Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: kasvis

Valkosipulivoi

Ei mikään uusi keksintö, mutta tekotapa minulle uutta kokeilevaa keittiötä.
Ostin Bangkokista vuosi sitten paikallisesta rihkamakaupasta sushien tekoon tarkoitetun muovisen vehkeen, joka on saanut olla paketissaan tähän saakka.

Sushien tekolaite

Sushien tekolaite

Valkosipulivoin ainekset: voita n. 60g, kuusi valkosipulin kynttä ja persiljaa omasta puutarhasta reilu kourallinen. Valkosipulit ja persiljan pienin tehosekoittimella ja kääntelin ainekset pehmeään voihin.

Tahnan painelin muovikelmilla pohjustettuun sushituubiin ja laitoin kannen kiinni. Koko komeus pakastimeen hetkeksi.

Pakastimesta juuri tullut

Pakastimesta juuri tullut

Valmis valkosipulivoi on kauniina pötkönä josta saa leikattua haluamiaan palasia siististi.

Leikkaa annospaloiksi

Leikkaa annospaloiksi

Kiekot sopivat mainiosti pihvin päälle. Jäljelle jäävät ylimääräiset levittyvät mukavasti vaikka hapankorpulle. Nam.

Annospalat

Annospalat

Tortilloja jääkaappilöydöistä

Tänään valmistettiin tortilloja jääkaapin antimista. Jauheliha oli hankittu ihan tarkoitusta varten. Jauhelihan lisäksi pannulle pääsi aikaisemmin valmistettuja tähteitä: porkkanaa, lanttua, sipulia ja varsiselleriä. Seoksen maustoin paprikalla, pippureilla ja suolalla.

Salaattina löytyi paprikaa, tomaattia, kurkkua, sipulinvarsia ja chiliä. Lisukkeiksi jääkaapista tuhteja jalapenoja ja majoneesia. Puutarhan antimista vihreät salaatit ja chilit.

Kokonaisuus Tortilla astiaan ja ääntä kohden. Helppoa ja nopeaa.

Tortilla

Tortilla

Portobello-hampurilainen

Kesä ja grilli kuuluvat yhteen.
Tänään kokeilevan keittiön kesägrillillä syntyi Portobello-hampurilaisia.

Tein jauhelihapihvitaikinan kevyestä naudan jauhelihasta 400g (10% rasvaa), sipulista 200g, valkosipulista 20, maustekurkusta 70g, paprikasta 65g, chilistä 1g, korianterista 15g, portobellon jaloista 40g, kananmunasta 120g ja mausteista. Paistoin grillissä niin pihvit kuin sienetkin.

Portobello hampurilainen

Portobello hampurilainen

Tälläkertaa laskin myös aterian sisällöt.

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Krepit

Päivän raaka-aineita etsin jääkaapista. Eteen tuli jauhelihaa ja erilaisia vihanneksia. Kaikki eivät enää kaikkein napsakammassa kuosissakaan. Kaali oli jo parhaimmat päivänsä nähnyt ja lehtisellerin varren olisi voinut laittaa solmuun. Mitään oleellista pilaantumisen merkkejä niissä ei ollut, joten päätin hyödyntää kaiken löytämäni.

Ensin pilkoin pieneksi vihannes- ja juuresosaston tuotteet.

Pilkotut ainekset

Pilkotut ainekset

Valkosipulia, varsiselleriä, sipulia, paprikaa porkkanaa ja valkokaalia.

Wokkipannulla freesasin ensin sipulit ja lisäsin loput ainekset sekaan.

Wokkipannulla muhimassa

Wokkipannulla muhimassa

Seuraavassa vaiheessa paistoin jauhelihan. Mitään mausteita en lisännyt jauhelihaan. Huomasin asian vasta jälkikäteen 🙂

Paistettu jauheliha

Paistettu jauheliha

Räiskäletaikinaan tuli 1/2 litraa maitoa, kolme kananmunaa ja suolaa sekä vehnäjauhoja. Paistoin räiskäleet isolla pannulla. Paistamiseen käytin voita.

Kokoamisvaiheessa sivelin ensin puolikkaalle räiskäleelle hieman juoksevaa Koskenlaskijaa. Pari ruokalusikallista jauhelihaa ja kolme ruokalusikallista vihannesseosta. Koko komeus rullalle ja uuninkestävään vuokaan. Kaikkiaan sain yhdeksän kreppiä tehdyksi.

Vuokassa

Vuokassa

Lopuilla vihanneksilla reunustin vuokan.
Päälle vielä juustoraastetta ja uuniin max. 20 min ja 175 astetta.

Valmis ruoka

Valmis ruoka

Mausteita oli vähän, mutta ei se enempää olisi kaivannutkaan. Vihannesten ja sipulien aromit täydentyivät huippuunsa sellaisinaan. Suolaa tuli juustoista ja räiskäletaikinasta riittävästi.

Aikaa kului enemmän kuin normaalissa ruuanlaitossani, koska erillisiä vaiheita oli useampia. Lopputulos oli kuitenkin sen arvoinen.

Kaupan valmistiskissä kun kreppejä katsoo niin ei tule heti ajatelleeksi kuinka monta eri työvaihetta se mahtaakaan sisältää 🙂

Tähteitä ei jäänyt.

Karitsa

Kokeilevan keittiön raaka-aineena on tänään karitsa. Kaupasta tarttui mukaan Uusi-Seelantilaista karitsan paahtopaistia. Pakastettu tuote suli hitaasti yön yli.
Marinadiin laitoin öljyä, korienteria, valkosipulia ja hieman turetta chiliä. Marinadissa lammas uiskenteli muutaman tunnin.

Karitsa marinoituu

Karitsa marinoituu

Jos tämä on kokonainen karitsan paahtopaisti, niin melko pieni se on. Pieni eettisyyden mato nosti päätään, joten katsotaan löytyykö karitsaa myöhemmin ruokapöydästä.

Kämmeneen menevä

Kämmeneen menevä

Lisäkkeeksi valmistin voissa haudutettua lanttua. Ainekset lanttua ohuina siivuina sekä suolaa ja voita sekä pikkuisen siirappia. Siirapin voi jättää poiskin jos ei makeudesta niin välitä.
Lanttusiivut vuokaan ja muuta vermeet päälle. Voita laitoin päällimmäiseksi muutaman reilun siivun. Lanttuhaude uuniin noin tunniksi. Alkuun 200 astetta. Lattujen saatua hieman väriä pintaan laitoin vuokaan kanne päälle ja laskin lämpötilaa karitsalle sopivaksi.

Lanttua

Lanttua

Paahdoin karitsan palaset kuumalla pannulla ennen uuniin laittamista. Pienet paistit kypsyvät nopeasti 170 asteisessa uunissa. Otin ne pois uunista kun mittari näytti 60astetta sisälämpötilaksi. Peittelin paistit vielä foliolla muun aterian valmistumista odotellessa.

Paahdettu karitsa

Paahdettu karitsa

Annokseen valmistin salaatin retikasta, aurinkokuivatusta tomaatista, oliiveista, minitomaatista ja vihreästä salaatista.
Siivutetun paistin päälle laitoin vielä marinadipohjaista tahnaa (Jäi yli. Älä käytä marinadina käytettyä öljyä muuta kuin paistamiseen!) jota olin rikastuttanut vielä inkiväärillä.

Valmis annos

Valmis annos

Glaseerattua siikaa ja duchessejuureksia

Glaseeraus tarkoittaa raaka-aineen pinnan viimeistelyä. Pinta sivellään maustekastikkeella, jonka on tarkoitus paahtua (uunissa) pintaan kiinni antamaan makua ja ulkonäköä.

Alkuun kala fileiksi ja sopiviksi annospaloiksi.
Minä kun fileeraan, niin ylijäämätavarasta saa oikein sopivan kalakeiton kahdelle hengelle :happy:

Kalan filerointia

Kalan filerointia

Fileiden valmistuttua tein korianteri-inkivääriöljyn glaseerausta varten.

Ainekset

Kuorittu inkivääri pieniksi paloiksi, valkosipulin kynsi (tai kaksi) ja chilipalko samoin (siemenet poistettuna ettei tule liian tiukkaa muulle väelle), tuppo persiljaa ja korianteria. Päälle reilu dl oliiviöljyä.
Kaikki ainekset sauvasekoittimella tms. pieneksi. Maustamiseen voi käyttää lisäksi suolaa ja pippuria

Sekoitettu soosi

Annetaan maustua sillä välin kun valmistellaan kalalle lisuke.

Duchessejuurekset olivat kokeilevan keittiön listalla siian lisäkkeeksi.
Kuorin perunaa, porkkanaa ja sipulia lisäkkeen pohjaksi. Porkkanat pilkoin pieniksi jotta keittoaika olisi suurinpiirtein perunan kanssa yhteneväinen.
Keitin kaikki kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja soseutin normaaliin tapaan.

Sosetarpeet

Hieman jäähtyneeseen soseeseen lisäsin kaksi kananmunan keltuaista, 2 tl vehnäjauhoja ja ripauksen muskottipähkinää.
Tarkoitus oli saada massasta uunipellille pursotettavaa jähmeää tahnaa, mutta siitä tuli auttamattomasti liian löysää.
Siispä laitoin soseen pieniin annosvuokiin ja uuniin saamaan hieman pintaan väriä.

Pikkuvuoka

Vuokien mentyä uuniin jatkoin kalapalasten kanssa.

Paistoin kalat kuumalla pannulla voissa max. 1 min molemmin puolin. Ohuille ja pienille kalapaloille riittää 10-20 sekuntia paistamiseen. Kala kuivuu helposti joten sitä ei kannata ylikypsentää.

Pintaa pannulta

Paistamisen jälkeen asettelin siikapalat uunivuokaan ja levitin päälle kevyesti aikaisemmin valmistettua yrtti-inkivääriöljyä. Koko komeus uuniin hetkeksi n. 175 astetta/ n. 5 min siellä olevien vuokien kaveriksi.

Glaseeraus

Valmis ruoka oli gourmet-tasoinen sunnuntain ilo :happy:

Valmis ruoka

Possun file uunissa

Kaupasta tarttui mukaan possun sisäfile.
Päivän versiona täytettynä pekonilla. Huoneen lämpöiseen fileen jaoin kahtia ja viilsin sisälle ristiin kaksi viiltoa fileerausveitsellä. Näin syntyneeseen tilaan tuuppasin savupekonia.
Sisälle sopii hyvin myös perinteisempi luumu tai kirsikkatomaatti. Fileisiin paahdin paistinpannulla pinnan.

Fileet uunivuokaan ja ympärille vihanneksia ja sipulia. Uuni n. 170 astetta ja aikaa 45min tai kun fileet tuntuvat kypsiltä.

Uunipossu

Uunipossu

Valmis filee saa hetken vetäytyä ennen tarjoilua.

Valmis

Valmis

Vihannesten lisäksi sopii hyvin maalaisuuniperunat.
Tasakokoiset perunat lohkotaan ja laitetaan marinadiin. Marinadissa muutama valkosipulinkynsi murskattuna, öljyä vajaa dl sekä suolaa ja pippuria. Huoneenlämpöiset perunat pyöritellään marinadissa ja laitetaan uunipellille. Possun kanssa uuniin.

Perunat

Perunat

Ja hyvää oli!

Inkivääriolutta ja vapputarjoilua

Vapputarjoilut olivat perinteistä mallia.
Munkkia, tippaleipaa, grilliruokaa ja juustoja kera hyvien ystävien.

Kattaus

Kattaus

Grillaus tapahtui viileässä kelissä ja ruokailijat tulivat suosiolla sisälle. Lautasella vuoden ensimmäinen bratwurst ja juureksia. Salaattia kaikesta siitä mitä kaapista ja vapun aaton tarjoiluista jäi.

Grillimakkara

Grillimakkara

Vappu- ja MM-kisajuomaksi syntyi inkivääriolutta omasta keittöstä. Ohjeen löysin K-ruokakeittiön kätköistä ja siitä sovellellen ensimmäinen pano.

Inkivääriolut

Ainekset

Ainekset

150 g inkivääriä
1 sitruuna
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 dl vettä
2 rlk sitruunamehua
1,5 l hiilihapotettua vettä
Steviaa lisämakeuttajaksi jos tarvitsee

Kuori inkivääri ja hienonna se suikaleiksi. Kuori hyvin pestyn sitruunan keltainen kuori esim. perunankuorimaveitsellä. Kiehauta inkivääri, sitruunan kuori, fariinisokeri, sokeri ja vesi kattilassa. Anna maustua vähintään tunti, mielellään yön yli.

Siirapin keitto

Siirapin keitto

Siivilöi inkiväärisiirappi kannuun ja lisää sitruunamehu. Porevesi kaadetaan siirapin päälle juuri ennen tarjoilua. Tarkistetaan maku ja nautitaan.

Inkivääriolut

Inkivääriolut

Kokemus oli oikein hyvä. Täytyy tuotekehittää tätä edelleen, sillä sokerin määrä toki on sen verran suuri että ihan jokapäiväisenä juomana tämä sovellu ainakaan minulle 🙂
Inkivääriä rakastan, joten siksikin piti kokeilla ja tutkia.

Pippuripihvi

Viikonlopun alkajaisiksi oli tarpeen tehdä kauppareissu. Siitä muodostui oikein mukava lihavarastojen täydentämiseen keskittynyt hankintamatka. Kotikauppa oli laputtanut runsainmäärin houkuttelevia tavalliselle palkansaajalle hieman arvokkaampia ruhonosia. Siispä sisäinen hamsterini pääsi valloilleen ja repullinen lihanhimoon liittyvää tarviketta kulki kotiin saakka.

Lounaaksi valmistui saaliista
naudan pihvilihasta chili-valkosipuli-pippuripihvi.

Pihvin paistoin voissa kuumalla pannulla molemmilta puolilta n. 3-4 min.
Pannulle lisäsin pilkotun chilin ja pari valkosipulinkynttä siivutettuna muhimaan pihvien kanssa.
Paistamisen jälkeen pannulle tilkka vettä ja n. 1 dl kermaa. Ja annetaan muhia muutama minuutti. Lopuksi soosin kruunaajaksi pari lusikallista Koskenlaskija Ruoka Cheddaria.
Tarkistetaan maku ja lisätään mausteita jos tuntuu siltä. Itse en kaivannut edes suolaa lisäksi.

Pippuripihvi

Pippuripihvi

Lisäksi voi tehdä vaikka perunasosetta tai juuresmuusia.

Paistettua siikaa

Päivän keittiögourmetiksi syntyi uunijuureksia, paistettua siikaa ja munakastiketta.

Uuniin pääsi bataattia, palsternekkaa ja perunaa kuutioiksi pilkottuna. Juurekset vuokaan ja lisäksi tilkka öljyä ja lusikallinen juoksevaa hunajaa ja hippunen suolaa. Juurekset uuniin ja n. 180 astetta. Paistoaika puoli tuntia.

Munakastike

Sipuli pilkottuna
voita
2 keitettyä kananmunaa
vettä ja kermaa
suolaa
pilkottua ruohosipulia
pilkottua persiljaa

Sipuli kuullotetaan voissa. Lisätään kerma ja vesitilkka. Annetaan kiehua. Lisätään pilkotut kananmunat ja mausteet.

Nyljetty siikafile pilkotaan pieneksi ja pyöräytetään ruisjauho/suolaseoksessa. Paistetaan voissa kuumalla pannulla rapsakoiksi.

Siika

Siika

Nautitaan hyvällä ruokahalulla.

Nautittavaa valoa

Pitkän pimeän, sateisen, myrskyisen ja harmaan kauden päätteeksi tuli aurinko edes hetekeksi virkistämään mieltä. Kauan on odotettu terassikelejä ja istuskelemista ilta-aurinkoisessa pihassa kuunnelen linnunlaulua.
Tänään se on ollut mahdollista.

Grilli

Grilli

Uusi sähkögrilli on ollut odottamassa jo jonkin aikaa grillikauden avausta. Joku siellä jo tuhisee että grillin pitää olla kaasu tai hiili. Niin kai. Minä olen laista emäntä ja olen ehdottomasti sitä mieltä että sähkögrilli on vaan niin paljon helpompi puhdistaa.
Ja jos kaipaa tiukempaa kuumuutta niin sitten voi mennä naapuriin viinipullon kanssa ja tulee oikein passeli yhteinen grilli-ilta 😀
Tämä uusi vempain kuumentui todella hyvin ja paistoi mallikkaasti kaiken sen mitä pitikin.

Kasvikset

Kasvikset

Grilliin päätyi kasa kasviksia. Porkkanaa, bataattia, naurista, tuoretta parsaa ja palsternakkaa.
Lihana oli kanaa joka marinoitui muutaman tunnin. Marinadissa oli sitruunaa, öljyä, vadelmaista viinietikkaa, suolaa, pippuria, valkosipulia ja pääsiäisestä jääneitä tuoreitä yrttejä.

Terassille on ilmaantunut jo kukkia. Pieniä narsisseja, orvokkeja ja tulppaaneja.

Narsissi

Narsissi

Aurinko helli niin kasveja kuin ihmisiäkin. On tämä vaan niin mahtavaa aikaa. Luonto herää. Saa vähän rapsutella kukkapenkkejä. Kuunnella linnunlaulua.
Ja mikä parasta. Terassilla on mukava vilvoitella saunomisen aikana 🙂

Saunajuoma

Saunajuoma

Saunajuomana on hiilihapotettua vettä, jossa on sokeroimatonta karpalomehua. Oikein raikas ja mukava juoma.

Terassille tuli päivää paistattelemaan myös leppäkerttu. Olen tässä talossa ja pihassa viettänyt aikaa jo neljä vuotta enkä koskaan ole nähnyt leppäkerttua tässä pihassa.

Leppis

Leppis

Elämä vaan on niin ihanaa tämmöisinä hetkinä.

Punajuurinen sosekeitto

Pitkänperjantain keitoksi syntyi punajuurinen vihannessosekeitto.
Punajuuren lisäksi pataan meni palsternakka, kaalia, varsiselleriä, sipulia, tomaattia ja perunaa. Pata porisi reilun tunnin.
Koko komeus sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi ja takaisin liedelle.
Liraus kermaa ja muutama lusikallinen Koskenlaskijaa. Sitä juoksevaa. Ja valmista tuli 🙂
Mausteeksi suolaa ja mustaa pippuria.

Punajuurikeitto

Tässä lisänä pieneksi pilkottua maustekurkkua.
Hyviä lisukkeitä on myös vaikkapa pekoni, paistetut nakinpalaset, krutongit jne. Smetana silmä kruunaisi annoksen.
Vaan sellaista herkkua ei nyt ollut talossa :happy:

Page 4 of 4

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi