Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Puutarha Page 1 of 3

Kirsikoiden aika on parhaimmillaan.

Kirsikoiden aika on parhaimmillaan. Sadot kypsyvät puissa ja niistä kisataan kilpaa lintujen kanssa.

Kirsikkapuun oksia, jotka votkuvat punaisista marjoista

Kirsikat puussa

Itselläni ei ole kirsikkapuuta, mutta hyvillä ystävilläni on. Olen saanut olla osallinen heidän saaliistaan. Tänä vuonna marjoja tuli paljon ja niitä riitti myös lintuporukoille, sillä ylemmille oksille ei mitenkään pääse keräämään. Monta astiallista kerättiin parissa tunnissa. Toki välissä ehdittiin myös kahvitella.

Viisi isoa astiaa täynnä kirsikoita

Kirsikat ämpäreissä ja kattiloissa

Alkuvalmistelut

Tuli siis paljon marjoja ja niiden kanssa sitten miettimään mitä tehdä. Sellaisenaan eivät säily kovin pitkälle.

Alkuun poistin kivet kirsikoista klemmarin avustuksella. Se hoituu  melko kätevästi kun alkuun pääsee.

Avattu klemmari toimii apuna kirsikankiven poistamisessa.

Klemmari on hyvä apuväline

Perinteisesti olen tehnyt glögipohjaa talviajaksi. Hyviä mausteita sekaan ja vahvaa viinaa purkki täyteen. Niin tapahtui tänäkin vuonna ja purkit ovat tekeytymässä kaapissa. Pieni koukkaus kiven alle ja kääntö ulos. Olen itse kaksikätinen, joten käden vaihtaminen ei hidastanut puuhaa. Taustalla ja viihdykkeenä meni kaksi Speden elokuvaa. Käytännössä siis poistin kiviä kolmisen tuntia 😀

Kirsikoiden muusaaminen perunanuijalla

Muusattuja kirsikoita kattilassa

Marjojen säilöminen ja käyttö

Osan kirsikoista muusasin, jotta mehustuminen pääsee alkamaan. Mehuksi laitoinkin osan ja pakastin pulloihin. Näin ei tarvinnut lisätä valtavia sokerimääriä mehuun. Itse pidän vähäskerisesta mehusta. Hapankirsikka kaipaa monen mielestä makeutta. Sitä voi sitten lisätä käytettäessä, jos haluaa.

Kirsikkamehun kerrotaan auttamaan myös parantamaan unta. Siispä ihmiskoetta tekemään ja iltaisin pieni hörppy mehua 🙂

Jouluglögin mausteita sekä kourallinen appelsiininkuorenpalasia

Glögimausteita purkin pohjalla

Osa marjoista päätyi isojen säilykepurkkien pohjalle laitettujen jouluisten mausteiden päälle. Tänä vuonna käytin kaneli- ja vaniljatankoa, kokonaista anista, appelsiininkuoripalasia ja neilikoita sekä ruokosokeria.

Säilykepurkit täynnä kirsikoita ja viinaa

Säilykepurkit täynnä kirsikoita, mausteita ja viinaa

Purkit täyteen kirkasta eli tällä kertaa Bacardia ja Tapiota sekä mausteena vielä pieni pullollinen mantelilikööriä. Purkki tiiviisti kiinni ja sekoitetaan hölskyttämällä. Säilytys ihan huoneenlämmössä ja pimeässä eli kaappiin meni. Pitää muistaa ravistella ajoittain että mausteet hyvin sekoittuvat. Marraskuun alussa sitten siivilöidään ja pullotetaan. Pullot säilytetään kylmässä. Joulukuussa voi jo maistella 🙂

Kirsikan palasia kuivumassa

Kuivattuja kirsikoita

Osa kirsikoista päätyi kuivattvaksi. Ihan ilmakuivauksella homma hoituu muutamassa päivässä. Leikkelin kirsikat pienemmiksi ja asetin alustalle paperin päälle. Kuivuminen tapahtui saunan lauteilla ja ulkona. Päivät ulkona ja yöt saunassa.

Kuivatuista kirsikoista voi sitten laittaa sattumia vaikka minne.

Mukavia ohjeita löytyy myös täältä Chilin kosketus

Haastavat chilit

Tämän vuoden chilikausi lähtee nyt tosi hitaasti liikkeelle. Perustin tänään uudelleen koko idätyksen. Epäilen että idätyslauttanani toiminut oasis-sieni ei ollut siihen soveltuva koostumukseltaan. Olisiko sitä jotenkin muutettu? Aikaisempina vuosina se on ollut hyvä alusta ja pitänyt huolta, että pysyy kosteana vielä senkin jälkeen kun astiasta on vesi loppunut.

Nyt palasin takaisin alkuperäiseen kelluvaan lauttaan. Josko nyt innostuisivat itämään. Chilivaarin blogissa on hyvä kuvaus tästä menetelmästä johon nyt päädyin eli Idätyslautta 

Talouspaperia, jonka päällä avattusuodatin pussi ja sen päällä siemeniä

No pikkuisen kynä levisi, mutta pohja jäänee hyvin näkyviin. Eli kannattaa testata vähän paremmin kynän vedenkestävyys, kuin mitä minä tänään tein 😀

Vuoden ensimmäisenä päivänä laitoin ensimmäiset siemenet varttumaan. Niistä ainoastaan yksi lähti elämään. Naga Morich pukkaa sirkkalehtiään maailmaan. Tätä sitten varjellaan ja hoivataan.

Pieni taimi mullassa, kaksi sirkkalehteä näkyvissä

Nyt taas odotellaan ja jutellaan siemenille mukavia, jotta viihtyvät.

Sinnikkyyttä tarvitaan

Vuoden ensimmäisenä päivänä laitoin ensimmäiset chilin siemenet varttumaan. Ensin idätyslaitalle ja ihan samalla tavalla kuin kaikkina aikaisempina vuosina. Mitään ei tapahtunut. Muutin siemenien lämpötilaa eli laitoin lämpömaton alle. Mitään ei tapahtunut, mutta vettä meni litratolkulla. Seuraavaksi poimin itämättömät siemenet lautalta pois ja laitoin vesilasiin. Viikoloppuna päätin poimia laseista muutaman siemenen ja laitoin ne ihan perinteisesti multaan.

Ja viimein!

Jotakin eloa on näkyvissä 🙂

Pieni taimen alku kukkaruukussa

Ikinä aikaisemmin ei näin hankalasti tai hitaasti ole kausi lähtenyt. Varttumassa on kymmenkunta chililajiketta. Yhtä hiljaista kaikilla siemenillä.

Tämä pieni itu nyt sitten nostaa riemun pintaan.

Chilivuosi 2022 alkuun

Vuoden 2022 aluksi siemenet pääsivät idätyslaitalle. Systeemini on palvellut jo pitkään. Käytän Oasis sientä hyvänä ja kosteutta pitävänä alustana pienoiskasvihuoneessa. Keitettyä ja jäähdytettyä vettä astiaan ja turvonneet siemenet sienen päälle. Koko systeemi vielä lämpömatolle. Siellä on hyvä olla. Ja nyt vaan odotellaan tapahtuuko keväinen ihme ja uusi kasvu alkaa.

Pöydällä muovinen laatikko jonne asetettu oasis-sientä. Sienen päällä siemeniä ja muovinen nimitikku

Alusta on valmis

Edellinen muovilaatikko ja sen päällä on muovinen kupu

Kupu päälle, ilmaraot avoinna

Vanha vuosi ei ole vielä loppunut, mutta chilikuume on noussut jo kovasti. Tänään uuden vuoden aaton aattona oli jo kaivettava muutama siemen esiin ja laitettava varttumaan veteen. En tiedä onko oikea kohta niille, mutta kokeiltavahan on. Aikaa on uusille idättämisille kyllä vielä riittävästi.

Snapsilaseja, joissa chilin siemeniä pohjalla

Chilin siemenet lajiteltu laseihin

Täytetyt chilit

Tänään oli sadonkorjuupäivä.
Parvekepuutarhassa on kasvanut kesän Jamaican Bell sekä Cream Fantacy chilejä. Melko paprikoita ne ovat, vaikka chilinä myydään. Poimin valmistuneet talteen ja päätin tehdä niistä ruokaa täytettyjen paprikoiden tapaan. Jauhelihaa ja juustoa sisään ja uuniin.

Siemenistä puhdistettuja chilin kuoria

Puhdistin podit ja poistin siemenet ja kannat.

Tyhjät kuoret kattilassa kuumassa vedessä

Kiehautin koko satsin kattilassa. Olivat ohutkuorisia verrattuna paprikoihin niin olivat vain hetken poreilemassa.

Jauhelihataikina kulhossa

Tein jauhelihan taikinaksi. Eli sika-nautaa, kuivasipulia, rouhittua paprikaa, mustapippuria ja suolaa sekä vajaa purkillinen kermaa. Tein taikinasta myös toiseen ruokaan kaksi pihviä. Loput paistoin murusiksi täytettyjä chilejä varten.

Jauhelihalla täytetyt kuoret

Täytin hieman pehmenneet kuoret paistetulla jauhelihalla. Yllättävän paljon niihin sai uppoamaan, vaikka eivät olleet juuri suupalaa isompia.

Juustoraasteella peitetyt kuoret

Juustoraastetta reilusti päälle ja lopuksi vielä hatut kaikille chileille. Koko komeus uuniin n. 170 asteeseen puoleksi tunniksi.

Uunista tullut valmis ruoka vuokassa

Muutama kirsikkatomaatti pääsi mukaan. Chilien hatut ovat osuneet melkein kohdilleen 😀

Valmis annos lautasella. Täytettyjä chilejä ja uunipaahdettua tomaattia

Hyvää tuli ja oli varmasti riittävästi.

Chilien istutusta

Taimisto on päässyt siihen vaiheeseen, että on jo aika purkittaa parempiin olosuhteisiin.

Tänä vuonna en saa omiani varmaan ollenkaan ulos kasvamaan. Pitää kokeilla sisäkasvatusta. Taloon on tulossa parvekeremontti joka huputtaa talon parhaan kasvukauden ajaksi. Toiveessa kuitenkin että alku tai loppukesästä voisi saada kasveja myös lasitetulle parvekkeelle. Katsoo nyt miten käy.

Hankin viime syksynä kaksi isoa Rato- altakastelu laatikkoa

Niistä toinen pääsee käyttöön.

Kasvulaatikko jossa multaa

Multaa laatikkoon

Pohjalle reilu kerros ruukkusoraa ja päälle puutarhalta haettua multaa.

Mullan sekoittamista käsin

Multa sekaisin

Multaa, vermikuliittia ja perliittiä. Tässä vaiheessa huomasin että hankkimani multa on aromisoitu kanankakalla. Se on hyvä lannoite näin sisäkasvatukseen. Olkaa te tarkempia 😀

Taimet istutettuna kasvualtaaseen

Valmis

Tuohon mahtuu hyvin neljä tainta. Ehkä mahtuvat siinä myös kasvamaan koko kasvukautensa.

Taimia on ollut paljon. Onneksi saan lapsille adoptoitua osan.

Paljon ruukkuja pöydällä

Ruukkuja riittää

Isommat ruskeat lähtevät avarammille kasvupaikoille. Kaikki loput jäävät yrittämään sisätiloihin.

Moruga Chokolate chili lähikuvassa

Moruga Chocolate

Moruga chocolate on tämän kesän yksi uusista kokemuksista. Mielenkiinnolla odotan kasvukautta.

 

Chilit 2021

Kerään tähän chilivuoden kuulumisia. Ei siis ruokaohjeita vaan kasvun edistymistä.

Tuholaisen metsästyksessä on mennyt päivä. Olisikohan se tässä. Epäilen vihannespunkkia.

Mikroskooppikuva vihannespunkista jonka vierellä munia

Voihan punkki ja punkin munat

Chilit ovat siirtyneet ulos

Parvekelaatikko jossa chilikasveja kasvamassa

Chilit uudessa kasvupaikassa

Chilin lehti jossa vaurioita ja lehtivihreää on syöty

Chilin lehti jossa vaurioita ja lehtivihreää on syöty

 

Kurkun taimi

Kurkku varttuu rauhalliseen tahtiin

 

Pian pääsee maistiaisille

Chilikasvi jossa kaksi vihreää podia

Maistiaisia

Kurkkukin on jo hyvässä vauhdissa

Kurkun taimi sirkkalehdillä

Kurkku kasvaa

 

Hyvin kasvavat ja ensimmäiset hedelmätkin työn alla

Chili jossa pieni podi kasvamassa

Hedelmää pukkaa

 

Chilejä purkeissa

Purkeissa hyvää kasvua

Ensimmäiset kasvatit ovat päässeet loppusijoituspurkkiinsa. Näillä mennään tänä vuonna.

Chilikasvi valkoisessa altakastelupurkissa

Tunnistamaton lajike

 

Kolme chiliä jotka ovat valkoisissa altakasteluruukuissaan

Kavereiden kanssa

Jalapenon kukka

Jalapeno aloitti kukinnan

Kaikkii chilit eivät mahdu omaan kasvatustilaan tänä vuonna. Siispä adoptoimaan osa.

Ensimmäiset ovat päässeet uuteen kotiin odottamaan parvekekautta.

Chilintaimia sisältäviä kukkaruukkuja ikkunalaudalla

Adoptiochilit

 

Neljä kuva chilin podeista

Podit kasvavat kovaa kyytiä

Säilötyt chilit

Vuoden chili-sato on runsas. Yleensä kuivaan tai pakastan chilit. Nyt on hyvä mahdollisuus kokeilla jotakin ennen kokeilematonta. Selasin useita chilin säilöntäohjeita ja muokkasin tietysti taas oman version niistä aineksista mitä löysin.

Ensiksi chilisato talteen parvekkeelta. Huuhtelin chilit hyvin.

Seuraavaksi paloittelin siivuiksi koko sadon. Näin jälkikäteen voin sitten opastaa, että laittakaa nyt hyvät ihmiset ne hanskat käsiin kun käsittelette chilejä 😀

Chilipalkoja leikattuna renkaiksi

Paloitetuja chilejä

Nyt meinaan polttelee niin käsiä kuin kaikkia niitä kohtia joihin on niillä käsillä koskettanut.

Olen säästänyt oliivipurkin tätä varten. Laitoin purkin isoon kattilaan ja vettä täyteen. Keitin purkkia ja kantta n. 5 min.

Keittämisen aikana valmistin säilöntäliemen tällä kertaa näin:

2 dl vettä
reilu 1 dl valkoviinietikkaa ja tavallista sekaisin
ruokalusikallinen sokeria
vajaa 1 tl merisuolaa
loraus sitruunamehua pullosta

Liemen ainekset kattilaan ja kiehumaan sekin hetkeksi.

Kun purkki oli tarpeeksi kiehunut, tyhjensin kattilasta enimmät vedet pois, jotta sain purkin tyhjennettyä. Jätin kattilan pohjalle vielä kuumaa vettä ja purkki sinne vielä pystyyn.

Lasipurkki kattilassa, jossa on kuumaa vettä

Purkki kattilassa

Lusikalla ensin chilipalat purkkin ja kiehuvaa mausteliemeä täyteen.

Lasipurkki täynnä chiliä ja säilöntälientä

Chilit liemessä

Metallikorkin alle laitoin muovikelmua ja korkki tiukasti kiinni. Annetaan jäähtyä ja sitten kylmään odottamaan pari kuukautta. Tekemäni mausteliemi meni tuohon purkkiin kokonaan. Hieman tiiviimminkin olisi voinut chilit latoa.

Palataan sitten jakamaan kommentteja mausta.

Pakettikanaa uunissa

Kanan tai broilerin kanssa on aina pähkäilemistä, että ei tee aina samaa ruokaa.

Tällä kertaa piti kokeilla aikaisemmin tuntematonta valmistustapaa. Broileri kuivahtaa helposti, joten oli syytä kokeilla konsteja mehukkuuden säilyttämiseksi.

Yrtit

Ensiksi parvekepuutarhalta kaikki mahdolliset yrtit talteen. Mukaan tuli salviaa, korianteria, persiljaa, rosmariinia, timjamia ainakin.  Yrtit saksilla pieneksi silpuksi.

Fileet

Tuottajan marinoimat ja maustetut kanafileet uunivuokaan ja yrttisilppu päälle. Keittiöstä löytyi parhaat päivänsä nähnyt sitruuna, jonka vielä lisäsin päällimmäisiksi.

Yleensä käytän maustamattomia tuotteita, mutta tällä kertaa saatavuus oli heikompi.

Pergamiini

Hieman vuokaa reilumpi pala pergamiinia tai leivinpaperia. Tilkka öljyä päälle ja öljysin koko paperin.

Fileiden päälle nokare voita ja kauniisti pakettiin niin että pergamiini menee hieman myös fileiden alle. Tämän konstin sanotaan ehkäisevän kuivumista.

Paketoitu kana

Uuniin n. 200 astetta. Ja noin puolisen tuntia on hyvä aika. Jos on lihamittari käytössä niin, n. 75 asteessa on melko hyvä lopputuotos.

Paistettu

Annoin hetken vetäytyä.

Annos

Lisänä salaattia homejuustomuruilla ja halukkaille myös riisillä.

Päivän juomana raikas ja kuohuva Henkel juoma.

Henkel

Juomakuva Siipan, muut omia 🙂

 

Chilivuosi 2020

Chilivuosi on alkanut.

Tilasin hieman uusia siemeniä https://www.fataliiseeds.net/

Lajittelin vanhat ja laitoin hienosti kaikki kuosiin. Monet siemenet elivät satunnaisissa kirjekuorissa ja lopulta osa jo ihan sekaisin. Nyt laitoin ne järjestykseen kuin kunnon harrastaja 😀

Siemenpussit

Kaikkien talletettjuen kohdalla itävyys ei ole ollenkaan varma. Osa aikaisemmsita kasveistani ovat olleet niin jalostettuja että niiden siemenistä ei ole tarkoituskaan elämän jatkua uutena kasvina.

Laitoin nyt liotukseen ja valmistumaan kaikkia varmoja siemeniäni. Näin saan hävitettyä ne itämättömät kokonaan pois varastoista. Kevätsiivous menossa.

Idätyslautta

Liotuksen jälkeen laitoin tuttuun tapaan siemenet oasissienen päälle varttumaan. Oasis on siitä hyvää että se kerää itseensä paljon vettä ja siementen kosteus pysyy sopivana. Oasikseen syntyy harvoin mitään ylimääräistä pöpöäkään. Kastelin alkuun sienet kiehuvalla vedellä ja annoin rauhassa jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.

Asettelin siemenet paikoilleen omille plantaaseilleen.

Kollaasi 2020

Parvekepuutarhaan tulee tänä vuonna kurkkua, tomaattia, salaattia ja chilejä. Muut yrtit sitten jos tuntuu mahtuvan. Jos noista chileistä puoletkin itää niin ihan hyvin täyttävät parvekkeen jo itsekseen.

Hirvipaisti ja uuninauriit

Pakastimen kätköistä löytyi vielä viime syksyinen hirven paistin pala. Siitä sitten pyhäruokaa perheelle. Lihan otin jo illalla sulamaan ja tarkoitus oli että aamulla sitten mausteiden hieromista pintaan ja muutama tunti vielä odottamista. Toisin kävi, koska emäntä nukkui puolille päivin.

Toisella kertaa sitten pidemmällä kaavalla.

Paistipala

Alkuun isommat kalvot pois. En ole siinä hommassa mikään mestari mutta luulen saaneeni pois sen mikä oli tarpeen.

Kalvot

Hieroin paistin pintaan suolaa ja pippuria. Hetken sai levätä ja sen jälkeen valurauta pannulla hieman väriä pintoihin.

Pannulla

Paisti uunivuokaan ja pannunpesuvesi mukaan.

Lanttua ja naurista

Hirven lisukkeeksi laitoin lanttua ja naurista uunissa hauduttaen. Ne valmistuvat samassa ajassa kuin paistikin, joten aika helppo ruoka.

Lantuista ja nauriista leikkasin päät pois. Ripottelin päälle suolaa ja pippuria sekä nökäreen voita. Sitten folion sisään paketiksi.

Uunissa

Uunin lämpötila oli siinä 125 astetta. Lihan otin pois kun mittari näytti 60 astetta ja aikaa meni reilu pari tuntia. Lisäsin lämpöä lähes 200 asteeseen ja paketit saivat paistua vielä puoli tuntia. Sillä aikaa paisti lepäsi peiton alla.

Annos

Paisti siivuiksi ja muutama parvekepuutarhan tomaatti mukaan sekä puolukoita. Muinaisateria on valmis. No, muinaisuudessa ei tainnut noita tomaatteja olla.

Mystinen chili

Sain tyttäreltä vuosi sitten kesällä tuliaisina ns. matkamuistosiemeniä. Paketin päällä oli hurja kuva ja siellä luvattiin olevan Ghost Chilin siemeniä. Mainittiin myös Bhut Jolokia synonyyminä. Niinkuin onkin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Koska kasvin kerrottiin olevan hitaasti alkuun lähtevä niin istutin syksyllä siemenet. Yksi niistä iti. Kasvi kasvoi sisällä ja oli alkuun oikein hyväkuntoinen. Keväällä siihen isku jokin kasvitauti, mutta sain sen selätettyä. Parvekekauden alkaessa se oli jo tosi hyväkuntoinen ja aloitti pian kukinnankin.

Vaan mikä ihmeen chili on kyseessä?

Chili

Se ei vastaa mielestän Bhut Jolokian näköä.

Chili toisesta suunnasta

Se kukkii edelleen kovasti ja tuottaa myös satoa.

Bodeja

Hoidin sitä paljain käsin ja nyt on jo toista päivää hienoinen polte kämmenselissä. Bhut Jolokiasta sanotaankin että sen hoitamisessa kannattaa suojata kädet. Kapasiinia tässä taitaa olla yllinkyllin. Maistamisiin en ole vielä ryhtynyt.

Kypsyy jo

Hiljalleen ovat kysymässä.

Jos joku tunnistaa mikä lajike on kyseessä niin saa mieluusti vinkata. Googlen hauilla ja chili-harrastajien sivujen kautta en ole vielä onnistunut vakuuttumaan lajista lainkaan.

Hedelmät kasvavat oksien alla piilossa, ovat ohuita ja kohtalaisen pitkiä kasvin kokoon nähden. Ja tosiaan jo kasvin hoitaminen saa kädet kirvelemään.

J.K.

Tutkimusten jälkeen on toistaiseksi päädytty siihen että chilini on Pusa Jawla.

Parvekepuutarhan antimia

Tämä vuosi on ollut hyötykasvatuksen merkeissä hieman erilainen kuin aikaisempi. Parvekepuutarhan kaikki taimet eivät ole lähteneet kasvuun.

Kurkkua yritin niin omista kuin kaupan taimista, mikään ei lähtenyt kasvuun. Tomaatti sensijaan lähti ja hyvin runsaana, mutta varsinainen sato ei ole suoraan verrannollinen viidakkoon joka on vallannut parvekkeeni.

Satokausi on alkanut. Yrttejä toki montaa laatua, mutta vähitellen myös muuta satoa. Yhtä hienoa joka aamu 🙂

Aamusato

Chilit tuottavat kyllä, mutta pääosin vain ne vanhat siemenet.

Apasche F1

Vuosi sitten sain tyttäreltä bhut Jolokian siemeniä. Se kituutteli talven läpi työhuoneessani ja on nyt intoutunut tuottamaan bodeja.

Bhut Jolokia

Ulkonäkö tosin poikkeaa – ainakin vielä – niistä mitä löydän samasta lajikkeesta somesta. Onkohan sittenkään pussin mukaisia siemeniä sisällä???

Chili

Kaupan taimesta syntyy hedelmää. Yllättävän maukas tämä tuntematon lajike.

Basilika

Varsinainen rehottaja ja ja kasvaja on tänä vuonna basilika. Se jaksaa versota uusia lehtiä. Päätyy ehkä vielä sisälle, koska mitään syksyn merkkejä siinä ei vielä ole.

Tomaatti

Kaupan taimi oli myös sellainen jossa varsi tuottaa tomaatteja ja juuristo perunoita. Tomaatit ovat ainakin mallikelpoisia 🙂 Perunannosto sitten vasta kun tomaattisato on syöty.

Yrttisuola

Kokeilevan keittiön sadonkorjuu kokeiluja.

Parvekepuutarhassa kasvaa lukuisia perusyrttejä. Keräsin niitä litran verran satunnaisilla määrillä.

Yrtit

Mukana on basilikaa, lehtipersiljaa, salviaa, mäkimeiramia, timjamia, minttua, korianteria sekä yksi chili.

Yrtit tehosekoittajaan ja pieneksi – melkein tahnaksi.

Sekaisin

Sekaan raffinoimatonta suolaa 1/2 kiloa – eli kaikki mitä kaapista löytyi.

Lisää sekoittamista, niin suola ja yrtit sekaantuvat hienoksi.

Levitys

Kaikki uunipellille ohueksi kerrokseksi. Laitoin alkuun viimein esiin tuleeseen aurinkoon kuivumaan. Päivän päätteksi siirrän sisälle. Saa kuivua muutaman päivän ja sitten vain purkitetaan. Ja nautitaan.

Kuivaus

Kuivata voi myös uunissa pienellä lämmöllä. Vaan kuivuuhan tuo itekseenkin tai vaikka saunan lauteilla.

Välimaistelua on jo pitänyt tehdä 😀

 

Page 1 of 3

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi