Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka

Punajuurinen sosekeitto

Pitkänperjantain keitoksi syntyi punajuurinen vihannessosekeitto.
Punajuuren lisäksi pataan meni palsternakka, kaalia, varsiselleriä, sipulia, tomaattia ja perunaa. Pata porisi reilun tunnin.
Koko komeus sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi ja takaisin liedelle.
Liraus kermaa ja muutama lusikallinen Koskenlaskijaa. Sitä juoksevaa. Ja valmista tuli 🙂
Mausteeksi suolaa ja mustaa pippuria.

Punajuurikeitto

Tässä lisänä pieneksi pilkottua maustekurkkua.
Hyviä lisukkeitä on myös vaikkapa pekoni, paistetut nakinpalaset, krutongit jne. Smetana silmä kruunaisi annoksen.
Vaan sellaista herkkua ei nyt ollut talossa :happy:

Kalacevicheä ruukussa

Kala on mieliruokaa, mutta harvemmin tulee laitettua muuten kuin paistettuna. Sen nyt ehkä jo osaa.
Joskus tulee löytäneeksi vahingossa uusia ruokalajeja.

Eräänä päivänä alkuperäisen suunnitelman mukaan piti laittaa ruokaa kotona ja otin aamulla pakastimesta kalan sulamaan. Kauppareissu venähti pitkäksi ja päädyin syömään paikalliseen ruokaravintolaan vuohenjuustosalaatin. Hyvää oli ja riitti yhden päivän tarpeiksi.

Mitä siis tehdä kotona köllöttävälle taimenelle?

Fileoin kalan ja poistin nahan.

Kala palasina

Kala palasina

Viipaloin fileet sopiviksi haarukkapalasiksi sekä laitoin ne saviruukkuun.
Pilkoin maustekasvikset ja ne pääsivät kalan kaveriksi.
Sekoitin nesteet ja loput mausteet jotka kaadoin kalojen päälle.

n. 200 g taimenfileitä
n. 1 sitruunan mehu
0,5–1 tl suolaa
mustapippuria
1 dl öljyä
2 limetin lehteä
1 sipuli
pari valkosipulin kynttä
1 chilipalko

Ruukku

Ruukku

Kansi ruukun päälle ja jääkaappiin.

Välillä kääntelin varovasti kaloja ruukussa niin, että ne olivat tasaisesti sitruuna/öljyseoksessa.
Aamulla ne olivat parhaimmillaan 🙂

kala

ceviche

Tätä voi tehdä toistekin. Mainio lisä ja vaihtoehto graavilohelle.

Ja vielä ne makrot näkyville. Mukana myös neste, jota ehkä ei tule kokonaisuudessaan hörpittyä. Kai?

Makrot

Makrot

Lambia uunissa

Pääsiäinen lähestyy. Pääsiäisenä on tapana syödä lammasta. Meillä se on ollut aina jonkun luotettavan valmistajan valmiiksi savustamaa paistia. Näin on ollut liki 30 vuotta.
Muistan joskus laittaneeni itse lammasta ja se maistui vanhalle villasukalle. Monia kikkoja ja taikoja olen kuullut tarvittavan jotta siitä saa sitä pehmeää ja maukasta jota olen syönyt vaikkapa itämaisvaikutteisissa ravintoloissa suurella mielihyvällä.
Miksi siis en osaisi sitä itse laittaa?

Päätin rohkeasti kokeilla harjoituslampaan laittamista. Kaupan pakastimesta lammas mukaan ja kotiin sulamaan. Se oli Uusi-Seelantilainen lambi vaikka monesta suusta olen kuullut että kotimainen sen pitää olla ja vähintäänkin luomua. Niin kai. Ja varsinkin ehkä silloin jos rahasta ei tarvitse samalla huolehtia. Halvempi elukka pääsi siis rohkean kokeiluni päätähdeksi.

Väriä pintaan

Väriä pintaan

Aluksi lammas sai hieman väriä pintaan pannulla. Kääntelin kaikki puolet ja mukava tuoksu tuli jo tuosta työvaiheesta. Pinnoituksen jälkeen asetin sen valurautaiseen wokkipannuun.

Lisukkeet

Lisukkeet

Lampaan viereen pilkoin porkkanaa ja sipulia. Porkkanan kuorin, mutta sipulia en. Sinne menivät antamaan liemelle makua. Lisäksi laitoin muutaman valkosipulin kynnen sekaan. Vettä pannulle sen verran että paisti oli noin puoliksi upoksissa. Rasvapinta jäi päälle.

Koko komeuden peitin foliolla (uuniin sopivaa kantta tuolle ei ole) ja pannun uuniin. Asteita n. 140 max.

Välivalelu

Välivalelu

Reilun parin tunnin päästä tein pienen välivalelun ja maistoin samalla lientä. Se oli taivaallista 🙂
Ruoka takaisin uuniin. Neljän tunnin kohdalla käänsin paistin toisinpäin liemessä. Kaikkiaan paisti oli uunissa reilut 8 tuntia. Siinä ajassa siitä oli tullut pehmeää nyhtölammasta.

Lampaan lisukkeeksi tein bataattimuusia (puolikas bataatti, pari perunaa ja sipuli) normaalin perunamuusin ohjeella.

Annos

Annos

Lautaselle vielä salaattia ja gourmetkokemus oli valmis. Tuotos ei maistunut villasukalta, ei kitkerältä, ei haissut oudolle, ei ollut sitkeää eikä ollut mitään mikä olisi yhdistänyt sen siihen kokemukseen joka minulla oli kaukana menneisyydessä.

Lampaan liemen suodatin ja pakastin talteen myöhempää käyttöä varten. Liemeen voi halutessaan lisätä suolaa, mutta minusta se ei sitä tarvinnut ollenkaan.

Nyt on uusi paisti odottamassa sitä varsinaista pääsiäistä.

Palsternakkavuoka

Pääsiäistä odotellessa päätin valmistaa jääkaapin uumenista löytyneistä palsternakoista ruokaa.
Kuorin ja leikkasin ne tikuiksi. Keitin kevyessä kasvisliemessä muutaman minuutin, jonka jälkeen siirsin juurestikut uunivuokaan.

Lisäsin liemeen hieman voita ja hyppysellisen vehnäjauhoja. Vispasin sekaisin ja annoin kiehua taas muutaman minuutin. Liemi palsternakkojen päälle niin että juuri ja juuri peittyvät. Päälle juustoraastetta ja koko komeus uuniin n. 20 min/200 astetta.

Vuoka

Vuoka

Kun pinta on kauniisti ruskettunut niin vuoka pois ja hetkeksi rauhoittumaan.

Tälläkertaa palsternakan kaveriksi löytyi uunissa paistettua possua sekä salaattia.

Ateria

Ateria

Tällä jaksaa katsella lumisadetta tämän päivän :happy:
Puutarhahommiin ei nyt sitten ole asiaa suunnitelmista huolimatta.

Vuokasta tuli annoksia neljä ja koko vuokan makrot tässä:

Makrot

Makrot

Kevättä pukkaa

Sormet syyhyävät jo keväthommiin puutarhassa. Vielä on viileää, mutta pikkasen voi esikasvattaa jo ainakin tomaattia. Siispä kauppaan ja siemenosastolle tutkailemaan mitä kaikkea sieltä voisi löytyä.

Ensimmäinen hankintareissu on tehty ja matkaan tarttui myös idätysmultaa. Viikonlopun hommina on laittaa ensimmäiset siemenet multaan.

Siemenet

Siemenet

Tammikuussa laitoin jo chilit tulemaan ja ne kaikki voivat oikein hyvin. Osan kasvatan sisällä ja muutamat sijoitan piskuiseen kasvihuoneeseen. Näkee sitten kummassa viihtyvät paremmin.

Chilit

Chilit

Kasvun ihme piristää mieltä. Ja mikä onkaan tyydyttävämpää kuin nauttia oman maan tuotteita satokautena. Olkoonkin, että se kasvupaikka on enimmillään vain pari neliötä 🙂

Chili-sitruunaruoho-inkivääri silakat

Joitakin ruoka-aineita rakastan. Aasialaisia mausteita ja aineksia. Netin syövereistä löysin jostakin chili-silakkarullien ohjeen, joka on aikaa myöten kehittynyt omassa keittiössä.

Maustekasveja olen tuonut viime Thaimaan reissulta mukanani ja pakastimesta löytyy näihin ainekset. Marketin chileistä en niin tiedä mikä olisi sopiva lajike. Kokeilemalla varmaan löytyy oma kipakkuusaste hyvin.
Näitä syödessä mielikin virkistyy ja varoituksen sanana se, että näihin voi jäädä koukkuun 😉

Thaikku-silakat siis näin kokeilevan keittiön ohjeilla:

Silakoita n. 600-700gr
Sipulirouhetta tai tuoretta
Tilliä, kuivattua tai tuoretta

Liemi:
4 dl vettä
2 dl etikkaa
2 tl suolaa
pala tuoretta inkivääriä
punaista chiliä
vihreää chiliä
sitruunaruohoa paloina
kaffrin lehtiä
kokonaisia pippureita
tuoretta korianteria (tai jauheena)

Silakoille sirotellaan sipulirouheet ja tilli. Kääritään rullalle ja laitetaan uuninkestävään vuokaan.

Liemi kiehautetaan ja kaadetaan silakoiden päälle.
Halutessaan vuokan voi laittaa vielä uuniin n. 20 min ja 170 astetta.
Silakat kypsyvät kyllä jo kuumassa vedessä ilman uunia.

Nautitaan jääkaappikylmänä sellaisenaan tai osana isompaa ateriaa.

Silakkarullat

Silakkarullat

Koko annoksen ainekset laskin siltä osin kun oli saatavilla ja se näyttää tältä:

Makrot

Makrot

On nyt sitten vaihtarina kaalikeitolle, jota tänäänkin nautin suurella mielihyvällä. Se paranee vain vanhetessaan.

Päivän keitto – ehkä kahdenkin

Kokeilevassa keittiössä syntyi tänään kaalikeittoa. Jääkaapissa köllötellyt kaali pääsi viimein käyttöön.

Kaali silpuksi ja isoon kattilaan muhimaan. Kaalin kaveriksi sinne päätyi sipulia ja porkkanaa.

Liemeksi vettä ja aikaisemmin keitettyä luulientä antamaan makua. Mausteina pieniä vihreitä chilejä sekä suolaa ja paprikarouhetta.

Lisäsin perään vielä sika-nauta jauhelihaa paistettuna. Tämän helpompaa kokkausta ei ole olemassa.
Luuliemen voi korvata vaikka lihaliemikuutiolla tms.

Kaalikeitto

Kaalikeitto

Keitto on oma juttuni. Muut sitä eivät osaa arvostaa. Siispä teen sitä ison satsin kerralla ja pakastan sopiviksi lounasannoksiksi. Perusannosta voi sitten maustaa haluamallaan tavalla niin tulee vähän vaihtelua. Ihan tämmöisenään oli varsin maukasta ja sopivan chilistä.

Aamiainen

Aamiainen on ollut suurinpiirtein samaa settiä vuosikaudet. Vihreää salaattia on käytännössä aina. Rakastan lehtisalaattia, mutta sitä ei ole aina tarjolla tai on huomattavasti kalliimpaa kuin muut vaihtoehdot. Paparika on toinen kestosuosikki. Sydäntalvella se ei juuri maistu miltään, mutta näinä aikoina jo se on oikein maukasta.

Muna on useinmiten keitetty. Vakiokamaa sekin useimpina aamuina. Viikkoon tulee ehkä pari aamua kun tyydyn johonkin muuhun kuin kananamunaan. Muna pitää kylläisenä monta tuntia ja hillitsee napostelun tarvetta tuon ominaisuutensa ansiosta.

Ilman kahvia ei herää. Muutoin saatan olla kahvitta koko loppu päivän.

Aamiainen

Aamiainen

Ruoka-aineitaulukon mukaan se näyttää tältä:

Näyttökuva 2015-3-22 kello 8.12.09

Moikka maailma!

Tässä minä olen ja valmiina unelmoimaan.

Kirjoitan omia ajatuksiani niin onnistumisistani kuin epäonnistumisistanikin. Olen tosissani mutta en vakavalla otsaryppylinjalla.

Page 13 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi