Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: puutarha Page 1 of 2

Pakettikanaa uunissa

Kanan tai broilerin kanssa on aina pähkäilemistä, että ei tee aina samaa ruokaa.

Tällä kertaa piti kokeilla aikaisemmin tuntematonta valmistustapaa. Broileri kuivahtaa helposti, joten oli syytä kokeilla konsteja mehukkuuden säilyttämiseksi.

Yrtit

Ensiksi parvekepuutarhalta kaikki mahdolliset yrtit talteen. Mukaan tuli salviaa, korianteria, persiljaa, rosmariinia, timjamia ainakin.  Yrtit saksilla pieneksi silpuksi.

Fileet

Tuottajan marinoimat ja maustetut kanafileet uunivuokaan ja yrttisilppu päälle. Keittiöstä löytyi parhaat päivänsä nähnyt sitruuna, jonka vielä lisäsin päällimmäisiksi.

Yleensä käytän maustamattomia tuotteita, mutta tällä kertaa saatavuus oli heikompi.

Pergamiini

Hieman vuokaa reilumpi pala pergamiinia tai leivinpaperia. Tilkka öljyä päälle ja öljysin koko paperin.

Fileiden päälle nokare voita ja kauniisti pakettiin niin että pergamiini menee hieman myös fileiden alle. Tämän konstin sanotaan ehkäisevän kuivumista.

Paketoitu kana

Uuniin n. 200 astetta. Ja noin puolisen tuntia on hyvä aika. Jos on lihamittari käytössä niin, n. 75 asteessa on melko hyvä lopputuotos.

Paistettu

Annoin hetken vetäytyä.

Annos

Lisänä salaattia homejuustomuruilla ja halukkaille myös riisillä.

Päivän juomana raikas ja kuohuva Henkel juoma.

Henkel

Juomakuva Siipan, muut omia 🙂

 

Tomahawk pihvi

Korona-ajan päivittäiset appeet ovat olleet vähintäänkin erikoisia. Pitkästä aikaa vapaapäivä niin sai ihan keskittyä ruuan laittamiseen.

Perinteisesti pitkänäperjantaina on ollut ruokana suunnilleen sipulikeittoa ja omena. Kärsimystä kuvaavaa sekin ape.

Nyt mentiin eri kaavallta. Olin viimeksi kaupassa käydessäni löytänyt Tomahawk-pihvejä. En muista että olisin koskaan moisia laittanut. Siispä toimeen kun viimein aikaa ilmaantui.

Tarvittiin:

  • 2 porsaan tomahawk-pihviä
  • kokonainen valkosipuli
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • 2 rkl voita
  • yrttejä pakastimesta

Lihat hyvissä ajoin lämpenemään kylmästä.

Pihvit

Hieroin pintaan suolaa ja mustapippuria ja jätin edelleen odottelemaan pöydälle.

Valmistelin valkosipulin, leikkasin pään pois, niin että kynnet hieman leikaantuivat.

Valkosipuli

Liraus öljyä kynsille. Kääräisin folioon ja laitoin uuniin hautumaan n. 30 min/180 astetta. Ihana valkosipulin tuoksu täytti kodin!

Pihvit

Valkosipulin hautuessa valmistelin pihvit alkuun. Voi-öljy seoksessa paistoin pihvejä muutaman minuutin pannulla. Hyvä pinta ja yrteillä vahvistettu rasva maustoi pihviä lisää. Valkosipuli pois uunista ja sen pusertaminen pannulle. Hautunut ja pehmeä valkosipuli pyörahteli rasvassa ja nostelin sitten pihvien päälle.

Uunissa

Koko pannu uuniin kaikkine aromeineen. Aikaa ehkä n. 15 min ja pihvit olivat kypsiä. Tänään käsittelyssä porsas, joten sai olla kypsä. Jos muusta lihasta niin medium tai rose on passeli.

Kun sopiva kypsyys on melkein saavutettu, niin piffit pois uunista ja pannun päälle folio. Saavat vielä hautua siellä hetken.

Uuniin päätyi lisukkeeksi myös selleri-perunagratiini. Enimmäkseen selleriä – sitä lanttumallia.

  • juuriselleriä
  • jauhoista perunaa
  • juustoraastetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kermaa

Uuniin, 180 astetta ja 30 min.

Annos

Kaikki oli hyvää ja maukasta. No, jos ruuassa on rasvaa ja kermaa niin eihän se voi muuta olla. Tomahawk oli kypsänäkin niin iso että osa jäi päivälliselle 😀

Chilivuosi 2020

Chilivuosi on alkanut.

Tilasin hieman uusia siemeniä https://www.fataliiseeds.net/

Lajittelin vanhat ja laitoin hienosti kaikki kuosiin. Monet siemenet elivät satunnaisissa kirjekuorissa ja lopulta osa jo ihan sekaisin. Nyt laitoin ne järjestykseen kuin kunnon harrastaja 😀

Siemenpussit

Kaikkien talletettjuen kohdalla itävyys ei ole ollenkaan varma. Osa aikaisemmsita kasveistani ovat olleet niin jalostettuja että niiden siemenistä ei ole tarkoituskaan elämän jatkua uutena kasvina.

Laitoin nyt liotukseen ja valmistumaan kaikkia varmoja siemeniäni. Näin saan hävitettyä ne itämättömät kokonaan pois varastoista. Kevätsiivous menossa.

Idätyslautta

Liotuksen jälkeen laitoin tuttuun tapaan siemenet oasissienen päälle varttumaan. Oasis on siitä hyvää että se kerää itseensä paljon vettä ja siementen kosteus pysyy sopivana. Oasikseen syntyy harvoin mitään ylimääräistä pöpöäkään. Kastelin alkuun sienet kiehuvalla vedellä ja annoin rauhassa jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.

Asettelin siemenet paikoilleen omille plantaaseilleen.

Kollaasi 2020

Parvekepuutarhaan tulee tänä vuonna kurkkua, tomaattia, salaattia ja chilejä. Muut yrtit sitten jos tuntuu mahtuvan. Jos noista chileistä puoletkin itää niin ihan hyvin täyttävät parvekkeen jo itsekseen.

Hirvipaisti ja uuninauriit

Pakastimen kätköistä löytyi vielä viime syksyinen hirven paistin pala. Siitä sitten pyhäruokaa perheelle. Lihan otin jo illalla sulamaan ja tarkoitus oli että aamulla sitten mausteiden hieromista pintaan ja muutama tunti vielä odottamista. Toisin kävi, koska emäntä nukkui puolille päivin.

Toisella kertaa sitten pidemmällä kaavalla.

Paistipala

Alkuun isommat kalvot pois. En ole siinä hommassa mikään mestari mutta luulen saaneeni pois sen mikä oli tarpeen.

Kalvot

Hieroin paistin pintaan suolaa ja pippuria. Hetken sai levätä ja sen jälkeen valurauta pannulla hieman väriä pintoihin.

Pannulla

Paisti uunivuokaan ja pannunpesuvesi mukaan.

Lanttua ja naurista

Hirven lisukkeeksi laitoin lanttua ja naurista uunissa hauduttaen. Ne valmistuvat samassa ajassa kuin paistikin, joten aika helppo ruoka.

Lantuista ja nauriista leikkasin päät pois. Ripottelin päälle suolaa ja pippuria sekä nökäreen voita. Sitten folion sisään paketiksi.

Uunissa

Uunin lämpötila oli siinä 125 astetta. Lihan otin pois kun mittari näytti 60 astetta ja aikaa meni reilu pari tuntia. Lisäsin lämpöä lähes 200 asteeseen ja paketit saivat paistua vielä puoli tuntia. Sillä aikaa paisti lepäsi peiton alla.

Annos

Paisti siivuiksi ja muutama parvekepuutarhan tomaatti mukaan sekä puolukoita. Muinaisateria on valmis. No, muinaisuudessa ei tainnut noita tomaatteja olla.

Mystinen chili

Sain tyttäreltä vuosi sitten kesällä tuliaisina ns. matkamuistosiemeniä. Paketin päällä oli hurja kuva ja siellä luvattiin olevan Ghost Chilin siemeniä. Mainittiin myös Bhut Jolokia synonyyminä. Niinkuin onkin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Koska kasvin kerrottiin olevan hitaasti alkuun lähtevä niin istutin syksyllä siemenet. Yksi niistä iti. Kasvi kasvoi sisällä ja oli alkuun oikein hyväkuntoinen. Keväällä siihen isku jokin kasvitauti, mutta sain sen selätettyä. Parvekekauden alkaessa se oli jo tosi hyväkuntoinen ja aloitti pian kukinnankin.

Vaan mikä ihmeen chili on kyseessä?

Chili

Se ei vastaa mielestän Bhut Jolokian näköä.

Chili toisesta suunnasta

Se kukkii edelleen kovasti ja tuottaa myös satoa.

Bodeja

Hoidin sitä paljain käsin ja nyt on jo toista päivää hienoinen polte kämmenselissä. Bhut Jolokiasta sanotaankin että sen hoitamisessa kannattaa suojata kädet. Kapasiinia tässä taitaa olla yllinkyllin. Maistamisiin en ole vielä ryhtynyt.

Kypsyy jo

Hiljalleen ovat kysymässä.

Jos joku tunnistaa mikä lajike on kyseessä niin saa mieluusti vinkata. Googlen hauilla ja chili-harrastajien sivujen kautta en ole vielä onnistunut vakuuttumaan lajista lainkaan.

Hedelmät kasvavat oksien alla piilossa, ovat ohuita ja kohtalaisen pitkiä kasvin kokoon nähden. Ja tosiaan jo kasvin hoitaminen saa kädet kirvelemään.

J.K.

Tutkimusten jälkeen on toistaiseksi päädytty siihen että chilini on Pusa Jawla.

Parvekepuutarhan antimia

Tämä vuosi on ollut hyötykasvatuksen merkeissä hieman erilainen kuin aikaisempi. Parvekepuutarhan kaikki taimet eivät ole lähteneet kasvuun.

Kurkkua yritin niin omista kuin kaupan taimista, mikään ei lähtenyt kasvuun. Tomaatti sensijaan lähti ja hyvin runsaana, mutta varsinainen sato ei ole suoraan verrannollinen viidakkoon joka on vallannut parvekkeeni.

Satokausi on alkanut. Yrttejä toki montaa laatua, mutta vähitellen myös muuta satoa. Yhtä hienoa joka aamu 🙂

Aamusato

Chilit tuottavat kyllä, mutta pääosin vain ne vanhat siemenet.

Apasche F1

Vuosi sitten sain tyttäreltä bhut Jolokian siemeniä. Se kituutteli talven läpi työhuoneessani ja on nyt intoutunut tuottamaan bodeja.

Bhut Jolokia

Ulkonäkö tosin poikkeaa – ainakin vielä – niistä mitä löydän samasta lajikkeesta somesta. Onkohan sittenkään pussin mukaisia siemeniä sisällä???

Chili

Kaupan taimesta syntyy hedelmää. Yllättävän maukas tämä tuntematon lajike.

Basilika

Varsinainen rehottaja ja ja kasvaja on tänä vuonna basilika. Se jaksaa versota uusia lehtiä. Päätyy ehkä vielä sisälle, koska mitään syksyn merkkejä siinä ei vielä ole.

Tomaatti

Kaupan taimi oli myös sellainen jossa varsi tuottaa tomaatteja ja juuristo perunoita. Tomaatit ovat ainakin mallikelpoisia 🙂 Perunannosto sitten vasta kun tomaattisato on syöty.

Yrttisuola

Kokeilevan keittiön sadonkorjuu kokeiluja.

Parvekepuutarhassa kasvaa lukuisia perusyrttejä. Keräsin niitä litran verran satunnaisilla määrillä.

Yrtit

Mukana on basilikaa, lehtipersiljaa, salviaa, mäkimeiramia, timjamia, minttua, korianteria sekä yksi chili.

Yrtit tehosekoittajaan ja pieneksi – melkein tahnaksi.

Sekaisin

Sekaan raffinoimatonta suolaa 1/2 kiloa – eli kaikki mitä kaapista löytyi.

Lisää sekoittamista, niin suola ja yrtit sekaantuvat hienoksi.

Levitys

Kaikki uunipellille ohueksi kerrokseksi. Laitoin alkuun viimein esiin tuleeseen aurinkoon kuivumaan. Päivän päätteksi siirrän sisälle. Saa kuivua muutaman päivän ja sitten vain purkitetaan. Ja nautitaan.

Kuivaus

Kuivata voi myös uunissa pienellä lämmöllä. Vaan kuivuuhan tuo itekseenkin tai vaikka saunan lauteilla.

Välimaistelua on jo pitänyt tehdä 😀

 

Inkivääri

Kaikkea pitää kokeilla. Vaikkapa inkiväärin kotikasvatusta.

Helppoa kuin heinänteko – ainakin niin luulisi. Katsotaan miten projekti etenee. Ohjeet kuitenkin melko yksinkertaiset.

Otetaan inkivääri ja paloitellaan pienemmiksi palasiksi. Laitetaan astiaan ja vettä päälle.

Inkiväärin liotus

Annetaan liota yön yli.

Multaan

Pistellään palaset multaan. Laitoin kaikki yhteen isoon ruukkuun. Siirtelen sitten elämän myötä tarvittaessa.

Piilotus

Kolmen sentin kerros multaa päälle. Kastelu ja odotellaan 5kk.

Eli palataan asiaan sitten kun elämää ilmenee. Jos ilmenee. Kokeilevan puutarhurin elämä on mielenkiintoista.

Kasvu lähti hyvin vauhtiin, mutta sitten iski joku pöpö ja vei koko satotoiveen. Ensi vuonna uudelleen. Kiva pitkä kasvi siitä tulee vaikka ihan vaan koristukseksi parvekkeelle.

Ragukastike karitsan jauhelihasta

Kokeilevassa keittiössä tänään käsittelyssä karitsan jauheliha. Selaisin monia reseptejä, mutta päädyin Krista Niiniharjun ragu-reseptin variointiin.
Tomaattia ja tuoretta chiliä löytyi vielä parvekepuutarhasta, vaikka marraskuuta jo eletään. Niitä hyödyntäen syntyi yllättävän maukas kastike. Lisukkeeksi laitoin nuudeleita, vaikka porkkanoiden vuoksi ruoka oli ihan sellaisenaan sopiva syötävä

Paahdetut tomaatit ja chilit:
tomaattia
kokonaisia chilejä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kastike:
iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
oliiviöljyä
400 g karitsan jauhelihaa
3 dl vettä
Mutti tomaattipyre purkki
valkoviinietikkaa
tuoretta chiliä
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia

Tee ensin tomaait valmiiksi. Uuni 200 astetta. Puolita kirsikkatomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunin ylätasolla noin 20 min.

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanaa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää jauheliha ja jatka paistamista.
Lisää joukkoon loput ainekset. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää tuore, hienonnettu timjami sekä rosmariini ja hauduta vielä hetki.
Lisää kastikkeen päälle uunissa paahdetut tomaatit.
Tarjoa lisänä vaikka nuudelia, perunaa tai riisiä oman mieltymyksen mukaan.

Raku

Kanaa ja sitruunaruohoa

Tuli tehtyä taas vahingossa hyvää ruokaa. Kaikenlainen kokeileminen chilin kanssa on lisääntynyt satokauden tässä vaiheessa. Parvekepuutarha on ollut hyvin tuottoisa vaikka kesä on ollut kovin paahteinen lasitetulla kasvupaikalla.

Parvekepuutarha

Sadonkorjuuaikana sieltä on saanut monenmoista tarviketta kesäkeittiöön.

Satoa

Tänään käsittelyyn siis chilejä ja salaattiaineksia.

Näitä tarvitsin:

öljyä
sipulia
valkosipulia
inkivääriä
sitruunaruohoa
vihreää chiliä
punaista chiliä

paketillinen broilerin paistileikettä siivutettuna
ripaus sokeria
kalakastiketta
tuoretta korianteria

Kuumennsin öljyä wokissa ja lisäsin pilkotut ainekset
Paistoin muutaman minuutin.
Lisäsin broilerinpalat osissa.
Mausteeksi ripaus sokeria ja kalakastiketta pari ruokalusikallista
Maistamisen jälkeen lisäsin vielä huiskauksen chilijauhetta. Omat chilit eivät ole kovin vahvoja joten niitä voi lisäillä runsaastikin keitoksiin.

Lopuksi silputtua korianteria aimo ainnos kaiken päälle ja sekaisin.
Lisänä oli riisiä sekä salaattia, joiden ainekset olivat myös oman maan tuotantoa.

Vaihekuvia en ottanut, mutta annos kertokoon kaiken 🙂

Annos

Kanaa mango-kookos-kastikkeessa

Parvekepuutarhan chilit polttelevat jo kummasti ja erilaisia chilimaustettuja ruokia tulee testattua. Tässä yksi joka pääsee jatkojalostukseen joskus tulevaisuudessa.

Ensiksi kasaan tarvikkeet

Ainekset

Kanaa jossakin muodossa
Kookoskerma
Inkivääri
Chili
Valkosipuli
Sipuli
Mango
Korianteri
Kanaliemi n. 1,5dl
Sitruuna tai lime
Curry
Kurkuma
Kalakastike
Soija
Öljyä
Voita

Ainekset pieniksi, sitruuna mehuksi.
Wokkipannuun tilkka öljyä ja kuullota valkosipuli, sipuli, chili, inkivääri öljyssä.

Wokkausta

Lisää kuutioiksi pilkottu mango

Mango

Lisää sitten curry ja kurkuma. Jatka kuullotusta ja lisää sitruunan mehu sekä kookoskerma sekä kanaliemi. Anna kiehua hiljalleen.

Paista voissa (paistoin eilen öljyllä ruokaa ja sain siivota koko keittiön. Tänään siis voita ja vähemmän siivousta) Kanapalat niin että saavat hieman väriä pintaan.

Kanat

Lisää pintapaistetut palat kastikkeeseen ja anna hautua vielä 5-10 min.

Kastike

Mausta vielä kalakastikeella ja soijalla. Maista! Tarkista suolan tarve.

Lisää lopuksi pieneksi pilkotut korianterit.

Korianteri

Ja valmista tuli. Lisäkkeeksi valmistui taustalla riisiä.

Annos

Porsaan kylkisiivut

Tänään syntyi varsin helppo uuniruoka kaikkien uusien perunoiden jälkeen.
Porsaan kylkisiivuja oli päätynyt talouteen jonkun kauppareissun mukana. Pitihän ne laittaa.

Pilkoin ensin muut ainekset sopiviksi uunipaloiksi.

Juurekset

Kaapista löytyi muutama iso ruotsalainen varhaisperuna, porkkanaa, varsiselleriä, sipulia ja valkosipulia.

Seuraavaksi parvekepuutarhasta hieman yrttejä.

Yrtit

Salviaa, basilikaa ja timjamia. Hienonsin yrtit pieneksi ja sekoitin oliiviöljyyn. Lisäsin mukaan vielä ruususuolaa ja mustapippurirouhetta.

Pellille

Pyöräytin juurekset öljyseoksessa.

Kaikki sujuvasti pellille sopivaan järjestykseen.

Yrttiset ainekset

Loput yrttiöljyt vielä ripottelin kylkisiivuille.

Uuniin 120 astetta ja pelti uuniin n. 50 minuutiksi.

Hyvää oli, eikä ruokaa tarvinnut kovin paljoa ollakseen kylläinen 😀

Annos

Päivän thai

Iski chiliruuan mieliteko. Se iski kyllä jo aikaisemmin viikolla ja sunnuntaina tuli aika toteuttaa asia.
Kaikkea thaimaalaisen keittiön aineksia ei nyt sitten sattunut kuitenkaan olemaan. Meni hieman säveltelyksi ja kokonaisuus on varmaan aika kaukana alkuperäisestä. Hyvää kuitenkin tuli ja sitä riitti vielä pariin eväspakettiin työlounaiksi.

Itse kasvatettuja, melko tiukkoja, chilejä on vielä muutama pakastimessa. Laitoin vain yhden, mutta se riitti mainiosti. Hiki tuli ja suu napsasi toivotun mukaisesti.

Kovin tarkasti en kokkailujani muistiin laittanut, joten kuvasarja ja pienet muistikuvat jääkööt vain talteen.

Tomaattisalsa

Näpäkkä tomaattisalsa sopii moneen tilanteeseen.

Tuoreet ainekset

Tuoreet ainekset

(kirsikka)tomaatteja
1 sipuli
limen mehua
punainen chili
tuoretta korianteria hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
valkosipulia 1-2 kynttä
pehmeää fetajuustoa

Kaikki ainekset pienin pieniksi 5x5mm ja sekaisin kulhossa.

Pieneksi silputut

Pieneksi silputut

Chilin ja mustapippurin kanssa saa olla tarkkana, että ei tule liikaa.
Päälle vielä fetajuustoa kuutioina. Fetan voi myös sirpustaa ihan pieneksi ja sekoittaa salsan sekaan.

Ateria

Ateria

Salsa sopii hyvin mihin vaan. Tässä se yhdistettiin avocadoon ja hyvää oli.

Page 1 of 2

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi