Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: punajuuri

Borssi 2

Laitetaanpa uudempi ja testattu ohje myös tänne.

Tänään mentiin näin 🙂

Ainekset

voi-oliiviöljy-seosta kuullottamiseen
¼ osa kaalia
4 keskikokoista sipulia
300g juuriselleriä
1,5 kg punajuuria
1 valkosipuli

2 chiliä
1/4 juuriselleriä
4 rkl tomaattipyreetä
luulientä tai kasvis- tai lihalientä kuutiosta
tuoretta sitruunatimjamia, muutama oksa
4 laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
1dl  valkoviinietikkaa
paistettua/paahdettua pekonia ja smetanaa tarjoiluun

Pilkotut juurekset kulhossa

Pilkotut juurekset

Pilkoin kaikki ainekset pieniksi siivuiksi.

Selleri, sipuli ja chilit pienittynä kulhossa

Juurekset

Kuullotus voi/öljy seoksessa pienissä osissa ja kattilaan muhimaan luuliemen kanssa. Lisäsin vettä sen verran että juurekset juuri ja juuri peittyvät.

Juureksia voi-öljy seoksessa kuullottumassa kattilassa

Kuullotusta

Saavat muhia ainakin pari tuntia poreillen. Oman kokemuksen mukaa borssi vaan paranee ajan kanssa. Ja myös pakastamisen jälkeen, sillä tätä tulee tehtyä aina kerralla paljon.

Kaikki ainekset kattilassa muhimassa

Annetaan muhia

Käytössä tälle satsille on 4 litran kattila.

Pekoni paistumassa pannulla

Paistumassa

Pekonin paahdoin pannulla murusina. Osan muruista lisäsin kattilaan. Osa jäi koristeeksi smetanan kanssa tarjoiluun.

Ja hyvää tuli 🙂

Annos lautasella, borssin päällä pekonimuruja ja smetanaa

Annos

 

Lohta korianteritäytteellä

Tänään pääsi käsittelyyn lohifile. Tuttuun tapaan siitä osa graaviksi ja lopusta päivän apetta. Kalaohjeita saa aina etsiä, koska se oma repertuaari on helposti pannulla paistaminen. Ja hyvää toki sekin on aina. Nyt kaipasi jotakin muuta kokeiluun.

Selasin netin ihmeellisessä maailmassa erilaisia chermoulalla maustettuja kaloja. Jo itse sana oli uusi, niin eikähän tästä uutta twistiä saa myös kotikeittiöön 😉 Kaikkia aineksia en kotoa löytänyt, joten mukaelma on taas tämäkin.

Näin sen tänään tein.

Tarvikkeet täytteeseen:

  • Tuoretta korianteria
  • Tuoretta lehtipersiljaa
  • Valkosipulin kynsiä (3kpl)
  • Lemon Drop chili
  • Jamaican Bell (käytännössä paprikaa)
  • Oliiviöljyä
  • Sitruunamehua
  • Merisuolaa
  • Paprikarouhetta

Tarvikkeet silppuriin ja surrur

Vihanneksia ja mausteita silppurissa

Ainekset silppuriin

Silppusin ja maistelin. Ehkä olisi vielä voinut tehdä enemmän tahnamaisen. Nyt jäi hieman karkeasksi.

Silputtu täyte lusikassa

Tämmöistä tuli

Lohipalat leikkasin vähän medaljonkien tapaan, mutta niin että viilto ei ulottunut päästä päähän vaan loi taskun kalan päälle.

Kalat uunivalmiina vuokassa

Kalat uunivalmiina vuokassa

Täytettä taskuun niin paljon kuin haluaa. Päälle ripottelin vielä suolaa kalalle. Paistoin uunissa n. 175 asteessa puolisen tuntia.

Samassa uunissa oli jo valmistumassa myös hunajapaahdetut punajuuret. Kuorin punajuuret, lohkoin pienemmiksi. Lisäsin pilkottua valkosipulia, öljyä ja hunajaa. Sekoitin kaikki keskenään. Vuokaan vielä pari Koskenlaskijajuustolla täytettyä chiliä.

Lohkotut punajuuret ja kaksi täytettyä chiliä uunivuokassa

Lisukkeet

Punajuurten kokonaispaisto aika oli tunnin verran. Ja siis yhdessä kalan kanssa puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvältä maistui 🙂

Siskonmakkarapihvit

Kaupasta tuli kotiin paketillinen siskonmakkaroita. Keitto ei inspiroinut, joten mietin miten niitä muuten voisi hyödyntää.

Netin ehtymättömästä aarteistosta huomasin että moni on tehnyt pihvejä siskotaikinasta. Siispä kokeilemaan. Kaapista esille sitä mitä on ja sekoittelemaan.

  • Siskonmakkaroita
  • Sipulia
  • Valkosipulia
  • Paprikaa
  • Varsiselleriä
  • Kermaa
  • Voita paistamiseen
sipulit monitoimikoneessa

Sipulit

Alkuun sipulit pieneksi samoin kuin paprika ja varsiselleri.

Yhdistetään siskot ja muut ainekset. Jätin taikinan asettumaan puoleksi tunniksi.

Siskonmakkarataikina

Taikina

Paistoin pannulla voissa lusikalla asetetut pihvit kullan ruskeiksi.

pihvit paistuvat

Pihvit paistuvat

Pihvien kaveriksi syntyi punajuurilanttupyre. Ohje yksinkertainen. Keitetään punajuuret (2kpl) ja puolikas pienestä lantusta kypsiksi. Kuoritaan ja soseutetaan. Maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Lisäsin sekaan myös tilkan kermaa.

Punajuuripyre astiassa

Punajuuripyre

Lisukkeena vielä salaattia.

Ruoka-annos lautasella

Annos

Kannatti kokeilla. Siskoista on moneksi.

Punajuurta ja improa

Olin hankkinut kaupasta komeita punajuuria. Mielessä oli vähintäänkin Lindströminpihvit tai joku muu makoisa punajuurivuoka. Päätin aloittaa niillä pihveillä. Punajuuria kun riitti vaikka pariinkin erilaiseen ruokaan.

Keitetty iso punajuuri

Keitetty punajuuri

Keitin punajuuret melkein kypsiksi. Jauheliha olikin jo valmiina. Sen jälkeen alkoivatkin ongelmat. Kotoa ei löytynyt kananmunia, mikä oli hyvin hämmentävä seikka, koska niitä on aina saatavilla.

Ei siis pihvejä. No ehkä sitä laatikkoa? Hmmm, siihenkin tarvitaan kananmunia :0

Tuli eteen erilaisten reseptien selausta mitkä käsillä olevista aineksista voisi tehdä ilman kananmunaa. Ei löytynyt. Piti sitten vain improvisoida ja lopputulos maistui kaikille.

Ensiksi lähdin kaappien kätköjä tutkimaan. Löytyi Lassilan tilan ohrasuurimoita. Siellä oltiin juuri käyty munaostoksilla, vaikka tulimmekin tyhjin munakorein sieltä pois. Siksi ei munia!

Tilakaupasta hankittu ohraryynipussi

Ohraryynejä

Mittasin noin desin verran kokonaisia suurimoita ja keitin ne punajuurien keitinvedessä. Tulikin hauskan värisiä suurimoita 🙂

Leikkelin punajuuret tikuiksi ja wokkasin ne voi-öljy seoksessa, kypsien suurimoiden kanssa vähän alkuun. Sekaan päätyi myös yksi sipuli pienittynä.

Tikuiksi leikatut punajuuret Wok-pannussa

Wokataan

Kaapeista löytyi myös salaattijuustoa. Pienin sen vuokaan edellisen sekaan. Jokohan tästä tulisi jotakin.

Wokkiin on lisätty salaattujuustokuutiot

Juustoa mukaan

Ei vaikuttanut uskottavalta, joten takaisiin kaappeihin. Löytyi koskenlaskijajuuston purkin pohja. Sen vielä lirutin päälle. Löytyi myös pikkuliru vanhaa kermaa. Ei kun sekaan vaan. Mukaan tietysti suolaa ja valkopippuria.
Juokseva Koskenlaskija juustopurkin loppu kaadettuna kaiken edellisen päälle

Koskinen mukaan

Vuoka uuniin ja sai muhia siellä n. 170 asteessa lähes tunnin.

Uunista nostettu vuoka pöydällä

Valmista tuli

Hyvää tuli vaikka ei munia ollutkaan. Ehkä toisella kertaa sitten niitä pihvejä. Koitin kyllä paistaa lettupannulla pihviksi, mutta eihän ne mitenkään pysyneet kasassa 😀

Tarvikeet siis:

  • Punajuuria
  • Sipulia
  • Jauhelihaa
  • Kokonaisia ohrasuuromoita
  • Voita
  • Öljyä
  • Vanhaa kermaa n. dl
  • Salaattijuustoa
  • Juoksevaa Koskenlaskijaa
  • Suolaa
  • Valkopippuria

Punajuuri-hirvipallerot

Tänään oli käyttövuorossa aikaisemmin jääkaappiin päätyneet punajuuret. Jostain syystä ei ole ollut aikaa ja jaksamista niihin perehtymiseen. Tänään oli käytössä ainakin aikaa.

Käsittelyyn pääsi seuraavat punnitut ainekset:

Punajuuret, raakaraasteena 700g
Sipulit, kelta- ja punasipulia 235g
Valkosipulia 20g
Itsekasvatettua chiliä 3g 🙂
Hirven jauheliha 700g
Rotunaudan jauhelihaa 350g
Suola 9g
Mustapippuria
Kaksi kananmunaa
Kermaa 1dl (olisi voinut laittaa koko purkin)
Paistamiseen voita 100g

Ensiksi kuorin punajuuret ja raastoin ihan käsipelillä

Perusaines

Sipulien ja chilin pikkomiseen käytin moottorivoimaa

Sipulit

Yhdistin edelliset ja vähitellen lisäsin jauhelihaa mukaan.

Samaan sammioon

Lopuksi mukaan mausteet ja kananmunat sekä kerma.

Taikina

Otin esille kaikki mahdolliset paistinpannut, koska taikinaa tuli aika paljon.

Paistohommia

Pihveistä tuli aika pieniä. Paistoin miedolla lämmöllä, koska raaste oli raakaa.

Ei kun syömään

Iso keko tulikin 🙂

Energiatiedot koko satsista Yazion mukaan:

Energia

Karitsan lapa

Ostin taannoin puolikkaan karitsan. Karitsan ensimmäinen ruoka tuli tälle päivälle.
Pakastimesta otin sulamaan edellisenä iltana palan lapaa.

Lapapala

Lapapala

Meinasin kuutioida palan, mutta se olikin luullinen, joten tein vain joitakin viiltoja pintaan.
Paistoin rautapadassa pinnat kiinni (voita) ja lisäsin pataan vettä, luulientä ja yrttejä – minttua ja rosmariinia. Mausteksi suolaa ja rouhittua mustapippuria.

Patayrtit

Patayrtit

Lambi sai hautua uunissa 150 asteessa pari tuntia. Sillä aikaa pilkoin nauriin, pari porkkanaa, ison punajuuren ja sipuleita (kelta- ja valkosipulia sekä purjoa) pataan ja jatkoin hauduttamista vielä pari tuntia laskien lämmön 100 asteeseen.

Pata

Pata

Nestettä tuli vähän turhan paljon, mutta ei haittaa. Sen voi ottaa talteen ja laittaa luuliemenä pakastimeen seuraavia aterioita varten.

Annos

Annos

Lopputulos oli oikein herkullinen.

Borssi

Joulunaika meni sairastellessa, joten kotona on lojunut jouluksi hankittuja juureksia säkkitolkulla. Viimeisenä käsittelyyn pääsivät punajuuret.

Niistä syntyi mainio borssi.

Tänään tein sen näin:
Alkuun pilkoin punajuuret tikuiksi. Niitä tulikin iso kulhollinen.

Punajuuritikut

Punajuuritikut

Lisäksi pilkoin kaalia, sipulia ja valkosipulia.

Kaalia

Kaalia

Juurekset paahdoin kuumassa wokissa öljytilkan kanssa.

Wokkausta

Wokkausta

Wokkauksen jälkeen koko hoito kattilaan hautumaan. Hauduttelin keitosta pitkään, varmaan pari tuntia. Keitosta tuli neljän litran kattilallinen. Vettä laitoin juuri sen verran, että juurekset peittyivät.

Kattilaan

Kattilaan

Mausteita lisäilin tarpeen ja maun mukaan. Pari liemikuutiota (omat luuliemet olivat loppu), laakerinlehtiä, itse kasvatettua chiliä pakastimesta sekä suolaa ja lipstikkaa. Etikkaa reilu dl.

Leikkasin pari pakettia pekonia pieneksi silpuksi saksilla.

Pekonit

Pekonit

Paistoin pekonit pannulla omassa rasvassaan. Valutetut pekonit lisäsin hauduttelun loppuvaiheessa sopan sekaan. Ne voi jättää myös erikseen tarjolle ja asettaa kivasti annosten päälle. Vaarana on kuitenkin se, että paahdetut pekonit tulee napsittua ennen sopan valmistumista, joten viisaampaa oli laittaa ne keitoksen sekaan.

Paahdettua pekonia

Paahdettua pekonia

Annoksen päälle vielä reilu lusikallinen smetanaa ja hyvää tuli.

Annos

Annos

Borssi paranee vain vanhetessaan, joten iso osa keitosta päätyi annosrasioihin pakastimeen.
Sieltä niitä on hyvä ottaa lounasevääksi töihin.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi