Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: jauheliha Page 1 of 2

Täytetyt chilit

Tänään oli sadonkorjuupäivä.
Parvekepuutarhassa on kasvanut kesän Jamaican Bell sekä Cream Fantacy chilejä. Melko paprikoita ne ovat, vaikka chilinä myydään. Poimin valmistuneet talteen ja päätin tehdä niistä ruokaa täytettyjen paprikoiden tapaan. Jauhelihaa ja juustoa sisään ja uuniin.

Siemenistä puhdistettuja chilin kuoria

Puhdistin podit ja poistin siemenet ja kannat.

Tyhjät kuoret kattilassa kuumassa vedessä

Kiehautin koko satsin kattilassa. Olivat ohutkuorisia verrattuna paprikoihin niin olivat vain hetken poreilemassa.

Jauhelihataikina kulhossa

Tein jauhelihan taikinaksi. Eli sika-nautaa, kuivasipulia, rouhittua paprikaa, mustapippuria ja suolaa sekä vajaa purkillinen kermaa. Tein taikinasta myös toiseen ruokaan kaksi pihviä. Loput paistoin murusiksi täytettyjä chilejä varten.

Jauhelihalla täytetyt kuoret

Täytin hieman pehmenneet kuoret paistetulla jauhelihalla. Yllättävän paljon niihin sai uppoamaan, vaikka eivät olleet juuri suupalaa isompia.

Juustoraasteella peitetyt kuoret

Juustoraastetta reilusti päälle ja lopuksi vielä hatut kaikille chileille. Koko komeus uuniin n. 170 asteeseen puoleksi tunniksi.

Uunista tullut valmis ruoka vuokassa

Muutama kirsikkatomaatti pääsi mukaan. Chilien hatut ovat osuneet melkein kohdilleen 😀

Valmis annos lautasella. Täytettyjä chilejä ja uunipaahdettua tomaattia

Hyvää tuli ja oli varmasti riittävästi.

Korianterilihapullat

Pääsiäisen jälkeen on jo mukava saada muuta maisteltavaa kuin lammas. Käsittelyyn tänään pääsi naudan jauheliha.

Ainekset tänään:

  • 500 gr naudan jauhelihaa
  • Lemon Drop chili (omaa tuotantoa)
  • Inkivääriä n. 2cm raastettua
  • 2 kananmunaa
  • Reilu desi kuohukermaa
  • 3-4 kynttä valkosipulia
  • Mustapippuria
  • Paprikarouhetta
  • Suolaa
  • Korianteria silputtuna
  • Voita paistamiseen

Alkuun valmistin mausteet. Pilkoin chilin, valkosipulin ja kuivat aineet. Korianterin pilkoin saksilla mukissa valmiiksi.

Sekaan jauheliha ja korianterisilppu. Kaikki sekaisin ja viimeiseksi kananmunat.

Lihapullamassa teräskulhossa

Lihapullamassa kulhossa

Taikina sai hetken levähtää.

Pyörittelin kosteilla käsillä pullat pergamiinille odottamaan paistamista.

Pullat pergamentin päällä odottamassa paistamista

Paistamista odottavat

Kuumalle pannulle pullat reiluun voihin. Olen tosi huono paistamaan pyöreitä lihapullia, joten niistä tuli tänäänkin hieman kulmikkaita kartioita 😀

Valmiit lihapullat lautasella

Valmista tuli

Hyviä olivat ja tämä kokeilu menee ehdottomasti jatkoon.

Punajuurta ja improa

Olin hankkinut kaupasta komeita punajuuria. Mielessä oli vähintäänkin Lindströminpihvit tai joku muu makoisa punajuurivuoka. Päätin aloittaa niillä pihveillä. Punajuuria kun riitti vaikka pariinkin erilaiseen ruokaan.

Keitetty iso punajuuri

Keitetty punajuuri

Keitin punajuuret melkein kypsiksi. Jauheliha olikin jo valmiina. Sen jälkeen alkoivatkin ongelmat. Kotoa ei löytynyt kananmunia, mikä oli hyvin hämmentävä seikka, koska niitä on aina saatavilla.

Ei siis pihvejä. No ehkä sitä laatikkoa? Hmmm, siihenkin tarvitaan kananmunia :0

Tuli eteen erilaisten reseptien selausta mitkä käsillä olevista aineksista voisi tehdä ilman kananmunaa. Ei löytynyt. Piti sitten vain improvisoida ja lopputulos maistui kaikille.

Ensiksi lähdin kaappien kätköjä tutkimaan. Löytyi Lassilan tilan ohrasuurimoita. Siellä oltiin juuri käyty munaostoksilla, vaikka tulimmekin tyhjin munakorein sieltä pois. Siksi ei munia!

Tilakaupasta hankittu ohraryynipussi

Ohraryynejä

Mittasin noin desin verran kokonaisia suurimoita ja keitin ne punajuurien keitinvedessä. Tulikin hauskan värisiä suurimoita 🙂

Leikkelin punajuuret tikuiksi ja wokkasin ne voi-öljy seoksessa, kypsien suurimoiden kanssa vähän alkuun. Sekaan päätyi myös yksi sipuli pienittynä.

Tikuiksi leikatut punajuuret Wok-pannussa

Wokataan

Kaapeista löytyi myös salaattijuustoa. Pienin sen vuokaan edellisen sekaan. Jokohan tästä tulisi jotakin.

Wokkiin on lisätty salaattujuustokuutiot

Juustoa mukaan

Ei vaikuttanut uskottavalta, joten takaisiin kaappeihin. Löytyi koskenlaskijajuuston purkin pohja. Sen vielä lirutin päälle. Löytyi myös pikkuliru vanhaa kermaa. Ei kun sekaan vaan. Mukaan tietysti suolaa ja valkopippuria.
Juokseva Koskenlaskija juustopurkin loppu kaadettuna kaiken edellisen päälle

Koskinen mukaan

Vuoka uuniin ja sai muhia siellä n. 170 asteessa lähes tunnin.

Uunista nostettu vuoka pöydällä

Valmista tuli

Hyvää tuli vaikka ei munia ollutkaan. Ehkä toisella kertaa sitten niitä pihvejä. Koitin kyllä paistaa lettupannulla pihviksi, mutta eihän ne mitenkään pysyneet kasassa 😀

Tarvikeet siis:

  • Punajuuria
  • Sipulia
  • Jauhelihaa
  • Kokonaisia ohrasuuromoita
  • Voita
  • Öljyä
  • Vanhaa kermaa n. dl
  • Salaattijuustoa
  • Juoksevaa Koskenlaskijaa
  • Suolaa
  • Valkopippuria

Pekoni-mozzarella-jauheliha-murekerulla

Päivän ateria syntyi siitä mitä kaapista löytyi. Pakastimesta jauhelihaa ja jääkaapista loput.

Tarvikkeet:

  • naudan jauheliha 270g
  • kuivattua sipulia 25g
  • valkosipuli 3 kynttä
  • pekoni – puoli pakettia
  • mozzarellajuusto
  • kananmuna 2 kpl
  • aurinkokuivattu tomaatti 40g
  • vehnälese 10g
  • vettä reilu dl
  • suolaa
  • pipputeita

Veteen aluksi kuivatut ainekset muhimaan. Kermaa ei ollut niin siksi tuo vesi tällä kertaa.

Ainekset sekaisin mureketaikinan tapaan (pois lukien mozzarella ja pekoni)

Peti

Pekonit levitin alustaksi eli pediksi tulevalle rullalle.

Mureketaikina siihen päälle tasaiseksi levyksi.

Mozzarella juusto siivuina vielä päälle.

Rullaus

Koko peti rullalle niin että pekoni jää päällimmäiseksi.

Uunivuokaan

Koko rulla vuokaan. Olen käyttänyt kahden hengen ruokataloudessa paljon näitä Pentikin keraamisia voirasioita. Kestävät hyvin uunissa ja ovat sopivan kokoisia.

Rulla uuniin 200 asteeseen ja aikaa noin 40 min.

Paistettu rulla

Poistin rullan astiastaan ja siirsin tarjoiluvadille.

Siivuiksi

Hieman vetäytynyt rulla oli helppo leikattava siivuiksi.

Hyvää tuli.

Liuskaloora

Mennään välillä perinteisemmän ja yksinkertaisemman kautta.

Monesti ruuanlaitto menee hifistelyksi ja kikkailuksi tai siihen että on vaikka kuinka monta raaka-ainetta sekaisin. Hyvää tulee toki, ja niin toimin myös itse.

Tänään mennään vähällä ja isoäidin ohjein. Tosin pekonisiivuja nyt ei ole käytössä kuten isoäiti laittoi tähän, mutta mennään jauhelihalla sen sijaan.

Liuskaloora

  • Kilon verran perunoita
  • Sipuli
  • Jauhelihaa (500g)
  • Maitoa 0,5l
  • Vehnäjauhoja 3 ruokalusikallista
  • Voita
  • Suolaa
  • Pippuria

Perunat kuoritaan ja siivutetaan ohuksi lipareiksi. Sipuli kuoritaan, halkaistaan ja siivutetaan puolikkaat ohuiksi siivuiksi. Paistinpannulle voita ja sinne ensiksi sipulit pehmenemään. Sipulit sivuun ja jauheliha paistumaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

Perunasiivut huuhtelin kylmällä vedellä. Osa siivuista vuokan pohjalle. Päälle paistettu jauheliha ja sipuli. Jauhelihakerroksen päälle loput perunat.

Maito ja vehnäjauhot vatkataan sileäksi. Ripaus suolaa liemeen. Liemi perunoiden päälle.

Uuniin tunniksi ja asteita n. 180. Pinta saa hieman rusahtaa.

Hyvää tuli.

Annos

Pääsiäinen 2020

Hiljainen oli pääsiäispöytä tänä vuonna. Perinteisen perhepäivällisen sijaan oli kattaus kahdelle.

Lampaan viulu jäi myöhempää tarvetta varten vielä pakastimeen. Ehkä sen voi jo helluntaiksi paistaa koko poppoolle 😀

Korona-pääsiäinen mennään sitten hieman erilaisella menulla. Alkukeitto kuitenkin sen verran makoisa, että laitan reseptin talteen.

  • sipulia
  • valkosipulia
  • öljyä
  • mukulaselleriä
  • pari jauhoista perunaa
  • kermaa
  • smetanaa

Ripaus suolaa ja valkopippuria mausteeksi maun mukaan.

Sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi. Kuullotin sipuleita öljyssä hetken ja jätin hautumaan. Selleri ja peruna palasiksi ja kiehumaan. Sekaan vähän kasvifondia tms. mitä sattuu olemaan.

Keitetään kypsäksi. Pois liedeltä ja sauvasekoittimella soseeksi. Soseen valutin vielä siivilän läpi, niin ei jäänyt yllättäviä sattumia.

Sose takaisin kattilaan ja kerma sekä mausteet perään. Kuumennus ja sekoitus. Lopuksi vielä hieman smetanaa joukkoon.

Keitto lautaselle ja hieman tuoretta persiljaa päälle.

Sellerikeitto

Pääruokana oli täytetty bataatin puolikas.
Helppo ohje sekin. Halkaise bataatti ja sivele pinta öljyllä. Laita uuniin n. 200 astetta/40 min eli kunnes bataatti on pehmeä.

Kaavi kuori tyhjäksi bataatista.

Paista ja mausta haluamallasi tavalla jauheliha ja sipuli sekoitus. Lisäsin sekaan vielä pienittyä paprikaa ja lorauksen tomaattisosetta. Sekoita kaikki yhteen ja laita takaisin bataatin kuorien sisään. Päälle juustoraastetta. Uuniin siksi aikaa että juusto sulaa päälle.

Täytetty bataatti

Parsat valmistuivat myös uunissa. Pyöräytys ensin sitruunaöljyssä ja mausteena sormisuolaa ja mustapippurirouhetta. Kypsyy muutamassa minuutissa – samassa ajassa kuin täytetyt bataatit lämpenivät ja juusto suli.

Kattaus

Tortillalasse

Vahinkoruokaa taas 😀

Toivelistalle ilmaantui tortilla-lasagne jostakin netin syövereistä. Teen mielelläni toiveruokia, mutta tällä kerralla hieman hymyilin tarvikkeille. No, kokeilaan mitä tulee.

Tulikin oikein hyvää ja syöjien mielestä kelpaa jatkoon.

Aineksia

Tarvitaan:

  • jauhelihaa
  • sipulia
  • paprikaa
  • voita paistamiseen
  • tomaattimurskaa
  • juustoa
  • kermaa (purkin pohja tuli käytettyä, toimii ilmankin ihan hyvin)
  • tortilla wrappeja

Paista jauhelihat, lisää sipulit ja paprikat. Lisää joukkoon tomaattimurska ja kerma. Keitä kastiketta kokoon pari minuuttia.

Ladotaan vuokaan tortillalevyjen kanssa. Aloitetaan ja päätetään kastikkeella. Päälle juustoraastetta.

Uuniin 200 astetta ja n. 20 min.

Nopeaa ja helppoa. Ja vielä ihan hyvän makuista.

Tortillalasse

Vaihekuvia ei tullut, koska kokki ei itse uskonut koko ruokaan 😀

 

Ragukastike karitsan jauhelihasta

Kokeilevassa keittiössä tänään käsittelyssä karitsan jauheliha. Selaisin monia reseptejä, mutta päädyin Krista Niiniharjun ragu-reseptin variointiin.
Tomaattia ja tuoretta chiliä löytyi vielä parvekepuutarhasta, vaikka marraskuuta jo eletään. Niitä hyödyntäen syntyi yllättävän maukas kastike. Lisukkeeksi laitoin nuudeleita, vaikka porkkanoiden vuoksi ruoka oli ihan sellaisenaan sopiva syötävä

Paahdetut tomaatit ja chilit:
tomaattia
kokonaisia chilejä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kastike:
iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
oliiviöljyä
400 g karitsan jauhelihaa
3 dl vettä
Mutti tomaattipyre purkki
valkoviinietikkaa
tuoretta chiliä
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia

Tee ensin tomaait valmiiksi. Uuni 200 astetta. Puolita kirsikkatomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunin ylätasolla noin 20 min.

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanaa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää jauheliha ja jatka paistamista.
Lisää joukkoon loput ainekset. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää tuore, hienonnettu timjami sekä rosmariini ja hauduta vielä hetki.
Lisää kastikkeen päälle uunissa paahdetut tomaatit.
Tarjoa lisänä vaikka nuudelia, perunaa tai riisiä oman mieltymyksen mukaan.

Raku

Punajuuri-hirvipallerot

Tänään oli käyttövuorossa aikaisemmin jääkaappiin päätyneet punajuuret. Jostain syystä ei ole ollut aikaa ja jaksamista niihin perehtymiseen. Tänään oli käytössä ainakin aikaa.

Käsittelyyn pääsi seuraavat punnitut ainekset:

Punajuuret, raakaraasteena 700g
Sipulit, kelta- ja punasipulia 235g
Valkosipulia 20g
Itsekasvatettua chiliä 3g 🙂
Hirven jauheliha 700g
Rotunaudan jauhelihaa 350g
Suola 9g
Mustapippuria
Kaksi kananmunaa
Kermaa 1dl (olisi voinut laittaa koko purkin)
Paistamiseen voita 100g

Ensiksi kuorin punajuuret ja raastoin ihan käsipelillä

Perusaines

Sipulien ja chilin pikkomiseen käytin moottorivoimaa

Sipulit

Yhdistin edelliset ja vähitellen lisäsin jauhelihaa mukaan.

Samaan sammioon

Lopuksi mukaan mausteet ja kananmunat sekä kerma.

Taikina

Otin esille kaikki mahdolliset paistinpannut, koska taikinaa tuli aika paljon.

Paistohommia

Pihveistä tuli aika pieniä. Paistoin miedolla lämmöllä, koska raaste oli raakaa.

Ei kun syömään

Iso keko tulikin 🙂

Energiatiedot koko satsista Yazion mukaan:

Energia

Hirviwallenberg

Käyttööni on tullut hirven jauhelihaa. Etsin netistä jotakin erilaista ohjetta ja löysin hirviwallenbergin K-ruoka sivustolta.

Ohje innosti kokeilemaan, koska kotoa löytyi lähes kaikkia aineksia. Ja näin minä ne tänään tein:

500g hirvenlihaa jauhettuna
2 dl kuohukermaa
3 kananmunan keltuaista
suolaa
jauhettua valkopippuria
morttelissa jauhettua neilikkaa
jauhettua muskottia
mustapippurirouhetta

Leivittämseen vehnäjauhoja, joissa oli seassa suolaa ja paprikarouhetta.
Paistamiseen voita

Sekoitin lihan, mausteet ja kerman keskenään.
Lisäsin munankeltuaiset ja sekoitin taikinan tasaiseksi.
Taikina vetäytyi reilun tunnin ajan huoneenlämmössä.
Pyöritin pulleita pihvejä ja paneroin ne kevyesti jauhoseoksessa. Pintaan ei jäänyt kovin paksua kerrosta.
Paistoin pihvit miedolla lämmöllä

Paistumassa

Pihvit jäivät huomattavan mehukkaiksi verrattuna aikaisempiin jauhelihapaistoksiini.

Valmiit pihvit

Annoksesta tuli yhdeksän pihviä. Neilikka toi niihin mielenkiintoista lisämakua.

Lisukkeeksi valmistin nauris-porkkanapuretta. No, se jäi hieman rakeiseksi, mutta maku oli ihan sopiva. Keitinvedessä oli suolaa ja soseutuksen aikana lisäsin joukkoon voita.

Annos

Kokonaisuus oli niin onnistunut, että laitoin ohjeen tänne talteen, vaikka vaihekuvia en ottanutkaan.
Kokki jälleen yllättyi itsekin 🙂

Jauhelihamureke pekonikääreellä

Tarvitaan:
pekonia
500 g jauhelihaa
2 sipulia silpputtuna
pari valkosipulin kynttä pienittynä
porkkana ihan pieninä kuutioina
1 muna
2 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria
5 kirsikkatomaattia halkaistuna
Koskenlaskija-juustoa

Vuorasin vuokan pekoniviipaleilla siten, että pekoniviipaleet tulivat lomittain koko vuoan alueelle pohjasta reunoille saakka.
Sekoitin taikinan ja maustoin.
Kananmunan lisäsin viimeisenä

Laitoin puolet taikinasta pekoniviipaleiden päälle vuokaan, asetin halkaistut
tomaatit sekä Koskenlaskijajuuston viipaleet tomaattien päälle. Loppu taikina päälle ja käänsin pekoniviipaleiden reunat vuokan päälle sen verran kuin ulottuivat.

Uuni 225 astetta ja puolisen tuntia.
Uunista tullessa mureke sai hieman vetäytyä. Kumosin sen lautaselle.

Mureke

Hyvä ja mehevä lopputulos.

Leikattu mureke

Voi tehdä toistekin. Täytteitä voi vaihdella kauden mukaan.

Toisenlaiset jauhelihapihvit

Oho! Onpas kulunut aikaa sitten edellisen kokeilun tallentamisesta.

Syksy on palannut ja kokeilukeittiö taas täydessä toiminnassa.

Tänään oli vuorossa jauheliha. Toivelistalla oli jauhelihapyöryköitä ja -pihvejä.

Perustaikinaan tuli tänään:

2 dl hapankaalia
1,5 kpl sipulia
3 kpl valkosipunlinkynsi
1 kpl varsisellerin varsi
1 kpl porkkana
1/2 paprika
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
kermaa
2 kananmunaa
paistamiseen voita

Raaka-aineet

Raaka-aineet

Kaikki pieneksi silpuksi. Sekaan kerma/vesiseosta jossa oli lisänä vehnänlesettä, paprikarouhetta ja suolaa sekä pippuria. Lisäksi 2 kananmunaa. Seos sekaisin ja yhdistetään jauhelihan ja lisukkeiden kanssa hyväksi taikinaksi.

Lihapullat laitoin uuniin pellille kypsymään. Pihvit paistoin pannulla voissa.

Paistinpannu

Paistinpannu

Molemmista tuli mehukkaita ja aromikkaita tuotoksia. Teen varmasti toisenkin kerran.

Paistetut pihvit

Paistetut pihvit

Tortilloja jääkaappilöydöistä

Tänään valmistettiin tortilloja jääkaapin antimista. Jauheliha oli hankittu ihan tarkoitusta varten. Jauhelihan lisäksi pannulle pääsi aikaisemmin valmistettuja tähteitä: porkkanaa, lanttua, sipulia ja varsiselleriä. Seoksen maustoin paprikalla, pippureilla ja suolalla.

Salaattina löytyi paprikaa, tomaattia, kurkkua, sipulinvarsia ja chiliä. Lisukkeiksi jääkaapista tuhteja jalapenoja ja majoneesia. Puutarhan antimista vihreät salaatit ja chilit.

Kokonaisuus Tortilla astiaan ja ääntä kohden. Helppoa ja nopeaa.

Tortilla

Tortilla

Portobello-hampurilainen

Kesä ja grilli kuuluvat yhteen.
Tänään kokeilevan keittiön kesägrillillä syntyi Portobello-hampurilaisia.

Tein jauhelihapihvitaikinan kevyestä naudan jauhelihasta 400g (10% rasvaa), sipulista 200g, valkosipulista 20, maustekurkusta 70g, paprikasta 65g, chilistä 1g, korianterista 15g, portobellon jaloista 40g, kananmunasta 120g ja mausteista. Paistoin grillissä niin pihvit kuin sienetkin.

Portobello hampurilainen

Portobello hampurilainen

Tälläkertaa laskin myös aterian sisällöt.

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Page 1 of 2

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi