Onko talous tiukalla? Miten ruoka riittää?
Tässä yksi mahdollisuus hyödyntää kokonainen kala kokonaan. Jos fileoit, tai kaupassa fileoidaan kala niin ota roippeet talteen. Niistä saa vielä vaikka mitä hyvää eikä niitä kannata laittaa käyttämättömänä biojätteeseen.
Tällä kertaa käytössäni oli kahden ison lohen ruodot, jotka oli asiantuntija kaupassa fileoinut. Ruodot olivat odottaneet pakastimessa vuoroaan. Tarkoituksena oli tehdä kalapullia, mutta kyllä niistä nappeja tuli. En osaa tehdä pyöreitä pullia mistään materiaalista 😀 Jos jollakin on olemassa ohje niiden tekemiseen niin kannattaa ehdottomasti jakaa se. Toisaalta muoto ei haitannut makukokemusta ollenkaan.
Lisäksi tarvitsee
- kananmunia, 1-2 kpl
- tilkka kermaa
- ohra- ja vehnäjauhoja tarvittaessa
- suolaa
- pippuria
- sipulirouhetta
- tilliä
- sitruunamehua
- voita paistamiseen
- smetanaa
Näin tehdään
Ensin laitetaan kalat kattilaan, lisätään vettä ja keitetään sen verran, että kala on kypsää.
Kalan ruoto nostetaan leikkuulaudalle. Liha irroitetaan ruodoista lusikalla tai ihan vaan käsin.Riivityt kalapalat asetetaan lautaselle. Aikamoinen keko tulikin käyttöön 🙂Seuraavaksi taikinan valmistukseen. Ota esille tehosekoitin ja kulho, jossa valmistat taikinan.Laita kalapalat tehosekoittimeen ja myllää ne seokseksi.Lisää haluamiasi mausteita sekä 1-2 munaa, riippuen kalamassan määrästä. Jos taikina jää löysäksi, voit lisätä sekaan jauhoja. itse käytin ohra- ja vehnäjauhoja tässä taikinassa.
Anna taikinan hetki levätä.Paista kalapullat voissa pannulla.Lisukkeeksi tein perunamuusia. Tälläkertaa ihan valmiista LIDLin perunasosejauhoista. Kalat saivat kastikkeekseen smetana-tilli-sirtuunamehu kastikkeen.Kahdesta kalasta tehdyistä kalapullista meidän kahden hengen perhe syö kaikkiaan kolme kertaa. Edullista, vai mitä?
Onko talous tiukalla? Mietitkö miten saat ruokaa riittämään? Keksi lisää oivia tapoja hyödyntää raaka-aineet loppuun saakka.
Jatkojalostusta riivityistä ruodoista
Ruotoja ei kannata vielä tämänkään jälkeen hävittää. Palauta ne kattilaan ja jatka keittämistä, niin saat maittavan kalaliemen myöhempiä tarpeita varten. Voit jättää kaupan kalaliemikuutiot ostamatta 🙂 Ruodoille riittää keittoajaksi puolisen tuntia. Voit maustaa liemen erilaisilla mausteilla ja vaikka sipulin- ja porkkanan kuorilla. Anna keitoksen tiivistyä. Lopuksi siivilöi liemi ja pakasta sopiviin kerta-annoksiin. Joku käytää jääpalakuutioita, itse käytän usein pienimpiä Minigrip- tai vastaavia pakastuspusseja.
Lisää vinkkejä myös www.wastefeast.fi Waste&Feast