Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka Page 11 of 13

Borssi

Joulunaika meni sairastellessa, joten kotona on lojunut jouluksi hankittuja juureksia säkkitolkulla. Viimeisenä käsittelyyn pääsivät punajuuret.

Niistä syntyi mainio borssi.

Tänään tein sen näin:
Alkuun pilkoin punajuuret tikuiksi. Niitä tulikin iso kulhollinen.

Punajuuritikut

Punajuuritikut

Lisäksi pilkoin kaalia, sipulia ja valkosipulia.

Kaalia

Kaalia

Juurekset paahdoin kuumassa wokissa öljytilkan kanssa.

Wokkausta

Wokkausta

Wokkauksen jälkeen koko hoito kattilaan hautumaan. Hauduttelin keitosta pitkään, varmaan pari tuntia. Keitosta tuli neljän litran kattilallinen. Vettä laitoin juuri sen verran, että juurekset peittyivät.

Kattilaan

Kattilaan

Mausteita lisäilin tarpeen ja maun mukaan. Pari liemikuutiota (omat luuliemet olivat loppu), laakerinlehtiä, itse kasvatettua chiliä pakastimesta sekä suolaa ja lipstikkaa. Etikkaa reilu dl.

Leikkasin pari pakettia pekonia pieneksi silpuksi saksilla.

Pekonit

Pekonit

Paistoin pekonit pannulla omassa rasvassaan. Valutetut pekonit lisäsin hauduttelun loppuvaiheessa sopan sekaan. Ne voi jättää myös erikseen tarjolle ja asettaa kivasti annosten päälle. Vaarana on kuitenkin se, että paahdetut pekonit tulee napsittua ennen sopan valmistumista, joten viisaampaa oli laittaa ne keitoksen sekaan.

Paahdettua pekonia

Paahdettua pekonia

Annoksen päälle vielä reilu lusikallinen smetanaa ja hyvää tuli.

Annos

Annos

Borssi paranee vain vanhetessaan, joten iso osa keitosta päätyi annosrasioihin pakastimeen.
Sieltä niitä on hyvä ottaa lounasevääksi töihin.

Sushiburritoja

Pitihän niitä kokeilla kun niin kovasti valmistaudutaan Helsingissä maaliskuussa avattavaan Soma-ravintolaan, jonka tuotteena ovat juuri mainiot sushiburritot.

Pari mukavaa soosia tein. Kannattaa tehdä ajoissa, sillä maku vain parani vanhetessaan.
Valmistusohje molemmissa sama: kaikki ainekset sekaisin.

Avocadoa

Avocadoa

Avocadomajoneesi:
1/2 avokado
5 rkl majoneesia
1 rkl wasabia
2 tl sitruunamehua
hyppysellinen suolaa

Tahna

Tahna

ja Inkivääri-seesamikastike

Ainekset

Ainekset

1 rkl seesamiöljyä
1/2 dl soijakastiketta
1 tl riisiviinietikkaa
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl wasabia
(hyppysellinen sokeria)

Kastike

Kastike

Kastikkeiden ja tahnojen lisäksi tarvitaan riisiä. Tällä kertaa ostin sushi-riisiä, mutta tavallinen puuroriisi käy yhtä hyvin.

Riisi

Riisi

Riisin keitin pakkauksen ohjeen mukaan ja lisäsin jäähtyneeseen riisiin veitsellä ”leikaten” Riisiviini, suola, sokeri-liemen.

Riisiä kupissa

Riisiä kupissa

Valmistin täytteitä. Etupäässä kalaa savustettuna (kirjolohta) ja graavattuna (lohta). Runsaasti vihanneksia: paprikaa, retikkaa, kurkkua, suolakurkkua, salaatteja, säilöttyä inkivääriä yms. soveltuvaa ja mitä kaapista löytyy. Valmiit majoneesipohjaiset kaupan salaatit sopivat hyvin mukaan.
Kalan vaihtoehtona paistoin teriyaki-kastikkeessa marinoituja broilerin suikaleita.

Aineksia

Aineksia

Sushiburrito tehdään kuin sushi – paljon isommasti vain.

Täytettä

Täytettä

Norilevylle ensin täytteeksi riisipohja ja päälle mitä itse haluaa.

Norilevy

Norilevy

Täytettä on niin paljon että tarvitaan vielä toinen nori-levy jolla saadaan rullattua burrito pötkyläksi.

Rullausta

Rullausta

Rullaukseen on mainiona apuna sushi-rullien tekemisestä tuttu matto.

Valmis!

Valmis!

Ja valmista tuli! Näitä ei kyllä montaa jaksa syödä. Röyh!

Käsityötä ruokapöydässä

Käsityötä ruokapöydässä

Palapaisti porosta

Aamulla pakastimen kätköistä käteen osui puoli kiloa poron kulmapaistia. Siispä siitä päivän ruokaa.

500g poron kulmapaisti
2 sipulia
suolaa
3 porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
2 venäläistä suolakurkkua
2,5 dl vettä
1,5 dl kermaa
mustapippurirouhetta
laakerinlehtiä
paprikarouhetta

voita paistamiseen

Alkuun sulatin lempeästi paistipalan.

Puolen kilon kulmapaisti

Puolen kilon kulmapaisti

Paloittelin lihat.

Paloitellut lihat

Paloitellut lihat

Sekä sipulin, porkkanat ja suolakurkut.

Pilkotut ainekset

Pilkotut ainekset

Paistipaloihin paistoin kuumalla pannulla paistopinnat.

Paitopinnat

Paitopinnat

Kaikki ainekset valurautaiseen wokkipannuun. Lisäksi vesi ja kerma.

Valurautawokkipannu

Valurautawokkipannu

Koko pannu uuniin n. 40 min. 175 asteeseen. Lihat olivat jo pintapaiston jälkeen kypsiä, joten määrittelin porkkanoiden mukaan paistoajan.

Uunivalmis

Uunivalmis

Lisäksi perunamuusia ja ruusukaalia.

Valmis annos

Valmis annos

Lohta ja chiliä

Kaupasta päätyi mukaan lohifile.
Puolikkaasta tein graavia ja toisesta puolesta päivän aterian. Pannulla paistettua kalaa ja wokkivihanneksia.

Etsin jotakin uutta marinadia kalalle ja törmäsin TÄHÄN

Yllättäen lähes kaikkia aineksia löytyikin kaapista ja oma chili punastelee pensaassa. Ei kun tuumasta toimeen, vai miten se meni. Leikkasin kalapihvit erikseen ja lopusta palasta päätin kokeilla ohjeen mukaista marinointia.

Ainekset tänään:

1 dl soijakastiketta
0.5 dl seesamiöljyä
1 rkl fariinisokeria
1 kpl punainen chilipalko
1 kpl sipulia
1 dl limen mehua

Ainekset

Ainekset

Alkuun pienin ylijäämä kalan kuutioiksi.

Lohikuutiot

Lohikuutiot

Seuraavaksi muut ainekset pieniksi palasiksi. Yhdistin soijan ja öljyn. Kaikki kuppiin ja sekaisin haarukalla.

Marinadissa

Marinadissa

Liemellä sivelin myös pannulla paistoon menevät kalapalat.

Marinoitumisen aikana pilkoin juurekset. Tänään mukana oli bataattia, porkkanaa, perunaa ja sipulia.

Juurekset

Juurekset

Juurestikut wokkasin voi-öljyseoksessa ja maustoin suolaa sekä mustapippurirouhetta.

Parin marinoitumistunnin jälkeen otin kupin jääkaapista. Näytti hyvältä.

Marinoitunut kala

Marinoitunut kala

Ja myös maistui. Ihan sellaisenaan ja suoraan. Hyvä ohje.
Testikalaa ja lientä oli vielä jäljellä. Hyvää tavaraa ei tietenkään laiteta hukkaan. Niinpä testimarinadin ainekset ja kalapalat päätyivät siivilän kautta paistinpannulle isompien kalapalojen paistamisen jälkeen.

Kalat pannulla

Kalat pannulla

Paistettunakin pikkupalat maistuivat erinomaisilta. Grilliin ne eivät tällä kertaa päätyneet vaikka alkuperäisessä ohjeessa niin ehdotettiinkin.

Pannulle päätyi vielä reilu loraus kermaa. Pian siitä sukeutui varsin aromaattinen soosi joka sopi paistetun kalan kanssa hyvin yhteen. Kalaa kalakastikkeessa 🙂

Annos

Annos

Teen toistekin!

Lauhkea laukkakeitto

Toivelistalla oli tänään Lauhkea laukkakeitto. Sellaisen reseptin olen joskus netin syövereistä löytänyt ja keiton tehnyt. Ihanan samettista ja aromikasta keittoa. Vaan en löytänyt enää.
Kovan penkomisen jälkeen löysin omia merkintöjäni keiton valmistamisesta. Laitankin sen nyt tähän talteen seuraavaa kertaa varten. Reseptin alkuperästä en siis tiedä mitään.

Tarvitaan
Kokonaisia isoja valkosipuleita
Palsternakkaa
Juuriselleriä
Sipulia
Kermaa
Persiljaa tai muita yrttejä maun mukaan
Mustapippuria
Kasvisliemikuutio
Vesi

Voita
öljyä

Valkosipulit uuniin

Valkosipulit uuniin

Alkuun uuniin kokonaisia valkosipuleita (9 kpl tänään). Leikkasin ”hatun” pois. Pistin uunivuokaan ja folioon. Uuniin 40-50 min ja asteita siinä 200. Uunissa ne pehmentyvät ja voi käytännössä puristaa kynnet ulos paahtamisen jälkeen.

Kuullotetut juurekset

Kuullotetut juurekset

Valkosipuleiden muhiessa pilkoin pieniksi siivuiksi palsternakkaa (200g) ja juuriselleria (200g) ja omenan kokoisen sipulin. Nämä kuullotin pannulla voi/öljy-seoksessa kuultaviksi ja hieman rusahtaviksi.

Kaikki hautumaan kattolaan

Kaikki hautumaan kattilaan

Juurekset kattilaan ja perään 1,2 l vettä sekä kasvisliemikuutio.

Annoin hiljalleen kiehua niin kauan kun valkosipulit muhivat uunissa. Uunin pehmentämät valkosipulit on helppo puristella tai kuoria keiton sekaan. Kaikki samaan kattilaan ja miedolle lämmölle hautumaan vielä puoleksi tunniksi.
Sekaan 3 dl kermaa sekä mausteet: mustapippuria, kuivattua persiljaa tms. yrttiä.

Kermaa ja maitoa

Kermaa ja maitoa

Kun keitto oli muhinut loppuun = kaikki mukavan pehmeitä sai liemi hieman jäähtyä ja sauvasekoittimella soseeksi koko homma. Maun tarkistus ja valmista tuli.

Valmis keitto

Valmis keitto

Keitto on alkukeittona varsin passeli. Annoksesta tuli 7 kipollista.

Toisenlaiset jauhelihapihvit

Oho! Onpas kulunut aikaa sitten edellisen kokeilun tallentamisesta.

Syksy on palannut ja kokeilukeittiö taas täydessä toiminnassa.

Tänään oli vuorossa jauheliha. Toivelistalla oli jauhelihapyöryköitä ja -pihvejä.

Perustaikinaan tuli tänään:

2 dl hapankaalia
1,5 kpl sipulia
3 kpl valkosipunlinkynsi
1 kpl varsisellerin varsi
1 kpl porkkana
1/2 paprika
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
kermaa
2 kananmunaa
paistamiseen voita

Raaka-aineet

Raaka-aineet

Kaikki pieneksi silpuksi. Sekaan kerma/vesiseosta jossa oli lisänä vehnänlesettä, paprikarouhetta ja suolaa sekä pippuria. Lisäksi 2 kananmunaa. Seos sekaisin ja yhdistetään jauhelihan ja lisukkeiden kanssa hyväksi taikinaksi.

Lihapullat laitoin uuniin pellille kypsymään. Pihvit paistoin pannulla voissa.

Paistinpannu

Paistinpannu

Molemmista tuli mehukkaita ja aromikkaita tuotoksia. Teen varmasti toisenkin kerran.

Paistetut pihvit

Paistetut pihvit

Salaatti

Salaatti

Salaatti

Kesäkakku

Tänään vietettiin kahden naisen kakkukestejä syntymäpäivien merkeissä. Toisella ne ovat jo hyvinkin takana ja toisella vasta edessä.

Kaukkua varten tarvitaan vesimeloni.
Melonista leikataan sopivan kokoinen ja paksuinen kiekko. Kiekko leikataan valmiiksi annospaloihin ennen päällystämistä.

Kakun valmistus

Kakun valmistus

Kakun päälle vaahdotettiin kookoskermaa, johon lisättiin ripaus vaniliinisokeria.

Marjoja

Marjoja

Kesäiseen kakkuun tulee tietenkin mansikoita ja (pensas)mustikoita. Mansikat olivat kotimaisia, mustikat eivät. Mustikkametsää ei ole lähellä joten kokkimme tyytyi kaupan antimiin.

Punaherukka

Punaherukka

Oman maan satoa löytyi sentään muutama punaherukka jo pensaista.

Valmis komeus

Valmis komeus

Kakun valmistuttua keitettiin kahvit ja päätettiin mennä ulos nauttimaan kesäisestä luonnosta samalla.

Kynttilät

Kynttilät

Kummallekin leidille syttettiin kynttilät. Niiden palaminen oli vähän niin ja näin, eikä sankarit päässeet puhallusvaiheeseen lainkaan.

Korkattu kakku

Korkattu kakku

Tuuli ja pieni sadekaan ei tunnelmaa latistanut. Kakku oli oikein mehukas ja maukas. Ja kaikki meni.

Tunnelmakooste vielä perään 🙂

Syntymäpäiväkakku

Syntymäpäiväkakku

Aamiainen auringossa

Kesä on ollut kauttaaltaan vilpoisa kokemus. Moni asia sujuu viileässäkin ja kesä näyttää vehreältä ja hyvin voivalta luonnon osalta.
On jotakin mitä olen kovasti kaivannut läpi kesän. Rauhalliset ja linnunlaululliset aamuhetket pihalla kahvin ja aamiaisen kanssa. Joitakin aamuja on voinut viettää ulkona. Takana olevan kesälomapätkän aikana taisi olla pari aamua ulkona.

Aamiainen

Aamiainen

Lautasella oman maan vihreitä sekä öljy-sitruuna-chililiemessä kypsytettyä siikaa.

Joinakin kesinä kaikki ruuat on laitettu kesäkeittiössä. Siis terassilla olevalla grillillä. Nyt ne kerrat ovat yhden käden sormilla luettuja. Vaan vielä on kesää jäljellä :happy:

Pieni piha on kuin yksi lisähuone kesällä. Suojainen tila jonka olen ottanut mieleiseeni hyötykäyttöön.

Näkymä pihan perältä terassille

Näkymä pihan perältä terassille

Itse terassi on ehkä 9 m2 kooltaan, joten siihen juuri mahtuu pieni pöytäryhmä ja grilli. Terassin edustalla on kukkapenkki, jossa kasvaa viinimarjoja ja yrttejä. Marjapensaista on ollut paljon iloa. Vaikka en ole erityinenviherpeukalo, niin ne viihtyvät paikallaan ja tuottavat runsaasti satoa joka vuosi.

Viheransari

Viheransari

Kesän salaatit kasvavat pienessä kasvihuoneessa ensimmäistä kesää. Kesälelun ostin jo talvella kun halvalla sain. Alkuun mietin että olisin ne salaatit saanut kyllä varmaan kaupasta halvemmalla. Nyt en enää ajattele niin, sillä saaliini on tuolta niin monin verroin paremman makuisia kuin kaupan hevi-osastolta koskaan. Tomaatti viihtyy siellä myös mainiosti ja tekee kovasti hedelmää.

Chili

Chili

Tammikuussa istutuin chilin siemeniä keittiön ikkunalle.Ei meinannut tulla valmista. Ne kasvoivat vain pituutta tekemättä muuten yhtään mitään. Lopulta siirsin ne pihalle ajatuksella että kylmässä varmaan paleltuvat pois. Olin kuitenkin saanut ne niin pitkiksi ja pysymään hengissä että en raaskinut hävittää muuten.
Ja kas kummaa! Nyt sinne on ilmestynyt oikeita kukkia! Oletettavaa on että niitä ei mitenkään saa kypsiksi saakka kesän aikana. Joudunkohan miettimään sisämajoitusta sitten syksyllä?

Verenpisara

Verenpisara

Verenpisara viihtyy hyvin tänä vuonna. Aikaisemmin en ole saanut kukkimaan kunnolla.

Valkosipulivoi

Ei mikään uusi keksintö, mutta tekotapa minulle uutta kokeilevaa keittiötä.
Ostin Bangkokista vuosi sitten paikallisesta rihkamakaupasta sushien tekoon tarkoitetun muovisen vehkeen, joka on saanut olla paketissaan tähän saakka.

Sushien tekolaite

Sushien tekolaite

Valkosipulivoin ainekset: voita n. 60g, kuusi valkosipulin kynttä ja persiljaa omasta puutarhasta reilu kourallinen. Valkosipulit ja persiljan pienin tehosekoittimella ja kääntelin ainekset pehmeään voihin.

Tahnan painelin muovikelmilla pohjustettuun sushituubiin ja laitoin kannen kiinni. Koko komeus pakastimeen hetkeksi.

Pakastimesta juuri tullut

Pakastimesta juuri tullut

Valmis valkosipulivoi on kauniina pötkönä josta saa leikattua haluamiaan palasia siististi.

Leikkaa annospaloiksi

Leikkaa annospaloiksi

Kiekot sopivat mainiosti pihvin päälle. Jäljelle jäävät ylimääräiset levittyvät mukavasti vaikka hapankorpulle. Nam.

Annospalat

Annospalat

Tortilloja jääkaappilöydöistä

Tänään valmistettiin tortilloja jääkaapin antimista. Jauheliha oli hankittu ihan tarkoitusta varten. Jauhelihan lisäksi pannulle pääsi aikaisemmin valmistettuja tähteitä: porkkanaa, lanttua, sipulia ja varsiselleriä. Seoksen maustoin paprikalla, pippureilla ja suolalla.

Salaattina löytyi paprikaa, tomaattia, kurkkua, sipulinvarsia ja chiliä. Lisukkeiksi jääkaapista tuhteja jalapenoja ja majoneesia. Puutarhan antimista vihreät salaatit ja chilit.

Kokonaisuus Tortilla astiaan ja ääntä kohden. Helppoa ja nopeaa.

Tortilla

Tortilla

Portobello-hampurilainen

Kesä ja grilli kuuluvat yhteen.
Tänään kokeilevan keittiön kesägrillillä syntyi Portobello-hampurilaisia.

Tein jauhelihapihvitaikinan kevyestä naudan jauhelihasta 400g (10% rasvaa), sipulista 200g, valkosipulista 20, maustekurkusta 70g, paprikasta 65g, chilistä 1g, korianterista 15g, portobellon jaloista 40g, kananmunasta 120g ja mausteista. Paistoin grillissä niin pihvit kuin sienetkin.

Portobello hampurilainen

Portobello hampurilainen

Tälläkertaa laskin myös aterian sisällöt.

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Sillijäätelö

Juhannus lähenee ja sitä myöten perinteistäkin perinteisempi perheen juhannusherkku. 35 vuoden ajan sillijäätelö on kuulunut uusien perunoiden kanssa ruokapöytään.
Teen aina reilun satsin joka kestää pari-kolme viikkoa. Ylijäämäjäätelöt lusikoin suoraan purkista suuhun kuin jäätelön konsanaan.

Tarvikkeet:
Silliä tai muuta maustekalaa
2dl Kermaa
2dl Smetanaa
Sipuleita
Tilliä
Yrttejä maun mukaan
Pippuria

Silliä

Silliä

Silli- tai anjovisfileet leikataan veitsellä pieniksi kuutioiksi.

Sipulit ja tillit

Sipulit ja tillit

Sipulit ja tillit pilkoin koneellisesti. Silliä ei sellaiseen myllyyn kannata laittaa sillä pikkukuutiot antavat mukavamman suutuntuman kuin mössö.

Kerma vaahdotetaan ja siihen lisätään käännellen smetana.

Yrtit

Yrtit

Kerma-smetanaseokseen lisätään edelleen käännellen sipuli-yrttiseos.

Tasainen seos

Tasainen seos

Sekoitetaan tasaiseksi ja tarkistetaan maku. Mausteena voi lisäksi käyttää pippuria tai jäljellä olevaa sillinlientä.

Annospurkit

Annospurkit

Sillijäätelöseos jaetaan sopiviin annoskippoihin ja laitetaan pakastimeen. Parhaimmillaan viikon sisällä pakastamisesta, mutta hyvin olen voinut syödä pidemmänkin ajan päästä.

Annos

Annos

Tarjoillaan tuoreiden uusien perunoiden kanssa.

Ja ei kun nauttimaan!

Ja vielä pikaohje, kun sellainenkin on tullut tehdyksi.

Pikaohje

Pikaohje

Krepit

Päivän raaka-aineita etsin jääkaapista. Eteen tuli jauhelihaa ja erilaisia vihanneksia. Kaikki eivät enää kaikkein napsakammassa kuosissakaan. Kaali oli jo parhaimmat päivänsä nähnyt ja lehtisellerin varren olisi voinut laittaa solmuun. Mitään oleellista pilaantumisen merkkejä niissä ei ollut, joten päätin hyödyntää kaiken löytämäni.

Ensin pilkoin pieneksi vihannes- ja juuresosaston tuotteet.

Pilkotut ainekset

Pilkotut ainekset

Valkosipulia, varsiselleriä, sipulia, paprikaa porkkanaa ja valkokaalia.

Wokkipannulla freesasin ensin sipulit ja lisäsin loput ainekset sekaan.

Wokkipannulla muhimassa

Wokkipannulla muhimassa

Seuraavassa vaiheessa paistoin jauhelihan. Mitään mausteita en lisännyt jauhelihaan. Huomasin asian vasta jälkikäteen 🙂

Paistettu jauheliha

Paistettu jauheliha

Räiskäletaikinaan tuli 1/2 litraa maitoa, kolme kananmunaa ja suolaa sekä vehnäjauhoja. Paistoin räiskäleet isolla pannulla. Paistamiseen käytin voita.

Kokoamisvaiheessa sivelin ensin puolikkaalle räiskäleelle hieman juoksevaa Koskenlaskijaa. Pari ruokalusikallista jauhelihaa ja kolme ruokalusikallista vihannesseosta. Koko komeus rullalle ja uuninkestävään vuokaan. Kaikkiaan sain yhdeksän kreppiä tehdyksi.

Vuokassa

Vuokassa

Lopuilla vihanneksilla reunustin vuokan.
Päälle vielä juustoraastetta ja uuniin max. 20 min ja 175 astetta.

Valmis ruoka

Valmis ruoka

Mausteita oli vähän, mutta ei se enempää olisi kaivannutkaan. Vihannesten ja sipulien aromit täydentyivät huippuunsa sellaisinaan. Suolaa tuli juustoista ja räiskäletaikinasta riittävästi.

Aikaa kului enemmän kuin normaalissa ruuanlaitossani, koska erillisiä vaiheita oli useampia. Lopputulos oli kuitenkin sen arvoinen.

Kaupan valmistiskissä kun kreppejä katsoo niin ei tule heti ajatelleeksi kuinka monta eri työvaihetta se mahtaakaan sisältää 🙂

Tähteitä ei jäänyt.

Page 11 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi