Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Yleinen Page 1 of 3

Aika laajentaa blogin aihepiiriä

Minulla on unelma -blogi on sisältänyt erilaisia vaiheita olemassaolonsa aikana. Pääosa artikkeleista on käsitellyt ruokaohjeita, joita olen tallentanut omien kokeilujeni pohjalta. Hyväksi havaittuja ja maukkaiksi todettuja. Niitä onkin kertynyt aikamoinen määrä. Palaan niihin itsekin usein.

Bloggailen myös muuten eli julkaisen Sinun hyvä elämä -blogia jossa pääteemana on hyvinvointi ja arjen asioiden kohentaminen eri teemoilla.

Haaveena on jossakin vaiheessa tehdä verkkokursseja, joiden kautta voi syventää asioita tai oppia esimerkiksi taloudenhallinan keinoja näinä yleisesti vaikeina aikoina. Miten säästää ruokamenoissa tai käyttää raaka-aineet kokonaan niin ettei hävikkiä synny.

Tällä viikolla olen käsitellyt blogissa stressiä ja sen hallintaa otsakkeella

5 toimivaa keinoa vähentää stressiä

Sinun hyvä Elämä

Harri Syrjäsen opissa

Sattui mainio tilaisuus päästä Harri Syrjäsen verkkokokkikouluun. Sellainen tilaisuus on ehdottomasti käytettävä hyväksi.

Valmistautuminen alkoi jo viikolla kun sai tarvikelistan:

Paistettua broilerin rintaa (kasvisvaihtoehto on halloumi), puikula muusia ja paahdettua kauden juureksia.
2 hlö

2 kpl broilerin rintafilettä mielellään nahallista
300 g puikula perunoita
1 kpl porkkana
1 kpl pieni palsternakka
1/2 kpl fenkoli
100 g voita
0,5-1 dl kermaa tai maitoa
1 rkl oliiviöljyä
3 oksaa tuoretta rosmariiniä
1 rkl hunajaa
Suolaa
Valkopippuria myllystä

Mustikka-clafoutis ja jäätelöä
riittää 4-6 hlö

200g voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,6 l mustikoita pakaste
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
0,5 l laadukasta vanilja jäätelöä

Vaihekuvia tuli vähän vaiheittain, sillä kokkaus tapahtui yhtä aikaa Harrin kanssa.

KungfiGirl viiniä pullossa sekä vastaava alkoholitin merkki eli Zera

Viinisuositus oli myös mukana ja sitähän piti seurata. Kungfu Girl tuli ehdotuksena, lisäksi pyysin Alkon asiantuntijalta vaihtoehtoa vastaavaan alkoholittomaan versioon. Maisteluun tuli tälle aterialle ranskalainen Zera.

Harri Syrjänen opettaa tietokoneen ruudun kautta

Ensiksi käsittelyyn pääsi jälkiruoka eli Mustikka-clafoutis. Perineteinen ohje eli voi ja sokeri vaahdoksi. Seuraavaksi kananmunat vatkataan sekaan. Kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja sitten kahdessa osassa seokseen.

Mustikka-clafoutis taikina uunivuokassa leivinpaperin päällä

Seos laitetaan uunivuokaan leivinpaperin päälle. Otetaan mustikat ja sekoitetaan niihin perunajauhot. Ohjeessa kai oli myös sokeria, mutta jätin sen pois. Mustikat lisätään taikinan päälle.

Mustikat taikinan päällä

Koko komeus uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Minulla oli n. 40 min, jonka jälkeen siirsin paistoksen parvekkeelle jäähtymään.

Juureksia uunivuokassa

Seuraavaksi oli vuorossa pääruuan juuresten käsittely. Pilkkominen tikuiksi ja asettaminen vuokaan. Päälle öljyä, hunajaa ja voinokareita sekä suolaa ja pippuria. Ja uuniin edellisen kanssa.

Ruskistettua voita kattilassa

Ruskistettua voita olen vaihtelevalla menestyksellä tehnyt aikaisemminkin, mutta nyt se onnistui ehkä paremmin kun teki samaa tahtia kokin kanssa. Voita kattilaan, annetaan sulaa ja poreilla, kuohua, heilutellaan kunnes kuohunta tasaantuu ja ruskea sakka päätyy pohjalle. Sitten kattila kylmään veteen. Keitos asettui hienosti 🙂Broilerin rintafileet pannulla

Viimein käsittelyyn pääsivät broilerin rintafileet. Omani olivat isot ja luulliset, joten niiden valmistumiseen meni kauemmin kuin mallina olleet fileet. Mausteeksi reilusti suolaa ja valkopippuria. Paistoin pinnat pannulla ja siirsin uunivuokaan jatkamaan kypsymistä vihannesten kanssa.

Annos lautasella

Lihan ja kasvisten lisäksi valmistuksessa oli muusi puikulaperunoista. Perunat kypsiksi ja vatkaimella sekaisin. Lisäksi reilusti voita ja kermaa. Jatketaan vatkaamista kunnes muusi on kuohkeaa. Lautaselle muusin keskelle kuoppa jonne lisätään ruskistettua voita. Samaa kastiketta lirutellaan vielä lihojen päälle.

Jälkiruoka mustikkapiiras jäätelöllä

Jäkiruuan aikaan Mustikka-clafoutis oli jjäähtynyt ja siitä sai leikattua mukavasti paloja. Kylkeen hyvää vaniljajäätelöä ja valmista.

Erinomaisia makuja tuli koettua tällä aterialla. Kiitos Harri Syrjänen 🙂 ja KNT, joka tämän kokkikoulun tarjosi.

Hyvää nuorisotyönpäivää kaikille.

 

Kenguru

Mennään kaukoruuan pariin. Pääosa käyttämästäni lihasta on suoraan tiloilta tai metsästäjiltä hankittua. Eli lähiruokaa ja usein vielä luomua. Joku aika siten LIDLin pakastealtaasta kuului kutsukuiskauksia ja päätin tutkia sitä tarkemmin. Myynnissä oli kengurua. En muista että olisi sellaista maistanut. Australiassa ei ole tullut käytyä ja telkkarin kautta maahantulotarkastuksia seuratessa vähän epäilyttää että pääsisikö edes maihin. Tosi tarkkaa siellä. Kenguru oli nyt kuitenkin päässyt maasta pois ja ostettavissa.

Kaupan pakastealkaan kengurunliha paketti

Pakastealtaan eksotiikkaa

Otin lihan sulamaan edellisenä päivänä. Paketin kyljessä suositeltiin hidasta sulatusta. Vuorokaudessa liha olikin sulanut. Tuntia ennen käsittelyä otin sen huoneen lämpöön.

Kengurunliha paketti avattuna pöydällä

Avattu paketti

Luin useita ohjeita netistä. Olivat hieman ristiriitaisia kypsyysasteen osalta. Koitin sitten luovia ohjekirjon keskivaiheilla.

Kuullotin alkuun voi-öljy seoksessa sipulia ja valkosipulia. Poimin ne hetken kuluttua pois ja lisäsin hieman öljyä. Paketissa oli kolme filettä.

Kengurunliha fileet pöydällä

Fileet

Taputtelin fileet kuivaksi talouspaperin kanssa ja siirsin pannulle kypsymään. Paistoin n. 3min ja käänsin.

Pihvit paistinpannulla

Pihvit pannulla

Mausteeksi päälle suolaa ja mustapippuria.

Paistettupihvi käärittynä folioon

Foliopaketti

Kevyen paistamisen jälkeen siirsin lihat folioon ja annoin vetäytyä siellä muutaman minuutin.

Kaadoin paistinpannulle 2dl kermaa ja tilkan vettä ja mukaan aikaisemmin kuullottamani sipulit. Kastikkeen maustoin vielä suolalla ja pippurilla.

Lisukkeeksi kengurulle tuli perunasosetta, salaattia ja pikkelöityjä porkkanoita sekä kermakastiketta.

Leikattu lihapinta on rose

Rose

Liha jäi hieman roseeksi ja suutuntuma oli oikein hyvä. Liha oli mehevä ja maukas ilman maustekyllästystä. Vaikka kyseessä onkin kaukoruoka, niin voin tehdä joskus toistekin.

Pikkelöidyt porkkanat

  • porkkanaa
  • vettä 3dl
  • punaviinietikkaa 0,5 dl
  • väkiviinaetikkaa 0,5 dl
  • suolaa
  • sokeria
  • korianteria kourallinen
  • inkivääriä n. 2cm

Leikkasin porkkanat ohuiksi tikuiksi.

Kiehautin liemen, jossa raastettu inkivääri, etikat ja mausteet. Kaadoin kiehuvan seoksen porkkanoiden ja korianterin päälle. Ja laitoin jäähtymään. Kaadoin nesteen pois. Parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Kengurunliha annos lautasella

Annos

Blogaaja jatkuu?

Onko nyt niin, että tämä palvelu jatkaa ja uusi ylläpitäjä on löytynyt?

Siinä tapauksessa jatkan myös täällä ja päivitän kirjoitukset jotka ovat tässä välissä jo olleet toisella alustalla 🙂

 

Marinoitu fenkoli

Pääsiäispöydän alkusalaattina oli kylmäsavuloheen ja marinoituun fenkoliin pohjautuva salaatti.

Marinoitu fenkoli voisi sopia myös monen muun ruuan ohelle, joten ohje talteen.

Tarvitaan kaksi fenkolia kahdeksan hengen alkusalaattiin. Pese ja kuivaa fenkolit. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää tilli, sitruunamehu, oliiviöljy, suola, mustapippuri sekä ripaus sokeria. Sekoita ja jätä maustumaan. Kolmisen tuntia oli tässä kokeilussa maustumassa. Tosin voi hyvin tehdä myös isomman annoksen ja käyttää sitten viikolla erilaisiin kohteisiin.

Lautaselle kokosin pohjalle kahta laatua vihreää salaattia. Kurkkua, minitomaatteja ja kylmäsavulohta sekä ohuiksi siivutettua mangoa (yksi mango riitti kahdeksaan salaattiin hyvin). Kaiken päälle lusikoin öljyineen päivineen fenkolit.

Pääsiäispöytä 2019

Hyvää tuli.

 

Chili ja kevät

Jo aikaa sitten tilasin Hyötykasviyhdistykseltä uusia chilin-siemeniä. Kaikki entiset oli jo kasvatettu ja osin jo syötykin. Viime vuonna ostin puutarhamyymälästä siemeniä jotka eivät edes itäneet. Päätin kokeilla muuta kautta.

Siemenet

8-15 siementä pussissa. Osan kaikista siemenistä laitoin kylpyyn ennen idätysastiaan laittamista.

Kylvyssä

Riittävän kylvyn jälkeen pääsivät oasis-sienen päälle itämistä odottamaan. Katsoin parhaimmaksi laittaa ison sienen ja paljon vettä. Kerkesin jo kuivattamaan itämisen alkuun päässeet kuivattujen chilien siemenet joku viikko sitten. Nyt ei pitäisi vesipula uhata huomaamatta.

Kasvualusta

Tästä tämä taas alkaa.

Täytettyä lohta

Tänään oli käsittelussa kirjolohi.

Leikkasin paksuja siivuja, joihin leikkasin keskelle viillon. Näin syntyi pieni tasku johon voi laittaa haluamaansa täytettä. maustoin suolalla ja valkopippurilla.

Lohipalat

Pilkoin pieneksi valkosipulia, punasipulia ja porkkanaa.

Pilkotut vihannekset

Sekoitetut ainekset lohitaskuun.

Täytetty lohi

Päälle emmental juustoraastetta.

Juustoraaste

Paistot uuniin 200 astetta ja vajaa puoli tuntia.

Kuorrutettu lohi

Tarjoilin sen wokatun vermisellin kanssa. Seassa paprkikaa ja tomaattia.

Annos

Hyvää tuli.

Perulainen Ceviche

Katsoin ohjelmaa Villen keittiö 30 minuutissa
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/27/ikivanhat-ruokaperinteet-yhdistyvat-perulaisessa-keittiossa
Perun jaksossa oli mukana kansallisruokana chevicheä. Sitähän piti kokeilla ja hyvää tuli.
Ohje tänne talteen. Jätin pois alkuperäisen ohjeen maissit ja bataatit.

Ceviche:

1 ½ kiloa siikafilettä
½ kg sitruunoita
½ kg limeä
1 kokonainen valkosipuli, hienonnettuna
1 punasipuli
inkivääriä
suolaa & mustapippuria
2 ruukkua tuoretta korianteria
aji- tai habanerochiliä

Fileoi kala ja leikkaa se kuutioiksi.

Siikapalat

Siikapalat

Purista limeistä ja sitruunoista mehu ja yhdistä ne kulhossa, johon lisätään hienonnettu chili, korianteri ja punasipuli.

Mausteet

Mausteet

Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoitetaan ainekset

Sekoitetaan ainekset

Kaada kastike kalan päälle ja sekoita. Anna marinoitua vartin verran kylmässä.

Lopputuloksena aivan mahtavan aromikasta kalaa 🙂

Valmista tuli

Valmista tuli

Palapaisti

Viikolla tilasin tuottajalta lihaa. Suomalaista naudanlihaa 10 kiloa kotitila.fi palvelun kautta. Lähetys tuli ja hetihän sitä piti ryhtyä testaamaan.

Syntyi palapaistia. Liha oli valmiiksi paloiteltua ja vakumiin pakattua. Annoin sen rauhassa lämmetä huoneen lämmössä ennen valmistamista.

Ainekset

Ainekset

Palapaistin ainekset pidin yksinkertaisina. Pari porkkanaa, pari valkosipulin kynttä ja sipuli sekä lihat.

Pannulla

Pannulla

Paistoin palaset voissa kuumalla pannulla.

Pinta

Pinta

Kääntelin palat niin että pinnat paistuivat joka puolelta. Paistoin pannulla myös sipuliin hieman väriä.

Pata

Pata

Siirsin palat, sipulit ja pilkotut porkkanat pataan. Lisäsin 1,5 dl vettä ja vajaan purkin kermaa. Mausteeksi suolaa ja mustapippurirouhetta.

Palapaisti

Palapaisti

Pata kansineen uuniin hautumaan reiluksi tunniksi. Liha oli valmiiksi niin mureaa että kovin pitkää haudususaikaa ei tarvittu. Palapaistin lisukkeeksi laitoin ihan tavallista perunamuusia. Lisänä vielä thaimaalaistyyppistä kurkkusalaattia.

Annos

Annos

Maku oli erinomainen eikä mitään maustekikkailuja tarvittu.

Ribsit

Kesän toivelistalla on ollut ribsit. Viimein kaupasta löytyi sopivat palat joita sitten työstämään.
Perusoppeja hain monilta sivuilta, mutta erityisesti tutkin Poppamiehen ajatuksia aiheesta. Usein sovellan saamiani ohjeita. Joskus pakosta ja toisinaan huomaamatta. Kokemus oli kuitenkin sen verran maukasta että parempi kirjata ylös.

Ja miten minä ne sitten tein.

Komeat spare ribsit pöydälle. Isot luiset rivit olivat mukavan lihaisia.

Lihaisat palat

Lihaisat palat

Ensiksi poistin kalvot. No jaa. Toisesta lähti helposti ja toisesta ei sitten millään. Pitänee harjoitella vielä.

Kalvojen poistaminen

Kalvojen poistaminen

Rivit leikkasin puoliksi ja saamani neljä melko isoa palasta ladoin kattilaan.

Kattilassa

Kattilassa

Kattilaan vettä niin paljon että ribsit peittyvät. Lisäsin reilusti puhdistamatonta merisuolaa. Ainakin 3 ruokalusikallista. Kattila meni jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Rub mausteseos

Rub mausteseos

Seuraavana aamuna valmistin oman RUB-seokseni kaikesta siitä mitä kotoa löysin. Useita ohjeita läpikäytyäni tulin vakuuttuneeksi että jotakin makeaa tulee seoksessa olla, jotta se tarttuu pintaan ja kiinnittää mausteet lihaan hyvin.

Minun RUB

Ruokosokeri vajaa dl
Suola 2 tl
Paprikarouhetta 6 rlk
Mustapippurirouhe 2 tl
Sipulirouhe 3 rlk
Korianteri, jauhettu 2 rlk
Inkivääri, jauhettu 2 rlk
Muskotti, jauhettu 1 tl
Kurkuma, jauhettu 2tl
Vampyyrisuola 1 tl
Lipstikka, kuivattu 2rlk
Kaneli, jauhettu 2 tl

Ainekset sekaisin ja valmis tuli.

Pintamauste

Pintamauste

Suolavedestä nostetut ribsit saivat hieman kuivahtaa ja sen jälkeen taputtelin mausteseosta palasiin. Hieman enemmän olisi saanut sitä olla, mutta kun lisäsin paprikarouheen määrää sain sopivasti jatkettua seosta. Ohjeessa on tuplattuna ko määrä.

Uunipellille

Uunipellille

Olin suunnitellut valmistavani ribsit suosiolla uunissa. Vuorasin syvän uunipellin leivinpaperilla ja asetin palaset pellille luupuoli ylöspäin. Uuniin n. 125 astetta lämpöä. Ribsit saivat olla kaikkiaan 3,5 tuntia hiljaksiin kypsymässä.

Sillä välin valmistelin muuta.

Lanttua

Lanttua

Pilkoin kokonaisen lantun palasiksi. Hieman suuremmiksi kuin ”ranskalaiset”. Jätin ne odottamaan uunipannulle lisäämistä.

Otin esille omaa BBQ-kastiketta varten sopivia aineksia.

Kaapin aarteita

Kaapin aarteita

Useita ohjeita luin ja mihinkään niistä ei kaikkia aineksia löytynyt, joten säveltäminen jatkuu.

Sipulit kuullottumassa

Sipulit kuullottumassa

Alkuun pilkoin sipulit ja kuullotin ne voissa. Voita oli reilusti käytössä. Seuraavaksi lisäsin tomaatti-chilimurskan ja oman maun mukaan kaikkea muuta. Ruokosokeria (kyllä edelleen, nyt se palvelee karamellisoitumista viimeisessä vaiheessa) vajaa desi. Muita nesteitä n. 1-2 rlk kutakin. Lisäksi mustapippuria ja paprikarouhetta.

BBQ poreilee

BBQ poreilee

Kattila liedelle ja soosi sai kiehua poreillen tunnin verran. Välillä hämmentelin ja maistelin makukirjoa. Hyvältä vaikutti heti kättelyssä. Valmista kastiketta tuli n. 3,5 dl.

Oli aika katsoa mitä uunissa tapahtuu.

Lantut

Lantut

Samalla kun käänsin ribsit laitoin leikkelemäni lantut ribsien alle hautumaan. Jatkoin paistamista miedolla lämmöllä vielä niin pitkään että 3,5 h täyttyi varmasti. Taisi mennä lähemmäs 4h ennenkuin siirryin seuraavaan vaiheeseen.
Tässä vaiheessa tarkistin kypsyyttä maistamalla. Hyvä suutuntuma ja mukavasti myös irtosi luusta.

Aika ottaa esille nyt jo hieman jäähtynyt BBQ-kastike.

Soosit päälle

Soosit päälle

Jokaisen palasen päälle hyvä kerros tekemääni kastiketta. Vaihdoin uuniin grillivastuksen päälle ja asteita reilusti enemmän eli n. 250. Pellin asetin ylimmälle tasolle. Jatkoin paistamista noin 20 min. Puolessa välissä käänsin peltiä (en omaa kiertoilmauunia) ja tarkkailin samalla että pinta ei pääse palamaan. Kun BBQ-kastike on karamellisoitunut pintaan niin alkaa olla valmista.

Uunista pois

Uunista pois

Ehkä hieman pidempään olisi vielä voinut olla. Huoneissa alkoi olla sen verran tuoksua että olihan sitä jo päästävä maistamaan 🙂

Hyvä koostumus

Hyvä koostumus

Ribseistä tuli moninverroin parempia, mitä ajattelin osaavani. Iso kiitos Poppamiehelle sekä kaikille niille kymmenille ohjeille joita selasin ennakkoon. Tällä omalla versiollani voin tehdä toistekin.

Aivan mainiota ruokaa, jota suosittelen syömään ulkona vaikka valmistaiskin sen uunissa.

Inkivääritee

Kesäinen kurkkukipu iski yllättäen. Rohtokauppaan ei päässyt joten piti etsiä kotikonsteista jotakin tilannetta helpottavaa. Vanha isoäidinaikuinen rohto on inkivääritee.

Ainekset

Ainekset

Ainekset – ainakin melkein – löytyivät kaapista. Tuoretta inkivääriä, hunajaa ja limen mehua. Tuore sitruuna tai lime olisi monin verroin parempi aines, mutta menee näinkin.

Inkivääriä siivutin kattilaan ja laitoin vettä päälle. Kiehautin ja annoin poreilla pari minuuttia. Lisäksi voi laittaa vielä valkosipulia, joka on vanha tulehtusta ehkäisevä hoitoaines. Tai chiliä, joka tuo potkua ja hillitsee yskän ärsytystä.

Kattila

Kattila

Liemen hieman jäähdyttyä kaadoin nesteen kuppiin ja lisäsin lusikallisen hunajaa ja limeä.

Inkivääritee

Inkivääritee

Tautia liemi ei varmaan paranna mutta lievittää kurkussa lymyävää kipua. Inkivääritee on lisäksi hyvän makuista, mikäli inkivääristä ylipäätään pitää.

Jos kaapista löytyy kookosöljyä, niin hieman sitä lisukkeena tukisi myös mahdollisten pöpöjen nujertamista.

Kalasta on moneksi.

Tänään oli käsittelyssä kirjolohi, josta ajattelin tehdä kunnon keiton sekä pakastimeen graavikalaa tulevaisuutta varten.
Kalaliemi syntyy samalla niin keittoa varten kuin myöhempiäkin tarpeita ajatellen.

Kala

Kala

Alkuun kala pöydälle ja vaillinaisilla fileroijantaidoillani sain sen osiin.

Kattilaan

Kattilaan

Roippeet kattilaan. Näyttää olevan hyvin lihaisia ruotoja 🙂

Kiehumaan

Kiehumaan

Kun kalan liha oli kypsynyt niin otin lihat talteen ruodoista ja päästä.

Riipimistä

Riipimistä

Ruodot taikaisin kattilaan muhimaan. Lisäsin mukaan sipulia, porkkanaa ja palsternakkaa.

Lisukkeet

Lisukkeet

Sipuli meni kuorineen päivneen. Joukkoon vielä laakerinlehtiä sekä jokunen pippuri. Liemen voi myös suolata tässä vaiheessa jos haluaa. Itse jätin suolaamatta, koska ajattelin ottaa lientä talteen myöhempiä tarpeita varten.

Siivilöity liemi

Siivilöity liemi

Parin tunnin jälkeen liemi näyttää jo melko valmiilta. Halutessaan hiljaista muhintaa voi jatkaa pidempäänkin. Liemi siivilöidään ja kas, hieno armomikas kalaliemi on valmis. Liemikuutiot tämä päihittää mennentullen.

Liemen valmistuessa valmistin ensin graavikalan.

Kala jamausteet

Kala jamausteet

Perinteiset mausteet: suolaa, pippuria ja tilliä.

Suolakala

Suolakala

Suolaa ei kovin paksulti tarvitse olla. Joku suolaa vain nahkapuolen – minä molemminpuolin. Kala pakettiin ja pakastimeen. Siellä se hiljalleen valmistuu.

Pilkoin myös toisen fileen kalanlihat kuutioiksi.

Kuutiot

Kuutiot

Keitto valmistuu alkuun valmistetun kalaliemen puolikkaasta. Liemi kattilaan ja hieman vettä sekaan. Pilkotut perunat ja sipulit sekaan ja keitos kiehumaan. Lisäksi kermaa n. 2dl. Tälläkertaa laitoin mukaan myös vajaan purkillisen smetanaa täydentämään makua (= tyhjensin jääkaappia). Kun perunat ovat sopivan rapsakoita lisäsin mukaan kalat – kuutiot sekä aikaisemmin riivityt roippeiden lihat. Maun tarkastus ja valmista tuli.

Kattilallinen kalakeittoa

Kattilallinen kalakeittoa

Juuri valmistuttua vielä pieni siivu voita. Tämän taydellisemmäksi ei kalakeitto tule.

Annos

Annos

Bon Apetit!

Pororuukku

Tänään syntyi pororuukku.

Näitä tarvittiin:

poron lihaa köntti
voita
1 sipuli
2 dl pilkottuja sieniä
1 porkkana suikaleina
mustapippuria rouhittuna
suolaa
3 dl kermaa
pekonia
voitaikinaa
kananmuna voiteluun
seesaminsiemeniä koristeluun

Alkuun lihapala sulamaan pakkasesta. Hieman hileinen liha on helpointa leikata ohuiksi suikaleiksi.

Lihan leikkuu

Lihan leikkuu

Suikaleet paistoin voissa isossa kattilassa, niin että saivat vähän väriä.

Pannulla

Pannulla

Lisäsin mukaan suikaloidut porkkanat ja pienityt sipulit.

Lisää tavaraa

Lisää tavaraa

Sekaan kerma sekä mausteet ja annetaan hautua n. 20 min kannen alla.

Kermassa

Kermassa

Tässä kohden uuni päälle n.200 astetta.

Hautumisen jälkeen siirsin koko satsin uuniruukkuun ja laitoin pekonia ristiinrastiin päälle. Käytin neljä siivua, enempikin olisi voinut laittaa.

pekonit

pekonit

Kaiken päälle vielä voitaikinakansi jonka koristelin taitavasti poron kuvalla 🙂

Kansi

Kansi

Kanamunavoitelun ja seesaminsiementen roiskimisen jälkeen vuoka pääsi uuniin n. 30 min.

Uunista tullut

Uunista tullut

Ruukku oli makoisa kokeilu, jota tulee tehdyksi toistekin.
Annoskuva ei tullut ihan tarkaksi. Harmi.

Annos

Annos

Poro on parasta – siitä ei mihinkään pääse.

Borssi

Joulunaika meni sairastellessa, joten kotona on lojunut jouluksi hankittuja juureksia säkkitolkulla. Viimeisenä käsittelyyn pääsivät punajuuret.

Niistä syntyi mainio borssi.

Tänään tein sen näin:
Alkuun pilkoin punajuuret tikuiksi. Niitä tulikin iso kulhollinen.

Punajuuritikut

Punajuuritikut

Lisäksi pilkoin kaalia, sipulia ja valkosipulia.

Kaalia

Kaalia

Juurekset paahdoin kuumassa wokissa öljytilkan kanssa.

Wokkausta

Wokkausta

Wokkauksen jälkeen koko hoito kattilaan hautumaan. Hauduttelin keitosta pitkään, varmaan pari tuntia. Keitosta tuli neljän litran kattilallinen. Vettä laitoin juuri sen verran, että juurekset peittyivät.

Kattilaan

Kattilaan

Mausteita lisäilin tarpeen ja maun mukaan. Pari liemikuutiota (omat luuliemet olivat loppu), laakerinlehtiä, itse kasvatettua chiliä pakastimesta sekä suolaa ja lipstikkaa. Etikkaa reilu dl.

Leikkasin pari pakettia pekonia pieneksi silpuksi saksilla.

Pekonit

Pekonit

Paistoin pekonit pannulla omassa rasvassaan. Valutetut pekonit lisäsin hauduttelun loppuvaiheessa sopan sekaan. Ne voi jättää myös erikseen tarjolle ja asettaa kivasti annosten päälle. Vaarana on kuitenkin se, että paahdetut pekonit tulee napsittua ennen sopan valmistumista, joten viisaampaa oli laittaa ne keitoksen sekaan.

Paahdettua pekonia

Paahdettua pekonia

Annoksen päälle vielä reilu lusikallinen smetanaa ja hyvää tuli.

Annos

Annos

Borssi paranee vain vanhetessaan, joten iso osa keitosta päätyi annosrasioihin pakastimeen.
Sieltä niitä on hyvä ottaa lounasevääksi töihin.

Page 1 of 3

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi