Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: chili Page 1 of 4

Täytetyt chilit

Tänään oli sadonkorjuupäivä.
Parvekepuutarhassa on kasvanut kesän Jamaican Bell sekä Cream Fantacy chilejä. Melko paprikoita ne ovat, vaikka chilinä myydään. Poimin valmistuneet talteen ja päätin tehdä niistä ruokaa täytettyjen paprikoiden tapaan. Jauhelihaa ja juustoa sisään ja uuniin.

Siemenistä puhdistettuja chilin kuoria

Puhdistin podit ja poistin siemenet ja kannat.

Tyhjät kuoret kattilassa kuumassa vedessä

Kiehautin koko satsin kattilassa. Olivat ohutkuorisia verrattuna paprikoihin niin olivat vain hetken poreilemassa.

Jauhelihataikina kulhossa

Tein jauhelihan taikinaksi. Eli sika-nautaa, kuivasipulia, rouhittua paprikaa, mustapippuria ja suolaa sekä vajaa purkillinen kermaa. Tein taikinasta myös toiseen ruokaan kaksi pihviä. Loput paistoin murusiksi täytettyjä chilejä varten.

Jauhelihalla täytetyt kuoret

Täytin hieman pehmenneet kuoret paistetulla jauhelihalla. Yllättävän paljon niihin sai uppoamaan, vaikka eivät olleet juuri suupalaa isompia.

Juustoraasteella peitetyt kuoret

Juustoraastetta reilusti päälle ja lopuksi vielä hatut kaikille chileille. Koko komeus uuniin n. 170 asteeseen puoleksi tunniksi.

Uunista tullut valmis ruoka vuokassa

Muutama kirsikkatomaatti pääsi mukaan. Chilien hatut ovat osuneet melkein kohdilleen 😀

Valmis annos lautasella. Täytettyjä chilejä ja uunipaahdettua tomaattia

Hyvää tuli ja oli varmasti riittävästi.

Tulinen lisuke

Olen kaivannut hyvää ohjetta pienelle lisukkeelle, joka antaisi pikanttia lisää ruokaan kuin ruokaan. Chiliä syövät toki muutkin, mutta taidan olla kuitenkin eri levelillä muiden kanssa ja toleranssi noussut korkeammalle.

Tämä ohje ihan sellaisenaan ei sovi herkille. Chilin voi muuttaa miedompaan, jolloin varmasti käy kaikkien makuun.

Käytössä oli

  • Puolikas kaali
  • Kolme varsisellerin oksaa
  • Kaksi sipulia
  • Inkivääriä
  • Kaksi porkkanaa
  • Muutama oksa sitruunatimjamia
  • Kaksi Moruga Chocolate chiliä
  • Pari desilitraa vettä
  • Vajaa purkki kermaa tai kookoskermaa
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua
  • Tuoretta korianteria
  • Hunajaa kukkurallinen ruokalusikallinen
  • Suolaa

 

Moruga Chocolate chili leikkuulaudalla, osa jo pilkottu

Käsin ei kannata koskea

Osasin varoa kyseistä chiliä, mutta en tarpeeksi. En koskenut käsin niihin ollenkaan, mutta kädet kihelmöivät silti. Eli ne hanskat vielä mukaan, vaikka pysyisikin etäämmällä.

Ainekset pilkottuna kulhossa. Chili päällimmäisenä

Ainekset valmiina

Wokkipannu tulille ja sinne reilusti oliiviöljyä. Kuullotusta pienissä erissä muutaman minuutin. Höyryjä ei kannata haistella ja muutenkin voi olla hyvä että keittiö on hyvin tuuletettu 😀

Kaalit laskevat nopeasti ja ja voi lisätä vähän vettä. Annetaan hautua, välillä käännellen. Lisätään kerma, lime, hunaja ja suola. Nyt voi jo vähän maistella ja säätää maustamista itselle sopivaan suuntaan.

Wokkipannussa hautuvat kaikki ainekset, korianteria päällä

Wokkipannu sopii tähän hyvin

Mukaan vielä tuoretta korianteria. Annetaan hautua tunnin tai kaksi. Tuli oikein passeli lisuke. Laitan sitä pienempiin annosrasioihin ja pakastimeen. On sitten hyvä ottaa omaan tarpeeseen valmiiksi tehtyä kaalilisuketta.

Borssi 2

Laitetaanpa uudempi ja testattu ohje myös tänne.

Tänään mentiin näin 🙂

Ainekset

voi-oliiviöljy-seosta kuullottamiseen
¼ osa kaalia
4 keskikokoista sipulia
300g juuriselleriä
1,5 kg punajuuria
1 valkosipuli

2 chiliä
1/4 juuriselleriä
4 rkl tomaattipyreetä
luulientä tai kasvis- tai lihalientä kuutiosta
tuoretta sitruunatimjamia, muutama oksa
4 laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
1dl  valkoviinietikkaa
paistettua/paahdettua pekonia ja smetanaa tarjoiluun

Pilkotut juurekset kulhossa

Pilkotut juurekset

Pilkoin kaikki ainekset pieniksi siivuiksi.

Selleri, sipuli ja chilit pienittynä kulhossa

Juurekset

Kuullotus voi/öljy seoksessa pienissä osissa ja kattilaan muhimaan luuliemen kanssa. Lisäsin vettä sen verran että juurekset juuri ja juuri peittyvät.

Juureksia voi-öljy seoksessa kuullottumassa kattilassa

Kuullotusta

Saavat muhia ainakin pari tuntia poreillen. Oman kokemuksen mukaa borssi vaan paranee ajan kanssa. Ja myös pakastamisen jälkeen, sillä tätä tulee tehtyä aina kerralla paljon.

Kaikki ainekset kattilassa muhimassa

Annetaan muhia

Käytössä tälle satsille on 4 litran kattila.

Pekoni paistumassa pannulla

Paistumassa

Pekonin paahdoin pannulla murusina. Osan muruista lisäsin kattilaan. Osa jäi koristeeksi smetanan kanssa tarjoiluun.

Ja hyvää tuli 🙂

Annos lautasella, borssin päällä pekonimuruja ja smetanaa

Annos

 

Lohta korianteritäytteellä

Tänään pääsi käsittelyyn lohifile. Tuttuun tapaan siitä osa graaviksi ja lopusta päivän apetta. Kalaohjeita saa aina etsiä, koska se oma repertuaari on helposti pannulla paistaminen. Ja hyvää toki sekin on aina. Nyt kaipasi jotakin muuta kokeiluun.

Selasin netin ihmeellisessä maailmassa erilaisia chermoulalla maustettuja kaloja. Jo itse sana oli uusi, niin eikähän tästä uutta twistiä saa myös kotikeittiöön 😉 Kaikkia aineksia en kotoa löytänyt, joten mukaelma on taas tämäkin.

Näin sen tänään tein.

Tarvikkeet täytteeseen:

  • Tuoretta korianteria
  • Tuoretta lehtipersiljaa
  • Valkosipulin kynsiä (3kpl)
  • Lemon Drop chili
  • Jamaican Bell (käytännössä paprikaa)
  • Oliiviöljyä
  • Sitruunamehua
  • Merisuolaa
  • Paprikarouhetta

Tarvikkeet silppuriin ja surrur

Vihanneksia ja mausteita silppurissa

Ainekset silppuriin

Silppusin ja maistelin. Ehkä olisi vielä voinut tehdä enemmän tahnamaisen. Nyt jäi hieman karkeasksi.

Silputtu täyte lusikassa

Tämmöistä tuli

Lohipalat leikkasin vähän medaljonkien tapaan, mutta niin että viilto ei ulottunut päästä päähän vaan loi taskun kalan päälle.

Kalat uunivalmiina vuokassa

Kalat uunivalmiina vuokassa

Täytettä taskuun niin paljon kuin haluaa. Päälle ripottelin vielä suolaa kalalle. Paistoin uunissa n. 175 asteessa puolisen tuntia.

Samassa uunissa oli jo valmistumassa myös hunajapaahdetut punajuuret. Kuorin punajuuret, lohkoin pienemmiksi. Lisäsin pilkottua valkosipulia, öljyä ja hunajaa. Sekoitin kaikki keskenään. Vuokaan vielä pari Koskenlaskijajuustolla täytettyä chiliä.

Lohkotut punajuuret ja kaksi täytettyä chiliä uunivuokassa

Lisukkeet

Punajuurten kokonaispaisto aika oli tunnin verran. Ja siis yhdessä kalan kanssa puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvältä maistui 🙂

Karamellisoitu jalapeno

Päivän kokeiluun meni makeaan etikkaliemeen säilötty jalapeno. Täysin kokeilu, mutta muistiin siltä varalta että osoittautuu käyttökelpoiseksi.

Olen selaillut erilaisia reseptejä pöytämausteeksi sopivaan chiliin. Satoa vielä tulee parvekepuutarhasta, joten mikä on kokeillessa.

Tarvitsin kahteen pieneen purkkiin:

  • Jalapenoja
  • Viinietikkaa 2 dl
  • Hunajaa reilu dl
  • Vettä reilu dl
  • Kurkumaa, teelusikallinen
  • Valkosipulia kynsi/purkki viipaloituna

Valkosipulia en ole aikaisempiin kokeiluihin käyttänyt.

Jalapenot sopiviksi siivuiksi. Jätin ne siemenet, mitkä eivät leikellessä irronneet.

Siivutettuja jalapenoja leikkuulaudalla

Siivutetaan

Kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehautus, tai taisi ne kiehua muutaman minuutin kun askartelin jalapenoja purkkiin.

Kattila jossa keltaista lientä

Liemi muuttui keltaiseksi kurkumasta

Purkit piripintaan lientä. Odottelin että mahdollsimman iso osa kuplista tuli pintaan.

Jalapenopurkki täynnä lientä

Piripintaan

Purkit keittelin vedessä. Ja sitten onneton minä pudotti myös kannet sinne. Kansissa oli muoviosia mukana, joten se eivät nyt sitten enää toimi. Käytin vaihtoehtoisena sulkijana muovipussia ja kuminauhaa. Riittää hyvin kokeiluun, jota maistellaan jo muutamien päivien päästä. Pidempää säilyttämistä ajatellen on sitten oltava tarkempi kansien kanssa.

Säilykepurkki jonka kantena muovipussi

Liemi värjää myös tuotteet 🙂

Moruga Schocolate kokeiluun – kalaa ja katkarapuja

Olen kasvatellut ensimmäistä todella tulista chiliä Moruga Chocolatea tänä kesänä. Mietinnässä on ollut, voiko sitä käyttää kotikeittiössä ruuanlaitossa vai kasvatanko vain kokeillakseni kuinka tuottaa hedelmää. Ensimmäiset podit ovat kypsyneet. Ja pitihän sitä kokeilla jotakin tiiviisti ohjetta seuraten. Tai ainakin tiiviisti mukaellen kuinka tässä taas kävi.

 

Keittokirja jossa ohjesivu avoinna

Red Hot Chili – kokkaa chilisti keittokirja

Tutkin monia ohjeita netistä ja hallussani olevista opuksista. Tähän voisi löytyä aineksia sopivasti. Siispä tutkimaan kaappeja.

Mausteita, öljyä ja yrttejä pöydällä

Moruga Schocolate sai ympärilleen sopivasti tarvikkeita

Tarvitaan:

  • Kalaa, tänään käytössä siika
  • Katkarapuja pakastimesta
  • Voita
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua purkista
  • Punaviinietikkaa
  • Sipulia 2kpl
  • Valkosipulia 4-5 kynttä
  • Mutti tomaattimurskapurkki
  • Valkosipulia
  • Tuoretta sitruunatimjamia
  • Laakerinlehtiä
  • Limetin lehtiä
  • Itse keitettyä kalalientä (käy siis myös muu kalaliemi)
  • Paprikajauhetta
  • Tuoretta paprikaa
  • Suolaa
  • Kanelia
  • Oreganoa
  • 1 kpl Moruga Schokolate Chili

Ensiksi tein marinadin kalalle ja katkaravuille.

Marinadiin pilkoin sipulia, valkosipulia, sitruunatimjamia sekä käytössä olevaa chiliä n. 1/3 osa. Lisäsin mukaan oliiviöljyä, punaviinietikkaa, limen mehua, kanelia, kuivattua oreganoa ja lusikallinen hunajaa. Marinadi sekaisin ja kalapalat sekä katkaravut sekaan. Huppu päälle ja jääkaappiin reiluksi tunniksi.

Marinadia jossa kalapaloja ja katkarapuja

Marinadissa

Marinoitumisen aikana tein kastikkeen pohjan valmiiksi. Ensiksi sipulit pieneksi ja muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Kun sipulit vaikuttavat lähteneet kypsymään lisäsin sekaan Mutti-tomaattimurskaa.

Kastikkeen keittämistä kattilassa

Kastike valmistuu

Kastikekeseen meni myös samoja mausteita kuin marinadiin eli sitruunatimjamia, limenmehun ja laakerinlehdet jne. Pohja sai muhia liedellä n. 10 min.

Lisäsin mukaan kalaliemen ja pilkotun chilin.

Chilin kanta ja kiinnikkeet

Kokonainen meni

Chilistä jäi laittamatta kiinnikkeet ja siemenet. Jätin kastikkeen muhimaan n. tunniksi.

Pilkotut paprikat ja kalat lisättynä kastikkeeseen

Pilkotut paprikat ja kalat sekaan

Makua tarkastelin koko keittämisen ajan. Ei ollut hyökkäävää missään kohti. Sekaan kalat ja pilkotut paprikat. Lisäsin myös marinadia mukaan, joka toi tullessaan makean twistin kastikkeeseen.

Lautasella annos kastiketta ja riisiä

Annos

Annoksesta ei tullut niin tulinen kuin odotin chilin kuvauksista ja raakamaisteluista päätellen. Makukirjo oli oikein hyvä ja kalan sekä katkaravun ominaiset maut löytyivät kokonaisuudesta.

 

 

BBQ kastike

Valmistin pidemmän kaavan mukaan ribsejä. Pitihän siihen saada mukaan myös omatekemä BBQ kastike.

Tuli sen verran maukasta, että laitetaan päivän kokoomateos muistiin.

Maustepusseja ja pulloja päydällä

Katsotaan mitä on käytettävissä

Ensin kaappien penkomista. Tänään löytyi seuraavia

7dl Pepsi Maxia

1 dl sokeria, ruokosokeriahan se olisi pitänyt olla, mutta ei löytynyt kaapista

1 dl punaviinietikkaa

Mutti-purkki chilimaustettua tomaattimurskaa

4 rkl savuista grillauskastiketta

4 rkl soijaa

2 tähtianista

loraus ketsuppia

1-2 rkl chiliöljyä

½ tl juustokuminaa

3 rlk Poppamiehen RUB maustetta

n. 3 rkl siirappia

3 tl savusuolaa

 

Kaikki kattilaan ja porisemaan pariksi tunniksi. Hämmennellään välillä.

Kastikeainekset kattilassa

Annetaan muhia

Kastike valmistuu kuin itsestään.

Kokki hämmästyi taas itsekin maukkaasta keitoksestaan. Miksihän tätä ei ole tullut tehdyksi aikaisemmin?

Ruokapöydällä etualalla lautasellinen ribsejä taustalla kastikekuppi ja astioita

Valmista tuli

Lämmin päivä houkutteli ulos syömään. Ribsit valmistuivat uunissa.

Kastikeastia pöydällä

Kastiketta

Ribsien lisukkeina oli lanttutikkuja ja salaattia.

Kastiketta jäi vielä seuraavallekin kerralle. Säilyy jääkaapissa hyvinkin 2-3 viikkoa.

Pullollinen kastiketta

Pullollinen kastiketta

Kurkumakanaa

Päivän tarvikkeet

Kookosmaitopurkki, sipili, inkivääri ja valkosipuli leikkuulaudalla

Aineksia

  • Kaksi broilerin fileetä
  • Voita
  • Öljyä
  • Bataatti
  • Sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Puolikas parsakaalia
  • Sitruunaruohoa
  • 1 jalapeno
  • Limen  lehtiä
  • Limen mehua
  • Inkivääriä
  • Kookosmaitoa
  • Kalakastiketta
  • Kurkumaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Broilerin leikkasin pieniksi paloiksi. ja paistoin palaset voi-öljyseoksessa.

Pilkotut kasteikeainekset lautasella

Kaikki pieneksi

Lisäsin pannulle pieneksi leikatut sipulit ja muut tuoreet mausteet.

 

Paistinpannulla kanat ja sipulit

Pannulle kuullottumaan

Lopuksi kookosmaito, loput mausteet, kalakastikeen ja kuivatut limen lehdet. Saivat hautua 15 min.

Kookosmaito lisättynä pannulle

Kookosmaito lisättynä pannulle

Pilkotut bataatit ja parsakaalin esikeitin lähes kypsiksi. Siirsin ne vuokaan ja kaadoin päälle broilerkastikkeen.

Uunivuokassa bataatit, parsakaali ja kastike

Kaikki vuokaan

Koko komeus uuniin 175 astetta ja puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvää tuli taas.

Chilien istutusta

Taimisto on päässyt siihen vaiheeseen, että on jo aika purkittaa parempiin olosuhteisiin.

Tänä vuonna en saa omiani varmaan ollenkaan ulos kasvamaan. Pitää kokeilla sisäkasvatusta. Taloon on tulossa parvekeremontti joka huputtaa talon parhaan kasvukauden ajaksi. Toiveessa kuitenkin että alku tai loppukesästä voisi saada kasveja myös lasitetulle parvekkeelle. Katsoo nyt miten käy.

Hankin viime syksynä kaksi isoa Rato- altakastelu laatikkoa

Niistä toinen pääsee käyttöön.

Kasvulaatikko jossa multaa

Multaa laatikkoon

Pohjalle reilu kerros ruukkusoraa ja päälle puutarhalta haettua multaa.

Mullan sekoittamista käsin

Multa sekaisin

Multaa, vermikuliittia ja perliittiä. Tässä vaiheessa huomasin että hankkimani multa on aromisoitu kanankakalla. Se on hyvä lannoite näin sisäkasvatukseen. Olkaa te tarkempia 😀

Taimet istutettuna kasvualtaaseen

Valmis

Tuohon mahtuu hyvin neljä tainta. Ehkä mahtuvat siinä myös kasvamaan koko kasvukautensa.

Taimia on ollut paljon. Onneksi saan lapsille adoptoitua osan.

Paljon ruukkuja pöydällä

Ruukkuja riittää

Isommat ruskeat lähtevät avarammille kasvupaikoille. Kaikki loput jäävät yrittämään sisätiloihin.

Moruga Chokolate chili lähikuvassa

Moruga Chocolate

Moruga chocolate on tämän kesän yksi uusista kokemuksista. Mielenkiinnolla odotan kasvukautta.

 

Chilit 2021

Kerään tähän chilivuoden kuulumisia. Ei siis ruokaohjeita vaan kasvun edistymistä.

Tuholaisen metsästyksessä on mennyt päivä. Olisikohan se tässä. Epäilen vihannespunkkia.

Mikroskooppikuva vihannespunkista jonka vierellä munia

Voihan punkki ja punkin munat

Chilit ovat siirtyneet ulos

Parvekelaatikko jossa chilikasveja kasvamassa

Chilit uudessa kasvupaikassa

Chilin lehti jossa vaurioita ja lehtivihreää on syöty

Chilin lehti jossa vaurioita ja lehtivihreää on syöty

 

Kurkun taimi

Kurkku varttuu rauhalliseen tahtiin

 

Pian pääsee maistiaisille

Chilikasvi jossa kaksi vihreää podia

Maistiaisia

Kurkkukin on jo hyvässä vauhdissa

Kurkun taimi sirkkalehdillä

Kurkku kasvaa

 

Hyvin kasvavat ja ensimmäiset hedelmätkin työn alla

Chili jossa pieni podi kasvamassa

Hedelmää pukkaa

 

Chilejä purkeissa

Purkeissa hyvää kasvua

Ensimmäiset kasvatit ovat päässeet loppusijoituspurkkiinsa. Näillä mennään tänä vuonna.

Chilikasvi valkoisessa altakastelupurkissa

Tunnistamaton lajike

 

Kolme chiliä jotka ovat valkoisissa altakasteluruukuissaan

Kavereiden kanssa

Jalapenon kukka

Jalapeno aloitti kukinnan

Kaikkii chilit eivät mahdu omaan kasvatustilaan tänä vuonna. Siispä adoptoimaan osa.

Ensimmäiset ovat päässeet uuteen kotiin odottamaan parvekekautta.

Chilintaimia sisältäviä kukkaruukkuja ikkunalaudalla

Adoptiochilit

 

Neljä kuva chilin podeista

Podit kasvavat kovaa kyytiä

Inkiväärishotti talven piristäjänä

Olen talvikauden nauttinut joka aamu kipakan inkiväärishotin kahvin kaverina. Juomaan on melkein jäänyt koukkuun ja on tosi outoa aloittaa aamua ilman juomaa.

Shottipohjasta olen tehnyt myös maistuvaa inkivääriolutta saunajuomaksi. Sekaan vain porevettä ja sopivasti shottia. Raikas juoma on valmis 🙂

Shottiliemestä on siis moneksi.

Tänään oli taas aika laittaa uudet liemet keittymään.

Ainekset tänään:

Sitruunat, chili ja inkivääri lautasella. Hunajapurkki lautasen ulkopuolella

Päivän ainekset

Neljä sitruunaa

Iso luomuinkivääri – joo, oli iso. Usein vastaan tulee melko pieniä tapauksia luomuna.

Chili, ihan omasta kasvattamosta

Hunajaa

Vettä

Panimokäytössä on neljän litran kattila.

Siivutetut sitruunat, inkivääri ja chili

Ainekset siivuiksi ja kattilaan

Ainekset siivuiksi ja kattilaan. Sitruunat kuorin rouheasti. Inkiväärin vain huuhtelin hyvin. Chilin halkaisin.

Vettä niin paljon kuin kattilaan mahtuu.

Kattila joka kiehuu

Annetaan muhia

Kiehutetaan ja muhitetaan tunti pari, miten nyt aikaa on.

Keitos siivilöidään ja palautetaan kattilaan. Sekaan hunajaa maun mukaan. Minulla tuohon määrään menee noin puolikas purkki tänään käytössä olevasta. Kuumennus ja ehkä kiehautus. Eli hunaja kun on hyvin sulanut tuotokseen niin valmista on. Makua voi tarkistaa tässä kohden omaan suuhun sopivaksi.

Kolme litran pakastuspulloa ja purkki hunajaa

Loppufixsausta vaille

Jäähdytän ja pullotan litran pakastuspulloihin. Yksi pullo käyttöön ja jääkaappiin. Loput pakastimeen odottamaan vuoroaan. Tämä satsi riittää minulla shotteina noi puolitoista kuukautta.

Iittalan pikari jossa inkiväärijuomaa

Shotti

Ja ei kun nauttimaan!

Yrttinen salsa

Puutarhan satoa askartelin talteen tänään. Minttua on koko kesän ollut yli tarpeen. Keräsin siitä lähes kaiken ja laitoin kuivamaan. Kuivuneista jotakin myöhemmin.

Mintun lehtiä

Mintun lehtiä

Tänään vuorossa jonkinsortin chutney puutarhan yrteistä.

  • Minttua iso kourallinen
  • Korianteria iso kourallinen
  • Inkivääriä n. kolmen sentin pala
  • Sitruunamehua (tuore tai purkista)
  • Ripaus sokeria maun mukaan
  • Hippunen suolaa maun mukaan
  • Chiliä maun mukaan, tänään Lemon Drop

Inkiväärin raastoin, chilin halkaisin ja poistin siemenet. Kaikki ainekset mausteineen sauvasekoittimeen.

Inkivääriä, chiliä ja sitruunamehua tarvikkeina pöydällä

Tarvikkeita

Surauttelin mahdollisimman pieneksi. Maistelua ja maun tarkistusta.

Ainekset tehosekoittajassa

Surrur

Lopuksi purkkeihin. Säilyy muutamia päiviä hyvänä jääkaapissa. Pari osaa laitoin pieniin purkkeihin ja pakastin tulevia syksyisiä liharuokia ajatellen.

Valmis salsa pienessä purkissa

Purkissa

Jos pakastat lasipurkkiin, niin älä laita kantta tiiviisti kiinni! Pakastaa voi myös jääpalakuutioiksi. Monia asioita olen viime aikoina pakastanut niin, ja siirtänyt sitten pakastusrasiaan, josta on helppo ottaa käyttöön.

Täytetyt chilit

Kokeilussa tänään täytetyt chilit. Joskus olen ravintolassa tilannut vastaavia, jotka ovat olleet oikein maukkaita. Ei polttavan tulista, mutta timmiä silti. Nyt on aika kokeilla onnistuuko itse saamaan maukkaita uunichilejä.

Näitä tarvitaan:

  • chilejä
  • tuorejuustoa
  • katkarapuja
  • korianteria
  • limen mehua
  • öljyä
  • emmentaljuustoraastetta

Alkuun valitsin isoimmat lajikkeet käsittelyyn.

Isoja chilejä pöydällä

Chilit

Jalapenot soveltuvat oikein hyvin. Lisäksi mukaan pääsivät Lemon Drop ja Aji Cristal sekä tunnistamaton tuliaischili. Muutama pieni Habanero Orange piti laittaa kokeiluun.
Halkaistut ja puhdistetut jalapenot pöydällä

Halkaistut ja puhdistetut

Esikäsittelyssä siemenet pois ja mahdolliset valkoiset kiinnikkeet, jotka ovat niitä voimakkaimpia osia. Muista suojata kädet käsitellessäsi chilejä!

Halkaistut chilit paistinpannulla

Pannulla

Kypsytin halkaistuja chilejä öljyssä muutamia minuutteja. Palkoja kannattaa käännellä välillä niin kypsyminen on tasaisempaa. Chilien kypsyessä voi valmistaa niille sopivan täytteen.

Chilien täyteaineksia, tuorejuustoa ja katkarapuja leikkuulaudalla

Täytteen ainekset

Haluamasi tuorejuusto sopii ihan sinällään täytteeksi. Tälläkertaa laitoin isompiin mukaan myös katkarapu-korianteri-lime sekoitusta tuorejuuston kanssa.
Jos olisi ollut isompi satsi kyseessä niin täytetahnan olisi voinut tehdä koneellisesti. Nyt vaan rouheasti veitsellä vähän pilkkoen 😀
Täytettyjä chileja uunivuokassa

Uunivuokassa

Palkojen pohjalle ja päälle laitoin emmentalraastetta vähän.

Uunivuokan päällimmäisenä juustoraastetta

Valmis uuniin

Ja sitten ei kun uuniin grillivastuksen alle siksi aikaa että juusto sulaa.

Valmiit täytetyt chilut uunista tulleena

Valmista tuli

Hyvin toimi lisukkeena 🙂

Chiliannos lautasella, lihalisäke taustalla

Annos

Säilötyt chilit

Vuoden chili-sato on runsas. Yleensä kuivaan tai pakastan chilit. Nyt on hyvä mahdollisuus kokeilla jotakin ennen kokeilematonta. Selasin useita chilin säilöntäohjeita ja muokkasin tietysti taas oman version niistä aineksista mitä löysin.

Ensiksi chilisato talteen parvekkeelta. Huuhtelin chilit hyvin.

Seuraavaksi paloittelin siivuiksi koko sadon. Näin jälkikäteen voin sitten opastaa, että laittakaa nyt hyvät ihmiset ne hanskat käsiin kun käsittelette chilejä 😀

Chilipalkoja leikattuna renkaiksi

Paloitetuja chilejä

Nyt meinaan polttelee niin käsiä kuin kaikkia niitä kohtia joihin on niillä käsillä koskettanut.

Olen säästänyt oliivipurkin tätä varten. Laitoin purkin isoon kattilaan ja vettä täyteen. Keitin purkkia ja kantta n. 5 min.

Keittämisen aikana valmistin säilöntäliemen tällä kertaa näin:

2 dl vettä
reilu 1 dl valkoviinietikkaa ja tavallista sekaisin
ruokalusikallinen sokeria
vajaa 1 tl merisuolaa
loraus sitruunamehua pullosta

Liemen ainekset kattilaan ja kiehumaan sekin hetkeksi.

Kun purkki oli tarpeeksi kiehunut, tyhjensin kattilasta enimmät vedet pois, jotta sain purkin tyhjennettyä. Jätin kattilan pohjalle vielä kuumaa vettä ja purkki sinne vielä pystyyn.

Lasipurkki kattilassa, jossa on kuumaa vettä

Purkki kattilassa

Lusikalla ensin chilipalat purkkin ja kiehuvaa mausteliemeä täyteen.

Lasipurkki täynnä chiliä ja säilöntälientä

Chilit liemessä

Metallikorkin alle laitoin muovikelmua ja korkki tiukasti kiinni. Annetaan jäähtyä ja sitten kylmään odottamaan pari kuukautta. Tekemäni mausteliemi meni tuohon purkkiin kokonaan. Hieman tiiviimminkin olisi voinut chilit latoa.

Palataan sitten jakamaan kommentteja mausta.

Page 1 of 4

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi