Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka Page 12 of 13

Tortilloja jääkaappilöydöistä

Tänään valmistettiin tortilloja jääkaapin antimista. Jauheliha oli hankittu ihan tarkoitusta varten. Jauhelihan lisäksi pannulle pääsi aikaisemmin valmistettuja tähteitä: porkkanaa, lanttua, sipulia ja varsiselleriä. Seoksen maustoin paprikalla, pippureilla ja suolalla.

Salaattina löytyi paprikaa, tomaattia, kurkkua, sipulinvarsia ja chiliä. Lisukkeiksi jääkaapista tuhteja jalapenoja ja majoneesia. Puutarhan antimista vihreät salaatit ja chilit.

Kokonaisuus Tortilla astiaan ja ääntä kohden. Helppoa ja nopeaa.

Tortilla

Tortilla

Portobello-hampurilainen

Kesä ja grilli kuuluvat yhteen.
Tänään kokeilevan keittiön kesägrillillä syntyi Portobello-hampurilaisia.

Tein jauhelihapihvitaikinan kevyestä naudan jauhelihasta 400g (10% rasvaa), sipulista 200g, valkosipulista 20, maustekurkusta 70g, paprikasta 65g, chilistä 1g, korianterista 15g, portobellon jaloista 40g, kananmunasta 120g ja mausteista. Paistoin grillissä niin pihvit kuin sienetkin.

Portobello hampurilainen

Portobello hampurilainen

Tälläkertaa laskin myös aterian sisällöt.

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Sillijäätelö

Juhannus lähenee ja sitä myöten perinteistäkin perinteisempi perheen juhannusherkku. 35 vuoden ajan sillijäätelö on kuulunut uusien perunoiden kanssa ruokapöytään.
Teen aina reilun satsin joka kestää pari-kolme viikkoa. Ylijäämäjäätelöt lusikoin suoraan purkista suuhun kuin jäätelön konsanaan.

Tarvikkeet:
Silliä tai muuta maustekalaa
2dl Kermaa
2dl Smetanaa
Sipuleita
Tilliä
Yrttejä maun mukaan
Pippuria

Silliä

Silliä

Silli- tai anjovisfileet leikataan veitsellä pieniksi kuutioiksi.

Sipulit ja tillit

Sipulit ja tillit

Sipulit ja tillit pilkoin koneellisesti. Silliä ei sellaiseen myllyyn kannata laittaa sillä pikkukuutiot antavat mukavamman suutuntuman kuin mössö.

Kerma vaahdotetaan ja siihen lisätään käännellen smetana.

Yrtit

Yrtit

Kerma-smetanaseokseen lisätään edelleen käännellen sipuli-yrttiseos.

Tasainen seos

Tasainen seos

Sekoitetaan tasaiseksi ja tarkistetaan maku. Mausteena voi lisäksi käyttää pippuria tai jäljellä olevaa sillinlientä.

Annospurkit

Annospurkit

Sillijäätelöseos jaetaan sopiviin annoskippoihin ja laitetaan pakastimeen. Parhaimmillaan viikon sisällä pakastamisesta, mutta hyvin olen voinut syödä pidemmänkin ajan päästä.

Annos

Annos

Tarjoillaan tuoreiden uusien perunoiden kanssa.

Ja ei kun nauttimaan!

Ja vielä pikaohje, kun sellainenkin on tullut tehdyksi.

Pikaohje

Pikaohje

Krepit

Päivän raaka-aineita etsin jääkaapista. Eteen tuli jauhelihaa ja erilaisia vihanneksia. Kaikki eivät enää kaikkein napsakammassa kuosissakaan. Kaali oli jo parhaimmat päivänsä nähnyt ja lehtisellerin varren olisi voinut laittaa solmuun. Mitään oleellista pilaantumisen merkkejä niissä ei ollut, joten päätin hyödyntää kaiken löytämäni.

Ensin pilkoin pieneksi vihannes- ja juuresosaston tuotteet.

Pilkotut ainekset

Pilkotut ainekset

Valkosipulia, varsiselleriä, sipulia, paprikaa porkkanaa ja valkokaalia.

Wokkipannulla freesasin ensin sipulit ja lisäsin loput ainekset sekaan.

Wokkipannulla muhimassa

Wokkipannulla muhimassa

Seuraavassa vaiheessa paistoin jauhelihan. Mitään mausteita en lisännyt jauhelihaan. Huomasin asian vasta jälkikäteen 🙂

Paistettu jauheliha

Paistettu jauheliha

Räiskäletaikinaan tuli 1/2 litraa maitoa, kolme kananmunaa ja suolaa sekä vehnäjauhoja. Paistoin räiskäleet isolla pannulla. Paistamiseen käytin voita.

Kokoamisvaiheessa sivelin ensin puolikkaalle räiskäleelle hieman juoksevaa Koskenlaskijaa. Pari ruokalusikallista jauhelihaa ja kolme ruokalusikallista vihannesseosta. Koko komeus rullalle ja uuninkestävään vuokaan. Kaikkiaan sain yhdeksän kreppiä tehdyksi.

Vuokassa

Vuokassa

Lopuilla vihanneksilla reunustin vuokan.
Päälle vielä juustoraastetta ja uuniin max. 20 min ja 175 astetta.

Valmis ruoka

Valmis ruoka

Mausteita oli vähän, mutta ei se enempää olisi kaivannutkaan. Vihannesten ja sipulien aromit täydentyivät huippuunsa sellaisinaan. Suolaa tuli juustoista ja räiskäletaikinasta riittävästi.

Aikaa kului enemmän kuin normaalissa ruuanlaitossani, koska erillisiä vaiheita oli useampia. Lopputulos oli kuitenkin sen arvoinen.

Kaupan valmistiskissä kun kreppejä katsoo niin ei tule heti ajatelleeksi kuinka monta eri työvaihetta se mahtaakaan sisältää 🙂

Tähteitä ei jäänyt.

Karitsa

Kokeilevan keittiön raaka-aineena on tänään karitsa. Kaupasta tarttui mukaan Uusi-Seelantilaista karitsan paahtopaistia. Pakastettu tuote suli hitaasti yön yli.
Marinadiin laitoin öljyä, korienteria, valkosipulia ja hieman turetta chiliä. Marinadissa lammas uiskenteli muutaman tunnin.

Karitsa marinoituu

Karitsa marinoituu

Jos tämä on kokonainen karitsan paahtopaisti, niin melko pieni se on. Pieni eettisyyden mato nosti päätään, joten katsotaan löytyykö karitsaa myöhemmin ruokapöydästä.

Kämmeneen menevä

Kämmeneen menevä

Lisäkkeeksi valmistin voissa haudutettua lanttua. Ainekset lanttua ohuina siivuina sekä suolaa ja voita sekä pikkuisen siirappia. Siirapin voi jättää poiskin jos ei makeudesta niin välitä.
Lanttusiivut vuokaan ja muuta vermeet päälle. Voita laitoin päällimmäiseksi muutaman reilun siivun. Lanttuhaude uuniin noin tunniksi. Alkuun 200 astetta. Lattujen saatua hieman väriä pintaan laitoin vuokaan kanne päälle ja laskin lämpötilaa karitsalle sopivaksi.

Lanttua

Lanttua

Paahdoin karitsan palaset kuumalla pannulla ennen uuniin laittamista. Pienet paistit kypsyvät nopeasti 170 asteisessa uunissa. Otin ne pois uunista kun mittari näytti 60astetta sisälämpötilaksi. Peittelin paistit vielä foliolla muun aterian valmistumista odotellessa.

Paahdettu karitsa

Paahdettu karitsa

Annokseen valmistin salaatin retikasta, aurinkokuivatusta tomaatista, oliiveista, minitomaatista ja vihreästä salaatista.
Siivutetun paistin päälle laitoin vielä marinadipohjaista tahnaa (Jäi yli. Älä käytä marinadina käytettyä öljyä muuta kuin paistamiseen!) jota olin rikastuttanut vielä inkiväärillä.

Valmis annos

Valmis annos

Glaseerattua siikaa ja duchessejuureksia

Glaseeraus tarkoittaa raaka-aineen pinnan viimeistelyä. Pinta sivellään maustekastikkeella, jonka on tarkoitus paahtua (uunissa) pintaan kiinni antamaan makua ja ulkonäköä.

Alkuun kala fileiksi ja sopiviksi annospaloiksi.
Minä kun fileeraan, niin ylijäämätavarasta saa oikein sopivan kalakeiton kahdelle hengelle :happy:

Kalan filerointia

Kalan filerointia

Fileiden valmistuttua tein korianteri-inkivääriöljyn glaseerausta varten.

Ainekset

Kuorittu inkivääri pieniksi paloiksi, valkosipulin kynsi (tai kaksi) ja chilipalko samoin (siemenet poistettuna ettei tule liian tiukkaa muulle väelle), tuppo persiljaa ja korianteria. Päälle reilu dl oliiviöljyä.
Kaikki ainekset sauvasekoittimella tms. pieneksi. Maustamiseen voi käyttää lisäksi suolaa ja pippuria

Sekoitettu soosi

Annetaan maustua sillä välin kun valmistellaan kalalle lisuke.

Duchessejuurekset olivat kokeilevan keittiön listalla siian lisäkkeeksi.
Kuorin perunaa, porkkanaa ja sipulia lisäkkeen pohjaksi. Porkkanat pilkoin pieniksi jotta keittoaika olisi suurinpiirtein perunan kanssa yhteneväinen.
Keitin kaikki kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja soseutin normaaliin tapaan.

Sosetarpeet

Hieman jäähtyneeseen soseeseen lisäsin kaksi kananmunan keltuaista, 2 tl vehnäjauhoja ja ripauksen muskottipähkinää.
Tarkoitus oli saada massasta uunipellille pursotettavaa jähmeää tahnaa, mutta siitä tuli auttamattomasti liian löysää.
Siispä laitoin soseen pieniin annosvuokiin ja uuniin saamaan hieman pintaan väriä.

Pikkuvuoka

Vuokien mentyä uuniin jatkoin kalapalasten kanssa.

Paistoin kalat kuumalla pannulla voissa max. 1 min molemmin puolin. Ohuille ja pienille kalapaloille riittää 10-20 sekuntia paistamiseen. Kala kuivuu helposti joten sitä ei kannata ylikypsentää.

Pintaa pannulta

Paistamisen jälkeen asettelin siikapalat uunivuokaan ja levitin päälle kevyesti aikaisemmin valmistettua yrtti-inkivääriöljyä. Koko komeus uuniin hetkeksi n. 175 astetta/ n. 5 min siellä olevien vuokien kaveriksi.

Glaseeraus

Valmis ruoka oli gourmet-tasoinen sunnuntain ilo :happy:

Valmis ruoka

Metsäeväs

Tänään oli kaunis päivä. Aurinko ja selkeä keli houkutteli metsään. Metsäkävely on hyvää liikuntaa.

Ei muuta kuin kahvit termariin ja eväät reppuun. Tavoitteena oli löytää jokunen korvasieni ja nauttia nuotion lumosta.

Korvasieni

Korvasieni

Varsinainen saalis jäi vaatimattomaksi. Kaikkiaan kolme yksilöä, joista saa kyllä kelpo kastikkeen joku päivä.
Reppusaaliista sentään sai jotakin paikanpäällä nautittavaa.
Nuotion vierellä oli mukava istua ja turista samalla satunnaisten retkeilijöiden kanssa.

Makkaraa ja kahvia

Makkaraa ja kahvia

Taas jaksaa hetken elämää eteenpäin kun on saanut metsäenergiasta nauttia 🙂
On se vaan ihmeellisen voimauttava ympäristö.

Halkolampi

Halkolampi

Kyllä kelpaa 🙂

Possun file uunissa

Kaupasta tarttui mukaan possun sisäfile.
Päivän versiona täytettynä pekonilla. Huoneen lämpöiseen fileen jaoin kahtia ja viilsin sisälle ristiin kaksi viiltoa fileerausveitsellä. Näin syntyneeseen tilaan tuuppasin savupekonia.
Sisälle sopii hyvin myös perinteisempi luumu tai kirsikkatomaatti. Fileisiin paahdin paistinpannulla pinnan.

Fileet uunivuokaan ja ympärille vihanneksia ja sipulia. Uuni n. 170 astetta ja aikaa 45min tai kun fileet tuntuvat kypsiltä.

Uunipossu

Uunipossu

Valmis filee saa hetken vetäytyä ennen tarjoilua.

Valmis

Valmis

Vihannesten lisäksi sopii hyvin maalaisuuniperunat.
Tasakokoiset perunat lohkotaan ja laitetaan marinadiin. Marinadissa muutama valkosipulinkynsi murskattuna, öljyä vajaa dl sekä suolaa ja pippuria. Huoneenlämpöiset perunat pyöritellään marinadissa ja laitetaan uunipellille. Possun kanssa uuniin.

Perunat

Perunat

Ja hyvää oli!

Inkivääriolutta ja vapputarjoilua

Vapputarjoilut olivat perinteistä mallia.
Munkkia, tippaleipaa, grilliruokaa ja juustoja kera hyvien ystävien.

Kattaus

Kattaus

Grillaus tapahtui viileässä kelissä ja ruokailijat tulivat suosiolla sisälle. Lautasella vuoden ensimmäinen bratwurst ja juureksia. Salaattia kaikesta siitä mitä kaapista ja vapun aaton tarjoiluista jäi.

Grillimakkara

Grillimakkara

Vappu- ja MM-kisajuomaksi syntyi inkivääriolutta omasta keittöstä. Ohjeen löysin K-ruokakeittiön kätköistä ja siitä sovellellen ensimmäinen pano.

Inkivääriolut

Ainekset

Ainekset

150 g inkivääriä
1 sitruuna
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 dl vettä
2 rlk sitruunamehua
1,5 l hiilihapotettua vettä
Steviaa lisämakeuttajaksi jos tarvitsee

Kuori inkivääri ja hienonna se suikaleiksi. Kuori hyvin pestyn sitruunan keltainen kuori esim. perunankuorimaveitsellä. Kiehauta inkivääri, sitruunan kuori, fariinisokeri, sokeri ja vesi kattilassa. Anna maustua vähintään tunti, mielellään yön yli.

Siirapin keitto

Siirapin keitto

Siivilöi inkiväärisiirappi kannuun ja lisää sitruunamehu. Porevesi kaadetaan siirapin päälle juuri ennen tarjoilua. Tarkistetaan maku ja nautitaan.

Inkivääriolut

Inkivääriolut

Kokemus oli oikein hyvä. Täytyy tuotekehittää tätä edelleen, sillä sokerin määrä toki on sen verran suuri että ihan jokapäiväisenä juomana tämä sovellu ainakaan minulle 🙂
Inkivääriä rakastan, joten siksikin piti kokeilla ja tutkia.

Pippuripihvi

Viikonlopun alkajaisiksi oli tarpeen tehdä kauppareissu. Siitä muodostui oikein mukava lihavarastojen täydentämiseen keskittynyt hankintamatka. Kotikauppa oli laputtanut runsainmäärin houkuttelevia tavalliselle palkansaajalle hieman arvokkaampia ruhonosia. Siispä sisäinen hamsterini pääsi valloilleen ja repullinen lihanhimoon liittyvää tarviketta kulki kotiin saakka.

Lounaaksi valmistui saaliista
naudan pihvilihasta chili-valkosipuli-pippuripihvi.

Pihvin paistoin voissa kuumalla pannulla molemmilta puolilta n. 3-4 min.
Pannulle lisäsin pilkotun chilin ja pari valkosipulinkynttä siivutettuna muhimaan pihvien kanssa.
Paistamisen jälkeen pannulle tilkka vettä ja n. 1 dl kermaa. Ja annetaan muhia muutama minuutti. Lopuksi soosin kruunaajaksi pari lusikallista Koskenlaskija Ruoka Cheddaria.
Tarkistetaan maku ja lisätään mausteita jos tuntuu siltä. Itse en kaivannut edes suolaa lisäksi.

Pippuripihvi

Pippuripihvi

Lisäksi voi tehdä vaikka perunasosetta tai juuresmuusia.

Paistettua siikaa

Päivän keittiögourmetiksi syntyi uunijuureksia, paistettua siikaa ja munakastiketta.

Uuniin pääsi bataattia, palsternekkaa ja perunaa kuutioiksi pilkottuna. Juurekset vuokaan ja lisäksi tilkka öljyä ja lusikallinen juoksevaa hunajaa ja hippunen suolaa. Juurekset uuniin ja n. 180 astetta. Paistoaika puoli tuntia.

Munakastike

Sipuli pilkottuna
voita
2 keitettyä kananmunaa
vettä ja kermaa
suolaa
pilkottua ruohosipulia
pilkottua persiljaa

Sipuli kuullotetaan voissa. Lisätään kerma ja vesitilkka. Annetaan kiehua. Lisätään pilkotut kananmunat ja mausteet.

Nyljetty siikafile pilkotaan pieneksi ja pyöräytetään ruisjauho/suolaseoksessa. Paistetaan voissa kuumalla pannulla rapsakoiksi.

Siika

Siika

Nautitaan hyvällä ruokahalulla.

Nautittavaa valoa

Pitkän pimeän, sateisen, myrskyisen ja harmaan kauden päätteeksi tuli aurinko edes hetekeksi virkistämään mieltä. Kauan on odotettu terassikelejä ja istuskelemista ilta-aurinkoisessa pihassa kuunnelen linnunlaulua.
Tänään se on ollut mahdollista.

Grilli

Grilli

Uusi sähkögrilli on ollut odottamassa jo jonkin aikaa grillikauden avausta. Joku siellä jo tuhisee että grillin pitää olla kaasu tai hiili. Niin kai. Minä olen laista emäntä ja olen ehdottomasti sitä mieltä että sähkögrilli on vaan niin paljon helpompi puhdistaa.
Ja jos kaipaa tiukempaa kuumuutta niin sitten voi mennä naapuriin viinipullon kanssa ja tulee oikein passeli yhteinen grilli-ilta 😀
Tämä uusi vempain kuumentui todella hyvin ja paistoi mallikkaasti kaiken sen mitä pitikin.

Kasvikset

Kasvikset

Grilliin päätyi kasa kasviksia. Porkkanaa, bataattia, naurista, tuoretta parsaa ja palsternakkaa.
Lihana oli kanaa joka marinoitui muutaman tunnin. Marinadissa oli sitruunaa, öljyä, vadelmaista viinietikkaa, suolaa, pippuria, valkosipulia ja pääsiäisestä jääneitä tuoreitä yrttejä.

Terassille on ilmaantunut jo kukkia. Pieniä narsisseja, orvokkeja ja tulppaaneja.

Narsissi

Narsissi

Aurinko helli niin kasveja kuin ihmisiäkin. On tämä vaan niin mahtavaa aikaa. Luonto herää. Saa vähän rapsutella kukkapenkkejä. Kuunnella linnunlaulua.
Ja mikä parasta. Terassilla on mukava vilvoitella saunomisen aikana 🙂

Saunajuoma

Saunajuoma

Saunajuomana on hiilihapotettua vettä, jossa on sokeroimatonta karpalomehua. Oikein raikas ja mukava juoma.

Terassille tuli päivää paistattelemaan myös leppäkerttu. Olen tässä talossa ja pihassa viettänyt aikaa jo neljä vuotta enkä koskaan ole nähnyt leppäkerttua tässä pihassa.

Leppis

Leppis

Elämä vaan on niin ihanaa tämmöisinä hetkinä.

Tomaattikeitto

Tänään valmistui maailman helpoin tomaattikeitto.

Aikanaan koululaisena tomaattikeitto kuului inhotuksiin joita koulussa tarjottiin. Alas se ei mennyt millään. Niinpä ruokalaji ei mitenkään kuulunut valikoimiini aikuisenakaan.
Joitakin vuosia sitten jostakin syystä, minkä olen jo unohtanut jouduin tilanteeseen jossa oli sosiaalinen pakko nauttia ko keittoa.
Ja kuinkas sitten kävikään 🙂

Varmaan jo moni arvaakin. Rakkaus syntyi siltä istumalta ja nykyisellään keitto on yksi kuukausittain pöytään ilmaantuva ruokalaji.

Tänään keitto valmistui näistä aineksista:

Kaksi purkkia maustettua tomaattimurskaa marketin hyllyltä.
Puoli pakettia Koskenlaskijaa
Iso loraus kermaa

Kattilan pohjalle laitoin hieman vettä ja päälle kaikki ainekset. Hetken keittäminen ja valmista tuli. Ehkä vartin homma.

Päälle ripustelin pannulla paistettua ja kuivattua pekonimurua.

Ei hassumpaa. Sopii myös pakastettavaksi eväskeitoksi työpaikalle tarvittaessa.

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto

Keiton energiamäärää voi säädellä siihen lisättyjen lisäkkeiden kautta. Kermaa ja juustoa ja niiden suhteita säätelemällä voi säätää myös makua. Päälle sopii yhtähyvin krutongit kuin kuiva pekonikin. Variaatioiden määrää rajoittaa vain mielikuvitus. Mutkatonta ruokaa.

Päivä oli niin kaunis että keiton saattoi nauttia ulkona terassilla.

Rahkainen pasha

Pasha on kuulunut pääsiäiseeni kohta 30 vuotta. Alkuun siihen tutustutti anoppi jonka juuret ulottuvat karjalaan. Siitä pashasta en niinkään erityisesti pitänyt, sillä se oli pohjaltaan niin aitoa kuin voi olla eli voi-pohjainen ihanuus. Pieni nökäre riitti hyvin pääsiäispöydän päätökseksi.

Alkuun pasha valmistui juustokehässä. Pari vuotta sitten hankin oman pashamuotin Onnimannista

Pashamuotti

Pashamuotti

Vaihtoehtoinen juhlaherkku muotoutui aikojen kuluessa omassa keittiössä.

2015 mukaelma:

3 dl kuohukermaa
2 tl vanilliinisokeria
500g maitorahkaa
3 kananmunan keltuaista
1 sitruunan mehu

Maun mukaan lisukkeita seokseen:
Mantelirouhetta, rusinoita (tai korintteja), kuivattua aprikoosia hienonnettuna tms.

Vatkaa kerma. Lisää rahka.
Sekoita keltuaiset ja sitruunamehu seokseen.
Lisää mantelirouhe ja hienonnetut rusinat tai aprikoosit seokseen.
Vuoraa pashamuotti, kahvisuodatin tai siivilä märällä harsoliinalla.
Kaada seos muottiin. Taita liinan reunat pashan päälle ja aseta kevyt paino massan päälle.
Laita valumaan viileään yön yli.

Valmis seos

Valmis seos

Valumisen jälkeen muotti kumottiin isolle lautaselle. Siitä ei keritty kuvaa ottamaan 😀

Tuotos oli maukas ja lautaselta jokunen näköiskuva sentään tuli taltioitua.

Pashaa lautasella

Pashaa lautasella

Varsinaisesti kevyt-pashaksi ei tätä voi kutsua vaikka ei voita sisälläkkään. Kerma pitää kaloreista ja rasvoista huolen. Muotillisesta tuli maittavaa jäkiruokaa riittävästi n. 8-10 hengelle.
Tai – riippuu annoskoosta.

Makrot

Makrot

Vuoden 2023 rahkainen pasha tässä:
Kahteen kertaan paistetut uuniperunat

Page 12 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi