Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: valkosipuli

Borssi

Joulunaika meni sairastellessa, joten kotona on lojunut jouluksi hankittuja juureksia säkkitolkulla. Viimeisenä käsittelyyn pääsivät punajuuret.

Niistä syntyi mainio borssi.

Tänään tein sen näin:
Alkuun pilkoin punajuuret tikuiksi. Niitä tulikin iso kulhollinen.

Punajuuritikut

Punajuuritikut

Lisäksi pilkoin kaalia, sipulia ja valkosipulia.

Kaalia

Kaalia

Juurekset paahdoin kuumassa wokissa öljytilkan kanssa.

Wokkausta

Wokkausta

Wokkauksen jälkeen koko hoito kattilaan hautumaan. Hauduttelin keitosta pitkään, varmaan pari tuntia. Keitosta tuli neljän litran kattilallinen. Vettä laitoin juuri sen verran, että juurekset peittyivät.

Kattilaan

Kattilaan

Mausteita lisäilin tarpeen ja maun mukaan. Pari liemikuutiota (omat luuliemet olivat loppu), laakerinlehtiä, itse kasvatettua chiliä pakastimesta sekä suolaa ja lipstikkaa. Etikkaa reilu dl.

Leikkasin pari pakettia pekonia pieneksi silpuksi saksilla.

Pekonit

Pekonit

Paistoin pekonit pannulla omassa rasvassaan. Valutetut pekonit lisäsin hauduttelun loppuvaiheessa sopan sekaan. Ne voi jättää myös erikseen tarjolle ja asettaa kivasti annosten päälle. Vaarana on kuitenkin se, että paahdetut pekonit tulee napsittua ennen sopan valmistumista, joten viisaampaa oli laittaa ne keitoksen sekaan.

Paahdettua pekonia

Paahdettua pekonia

Annoksen päälle vielä reilu lusikallinen smetanaa ja hyvää tuli.

Annos

Annos

Borssi paranee vain vanhetessaan, joten iso osa keitosta päätyi annosrasioihin pakastimeen.
Sieltä niitä on hyvä ottaa lounasevääksi töihin.

Palapaisti porosta

Aamulla pakastimen kätköistä käteen osui puoli kiloa poron kulmapaistia. Siispä siitä päivän ruokaa.

500g poron kulmapaisti
2 sipulia
suolaa
3 porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
2 venäläistä suolakurkkua
2,5 dl vettä
1,5 dl kermaa
mustapippurirouhetta
laakerinlehtiä
paprikarouhetta

voita paistamiseen

Alkuun sulatin lempeästi paistipalan.

Puolen kilon kulmapaisti

Puolen kilon kulmapaisti

Paloittelin lihat.

Paloitellut lihat

Paloitellut lihat

Sekä sipulin, porkkanat ja suolakurkut.

Pilkotut ainekset

Pilkotut ainekset

Paistipaloihin paistoin kuumalla pannulla paistopinnat.

Paitopinnat

Paitopinnat

Kaikki ainekset valurautaiseen wokkipannuun. Lisäksi vesi ja kerma.

Valurautawokkipannu

Valurautawokkipannu

Koko pannu uuniin n. 40 min. 175 asteeseen. Lihat olivat jo pintapaiston jälkeen kypsiä, joten määrittelin porkkanoiden mukaan paistoajan.

Uunivalmis

Uunivalmis

Lisäksi perunamuusia ja ruusukaalia.

Valmis annos

Valmis annos

Lauhkea laukkakeitto

Toivelistalla oli tänään Lauhkea laukkakeitto. Sellaisen reseptin olen joskus netin syövereistä löytänyt ja keiton tehnyt. Ihanan samettista ja aromikasta keittoa. Vaan en löytänyt enää.
Kovan penkomisen jälkeen löysin omia merkintöjäni keiton valmistamisesta. Laitankin sen nyt tähän talteen seuraavaa kertaa varten. Reseptin alkuperästä en siis tiedä mitään.

Tarvitaan
Kokonaisia isoja valkosipuleita
Palsternakkaa
Juuriselleriä
Sipulia
Kermaa
Persiljaa tai muita yrttejä maun mukaan
Mustapippuria
Kasvisliemikuutio
Vesi

Voita
öljyä

Valkosipulit uuniin

Valkosipulit uuniin

Alkuun uuniin kokonaisia valkosipuleita (9 kpl tänään). Leikkasin ”hatun” pois. Pistin uunivuokaan ja folioon. Uuniin 40-50 min ja asteita siinä 200. Uunissa ne pehmentyvät ja voi käytännössä puristaa kynnet ulos paahtamisen jälkeen.

Kuullotetut juurekset

Kuullotetut juurekset

Valkosipuleiden muhiessa pilkoin pieniksi siivuiksi palsternakkaa (200g) ja juuriselleria (200g) ja omenan kokoisen sipulin. Nämä kuullotin pannulla voi/öljy-seoksessa kuultaviksi ja hieman rusahtaviksi.

Kaikki hautumaan kattolaan

Kaikki hautumaan kattilaan

Juurekset kattilaan ja perään 1,2 l vettä sekä kasvisliemikuutio.

Annoin hiljalleen kiehua niin kauan kun valkosipulit muhivat uunissa. Uunin pehmentämät valkosipulit on helppo puristella tai kuoria keiton sekaan. Kaikki samaan kattilaan ja miedolle lämmölle hautumaan vielä puoleksi tunniksi.
Sekaan 3 dl kermaa sekä mausteet: mustapippuria, kuivattua persiljaa tms. yrttiä.

Kermaa ja maitoa

Kermaa ja maitoa

Kun keitto oli muhinut loppuun = kaikki mukavan pehmeitä sai liemi hieman jäähtyä ja sauvasekoittimella soseeksi koko homma. Maun tarkistus ja valmista tuli.

Valmis keitto

Valmis keitto

Keitto on alkukeittona varsin passeli. Annoksesta tuli 7 kipollista.

Page 4 of 4

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi