Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ja monta hyvää ruokaohjetta

Avainsana: silakka

Joulukalat

Joulun pöytä sisälsi joukon vanhoja tuttuja ja perinteen kantamaa tähän päivään.
Kaikki pidämme kaloista, joten niitä tulee kokeiltua. Netin uumenissa on paljon hyviä ohjeita, joita varioimalla saa itselleenkin yllätykseksi maukkaita koostamuksia.
Tässä niistä pari.
Annoskuvia tai ruokapöytäkuvaa niistä ei ole, herkut kaikkosivat ennenkuin muisti ajatella reseptien talteen laittamista 😀

Thaikkusilli

sillifileetä (perinteisiä tai kevytsuolattua)
Liota tarvittaessa muutamia tunteja

Liemi

6 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä siivutettuna
2 kpl itsekasvatettua chiliä
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
6 kpl kaffirlimetinlehteä
korianteria reilusti

Keitä liemi ja anna jäähtyä.

Thaikkusilli

Lisää jäähtyneeseen liemeen siivutetut sillipalaset, muutama korianterin varsi ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 vrk

Siivutettu silli

Tarjoiluastiaan pinnalle silputtua koriantaria.

Silli meni yhdellä syöntikerralla. Hyvää lientä jäi, joten joulupöydän raakakypsytettyä siikapaloja päätyi liemeen aterian jälkeen. Hyvän maustuivat nekin joulupäiväksi. Aivan loistava liemi, jos pitää aasialaistyylisestä makumaailmasta.

Rapuahvenet

Toinen kokeilu oli rapusilakat, joista silakoiden puutteen vuoksi tuli rapuahvenet.
Käymissäni kaupoissa ei missään myyty joulun alla sen paremmin tuoreita kuin pakastettujakaan silakoita. Otin sitten pakastettua ahvenfilettä tähän kokeiluun.

Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

ahvenfileitä 5 kpl

1 purkki ravunpyrstöjä suolaliemessä
150 g ranskankermaa
1 dl sitruunamajoneesia
3 kpl valkosipulinkynsi
tilli- ja persiljasilppua
1 puristettu lime
1/2 tl suolaa

Tilliä ja persiljaa

Ainekset

Tässä ohjeessa lientä ei keitetä, sekoittaminen riittää.

Alkuun jäiset ahvenet sulamaan liemeen muutamiksi tunneiksi.

Ahvenet

Lionnan jälkeen sekoitetaan loput ainekset ja viipaloidaan ahvenet annospaloiksi.

Sekoitetaan joukkoon tilli- ja persiljasilppua.

Sekoitetaan ranskankerma, majoneesi ja lime sekä halutut mausteet.

Kastike

Purkitetaan ja laitetaan tekeytymään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Valmis

Sitten ei muuta kuin nautitaan 🙂

Joulupöytä

Kumpikin ohje päätyy jatkotyöstämiseen.
Innoittajat täällä: Thaikkusilli ja Rapuahvenet

Chili-sitruunaruoho-inkivääri silakat

Joitakin ruoka-aineita rakastan. Aasialaisia mausteita ja aineksia. Netin syövereistä löysin jostakin chili-silakkarullien ohjeen, joka on aikaa myöten kehittynyt omassa keittiössä.

Maustekasveja olen tuonut viime Thaimaan reissulta mukanani ja pakastimesta löytyy näihin ainekset. Marketin chileistä en niin tiedä mikä olisi sopiva lajike. Kokeilemalla varmaan löytyy oma kipakkuusaste hyvin.
Näitä syödessä mielikin virkistyy ja varoituksen sanana se, että näihin voi jäädä koukkuun 😉

Thaikku-silakat siis näin kokeilevan keittiön ohjeilla:

Silakoita n. 600-700gr
Sipulirouhetta tai tuoretta
Tilliä, kuivattua tai tuoretta

Liemi:
4 dl vettä
2 dl etikkaa
2 tl suolaa
pala tuoretta inkivääriä
punaista chiliä
vihreää chiliä
sitruunaruohoa paloina
kaffrin lehtiä
kokonaisia pippureita
tuoretta korianteria (tai jauheena)

Silakoille sirotellaan sipulirouheet ja tilli. Kääritään rullalle ja laitetaan uuninkestävään vuokaan.

Liemi kiehautetaan ja kaadetaan silakoiden päälle.
Halutessaan vuokan voi laittaa vielä uuniin n. 20 min ja 170 astetta.
Silakat kypsyvät kyllä jo kuumassa vedessä ilman uunia.

Nautitaan jääkaappikylmänä sellaisenaan tai osana isompaa ateriaa.

Silakkarullat

Silakkarullat

Koko annoksen ainekset laskin siltä osin kun oli saatavilla ja se näyttää tältä:

Makrot

Makrot

On nyt sitten vaihtarina kaalikeitolle, jota tänäänkin nautin suurella mielihyvällä. Se paranee vain vanhetessaan.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi