Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: peruna Page 1 of 2

Liuskaloora

Mennään välillä perinteisemmän ja yksinkertaisemman kautta.

Monesti ruuanlaitto menee hifistelyksi ja kikkailuksi tai siihen että on vaikka kuinka monta raaka-ainetta sekaisin. Hyvää tulee toki, ja niin toimin myös itse.

Tänään mennään vähällä ja isoäidin ohjein. Tosin pekonisiivuja nyt ei ole käytössä kuten isoäiti laittoi tähän, mutta mennään jauhelihalla sen sijaan.

Liuskaloora

  • Kilon verran perunoita
  • Sipuli
  • Jauhelihaa (500g)
  • Maitoa 0,5l
  • Vehnäjauhoja 3 ruokalusikallista
  • Voita
  • Suolaa
  • Pippuria

Perunat kuoritaan ja siivutetaan ohuksi lipareiksi. Sipuli kuoritaan, halkaistaan ja siivutetaan puolikkaat ohuiksi siivuiksi. Paistinpannulle voita ja sinne ensiksi sipulit pehmenemään. Sipulit sivuun ja jauheliha paistumaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

Perunasiivut huuhtelin kylmällä vedellä. Osa siivuista vuokan pohjalle. Päälle paistettu jauheliha ja sipuli. Jauhelihakerroksen päälle loput perunat.

Maito ja vehnäjauhot vatkataan sileäksi. Ripaus suolaa liemeen. Liemi perunoiden päälle.

Uuniin tunniksi ja asteita n. 180. Pinta saa hieman rusahtaa.

Hyvää tuli.

Annos

Pääsiäinen 2020

Hiljainen oli pääsiäispöytä tänä vuonna. Perinteisen perhepäivällisen sijaan oli kattaus kahdelle.

Lampaan viulu jäi myöhempää tarvetta varten vielä pakastimeen. Ehkä sen voi jo helluntaiksi paistaa koko poppoolle 😀

Korona-pääsiäinen mennään sitten hieman erilaisella menulla. Alkukeitto kuitenkin sen verran makoisa, että laitan reseptin talteen.

  • sipulia
  • valkosipulia
  • öljyä
  • mukulaselleriä
  • pari jauhoista perunaa
  • kermaa
  • smetanaa

Ripaus suolaa ja valkopippuria mausteeksi maun mukaan.

Sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi. Kuullotin sipuleita öljyssä hetken ja jätin hautumaan. Selleri ja peruna palasiksi ja kiehumaan. Sekaan vähän kasvifondia tms. mitä sattuu olemaan.

Keitetään kypsäksi. Pois liedeltä ja sauvasekoittimella soseeksi. Soseen valutin vielä siivilän läpi, niin ei jäänyt yllättäviä sattumia.

Sose takaisin kattilaan ja kerma sekä mausteet perään. Kuumennus ja sekoitus. Lopuksi vielä hieman smetanaa joukkoon.

Keitto lautaselle ja hieman tuoretta persiljaa päälle.

Sellerikeitto

Pääruokana oli täytetty bataatin puolikas.
Helppo ohje sekin. Halkaise bataatti ja sivele pinta öljyllä. Laita uuniin n. 200 astetta/40 min eli kunnes bataatti on pehmeä.

Kaavi kuori tyhjäksi bataatista.

Paista ja mausta haluamallasi tavalla jauheliha ja sipuli sekoitus. Lisäsin sekaan vielä pienittyä paprikaa ja lorauksen tomaattisosetta. Sekoita kaikki yhteen ja laita takaisin bataatin kuorien sisään. Päälle juustoraastetta. Uuniin siksi aikaa että juusto sulaa päälle.

Täytetty bataatti

Parsat valmistuivat myös uunissa. Pyöräytys ensin sitruunaöljyssä ja mausteena sormisuolaa ja mustapippurirouhetta. Kypsyy muutamassa minuutissa – samassa ajassa kuin täytetyt bataatit lämpenivät ja juusto suli.

Kattaus

Kyssäkaalikeitto

Valitsin taannoin kauppareissulla mukaani jotakin itselle vieraampaa raaka-ainetta. Hankinnoista pääsi tänään käsittelyyn kyssäkaali

Tarvitaan:

Kyssäkaali (n. 1kg), omenoita ( 4 pientä), perunaa (6kpl), sipulia (2kpl). Lisäksi kermaa (tai smetanaa/creme fraichea), kasivislientä, suolaa, pippuria ja lusikallinen hunajaa sekä Koskenlaskija juustoa.

Kuori ja paloittele kyssäkaali, perunat ja omenat reilun kokosiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipuli.

Paloittelua

Siirrä kasvikset kattilaan ja lisää vesi niin että palat juuri peittyvät. Sekaan kasvisliemikuutio, luuliemi tai sopiva fondi.

Keitä kasvikset kypsäksi, noin 20-25 minuuttia.

Kattilassa

Kaada osa keitinliemestä toiseen astiaan. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella.

Soseuttaminen

Lisää kerma/smetana/creme fraiche ja tarvittaessa keitinlientä saadaksesi sopivan paksuisen keiton. Itse käytin tänään kaapissa olleet purkin pohjat ja voimakasta Koskenlaskija juustoa puoli pakettia.

Maun antajat

Kuumenna keitto kiehuvaksi ja mausta hunajalla, pippurilla ja suolalla.

Päälle ripottelin kylmäsavuhirvirouhetta, jota löytyi pakastimen kätköistä.

Hirvi

Hyvää tuli.

Annos

Pehmeä ja maukas keitto. Voi tehdä uudelleen sitten kun seuraavan kerran osuu kyssäkaali kauppakärryyn.

Tilliliha

Iski tarve tehdä perinneruokaa. Tilliliha taitaa olla sellainen joka jakaa mielipiteet kahtia. Minä olen pitänyt aikanaan myös koulun tillilihasta 🙂

Siispä edellisenä päivänä nautapala pakastimesta sulamaan ja aamulla keittymään kaikessa rauhassa.

Lihan keittäminen

Lihan kypsyessä oli hyvää aikaa koota muut tarvittavat ainekset tälle päivälle.

Ainekset pieniksi ja lihan kanssa kypsymään ja antamaan makua liemelle.

Liemiaineet

Liha hautui kolmisen tuntia, jonka jälkeen otin sen jäähtymään.

Nauta

Lihan jäähdyttyä pilkoin pienempiin palasiin. Varsinaisesti mitää kuutioita siitä ei saanu, mutta ehkä se ei haittaa.

Liha pieneksi

Liemi siivilöidään kastiketta varten.

Siivilä

Kastikkeen tein näin:

  • 2 rkl voita
  • ripaus vehnäjauhoja
  • siivilöityä lihan keitinlientä
  • ripaus sokeria
  • n. ½ tl valkopippuria
  • lime-mehua tilkka
  • etikkaa isompi tilkka
  • kuivattua tilliä ja hieman pakastimesta edellisen kesän tillisatoa

Voi ja vehnäjauhot ensin tekeytymään. Täytyy varoa ruskistamista, jotta liemi pysyy kirkkaahkona.

Kastike

Mausteet ja lihapalat sekaan ja hetki kypsentämistä.

Annos

Lisukkeeksi keitin perinteiseen tapaan perunoita. Itselläni hieman itse kasvatettua jalapenoa tuomassa tymäkkyyttä kokonaisuuteen.

Parvekepuutarhan antimia

Tämä vuosi on ollut hyötykasvatuksen merkeissä hieman erilainen kuin aikaisempi. Parvekepuutarhan kaikki taimet eivät ole lähteneet kasvuun.

Kurkkua yritin niin omista kuin kaupan taimista, mikään ei lähtenyt kasvuun. Tomaatti sensijaan lähti ja hyvin runsaana, mutta varsinainen sato ei ole suoraan verrannollinen viidakkoon joka on vallannut parvekkeeni.

Satokausi on alkanut. Yrttejä toki montaa laatua, mutta vähitellen myös muuta satoa. Yhtä hienoa joka aamu 🙂

Aamusato

Chilit tuottavat kyllä, mutta pääosin vain ne vanhat siemenet.

Apasche F1

Vuosi sitten sain tyttäreltä bhut Jolokian siemeniä. Se kituutteli talven läpi työhuoneessani ja on nyt intoutunut tuottamaan bodeja.

Bhut Jolokia

Ulkonäkö tosin poikkeaa – ainakin vielä – niistä mitä löydän samasta lajikkeesta somesta. Onkohan sittenkään pussin mukaisia siemeniä sisällä???

Chili

Kaupan taimesta syntyy hedelmää. Yllättävän maukas tämä tuntematon lajike.

Basilika

Varsinainen rehottaja ja ja kasvaja on tänä vuonna basilika. Se jaksaa versota uusia lehtiä. Päätyy ehkä vielä sisälle, koska mitään syksyn merkkejä siinä ei vielä ole.

Tomaatti

Kaupan taimi oli myös sellainen jossa varsi tuottaa tomaatteja ja juuristo perunoita. Tomaatit ovat ainakin mallikelpoisia 🙂 Perunannosto sitten vasta kun tomaattisato on syöty.

Kaalipihvit

Tänään syntyi kokeilevassa keittiössä mielenkiintoisia ja maukkaita kaalipihvejä uudesta kaalista.

Ainekset

Kaapista kaalin lisäksi sitä mitä sattuu olemaan ja voita.

Leikkasin kaalin parin sentin paksuisiksi ”pihveiksi” kaiken pohjaksi. Kaalia oli kaikkiaan 350g

Sipulit silpuksi. Puolikas jättisipulia ja 4 valkosipulin kynttä.

Sipulisilppua

Voita reilusti, vaikka lähemmäs 100g

Voisula

Voi kasariin ja sipulit voisulaan hautumaan.

Pihvit

Voisula-sipuliseosta kaalipihvien päälle ja uuniin 225 astetta ja puolisen tuntia. Sen jälkeen juustot päälle ja vielä uuniin n. 10 min. Mausteeksi päälle vielä suolaa ja mustapippurirouhetta.

Uunista ulos

Kaalipihvien kaverina uuniin päätyivät lämpiämään haukimurekepihvit. Hyvää yhdessä.

Annos

Annoksessa lisukkeena tomaattia ja salaattia sekä kesäperunan verran kirkasta perunasalaattia, jota syntyi edellisen päivän jäänteistä.

Chilin ystävänä olisin voinut laittaa kaalipihveihin mukaan tuoretta chiliä, mutta unohdin. Näitä teen vielä uudelleen.

Hirven pyöröpaisti

Liha-aarteistosta poimin esiin hirven pyöröpaistin. Ajattelin laittaa sen pataan muhimaan ja se oli oikein hyvä päätös.

Alkuun palasiksi hieman sipuleita ja porkkanaa.

Makujuurekset

 

Lisäksi tarvittiin se hirvi ja 1 dl punaviiniä, 2 dl vettä, 1 rkl hunajaa, chilipalko sekä rosmariinia ja suolaa.

Freesaus

Öljyssä ja voissa ensin freesausta juureksille. Loput ainekset pataan.

Paisti päälle. Ja lisäksi vielä vesi ja punaviini. 

Sitten vain uuniin miedolle lämmölle n. 125 astetta ja 5-6 tuntia.

Paisti pois padasta ja folioon lepäämään siksi aikaa kun valmistuu lisukkeet.

Siivuiksi

Kaveriksi syntyi juuresmuusia ja kastiketta. Kastike syntyi padan pohjalle kertyneestä nesteestä ja kermasta.

Annos

Hyvää oli ja kaikki meni.

 

 

Porsaan kylkisiivut

Tänään syntyi varsin helppo uuniruoka kaikkien uusien perunoiden jälkeen.
Porsaan kylkisiivuja oli päätynyt talouteen jonkun kauppareissun mukana. Pitihän ne laittaa.

Pilkoin ensin muut ainekset sopiviksi uunipaloiksi.

Juurekset

Kaapista löytyi muutama iso ruotsalainen varhaisperuna, porkkanaa, varsiselleriä, sipulia ja valkosipulia.

Seuraavaksi parvekepuutarhasta hieman yrttejä.

Yrtit

Salviaa, basilikaa ja timjamia. Hienonsin yrtit pieneksi ja sekoitin oliiviöljyyn. Lisäsin mukaan vielä ruususuolaa ja mustapippurirouhetta.

Pellille

Pyöräytin juurekset öljyseoksessa.

Kaikki sujuvasti pellille sopivaan järjestykseen.

Yrttiset ainekset

Loput yrttiöljyt vielä ripottelin kylkisiivuille.

Uuniin 120 astetta ja pelti uuniin n. 50 minuutiksi.

Hyvää oli, eikä ruokaa tarvinnut kovin paljoa ollakseen kylläinen 😀

Annos

Fenkolikeitto

Pääsiäisaterian alkukeitoksi valmistui fenkolikeitto. Kokki hämmästyi taas itsekin makukokemusta jonka sai aikaiseksi. Siispä talteen tulevaisuutta ajatellen.

Koko satsista tuli ainakin 15 annosta.

fenkolia 900 g
perunaa 600 g
salottisipulia 4 kpl
valkosipulia 6 kynttä
kermaa 4 dl
kanafondia 1 kpl
Koskenlaskijajuustoa 150g
basilikaa
lehtipersiljaa
salviaa
vettä 2 l
suolaa
mustapippuria
muskottia
pekonikuutioita 200 g

Ainekset valmiiksi pöydälle.

Ainekset

Ensiksi kasvikset pieneksi.

Pienityt

Kuullotin aineksia wokkipannussa ja kattilassa öljyssä. Ensin pilkotut salottisipulit ja valkosipuli. Ja sitten fenkoli ja perunat. Lisäsin kaikki samaan kattilaan ja jatkoin kuullottamista vielä hetken.
Lisäsin veden, kanafondin ja mausteet.

Kiehuu

Keitin seosta reilun tunnin. Vähempikin olisi kai riittänyt, mutta muut valmistamiset samaan aikaan pitkittivät haudustusaikaa.

Sauvasekoittimella keitto tasaiseksi. Lisäsin 3 dl kermaa sekä Koskenlaskijan ja tarkistin maun.

Pilkoin yrtit hienoksi silpuksi.
Vatkasin lopun kerman vaahdoksi ja lisäsin vaahdon joukkoon yrtit.
Paistoin pekonikuutiot rapeaksi pannulla.

Ja sitten vain keitto lautaselle ja jakeluun. Keitto ensin, kerma ja pekonit päälle.

Annos

Keitto oli ensimmäinen varsinainen ruoka uudessa kodissa.

Ensimmäinen kattaus uudessa kodissa

Laskin hieman sisältöjä tälle keitolle Finelin sivuilta.

Hiilihydraatteja, imeytyvä

Ja tässä hieman lisää

Kalorit

Haudutettu siika

Tänään käsittelyssä kaksi pientä siikaa.

Lisäksi tarvitsin:
tilliä
ruohosipulia
basilikaa
valkosipuli
suolaa
pippuria
voita
sitruuna

Alkuun fileroin siian ja leikkasin sen pituussuuntaan kahtia

Fileet

Pakastimen kätköistä poimin tilliä ja ruohosipulia. Lisäksi yksi puolikas valkosipulin kynsi, jonka silppusin pieneksi sekä muutama basilikan lehti pienittynä. Lisäksi suolaa ja pippuria.
Sitruunan kuorta raastoin hieman joukkoon.

Yrtit

Tuoreet yrtit olisivat olleet varmasti parempia, mutta näin nyt tällä kertaa. Yrtit ja voin hieroin yhteen ja maustoin suolalla.

Fileet voideltuina

Fileet voitelin voiseoksella ja kiersin rullalle uuni vuokaan. Loput voit valmiiden rullien päälle.

Rullat

Vuokan laitoin kuumaan uuniin 225 astetta ja noin 10 min tai kunnes kala on kypsää. Vuokan pohjalle hieman sitruunavettä.

Uunissa

Valelin pari kertaa syntyneellä liemellä kalat.

Annos

Kalan kaveriksi lautaselle päätyi sipuli-perunamuusi.

Hirvisoppa

Sain hovihakkijaltani säkillisen hirven luita. Niitä siitä sitten valmistamaan.

Luut kattilaan

Luut

Vettä riittävästi ja keitos kiehumaan.

Kiehuu

Kokosin vaahdot pois ja annnoin poreilla jokusen tunnin hellalla. Halusin hieman hyvää luulientä samalla talteen.

Joko olisi valmista?

Annoin hieman jäähtyä ja riivin käsin luista lihat erikseen. Palautin luut kattilaan ja jatkoin vielä keittämistä.

Riivityt lihat

Luuytimet otin mukaan hirvisoppaan.

Eli
1 kg lihaisia hirvenluita tai
2 – 3 l vettä
1 tl suolaa
6 maustepippuria
jauhettua valkopippuria
2 laakerinlehteä
2 sipulia
2 porkkanaa
pala lanttua
4 perunaa
persiljaa

Valmis soppa

Hyvää tuli ja jäi vielä toiseenkin kertaan.

Kana vindaloo

Taas tuli tehtyä vahingossa hyvää ruokaa. Pitää laittaa ohjetta talteen. Intialainen keittiö on vielä isolta osalta valloittamatta, mutta tästä on hyvä aloittaa.

Tarvikkeet:
pieni paketti marinoimattomia kanasuikaleita
kuivattu chili
4 mausteneilikkaa morttelissa jauhettuna
8 kokonaisia mustapippuria morttelissa jauhettuna
1 tl kanelia
pala inkivääriä raastettuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 rlk etikkaa
1 sipuli pilkottuna
4 perunaa lohkoina
1/2 prk Mutti tomaattimurskaa
1 tl vihreää curry tahnaa
2 rkl Worchester-kastiketta
Viola sulatejuustoa puoli purkkia (Viron tuliainen 🙂 )
suolaa
paistamiseen öljyä

Jauha morttelissa mausteet eli mustapippuri ja neilikka. Lisää chili, valkosipuli, curry-tahna, Worchester, raastettu inkivääri, pilkottu valkosipuli, kaneli ja kaada pieni tilkka etikkaa ja sekoita morttelissa.

Kuullota pilkottu sipuli wokkipannulla ja lisää morttelissa sekoitettu masalaseos mukaan, paista n. 5 minuuttia.
Lisää pilkotut kananpalat ja paista ne.
Lisää pannulle pilkotut perunalohkot.
Lisää tomaattimurska ja Viola.
Anna hautua kannen alla n.20 minuuttia.

Tarjoile riisin kanssa.

Wokissa

Wokissa oli hyvä tehdä niin sai sekoittaa huolettomammin.

Vaihekuvia en ottanut, koska ei käynyt mielessä, että teen mitä parhainta apetta.

Annos

Huomiona sellainen, että morttelissa pienityt mausteet ovat hieman voimakkaampia kuin sirottimesta sirotellut ja valmiiksi jauhetut. Minulle maustemaailma oli juuri sopivaa, mutta miehelle turhan jyrkkää. Onneksi oli riisiä kaveriksi.

Paahtopaistia ja rapuja

Syksyn Kokosukusyö-päivä on taas käsillä. Rapuja on perinteisesti ollut listalla, mutta tällä kertaa ne päätyivät vain alkupaloiksi. Itse askarrellen kuitenkin.

Paahtopaistin laittamisen aloitin jo edellisenä päivänä.
Marinadiin tuli öljyn lisäksi valkosipulia, tuoretta timjamia ja rosmariiniä, mustapippurirouhetta, kuivattua basilikaa, rosepippuria ja pari itsekasvatettua chiliä sekä suolaa.

Mausteet

Sekoitin ainekset keskenään.Laitoin ison paahtopaistin kulhoon jonne lisäsin seoksen. Pyörittelin sitä hetken aikaa ympäri niin että öljyseos varmasti meni joka paikkaan.

Kulhossa

Kulho jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntelin paistia muutaman kerran ympäri.

Paistovalmis

Seuraavana päivänä paisti hyvissä ajoin ennen paistamista lämpenemään. Samalla isommat öljyt valuivat pois.
Valurautapannulle voita ja kuumenemaan. Hieman jännitti että mahtuuko paisti pannulle.

Pannulle

No, siinä ja siinä 😀

Hieman tiivistynyt

Ympäri käännettynä oli jo hieman tiivistynyt.

Valmis uuniin

Hyvin mahtui lopussa jo pannuun. Pintojen ruskistamisen jälkeen uunivuokaan. Päälle hieman sormisuolaa. Vuoka oli mukavan tiivis, joten ei tarvinnut sitoa paistia muotoonsa. Uunissa lämpöä 125 astetta ja niin kauan kunnes mittari näytti 62 astetta.

Mehukasta ja hyvää tuli. Lisäksi valmistui piparjuuri-smetana-kermaviili-suola-mustapippurikastiketta.
Paistin lisukkeena kermaperunoita juustokuorrukkeella.

Leikattuna

Ravut olivat pakasterapuja.

Ravut

Alkupaloiksi varasin 4-5 kpl henkilöä kohden.

Rapu


Paahtoleipien päälle tuli myös tillivoita.

Rapuleipä

Yhdessä oleminen lasten ja puoliskojen kanssa oli jälleen kerran oikein mukavaa.

Yhdessä

Lopulta kauneimmatkin juhlahetket päättyvät ja arki palaa.

Tiski

Ihan kuin olisi ollut juhlat 😀

Gulassi

Huomasin itsellenikin yllätykseksi, että tallenteissani ei ole Gulassia. Tuota mainiota keittoa, jota rakastan nauttia vuorikävelyillä Alpeilla. Parhaimmillaan tuo keitto onkin kun on kiivennyt vuorelle ja pysähtynyt levähtämään henkeäsalpaaviin maisemiin. Salpaantuminen on kyllä ihan todellista, sillä ilman sitä noihin maisemiin ei pääse.

Siispä gulassiin. Pitkään haudutettava ruoka lähti alkuun jo edellisenä päivänä. Ja näin minä sen tälläkertaa tein.

Ensiksi keitolle pohja.

n. 500 g naudan lihaa pieninä paloina
n. 500 g porsaan lihaa pieninä paloina

Paloittele lihat pieniksi

Lihat

2 sipulia lohkoina
1 porkkana paloina
5 valkosipulinkynttä
pari sellerin vartta
Pala piparjuurta
2 tomaattia paloina
3 tl savupaprikajauhetta
1 rkl mustapippurirouhetta
2 rkl suolaa

Makua keittoon

1. Kaikki raaka-aineet pataan. Päälle kiehuvaa vettä niin, että kaikki peittyy. Pataan kansi päälle ja uuniin. Kypsennä 150 asteessa 3-4 tuntia.

Pataan


2. Poista lihat liemestä.

Lihat hauduttamisen jälkeen


3. Soseuta kaikki loput sauvasekoittimella. Väri ei ole hehkeä, mutta sitäkin maukkaampi.

Keittopohja ja liha kylmään yön yli. Tai jos on aloittanut jo aamulla riittävän aikaisin niin seuraavaksi suoraan itse keiton valmistamiseen.

Gulassikeitto

0,5 dl oliiviöljyä
purkki tomaattipyreetä
kaksi purkkia/tölkkiä tomaattimurskaa (Tässä oli Muttia)
2 rkl paprikajauhetta
n. 500 g perunaa lohkoina
pari paprikaa paloina
2 porkkana paloina
lehtipersiljahaketta
2 tl Habaneromurskaa
2 sipulia hakkeena
2 sellerinoksaa viipaleina

Freesaus

1. Freesaa oliiviöljyssä tomaattipyree, sipulit ja paprikajauhe. Lisää soseutettu keittopohja ja kiehauta.

Keittoaineksia

2. Lisää loput raaka-aineet ja hauduta kasvikset kypsiksi.

Keitto

3. Lisää lopuksi lihapalat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, tabascoa yms. Tarjoa smetanan kanssa.

Ja hetkessä sitä olikin ihan muissa maisemissa 🙂

Matkalla huipulle

Ja parhaimmalla ruokapaikalla.

Gulassia 2800 metrissä

Page 1 of 2

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi