Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: kerma

Sillijäätelöä taas kerran

Mitä on kesä ilman sillijäätelöä. Ei niin mikään 😀

Tarvitaan:

  • Silliä, itse käytän maustettuja ravintolafileitä
  • Erilaisia sipuleita mitä löytyy, nyt oli kesäsipulia ja salottisopulia sekä vähän kuivattua sipulirouhetta
  • Mausteita omaan makuun, nyt lisäsin sillin liemen lisäksi vain mustapippurirouhetta
  • Kermaa, vatkataan vaahdoksi
  • Smetanaa, käännellään varovasti kerman joukkoon
  • Muovipurkkeja tms. Nyt oli käytössä kierrätyspurkkeja eli talven sushi-annosten sooijakastikepurkkeja.
  • Kesäperunoita

Ja helppoa on. Ainekset pilkotaan ja sekoitetaan kerma-smetana-seokseen. Purkitetaan ja laitetaan pakastimeen. Syödään sellaisenaan tai uusien/kesäperunoiden kanssa.

Noh, nythän en saa tänne lisättyä videota, mutta se löytyy Instagramista Sillijäätelövideo

Koitan tutkia miten saisin sen myös tänne suoraan.

Ainakin kuvat saan vaiheista:

Pilko sillit

Erilaisia sipuleita silppurissa

Silppua sipulit ja tilli

Teräksisessä kulhossa kermavaahtoa

Vatkaa kerma ja kääntele varovasti smetana sekaan

Seokseen lisätään sipulit ja tillit

Lisää sipuli ja tillisilppu sekä pippurit

Sillit lisättynä edellisten joukkoon

Lisää sillit mukaan

Pieniä purkkeja joissa sillikermajuttua

Purkita ja pakasta

Pakastunut sillikäätelöannoksen puolikas.

Valmista tuli

Sillijäätelöä perunapalasen päällä

Ja ei kun nauttimaan

Maa-artisokka muusi

Tänään syntyi palapaistin lisukkeeksi perunasta ja maa-artisokasta muusi tai pyree, miten nyt vaan haluaa sen loppuvalmistella 😀

Tänään tarvitsin:

  • Maa-artisokkaa
  • Perunoita
  • vettä
  • suolaa
  • kermaa
  • voita

Perunoita ja maa-artisokkaa oli suurin piirtein saman verran. Kuorin mukulat ja laitoin samaan kattilaan kiehumaan. Keitinveteen meni hieman suolaa.

Lautasella kolme raakaa perunaa ja kolme raakaa maa-artisokkaa

Keitin kypsäksi ja kaadoin hyvän keitinliemen viemäriin.

Muusasin mukulat sauvasekoittimella. Lisäsin kermaa ja voita. Kermaa sen verran, että tuotos notkistuu sopivaksi. Vajaa desi taisi mennä. Voita ihan reipas siivu. Maun tarkistus ja valmista tuli.

Lautasella annos maa-artisokka muusia ja palapaistia sekä salaattia

Muusi sopi oikein hyvin palapaistin makumaailmaan. Ehdottomasti jatkoon tämä kokeilu 🙂

Munakas Naga Morich chilillä maustettuna

Sain yllätyksenä itselleni tuntemattomalta lahjoittajalta muutamia chilin siemeniä. Kaikki olivat minulle uusia lajikkeita.

Kahvinsudatin pusseissa chilin siemeniä

 

Mukana oli myös kehoitus tehdä munakas, johon lisää mukaan Naga Morich chiliä rohkeuden mukaan. Naga oli pussissa pakoina. Siipustin siitä puolet ihan tavalliseen mukankastaikinaan.

  • Kaksi munaa
  • Kermaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • puolikas Naga
  • Paistamiseen voita

Tuli oikein maikas munakas. Ei päällekäyvä, vaan minulle suun mukainen kokemus. Ohjeessa oli lisäksi maininta, että annos kannattaa syödä omenamehun kanssa. Erinomainen ohjeistus! Makukokemus täydentyi kummasti. Omenamehua sattuiolemaan myös kotona. Yleensä mehuja ei juuri ole, kun niitä ei normiruokavalioon kuulu. Hyvä sattuma siis 🙂

Lautasella paistettu munakas

 

 

 

Lohi-suppilovahvero pannu

Kaupasta kulkeutui mukana komea lohifile. Siitä saa tämmöinen kahden hengen talous monta ruokaa. Osa meni graaviksi ja osa lohikeitoksi. On sitten taas mitä syö tulevina etäpäivinä lounaaksi.

Osa päätyi uuteen kokeiluun eli Lohi-Suppilovahvero-pannuksi.

Näitä oli työpöydällä:

  • Lohi
  • Sipuli
  • Kuivattu suppilovahvero
  • Kerma
  • Smetana
  • Voi
  • Suolaa
  • Rouhittua mustapippuria
  • Ruohosipulia
Lohipaloja, kuivattuja suppilovahveroita, sipuli ja kermapurkki

Ainekset

Alkuun lohi ja sipuli paloiksi.

Kuivatut suppilovahverot murskataan morttelin huhmarella

Suppilovahverot pienemmäksi

Suppilovahverot murskasin vähän pienemmiksi ja laitoin likoamaan kylmään veteen.

Lohipalat paistinpannulla paistumassa

Pannulle

Lohipalat voihin paistumaan paistinpannulle. Kääntelin palasia varovasti.

Sipulit ja liotetut suppilovahverot lisättynä pannulle

Sipulit ja sienet sekaan

Sipulit ja sienet sekaan. Hetken kuullotuksen jälkeen lisäsin puolikkaan kermapurkillisen kermaa ja smetana purkin lopun.

Saivat hetken muhia.

Pannulla olevan kastikkeen päällä ruohosipulia

Ruohosipulis joukkoon

Pakastimesta oman sadon ruohosipulia mukaan.

Ruoka-annos

Annos

Valmista tuli ja hyvää oli. Lisänä vielä porkkanapaoja ja vähän muusia sekä salaattia.

Peruna-porkkana lisuke

Peruna-porkkanalisuke tuli tänään ajankohtaiseksi. Vastaava perunasta on jo aikaisemmin julkaistu osana toista reseptiä. Etsin sitä kuitenkin ajoittain itse, niin laitan tässä nyt yhden variaation ihan omakseen.

Tänään tarvittiin:

  • Porkkana
  • Kolme kiinteää perunaa
  • Kermaa
  • Juoksevaa Koskenlaskijaa (naturel)
  • Pippurituorejuustoa
  • Vampyyrisuolaa
  • Vettä
Iso porkkana ja kolme perunaa leikkuulaudalla

Ainekset

Aluksi porkkanat ja perunat rouveiksi paloiksi.

Porkkanat ja perunat leikattuina isoiksi kuutioiksi

Kuutioiksi

Ensiksi porkkanat kiehumaan veteen. Niillä on hieman pidempi kypsymisaika kuin perunalla.

Porkkanan palaset kattilassa

Porkkanat ensin

Noin 10 min päästä lisäsin perunat mukaan. Tasataan vesi määrä sellaiseksi että juuri ja juuri ne näyttävät olevan vedessä.

Perunat ja porkkanat kattilassa

Molemmat raaka-aineet kattilaan

Keitin n. 15 min kannen alla.

Lisäsin kattilaan 1 dl kermaa ja puoli purkkia Koskenlaskija ruoka –juustoa. Jääkaapin perukoilta löytyi myös tuorejuustopurkin loput jotka lisäsin mukaan. Sekoitin kaiken sekaisin ja jatkoin perunoiden hauduttamista vielä n. 10 min. Lopuksi maustaminen Vampyyrisuolalla joka tuo pikanttia potkua lisukkeeseen.

Porkkanat ja perunat kerma-koskenlaskija-kastikkeessa

Kastikkeessa

Tänään se nautittiin savukalan ja salaatin kera.

Ruoka-annos jossa lisuketta, savukalaa ja salaattia

Annos

 

 

Palsternakkanaurisgratiini

Tänään pääsivät käsittelyyn palsternakka ja nauris. Kummatkin olivat melko isoja.

Tarvittiin:

  • iso palsternakka
  • iso kaskinauris
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1,25 dl kermaa
  • 1 kananmuna
  • juustoraastetta
Palsternakka ja kaskinauris

Palsternakka ja kaskinauris

Melko isoja molemmat, joten päättelin että riittää hyvin kahdelle.

Aluksi kuoriminen ja paloittelu. Palaset kattilaan ja vettä sen verran että peittyvät.

Palsternakka ja nauris paloja kattilassa kiehumassa

Palsternakka ja nauris paloja

Saivat kiehua kypsiksi. Haarukalla voi koittaa. Keitinveteen hieman suolaa.

Palsternakka ja naurispalaset muhennettuina perunanuijalla

Muhennetaan pieneksi

Muusinuija tai sauvasekoitin sopivat tähän tehtävään mainiosti. Itse tykkään vähän rouheammasta tuotoksesta.

Soseeseen lisätään yhdistetyt kerma, kananmuna ja mausteet.

Gratiini uunivuokassa ja päällä juustoraastetta

Vuokassa

Sose ja liemi kaadetaan uunivuokaan. Päälle reilu kerros juustoraastetta.

Uuniin 200 astetta ja paistoaika tänään n. 40 min.

Paistettu gratiini uunista tulleena

Uunista tullut gratiini

Gratiinin kaverina uunissa valmistui myös smetanalohi. Sopivat oikein hyvin yhteen.

Annos, jossa uunilohta, gratiinia ja porkkanaraastetta

Annos

 

Siskonmakkarapihvit

Kaupasta tuli kotiin paketillinen siskonmakkaroita. Keitto ei inspiroinut, joten mietin miten niitä muuten voisi hyödyntää.

Netin ehtymättömästä aarteistosta huomasin että moni on tehnyt pihvejä siskotaikinasta. Siispä kokeilemaan. Kaapista esille sitä mitä on ja sekoittelemaan.

  • Siskonmakkaroita
  • Sipulia
  • Valkosipulia
  • Paprikaa
  • Varsiselleriä
  • Kermaa
  • Voita paistamiseen
sipulit monitoimikoneessa

Sipulit

Alkuun sipulit pieneksi samoin kuin paprika ja varsiselleri.

Yhdistetään siskot ja muut ainekset. Jätin taikinan asettumaan puoleksi tunniksi.

Siskonmakkarataikina

Taikina

Paistoin pannulla voissa lusikalla asetetut pihvit kullan ruskeiksi.

pihvit paistuvat

Pihvit paistuvat

Pihvien kaveriksi syntyi punajuurilanttupyre. Ohje yksinkertainen. Keitetään punajuuret (2kpl) ja puolikas pienestä lantusta kypsiksi. Kuoritaan ja soseutetaan. Maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Lisäsin sekaan myös tilkan kermaa.

Punajuuripyre astiassa

Punajuuripyre

Lisukkeena vielä salaattia.

Ruoka-annos lautasella

Annos

Kannatti kokeilla. Siskoista on moneksi.

Valkosipulikermaperunat

Laitan edellisen kalan lisäkkeenä olleen kermaperunaohjeeni myös muistiin.

Otetaan perunoita kilon verran, kuoritaan ja siivutetaan se mahdollisimman pieneksi siivuksi. Lisäksi otin yhden valkosipulin jonka hakkasin pieneksi muruksi.
Siivutetu perunat päätyivät kylmään kylpyyn.

Perunat

Huuhtelin perunoita hyvin kylmällä vedellä. Huuhdotut siivut laitoin pyyheliinalle kuivumaan. Painelin pinnat mahdollisimman kuiviksi.

Wokkipannuun öljyä ja valkosipulirouhe sinne.

Wokattua valkoispulia

Pari kourallista perunoita joukkoon. Mukaan myös mausteita – suolaa ja musta/valkopippuria. Kypsytetään sen verran että perunasta tulee kuultavaa ja on saanut hieman väriä.

Wokatut ainekset

Uuniin

Kun kaikki on wokattu perunat siirretään uunivuokaan ja täytetään vuoka kermalla. Niin paljon kermaa että heikompia hirvittää.

Uuniin n. 200 astetta alkuun ja paistoaika suunnilleen tunti. Alkuun pintaan hieman väriä ja loppu aika folion alla hautuen. viimeisen puolen tunnin ajan uunin lämpötila oli siinä 170 astetta.

Valmis vuoka

Ja hyvää tuli.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi