Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: korianteri

Päivän thai

Iski chiliruuan mieliteko. Se iski kyllä jo aikaisemmin viikolla ja sunnuntaina tuli aika toteuttaa asia.
Kaikkea thaimaalaisen keittiön aineksia ei nyt sitten sattunut kuitenkaan olemaan. Meni hieman säveltelyksi ja kokonaisuus on varmaan aika kaukana alkuperäisestä. Hyvää kuitenkin tuli ja sitä riitti vielä pariin eväspakettiin työlounaiksi.

Itse kasvatettuja, melko tiukkoja, chilejä on vielä muutama pakastimessa. Laitoin vain yhden, mutta se riitti mainiosti. Hiki tuli ja suu napsasi toivotun mukaisesti.

Kovin tarkasti en kokkailujani muistiin laittanut, joten kuvasarja ja pienet muistikuvat jääkööt vain talteen.

Perulainen Ceviche

Katsoin ohjelmaa Villen keittiö 30 minuutissa
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/27/ikivanhat-ruokaperinteet-yhdistyvat-perulaisessa-keittiossa
Perun jaksossa oli mukana kansallisruokana chevicheä. Sitähän piti kokeilla ja hyvää tuli.
Ohje tänne talteen. Jätin pois alkuperäisen ohjeen maissit ja bataatit.

Ceviche:

1 ½ kiloa siikafilettä
½ kg sitruunoita
½ kg limeä
1 kokonainen valkosipuli, hienonnettuna
1 punasipuli
inkivääriä
suolaa & mustapippuria
2 ruukkua tuoretta korianteria
aji- tai habanerochiliä

Fileoi kala ja leikkaa se kuutioiksi.

Siikapalat

Siikapalat

Purista limeistä ja sitruunoista mehu ja yhdistä ne kulhossa, johon lisätään hienonnettu chili, korianteri ja punasipuli.

Mausteet

Mausteet

Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoitetaan ainekset

Sekoitetaan ainekset

Kaada kastike kalan päälle ja sekoita. Anna marinoitua vartin verran kylmässä.

Lopputuloksena aivan mahtavan aromikasta kalaa 🙂

Valmista tuli

Valmista tuli

Ribsit

Kesän toivelistalla on ollut ribsit. Viimein kaupasta löytyi sopivat palat joita sitten työstämään.
Perusoppeja hain monilta sivuilta, mutta erityisesti tutkin Poppamiehen ajatuksia aiheesta. Usein sovellan saamiani ohjeita. Joskus pakosta ja toisinaan huomaamatta. Kokemus oli kuitenkin sen verran maukasta että parempi kirjata ylös.

Ja miten minä ne sitten tein.

Komeat spare ribsit pöydälle. Isot luiset rivit olivat mukavan lihaisia.

Lihaisat palat

Lihaisat palat

Ensiksi poistin kalvot. No jaa. Toisesta lähti helposti ja toisesta ei sitten millään. Pitänee harjoitella vielä.

Kalvojen poistaminen

Kalvojen poistaminen

Rivit leikkasin puoliksi ja saamani neljä melko isoa palasta ladoin kattilaan.

Kattilassa

Kattilassa

Kattilaan vettä niin paljon että ribsit peittyvät. Lisäsin reilusti puhdistamatonta merisuolaa. Ainakin 3 ruokalusikallista. Kattila meni jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Rub mausteseos

Rub mausteseos

Seuraavana aamuna valmistin oman RUB-seokseni kaikesta siitä mitä kotoa löysin. Useita ohjeita läpikäytyäni tulin vakuuttuneeksi että jotakin makeaa tulee seoksessa olla, jotta se tarttuu pintaan ja kiinnittää mausteet lihaan hyvin.

Minun RUB

Ruokosokeri vajaa dl
Suola 2 tl
Paprikarouhetta 6 rlk
Mustapippurirouhe 2 tl
Sipulirouhe 3 rlk
Korianteri, jauhettu 2 rlk
Inkivääri, jauhettu 2 rlk
Muskotti, jauhettu 1 tl
Kurkuma, jauhettu 2tl
Vampyyrisuola 1 tl
Lipstikka, kuivattu 2rlk
Kaneli, jauhettu 2 tl

Ainekset sekaisin ja valmis tuli.

Pintamauste

Pintamauste

Suolavedestä nostetut ribsit saivat hieman kuivahtaa ja sen jälkeen taputtelin mausteseosta palasiin. Hieman enemmän olisi saanut sitä olla, mutta kun lisäsin paprikarouheen määrää sain sopivasti jatkettua seosta. Ohjeessa on tuplattuna ko määrä.

Uunipellille

Uunipellille

Olin suunnitellut valmistavani ribsit suosiolla uunissa. Vuorasin syvän uunipellin leivinpaperilla ja asetin palaset pellille luupuoli ylöspäin. Uuniin n. 125 astetta lämpöä. Ribsit saivat olla kaikkiaan 3,5 tuntia hiljaksiin kypsymässä.

Sillä välin valmistelin muuta.

Lanttua

Lanttua

Pilkoin kokonaisen lantun palasiksi. Hieman suuremmiksi kuin ”ranskalaiset”. Jätin ne odottamaan uunipannulle lisäämistä.

Otin esille omaa BBQ-kastiketta varten sopivia aineksia.

Kaapin aarteita

Kaapin aarteita

Useita ohjeita luin ja mihinkään niistä ei kaikkia aineksia löytynyt, joten säveltäminen jatkuu.

Sipulit kuullottumassa

Sipulit kuullottumassa

Alkuun pilkoin sipulit ja kuullotin ne voissa. Voita oli reilusti käytössä. Seuraavaksi lisäsin tomaatti-chilimurskan ja oman maun mukaan kaikkea muuta. Ruokosokeria (kyllä edelleen, nyt se palvelee karamellisoitumista viimeisessä vaiheessa) vajaa desi. Muita nesteitä n. 1-2 rlk kutakin. Lisäksi mustapippuria ja paprikarouhetta.

BBQ poreilee

BBQ poreilee

Kattila liedelle ja soosi sai kiehua poreillen tunnin verran. Välillä hämmentelin ja maistelin makukirjoa. Hyvältä vaikutti heti kättelyssä. Valmista kastiketta tuli n. 3,5 dl.

Oli aika katsoa mitä uunissa tapahtuu.

Lantut

Lantut

Samalla kun käänsin ribsit laitoin leikkelemäni lantut ribsien alle hautumaan. Jatkoin paistamista miedolla lämmöllä vielä niin pitkään että 3,5 h täyttyi varmasti. Taisi mennä lähemmäs 4h ennenkuin siirryin seuraavaan vaiheeseen.
Tässä vaiheessa tarkistin kypsyyttä maistamalla. Hyvä suutuntuma ja mukavasti myös irtosi luusta.

Aika ottaa esille nyt jo hieman jäähtynyt BBQ-kastike.

Soosit päälle

Soosit päälle

Jokaisen palasen päälle hyvä kerros tekemääni kastiketta. Vaihdoin uuniin grillivastuksen päälle ja asteita reilusti enemmän eli n. 250. Pellin asetin ylimmälle tasolle. Jatkoin paistamista noin 20 min. Puolessa välissä käänsin peltiä (en omaa kiertoilmauunia) ja tarkkailin samalla että pinta ei pääse palamaan. Kun BBQ-kastike on karamellisoitunut pintaan niin alkaa olla valmista.

Uunista pois

Uunista pois

Ehkä hieman pidempään olisi vielä voinut olla. Huoneissa alkoi olla sen verran tuoksua että olihan sitä jo päästävä maistamaan 🙂

Hyvä koostumus

Hyvä koostumus

Ribseistä tuli moninverroin parempia, mitä ajattelin osaavani. Iso kiitos Poppamiehelle sekä kaikille niille kymmenille ohjeille joita selasin ennakkoon. Tällä omalla versiollani voin tehdä toistekin.

Aivan mainiota ruokaa, jota suosittelen syömään ulkona vaikka valmistaiskin sen uunissa.

Tomaattisalsa

Näpäkkä tomaattisalsa sopii moneen tilanteeseen.

Tuoreet ainekset

Tuoreet ainekset

(kirsikka)tomaatteja
1 sipuli
limen mehua
punainen chili
tuoretta korianteria hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
valkosipulia 1-2 kynttä
pehmeää fetajuustoa

Kaikki ainekset pienin pieniksi 5x5mm ja sekaisin kulhossa.

Pieneksi silputut

Pieneksi silputut

Chilin ja mustapippurin kanssa saa olla tarkkana, että ei tule liikaa.
Päälle vielä fetajuustoa kuutioina. Fetan voi myös sirpustaa ihan pieneksi ja sekoittaa salsan sekaan.

Ateria

Ateria

Salsa sopii hyvin mihin vaan. Tässä se yhdistettiin avocadoon ja hyvää oli.

Yrttisiika

Ja tästä talteen taas hyvä ohje.

siika fileinä
suolaa
tuoretta rosmariinia
tuoretta persiljaa varsineen
tuoretta ruohosipulia
tuoretta korianteria
sitruunamehua (yhden sitruunan mehu)
3–4 valkosipulinkynttä siivutettuna
oliiviöljyä
voita

Nosta siikafileet sopivan kokoiseen vuokaan. Ripottele sisälle ja päälle suolaa ja sitruunamehua. Laita osa yrteistä kalojen sisään ja alle sekä päälle. Lisää valkosipuli ohuina viipaleina. Pirskota kaloille ja vuokaan öljyä ja laita paalle muutama voinokare.

Yrtit olivat kaikki niitä mitä olen kesän ajan kasvattanut itse. Piti testata miten sopivat yhteen 🙂

Kypsennä 200 asteessa 20–35 minuuttia kalan koosta riippuen. Kokeile kalan kypsyyttä. Kun selkäevä irtoaa helposti vetäisemällä, kala on kypsä.
Tarjoa lisäkkeeksi esimerkiksi höyrytettyä tai vokattua kaalia tai muita kasviksia sekä pilahviriisiä.

Siikaa uunissa

Siikaa uunissa

Page 2 of 2

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi