Kirsikoiden aika on parhaimmillaan. Sadot kypsyvät puissa ja niistä kisataan kilpaa lintujen kanssa.
Itselläni ei ole kirsikkapuuta, mutta hyvillä ystävilläni on. Olen saanut olla osallinen heidän saaliistaan. Tänä vuonna marjoja tuli paljon ja niitä riitti myös lintuporukoille, sillä ylemmille oksille ei mitenkään pääse keräämään. Monta astiallista kerättiin parissa tunnissa. Toki välissä ehdittiin myös kahvitella.
Alkuvalmistelut
Tuli siis paljon marjoja ja niiden kanssa sitten miettimään mitä tehdä. Sellaisenaan eivät säily kovin pitkälle.
Alkuun poistin kivet kirsikoista klemmarin avustuksella. Se hoituu melko kätevästi kun alkuun pääsee.
Perinteisesti olen tehnyt glögipohjaa talviajaksi. Hyviä mausteita sekaan ja vahvaa viinaa purkki täyteen. Niin tapahtui tänäkin vuonna ja purkit ovat tekeytymässä kaapissa. Pieni koukkaus kiven alle ja kääntö ulos. Olen itse kaksikätinen, joten käden vaihtaminen ei hidastanut puuhaa. Taustalla ja viihdykkeenä meni kaksi Speden elokuvaa. Käytännössä siis poistin kiviä kolmisen tuntia 😀
Marjojen säilöminen ja käyttö
Osan kirsikoista muusasin, jotta mehustuminen pääsee alkamaan. Mehuksi laitoinkin osan ja pakastin pulloihin. Näin ei tarvinnut lisätä valtavia sokerimääriä mehuun. Itse pidän vähäskerisesta mehusta. Hapankirsikka kaipaa monen mielestä makeutta. Sitä voi sitten lisätä käytettäessä, jos haluaa.
Kirsikkamehun kerrotaan auttamaan myös parantamaan unta. Siispä ihmiskoetta tekemään ja iltaisin pieni hörppy mehua 🙂
Osa marjoista päätyi isojen säilykepurkkien pohjalle laitettujen jouluisten mausteiden päälle. Tänä vuonna käytin kaneli- ja vaniljatankoa, kokonaista anista, appelsiininkuoripalasia ja neilikoita sekä ruokosokeria.
Purkit täyteen kirkasta eli tällä kertaa Bacardia ja Tapiota sekä mausteena vielä pieni pullollinen mantelilikööriä. Purkki tiiviisti kiinni ja sekoitetaan hölskyttämällä. Säilytys ihan huoneenlämmössä ja pimeässä eli kaappiin meni. Pitää muistaa ravistella ajoittain että mausteet hyvin sekoittuvat. Marraskuun alussa sitten siivilöidään ja pullotetaan. Pullot säilytetään kylmässä. Joulukuussa voi jo maistella 🙂
Osa kirsikoista päätyi kuivattvaksi. Ihan ilmakuivauksella homma hoituu muutamassa päivässä. Leikkelin kirsikat pienemmiksi ja asetin alustalle paperin päälle. Kuivuminen tapahtui saunan lauteilla ja ulkona. Päivät ulkona ja yöt saunassa.
Kuivatuista kirsikoista voi sitten laittaa sattumia vaikka minne.
Mukavia ohjeita löytyy myös täältä Chilin kosketus