Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: valkosipuli Page 1 of 4

Kievin kanaa

Tänään lounas oli kantaa ottava ja tarjosi hiljaista tukea ukrainalaisille.

Päätin opetella tekemään Kevin kanaa. Kiovan kana on ruokalaji, joka valmistetaan kanafileesta ja yrttivoista paneroimalla. Ruokalajin alkuperän kerrotaan olevan kiistakapulana Venäjän ja Ukrainan välillä. Molemmat kertovat olevansa sen kehittäjiä. Kiovan kana on ollut myös tärkeä osa ukrainalaista kulttuuria. Siispä tutustumaan tähän makukokonaisuuteen.

Tarvitaan:

  • Voita (valkosipulivoihin sekä paistamiseen)
  • Öljyä
  • Kolme valkosipulin kynttä
  • Persiljaa
  • Kanan fileitä
  • Kaksi kananmunaa
  • Tilkka vettä
  • Vehnäjauhoja
  • Korppujauhoja
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Ensiksi valmistetaan yrttivoi.

Siihen tarvittiin: Voita, kolme murskattua valkosipulin kynttä sekä pakastimen pohjalta persiljaa. Huoneenlämpöiseen voihin sekoitetaan muut ainekset.

Valkoisessa kulhossa voikuutioita, murskattua valkosipulia ja persiljaa

Saatu seos voidaan pyörittää tangoksi ja laittaa pakastimeen jäähtymään.

Sushien valmistamiseen käytettävä muovinen muotti on täytetty voiseoksella.

Käytän maustevoipötköjen tekemiseen joskus Japanista tuomaani sushien valmistamiseen tarkoitettua muottia. Muotti vuorataan kelmulla ja voi asetetaan muotin pohjalle. Päällimmäinen muotin osa pyöristää tuotoksen.

Valkosipulitanko josta osa paloiteltuna leikkuulaudalla

Jäähtynyt/jäätynyt valkosipulivoi pilkotaan pienemmiksi palasiksi.


Fileerausveisi on kananfileen sisällä ja on viiltänyt sinne taskun

Fileerausveitsellä leikkasin taskun fileeseen. Kannattaa varoa, että ei puhkaise filettä 🙂

Kanan fileen taskuun on laitettu valkosipulivoi palasia

Valkosipulivoin palasia laitetaan tasku täyteen. Taskun pää sidotaan koktailtikulla umpeen niin että maustevoi ei karkaa sisältä pois.

Kolme lautasta, kaksi punaista ja yksi valkoinen. Valkoisessa lautasessa on kananmunaa ja punaisissa vehnäjauhoja ja korppujauhoja

Kuorrutukseen tarvitaan kolme ainesta. Kaksi kanamunaa rikotaan ja lisätään sekaan tilkka vettä. Venhäjauhoihin sekoitetaan muut mausteet. Tällä kertaa käytössä oli suolaa ja mustapippuria. Kolmannessa lautasessa on korppujauhoja.
Kuvan ylälaidassa käsi, joka pyörittää kanafilettä muna-vesi seoksessa. Alavasemmalla lautanen jossa on valmiiksi leivitetty kanafile. Kanafile pyöritellään ensin muna-vesiseoksessa ja sen jälkeen vehnäjauhoissa. Lopuksi se pääsee korppujauhokylpyyn.

Kanafileet ovat paistinpannulla saamassa väriä pintaan

Fileet paistetaan voi-öljy seoksessa paistinpannulla keskilämmöllä sen verran että saadaan kauniin ruskea pinta.

Fileet asetetaan uunivuokaan ja uuniin n. 20 min ja asteita 200. Päälle kannattaa laittaa leivinpaperi, niin kanafileet eivät pääse palamaan ja kuivumaan.

Uunivuoka jossa paistetut fileet

Paistamisen jälkeen poistetaan tikut.

Valmis annos, kanafele, perunamuusia ja herneitä. Taustalla salaattia. Sitruunasiivuja kanafileen päällä

Ja sitten ei muuta kuin syömään. Kylkeen perunamuusia ja herneitä.

Korianterilihapullat

Pääsiäisen jälkeen on jo mukava saada muuta maisteltavaa kuin lammas. Käsittelyyn tänään pääsi naudan jauheliha.

Ainekset tänään:

  • 500 gr naudan jauhelihaa
  • Lemon Drop chili (omaa tuotantoa)
  • Inkivääriä n. 2cm raastettua
  • 2 kananmunaa
  • Reilu desi kuohukermaa
  • 3-4 kynttä valkosipulia
  • Mustapippuria
  • Paprikarouhetta
  • Suolaa
  • Korianteria silputtuna
  • Voita paistamiseen

Alkuun valmistin mausteet. Pilkoin chilin, valkosipulin ja kuivat aineet. Korianterin pilkoin saksilla mukissa valmiiksi.

Sekaan jauheliha ja korianterisilppu. Kaikki sekaisin ja viimeiseksi kananmunat.

Lihapullamassa teräskulhossa

Lihapullamassa kulhossa

Taikina sai hetken levähtää.

Pyörittelin kosteilla käsillä pullat pergamiinille odottamaan paistamista.

Pullat pergamentin päällä odottamassa paistamista

Paistamista odottavat

Kuumalle pannulle pullat reiluun voihin. Olen tosi huono paistamaan pyöreitä lihapullia, joten niistä tuli tänäänkin hieman kulmikkaita kartioita 😀

Valmiit lihapullat lautasella

Valmista tuli

Hyviä olivat ja tämä kokeilu menee ehdottomasti jatkoon.

Broilerin paistileikkeet

Broilerin paistileikkeitä tarttui mukaan kaupasta.

Jotakin maukasta oli suunnitelmissa ja netin runsaasta ohjekirjosta pääsi tuunaamoon Soppa sivuston Kreikkalaiset paistileikkeet.

Ja näin minä ne tänään tein. Tarvikkeet:

  • broilerin paistileikkeitä
  • voita
  • valkosipulia
  • fetatyyppinen salaattijuusto
  • aurinkokuivattua tomaattia
  • lehtipersiljaa omasta maasta
  • liraus sitruunamehua
  • suola
  • mustapippuri
  • kermaa
  • lanttua
  • riisiä

Alkuun voi ja murskattu valkosipuli sekaisin. Vajaaseen puolikkaaseen mukaan myös feta, aurinkokuivattu tomaatti ja lehtipersiljasilppu sekä mausteita maun mukaan.

Broilerfileitä en saanut leikattua niin että olisi tasku jäänyt niihin, joten piti vähän muokata. Useimmista tuli rullia, joiden sisällä alkuun tehtyä tahnaa oli.

Broilerin leike täytettynä ja rullalle kierrettynä

Rullalla

Tahna oli muuten oikein hyvän makuista.

Paistoin rullat ja taskut voilla paistinpannussa.

Broilerin rullat paistinpannulla

Pannulla

Pintaan vähän väriä joka puolelle ja lopuksi hautumaan kerman kanssa kannen alle.

Ylijäämätahna valmiiden leikkeiden päällä

Loput tahnat käyttöön

Laitoin loput täytteet vielä leikkeiden päälle.

Lisukkeeksi keitin lanttukuutioita ja riisiä.

Valmis annos lautasella

Annos

Hyvää tuli ja ohje menee jatkoon. Kiitos Soppa!

Merimiespihvi

Päätin tehdä elämäni ensimmäisen kerran merimiespihviä. Lapsuudesta muistan äidin sellaista joskus tehneen, mutta kirkkaita muistikuvia ei ollut hallussa sen paremmin reseptiikasta kuin ohjeistakaan.

Siispä lukemaan netin ihmeellisiä ohjeita aiheesta. Ja luomaan päivän sovellusta aterialle.

Pakastimesta otin jo edellisenä päivänä sulamaan naudan ulkopaistin. Koronan alkupäässä tilasin https://kauppa.laidunhereford.fi/ laatikollisen lihaa. Vielä on jotakin jäljellä ja tänään pääsi paisti käsittelyyn. Tarvitaan:

 

Tarvitaan:

  • Paistia, n. 1 kg
  • Perunaa, 6 kpl
  • Sipulia, 2 kpl
  • Valkosipulia, 2 kynttä
  • Pippuria, 10kpl
  • Fondia, 1 kpl
  • Olutta, 1 purkki
  • Porkkana, 2 kpl
  • Suolaa
  • Voita, reilusti
  • Laakerinlehtiä
Paistin leikkaus

Alkuun paistin leikkaaminen pienten pihvien muotoon. Siitä ehkä juontuu myös ruokalajin nimi, koska lihaa ei leikata pataruualle tyypillisesti kuutioihin tai suikaleisiin.

Pannulle

Alkuun paistoin voissa pihvien pinnat kiinni ja siirsin ne valurautapataan. Paistoin pannulla vielä sipulit ja lisäsin pataan.

Pata

Liemeksi jääkaapin uumenista löydetty alkoholiton olut sekä sekaan lihalientä tai luulientä. Pataan meni vielä mausteeksi pari pientä porkkanaa maustamaan lientä.

Olutta

Legenda kertoo että ruokalajin nimi on syntynyt aikanaan siitä että laivakokilla oli vain yksi olutpullo, jota koko miehistö himoitsi. Hän päätti jakaa sen kaikille ja heitti pataruuan liemeksi.

Lihat hautuivat padassa melkein 3 tuntia. Hautumisen aikana säädin mausteita sopivaksi. Seuraavaksi oli aika perehtyä perunoihin.

Perunat

Pesin perunat hyvin ja siivutin kuorineen ohuiksi siivuiksi. Hautuneet lihat, sipulit ja perunat sekoitin padassa ja siirsin uunivuokaan loppukypsennystä varten.

Uunivuokaan

Uuni 200 asteeseen ja vuoka peitettynä muhimaan edelleen noin tunniksi. Haudutusaika riippuu perunan kypsyydestä.

Annos

Nestettä jäi vähän turhan paljon. Ylimääräisen nesteen keräsin talteen ja laita pakastimeen pienissä erissä. Niistä saa mainiota maustetta tuleviin ruokiin 🙂 Lisukkeena oli fetasalaattia.

Tomaattinen kookoskastike kanalle

Tomaattinen kookoskastike syntyi nopeasti kokeilevassa keittiössä. Kokemus oli taas sen verran maukas että laitetaan talteen tulevia kokeiluja varten.

Tarvikkeet:

  • Kevätsipulia 2 kpl
  • Valkosipulin kynsiä 3 kpl
  • Inkivääri, tuore n. 3cm pätkä
  • Tomaattimurska, Mutti
  • Kookoskerma, Kara
  • chili
  • Mustapippurirouhe
  • Kurkuma
  • Kaneli
  • Kalakastike
  • Sitruunamehu
  • Korianteria, tuore, pieni nippu
  • Suola
  • Voi n. 30g
  • Vesi n. 1,5 dl

Kuullotus

Inkiväärin ja valkosipulit raastoin. Kevätsipulin ja chilipalon paloittelin veitsellä.

Voita pannuun ja seos kuullottumaan.

Seuraavaksi lisäsin kookoskerman ja veden. Hetken muhimisen jälkeen vuorossa tomaattimurska ja maustaminen.

Jätin kastikkeen muhimaan pannulle.

Pannulla

Paistoin kanafileet voissa ja lisäsin kastikkeen sekaan muhimaan.

Lisukkeena halukkaille riisiä ja maissia.

Annos

Vuoden ribsit

Kerran kesässä on tullut askarreltua ribsejä pidemmän kaavan mukaan.

Se hetki koitti tänäkin kesänä. Perusohjeeni on muutaman vuoden takaa TÄSSÄ

Hieman sävellellen meni nytkin. Valitsin pääosin samat tuotteet, mutta hallussa oleva neste/öljy valikoima on muuttunut.

Liotin porsaan ribsejä suolavedessä muutaman tunnin. Malliltaan olivat baby-tyyliä, niin en jättänyt likoamaan yön yli. Sen sijaan RUB-mausteseoksessani ne loikoilivat seuraavaan päivään.

Minun RUB 2020

  • Ruokosokeri vajaa dl – hienonsin sokeripaloista, joita löytyi kaapista
  • Suola 2 tl
  • Paprikarouhetta 6 rlk
  • Mustapippurirouhe 2 tl
  • Sipulirouhe 3 rlk
  • Muskotti, jauhettu 1 tl
  • Kurkuma, jauhettu 2tl
  • Vampyyrisuola 1 tl
  • Lipstikka, kuivattu 2rlk
  • Salvia, kuivattu 2 rlk
  • Kaneli, jauhettu 2 tl

Rub mausteseos

Aamulla ribsit uuniin, 125 asteeseen ja sitten laatimaan kastiketta. Ribsit viihtyivat uunissa lähes 4h.

Kastike:

  • Sipulia, 2kpl
  • Valkosilupia, 3 kynttä
  • Voi, 30g
  • Mutti tomaattimurskaa
  • Balsamicoa
  • BBQ oil
  • Sitruunamehua
  • Loppu RUB-seos
  • Vamppyyrisuolaa

Alkuun sipuli voin kanssa kuullottumaan ja sen perään muut ainekset hautumaan kattilaan noin tunniksi. Maistellaan ja lisätään mausteita tarpeen mukaan.

Mausteita

Kastikkeesta tuli oikein maukasta ja maku vain parani keittämisen tai hauduttamisen myötä.

Kastike

Keitin kasaan niin kauan että kastike oli löysän puuron oloista.

Ribsit

Ribsit uunista ja soosi päälle. Laitoin kummallekin puolelle.

Sen jälkeen vielä grillisastuksen alle n- 250 asteeseen. kun pinta oli hieman kuivunut (karamellisoitunut) niin askarrus oli valmista syötävää.

Irtonainen

Liha irtosi luusta hyvin, eikä ollut kuivunut pitkässä valmistuksessa.
Lisukkeena uunilanttua ja salaattia.

Pekoni-mozzarella-jauheliha-murekerulla

Päivän ateria syntyi siitä mitä kaapista löytyi. Pakastimesta jauhelihaa ja jääkaapista loput.

Tarvikkeet:

  • naudan jauheliha 270g
  • kuivattua sipulia 25g
  • valkosipuli 3 kynttä
  • pekoni – puoli pakettia
  • mozzarellajuusto
  • kananmuna 2 kpl
  • aurinkokuivattu tomaatti 40g
  • vehnälese 10g
  • vettä reilu dl
  • suolaa
  • pipputeita

Veteen aluksi kuivatut ainekset muhimaan. Kermaa ei ollut niin siksi tuo vesi tällä kertaa.

Ainekset sekaisin mureketaikinan tapaan (pois lukien mozzarella ja pekoni)

Peti

Pekonit levitin alustaksi eli pediksi tulevalle rullalle.

Mureketaikina siihen päälle tasaiseksi levyksi.

Mozzarella juusto siivuina vielä päälle.

Rullaus

Koko peti rullalle niin että pekoni jää päällimmäiseksi.

Uunivuokaan

Koko rulla vuokaan. Olen käyttänyt kahden hengen ruokataloudessa paljon näitä Pentikin keraamisia voirasioita. Kestävät hyvin uunissa ja ovat sopivan kokoisia.

Rulla uuniin 200 asteeseen ja aikaa noin 40 min.

Paistettu rulla

Poistin rullan astiastaan ja siirsin tarjoiluvadille.

Siivuiksi

Hieman vetäytynyt rulla oli helppo leikattava siivuiksi.

Hyvää tuli.

Pääsiäinen 2020

Hiljainen oli pääsiäispöytä tänä vuonna. Perinteisen perhepäivällisen sijaan oli kattaus kahdelle.

Lampaan viulu jäi myöhempää tarvetta varten vielä pakastimeen. Ehkä sen voi jo helluntaiksi paistaa koko poppoolle 😀

Korona-pääsiäinen mennään sitten hieman erilaisella menulla. Alkukeitto kuitenkin sen verran makoisa, että laitan reseptin talteen.

  • sipulia
  • valkosipulia
  • öljyä
  • mukulaselleriä
  • pari jauhoista perunaa
  • kermaa
  • smetanaa

Ripaus suolaa ja valkopippuria mausteeksi maun mukaan.

Sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi. Kuullotin sipuleita öljyssä hetken ja jätin hautumaan. Selleri ja peruna palasiksi ja kiehumaan. Sekaan vähän kasvifondia tms. mitä sattuu olemaan.

Keitetään kypsäksi. Pois liedeltä ja sauvasekoittimella soseeksi. Soseen valutin vielä siivilän läpi, niin ei jäänyt yllättäviä sattumia.

Sose takaisin kattilaan ja kerma sekä mausteet perään. Kuumennus ja sekoitus. Lopuksi vielä hieman smetanaa joukkoon.

Keitto lautaselle ja hieman tuoretta persiljaa päälle.

Sellerikeitto

Pääruokana oli täytetty bataatin puolikas.
Helppo ohje sekin. Halkaise bataatti ja sivele pinta öljyllä. Laita uuniin n. 200 astetta/40 min eli kunnes bataatti on pehmeä.

Kaavi kuori tyhjäksi bataatista.

Paista ja mausta haluamallasi tavalla jauheliha ja sipuli sekoitus. Lisäsin sekaan vielä pienittyä paprikaa ja lorauksen tomaattisosetta. Sekoita kaikki yhteen ja laita takaisin bataatin kuorien sisään. Päälle juustoraastetta. Uuniin siksi aikaa että juusto sulaa päälle.

Täytetty bataatti

Parsat valmistuivat myös uunissa. Pyöräytys ensin sitruunaöljyssä ja mausteena sormisuolaa ja mustapippurirouhetta. Kypsyy muutamassa minuutissa – samassa ajassa kuin täytetyt bataatit lämpenivät ja juusto suli.

Kattaus

Tomahawk pihvi

Korona-ajan päivittäiset appeet ovat olleet vähintäänkin erikoisia. Pitkästä aikaa vapaapäivä niin sai ihan keskittyä ruuan laittamiseen.

Perinteisesti pitkänäperjantaina on ollut ruokana suunnilleen sipulikeittoa ja omena. Kärsimystä kuvaavaa sekin ape.

Nyt mentiin eri kaavallta. Olin viimeksi kaupassa käydessäni löytänyt Tomahawk-pihvejä. En muista että olisin koskaan moisia laittanut. Siispä toimeen kun viimein aikaa ilmaantui.

Tarvittiin:

  • 2 porsaan tomahawk-pihviä
  • kokonainen valkosipuli
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • 2 rkl voita
  • yrttejä pakastimesta

Lihat hyvissä ajoin lämpenemään kylmästä.

Pihvit

Hieroin pintaan suolaa ja mustapippuria ja jätin edelleen odottelemaan pöydälle.

Valmistelin valkosipulin, leikkasin pään pois, niin että kynnet hieman leikaantuivat.

Valkosipuli

Liraus öljyä kynsille. Kääräisin folioon ja laitoin uuniin hautumaan n. 30 min/180 astetta. Ihana valkosipulin tuoksu täytti kodin!

Pihvit

Valkosipulin hautuessa valmistelin pihvit alkuun. Voi-öljy seoksessa paistoin pihvejä muutaman minuutin pannulla. Hyvä pinta ja yrteillä vahvistettu rasva maustoi pihviä lisää. Valkosipuli pois uunista ja sen pusertaminen pannulle. Hautunut ja pehmeä valkosipuli pyörahteli rasvassa ja nostelin sitten pihvien päälle.

Uunissa

Koko pannu uuniin kaikkine aromeineen. Aikaa ehkä n. 15 min ja pihvit olivat kypsiä. Tänään käsittelyssä porsas, joten sai olla kypsä. Jos muusta lihasta niin medium tai rose on passeli.

Kun sopiva kypsyys on melkein saavutettu, niin piffit pois uunista ja pannun päälle folio. Saavat vielä hautua siellä hetken.

Uuniin päätyi lisukkeeksi myös selleri-perunagratiini. Enimmäkseen selleriä – sitä lanttumallia.

  • juuriselleriä
  • jauhoista perunaa
  • juustoraastetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kermaa

Uuniin, 180 astetta ja 30 min.

Annos

Kaikki oli hyvää ja maukasta. No, jos ruuassa on rasvaa ja kermaa niin eihän se voi muuta olla. Tomahawk oli kypsänäkin niin iso että osa jäi päivälliselle 😀

Koronakanaa wuhanilaiseen tapaan

Tänään tehdään terveysvaikutteista kanaruokaa. Kaapissa on luomu kurkumaa, jota on jossakin kohden kulkeutunut kaupasta kotiin. Kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja sen nimiin vannotaan montaa muutakin hyvää vaikutusta ihmisen elossa. Eli hyvin terveellistä ruokaa syntymässä.

Kurkuma on myös hyvä luonnon värjäämiseen soveltuva aines. Pidä siis huolta, että kurkuma ei värjää mitään sellaista, jonka et halua olevan keltaista.

Koronakanaan tarvitaan :

  • Kanaa
  • Inkivääriä
  • Valkosipulia
  • Kaalia
  • Kurkumaa
  • Paprikaa
  • Varsiselleriä
  • Minitomaatteja
  • Chiliä
  • Öljyä
  • Korianteria
  • Kookosmaitoa
  • Limen mehua

Tarvikkeita

Alkuun raastetaan inkivääri ja kurkuma raastimien pienimmällä terällä. Chili ja valkosipuli pienitään.

Pilkotut maut

Kurkuma ja valkosipuli sekä muut pilkotut aineet pieneen kasariin ja muhimaan muutamaksi minuutiksi öljyn kanssa. Maut pyöristyvät ja pehmenevät.

Kasarissa

Mausteiden muhiessa siivutetaan varsiselleri, kaali ja paprika.

Muut ainekset

Kanapalat wokataan tai paistetaan pannulla niin että pinta ruskistuu.

Paistaminen

Kaalit ja muhinneet mausteet lisätään wokkipannuun.

Wokkailua

Kun vihannekset ovat hetken kypsyneet, mukaan lisätään kookosmaito, tomaatit ja korianteri.

Korianteri

Annetaan kiehahtaa. Lisätään limen mehu. Tarkistetaan mausteet.

Koronakana

Kurkuma on voimakkaasti värjäävää, joten kannattaa olla tarkkana kaikessa minne kurkumaa tai valmista ruokaa tipahtelee 🙂

Annos

Lisukkeena tänään riisiä.

 

Pyöröpaisti Koronan tapaan

Näinä etätyön aikoina voi tehdä arkenakin ruokaa joka vaatii pidemmän valmistus ajan.

Pakastimen perukoilta löytyi vielä hirven pyöröpaisti, jonka otin sulamaan edellisenä iltana.

Paistoin paistin pinnan pannulla.

Pilkoin kaapista löytyneet juurekset. Tai se osasto jäi nyt porkkanaan, sipuliin ja valkosipuliin. Pakastimesta löytyi myös luulientä, jonka käytin myös.

Pannussa

Pilkotut juurekset ja sipulit wokkipannuun. Lisäksi luulientä ja ja vettä sen verran että juurekset hyvin peittyvät.

Suppilovahverot

Lisäksi mausteet – suola ja pippuri – sekä kuivattuja suppilovahveroita. Nesteen tarkistus ja koko komeus hautumaan miedolla lämmöllä.

Liha on valmis kun paistimittari nousee siinä 60 asteeseen. Tämä ehti olla hieman yli. Aikaa kuluin n. kolme tuntia haudutukseen.

Paisti

Paisti sai hetken vetäytyä ja sitten siivuiksi. Pinnalle vielä sormisuolaa.

Lisukkeet

Paistin kanssa hautuneet juurekset olivat riittävä lisuke. Oikein hyvää.

Annoksesta nyt ei tullut kuvaa erikseen.

Porsaan filee

Kaupasta tuli mukaan vaihtelun vuoksi porsasta. Possu ei ole suosikkilihojani, mutta välillä tulee kokattua sitäkin.

Herra Snellmanin sivuita keksin hieman toisenlaisen käsittelyn fileelle ja sitäpä sitten kokeilemaan.

Liha esille ja siivuttamaan. Tai jotakin sinne päin 😀

Leikkaus

Alkuun leikkasin tietenkin miten sattuu. Kimpale oli 1,5 kg, joten siitä tuli sitten muutakin laitettua. Sain aikaiseksi kahden leikkuulaudan pituisen ohuehkon levyn.

Levylle täytettä

Levylle levitin pilkottua sipulia ja valkosipulia sekä raastettua tuoretta kurkumaa. Feta-tyyppisen juuston siivuja murensin mukaan. Levy tiukalle rullalle.

Rulla

Ihan uskottavan näköinen rulla siitä tuli.

Sidonta

Sidoin rullan langalla. Koko komeus uunivuokaan ja uuniin. Lämpötila oli siinä 170 astetta. Rulla lämmitteli uunissa kunnes sisälämpötila oli 77 astetta.

Valmis

Annoin vetäytyä rauhassa puolisen tuntia kannen alla. Folioon se kai olisi pitänyt kääriä, mutta jäi nyt toteuttamatta.

Rullan kaveriksi syntyi sitruuna-rosmariini perunoita. Perunat reiluiksi lohkoiksi, sitruunaöljyä, suolaa ja mustapippuria. Kaikki sekaisin ja perunat reippaaseen öljykylpyyn ja vuokaan. Pinnalle sitruunasiivuja ja tuoretta rosmariinia.

Perunat

Perunat olivat possun kanssa alkuun uunissa. Possun poistuttua nostin lämpötilan 200 asteeseen.

Leikkaus

Poistin paketista narut ja leikkasin possurullan siivuiksi.

Annos

Ihan kelpo possu siitä tuli 🙂

Tilliliha

Iski tarve tehdä perinneruokaa. Tilliliha taitaa olla sellainen joka jakaa mielipiteet kahtia. Minä olen pitänyt aikanaan myös koulun tillilihasta 🙂

Siispä edellisenä päivänä nautapala pakastimesta sulamaan ja aamulla keittymään kaikessa rauhassa.

Lihan keittäminen

Lihan kypsyessä oli hyvää aikaa koota muut tarvittavat ainekset tälle päivälle.

Ainekset pieniksi ja lihan kanssa kypsymään ja antamaan makua liemelle.

Liemiaineet

Liha hautui kolmisen tuntia, jonka jälkeen otin sen jäähtymään.

Nauta

Lihan jäähdyttyä pilkoin pienempiin palasiin. Varsinaisesti mitää kuutioita siitä ei saanu, mutta ehkä se ei haittaa.

Liha pieneksi

Liemi siivilöidään kastiketta varten.

Siivilä

Kastikkeen tein näin:

  • 2 rkl voita
  • ripaus vehnäjauhoja
  • siivilöityä lihan keitinlientä
  • ripaus sokeria
  • n. ½ tl valkopippuria
  • lime-mehua tilkka
  • etikkaa isompi tilkka
  • kuivattua tilliä ja hieman pakastimesta edellisen kesän tillisatoa

Voi ja vehnäjauhot ensin tekeytymään. Täytyy varoa ruskistamista, jotta liemi pysyy kirkkaahkona.

Kastike

Mausteet ja lihapalat sekaan ja hetki kypsentämistä.

Annos

Lisukkeeksi keitin perinteiseen tapaan perunoita. Itselläni hieman itse kasvatettua jalapenoa tuomassa tymäkkyyttä kokonaisuuteen.

Hirven pyöröpaisti

Liha-aarteistosta poimin esiin hirven pyöröpaistin. Ajattelin laittaa sen pataan muhimaan ja se oli oikein hyvä päätös.

Alkuun palasiksi hieman sipuleita ja porkkanaa.

Makujuurekset

 

Lisäksi tarvittiin se hirvi ja 1 dl punaviiniä, 2 dl vettä, 1 rkl hunajaa, chilipalko sekä rosmariinia ja suolaa.

Freesaus

Öljyssä ja voissa ensin freesausta juureksille. Loput ainekset pataan.

Paisti päälle. Ja lisäksi vielä vesi ja punaviini. 

Sitten vain uuniin miedolle lämmölle n. 125 astetta ja 5-6 tuntia.

Paisti pois padasta ja folioon lepäämään siksi aikaa kun valmistuu lisukkeet.

Siivuiksi

Kaveriksi syntyi juuresmuusia ja kastiketta. Kastike syntyi padan pohjalle kertyneestä nesteestä ja kermasta.

Annos

Hyvää oli ja kaikki meni.

 

 

Page 1 of 4

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi