Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: porkkana Page 1 of 3

Porkkanaperunalaatikkopihvit

Jäikö joulusta yli perinteisiä laatikoita? Aikaisemmin jo hyödynsin lanttulaatikon rieskoiksi. Tänään oli vuorossa porkkana- ja perunaalaatikon jämät.

porkkanaperunalaatikkopihvit

Tarvitaan:

  • Laatikoiden jämiä
  • 2-3 Kananmunaa
  • Mausteita maun mukaan
  • Tilkka kermaa
  • Jauhoja tukevoittamaan taikinaa
  • Voita/öljyä paistamiseen

Jämät kulhoon ja ainekset sekaisin.

porkkanaperunalaatikkopihvit

Paistetaan pannulla keskilämmöllä. Käännetään ohuilla lastoilla molemmilta puolilta pihviä. Pysyy paremmin kasassa. Oikealla lettupannulla voi olla helpompi paistaa. Itse paistelin mökin kaapista löytyneellä isolla paistinpannulla.

porkkanaperunalaatikkopihvit

 

Paistetaan kullanruskeaksi molemmilta puolilta.

porkkanaperunalaatikkopihvit

Aurinkoiset pihvit maistuvat tuoreiden vihannesten tai vaikka tähteeksi jääneen sienisalaatin kanssa. Lusikallinen jotakin kastiketta sopii myös hyvin kaveriksi. Rosollin kastike tai sitten pelkkä Creme Fraice tms.

Hyvää tuli tästäkin

porkkanaperunalaatikkopihvit

Hernekeitto

On ollut pitkään suunnitteilla hernekeiton valmistaminen kotikeittiössä. Varmaan joku muisto varhaisemmasta lapsuudesta pukkasi pintaan. Meni monta kauppareissua ennen kuin sain tuotua mukanani kuivattuja herneitä. Sen jälkeen ne viihtyivat kaapissakin hyvän tovin 😀

Vaan tuumasta toimeen.

Näitä tarvitsin:

  • Kuivattuja herneitä pussillinen
  • Kolme porkkanaa
  • Kaksi sipulia
  • Yrttimaustetta
  • Kuivattua nokkosta
  • Kuivattua salviaa
  • Savupaprikaa
  • Mustapippuria
  • Rosepippuria
  • Paprikarouhetta
  • Savusuolaa
  • Sinappia
  • Itsetehtyä luulientä
  • Kermaa
  • Konjakkia
  • Pekonisilppua
  • Vettä

Valmistus aloitetaan viimeistään edellisenä päivänä.

Kuivat herneet huuhdotaan ja laitetaan veteen likoamaan. Hyvin voivat liota vuorokaudenkin.

Kaadoin herneitten likoveden pois. Tutkiessani eri ohjeita rokan laatimisesta, sille toimenpiteelle oli kahden laista käytäntöä. Joko keitetään likovedessään ja lisätään tarpeen mukaan vettä – tai se kaadetaan pois ja herneet huuhdellaan ja keitetään uudessä vedessä. En löytänyt oikein kunnon selitystä sille miksi kulloisellakin tavalla on tehty. Päädyin keittämään rokkaa uudessa raikkaassa vedessä.

Herneet likoamassa astiassa

Vettä alkuun hieman päälle herneiden pinnan. Lisäilin vettä useampaan kertaan hautumisen aikana. Kannattaa hämmentää keittoa aika-ajoin jotta se ei ota kiinni kattilan pohjaan. Alkuun herneet ovat painavia ja pysyttelevät tiiviisti alhaalla.

Jos keitokseen syntyy vaahtoa, se voidaan poistaa kauhalla.

Herneet kattilassa ja vettä päällä

Herneet poreilivat liedellä pari tuntia ja sen jälkeen lisäilin aineksia. Tavoitteena oli saada kasvishernekeitto, joten lisukkeet sen mukaan.

Hernekeittoon on lisätty porkkanakuutioita

Kuorin ja pilkoin pieniksi kuutioiksi kolme porkkanaa.

Sipulisilppu lisättynä kattilaan

Kaksi sipulia päätyi myös mukaan keittymään. Porkkanoiden ja sipulin lisäämisen jälkeen rokka poreili edelleen reilun tunnin. Jos rokka käy liian sakeaksi, niin lisätään vähän vettä.

Sauvasekoittimella sattumat pienemmiksi

Koska rakentelin omaa versiotani, niin pyöräytin isommat sattumat pieniksi sauvasekoittimella.

Lopulta oli maustamisen aika. Kaapista löytyvät yrtit pääsivät maustamaan keittoa. Joulusinappi sai arvoisensa lopun päätyessään keittoon mausteeksi. Kermapurkin puolikas ja pieni tujaus konjakkia mukaan lisäämään aromeja.

Rokka sai muhia vielä tunnin verran. Lopuksi on aika suolata keitos. Tänään käytin savusuolaa.

Koska keitto on pääosin kasviskeitto eikä perinteinen lihasattumilla valmistettu, niin lihansyöjille paistoin pannulla pekonisilppua, jota voi lisätä omaan annokseensa.

Pekonisilppua paistinpannulla

Viiden tunnin hauduttelun jälkeen oli aika maistaa ensimmäinen annos. Ja hyvältä se maistui 🙂

Valmis annos keittoa ja päällä pekonia

Kyllä rokasta on moneksi. Jos haluaa oikein hienon keiton niin sauvasekoittimella voi pyöritellä niin kauan että tuotos on samettista. Ja päälle ehkä lisäksi vielä lusikallinen smetanaa tai kermavaahtoa.

 

Possupata sian luista

Kaupasta tarttui käteen pari pakettia sian luita. Toinen niistä pääsi heti käyttöön. Luut näyttivät mukavan lihaisilta 🙂

Sian luita leikkuulaudan päällä, taustalla RUB maustepussi

Srirachaa pintaan

Possun luut saivat pintaansa valmista RUB-maustetta. Laitoin varovasti, koska vahvuus saattaa välillä yllättää tottumattoman. Näin jälkikäteen voisin sanoa että olisi voinut olla enemmänkin. Kevyt hieronta kuitenkin palasille niin maku tarttuu pintaan.

Valurautapata jonka pohjalla juureksia, sian luita reunalla

Mausteita matkaan

Lähdin valmistukseen rautapadan kanssa. Padan voitelin Muurikka-silavalla sisäpinnoiltaan. Pohjalle sipulia, porkkanaa ja varsiselleriä.

Rautapata, jossa kaikki lihapalat ladottuna päällekkäin

Kaikki pataan

Luut ladoin pataan ja lisäsin vettä niin että juuri ja juuri peittyivät. Koko komeus uuniin, alkuun lämpöä oli 200 astetta, mutta laskin sen 150 asteeseen kun padan nesteet alkoivat poreilla. Pata sai olla uunissa reilun pari tuntia.

Juurekset leikkuulaudalla

Mitähän lisukkeita laittaisi

Valmistelin muut juurekset ja lisukkeet. Kuorin ja pilkoin. Tänään pataan pääsi pari perunaa, paprikaa, kesäkurpitsaa, varsiselleriä, sipulia ja palsternakkaa sekä yksi chili. Olisi voinut olla toinenkin, koska käyttämäni oli melko mieto. Talvisissa padoissa saa olla vähän potkua 🙂

Rautapadassa muhineet lihat pääsivät käsittelyyn, kun luut irtosivat kunnolla lihasta. Riivin ja pilkoin lihat suupaloiksi ja asetin keraamiseen pataan yhdessä pilkottujen vihannesten kanssa.

Juurekset ja riivityt lihat padassa

Puolivalmista jo

Liemeksi tuli sama jo aromatisoitunut liemi, kuin missä luut olivat hautuneet. Lisäsin vain suolaa ja hieman tomaattipyrettä.

Ja taas mennään uuniin jatkamaan hautumista niin kauan, että juurekset ovat syöntikelpoisia.

Valmis ruoka uunista tulleena

Valmista tuli

Hyvää tuli ja myös riittävästi. Kahden hengen talous syö tästä itsensä kylläiseksi parikin kertaa.

 

Harri Syrjäsen opissa

Sattui mainio tilaisuus päästä Harri Syrjäsen verkkokokkikouluun. Sellainen tilaisuus on ehdottomasti käytettävä hyväksi.

Valmistautuminen alkoi jo viikolla kun sai tarvikelistan:

Paistettua broilerin rintaa (kasvisvaihtoehto on halloumi), puikula muusia ja paahdettua kauden juureksia.
2 hlö

2 kpl broilerin rintafilettä mielellään nahallista
300 g puikula perunoita
1 kpl porkkana
1 kpl pieni palsternakka
1/2 kpl fenkoli
100 g voita
0,5-1 dl kermaa tai maitoa
1 rkl oliiviöljyä
3 oksaa tuoretta rosmariiniä
1 rkl hunajaa
Suolaa
Valkopippuria myllystä

Mustikka-clafoutis ja jäätelöä
riittää 4-6 hlö

200g voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,6 l mustikoita pakaste
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
0,5 l laadukasta vanilja jäätelöä

Vaihekuvia tuli vähän vaiheittain, sillä kokkaus tapahtui yhtä aikaa Harrin kanssa.

KungfiGirl viiniä pullossa sekä vastaava alkoholitin merkki eli Zera

Viinisuositus oli myös mukana ja sitähän piti seurata. Kungfu Girl tuli ehdotuksena, lisäksi pyysin Alkon asiantuntijalta vaihtoehtoa vastaavaan alkoholittomaan versioon. Maisteluun tuli tälle aterialle ranskalainen Zera.

Harri Syrjänen opettaa tietokoneen ruudun kautta

Ensiksi käsittelyyn pääsi jälkiruoka eli Mustikka-clafoutis. Perineteinen ohje eli voi ja sokeri vaahdoksi. Seuraavaksi kananmunat vatkataan sekaan. Kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja sitten kahdessa osassa seokseen.

Mustikka-clafoutis taikina uunivuokassa leivinpaperin päällä

Seos laitetaan uunivuokaan leivinpaperin päälle. Otetaan mustikat ja sekoitetaan niihin perunajauhot. Ohjeessa kai oli myös sokeria, mutta jätin sen pois. Mustikat lisätään taikinan päälle.

Mustikat taikinan päällä

Koko komeus uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Minulla oli n. 40 min, jonka jälkeen siirsin paistoksen parvekkeelle jäähtymään.

Juureksia uunivuokassa

Seuraavaksi oli vuorossa pääruuan juuresten käsittely. Pilkkominen tikuiksi ja asettaminen vuokaan. Päälle öljyä, hunajaa ja voinokareita sekä suolaa ja pippuria. Ja uuniin edellisen kanssa.

Ruskistettua voita kattilassa

Ruskistettua voita olen vaihtelevalla menestyksellä tehnyt aikaisemminkin, mutta nyt se onnistui ehkä paremmin kun teki samaa tahtia kokin kanssa. Voita kattilaan, annetaan sulaa ja poreilla, kuohua, heilutellaan kunnes kuohunta tasaantuu ja ruskea sakka päätyy pohjalle. Sitten kattila kylmään veteen. Keitos asettui hienosti 🙂Broilerin rintafileet pannulla

Viimein käsittelyyn pääsivät broilerin rintafileet. Omani olivat isot ja luulliset, joten niiden valmistumiseen meni kauemmin kuin mallina olleet fileet. Mausteeksi reilusti suolaa ja valkopippuria. Paistoin pinnat pannulla ja siirsin uunivuokaan jatkamaan kypsymistä vihannesten kanssa.

Annos lautasella

Lihan ja kasvisten lisäksi valmistuksessa oli muusi puikulaperunoista. Perunat kypsiksi ja vatkaimella sekaisin. Lisäksi reilusti voita ja kermaa. Jatketaan vatkaamista kunnes muusi on kuohkeaa. Lautaselle muusin keskelle kuoppa jonne lisätään ruskistettua voita. Samaa kastiketta lirutellaan vielä lihojen päälle.

Jälkiruoka mustikkapiiras jäätelöllä

Jäkiruuan aikaan Mustikka-clafoutis oli jjäähtynyt ja siitä sai leikattua mukavasti paloja. Kylkeen hyvää vaniljajäätelöä ja valmista.

Erinomaisia makuja tuli koettua tällä aterialla. Kiitos Harri Syrjänen 🙂 ja KNT, joka tämän kokkikoulun tarjosi.

Hyvää nuorisotyönpäivää kaikille.

 

Peruna-porkkana lisuke

Peruna-porkkanalisuke tuli tänään ajankohtaiseksi. Vastaava perunasta on jo aikaisemmin julkaistu osana toista reseptiä. Etsin sitä kuitenkin ajoittain itse, niin laitan tässä nyt yhden variaation ihan omakseen.

Tänään tarvittiin:

  • Porkkana
  • Kolme kiinteää perunaa
  • Kermaa
  • Juoksevaa Koskenlaskijaa (naturel)
  • Pippurituorejuustoa
  • Vampyyrisuolaa
  • Vettä
Iso porkkana ja kolme perunaa leikkuulaudalla

Ainekset

Aluksi porkkanat ja perunat rouveiksi paloiksi.

Porkkanat ja perunat leikattuina isoiksi kuutioiksi

Kuutioiksi

Ensiksi porkkanat kiehumaan veteen. Niillä on hieman pidempi kypsymisaika kuin perunalla.

Porkkanan palaset kattilassa

Porkkanat ensin

Noin 10 min päästä lisäsin perunat mukaan. Tasataan vesi määrä sellaiseksi että juuri ja juuri ne näyttävät olevan vedessä.

Perunat ja porkkanat kattilassa

Molemmat raaka-aineet kattilaan

Keitin n. 15 min kannen alla.

Lisäsin kattilaan 1 dl kermaa ja puoli purkkia Koskenlaskija ruoka –juustoa. Jääkaapin perukoilta löytyi myös tuorejuustopurkin loput jotka lisäsin mukaan. Sekoitin kaiken sekaisin ja jatkoin perunoiden hauduttamista vielä n. 10 min. Lopuksi maustaminen Vampyyrisuolalla joka tuo pikanttia potkua lisukkeeseen.

Porkkanat ja perunat kerma-koskenlaskija-kastikkeessa

Kastikkeessa

Tänään se nautittiin savukalan ja salaatin kera.

Ruoka-annos jossa lisuketta, savukalaa ja salaattia

Annos

 

 

Minttu-sitruuna broileri

Piti kokeilla hieman toisenlaista broiskua. Usein jätän marinoimatta, kun en varsinaisesti tykkää käsitellä kanaa raakana. Nyt kuitenkin marinadiin ja sitten uuniin valmistumaan.

Ja näin mentiin tänään.

  • 1 dl sitruunanmehua
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • sitruunan kuorta raastettuna (taisi olla vajaa tl)
  • kuivattua minttua
  • tuoretta rosmariinia
  • pari kuivattua limen lehteä
  • kaksi hyppysellistä suolaa
  • yksi hyppysellinen mustapippuria

Aineet sekaisin ja broilerin fileet marinadiin. Olivat reilun tunnin. Muista käännellä välillä niin tulee tasaisempi marinointi.

Broilerin palat marinadissa kulhossa

Marinadissa

Marinoitumisen aikana paloittelin juurekset valmiiksi.
  • lanttua
  • porkkanaa
  • sipulia
  • valkosipulia
  • perunaa
Paloiteltuja juureksia

Paloiteltuja juureksia

Marinointiajan loppupuolella kaadoin ylimääräisen nesteen juureksille. Fileet päälle ja loput nesteet.

Juurekset ja broileri vuokassa

Juurekset ja broileri vuokassa

Uuniin vajaa 200 astetta. Saivat kypsyä rauhassa noin tunnin. Pintaa en saanut broilerille aikaiseksi, joten ripottelin valmiin ruuan päälle hieman paprikarouhetta.

Valmis ruoka uunista otettuna

Valmista tuli

Hyvä ja raikas tuoksu tuli valmistuksen aikana. Muutenkin kokonaisuus yksinkertainen ja maukas. Broileri jäi mehukkaaksi.

Valmis annos lautasella

Annos

Päälle vielä chilihilloa jota tuli tehtyä aikaisemmin.

Voi tehdä toistekin.

Merimiespihvi

Päätin tehdä elämäni ensimmäisen kerran merimiespihviä. Lapsuudesta muistan äidin sellaista joskus tehneen, mutta kirkkaita muistikuvia ei ollut hallussa sen paremmin reseptiikasta kuin ohjeistakaan.

Siispä lukemaan netin ihmeellisiä ohjeita aiheesta. Ja luomaan päivän sovellusta aterialle.

Pakastimesta otin jo edellisenä päivänä sulamaan naudan ulkopaistin. Koronan alkupäässä tilasin https://kauppa.laidunhereford.fi/ laatikollisen lihaa. Vielä on jotakin jäljellä ja tänään pääsi paisti käsittelyyn. Tarvitaan:

 

Tarvitaan:

  • Paistia, n. 1 kg
  • Perunaa, 6 kpl
  • Sipulia, 2 kpl
  • Valkosipulia, 2 kynttä
  • Pippuria, 10kpl
  • Fondia, 1 kpl
  • Olutta, 1 purkki
  • Porkkana, 2 kpl
  • Suolaa
  • Voita, reilusti
  • Laakerinlehtiä
Paistin leikkaus

Alkuun paistin leikkaaminen pienten pihvien muotoon. Siitä ehkä juontuu myös ruokalajin nimi, koska lihaa ei leikata pataruualle tyypillisesti kuutioihin tai suikaleisiin.

Pannulle

Alkuun paistoin voissa pihvien pinnat kiinni ja siirsin ne valurautapataan. Paistoin pannulla vielä sipulit ja lisäsin pataan.

Pata

Liemeksi jääkaapin uumenista löydetty alkoholiton olut sekä sekaan lihalientä tai luulientä. Pataan meni vielä mausteeksi pari pientä porkkanaa maustamaan lientä.

Olutta

Legenda kertoo että ruokalajin nimi on syntynyt aikanaan siitä että laivakokilla oli vain yksi olutpullo, jota koko miehistö himoitsi. Hän päätti jakaa sen kaikille ja heitti pataruuan liemeksi.

Lihat hautuivat padassa melkein 3 tuntia. Hautumisen aikana säädin mausteita sopivaksi. Seuraavaksi oli aika perehtyä perunoihin.

Perunat

Pesin perunat hyvin ja siivutin kuorineen ohuiksi siivuiksi. Hautuneet lihat, sipulit ja perunat sekoitin padassa ja siirsin uunivuokaan loppukypsennystä varten.

Uunivuokaan

Uuni 200 asteeseen ja vuoka peitettynä muhimaan edelleen noin tunniksi. Haudutusaika riippuu perunan kypsyydestä.

Annos

Nestettä jäi vähän turhan paljon. Ylimääräisen nesteen keräsin talteen ja laita pakastimeen pienissä erissä. Niistä saa mainiota maustetta tuleviin ruokiin 🙂 Lisukkeena oli fetasalaattia.

Pyöröpaisti Koronan tapaan

Näinä etätyön aikoina voi tehdä arkenakin ruokaa joka vaatii pidemmän valmistus ajan.

Pakastimen perukoilta löytyi vielä hirven pyöröpaisti, jonka otin sulamaan edellisenä iltana.

Paistoin paistin pinnan pannulla.

Pilkoin kaapista löytyneet juurekset. Tai se osasto jäi nyt porkkanaan, sipuliin ja valkosipuliin. Pakastimesta löytyi myös luulientä, jonka käytin myös.

Pannussa

Pilkotut juurekset ja sipulit wokkipannuun. Lisäksi luulientä ja ja vettä sen verran että juurekset hyvin peittyvät.

Suppilovahverot

Lisäksi mausteet – suola ja pippuri – sekä kuivattuja suppilovahveroita. Nesteen tarkistus ja koko komeus hautumaan miedolla lämmöllä.

Liha on valmis kun paistimittari nousee siinä 60 asteeseen. Tämä ehti olla hieman yli. Aikaa kuluin n. kolme tuntia haudutukseen.

Paisti

Paisti sai hetken vetäytyä ja sitten siivuiksi. Pinnalle vielä sormisuolaa.

Lisukkeet

Paistin kanssa hautuneet juurekset olivat riittävä lisuke. Oikein hyvää.

Annoksesta nyt ei tullut kuvaa erikseen.

Siika-lohi -vuoka

Tänään käsittelyyn pääsivät kaksi siikaa ja yksi graavilohen pala.

Lisäksi käytössä oli juustoa, porkkanaa, paprikaa, voita ja vettä

Siivuiksi

Kalat ensin siivuiksi. Tavoitteena oli saada sen verran ohuita siivuja, että fileet voi rullata.

Rulla

Siika ja lohisiivu vieretystin ja juusto kolmanneksi kaveriksi. Sitten vain rullalle. Helpommin sanottu kuin tehty. Tikkuja en käyttänyt rullan kiinnittämiseen.

Vuokaan

Tavoitteena oli saada myös paprika ja porkkana samaan rullaan. Siitä luovuin jo heti alkumetreillä ja lisäsin ne vasta sitten kun vuokan pohja oli täynnä kala-juustorullia.

Vuoka

Hivenen pippuria vuokaan ja muutava juustohöylällinen voita. Peitin koko vuokan juustolla. Juustoraaste olisi ollut hyvä aines, vaan sitä kun ei ollut, niin meni juustosiivuja. Lisäksi desin verran vettä.

Suolaa en lisännyt, koska toisena kalana oli graavattu lohi.

Uuniin

Vuoka uuniin noin puoleksi tunniksi ja asteita oli 175.

Valmis kala

Tuli oikein hyvä juustoinen kalavuoka 🙂 Tätä voi tehdä toistekin.

 

 

Tilliliha

Iski tarve tehdä perinneruokaa. Tilliliha taitaa olla sellainen joka jakaa mielipiteet kahtia. Minä olen pitänyt aikanaan myös koulun tillilihasta 🙂

Siispä edellisenä päivänä nautapala pakastimesta sulamaan ja aamulla keittymään kaikessa rauhassa.

Lihan keittäminen

Lihan kypsyessä oli hyvää aikaa koota muut tarvittavat ainekset tälle päivälle.

Ainekset pieniksi ja lihan kanssa kypsymään ja antamaan makua liemelle.

Liemiaineet

Liha hautui kolmisen tuntia, jonka jälkeen otin sen jäähtymään.

Nauta

Lihan jäähdyttyä pilkoin pienempiin palasiin. Varsinaisesti mitää kuutioita siitä ei saanu, mutta ehkä se ei haittaa.

Liha pieneksi

Liemi siivilöidään kastiketta varten.

Siivilä

Kastikkeen tein näin:

  • 2 rkl voita
  • ripaus vehnäjauhoja
  • siivilöityä lihan keitinlientä
  • ripaus sokeria
  • n. ½ tl valkopippuria
  • lime-mehua tilkka
  • etikkaa isompi tilkka
  • kuivattua tilliä ja hieman pakastimesta edellisen kesän tillisatoa

Voi ja vehnäjauhot ensin tekeytymään. Täytyy varoa ruskistamista, jotta liemi pysyy kirkkaahkona.

Kastike

Mausteet ja lihapalat sekaan ja hetki kypsentämistä.

Annos

Lisukkeeksi keitin perinteiseen tapaan perunoita. Itselläni hieman itse kasvatettua jalapenoa tuomassa tymäkkyyttä kokonaisuuteen.

Hirven pyöröpaisti

Liha-aarteistosta poimin esiin hirven pyöröpaistin. Ajattelin laittaa sen pataan muhimaan ja se oli oikein hyvä päätös.

Alkuun palasiksi hieman sipuleita ja porkkanaa.

Makujuurekset

 

Lisäksi tarvittiin se hirvi ja 1 dl punaviiniä, 2 dl vettä, 1 rkl hunajaa, chilipalko sekä rosmariinia ja suolaa.

Freesaus

Öljyssä ja voissa ensin freesausta juureksille. Loput ainekset pataan.

Paisti päälle. Ja lisäksi vielä vesi ja punaviini. 

Sitten vain uuniin miedolle lämmölle n. 125 astetta ja 5-6 tuntia.

Paisti pois padasta ja folioon lepäämään siksi aikaa kun valmistuu lisukkeet.

Siivuiksi

Kaveriksi syntyi juuresmuusia ja kastiketta. Kastike syntyi padan pohjalle kertyneestä nesteestä ja kermasta.

Annos

Hyvää oli ja kaikki meni.

 

 

Ragukastike karitsan jauhelihasta

Kokeilevassa keittiössä tänään käsittelyssä karitsan jauheliha. Selaisin monia reseptejä, mutta päädyin Krista Niiniharjun ragu-reseptin variointiin.
Tomaattia ja tuoretta chiliä löytyi vielä parvekepuutarhasta, vaikka marraskuuta jo eletään. Niitä hyödyntäen syntyi yllättävän maukas kastike. Lisukkeeksi laitoin nuudeleita, vaikka porkkanoiden vuoksi ruoka oli ihan sellaisenaan sopiva syötävä

Paahdetut tomaatit ja chilit:
tomaattia
kokonaisia chilejä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kastike:
iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
oliiviöljyä
400 g karitsan jauhelihaa
3 dl vettä
Mutti tomaattipyre purkki
valkoviinietikkaa
tuoretta chiliä
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia

Tee ensin tomaait valmiiksi. Uuni 200 astetta. Puolita kirsikkatomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunin ylätasolla noin 20 min.

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanaa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää jauheliha ja jatka paistamista.
Lisää joukkoon loput ainekset. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää tuore, hienonnettu timjami sekä rosmariini ja hauduta vielä hetki.
Lisää kastikkeen päälle uunissa paahdetut tomaatit.
Tarjoa lisänä vaikka nuudelia, perunaa tai riisiä oman mieltymyksen mukaan.

Raku

Porsaan kylkisiivut

Tänään syntyi varsin helppo uuniruoka kaikkien uusien perunoiden jälkeen.
Porsaan kylkisiivuja oli päätynyt talouteen jonkun kauppareissun mukana. Pitihän ne laittaa.

Pilkoin ensin muut ainekset sopiviksi uunipaloiksi.

Juurekset

Kaapista löytyi muutama iso ruotsalainen varhaisperuna, porkkanaa, varsiselleriä, sipulia ja valkosipulia.

Seuraavaksi parvekepuutarhasta hieman yrttejä.

Yrtit

Salviaa, basilikaa ja timjamia. Hienonsin yrtit pieneksi ja sekoitin oliiviöljyyn. Lisäsin mukaan vielä ruususuolaa ja mustapippurirouhetta.

Pellille

Pyöräytin juurekset öljyseoksessa.

Kaikki sujuvasti pellille sopivaan järjestykseen.

Yrttiset ainekset

Loput yrttiöljyt vielä ripottelin kylkisiivuille.

Uuniin 120 astetta ja pelti uuniin n. 50 minuutiksi.

Hyvää oli, eikä ruokaa tarvinnut kovin paljoa ollakseen kylläinen 😀

Annos

Hirvisoppa

Sain hovihakkijaltani säkillisen hirven luita. Niitä siitä sitten valmistamaan.

Luut kattilaan

Luut

Vettä riittävästi ja keitos kiehumaan.

Kiehuu

Kokosin vaahdot pois ja annnoin poreilla jokusen tunnin hellalla. Halusin hieman hyvää luulientä samalla talteen.

Joko olisi valmista?

Annoin hieman jäähtyä ja riivin käsin luista lihat erikseen. Palautin luut kattilaan ja jatkoin vielä keittämistä.

Riivityt lihat

Luuytimet otin mukaan hirvisoppaan.

Eli
1 kg lihaisia hirvenluita tai
2 – 3 l vettä
1 tl suolaa
6 maustepippuria
jauhettua valkopippuria
2 laakerinlehteä
2 sipulia
2 porkkanaa
pala lanttua
4 perunaa
persiljaa

Valmis soppa

Hyvää tuli ja jäi vielä toiseenkin kertaan.

Page 1 of 3

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi