Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Yleinen

Pippuripihvi

Viikonlopun alkajaisiksi oli tarpeen tehdä kauppareissu. Siitä muodostui oikein mukava lihavarastojen täydentämiseen keskittynyt hankintamatka. Kotikauppa oli laputtanut runsainmäärin houkuttelevia tavalliselle palkansaajalle hieman arvokkaampia ruhonosia. Siispä sisäinen hamsterini pääsi valloilleen ja repullinen lihanhimoon liittyvää tarviketta kulki kotiin saakka.

Lounaaksi valmistui saaliista
naudan pihvilihasta chili-valkosipuli-pippuripihvi.

Pihvin paistoin voissa kuumalla pannulla molemmilta puolilta n. 3-4 min.
Pannulle lisäsin pilkotun chilin ja pari valkosipulinkynttä siivutettuna muhimaan pihvien kanssa.
Paistamisen jälkeen pannulle tilkka vettä ja n. 1 dl kermaa. Ja annetaan muhia muutama minuutti. Lopuksi soosin kruunaajaksi pari lusikallista Koskenlaskija Ruoka Cheddaria.
Tarkistetaan maku ja lisätään mausteita jos tuntuu siltä. Itse en kaivannut edes suolaa lisäksi.

Pippuripihvi

Pippuripihvi

Lisäksi voi tehdä vaikka perunasosetta tai juuresmuusia.

Paistettua siikaa

Päivän keittiögourmetiksi syntyi uunijuureksia, paistettua siikaa ja munakastiketta.

Uuniin pääsi bataattia, palsternekkaa ja perunaa kuutioiksi pilkottuna. Juurekset vuokaan ja lisäksi tilkka öljyä ja lusikallinen juoksevaa hunajaa ja hippunen suolaa. Juurekset uuniin ja n. 180 astetta. Paistoaika puoli tuntia.

Munakastike

Sipuli pilkottuna
voita
2 keitettyä kananmunaa
vettä ja kermaa
suolaa
pilkottua ruohosipulia
pilkottua persiljaa

Sipuli kuullotetaan voissa. Lisätään kerma ja vesitilkka. Annetaan kiehua. Lisätään pilkotut kananmunat ja mausteet.

Nyljetty siikafile pilkotaan pieneksi ja pyöräytetään ruisjauho/suolaseoksessa. Paistetaan voissa kuumalla pannulla rapsakoiksi.

Siika

Siika

Nautitaan hyvällä ruokahalulla.

Nautittavaa valoa

Pitkän pimeän, sateisen, myrskyisen ja harmaan kauden päätteeksi tuli aurinko edes hetekeksi virkistämään mieltä. Kauan on odotettu terassikelejä ja istuskelemista ilta-aurinkoisessa pihassa kuunnelen linnunlaulua.
Tänään se on ollut mahdollista.

Grilli

Grilli

Uusi sähkögrilli on ollut odottamassa jo jonkin aikaa grillikauden avausta. Joku siellä jo tuhisee että grillin pitää olla kaasu tai hiili. Niin kai. Minä olen laista emäntä ja olen ehdottomasti sitä mieltä että sähkögrilli on vaan niin paljon helpompi puhdistaa.
Ja jos kaipaa tiukempaa kuumuutta niin sitten voi mennä naapuriin viinipullon kanssa ja tulee oikein passeli yhteinen grilli-ilta 😀
Tämä uusi vempain kuumentui todella hyvin ja paistoi mallikkaasti kaiken sen mitä pitikin.

Kasvikset

Kasvikset

Grilliin päätyi kasa kasviksia. Porkkanaa, bataattia, naurista, tuoretta parsaa ja palsternakkaa.
Lihana oli kanaa joka marinoitui muutaman tunnin. Marinadissa oli sitruunaa, öljyä, vadelmaista viinietikkaa, suolaa, pippuria, valkosipulia ja pääsiäisestä jääneitä tuoreitä yrttejä.

Terassille on ilmaantunut jo kukkia. Pieniä narsisseja, orvokkeja ja tulppaaneja.

Narsissi

Narsissi

Aurinko helli niin kasveja kuin ihmisiäkin. On tämä vaan niin mahtavaa aikaa. Luonto herää. Saa vähän rapsutella kukkapenkkejä. Kuunnella linnunlaulua.
Ja mikä parasta. Terassilla on mukava vilvoitella saunomisen aikana 🙂

Saunajuoma

Saunajuoma

Saunajuomana on hiilihapotettua vettä, jossa on sokeroimatonta karpalomehua. Oikein raikas ja mukava juoma.

Terassille tuli päivää paistattelemaan myös leppäkerttu. Olen tässä talossa ja pihassa viettänyt aikaa jo neljä vuotta enkä koskaan ole nähnyt leppäkerttua tässä pihassa.

Leppis

Leppis

Elämä vaan on niin ihanaa tämmöisinä hetkinä.

Tomaattikeitto

Tänään valmistui maailman helpoin tomaattikeitto.

Aikanaan koululaisena tomaattikeitto kuului inhotuksiin joita koulussa tarjottiin. Alas se ei mennyt millään. Niinpä ruokalaji ei mitenkään kuulunut valikoimiini aikuisenakaan.
Joitakin vuosia sitten jostakin syystä, minkä olen jo unohtanut jouduin tilanteeseen jossa oli sosiaalinen pakko nauttia ko keittoa.
Ja kuinkas sitten kävikään 🙂

Varmaan jo moni arvaakin. Rakkaus syntyi siltä istumalta ja nykyisellään keitto on yksi kuukausittain pöytään ilmaantuva ruokalaji.

Tänään keitto valmistui näistä aineksista:

Kaksi purkkia maustettua tomaattimurskaa marketin hyllyltä.
Puoli pakettia Koskenlaskijaa
Iso loraus kermaa

Kattilan pohjalle laitoin hieman vettä ja päälle kaikki ainekset. Hetken keittäminen ja valmista tuli. Ehkä vartin homma.

Päälle ripustelin pannulla paistettua ja kuivattua pekonimurua.

Ei hassumpaa. Sopii myös pakastettavaksi eväskeitoksi työpaikalle tarvittaessa.

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto

Keiton energiamäärää voi säädellä siihen lisättyjen lisäkkeiden kautta. Kermaa ja juustoa ja niiden suhteita säätelemällä voi säätää myös makua. Päälle sopii yhtähyvin krutongit kuin kuiva pekonikin. Variaatioiden määrää rajoittaa vain mielikuvitus. Mutkatonta ruokaa.

Päivä oli niin kaunis että keiton saattoi nauttia ulkona terassilla.

Rahkainen pasha

Pasha on kuulunut pääsiäiseeni kohta 30 vuotta. Alkuun siihen tutustutti anoppi jonka juuret ulottuvat karjalaan. Siitä pashasta en niinkään erityisesti pitänyt, sillä se oli pohjaltaan niin aitoa kuin voi olla eli voi-pohjainen ihanuus. Pieni nökäre riitti hyvin pääsiäispöydän päätökseksi.

Alkuun pasha valmistui juustokehässä. Pari vuotta sitten hankin oman pashamuotin Onnimannista

Pashamuotti

Pashamuotti

Vaihtoehtoinen juhlaherkku muotoutui aikojen kuluessa omassa keittiössä.

2015 mukaelma:

3 dl kuohukermaa
2 tl vanilliinisokeria
500g maitorahkaa
3 kananmunan keltuaista
1 sitruunan mehu

Maun mukaan lisukkeita seokseen:
Mantelirouhetta, rusinoita (tai korintteja), kuivattua aprikoosia hienonnettuna tms.

Vatkaa kerma. Lisää rahka.
Sekoita keltuaiset ja sitruunamehu seokseen.
Lisää mantelirouhe ja hienonnetut rusinat tai aprikoosit seokseen.
Vuoraa pashamuotti, kahvisuodatin tai siivilä märällä harsoliinalla.
Kaada seos muottiin. Taita liinan reunat pashan päälle ja aseta kevyt paino massan päälle.
Laita valumaan viileään yön yli.

Valmis seos

Valmis seos

Valumisen jälkeen muotti kumottiin isolle lautaselle. Siitä ei keritty kuvaa ottamaan 😀

Tuotos oli maukas ja lautaselta jokunen näköiskuva sentään tuli taltioitua.

Pashaa lautasella

Pashaa lautasella

Varsinaisesti kevyt-pashaksi ei tätä voi kutsua vaikka ei voita sisälläkkään. Kerma pitää kaloreista ja rasvoista huolen. Muotillisesta tuli maittavaa jäkiruokaa riittävästi n. 8-10 hengelle.
Tai – riippuu annoskoosta.

Makrot

Makrot

Vuoden 2023 rahkainen pasha tässä:
Kahteen kertaan paistetut uuniperunat

Punajuurinen sosekeitto

Pitkänperjantain keitoksi syntyi punajuurinen vihannessosekeitto.
Punajuuren lisäksi pataan meni palsternakka, kaalia, varsiselleriä, sipulia, tomaattia ja perunaa. Pata porisi reilun tunnin.
Koko komeus sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi ja takaisin liedelle.
Liraus kermaa ja muutama lusikallinen Koskenlaskijaa. Sitä juoksevaa. Ja valmista tuli 🙂
Mausteeksi suolaa ja mustaa pippuria.

Punajuurikeitto

Tässä lisänä pieneksi pilkottua maustekurkkua.
Hyviä lisukkeitä on myös vaikkapa pekoni, paistetut nakinpalaset, krutongit jne. Smetana silmä kruunaisi annoksen.
Vaan sellaista herkkua ei nyt ollut talossa :happy:

Kalacevicheä ruukussa

Kala on mieliruokaa, mutta harvemmin tulee laitettua muuten kuin paistettuna. Sen nyt ehkä jo osaa.
Joskus tulee löytäneeksi vahingossa uusia ruokalajeja.

Eräänä päivänä alkuperäisen suunnitelman mukaan piti laittaa ruokaa kotona ja otin aamulla pakastimesta kalan sulamaan. Kauppareissu venähti pitkäksi ja päädyin syömään paikalliseen ruokaravintolaan vuohenjuustosalaatin. Hyvää oli ja riitti yhden päivän tarpeiksi.

Mitä siis tehdä kotona köllöttävälle taimenelle?

Fileoin kalan ja poistin nahan.

Kala palasina

Kala palasina

Viipaloin fileet sopiviksi haarukkapalasiksi sekä laitoin ne saviruukkuun.
Pilkoin maustekasvikset ja ne pääsivät kalan kaveriksi.
Sekoitin nesteet ja loput mausteet jotka kaadoin kalojen päälle.

n. 200 g taimenfileitä
n. 1 sitruunan mehu
0,5–1 tl suolaa
mustapippuria
1 dl öljyä
2 limetin lehteä
1 sipuli
pari valkosipulin kynttä
1 chilipalko

Ruukku

Ruukku

Kansi ruukun päälle ja jääkaappiin.

Välillä kääntelin varovasti kaloja ruukussa niin, että ne olivat tasaisesti sitruuna/öljyseoksessa.
Aamulla ne olivat parhaimmillaan 🙂

kala

ceviche

Tätä voi tehdä toistekin. Mainio lisä ja vaihtoehto graavilohelle.

Ja vielä ne makrot näkyville. Mukana myös neste, jota ehkä ei tule kokonaisuudessaan hörpittyä. Kai?

Makrot

Makrot

Lambia uunissa

Pääsiäinen lähestyy. Pääsiäisenä on tapana syödä lammasta. Meillä se on ollut aina jonkun luotettavan valmistajan valmiiksi savustamaa paistia. Näin on ollut liki 30 vuotta.
Muistan joskus laittaneeni itse lammasta ja se maistui vanhalle villasukalle. Monia kikkoja ja taikoja olen kuullut tarvittavan jotta siitä saa sitä pehmeää ja maukasta jota olen syönyt vaikkapa itämaisvaikutteisissa ravintoloissa suurella mielihyvällä.
Miksi siis en osaisi sitä itse laittaa?

Päätin rohkeasti kokeilla harjoituslampaan laittamista. Kaupan pakastimesta lammas mukaan ja kotiin sulamaan. Se oli Uusi-Seelantilainen lambi vaikka monesta suusta olen kuullut että kotimainen sen pitää olla ja vähintäänkin luomua. Niin kai. Ja varsinkin ehkä silloin jos rahasta ei tarvitse samalla huolehtia. Halvempi elukka pääsi siis rohkean kokeiluni päätähdeksi.

Väriä pintaan

Väriä pintaan

Aluksi lammas sai hieman väriä pintaan pannulla. Kääntelin kaikki puolet ja mukava tuoksu tuli jo tuosta työvaiheesta. Pinnoituksen jälkeen asetin sen valurautaiseen wokkipannuun.

Lisukkeet

Lisukkeet

Lampaan viereen pilkoin porkkanaa ja sipulia. Porkkanan kuorin, mutta sipulia en. Sinne menivät antamaan liemelle makua. Lisäksi laitoin muutaman valkosipulin kynnen sekaan. Vettä pannulle sen verran että paisti oli noin puoliksi upoksissa. Rasvapinta jäi päälle.

Koko komeuden peitin foliolla (uuniin sopivaa kantta tuolle ei ole) ja pannun uuniin. Asteita n. 140 max.

Välivalelu

Välivalelu

Reilun parin tunnin päästä tein pienen välivalelun ja maistoin samalla lientä. Se oli taivaallista 🙂
Ruoka takaisin uuniin. Neljän tunnin kohdalla käänsin paistin toisinpäin liemessä. Kaikkiaan paisti oli uunissa reilut 8 tuntia. Siinä ajassa siitä oli tullut pehmeää nyhtölammasta.

Lampaan lisukkeeksi tein bataattimuusia (puolikas bataatti, pari perunaa ja sipuli) normaalin perunamuusin ohjeella.

Annos

Annos

Lautaselle vielä salaattia ja gourmetkokemus oli valmis. Tuotos ei maistunut villasukalta, ei kitkerältä, ei haissut oudolle, ei ollut sitkeää eikä ollut mitään mikä olisi yhdistänyt sen siihen kokemukseen joka minulla oli kaukana menneisyydessä.

Lampaan liemen suodatin ja pakastin talteen myöhempää käyttöä varten. Liemeen voi halutessaan lisätä suolaa, mutta minusta se ei sitä tarvinnut ollenkaan.

Nyt on uusi paisti odottamassa sitä varsinaista pääsiäistä.

Palsternakkavuoka

Pääsiäistä odotellessa päätin valmistaa jääkaapin uumenista löytyneistä palsternakoista ruokaa.
Kuorin ja leikkasin ne tikuiksi. Keitin kevyessä kasvisliemessä muutaman minuutin, jonka jälkeen siirsin juurestikut uunivuokaan.

Lisäsin liemeen hieman voita ja hyppysellisen vehnäjauhoja. Vispasin sekaisin ja annoin kiehua taas muutaman minuutin. Liemi palsternakkojen päälle niin että juuri ja juuri peittyvät. Päälle juustoraastetta ja koko komeus uuniin n. 20 min/200 astetta.

Vuoka

Vuoka

Kun pinta on kauniisti ruskettunut niin vuoka pois ja hetkeksi rauhoittumaan.

Tälläkertaa palsternakan kaveriksi löytyi uunissa paistettua possua sekä salaattia.

Ateria

Ateria

Tällä jaksaa katsella lumisadetta tämän päivän :happy:
Puutarhahommiin ei nyt sitten ole asiaa suunnitelmista huolimatta.

Vuokasta tuli annoksia neljä ja koko vuokan makrot tässä:

Makrot

Makrot

Chili-sitruunaruoho-inkivääri silakat

Joitakin ruoka-aineita rakastan. Aasialaisia mausteita ja aineksia. Netin syövereistä löysin jostakin chili-silakkarullien ohjeen, joka on aikaa myöten kehittynyt omassa keittiössä.

Maustekasveja olen tuonut viime Thaimaan reissulta mukanani ja pakastimesta löytyy näihin ainekset. Marketin chileistä en niin tiedä mikä olisi sopiva lajike. Kokeilemalla varmaan löytyy oma kipakkuusaste hyvin.
Näitä syödessä mielikin virkistyy ja varoituksen sanana se, että näihin voi jäädä koukkuun 😉

Thaikku-silakat siis näin kokeilevan keittiön ohjeilla:

Silakoita n. 600-700gr
Sipulirouhetta tai tuoretta
Tilliä, kuivattua tai tuoretta

Liemi:
4 dl vettä
2 dl etikkaa
2 tl suolaa
pala tuoretta inkivääriä
punaista chiliä
vihreää chiliä
sitruunaruohoa paloina
kaffrin lehtiä
kokonaisia pippureita
tuoretta korianteria (tai jauheena)

Silakoille sirotellaan sipulirouheet ja tilli. Kääritään rullalle ja laitetaan uuninkestävään vuokaan.

Liemi kiehautetaan ja kaadetaan silakoiden päälle.
Halutessaan vuokan voi laittaa vielä uuniin n. 20 min ja 170 astetta.
Silakat kypsyvät kyllä jo kuumassa vedessä ilman uunia.

Nautitaan jääkaappikylmänä sellaisenaan tai osana isompaa ateriaa.

Silakkarullat

Silakkarullat

Koko annoksen ainekset laskin siltä osin kun oli saatavilla ja se näyttää tältä:

Makrot

Makrot

On nyt sitten vaihtarina kaalikeitolle, jota tänäänkin nautin suurella mielihyvällä. Se paranee vain vanhetessaan.

Päivän keitto – ehkä kahdenkin

Kokeilevassa keittiössä syntyi tänään kaalikeittoa. Jääkaapissa köllötellyt kaali pääsi viimein käyttöön.

Kaali silpuksi ja isoon kattilaan muhimaan. Kaalin kaveriksi sinne päätyi sipulia ja porkkanaa.

Liemeksi vettä ja aikaisemmin keitettyä luulientä antamaan makua. Mausteina pieniä vihreitä chilejä sekä suolaa ja paprikarouhetta.

Lisäsin perään vielä sika-nauta jauhelihaa paistettuna. Tämän helpompaa kokkausta ei ole olemassa.
Luuliemen voi korvata vaikka lihaliemikuutiolla tms.

Kaalikeitto

Kaalikeitto

Keitto on oma juttuni. Muut sitä eivät osaa arvostaa. Siispä teen sitä ison satsin kerralla ja pakastan sopiviksi lounasannoksiksi. Perusannosta voi sitten maustaa haluamallaan tavalla niin tulee vähän vaihtelua. Ihan tämmöisenään oli varsin maukasta ja sopivan chilistä.

Aamiainen

Aamiainen on ollut suurinpiirtein samaa settiä vuosikaudet. Vihreää salaattia on käytännössä aina. Rakastan lehtisalaattia, mutta sitä ei ole aina tarjolla tai on huomattavasti kalliimpaa kuin muut vaihtoehdot. Paparika on toinen kestosuosikki. Sydäntalvella se ei juuri maistu miltään, mutta näinä aikoina jo se on oikein maukasta.

Muna on useinmiten keitetty. Vakiokamaa sekin useimpina aamuina. Viikkoon tulee ehkä pari aamua kun tyydyn johonkin muuhun kuin kananamunaan. Muna pitää kylläisenä monta tuntia ja hillitsee napostelun tarvetta tuon ominaisuutensa ansiosta.

Ilman kahvia ei herää. Muutoin saatan olla kahvitta koko loppu päivän.

Aamiainen

Aamiainen

Ruoka-aineitaulukon mukaan se näyttää tältä:

Näyttökuva 2015-3-22 kello 8.12.09

Moikka maailma!

Tässä minä olen ja valmiina unelmoimaan.

Kirjoitan omia ajatuksiani niin onnistumisistani kuin epäonnistumisistanikin. Olen tosissani mutta en vakavalla otsaryppylinjalla.

Page 3 of 3

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi