Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: chili Page 1 of 3

Tomaattinen kookoskastike kanalle

Tomaattinen kookoskastike syntyi nopeasti kokeilevassa keittiössä. Kokemus oli taas sen verran maukas että laitetaan talteen tulevia kokeiluja varten.

Tarvikkeet:

  • Kevätsipulia 2 kpl
  • Valkosipulin kynsiä 3 kpl
  • Inkivääri, tuore n. 3cm pätkä
  • Tomaattimurska, Mutti
  • Kookoskerma, Kara
  • chili
  • Mustapippurirouhe
  • Kurkuma
  • Kaneli
  • Kalakastike
  • Sitruunamehu
  • Korianteria, tuore, pieni nippu
  • Suola
  • Voi n. 30g
  • Vesi n. 1,5 dl

Kuullotus

Inkiväärin ja valkosipulit raastoin. Kevätsipulin ja chilipalon paloittelin veitsellä.

Voita pannuun ja seos kuullottumaan.

Seuraavaksi lisäsin kookoskerman ja veden. Hetken muhimisen jälkeen vuorossa tomaattimurska ja maustaminen.

Jätin kastikkeen muhimaan pannulle.

Pannulla

Paistoin kanafileet voissa ja lisäsin kastikkeen sekaan muhimaan.

Lisukkeena halukkaille riisiä ja maissia.

Annos

Vuoden ribsit

Kerran kesässä on tullut askarreltua ribsejä pidemmän kaavan mukaan.

Se hetki koitti tänäkin kesänä. Perusohjeeni on muutaman vuoden takaa TÄSSÄ

Hieman sävellellen meni nytkin. Valitsin pääosin samat tuotteet, mutta hallussa oleva neste/öljy valikoima on muuttunut.

Liotin porsaan ribsejä suolavedessä muutaman tunnin. Malliltaan olivat baby-tyyliä, niin en jättänyt likoamaan yön yli. Sen sijaan RUB-mausteseoksessani ne loikoilivat seuraavaan päivään.

Minun RUB 2020

  • Ruokosokeri vajaa dl – hienonsin sokeripaloista, joita löytyi kaapista
  • Suola 2 tl
  • Paprikarouhetta 6 rlk
  • Mustapippurirouhe 2 tl
  • Sipulirouhe 3 rlk
  • Muskotti, jauhettu 1 tl
  • Kurkuma, jauhettu 2tl
  • Vampyyrisuola 1 tl
  • Lipstikka, kuivattu 2rlk
  • Salvia, kuivattu 2 rlk
  • Kaneli, jauhettu 2 tl

Rub mausteseos

Aamulla ribsit uuniin, 125 asteeseen ja sitten laatimaan kastiketta. Ribsit viihtyivat uunissa lähes 4h.

Kastike:

  • Sipulia, 2kpl
  • Valkosilupia, 3 kynttä
  • Voi, 30g
  • Mutti tomaattimurskaa
  • Balsamicoa
  • BBQ oil
  • Sitruunamehua
  • Loppu RUB-seos
  • Vamppyyrisuolaa

Alkuun sipuli voin kanssa kuullottumaan ja sen perään muut ainekset hautumaan kattilaan noin tunniksi. Maistellaan ja lisätään mausteita tarpeen mukaan.

Mausteita

Kastikkeesta tuli oikein maukasta ja maku vain parani keittämisen tai hauduttamisen myötä.

Kastike

Keitin kasaan niin kauan että kastike oli löysän puuron oloista.

Ribsit

Ribsit uunista ja soosi päälle. Laitoin kummallekin puolelle.

Sen jälkeen vielä grillisastuksen alle n- 250 asteeseen. kun pinta oli hieman kuivunut (karamellisoitunut) niin askarrus oli valmista syötävää.

Irtonainen

Liha irtosi luusta hyvin, eikä ollut kuivunut pitkässä valmistuksessa.
Lisukkeena uunilanttua ja salaattia.

Pääsiäinen 2020

Hiljainen oli pääsiäispöytä tänä vuonna. Perinteisen perhepäivällisen sijaan oli kattaus kahdelle.

Lampaan viulu jäi myöhempää tarvetta varten vielä pakastimeen. Ehkä sen voi jo helluntaiksi paistaa koko poppoolle 😀

Korona-pääsiäinen mennään sitten hieman erilaisella menulla. Alkukeitto kuitenkin sen verran makoisa, että laitan reseptin talteen.

  • sipulia
  • valkosipulia
  • öljyä
  • mukulaselleriä
  • pari jauhoista perunaa
  • kermaa
  • smetanaa

Ripaus suolaa ja valkopippuria mausteeksi maun mukaan.

Sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi. Kuullotin sipuleita öljyssä hetken ja jätin hautumaan. Selleri ja peruna palasiksi ja kiehumaan. Sekaan vähän kasvifondia tms. mitä sattuu olemaan.

Keitetään kypsäksi. Pois liedeltä ja sauvasekoittimella soseeksi. Soseen valutin vielä siivilän läpi, niin ei jäänyt yllättäviä sattumia.

Sose takaisin kattilaan ja kerma sekä mausteet perään. Kuumennus ja sekoitus. Lopuksi vielä hieman smetanaa joukkoon.

Keitto lautaselle ja hieman tuoretta persiljaa päälle.

Sellerikeitto

Pääruokana oli täytetty bataatin puolikas.
Helppo ohje sekin. Halkaise bataatti ja sivele pinta öljyllä. Laita uuniin n. 200 astetta/40 min eli kunnes bataatti on pehmeä.

Kaavi kuori tyhjäksi bataatista.

Paista ja mausta haluamallasi tavalla jauheliha ja sipuli sekoitus. Lisäsin sekaan vielä pienittyä paprikaa ja lorauksen tomaattisosetta. Sekoita kaikki yhteen ja laita takaisin bataatin kuorien sisään. Päälle juustoraastetta. Uuniin siksi aikaa että juusto sulaa päälle.

Täytetty bataatti

Parsat valmistuivat myös uunissa. Pyöräytys ensin sitruunaöljyssä ja mausteena sormisuolaa ja mustapippurirouhetta. Kypsyy muutamassa minuutissa – samassa ajassa kuin täytetyt bataatit lämpenivät ja juusto suli.

Kattaus

Koronakanaa wuhanilaiseen tapaan

Tänään tehdään terveysvaikutteista kanaruokaa. Kaapissa on luomu kurkumaa, jota on jossakin kohden kulkeutunut kaupasta kotiin. Kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja sen nimiin vannotaan montaa muutakin hyvää vaikutusta ihmisen elossa. Eli hyvin terveellistä ruokaa syntymässä.

Kurkuma on myös hyvä luonnon värjäämiseen soveltuva aines. Pidä siis huolta, että kurkuma ei värjää mitään sellaista, jonka et halua olevan keltaista.

Koronakanaan tarvitaan :

  • Kanaa
  • Inkivääriä
  • Valkosipulia
  • Kaalia
  • Kurkumaa
  • Paprikaa
  • Varsiselleriä
  • Minitomaatteja
  • Chiliä
  • Öljyä
  • Korianteria
  • Kookosmaitoa
  • Limen mehua

Tarvikkeita

Alkuun raastetaan inkivääri ja kurkuma raastimien pienimmällä terällä. Chili ja valkosipuli pienitään.

Pilkotut maut

Kurkuma ja valkosipuli sekä muut pilkotut aineet pieneen kasariin ja muhimaan muutamaksi minuutiksi öljyn kanssa. Maut pyöristyvät ja pehmenevät.

Kasarissa

Mausteiden muhiessa siivutetaan varsiselleri, kaali ja paprika.

Muut ainekset

Kanapalat wokataan tai paistetaan pannulla niin että pinta ruskistuu.

Paistaminen

Kaalit ja muhinneet mausteet lisätään wokkipannuun.

Wokkailua

Kun vihannekset ovat hetken kypsyneet, mukaan lisätään kookosmaito, tomaatit ja korianteri.

Korianteri

Annetaan kiehahtaa. Lisätään limen mehu. Tarkistetaan mausteet.

Koronakana

Kurkuma on voimakkaasti värjäävää, joten kannattaa olla tarkkana kaikessa minne kurkumaa tai valmista ruokaa tipahtelee 🙂

Annos

Lisukkeena tänään riisiä.

 

Chilivuosi 2020

Chilivuosi on alkanut.

Tilasin hieman uusia siemeniä https://www.fataliiseeds.net/

Lajittelin vanhat ja laitoin hienosti kaikki kuosiin. Monet siemenet elivät satunnaisissa kirjekuorissa ja lopulta osa jo ihan sekaisin. Nyt laitoin ne järjestykseen kuin kunnon harrastaja 😀

Siemenpussit

Kaikkien talletettjuen kohdalla itävyys ei ole ollenkaan varma. Osa aikaisemmsita kasveistani ovat olleet niin jalostettuja että niiden siemenistä ei ole tarkoituskaan elämän jatkua uutena kasvina.

Laitoin nyt liotukseen ja valmistumaan kaikkia varmoja siemeniäni. Näin saan hävitettyä ne itämättömät kokonaan pois varastoista. Kevätsiivous menossa.

Idätyslautta

Liotuksen jälkeen laitoin tuttuun tapaan siemenet oasissienen päälle varttumaan. Oasis on siitä hyvää että se kerää itseensä paljon vettä ja siementen kosteus pysyy sopivana. Oasikseen syntyy harvoin mitään ylimääräistä pöpöäkään. Kastelin alkuun sienet kiehuvalla vedellä ja annoin rauhassa jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.

Asettelin siemenet paikoilleen omille plantaaseilleen.

Kollaasi 2020

Parvekepuutarhaan tulee tänä vuonna kurkkua, tomaattia, salaattia ja chilejä. Muut yrtit sitten jos tuntuu mahtuvan. Jos noista chileistä puoletkin itää niin ihan hyvin täyttävät parvekkeen jo itsekseen.

Tortillalasse

Vahinkoruokaa taas 😀

Toivelistalle ilmaantui tortilla-lasagne jostakin netin syövereistä. Teen mielelläni toiveruokia, mutta tällä kerralla hieman hymyilin tarvikkeille. No, kokeilaan mitä tulee.

Tulikin oikein hyvää ja syöjien mielestä kelpaa jatkoon.

Aineksia

Tarvitaan:

  • jauhelihaa
  • sipulia
  • paprikaa
  • voita paistamiseen
  • tomaattimurskaa
  • juustoa
  • kermaa (purkin pohja tuli käytettyä, toimii ilmankin ihan hyvin)
  • tortilla wrappeja

Paista jauhelihat, lisää sipulit ja paprikat. Lisää joukkoon tomaattimurska ja kerma. Keitä kastiketta kokoon pari minuuttia.

Ladotaan vuokaan tortillalevyjen kanssa. Aloitetaan ja päätetään kastikkeella. Päälle juustoraastetta.

Uuniin 200 astetta ja n. 20 min.

Nopeaa ja helppoa. Ja vielä ihan hyvän makuista.

Tortillalasse

Vaihekuvia ei tullut, koska kokki ei itse uskonut koko ruokaan 😀

 

Mystinen chili

Sain tyttäreltä vuosi sitten kesällä tuliaisina ns. matkamuistosiemeniä. Paketin päällä oli hurja kuva ja siellä luvattiin olevan Ghost Chilin siemeniä. Mainittiin myös Bhut Jolokia synonyyminä. Niinkuin onkin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Koska kasvin kerrottiin olevan hitaasti alkuun lähtevä niin istutin syksyllä siemenet. Yksi niistä iti. Kasvi kasvoi sisällä ja oli alkuun oikein hyväkuntoinen. Keväällä siihen isku jokin kasvitauti, mutta sain sen selätettyä. Parvekekauden alkaessa se oli jo tosi hyväkuntoinen ja aloitti pian kukinnankin.

Vaan mikä ihmeen chili on kyseessä?

Chili

Se ei vastaa mielestän Bhut Jolokian näköä.

Chili toisesta suunnasta

Se kukkii edelleen kovasti ja tuottaa myös satoa.

Bodeja

Hoidin sitä paljain käsin ja nyt on jo toista päivää hienoinen polte kämmenselissä. Bhut Jolokiasta sanotaankin että sen hoitamisessa kannattaa suojata kädet. Kapasiinia tässä taitaa olla yllinkyllin. Maistamisiin en ole vielä ryhtynyt.

Kypsyy jo

Hiljalleen ovat kysymässä.

Jos joku tunnistaa mikä lajike on kyseessä niin saa mieluusti vinkata. Googlen hauilla ja chili-harrastajien sivujen kautta en ole vielä onnistunut vakuuttumaan lajista lainkaan.

Hedelmät kasvavat oksien alla piilossa, ovat ohuita ja kohtalaisen pitkiä kasvin kokoon nähden. Ja tosiaan jo kasvin hoitaminen saa kädet kirvelemään.

J.K.

Tutkimusten jälkeen on toistaiseksi päädytty siihen että chilini on Pusa Jawla.

Yrttisuola

Kokeilevan keittiön sadonkorjuu kokeiluja.

Parvekepuutarhassa kasvaa lukuisia perusyrttejä. Keräsin niitä litran verran satunnaisilla määrillä.

Yrtit

Mukana on basilikaa, lehtipersiljaa, salviaa, mäkimeiramia, timjamia, minttua, korianteria sekä yksi chili.

Yrtit tehosekoittajaan ja pieneksi – melkein tahnaksi.

Sekaisin

Sekaan raffinoimatonta suolaa 1/2 kiloa – eli kaikki mitä kaapista löytyi.

Lisää sekoittamista, niin suola ja yrtit sekaantuvat hienoksi.

Levitys

Kaikki uunipellille ohueksi kerrokseksi. Laitoin alkuun viimein esiin tuleeseen aurinkoon kuivumaan. Päivän päätteksi siirrän sisälle. Saa kuivua muutaman päivän ja sitten vain purkitetaan. Ja nautitaan.

Kuivaus

Kuivata voi myös uunissa pienellä lämmöllä. Vaan kuivuuhan tuo itekseenkin tai vaikka saunan lauteilla.

Välimaistelua on jo pitänyt tehdä 😀

 

Grillattu katkarapu

Näin kesäisenä päivänä oli kaivettava grilli esiin ja ryhdyttävä grillauspuuhiin. Perinteiset makkarat ja sienet sekä sipulit. Jotakin uutta teki mieli kokeilla ja kaupasta päätyi mukaan isoimpia katkarapuja mitä pakastekaapissa oli.

Sulaneille katkoille sipaisu öljyä ja grilliin.

Dippikastikkeeksi katkoille syntyi jännä soosi.

Ainekset

Voita

Misokeittoa – siis tahnaa

Raastettua inkivääriä

Korianteria

Chiliä – tietenkin itse kasvatettua

(Sitruunatilkka sopisi myös mukaan, samoin valkosipuli… )

Kaikki sekaisin ja valmista tuli. Käytin voin mikrossa, mutta voi sen sulattaa muutenkin.

Valmis dippi

Ja sitten grillissä paistuneet katkat hyppysiin ja dippailemaan 🙂

Katkarapu

Katkarapu ei ole lempiaineksiani, mutta tämä kyllä hurmasi totaalisesti. Ehkä kehitän vielä jotakin omaperäistä myös katkaravuista.

Tämän kokeilun innovaattorina toimi K-keittiö

 

Hirven pyöröpaisti

Liha-aarteistosta poimin esiin hirven pyöröpaistin. Ajattelin laittaa sen pataan muhimaan ja se oli oikein hyvä päätös.

Alkuun palasiksi hieman sipuleita ja porkkanaa.

Makujuurekset

 

Lisäksi tarvittiin se hirvi ja 1 dl punaviiniä, 2 dl vettä, 1 rkl hunajaa, chilipalko sekä rosmariinia ja suolaa.

Freesaus

Öljyssä ja voissa ensin freesausta juureksille. Loput ainekset pataan.

Paisti päälle. Ja lisäksi vielä vesi ja punaviini. 

Sitten vain uuniin miedolle lämmölle n. 125 astetta ja 5-6 tuntia.

Paisti pois padasta ja folioon lepäämään siksi aikaa kun valmistuu lisukkeet.

Siivuiksi

Kaveriksi syntyi juuresmuusia ja kastiketta. Kastike syntyi padan pohjalle kertyneestä nesteestä ja kermasta.

Annos

Hyvää oli ja kaikki meni.

 

 

Chili

Tammikuu on vasta aluillaan, mutta chilikärpänen ei jätä rauhaan.
Siispä oli laitettava siemenet kasvualustalle varttumaan. Kauniit rivit vielä tässä kohden. Yhdeksän lajiketta. Katsottavaksi jää moniko niistä päätyy aikanaan parvekepuutarhaan kypsymään.

Chilit rivissä

Esikasvatan siemenet Oasis-sienen päällä. Juuristo ei takerru ja alusta pysyy puhtaana.

Syyskuussa idätin Bhut Jolokian. Lahjaksi saadussa siemenpussissa luki, että tämä erittäin vahva lajike on hyvin hidas itämään. Niin olikin. Nyt kasvi on jo hyvin kasvanut. Kukkiakin pukkaa jatkuvasti, vaan eihän niistä tässä valossa vielä mitään tule.

Bhut Jolokia

Toivottavasti jaksaa vielä kesälläkin kukkia.

Joulukalat

Joulun pöytä sisälsi joukon vanhoja tuttuja ja perinteen kantamaa tähän päivään.
Kaikki pidämme kaloista, joten niitä tulee kokeiltua. Netin uumenissa on paljon hyviä ohjeita, joita varioimalla saa itselleenkin yllätykseksi maukkaita koostamuksia.
Tässä niistä pari.
Annoskuvia tai ruokapöytäkuvaa niistä ei ole, herkut kaikkosivat ennenkuin muisti ajatella reseptien talteen laittamista 😀

Thaikkusilli

sillifileetä (perinteisiä tai kevytsuolattua)
Liota tarvittaessa muutamia tunteja

Liemi

6 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä siivutettuna
2 kpl itsekasvatettua chiliä
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
6 kpl kaffirlimetinlehteä
korianteria reilusti

Keitä liemi ja anna jäähtyä.

Thaikkusilli

Lisää jäähtyneeseen liemeen siivutetut sillipalaset, muutama korianterin varsi ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 vrk

Siivutettu silli

Tarjoiluastiaan pinnalle silputtua koriantaria.

Silli meni yhdellä syöntikerralla. Hyvää lientä jäi, joten joulupöydän raakakypsytettyä siikapaloja päätyi liemeen aterian jälkeen. Hyvän maustuivat nekin joulupäiväksi. Aivan loistava liemi, jos pitää aasialaistyylisestä makumaailmasta.

Rapuahvenet

Toinen kokeilu oli rapusilakat, joista silakoiden puutteen vuoksi tuli rapuahvenet.
Käymissäni kaupoissa ei missään myyty joulun alla sen paremmin tuoreita kuin pakastettujakaan silakoita. Otin sitten pakastettua ahvenfilettä tähän kokeiluun.

Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

ahvenfileitä 5 kpl

1 purkki ravunpyrstöjä suolaliemessä
150 g ranskankermaa
1 dl sitruunamajoneesia
3 kpl valkosipulinkynsi
tilli- ja persiljasilppua
1 puristettu lime
1/2 tl suolaa

Tilliä ja persiljaa

Ainekset

Tässä ohjeessa lientä ei keitetä, sekoittaminen riittää.

Alkuun jäiset ahvenet sulamaan liemeen muutamiksi tunneiksi.

Ahvenet

Lionnan jälkeen sekoitetaan loput ainekset ja viipaloidaan ahvenet annospaloiksi.

Sekoitetaan joukkoon tilli- ja persiljasilppua.

Sekoitetaan ranskankerma, majoneesi ja lime sekä halutut mausteet.

Kastike

Purkitetaan ja laitetaan tekeytymään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Valmis

Sitten ei muuta kuin nautitaan 🙂

Joulupöytä

Kumpikin ohje päätyy jatkotyöstämiseen.
Innoittajat täällä: Thaikkusilli ja Rapuahvenet

Ragukastike karitsan jauhelihasta

Kokeilevassa keittiössä tänään käsittelyssä karitsan jauheliha. Selaisin monia reseptejä, mutta päädyin Krista Niiniharjun ragu-reseptin variointiin.
Tomaattia ja tuoretta chiliä löytyi vielä parvekepuutarhasta, vaikka marraskuuta jo eletään. Niitä hyödyntäen syntyi yllättävän maukas kastike. Lisukkeeksi laitoin nuudeleita, vaikka porkkanoiden vuoksi ruoka oli ihan sellaisenaan sopiva syötävä

Paahdetut tomaatit ja chilit:
tomaattia
kokonaisia chilejä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kastike:
iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
oliiviöljyä
400 g karitsan jauhelihaa
3 dl vettä
Mutti tomaattipyre purkki
valkoviinietikkaa
tuoretta chiliä
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia

Tee ensin tomaait valmiiksi. Uuni 200 astetta. Puolita kirsikkatomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunin ylätasolla noin 20 min.

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanaa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää jauheliha ja jatka paistamista.
Lisää joukkoon loput ainekset. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää tuore, hienonnettu timjami sekä rosmariini ja hauduta vielä hetki.
Lisää kastikkeen päälle uunissa paahdetut tomaatit.
Tarjoa lisänä vaikka nuudelia, perunaa tai riisiä oman mieltymyksen mukaan.

Raku

Punajuuri-hirvipallerot

Tänään oli käyttövuorossa aikaisemmin jääkaappiin päätyneet punajuuret. Jostain syystä ei ole ollut aikaa ja jaksamista niihin perehtymiseen. Tänään oli käytössä ainakin aikaa.

Käsittelyyn pääsi seuraavat punnitut ainekset:

Punajuuret, raakaraasteena 700g
Sipulit, kelta- ja punasipulia 235g
Valkosipulia 20g
Itsekasvatettua chiliä 3g 🙂
Hirven jauheliha 700g
Rotunaudan jauhelihaa 350g
Suola 9g
Mustapippuria
Kaksi kananmunaa
Kermaa 1dl (olisi voinut laittaa koko purkin)
Paistamiseen voita 100g

Ensiksi kuorin punajuuret ja raastoin ihan käsipelillä

Perusaines

Sipulien ja chilin pikkomiseen käytin moottorivoimaa

Sipulit

Yhdistin edelliset ja vähitellen lisäsin jauhelihaa mukaan.

Samaan sammioon

Lopuksi mukaan mausteet ja kananmunat sekä kerma.

Taikina

Otin esille kaikki mahdolliset paistinpannut, koska taikinaa tuli aika paljon.

Paistohommia

Pihveistä tuli aika pieniä. Paistoin miedolla lämmöllä, koska raaste oli raakaa.

Ei kun syömään

Iso keko tulikin 🙂

Energiatiedot koko satsista Yazion mukaan:

Energia

Page 1 of 3

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi