Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: sitruuna

Raikas kesäjuoma

Onko pöydälläsi vähän jo nuutuneita sitruunoita tai appelsiineja? Niistä voi taikoa kesäkeittiössä mainiota hellepäivän juomaa. Keitä alkuun siirappi sitruunakuorista ja yrteistä. Lisää vesi tai kivennäisvesi. Tarjoile. Helppoa kuin mikä 🙂

Valmis juoma jalallisessa juomalasissa. Koristeena timjaminoksa ja puolukoita

Valmis juoma

Tarvitset:

Pari sitruunaa

Appelsiini

Timjamia pari-kolme oksaa

Sokeria 1/2 dl (oli itselleni vähän liikaa, eli puolet tuosta jatkoon)

Vettä 2dl 

Lisäksi:

Kivennäisvettä tai tavallista vettä  1l

jäitä

Valmistus:

1) Pese sitruunat ja kuori ulommainen keltainen osa käyttöön

2) Laita kuoret, vesi ja sokeri sekä timjami kattilaan

3) Keitä n. 5min ja anna jäähtyä

4) Purista sitruunoista ja appelsiinista mehu

5) Yhdistä nesteet ja anna hetken tekeytyä

6) Siivilöi liemi ja lisää vesi ja jääpalat ja nauti 

 

Sitruunankuoret ja timjami kattilassa

Ainekset kattilassa tekeytymässä

Inkiväärishotti talven piristäjänä

Olen talvikauden nauttinut joka aamu kipakan inkiväärishotin kahvin kaverina. Juomaan on melkein jäänyt koukkuun ja on tosi outoa aloittaa aamua ilman juomaa.

Shottipohjasta olen tehnyt myös maistuvaa inkivääriolutta saunajuomaksi. Sekaan vain porevettä ja sopivasti shottia. Raikas juoma on valmis 🙂

Shottiliemestä on siis moneksi.

Tänään oli taas aika laittaa uudet liemet keittymään.

Ainekset tänään:

Sitruunat, chili ja inkivääri lautasella. Hunajapurkki lautasen ulkopuolella

Päivän ainekset

Neljä sitruunaa

Iso luomuinkivääri – joo, oli iso. Usein vastaan tulee melko pieniä tapauksia luomuna.

Chili, ihan omasta kasvattamosta

Hunajaa

Vettä

Panimokäytössä on neljän litran kattila.

Siivutetut sitruunat, inkivääri ja chili

Ainekset siivuiksi ja kattilaan

Ainekset siivuiksi ja kattilaan. Sitruunat kuorin rouheasti. Inkiväärin vain huuhtelin hyvin. Chilin halkaisin.

Vettä niin paljon kuin kattilaan mahtuu.

Kattila joka kiehuu

Annetaan muhia

Kiehutetaan ja muhitetaan tunti pari, miten nyt aikaa on.

Keitos siivilöidään ja palautetaan kattilaan. Sekaan hunajaa maun mukaan. Minulla tuohon määrään menee noin puolikas purkki tänään käytössä olevasta. Kuumennus ja ehkä kiehautus. Eli hunaja kun on hyvin sulanut tuotokseen niin valmista on. Makua voi tarkistaa tässä kohden omaan suuhun sopivaksi.

Kolme litran pakastuspulloa ja purkki hunajaa

Loppufixsausta vaille

Jäähdytän ja pullotan litran pakastuspulloihin. Yksi pullo käyttöön ja jääkaappiin. Loput pakastimeen odottamaan vuoroaan. Tämä satsi riittää minulla shotteina noi puolitoista kuukautta.

Iittalan pikari jossa inkiväärijuomaa

Shotti

Ja ei kun nauttimaan!

Yrttinen salsa

Puutarhan satoa askartelin talteen tänään. Minttua on koko kesän ollut yli tarpeen. Keräsin siitä lähes kaiken ja laitoin kuivamaan. Kuivuneista jotakin myöhemmin.

Mintun lehtiä

Mintun lehtiä

Tänään vuorossa jonkinsortin chutney puutarhan yrteistä.

  • Minttua iso kourallinen
  • Korianteria iso kourallinen
  • Inkivääriä n. kolmen sentin pala
  • Sitruunamehua (tuore tai purkista)
  • Ripaus sokeria maun mukaan
  • Hippunen suolaa maun mukaan
  • Chiliä maun mukaan, tänään Lemon Drop

Inkiväärin raastoin, chilin halkaisin ja poistin siemenet. Kaikki ainekset mausteineen sauvasekoittimeen.

Inkivääriä, chiliä ja sitruunamehua tarvikkeina pöydällä

Tarvikkeita

Surauttelin mahdollisimman pieneksi. Maistelua ja maun tarkistusta.

Ainekset tehosekoittajassa

Surrur

Lopuksi purkkeihin. Säilyy muutamia päiviä hyvänä jääkaapissa. Pari osaa laitoin pieniin purkkeihin ja pakastin tulevia syksyisiä liharuokia ajatellen.

Valmis salsa pienessä purkissa

Purkissa

Jos pakastat lasipurkkiin, niin älä laita kantta tiiviisti kiinni! Pakastaa voi myös jääpalakuutioiksi. Monia asioita olen viime aikoina pakastanut niin, ja siirtänyt sitten pakastusrasiaan, josta on helppo ottaa käyttöön.

Sitruuna-inkivääri shotti

Rapujuhlat kaipasivat shottia tai snapsia joka soveltuu kaikille. Aikaisemmin on käytetty erilaisia karpalo-kokeiluja, mutta nyt lähdin liikkeelle inkivääristä ja sitruunasta.

Tarvittiin
Pala inkivääriä
Neljä sitruunaa
Tilliä
Vettä
Tomusokeria.

Inkivääri raastetaan raastimella rouheaksi.

Raastettu inkivääri

Sitruunan ensin pesin huolellisesti ja sen jälkeen vetelin kuoresta suikaleita, jotka laitoin inkiväärin perään.

Siivuja

Sitruunat puristin mehuksi ja kaadoin astiaan. Lisäksi saman verran vettä. Tässä taisi olla 2dl sitruunamehua ja 2 dl vettä.

Valmis tekeytymään

Mukaan vielä nippu tilliä. Koko satsi jääkaappiin.

Siivilöity seos

Seuraavana päivänä siivilöin seoksen ja lisäsin hieman tomusokeria. Jätin mehun hapahkoksi, mutta itse voi säädellä sokerilla makeutta. Sokeroinnin jälkeen mehu pulloon ja pakastimeen odottamaan käyttöä. Varo ettei jäädy kokonaan, hileentyä kyllä voi.

Snapsi

Kylmänä snapsilasiin ja se nostettiin ainakin ensimmäiselle pyrstölle. Hyvää tuli. Voi tehdä toistekin.

Rapujuhlat

Vuosittaiset rapukekkerit tuli nautittua parhaassa seurassa.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi