumalla pannulla.

Pinta

Pinta

Kääntelin palat niin että pinnat paistuivat joka puolelta. Paistoin pannulla myös sipuliin hieman väriä.

Pata

Pata

Siirsin palat, sipulit ja pilkotut porkkanat pataan. Lisäsin 1,5 dl vettä ja vajaan purkin kermaa. Mausteeksi suolaa ja mustapippurirouhetta.

Palapaisti

Palapaisti

Pata kansineen uuniin hautumaan reiluksi tunniksi. Liha oli valmiiksi niin mureaa että kovin pitkää haudususaikaa ei tarvittu. Palapaistin lisukkeeksi laitoin ihan tavallista perunamuusia. Lisänä vielä thaimaalaistyyppistä kurkkusalaattia.

Annos

Annos

Maku oli erinomainen eikä mitään maustekikkailuja tarvittu.

Ribsit

Kesän toivelistalla on ollut ribsit. Viimein kaupasta löytyi sopivat palat joita sitten työstämään.
Perusoppeja hain monilta sivuilta, mutta erityisesti tutkin Poppamiehen ajatuksia aiheesta. Usein sovellan saamiani ohjeita. Joskus pakosta ja toisinaan huomaamatta. Kokemus oli kuitenkin sen verran maukasta että parempi kirjata ylös.

Ja miten minä ne sitten tein.

Komeat spare ribsit pöydälle. Isot luiset rivit olivat mukavan lihaisia.

Lihaisat palat

Lihaisat palat

Ensiksi poistin kalvot. No jaa. Toisesta lähti helposti ja toisesta ei sitten millään. Pitänee harjoitella vielä.

Kalvojen poistaminen

Kalvojen poistaminen

Rivit leikkasin puoliksi ja saamani neljä melko isoa palasta ladoin kattilaan.

Kattilassa

Kattilassa

Kattilaan vettä niin paljon että ribsit peittyvät. Lisäsin reilusti puhdistamatonta merisuolaa. Ainakin 3 ruokalusikallista. Kattila meni jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Rub mausteseos

Rub mausteseos

Seuraavana aamuna valmistin oman RUB-seokseni kaikesta siitä mitä kotoa löysin. Useita ohjeita läpikäytyäni tulin vakuuttuneeksi että jotakin makeaa tulee seoksessa olla, jotta se tarttuu pintaan ja kiinnittää mausteet lihaan hyvin.

Minun RUB

Ruokosokeri vajaa dl
Suola 2 tl
Paprikarouhetta 6 rlk
Mustapippurirouhe 2 tl
Sipulirouhe 3 rlk
Korianteri, jauhettu 2 rlk
Inkivääri, jauhettu 2 rlk
Muskotti, jauhettu 1 tl
Kurkuma, jauhettu 2tl
Vampyyrisuola 1 tl
Lipstikka, kuivattu 2rlk
Kaneli, jauhettu 2 tl

Ainekset sekaisin ja valmis tuli.

Pintamauste

Pintamauste

Suolavedestä nostetut ribsit saivat hieman kuivahtaa ja sen jälkeen taputtelin mausteseosta palasiin. Hieman enemmän olisi saanut sitä olla, mutta kun lisäsin paprikarouheen määrää sain sopivasti jatkettua seosta. Ohjeessa on tuplattuna ko määrä.

Uunipellille

Uunipellille

Olin suunnitellut valmistavani ribsit suosiolla uunissa. Vuorasin syvän uunipellin leivinpaperilla ja asetin palaset pellille luupuoli ylöspäin. Uuniin n. 125 astetta lämpöä. Ribsit saivat olla kaikkiaan 3,5 tuntia hiljaksiin kypsymässä.

Sillä välin valmistelin muuta.

Lanttua

Lanttua

Pilkoin kokonaisen lantun palasiksi. Hieman suuremmiksi kuin ”ranskalaiset”. Jätin ne odottamaan uunipannulle lisäämistä.

Otin esille omaa BBQ-kastiketta varten sopivia aineksia.

Kaapin aarteita

Kaapin aarteita

Useita ohjeita luin ja mihinkään niistä ei kaikkia aineksia löytynyt, joten säveltäminen jatkuu.

Sipulit kuullottumassa

Sipulit kuullottumassa

Alkuun pilkoin sipulit ja kuullotin ne voissa. Voita oli reilusti käytössä. Seuraavaksi lisäsin tomaatti-chilimurskan ja oman maun mukaan kaikkea muuta. Ruokosokeria (kyllä edelleen, nyt se palvelee karamellisoitumista viimeisessä vaiheessa) vajaa desi. Muita nesteitä n. 1-2 rlk kutakin. Lisäksi mustapippuria ja paprikarouhetta.

BBQ poreilee

BBQ poreilee

Kattila liedelle ja soosi sai kiehua poreillen tunnin verran. Välillä hämmentelin ja maistelin makukirjoa. Hyvältä vaikutti heti kättelyssä. Valmista kastiketta tuli n. 3,5 dl.

Oli aika katsoa mitä uunissa tapahtuu.

Lantut

Lantut

Samalla kun käänsin ribsit laitoin leikkelemäni lantut ribsien alle hautumaan. Jatkoin paistamista miedolla lämmöllä vielä niin pitkään että 3,5 h täyttyi varmasti. Taisi mennä lähemmäs 4h ennenkuin siirryin seuraavaan vaiheeseen.
Tässä vaiheessa tarkistin kypsyyttä maistamalla. Hyvä suutuntuma ja mukavasti myös irtosi luusta.

Aika ottaa esille nyt jo hieman jäähtynyt BBQ-kastike.

Soosit päälle

Soosit päälle

Jokaisen palasen päälle hyvä kerros tekemääni kastiketta. Vaihdoin uuniin grillivastuksen päälle ja asteita reilusti enemmän eli n. 250. Pellin asetin ylimmälle tasolle. Jatkoin paistamista noin 20 min. Puolessa välissä käänsin peltiä (en omaa kiertoilmauunia) ja tarkkailin samalla että pinta ei pääse palamaan. Kun BBQ-kastike on karamellisoitunut pintaan niin alkaa olla valmista.

Uunista pois

Uunista pois

Ehkä hieman pidempään olisi vielä voinut olla. Huoneissa alkoi olla sen verran tuoksua että olihan sitä jo päästävä maistamaan 🙂

Hyvä koostumus

Hyvä koostumus

Ribseistä tuli moninverroin parempia, mitä ajattelin osaavani. Iso kiitos Poppamiehelle sekä kaikille niille kymmenille ohjeille joita selasin ennakkoon. Tällä omalla versiollani voin tehdä toistekin.

Aivan mainiota ruokaa, jota suosittelen syömään ulkona vaikka valmistaiskin sen uunissa.

Valkosipulivoi

Ei mikään uusi keksintö, mutta tekotapa minulle uutta kokeilevaa keittiötä.
Ostin Bangkokista vuosi sitten paikallisesta rihkamakaupasta sushien tekoon tarkoitetun muovisen vehkeen, joka on saanut olla paketissaan tähän saakka.

Sushien tekolaite

Sushien tekolaite

Valkosipulivoin ainekset: voita n. 60g, kuusi valkosipulin kynttä ja persiljaa omasta puutarhasta reilu kourallinen. Valkosipulit ja persiljan pienin tehosekoittimella ja kääntelin ainekset pehmeään voihin.

Tahnan painelin muovikelmilla pohjustettuun sushituubiin ja laitoin kannen kiinni. Koko komeus pakastimeen hetkeksi.

Pakastimesta juuri tullut

Pakastimesta juuri tullut

Valmis valkosipulivoi on kauniina pötkönä josta saa leikattua haluamiaan palasia siististi.

Leikkaa annospaloiksi

Leikkaa annospaloiksi

Kiekot sopivat mainiosti pihvin päälle. Jäljelle jäävät ylimääräiset levittyvät mukavasti vaikka hapankorpulle. Nam.

Annospalat

Annospalat

Portobello-hampurilainen

Kesä ja grilli kuuluvat yhteen.
Tänään kokeilevan keittiön kesägrillillä syntyi Portobello-hampurilaisia.

Tein jauhelihapihvitaikinan kevyestä naudan jauhelihasta 400g (10% rasvaa), sipulista 200g, valkosipulista 20, maustekurkusta 70g, paprikasta 65g, chilistä 1g, korianterista 15g, portobellon jaloista 40g, kananmunasta 120g ja mausteista. Paistoin grillissä niin pihvit kuin sienetkin.

Portobello hampurilainen

Portobello hampurilainen

Tälläkertaa laskin myös aterian sisällöt.

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Pippuripihvi

Viikonlopun alkajaisiksi oli tarpeen tehdä kauppareissu. Siitä muodostui oikein mukava lihavarastojen täydentämiseen keskittynyt hankintamatka. Kotikauppa oli laputtanut runsainmäärin houkuttelevia tavalliselle palkansaajalle hieman arvokkaampia ruhonosia. Siispä sisäinen hamsterini pääsi valloilleen ja repullinen lihanhimoon liittyvää tarviketta kulki kotiin saakka.

Lounaaksi valmistui saaliista
naudan pihvilihasta chili-valkosipuli-pippuripihvi.

Pihvin paistoin voissa kuumalla pannulla molemmilta puolilta n. 3-4 min.
Pannulle lisäsin pilkotun chilin ja pari valkosipulinkynttä siivutettuna muhimaan pihvien kanssa.
Paistamisen jälkeen pannulle tilkka vettä ja n. 1 dl kermaa. Ja annetaan muhia muutama minuutti. Lopuksi soosin kruunaajaksi pari lusikallista Koskenlaskija Ruoka Cheddaria.
Tarkistetaan maku ja lisätään mausteita jos tuntuu siltä. Itse en kaivannut edes suolaa lisäksi.

Pippuripihvi

Pippuripihvi

Lisäksi voi tehdä vaikka perunasosetta tai juuresmuusia.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi