Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: sipuli

Kurkumakanaa

Päivän tarvikkeet

Kookosmaitopurkki, sipili, inkivääri ja valkosipuli leikkuulaudalla

Aineksia

  • Kaksi broilerin fileetä
  • Voita
  • Öljyä
  • Bataatti
  • Sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Puolikas parsakaalia
  • Sitruunaruohoa
  • 1 jalapeno
  • Limen  lehtiä
  • Limen mehua
  • Inkivääriä
  • Kookosmaitoa
  • Kalakastiketta
  • Kurkumaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Broilerin leikkasin pieniksi paloiksi. ja paistoin palaset voi-öljyseoksessa.

Pilkotut kasteikeainekset lautasella

Kaikki pieneksi

Lisäsin pannulle pieneksi leikatut sipulit ja muut tuoreet mausteet.

 

Paistinpannulla kanat ja sipulit

Pannulle kuullottumaan

Lopuksi kookosmaito, loput mausteet, kalakastikeen ja kuivatut limen lehdet. Saivat hautua 15 min.

Kookosmaito lisättynä pannulle

Kookosmaito lisättynä pannulle

Pilkotut bataatit ja parsakaalin esikeitin lähes kypsiksi. Siirsin ne vuokaan ja kaadoin päälle broilerkastikkeen.

Uunivuokassa bataatit, parsakaali ja kastike

Kaikki vuokaan

Koko komeus uuniin 175 astetta ja puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvää tuli taas.

Lohi-suppilovahvero pannu

Kaupasta kulkeutui mukana komea lohifile. Siitä saa tämmöinen kahden hengen talous monta ruokaa. Osa meni graaviksi ja osa lohikeitoksi. On sitten taas mitä syö tulevina etäpäivinä lounaaksi.

Osa päätyi uuteen kokeiluun eli Lohi-Suppilovahvero-pannuksi.

Näitä oli työpöydällä:

  • Lohi
  • Sipuli
  • Kuivattu suppilovahvero
  • Kerma
  • Smetana
  • Voi
  • Suolaa
  • Rouhittua mustapippuria
  • Ruohosipulia
Lohipaloja, kuivattuja suppilovahveroita, sipuli ja kermapurkki

Ainekset

Alkuun lohi ja sipuli paloiksi.

Kuivatut suppilovahverot murskataan morttelin huhmarella

Suppilovahverot pienemmäksi

Suppilovahverot murskasin vähän pienemmiksi ja laitoin likoamaan kylmään veteen.

Lohipalat paistinpannulla paistumassa

Pannulle

Lohipalat voihin paistumaan paistinpannulle. Kääntelin palasia varovasti.

Sipulit ja liotetut suppilovahverot lisättynä pannulle

Sipulit ja sienet sekaan

Sipulit ja sienet sekaan. Hetken kuullotuksen jälkeen lisäsin puolikkaan kermapurkillisen kermaa ja smetana purkin lopun.

Saivat hetken muhia.

Pannulla olevan kastikkeen päällä ruohosipulia

Ruohosipulis joukkoon

Pakastimesta oman sadon ruohosipulia mukaan.

Ruoka-annos

Annos

Valmista tuli ja hyvää oli. Lisänä vielä porkkanapaoja ja vähän muusia sekä salaattia.

Minttu-sitruuna broileri

Piti kokeilla hieman toisenlaista broiskua. Usein jätän marinoimatta, kun en varsinaisesti tykkää käsitellä kanaa raakana. Nyt kuitenkin marinadiin ja sitten uuniin valmistumaan.

Ja näin mentiin tänään.

  • 1 dl sitruunanmehua
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • sitruunan kuorta raastettuna (taisi olla vajaa tl)
  • kuivattua minttua
  • tuoretta rosmariinia
  • pari kuivattua limen lehteä
  • kaksi hyppysellistä suolaa
  • yksi hyppysellinen mustapippuria

Aineet sekaisin ja broilerin fileet marinadiin. Olivat reilun tunnin. Muista käännellä välillä niin tulee tasaisempi marinointi.

Broilerin palat marinadissa kulhossa

Marinadissa

Marinoitumisen aikana paloittelin juurekset valmiiksi.
  • lanttua
  • porkkanaa
  • sipulia
  • valkosipulia
  • perunaa
Paloiteltuja juureksia

Paloiteltuja juureksia

Marinointiajan loppupuolella kaadoin ylimääräisen nesteen juureksille. Fileet päälle ja loput nesteet.

Juurekset ja broileri vuokassa

Juurekset ja broileri vuokassa

Uuniin vajaa 200 astetta. Saivat kypsyä rauhassa noin tunnin. Pintaa en saanut broilerille aikaiseksi, joten ripottelin valmiin ruuan päälle hieman paprikarouhetta.

Valmis ruoka uunista otettuna

Valmista tuli

Hyvä ja raikas tuoksu tuli valmistuksen aikana. Muutenkin kokonaisuus yksinkertainen ja maukas. Broileri jäi mehukkaaksi.

Valmis annos lautasella

Annos

Päälle vielä chilihilloa jota tuli tehtyä aikaisemmin.

Voi tehdä toistekin.

Punajuurta ja improa

Olin hankkinut kaupasta komeita punajuuria. Mielessä oli vähintäänkin Lindströminpihvit tai joku muu makoisa punajuurivuoka. Päätin aloittaa niillä pihveillä. Punajuuria kun riitti vaikka pariinkin erilaiseen ruokaan.

Keitetty iso punajuuri

Keitetty punajuuri

Keitin punajuuret melkein kypsiksi. Jauheliha olikin jo valmiina. Sen jälkeen alkoivatkin ongelmat. Kotoa ei löytynyt kananmunia, mikä oli hyvin hämmentävä seikka, koska niitä on aina saatavilla.

Ei siis pihvejä. No ehkä sitä laatikkoa? Hmmm, siihenkin tarvitaan kananmunia :0

Tuli eteen erilaisten reseptien selausta mitkä käsillä olevista aineksista voisi tehdä ilman kananmunaa. Ei löytynyt. Piti sitten vain improvisoida ja lopputulos maistui kaikille.

Ensiksi lähdin kaappien kätköjä tutkimaan. Löytyi Lassilan tilan ohrasuurimoita. Siellä oltiin juuri käyty munaostoksilla, vaikka tulimmekin tyhjin munakorein sieltä pois. Siksi ei munia!

Tilakaupasta hankittu ohraryynipussi

Ohraryynejä

Mittasin noin desin verran kokonaisia suurimoita ja keitin ne punajuurien keitinvedessä. Tulikin hauskan värisiä suurimoita 🙂

Leikkelin punajuuret tikuiksi ja wokkasin ne voi-öljy seoksessa, kypsien suurimoiden kanssa vähän alkuun. Sekaan päätyi myös yksi sipuli pienittynä.

Tikuiksi leikatut punajuuret Wok-pannussa

Wokataan

Kaapeista löytyi myös salaattijuustoa. Pienin sen vuokaan edellisen sekaan. Jokohan tästä tulisi jotakin.

Wokkiin on lisätty salaattujuustokuutiot

Juustoa mukaan

Ei vaikuttanut uskottavalta, joten takaisiin kaappeihin. Löytyi koskenlaskijajuuston purkin pohja. Sen vielä lirutin päälle. Löytyi myös pikkuliru vanhaa kermaa. Ei kun sekaan vaan. Mukaan tietysti suolaa ja valkopippuria.
Juokseva Koskenlaskija juustopurkin loppu kaadettuna kaiken edellisen päälle

Koskinen mukaan

Vuoka uuniin ja sai muhia siellä n. 170 asteessa lähes tunnin.

Uunista nostettu vuoka pöydällä

Valmista tuli

Hyvää tuli vaikka ei munia ollutkaan. Ehkä toisella kertaa sitten niitä pihvejä. Koitin kyllä paistaa lettupannulla pihviksi, mutta eihän ne mitenkään pysyneet kasassa 😀

Tarvikeet siis:

  • Punajuuria
  • Sipulia
  • Jauhelihaa
  • Kokonaisia ohrasuuromoita
  • Voita
  • Öljyä
  • Vanhaa kermaa n. dl
  • Salaattijuustoa
  • Juoksevaa Koskenlaskijaa
  • Suolaa
  • Valkopippuria

Merimiespihvi

Päätin tehdä elämäni ensimmäisen kerran merimiespihviä. Lapsuudesta muistan äidin sellaista joskus tehneen, mutta kirkkaita muistikuvia ei ollut hallussa sen paremmin reseptiikasta kuin ohjeistakaan.

Siispä lukemaan netin ihmeellisiä ohjeita aiheesta. Ja luomaan päivän sovellusta aterialle.

Pakastimesta otin jo edellisenä päivänä sulamaan naudan ulkopaistin. Koronan alkupäässä tilasin https://kauppa.laidunhereford.fi/ laatikollisen lihaa. Vielä on jotakin jäljellä ja tänään pääsi paisti käsittelyyn. Tarvitaan:

 

Tarvitaan:

  • Paistia, n. 1 kg
  • Perunaa, 6 kpl
  • Sipulia, 2 kpl
  • Valkosipulia, 2 kynttä
  • Pippuria, 10kpl
  • Fondia, 1 kpl
  • Olutta, 1 purkki
  • Porkkana, 2 kpl
  • Suolaa
  • Voita, reilusti
  • Laakerinlehtiä
Paistin leikkaus

Alkuun paistin leikkaaminen pienten pihvien muotoon. Siitä ehkä juontuu myös ruokalajin nimi, koska lihaa ei leikata pataruualle tyypillisesti kuutioihin tai suikaleisiin.

Pannulle

Alkuun paistoin voissa pihvien pinnat kiinni ja siirsin ne valurautapataan. Paistoin pannulla vielä sipulit ja lisäsin pataan.

Pata

Liemeksi jääkaapin uumenista löydetty alkoholiton olut sekä sekaan lihalientä tai luulientä. Pataan meni vielä mausteeksi pari pientä porkkanaa maustamaan lientä.

Olutta

Legenda kertoo että ruokalajin nimi on syntynyt aikanaan siitä että laivakokilla oli vain yksi olutpullo, jota koko miehistö himoitsi. Hän päätti jakaa sen kaikille ja heitti pataruuan liemeksi.

Lihat hautuivat padassa melkein 3 tuntia. Hautumisen aikana säädin mausteita sopivaksi. Seuraavaksi oli aika perehtyä perunoihin.

Perunat

Pesin perunat hyvin ja siivutin kuorineen ohuiksi siivuiksi. Hautuneet lihat, sipulit ja perunat sekoitin padassa ja siirsin uunivuokaan loppukypsennystä varten.

Uunivuokaan

Uuni 200 asteeseen ja vuoka peitettynä muhimaan edelleen noin tunniksi. Haudutusaika riippuu perunan kypsyydestä.

Annos

Nestettä jäi vähän turhan paljon. Ylimääräisen nesteen keräsin talteen ja laita pakastimeen pienissä erissä. Niistä saa mainiota maustetta tuleviin ruokiin 🙂 Lisukkeena oli fetasalaattia.

Vuoden ribsit

Kerran kesässä on tullut askarreltua ribsejä pidemmän kaavan mukaan.

Se hetki koitti tänäkin kesänä. Perusohjeeni on muutaman vuoden takaa TÄSSÄ

Hieman sävellellen meni nytkin. Valitsin pääosin samat tuotteet, mutta hallussa oleva neste/öljy valikoima on muuttunut.

Liotin porsaan ribsejä suolavedessä muutaman tunnin. Malliltaan olivat baby-tyyliä, niin en jättänyt likoamaan yön yli. Sen sijaan RUB-mausteseoksessani ne loikoilivat seuraavaan päivään.

Minun RUB 2020

  • Ruokosokeri vajaa dl – hienonsin sokeripaloista, joita löytyi kaapista
  • Suola 2 tl
  • Paprikarouhetta 6 rlk
  • Mustapippurirouhe 2 tl
  • Sipulirouhe 3 rlk
  • Muskotti, jauhettu 1 tl
  • Kurkuma, jauhettu 2tl
  • Vampyyrisuola 1 tl
  • Lipstikka, kuivattu 2rlk
  • Salvia, kuivattu 2 rlk
  • Kaneli, jauhettu 2 tl

Rub mausteseos

Aamulla ribsit uuniin, 125 asteeseen ja sitten laatimaan kastiketta. Ribsit viihtyivat uunissa lähes 4h.

Kastike:

  • Sipulia, 2kpl
  • Valkosilupia, 3 kynttä
  • Voi, 30g
  • Mutti tomaattimurskaa
  • Balsamicoa
  • BBQ oil
  • Sitruunamehua
  • Loppu RUB-seos
  • Vamppyyrisuolaa

Alkuun sipuli voin kanssa kuullottumaan ja sen perään muut ainekset hautumaan kattilaan noin tunniksi. Maistellaan ja lisätään mausteita tarpeen mukaan.

Mausteita

Kastikkeesta tuli oikein maukasta ja maku vain parani keittämisen tai hauduttamisen myötä.

Kastike

Keitin kasaan niin kauan että kastike oli löysän puuron oloista.

Ribsit

Ribsit uunista ja soosi päälle. Laitoin kummallekin puolelle.

Sen jälkeen vielä grillisastuksen alle n- 250 asteeseen. kun pinta oli hieman kuivunut (karamellisoitunut) niin askarrus oli valmista syötävää.

Irtonainen

Liha irtosi luusta hyvin, eikä ollut kuivunut pitkässä valmistuksessa.
Lisukkeena uunilanttua ja salaattia.

Pekoni-mozzarella-jauheliha-murekerulla

Päivän ateria syntyi siitä mitä kaapista löytyi. Pakastimesta jauhelihaa ja jääkaapista loput.

Tarvikkeet:

  • naudan jauheliha 270g
  • kuivattua sipulia 25g
  • valkosipuli 3 kynttä
  • pekoni – puoli pakettia
  • mozzarellajuusto
  • kananmuna 2 kpl
  • aurinkokuivattu tomaatti 40g
  • vehnälese 10g
  • vettä reilu dl
  • suolaa
  • pipputeita

Veteen aluksi kuivatut ainekset muhimaan. Kermaa ei ollut niin siksi tuo vesi tällä kertaa.

Ainekset sekaisin mureketaikinan tapaan (pois lukien mozzarella ja pekoni)

Peti

Pekonit levitin alustaksi eli pediksi tulevalle rullalle.

Mureketaikina siihen päälle tasaiseksi levyksi.

Mozzarella juusto siivuina vielä päälle.

Rullaus

Koko peti rullalle niin että pekoni jää päällimmäiseksi.

Uunivuokaan

Koko rulla vuokaan. Olen käyttänyt kahden hengen ruokataloudessa paljon näitä Pentikin keraamisia voirasioita. Kestävät hyvin uunissa ja ovat sopivan kokoisia.

Rulla uuniin 200 asteeseen ja aikaa noin 40 min.

Paistettu rulla

Poistin rullan astiastaan ja siirsin tarjoiluvadille.

Siivuiksi

Hieman vetäytynyt rulla oli helppo leikattava siivuiksi.

Hyvää tuli.

Sillijäätelöä tänäkin kesänä

Vuosittainen sillijäätelösatsi on taas tehty. Nyt on mitä nauttia uusien perunoiden kanssa 🙂

En saanut luottosilliäni, mutta varmasti tulee hyvää tänäkin vuonna. Valmistukseen käytetty kulho tuli tarkkaan putsattua 😀

Tarkempi ohje vuosien takaa tuuma.blogaaja.fi/sillijaatelo/

Liuskaloora

Mennään välillä perinteisemmän ja yksinkertaisemman kautta.

Monesti ruuanlaitto menee hifistelyksi ja kikkailuksi tai siihen että on vaikka kuinka monta raaka-ainetta sekaisin. Hyvää tulee toki, ja niin toimin myös itse.

Tänään mennään vähällä ja isoäidin ohjein. Tosin pekonisiivuja nyt ei ole käytössä kuten isoäiti laittoi tähän, mutta mennään jauhelihalla sen sijaan.

Liuskaloora

  • Kilon verran perunoita
  • Sipuli
  • Jauhelihaa (500g)
  • Maitoa 0,5l
  • Vehnäjauhoja 3 ruokalusikallista
  • Voita
  • Suolaa
  • Pippuria

Perunat kuoritaan ja siivutetaan ohuksi lipareiksi. Sipuli kuoritaan, halkaistaan ja siivutetaan puolikkaat ohuiksi siivuiksi. Paistinpannulle voita ja sinne ensiksi sipulit pehmenemään. Sipulit sivuun ja jauheliha paistumaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

Perunasiivut huuhtelin kylmällä vedellä. Osa siivuista vuokan pohjalle. Päälle paistettu jauheliha ja sipuli. Jauhelihakerroksen päälle loput perunat.

Maito ja vehnäjauhot vatkataan sileäksi. Ripaus suolaa liemeen. Liemi perunoiden päälle.

Uuniin tunniksi ja asteita n. 180. Pinta saa hieman rusahtaa.

Hyvää tuli.

Annos

Pääsiäinen 2020

Hiljainen oli pääsiäispöytä tänä vuonna. Perinteisen perhepäivällisen sijaan oli kattaus kahdelle.

Lampaan viulu jäi myöhempää tarvetta varten vielä pakastimeen. Ehkä sen voi jo helluntaiksi paistaa koko poppoolle 😀

Korona-pääsiäinen mennään sitten hieman erilaisella menulla. Alkukeitto kuitenkin sen verran makoisa, että laitan reseptin talteen.

  • sipulia
  • valkosipulia
  • öljyä
  • mukulaselleriä
  • pari jauhoista perunaa
  • kermaa
  • smetanaa

Ripaus suolaa ja valkopippuria mausteeksi maun mukaan.

Sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi. Kuullotin sipuleita öljyssä hetken ja jätin hautumaan. Selleri ja peruna palasiksi ja kiehumaan. Sekaan vähän kasvifondia tms. mitä sattuu olemaan.

Keitetään kypsäksi. Pois liedeltä ja sauvasekoittimella soseeksi. Soseen valutin vielä siivilän läpi, niin ei jäänyt yllättäviä sattumia.

Sose takaisin kattilaan ja kerma sekä mausteet perään. Kuumennus ja sekoitus. Lopuksi vielä hieman smetanaa joukkoon.

Keitto lautaselle ja hieman tuoretta persiljaa päälle.

Sellerikeitto

Pääruokana oli täytetty bataatin puolikas.
Helppo ohje sekin. Halkaise bataatti ja sivele pinta öljyllä. Laita uuniin n. 200 astetta/40 min eli kunnes bataatti on pehmeä.

Kaavi kuori tyhjäksi bataatista.

Paista ja mausta haluamallasi tavalla jauheliha ja sipuli sekoitus. Lisäsin sekaan vielä pienittyä paprikaa ja lorauksen tomaattisosetta. Sekoita kaikki yhteen ja laita takaisin bataatin kuorien sisään. Päälle juustoraastetta. Uuniin siksi aikaa että juusto sulaa päälle.

Täytetty bataatti

Parsat valmistuivat myös uunissa. Pyöräytys ensin sitruunaöljyssä ja mausteena sormisuolaa ja mustapippurirouhetta. Kypsyy muutamassa minuutissa – samassa ajassa kuin täytetyt bataatit lämpenivät ja juusto suli.

Kattaus

Pyöröpaisti Koronan tapaan

Näinä etätyön aikoina voi tehdä arkenakin ruokaa joka vaatii pidemmän valmistus ajan.

Pakastimen perukoilta löytyi vielä hirven pyöröpaisti, jonka otin sulamaan edellisenä iltana.

Paistoin paistin pinnan pannulla.

Pilkoin kaapista löytyneet juurekset. Tai se osasto jäi nyt porkkanaan, sipuliin ja valkosipuliin. Pakastimesta löytyi myös luulientä, jonka käytin myös.

Pannussa

Pilkotut juurekset ja sipulit wokkipannuun. Lisäksi luulientä ja ja vettä sen verran että juurekset hyvin peittyvät.

Suppilovahverot

Lisäksi mausteet – suola ja pippuri – sekä kuivattuja suppilovahveroita. Nesteen tarkistus ja koko komeus hautumaan miedolla lämmöllä.

Liha on valmis kun paistimittari nousee siinä 60 asteeseen. Tämä ehti olla hieman yli. Aikaa kuluin n. kolme tuntia haudutukseen.

Paisti

Paisti sai hetken vetäytyä ja sitten siivuiksi. Pinnalle vielä sormisuolaa.

Lisukkeet

Paistin kanssa hautuneet juurekset olivat riittävä lisuke. Oikein hyvää.

Annoksesta nyt ei tullut kuvaa erikseen.

Tirripaisti

Kaupassa tuli vastaan oikein hyvännäköistä porsaan kylkisiivua. Siitä sitten valmistamaan perinteistä tirripaistia. Yksinkertaista ja helppoa 🙂

Sipulit

Pilkoin sipulit valmiiksi, melko isoiksi jätin.

Kylkisiivut

Leikkasin saksilla siivut kolmeen osaan.

Paistaminen

Paistoin kolmessa osassa kuumalla pannulla tai wokkipannu minulla oli tässä käytössä.

Sipulit

Lopuksi pistin pannuun sipulit ja kuullottelin possunrasvoissa jonkinaikaa.

Siirsin kaikki pataan ja lisäsin vielä pannunpesuveden mukaan.

Pataan

Lisäsin mausteet: suolaa ja pippuria ja annoin hautua vajaan tunnin.
Tarkistin maun ja siirsin tarjoilua varten ruukkuun.

Ruukussa

Lisänä lanttukuutioita ja perunaa ihan oman mieliteon mukaan.

Hyvää tuli.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi