Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: chili Page 1 of 3

Kurkumakanaa

Päivän tarvikkeet

Kookosmaitopurkki, sipili, inkivääri ja valkosipuli leikkuulaudalla

Aineksia

  • Kaksi broilerin fileetä
  • Voita
  • Öljyä
  • Bataatti
  • Sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Puolikas parsakaalia
  • Sitruunaruohoa
  • 1 jalapeno
  • Limen  lehtiä
  • Limen mehua
  • Inkivääriä
  • Kookosmaitoa
  • Kalakastiketta
  • Kurkumaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Broilerin leikkasin pieniksi paloiksi. ja paistoin palaset voi-öljyseoksessa.

Pilkotut kasteikeainekset lautasella

Kaikki pieneksi

Lisäsin pannulle pieneksi leikatut sipulit ja muut tuoreet mausteet.

 

Paistinpannulla kanat ja sipulit

Pannulle kuullottumaan

Lopuksi kookosmaito, loput mausteet, kalakastikeen ja kuivatut limen lehdet. Saivat hautua 15 min.

Kookosmaito lisättynä pannulle

Kookosmaito lisättynä pannulle

Pilkotut bataatit ja parsakaalin esikeitin lähes kypsiksi. Siirsin ne vuokaan ja kaadoin päälle broilerkastikkeen.

Uunivuokassa bataatit, parsakaali ja kastike

Kaikki vuokaan

Koko komeus uuniin 175 astetta ja puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvää tuli taas.

Chilien istutusta

Taimisto on päässyt siihen vaiheeseen, että on jo aika purkittaa parempiin olosuhteisiin.

Tänä vuonna en saa omiani varmaan ollenkaan ulos kasvamaan. Pitää kokeilla sisäkasvatusta. Taloon on tulossa parvekeremontti joka huputtaa talon parhaan kasvukauden ajaksi. Toiveessa kuitenkin että alku tai loppukesästä voisi saada kasveja myös lasitetulle parvekkeelle. Katsoo nyt miten käy.

Hankin viime syksynä kaksi isoa Rato- altakastelu laatikkoa

Niistä toinen pääsee käyttöön.

Kasvulaatikko jossa multaa

Multaa laatikkoon

Pohjalle reilu kerros ruukkusoraa ja päälle puutarhalta haettua multaa.

Mullan sekoittamista käsin

Multa sekaisin

Multaa, vermikuliittia ja perliittiä. Tässä vaiheessa huomasin että hankkimani multa on aromisoitu kanankakalla. Se on hyvä lannoite näin sisäkasvatukseen. Olkaa te tarkempia 😀

Taimet istutettuna kasvualtaaseen

Valmis

Tuohon mahtuu hyvin neljä tainta. Ehkä mahtuvat siinä myös kasvamaan koko kasvukautensa.

Taimia on ollut paljon. Onneksi saan lapsille adoptoitua osan.

Paljon ruukkuja pöydällä

Ruukkuja riittää

Isommat ruskeat lähtevät avarammille kasvupaikoille. Kaikki loput jäävät yrittämään sisätiloihin.

Moruga Chokolate chili lähikuvassa

Moruga Chocolate

Moruga chocolate on tämän kesän yksi uusista kokemuksista. Mielenkiinnolla odotan kasvukautta.

 

Chilit 2021

Kerään tähän chilivuoden kuulumisia. Ei siis ruokaohjeita vaan kasvun edistymistä.

Pian pääsee maistiaisille

Chilikasvi jossa kaksi vihreää podia

Maistiaisia

Kurkkukin on jo hyvässä vauhdissa

Kurkun taimi sirkkalehdillä

Kurkku kasvaa

 

Hyvin kasvavat ja ensimmäiset hedelmätkin työn alla

Chili jossa pieni podi kasvamassa

Hedelmää pukkaa

 

Chilejä purkeissa

Purkeissa hyvää kasvua

Ensimmäiset kasvatit ovat päässeet loppusijoituspurkkiinsa. Näillä mennään tänä vuonna.

Chilikasvi valkoisessa altakastelupurkissa

Tunnistamaton lajike

 

Kolme chiliä jotka ovat valkoisissa altakasteluruukuissaan

Kavereiden kanssa

Jalapenon kukka

Jalapeno aloitti kukinnan

Kaikkii chilit eivät mahdu omaan kasvatustilaan tänä vuonna. Siispä adoptoimaan osa.

Ensimmäiset ovat päässeet uuteen kotiin odottamaan parvekekautta.

Chilintaimia sisältäviä kukkaruukkuja ikkunalaudalla

Adoptiochilit

 

Neljä kuva chilin podeista

Podit kasvavat kovaa kyytiä

Inkiväärishotti talven piristäjänä

Olen talvikauden nauttinut joka aamu kipakan inkiväärishotin kahvin kaverina. Juomaan on melkein jäänyt koukkuun ja on tosi outoa aloittaa aamua ilman juomaa.

Shottipohjasta olen tehnyt myös maistuvaa inkivääriolutta saunajuomaksi. Sekaan vain porevettä ja sopivasti shottia. Raikas juoma on valmis 🙂

Shottiliemestä on siis moneksi.

Tänään oli taas aika laittaa uudet liemet keittymään.

Ainekset tänään:

Sitruunat, chili ja inkivääri lautasella. Hunajapurkki lautasen ulkopuolella

Päivän ainekset

Neljä sitruunaa

Iso luomuinkivääri – joo, oli iso. Usein vastaan tulee melko pieniä tapauksia luomuna.

Chili, ihan omasta kasvattamosta

Hunajaa

Vettä

Panimokäytössä on neljän litran kattila.

Siivutetut sitruunat, inkivääri ja chili

Ainekset siivuiksi ja kattilaan

Ainekset siivuiksi ja kattilaan. Sitruunat kuorin rouheasti. Inkiväärin vain huuhtelin hyvin. Chilin halkaisin.

Vettä niin paljon kuin kattilaan mahtuu.

Kattila joka kiehuu

Annetaan muhia

Kiehutetaan ja muhitetaan tunti pari, miten nyt aikaa on.

Keitos siivilöidään ja palautetaan kattilaan. Sekaan hunajaa maun mukaan. Minulla tuohon määrään menee noin puolikas purkki tänään käytössä olevasta. Kuumennus ja ehkä kiehautus. Eli hunaja kun on hyvin sulanut tuotokseen niin valmista on. Makua voi tarkistaa tässä kohden omaan suuhun sopivaksi.

Kolme litran pakastuspulloa ja purkki hunajaa

Loppufixsausta vaille

Jäähdytän ja pullotan litran pakastuspulloihin. Yksi pullo käyttöön ja jääkaappiin. Loput pakastimeen odottamaan vuoroaan. Tämä satsi riittää minulla shotteina noi puolitoista kuukautta.

Iittalan pikari jossa inkiväärijuomaa

Shotti

Ja ei kun nauttimaan!

Yrttinen salsa

Puutarhan satoa askartelin talteen tänään. Minttua on koko kesän ollut yli tarpeen. Keräsin siitä lähes kaiken ja laitoin kuivamaan. Kuivuneista jotakin myöhemmin.

Mintun lehtiä

Mintun lehtiä

Tänään vuorossa jonkinsortin chutney puutarhan yrteistä.

  • Minttua iso kourallinen
  • Korianteria iso kourallinen
  • Inkivääriä n. kolmen sentin pala
  • Sitruunamehua (tuore tai purkista)
  • Ripaus sokeria maun mukaan
  • Hippunen suolaa maun mukaan
  • Chiliä maun mukaan, tänään Lemon Drop

Inkiväärin raastoin, chilin halkaisin ja poistin siemenet. Kaikki ainekset mausteineen sauvasekoittimeen.

Inkivääriä, chiliä ja sitruunamehua tarvikkeina pöydällä

Tarvikkeita

Surauttelin mahdollisimman pieneksi. Maistelua ja maun tarkistusta.

Ainekset tehosekoittajassa

Surrur

Lopuksi purkkeihin. Säilyy muutamia päiviä hyvänä jääkaapissa. Pari osaa laitoin pieniin purkkeihin ja pakastin tulevia syksyisiä liharuokia ajatellen.

Valmis salsa pienessä purkissa

Purkissa

Jos pakastat lasipurkkiin, niin älä laita kantta tiiviisti kiinni! Pakastaa voi myös jääpalakuutioiksi. Monia asioita olen viime aikoina pakastanut niin, ja siirtänyt sitten pakastusrasiaan, josta on helppo ottaa käyttöön.

Täytetyt chilit

Kokeilussa tänään täytetyt chilit. Joskus olen ravintolassa tilannut vastaavia, jotka ovat olleet oikein maukkaita. Ei polttavan tulista, mutta timmiä silti. Nyt on aika kokeilla onnistuuko itse saamaan maukkaita uunichilejä.

Näitä tarvitaan:

  • chilejä
  • tuorejuustoa
  • katkarapuja
  • korianteria
  • limen mehua
  • öljyä
  • emmentaljuustoraastetta

Alkuun valitsin isoimmat lajikkeet käsittelyyn.

Isoja chilejä pöydällä

Chilit

Jalapenot soveltuvat oikein hyvin. Lisäksi mukaan pääsivät Lemon Drop ja Aji Cristal sekä tunnistamaton tuliaischili. Muutama pieni Habanero Orange piti laittaa kokeiluun.
Halkaistut ja puhdistetut jalapenot pöydällä

Halkaistut ja puhdistetut

Esikäsittelyssä siemenet pois ja mahdolliset valkoiset kiinnikkeet, jotka ovat niitä voimakkaimpia osia. Muista suojata kädet käsitellessäsi chilejä!

Halkaistut chilit paistinpannulla

Pannulla

Kypsytin halkaistuja chilejä öljyssä muutamia minuutteja. Palkoja kannattaa käännellä välillä niin kypsyminen on tasaisempaa. Chilien kypsyessä voi valmistaa niille sopivan täytteen.

Chilien täyteaineksia, tuorejuustoa ja katkarapuja leikkuulaudalla

Täytteen ainekset

Haluamasi tuorejuusto sopii ihan sinällään täytteeksi. Tälläkertaa laitoin isompiin mukaan myös katkarapu-korianteri-lime sekoitusta tuorejuuston kanssa.
Jos olisi ollut isompi satsi kyseessä niin täytetahnan olisi voinut tehdä koneellisesti. Nyt vaan rouheasti veitsellä vähän pilkkoen 😀
Täytettyjä chileja uunivuokassa

Uunivuokassa

Palkojen pohjalle ja päälle laitoin emmentalraastetta vähän.

Uunivuokan päällimmäisenä juustoraastetta

Valmis uuniin

Ja sitten ei kun uuniin grillivastuksen alle siksi aikaa että juusto sulaa.

Valmiit täytetyt chilut uunista tulleena

Valmista tuli

Hyvin toimi lisukkeena 🙂

Chiliannos lautasella, lihalisäke taustalla

Annos

Säilötyt chilit

Vuoden chili-sato on runsas. Yleensä kuivaan tai pakastan chilit. Nyt on hyvä mahdollisuus kokeilla jotakin ennen kokeilematonta. Selasin useita chilin säilöntäohjeita ja muokkasin tietysti taas oman version niistä aineksista mitä löysin.

Ensiksi chilisato talteen parvekkeelta. Huuhtelin chilit hyvin.

Seuraavaksi paloittelin siivuiksi koko sadon. Näin jälkikäteen voin sitten opastaa, että laittakaa nyt hyvät ihmiset ne hanskat käsiin kun käsittelette chilejä 😀

Chilipalkoja leikattuna renkaiksi

Paloitetuja chilejä

Nyt meinaan polttelee niin käsiä kuin kaikkia niitä kohtia joihin on niillä käsillä koskettanut.

Olen säästänyt oliivipurkin tätä varten. Laitoin purkin isoon kattilaan ja vettä täyteen. Keitin purkkia ja kantta n. 5 min.

Keittämisen aikana valmistin säilöntäliemen tällä kertaa näin:

2 dl vettä
reilu 1 dl valkoviinietikkaa ja tavallista sekaisin
ruokalusikallinen sokeria
vajaa 1 tl merisuolaa
loraus sitruunamehua pullosta

Liemen ainekset kattilaan ja kiehumaan sekin hetkeksi.

Kun purkki oli tarpeeksi kiehunut, tyhjensin kattilasta enimmät vedet pois, jotta sain purkin tyhjennettyä. Jätin kattilan pohjalle vielä kuumaa vettä ja purkki sinne vielä pystyyn.

Lasipurkki kattilassa, jossa on kuumaa vettä

Purkki kattilassa

Lusikalla ensin chilipalat purkkin ja kiehuvaa mausteliemeä täyteen.

Lasipurkki täynnä chiliä ja säilöntälientä

Chilit liemessä

Metallikorkin alle laitoin muovikelmua ja korkki tiukasti kiinni. Annetaan jäähtyä ja sitten kylmään odottamaan pari kuukautta. Tekemäni mausteliemi meni tuohon purkkiin kokonaan. Hieman tiiviimminkin olisi voinut chilit latoa.

Palataan sitten jakamaan kommentteja mausta.

Tomaattinen kookoskastike kanalle

Tomaattinen kookoskastike syntyi nopeasti kokeilevassa keittiössä. Kokemus oli taas sen verran maukas että laitetaan talteen tulevia kokeiluja varten.

Tarvikkeet:

  • Kevätsipulia 2 kpl
  • Valkosipulin kynsiä 3 kpl
  • Inkivääri, tuore n. 3cm pätkä
  • Tomaattimurska, Mutti
  • Kookoskerma, Kara
  • chili
  • Mustapippurirouhe
  • Kurkuma
  • Kaneli
  • Kalakastike
  • Sitruunamehu
  • Korianteria, tuore, pieni nippu
  • Suola
  • Voi n. 30g
  • Vesi n. 1,5 dl

Kuullotus

Inkiväärin ja valkosipulit raastoin. Kevätsipulin ja chilipalon paloittelin veitsellä.

Voita pannuun ja seos kuullottumaan.

Seuraavaksi lisäsin kookoskerman ja veden. Hetken muhimisen jälkeen vuorossa tomaattimurska ja maustaminen.

Jätin kastikkeen muhimaan pannulle.

Pannulla

Paistoin kanafileet voissa ja lisäsin kastikkeen sekaan muhimaan.

Lisukkeena halukkaille riisiä ja maissia.

Annos

Vuoden ribsit

Kerran kesässä on tullut askarreltua ribsejä pidemmän kaavan mukaan.

Se hetki koitti tänäkin kesänä. Perusohjeeni on muutaman vuoden takaa TÄSSÄ

Hieman sävellellen meni nytkin. Valitsin pääosin samat tuotteet, mutta hallussa oleva neste/öljy valikoima on muuttunut.

Liotin porsaan ribsejä suolavedessä muutaman tunnin. Malliltaan olivat baby-tyyliä, niin en jättänyt likoamaan yön yli. Sen sijaan RUB-mausteseoksessani ne loikoilivat seuraavaan päivään.

Minun RUB 2020

  • Ruokosokeri vajaa dl – hienonsin sokeripaloista, joita löytyi kaapista
  • Suola 2 tl
  • Paprikarouhetta 6 rlk
  • Mustapippurirouhe 2 tl
  • Sipulirouhe 3 rlk
  • Muskotti, jauhettu 1 tl
  • Kurkuma, jauhettu 2tl
  • Vampyyrisuola 1 tl
  • Lipstikka, kuivattu 2rlk
  • Salvia, kuivattu 2 rlk
  • Kaneli, jauhettu 2 tl

Rub mausteseos

Aamulla ribsit uuniin, 125 asteeseen ja sitten laatimaan kastiketta. Ribsit viihtyivat uunissa lähes 4h.

Kastike:

  • Sipulia, 2kpl
  • Valkosilupia, 3 kynttä
  • Voi, 30g
  • Mutti tomaattimurskaa
  • Balsamicoa
  • BBQ oil
  • Sitruunamehua
  • Loppu RUB-seos
  • Vamppyyrisuolaa

Alkuun sipuli voin kanssa kuullottumaan ja sen perään muut ainekset hautumaan kattilaan noin tunniksi. Maistellaan ja lisätään mausteita tarpeen mukaan.

Mausteita

Kastikkeesta tuli oikein maukasta ja maku vain parani keittämisen tai hauduttamisen myötä.

Kastike

Keitin kasaan niin kauan että kastike oli löysän puuron oloista.

Ribsit

Ribsit uunista ja soosi päälle. Laitoin kummallekin puolelle.

Sen jälkeen vielä grillisastuksen alle n- 250 asteeseen. kun pinta oli hieman kuivunut (karamellisoitunut) niin askarrus oli valmista syötävää.

Irtonainen

Liha irtosi luusta hyvin, eikä ollut kuivunut pitkässä valmistuksessa.
Lisukkeena uunilanttua ja salaattia.

Pääsiäinen 2020

Hiljainen oli pääsiäispöytä tänä vuonna. Perinteisen perhepäivällisen sijaan oli kattaus kahdelle.

Lampaan viulu jäi myöhempää tarvetta varten vielä pakastimeen. Ehkä sen voi jo helluntaiksi paistaa koko poppoolle 😀

Korona-pääsiäinen mennään sitten hieman erilaisella menulla. Alkukeitto kuitenkin sen verran makoisa, että laitan reseptin talteen.

  • sipulia
  • valkosipulia
  • öljyä
  • mukulaselleriä
  • pari jauhoista perunaa
  • kermaa
  • smetanaa

Ripaus suolaa ja valkopippuria mausteeksi maun mukaan.

Sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi. Kuullotin sipuleita öljyssä hetken ja jätin hautumaan. Selleri ja peruna palasiksi ja kiehumaan. Sekaan vähän kasvifondia tms. mitä sattuu olemaan.

Keitetään kypsäksi. Pois liedeltä ja sauvasekoittimella soseeksi. Soseen valutin vielä siivilän läpi, niin ei jäänyt yllättäviä sattumia.

Sose takaisin kattilaan ja kerma sekä mausteet perään. Kuumennus ja sekoitus. Lopuksi vielä hieman smetanaa joukkoon.

Keitto lautaselle ja hieman tuoretta persiljaa päälle.

Sellerikeitto

Pääruokana oli täytetty bataatin puolikas.
Helppo ohje sekin. Halkaise bataatti ja sivele pinta öljyllä. Laita uuniin n. 200 astetta/40 min eli kunnes bataatti on pehmeä.

Kaavi kuori tyhjäksi bataatista.

Paista ja mausta haluamallasi tavalla jauheliha ja sipuli sekoitus. Lisäsin sekaan vielä pienittyä paprikaa ja lorauksen tomaattisosetta. Sekoita kaikki yhteen ja laita takaisin bataatin kuorien sisään. Päälle juustoraastetta. Uuniin siksi aikaa että juusto sulaa päälle.

Täytetty bataatti

Parsat valmistuivat myös uunissa. Pyöräytys ensin sitruunaöljyssä ja mausteena sormisuolaa ja mustapippurirouhetta. Kypsyy muutamassa minuutissa – samassa ajassa kuin täytetyt bataatit lämpenivät ja juusto suli.

Kattaus

Koronakanaa wuhanilaiseen tapaan

Tänään tehdään terveysvaikutteista kanaruokaa. Kaapissa on luomu kurkumaa, jota on jossakin kohden kulkeutunut kaupasta kotiin. Kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja sen nimiin vannotaan montaa muutakin hyvää vaikutusta ihmisen elossa. Eli hyvin terveellistä ruokaa syntymässä.

Kurkuma on myös hyvä luonnon värjäämiseen soveltuva aines. Pidä siis huolta, että kurkuma ei värjää mitään sellaista, jonka et halua olevan keltaista.

Koronakanaan tarvitaan :

  • Kanaa
  • Inkivääriä
  • Valkosipulia
  • Kaalia
  • Kurkumaa
  • Paprikaa
  • Varsiselleriä
  • Minitomaatteja
  • Chiliä
  • Öljyä
  • Korianteria
  • Kookosmaitoa
  • Limen mehua

Tarvikkeita

Alkuun raastetaan inkivääri ja kurkuma raastimien pienimmällä terällä. Chili ja valkosipuli pienitään.

Pilkotut maut

Kurkuma ja valkosipuli sekä muut pilkotut aineet pieneen kasariin ja muhimaan muutamaksi minuutiksi öljyn kanssa. Maut pyöristyvät ja pehmenevät.

Kasarissa

Mausteiden muhiessa siivutetaan varsiselleri, kaali ja paprika.

Muut ainekset

Kanapalat wokataan tai paistetaan pannulla niin että pinta ruskistuu.

Paistaminen

Kaalit ja muhinneet mausteet lisätään wokkipannuun.

Wokkailua

Kun vihannekset ovat hetken kypsyneet, mukaan lisätään kookosmaito, tomaatit ja korianteri.

Korianteri

Annetaan kiehahtaa. Lisätään limen mehu. Tarkistetaan mausteet.

Koronakana

Kurkuma on voimakkaasti värjäävää, joten kannattaa olla tarkkana kaikessa minne kurkumaa tai valmista ruokaa tipahtelee 🙂

Annos

Lisukkeena tänään riisiä.

 

Chilivuosi 2020

Chilivuosi on alkanut.

Tilasin hieman uusia siemeniä https://www.fataliiseeds.net/

Lajittelin vanhat ja laitoin hienosti kaikki kuosiin. Monet siemenet elivät satunnaisissa kirjekuorissa ja lopulta osa jo ihan sekaisin. Nyt laitoin ne järjestykseen kuin kunnon harrastaja 😀

Siemenpussit

Kaikkien talletettjuen kohdalla itävyys ei ole ollenkaan varma. Osa aikaisemmsita kasveistani ovat olleet niin jalostettuja että niiden siemenistä ei ole tarkoituskaan elämän jatkua uutena kasvina.

Laitoin nyt liotukseen ja valmistumaan kaikkia varmoja siemeniäni. Näin saan hävitettyä ne itämättömät kokonaan pois varastoista. Kevätsiivous menossa.

Idätyslautta

Liotuksen jälkeen laitoin tuttuun tapaan siemenet oasissienen päälle varttumaan. Oasis on siitä hyvää että se kerää itseensä paljon vettä ja siementen kosteus pysyy sopivana. Oasikseen syntyy harvoin mitään ylimääräistä pöpöäkään. Kastelin alkuun sienet kiehuvalla vedellä ja annoin rauhassa jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.

Asettelin siemenet paikoilleen omille plantaaseilleen.

Kollaasi 2020

Parvekepuutarhaan tulee tänä vuonna kurkkua, tomaattia, salaattia ja chilejä. Muut yrtit sitten jos tuntuu mahtuvan. Jos noista chileistä puoletkin itää niin ihan hyvin täyttävät parvekkeen jo itsekseen.

Tortillalasse

Vahinkoruokaa taas 😀

Toivelistalle ilmaantui tortilla-lasagne jostakin netin syövereistä. Teen mielelläni toiveruokia, mutta tällä kerralla hieman hymyilin tarvikkeille. No, kokeilaan mitä tulee.

Tulikin oikein hyvää ja syöjien mielestä kelpaa jatkoon.

Aineksia

Tarvitaan:

  • jauhelihaa
  • sipulia
  • paprikaa
  • voita paistamiseen
  • tomaattimurskaa
  • juustoa
  • kermaa (purkin pohja tuli käytettyä, toimii ilmankin ihan hyvin)
  • tortilla wrappeja

Paista jauhelihat, lisää sipulit ja paprikat. Lisää joukkoon tomaattimurska ja kerma. Keitä kastiketta kokoon pari minuuttia.

Ladotaan vuokaan tortillalevyjen kanssa. Aloitetaan ja päätetään kastikkeella. Päälle juustoraastetta.

Uuniin 200 astetta ja n. 20 min.

Nopeaa ja helppoa. Ja vielä ihan hyvän makuista.

Tortillalasse

Vaihekuvia ei tullut, koska kokki ei itse uskonut koko ruokaan 😀

 

Mystinen chili

Sain tyttäreltä vuosi sitten kesällä tuliaisina ns. matkamuistosiemeniä. Paketin päällä oli hurja kuva ja siellä luvattiin olevan Ghost Chilin siemeniä. Mainittiin myös Bhut Jolokia synonyyminä. Niinkuin onkin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Koska kasvin kerrottiin olevan hitaasti alkuun lähtevä niin istutin syksyllä siemenet. Yksi niistä iti. Kasvi kasvoi sisällä ja oli alkuun oikein hyväkuntoinen. Keväällä siihen isku jokin kasvitauti, mutta sain sen selätettyä. Parvekekauden alkaessa se oli jo tosi hyväkuntoinen ja aloitti pian kukinnankin.

Vaan mikä ihmeen chili on kyseessä?

Chili

Se ei vastaa mielestän Bhut Jolokian näköä.

Chili toisesta suunnasta

Se kukkii edelleen kovasti ja tuottaa myös satoa.

Bodeja

Hoidin sitä paljain käsin ja nyt on jo toista päivää hienoinen polte kämmenselissä. Bhut Jolokiasta sanotaankin että sen hoitamisessa kannattaa suojata kädet. Kapasiinia tässä taitaa olla yllinkyllin. Maistamisiin en ole vielä ryhtynyt.

Kypsyy jo

Hiljalleen ovat kysymässä.

Jos joku tunnistaa mikä lajike on kyseessä niin saa mieluusti vinkata. Googlen hauilla ja chili-harrastajien sivujen kautta en ole vielä onnistunut vakuuttumaan lajista lainkaan.

Hedelmät kasvavat oksien alla piilossa, ovat ohuita ja kohtalaisen pitkiä kasvin kokoon nähden. Ja tosiaan jo kasvin hoitaminen saa kädet kirvelemään.

J.K.

Tutkimusten jälkeen on toistaiseksi päädytty siihen että chilini on Pusa Jawla.

Page 1 of 3

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi