Joulun pöytä sisälsi joukon vanhoja tuttuja ja perinteen kantamaa tähän päivään.
Kaikki pidämme kaloista, joten niitä tulee kokeiltua. Netin uumenissa on paljon hyviä ohjeita, joita varioimalla saa itselleenkin yllätykseksi maukkaita koostamuksia.
Tässä niistä pari.
Annoskuvia tai ruokapöytäkuvaa niistä ei ole, herkut kaikkosivat ennenkuin muisti ajatella reseptien talteen laittamista 😀
Thaikkusilli
sillifileetä (perinteisiä tai kevytsuolattua)
Liota tarvittaessa muutamia tunteja
Liemi
6 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä siivutettuna
2 kpl itsekasvatettua chiliä
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
6 kpl kaffirlimetinlehteä
korianteria reilusti
Keitä liemi ja anna jäähtyä.
Thaikkusilli
Lisää jäähtyneeseen liemeen siivutetut sillipalaset, muutama korianterin varsi ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 vrk
Siivutettu silli
Tarjoiluastiaan pinnalle silputtua koriantaria.
Silli meni yhdellä syöntikerralla. Hyvää lientä jäi, joten joulupöydän raakakypsytettyä siikapaloja päätyi liemeen aterian jälkeen. Hyvän maustuivat nekin joulupäiväksi. Aivan loistava liemi, jos pitää aasialaistyylisestä makumaailmasta.
Rapuahvenet
Toinen kokeilu oli rapusilakat, joista silakoiden puutteen vuoksi tuli rapuahvenet.
Käymissäni kaupoissa ei missään myyty joulun alla sen paremmin tuoreita kuin pakastettujakaan silakoita. Otin sitten pakastettua ahvenfilettä tähän kokeiluun.
Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa
ahvenfileitä 5 kpl
1 purkki ravunpyrstöjä suolaliemessä
150 g ranskankermaa
1 dl sitruunamajoneesia
3 kpl valkosipulinkynsi
tilli- ja persiljasilppua
1 puristettu lime
1/2 tl suolaa
Tilliä ja persiljaa
Ainekset
Tässä ohjeessa lientä ei keitetä, sekoittaminen riittää.
Alkuun jäiset ahvenet sulamaan liemeen muutamiksi tunneiksi.
Ahvenet
Lionnan jälkeen sekoitetaan loput ainekset ja viipaloidaan ahvenet annospaloiksi.
Sekoitetaan joukkoon tilli- ja persiljasilppua.
Sekoitetaan ranskankerma, majoneesi ja lime sekä halutut mausteet.
Kastike
Purkitetaan ja laitetaan tekeytymään seuraavaan päivään jääkaapissa.
Valmis
Sitten ei muuta kuin nautitaan 🙂
Joulupöytä
Kumpikin ohje päätyy jatkotyöstämiseen.
Innoittajat täällä: Thaikkusilli ja Rapuahvenet