Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: silli

Puhalluksia, avaraa luontoa ja silliä

Kuumaa ruokaa puhalletaan, jotta jäähtyisi nopeammin. Se muuten ei taida oikeasti paljon jäähtyä siitä. Omaan tahtiin viilenee, vaikka pintaan puhaltaisikin.

Moneen asiaan puhaltaminen kyllä auttaa ihan tutkitustikin. Oletko huomannut omassa elämässäsi milloin puhahdat tai ihan tietoisesti keskityt hengittämiseen?Puhaltamista ja punnerrusta mietin joku aika sitten toisessa blogissani. Pääset sinne vaikka tämän linkin kautta Sinun hyvä elämä

Puutarhalla on myös tapahtunut paljon ja erilaista hyödykettä siellä on jo saatavilla. Salaatit löytyvät käden ulottuvilta. Varsinaista lähiruokaa on tarjolla ja sitä ahkerasti käytetään alkukesän aikana.
Puutarhalla usein on myös erilaista kutsumatonta vierasta. Huomasin jälkiä chilin lehdellä, mutta en nähnyt ketään. Kaivoin mikroskoopin esiin ja johan elämää löytyi 😀
Oletko koskaan nähnyt kirvan pieraisua? En minäkään ollut, mutta jotakin sellaista pääsin tänään todistamaan.
Chilin kosketus
Jos tarkkoja ollaan niin kyse on ehkä mesikasteesta mitä nuo jättävät jälkeensä kasvien lehdille.

Kersä on myös niin pitkällä, että Sillijäätelö on tehtynä ja pakastimessa. Huomenna sitä pääsee maistelemaan ruotsalaisten uusien perunoiden kanssa. Herkku on ollut meillä perinteinen kesäherkku lähes 400 vuoden ajan. Kesä ei tunnu tulevankaan ilman sitä.

silli

Sillijäätelöä taas kerran

Mitä on kesä ilman sillijäätelöä. Ei niin mikään 😀

Tarvitaan:

  • Silliä, itse käytän maustettuja ravintolafileitä
  • Erilaisia sipuleita mitä löytyy, nyt oli kesäsipulia ja salottisopulia sekä vähän kuivattua sipulirouhetta
  • Mausteita omaan makuun, nyt lisäsin sillin liemen lisäksi vain mustapippurirouhetta
  • Kermaa, vatkataan vaahdoksi
  • Smetanaa, käännellään varovasti kerman joukkoon
  • Muovipurkkeja tms. Nyt oli käytössä kierrätyspurkkeja eli talven sushi-annosten sooijakastikepurkkeja.
  • Kesäperunoita

Ja helppoa on. Ainekset pilkotaan ja sekoitetaan kerma-smetana-seokseen. Purkitetaan ja laitetaan pakastimeen. Syödään sellaisenaan tai uusien/kesäperunoiden kanssa.

Noh, nythän en saa tänne lisättyä videota, mutta se löytyy Instagramista Sillijäätelövideo

Koitan tutkia miten saisin sen myös tänne suoraan.

Ainakin kuvat saan vaiheista:

Pilko sillit

Erilaisia sipuleita silppurissa

Silppua sipulit ja tilli

Teräksisessä kulhossa kermavaahtoa

Vatkaa kerma ja kääntele varovasti smetana sekaan

Seokseen lisätään sipulit ja tillit

Lisää sipuli ja tillisilppu sekä pippurit

Sillit lisättynä edellisten joukkoon

Lisää sillit mukaan

Pieniä purkkeja joissa sillikermajuttua

Purkita ja pakasta

Pakastunut sillikäätelöannoksen puolikas.

Valmista tuli

Sillijäätelöä perunapalasen päällä

Ja ei kun nauttimaan

Sillijäätelöä tänäkin kesänä

Vuosittainen sillijäätelösatsi on taas tehty. Nyt on mitä nauttia uusien perunoiden kanssa 🙂

En saanut luottosilliäni, mutta varmasti tulee hyvää tänäkin vuonna. Valmistukseen käytetty kulho tuli tarkkaan putsattua 😀

Tarkempi ohje vuosien takaa tuuma.blogaaja.fi/sillijaatelo/

Joulukalat

Joulun pöytä sisälsi joukon vanhoja tuttuja ja perinteen kantamaa tähän päivään.
Kaikki pidämme kaloista, joten niitä tulee kokeiltua. Netin uumenissa on paljon hyviä ohjeita, joita varioimalla saa itselleenkin yllätykseksi maukkaita koostamuksia.
Tässä niistä pari.
Annoskuvia tai ruokapöytäkuvaa niistä ei ole, herkut kaikkosivat ennenkuin muisti ajatella reseptien talteen laittamista 😀

Thaikkusilli

sillifileetä (perinteisiä tai kevytsuolattua)
Liota tarvittaessa muutamia tunteja

Liemi

6 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä siivutettuna
2 kpl itsekasvatettua chiliä
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
6 kpl kaffirlimetinlehteä
korianteria reilusti

Keitä liemi ja anna jäähtyä.

Thaikkusilli

Lisää jäähtyneeseen liemeen siivutetut sillipalaset, muutama korianterin varsi ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 vrk

Siivutettu silli

Tarjoiluastiaan pinnalle silputtua koriantaria.

Silli meni yhdellä syöntikerralla. Hyvää lientä jäi, joten joulupöydän raakakypsytettyä siikapaloja päätyi liemeen aterian jälkeen. Hyvän maustuivat nekin joulupäiväksi. Aivan loistava liemi, jos pitää aasialaistyylisestä makumaailmasta.

Rapuahvenet

Toinen kokeilu oli rapusilakat, joista silakoiden puutteen vuoksi tuli rapuahvenet.
Käymissäni kaupoissa ei missään myyty joulun alla sen paremmin tuoreita kuin pakastettujakaan silakoita. Otin sitten pakastettua ahvenfilettä tähän kokeiluun.

Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

ahvenfileitä 5 kpl

1 purkki ravunpyrstöjä suolaliemessä
150 g ranskankermaa
1 dl sitruunamajoneesia
3 kpl valkosipulinkynsi
tilli- ja persiljasilppua
1 puristettu lime
1/2 tl suolaa

Tilliä ja persiljaa

Ainekset

Tässä ohjeessa lientä ei keitetä, sekoittaminen riittää.

Alkuun jäiset ahvenet sulamaan liemeen muutamiksi tunneiksi.

Ahvenet

Lionnan jälkeen sekoitetaan loput ainekset ja viipaloidaan ahvenet annospaloiksi.

Sekoitetaan joukkoon tilli- ja persiljasilppua.

Sekoitetaan ranskankerma, majoneesi ja lime sekä halutut mausteet.

Kastike

Purkitetaan ja laitetaan tekeytymään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Valmis

Sitten ei muuta kuin nautitaan 🙂

Joulupöytä

Kumpikin ohje päätyy jatkotyöstämiseen.
Innoittajat täällä: Thaikkusilli ja Rapuahvenet

Juhannusmenu 2016

Laitetaanpa tännekin jotakin päivitystä välillä.
Ruokahommelit ovat olleet hieman tauolla meneillään olevan muuttotouhun vuoksi. Lisäksi olen tainnut kokkailla näiden entisten ohjeiden mukaisesti silloin kun olen ruokaa enempi laittanut.

Muuttoon kuuluu ajatus, että syödään kaapit ja varastot tyhjiksi niin on vähempi siirrettävää. Siitä siis syntyi juhannusmenun pohja.

Pakastimessa on vielä monta pakettia poroa. Luulin että jäljellä on vain käristykseen sopivia lihoja joita en ihan keskikesän juhlaa varten ajatellun. Kävin kuitenkin varaston läpi ja löysin aimo kimpaleen poron ulkopaistia.

Paisti

Paisti

Liha suli rauhassa vuorokauden verran. Leikatessani sopivia pihvipaloja veitsi leikkasi lihaa kuin voita. Pehmeää, mureaa ja raikasta jo tässä vaiheessa.

Paistoin pihvit kuumalla grillillä pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nopeaa touhua 😀 Mausteena vain suolaa ja pippuria.

poro - 2

Poron kaveriksi tuli parsaa pekonilla, herkkusieniä, fetasalaattia ja uusiaperunoita sillijäätelön kanssa.

Pikaohje

Pikaohje

Sillijäätelö

Juhannus lähenee ja sitä myöten perinteistäkin perinteisempi perheen juhannusherkku. 35 vuoden ajan sillijäätelö on kuulunut uusien perunoiden kanssa ruokapöytään.
Teen aina reilun satsin joka kestää pari-kolme viikkoa. Ylijäämäjäätelöt lusikoin suoraan purkista suuhun kuin jäätelön konsanaan.

Tarvikkeet:
Silliä tai muuta maustekalaa
2dl Kermaa
2dl Smetanaa
Sipuleita
Tilliä
Yrttejä maun mukaan
Pippuria

Silliä

Silliä

Silli- tai anjovisfileet leikataan veitsellä pieniksi kuutioiksi.

Sipulit ja tillit

Sipulit ja tillit

Sipulit ja tillit pilkoin koneellisesti. Silliä ei sellaiseen myllyyn kannata laittaa sillä pikkukuutiot antavat mukavamman suutuntuman kuin mössö.

Kerma vaahdotetaan ja siihen lisätään käännellen smetana.

Yrtit

Yrtit

Kerma-smetanaseokseen lisätään edelleen käännellen sipuli-yrttiseos.

Tasainen seos

Tasainen seos

Sekoitetaan tasaiseksi ja tarkistetaan maku. Mausteena voi lisäksi käyttää pippuria tai jäljellä olevaa sillinlientä.

Annospurkit

Annospurkit

Sillijäätelöseos jaetaan sopiviin annoskippoihin ja laitetaan pakastimeen. Parhaimmillaan viikon sisällä pakastamisesta, mutta hyvin olen voinut syödä pidemmänkin ajan päästä.

Annos

Annos

Tarjoillaan tuoreiden uusien perunoiden kanssa.

Ja ei kun nauttimaan!

Ja vielä pikaohje, kun sellainenkin on tullut tehdyksi.

Pikaohje

Pikaohje

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi