Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: inkivääri Page 1 of 2

Linssikeitto

Näitä tarvittiin tänään

  • 2 sipulia
  • Pala inkivääriä
  • Öljyä
  • Lemon Drop chili
  • Kurkumaa
  • Suolaa
  • Mutti tomaattimurskaa
    Tomaattipyrettä
  • n. 1 l vettä
  • 2,5 dl punaisia linssejä
  • 3 dl kookosmaitoa
    Koskenlaskija juustoa

Kuvassa ainekset joita reseptissä tarvitaan. linssejä, tomaattimurskaa, kookosmaitoa, inkivääriä, chiliä, sipulia ja öljyä

1) Pilko sipulit ja inkivääri pieneksi. Lisää kattilaan sipulisilppu, inkivääripalat, öljy sekä kaikki mausteet. Kuullota ja anna makujen herätä.

Kattilassa kuullottumassa inkivääri, sipuli ja chili

2) Lisää tomaattimurska ja vesi

3) Lisää huuhdellut linssit kattilaan ja jätä keitto kiehumaan noin 20 min

Keitto kiehuu kattilassa, päällä näkyy kokonaisia linssejä

4) Lisää joukkoon kookosmaito sekä loput mausteet ja tarkista maku. Lisää suolaa!

5) Soseuta sauvasekoittimella keitto samettiseksi

Soseutettu keitto kattilassa

Ja sitten ei kun syömään 🙂
Tällä kertaa se päätyi termospulloon ja pääsi retkievääksi Kalkkirantaan hienojen kevättalvimaisemien keskelle.

Kuvassa käsi, joka pitää muovista kuksaa kädessä. Kuksa on täynnä linssikeittoa, taustalla meren jäätä ja saari

Olipa hieno retkipäivä.  Aurinko helli, maisema rauhoitti, kuuma linssikeitto lämmitti ja kahvi kruunasi nautinnon ❤️

Kurkumakanaa

Päivän tarvikkeet

Kookosmaitopurkki, sipili, inkivääri ja valkosipuli leikkuulaudalla

Aineksia

  • Kaksi broilerin fileetä
  • Voita
  • Öljyä
  • Bataatti
  • Sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Puolikas parsakaalia
  • Sitruunaruohoa
  • 1 jalapeno
  • Limen  lehtiä
  • Limen mehua
  • Inkivääriä
  • Kookosmaitoa
  • Kalakastiketta
  • Kurkumaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Broilerin leikkasin pieniksi paloiksi. ja paistoin palaset voi-öljyseoksessa.

Pilkotut kasteikeainekset lautasella

Kaikki pieneksi

Lisäsin pannulle pieneksi leikatut sipulit ja muut tuoreet mausteet.

 

Paistinpannulla kanat ja sipulit

Pannulle kuullottumaan

Lopuksi kookosmaito, loput mausteet, kalakastikeen ja kuivatut limen lehdet. Saivat hautua 15 min.

Kookosmaito lisättynä pannulle

Kookosmaito lisättynä pannulle

Pilkotut bataatit ja parsakaalin esikeitin lähes kypsiksi. Siirsin ne vuokaan ja kaadoin päälle broilerkastikkeen.

Uunivuokassa bataatit, parsakaali ja kastike

Kaikki vuokaan

Koko komeus uuniin 175 astetta ja puolisen tuntia.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvää tuli taas.

Korianterilihapullat

Pääsiäisen jälkeen on jo mukava saada muuta maisteltavaa kuin lammas. Käsittelyyn tänään pääsi naudan jauheliha.

Ainekset tänään:

  • 500 gr naudan jauhelihaa
  • Lemon Drop chili (omaa tuotantoa)
  • Inkivääriä n. 2cm raastettua
  • 2 kananmunaa
  • Reilu desi kuohukermaa
  • 3-4 kynttä valkosipulia
  • Mustapippuria
  • Paprikarouhetta
  • Suolaa
  • Korianteria silputtuna
  • Voita paistamiseen

Alkuun valmistin mausteet. Pilkoin chilin, valkosipulin ja kuivat aineet. Korianterin pilkoin saksilla mukissa valmiiksi.

Sekaan jauheliha ja korianterisilppu. Kaikki sekaisin ja viimeiseksi kananmunat.

Lihapullamassa teräskulhossa

Lihapullamassa kulhossa

Taikina sai hetken levähtää.

Pyörittelin kosteilla käsillä pullat pergamiinille odottamaan paistamista.

Pullat pergamentin päällä odottamassa paistamista

Paistamista odottavat

Kuumalle pannulle pullat reiluun voihin. Olen tosi huono paistamaan pyöreitä lihapullia, joten niistä tuli tänäänkin hieman kulmikkaita kartioita 😀

Valmiit lihapullat lautasella

Valmista tuli

Hyviä olivat ja tämä kokeilu menee ehdottomasti jatkoon.

Inkiväärishotti talven piristäjänä

Olen talvikauden nauttinut joka aamu kipakan inkiväärishotin kahvin kaverina. Juomaan on melkein jäänyt koukkuun ja on tosi outoa aloittaa aamua ilman juomaa.

Shottipohjasta olen tehnyt myös maistuvaa inkivääriolutta saunajuomaksi. Sekaan vain porevettä ja sopivasti shottia. Raikas juoma on valmis 🙂

Shottiliemestä on siis moneksi.

Tänään oli taas aika laittaa uudet liemet keittymään.

Ainekset tänään:

Sitruunat, chili ja inkivääri lautasella. Hunajapurkki lautasen ulkopuolella

Päivän ainekset

Neljä sitruunaa

Iso luomuinkivääri – joo, oli iso. Usein vastaan tulee melko pieniä tapauksia luomuna.

Chili, ihan omasta kasvattamosta

Hunajaa

Vettä

Panimokäytössä on neljän litran kattila.

Siivutetut sitruunat, inkivääri ja chili

Ainekset siivuiksi ja kattilaan

Ainekset siivuiksi ja kattilaan. Sitruunat kuorin rouheasti. Inkiväärin vain huuhtelin hyvin. Chilin halkaisin.

Vettä niin paljon kuin kattilaan mahtuu.

Kattila joka kiehuu

Annetaan muhia

Kiehutetaan ja muhitetaan tunti pari, miten nyt aikaa on.

Keitos siivilöidään ja palautetaan kattilaan. Sekaan hunajaa maun mukaan. Minulla tuohon määrään menee noin puolikas purkki tänään käytössä olevasta. Kuumennus ja ehkä kiehautus. Eli hunaja kun on hyvin sulanut tuotokseen niin valmista on. Makua voi tarkistaa tässä kohden omaan suuhun sopivaksi.

Kolme litran pakastuspulloa ja purkki hunajaa

Loppufixsausta vaille

Jäähdytän ja pullotan litran pakastuspulloihin. Yksi pullo käyttöön ja jääkaappiin. Loput pakastimeen odottamaan vuoroaan. Tämä satsi riittää minulla shotteina noi puolitoista kuukautta.

Iittalan pikari jossa inkiväärijuomaa

Shotti

Ja ei kun nauttimaan!

Yrttinen salsa

Puutarhan satoa askartelin talteen tänään. Minttua on koko kesän ollut yli tarpeen. Keräsin siitä lähes kaiken ja laitoin kuivamaan. Kuivuneista jotakin myöhemmin.

Mintun lehtiä

Mintun lehtiä

Tänään vuorossa jonkinsortin chutney puutarhan yrteistä.

  • Minttua iso kourallinen
  • Korianteria iso kourallinen
  • Inkivääriä n. kolmen sentin pala
  • Sitruunamehua (tuore tai purkista)
  • Ripaus sokeria maun mukaan
  • Hippunen suolaa maun mukaan
  • Chiliä maun mukaan, tänään Lemon Drop

Inkiväärin raastoin, chilin halkaisin ja poistin siemenet. Kaikki ainekset mausteineen sauvasekoittimeen.

Inkivääriä, chiliä ja sitruunamehua tarvikkeina pöydällä

Tarvikkeita

Surauttelin mahdollisimman pieneksi. Maistelua ja maun tarkistusta.

Ainekset tehosekoittajassa

Surrur

Lopuksi purkkeihin. Säilyy muutamia päiviä hyvänä jääkaapissa. Pari osaa laitoin pieniin purkkeihin ja pakastin tulevia syksyisiä liharuokia ajatellen.

Valmis salsa pienessä purkissa

Purkissa

Jos pakastat lasipurkkiin, niin älä laita kantta tiiviisti kiinni! Pakastaa voi myös jääpalakuutioiksi. Monia asioita olen viime aikoina pakastanut niin, ja siirtänyt sitten pakastusrasiaan, josta on helppo ottaa käyttöön.

Tomaattinen kookoskastike kanalle

Tomaattinen kookoskastike syntyi nopeasti kokeilevassa keittiössä. Kokemus oli taas sen verran maukas että laitetaan talteen tulevia kokeiluja varten.

Tarvikkeet:

  • Kevätsipulia 2 kpl
  • Valkosipulin kynsiä 3 kpl
  • Inkivääri, tuore n. 3cm pätkä
  • Tomaattimurska, Mutti
  • Kookoskerma, Kara
  • chili
  • Mustapippurirouhe
  • Kurkuma
  • Kaneli
  • Kalakastike
  • Sitruunamehu
  • Korianteria, tuore, pieni nippu
  • Suola
  • Voi n. 30g
  • Vesi n. 1,5 dl

Kuullotus

Inkiväärin ja valkosipulit raastoin. Kevätsipulin ja chilipalon paloittelin veitsellä.

Voita pannuun ja seos kuullottumaan.

Seuraavaksi lisäsin kookoskerman ja veden. Hetken muhimisen jälkeen vuorossa tomaattimurska ja maustaminen.

Jätin kastikkeen muhimaan pannulle.

Pannulla

Paistoin kanafileet voissa ja lisäsin kastikkeen sekaan muhimaan.

Lisukkeena halukkaille riisiä ja maissia.

Annos

Koronakanaa wuhanilaiseen tapaan

Tänään tehdään terveysvaikutteista kanaruokaa. Kaapissa on luomu kurkumaa, jota on jossakin kohden kulkeutunut kaupasta kotiin. Kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja sen nimiin vannotaan montaa muutakin hyvää vaikutusta ihmisen elossa. Eli hyvin terveellistä ruokaa syntymässä.

Kurkuma on myös hyvä luonnon värjäämiseen soveltuva aines. Pidä siis huolta, että kurkuma ei värjää mitään sellaista, jonka et halua olevan keltaista.

Koronakanaan tarvitaan :

  • Kanaa
  • Inkivääriä
  • Valkosipulia
  • Kaalia
  • Kurkumaa
  • Paprikaa
  • Varsiselleriä
  • Minitomaatteja
  • Chiliä
  • Öljyä
  • Korianteria
  • Kookosmaitoa
  • Limen mehua

Tarvikkeita

Alkuun raastetaan inkivääri ja kurkuma raastimien pienimmällä terällä. Chili ja valkosipuli pienitään.

Pilkotut maut

Kurkuma ja valkosipuli sekä muut pilkotut aineet pieneen kasariin ja muhimaan muutamaksi minuutiksi öljyn kanssa. Maut pyöristyvät ja pehmenevät.

Kasarissa

Mausteiden muhiessa siivutetaan varsiselleri, kaali ja paprika.

Muut ainekset

Kanapalat wokataan tai paistetaan pannulla niin että pinta ruskistuu.

Paistaminen

Kaalit ja muhinneet mausteet lisätään wokkipannuun.

Wokkailua

Kun vihannekset ovat hetken kypsyneet, mukaan lisätään kookosmaito, tomaatit ja korianteri.

Korianteri

Annetaan kiehahtaa. Lisätään limen mehu. Tarkistetaan mausteet.

Koronakana

Kurkuma on voimakkaasti värjäävää, joten kannattaa olla tarkkana kaikessa minne kurkumaa tai valmista ruokaa tipahtelee 🙂

Annos

Lisukkeena tänään riisiä.

 

Grillattu katkarapu

Näin kesäisenä päivänä oli kaivettava grilli esiin ja ryhdyttävä grillauspuuhiin. Perinteiset makkarat ja sienet sekä sipulit. Jotakin uutta teki mieli kokeilla ja kaupasta päätyi mukaan isoimpia katkarapuja mitä pakastekaapissa oli.

Sulaneille katkoille sipaisu öljyä ja grilliin.

Dippikastikkeeksi katkoille syntyi jännä soosi.

Ainekset

Voita

Misokeittoa – siis tahnaa

Raastettua inkivääriä

Korianteria

Chiliä – tietenkin itse kasvatettua

(Sitruunatilkka sopisi myös mukaan, samoin valkosipuli… )

Kaikki sekaisin ja valmista tuli. Käytin voin mikrossa, mutta voi sen sulattaa muutenkin.

Valmis dippi

Ja sitten grillissä paistuneet katkat hyppysiin ja dippailemaan 🙂

Katkarapu

Katkarapu ei ole lempiaineksiani, mutta tämä kyllä hurmasi totaalisesti. Ehkä kehitän vielä jotakin omaperäistä myös katkaravuista.

Tämän kokeilun innovaattorina toimi K-keittiö

 

Inkivääri

Kaikkea pitää kokeilla. Vaikkapa inkiväärin kotikasvatusta.

Helppoa kuin heinänteko – ainakin niin luulisi. Katsotaan miten projekti etenee. Ohjeet kuitenkin melko yksinkertaiset.

Otetaan inkivääri ja paloitellaan pienemmiksi palasiksi. Laitetaan astiaan ja vettä päälle.

Inkiväärin liotus

Annetaan liota yön yli.

Multaan

Pistellään palaset multaan. Laitoin kaikki yhteen isoon ruukkuun. Siirtelen sitten elämän myötä tarvittaessa.

Piilotus

Kolmen sentin kerros multaa päälle. Kastelu ja odotellaan 5kk.

Eli palataan asiaan sitten kun elämää ilmenee. Jos ilmenee. Kokeilevan puutarhurin elämä on mielenkiintoista.

Kasvu lähti hyvin vauhtiin, mutta sitten iski joku pöpö ja vei koko satotoiveen. Ensi vuonna uudelleen. Kiva pitkä kasvi siitä tulee vaikka ihan vaan koristukseksi parvekkeelle.

Joulukalat

Joulun pöytä sisälsi joukon vanhoja tuttuja ja perinteen kantamaa tähän päivään.
Kaikki pidämme kaloista, joten niitä tulee kokeiltua. Netin uumenissa on paljon hyviä ohjeita, joita varioimalla saa itselleenkin yllätykseksi maukkaita koostamuksia.
Tässä niistä pari.
Annoskuvia tai ruokapöytäkuvaa niistä ei ole, herkut kaikkosivat ennenkuin muisti ajatella reseptien talteen laittamista 😀

Thaikkusilli

sillifileetä (perinteisiä tai kevytsuolattua)
Liota tarvittaessa muutamia tunteja

Liemi

6 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä siivutettuna
2 kpl itsekasvatettua chiliä
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
6 kpl kaffirlimetinlehteä
korianteria reilusti

Keitä liemi ja anna jäähtyä.

Thaikkusilli

Lisää jäähtyneeseen liemeen siivutetut sillipalaset, muutama korianterin varsi ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 vrk

Siivutettu silli

Tarjoiluastiaan pinnalle silputtua koriantaria.

Silli meni yhdellä syöntikerralla. Hyvää lientä jäi, joten joulupöydän raakakypsytettyä siikapaloja päätyi liemeen aterian jälkeen. Hyvän maustuivat nekin joulupäiväksi. Aivan loistava liemi, jos pitää aasialaistyylisestä makumaailmasta.

Rapuahvenet

Toinen kokeilu oli rapusilakat, joista silakoiden puutteen vuoksi tuli rapuahvenet.
Käymissäni kaupoissa ei missään myyty joulun alla sen paremmin tuoreita kuin pakastettujakaan silakoita. Otin sitten pakastettua ahvenfilettä tähän kokeiluun.

Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

ahvenfileitä 5 kpl

1 purkki ravunpyrstöjä suolaliemessä
150 g ranskankermaa
1 dl sitruunamajoneesia
3 kpl valkosipulinkynsi
tilli- ja persiljasilppua
1 puristettu lime
1/2 tl suolaa

Tilliä ja persiljaa

Ainekset

Tässä ohjeessa lientä ei keitetä, sekoittaminen riittää.

Alkuun jäiset ahvenet sulamaan liemeen muutamiksi tunneiksi.

Ahvenet

Lionnan jälkeen sekoitetaan loput ainekset ja viipaloidaan ahvenet annospaloiksi.

Sekoitetaan joukkoon tilli- ja persiljasilppua.

Sekoitetaan ranskankerma, majoneesi ja lime sekä halutut mausteet.

Kastike

Purkitetaan ja laitetaan tekeytymään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Valmis

Sitten ei muuta kuin nautitaan 🙂

Joulupöytä

Kumpikin ohje päätyy jatkotyöstämiseen.
Innoittajat täällä: Thaikkusilli ja Rapuahvenet

Sitruuna-inkivääri shotti

Rapujuhlat kaipasivat shottia tai snapsia joka soveltuu kaikille. Aikaisemmin on käytetty erilaisia karpalo-kokeiluja, mutta nyt lähdin liikkeelle inkivääristä ja sitruunasta.

Tarvittiin
Pala inkivääriä
Neljä sitruunaa
Tilliä
Vettä
Tomusokeria.

Inkivääri raastetaan raastimella rouheaksi.

Raastettu inkivääri

Sitruunan ensin pesin huolellisesti ja sen jälkeen vetelin kuoresta suikaleita, jotka laitoin inkiväärin perään.

Siivuja

Sitruunat puristin mehuksi ja kaadoin astiaan. Lisäksi saman verran vettä. Tässä taisi olla 2dl sitruunamehua ja 2 dl vettä.

Valmis tekeytymään

Mukaan vielä nippu tilliä. Koko satsi jääkaappiin.

Siivilöity seos

Seuraavana päivänä siivilöin seoksen ja lisäsin hieman tomusokeria. Jätin mehun hapahkoksi, mutta itse voi säädellä sokerilla makeutta. Sokeroinnin jälkeen mehu pulloon ja pakastimeen odottamaan käyttöä. Varo ettei jäädy kokonaan, hileentyä kyllä voi.

Snapsi

Kylmänä snapsilasiin ja se nostettiin ainakin ensimmäiselle pyrstölle. Hyvää tuli. Voi tehdä toistekin.

Rapujuhlat

Vuosittaiset rapukekkerit tuli nautittua parhaassa seurassa.

Kanaa ja sitruunaruohoa

Tuli tehtyä taas vahingossa hyvää ruokaa. Kaikenlainen kokeileminen chilin kanssa on lisääntynyt satokauden tässä vaiheessa. Parvekepuutarha on ollut hyvin tuottoisa vaikka kesä on ollut kovin paahteinen lasitetulla kasvupaikalla.

Parvekepuutarha

Sadonkorjuuaikana sieltä on saanut monenmoista tarviketta kesäkeittiöön.

Satoa

Tänään käsittelyyn siis chilejä ja salaattiaineksia.

Näitä tarvitsin:

öljyä
sipulia
valkosipulia
inkivääriä
sitruunaruohoa
vihreää chiliä
punaista chiliä

paketillinen broilerin paistileikettä siivutettuna
ripaus sokeria
kalakastiketta
tuoretta korianteria

Kuumennsin öljyä wokissa ja lisäsin pilkotut ainekset
Paistoin muutaman minuutin.
Lisäsin broilerinpalat osissa.
Mausteeksi ripaus sokeria ja kalakastiketta pari ruokalusikallista
Maistamisen jälkeen lisäsin vielä huiskauksen chilijauhetta. Omat chilit eivät ole kovin vahvoja joten niitä voi lisäillä runsaastikin keitoksiin.

Lopuksi silputtua korianteria aimo ainnos kaiken päälle ja sekaisin.
Lisänä oli riisiä sekä salaattia, joiden ainekset olivat myös oman maan tuotantoa.

Vaihekuvia en ottanut, mutta annos kertokoon kaiken 🙂

Annos

Kanaa mango-kookos-kastikkeessa

Parvekepuutarhan chilit polttelevat jo kummasti ja erilaisia chilimaustettuja ruokia tulee testattua. Tässä yksi joka pääsee jatkojalostukseen joskus tulevaisuudessa.

Ensiksi kasaan tarvikkeet

Ainekset

Kanaa jossakin muodossa
Kookoskerma
Inkivääri
Chili
Valkosipuli
Sipuli
Mango
Korianteri
Kanaliemi n. 1,5dl
Sitruuna tai lime
Curry
Kurkuma
Kalakastike
Soija
Öljyä
Voita

Ainekset pieniksi, sitruuna mehuksi.
Wokkipannuun tilkka öljyä ja kuullota valkosipuli, sipuli, chili, inkivääri öljyssä.

Wokkausta

Lisää kuutioiksi pilkottu mango

Mango

Lisää sitten curry ja kurkuma. Jatka kuullotusta ja lisää sitruunan mehu sekä kookoskerma sekä kanaliemi. Anna kiehua hiljalleen.

Paista voissa (paistoin eilen öljyllä ruokaa ja sain siivota koko keittiön. Tänään siis voita ja vähemmän siivousta) Kanapalat niin että saavat hieman väriä pintaan.

Kanat

Lisää pintapaistetut palat kastikkeeseen ja anna hautua vielä 5-10 min.

Kastike

Mausta vielä kalakastikeella ja soijalla. Maista! Tarkista suolan tarve.

Lisää lopuksi pieneksi pilkotut korianterit.

Korianteri

Ja valmista tuli. Lisäkkeeksi valmistui taustalla riisiä.

Annos

Kanaa juustokastikkeessa

Tarvitaan:

Kanafileitä
Kermaa
Koskenlaskija juustoa
Juustoraastetta
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
Paprikajauhetta
Kanalientä
Tuoretta basilikaa
Suolaa oman maun mukaan
1 dlvettä
Öljyä

Siivutin kanafileet pitkittäin ja laitoin uunivuokaan.

Viipaloidut fileet

Sipulit pieneksi ja freesaantumaan kattilaan öljytilkkaan. Samaan kattilaan vesi, kerma ja Koskenlaskija sekä mausteet kanaliemineen. Keitetään hieman kasaan. Kattila pois liedeltä ja sekoitetaan sekaan juustoraaste.

Kastike valmistuu

Kastikeen valmistuttua se kaadetaan uunivuokaan fileiden päälle.

Uunivuokaan

Päälle vielä hieman juustoraastetta ja koko komeus uuniin. 200 astetta ja 30-40 min.

Uunista ulos

Lisukkeeksi mistä tykkää.

Valmis

Kastikeesta tuli oikein hyvää. Seuraavalla kerralla ehkä hieman vahvempi juusto, muuten ohjeen voi toistaa sellaisenaan

Page 1 of 2

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi