Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: jälkiruoka

Pääsiäislammas

Päsiäiseksi olin säästänyt syksyllä hankkimastani karitsan puolikkaasta viulun. Olin hieman epäröivä sen kanssa, koska en ollut sellaista ennen valmistanut. Selailin ohjeita netistä ja pääpiirteissään ne olivat kovin samanlaisia. Päädyin melko tarkkaan noudattamaan paljon kehuja saaneeseen Mysin lampaanviulun ohjeeseen isoäidin tapaan. Taltioin sen siis tänne omien vaihekuvieni kanssa.
Resepti on julkaistu ainakin näillä tiedoilla aikaisemmin: Mysi Lahtinen, HS Kuukausiliite ja Intohimot hellallani (2004). Alkuperäisen ohjeen tekstit boldattu.
Karitsan viulu oli kotimainen ja kotoisin Närin lammastilalta http://www.narinlammastila.com

3 kg:n lampaanviulu
2 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
½ tl kuivattua salviaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
12 valkosipulin kynttä
öljyä
2 dl vahvaa kahvia
3 sokeripalaa
2 dl vahvaa lihalientä
2 dl kermaa

Kastike:
paistoliemi
vähän vettä
1-2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa

Otin viulun sulamaan kaksi päivää ennen valmistamista. Tein sille hallussani olevista tuoreista ja kuivatuista yrteistä pintaan hierottavaksi marinadin sitruunaöljyn kera.

Marinadi

Paketoin viulun voipaperiin ja muoviin lepäämään. Hyvä yrttinen tuoksu täytti koko keittiön.
Paistoaamuna otin viulun hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

Tee uunipellille hieman viulua suurempi korkealaitainen kaukalo kaksinkertaisesta alumiinifoliosta.

Alusta

Folio olisi saanut olla selkeästi isommasta rullasta peräisin. Huomasin työn edetessä että en saanut sitä kovin tiiviiksi.

Keitä kahvi ja pane sokeripalat siihen sulamaan. Mittaa yrtit, pippuri ja suola kuppiin ja sekoita mausteet keskenään. Kuori valkosipulin kynnet.

Yrtit


Yrtit ja valkosipulin pienensin koneellisesti. Seoksessa oli mukana tilkka sitruunaöljyä.

Pistele viuluun terävällä veitsellä reikiä. Täytä ne yrttiseoksella ja sulje reiät valkosipulilla. Voitele pinta öljyllä ja ripottele päälle loput yrttiseoksesta.

Yrttiseos

Laita pelti 225-asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi. Alenna lämpö sitten 200-asteeseen, valele viulu kahvilla ja lirauta hieman kermaa päälle.

Kermaa päälle

Noin kymmenen minuutin kuluttua voit kaataa viulun päälle lihaliemen.

Lihalientä

Lihaliemen vamistin omasta aikaisemmin tekemästäni luuliemestä sekä yhdestä kasvisliemikuutiosta.

Odota taas kymmenisen minuuttia ja kaada sitten loput kermat paistin päälle. Hetken kuluttua on viulua ruvettava valelemaan folioon kertyneellä tuoksuvalla, mustanpuhuvalla liemellä. Mitä ahkerammin jaksat paistia valella, sitä maistuvamman ja kauniimmin soivan viulun saat palkaksi. Laske uunin lämpö tunnin päästä 175-asteeseen. Jos liemi näyttää liiaksi kuivuvan, lisää vettä.

Valelua

Laskin uunin lämpötilan alemmas mitä Mysin ohjeessa oli. Tunnin päästä se pysyi 100-115 asteessa lopun paistamisen ajan. Lihamittarin ollessa 75 otin viulun uunista.

Nosta paisti n. 3 h kuluttua kahden haarukan avulla pelliltä. Jos tarjoat viulun kylmänä, pane se peiteltynä jäähtymään. Jos kuumana, nosta paisti hetkeksi sivuun ja kerää herkullinen liemi tarkasti talteen. Kaada folioon vielä vähän vettä ja huuhtele kaikki ihanat maut kastikekasariin. Pakkaa paisti sitten folioon, peittele ja pidä kuumana uunin jälkilämmössä sen aikaa, kun perunat kiehuvat ja kastike valmistuu.

Anna paistoliemen seisahtaa hetken aikaa kasarissa kylmässä paikassa. Rasva nousee silloin pintaan ja se on helppo poistaa. Lisää vettä, jos lievennystä tarvitaan. Maistele. Kuumenna liemi , suurusta se vesi/jauhoseoksella ja keitä kypsäksi. Lisää lopuksi kerma.

Viulun lisukkeeksi tein selleri-perunapyreetä. Esikuvaohjeena oli Soppa 365 ohje https://www.soppa365.fi/reseptit/glorian-ruoka-ja-viini/kasvis-lisukkeet-juhli-ja-nauti-kastikkeet-tahnat-ja-marinadit
Lisäsin mukaan vain muutaman jauhoisen perunan.

Aterialla

Valmiista viulusta ei sitten tullutkaan erikseen kuvaa 😀

Jälkiruokana oli meidän perheen perinteinen rahka-kerma-pasha.

Pasha

Hyvää oli kaikki.

Rahkainen pasha

Pasha on kuulunut pääsiäiseeni kohta 30 vuotta. Alkuun siihen tutustutti anoppi jonka juuret ulottuvat karjalaan. Siitä pashasta en niinkään erityisesti pitänyt, sillä se oli pohjaltaan niin aitoa kuin voi olla eli voi-pohjainen ihanuus. Pieni nökäre riitti hyvin pääsiäispöydän päätökseksi.

Alkuun pasha valmistui juustokehässä. Pari vuotta sitten hankin oman pashamuotin Onnimannista

Pashamuotti

Pashamuotti

Vaihtoehtoinen juhlaherkku muotoutui aikojen kuluessa omassa keittiössä.

2015 mukaelma:

3 dl kuohukermaa
2 tl vanilliinisokeria
500g maitorahkaa
3 kananmunan keltuaista
1 sitruunan mehu

Maun mukaan lisukkeita seokseen:
Mantelirouhetta, rusinoita (tai korintteja), kuivattua aprikoosia hienonnettuna tms.

Vatkaa kerma. Lisää rahka.
Sekoita keltuaiset ja sitruunamehu seokseen.
Lisää mantelirouhe ja hienonnetut rusinat tai aprikoosit seokseen.
Vuoraa pashamuotti, kahvisuodatin tai siivilä märällä harsoliinalla.
Kaada seos muottiin. Taita liinan reunat pashan päälle ja aseta kevyt paino massan päälle.
Laita valumaan viileään yön yli.

Valmis seos

Valmis seos

Valumisen jälkeen muotti kumottiin isolle lautaselle. Siitä ei keritty kuvaa ottamaan 😀

Tuotos oli maukas ja lautaselta jokunen näköiskuva sentään tuli taltioitua.

Pashaa lautasella

Pashaa lautasella

Varsinaisesti kevyt-pashaksi ei tätä voi kutsua vaikka ei voita sisälläkkään. Kerma pitää kaloreista ja rasvoista huolen. Muotillisesta tuli maittavaa jäkiruokaa riittävästi n. 8-10 hengelle.
Tai – riippuu annoskoosta.

Makrot

Makrot

Vuoden 2023 rahkainen pasha tässä:
Kahteen kertaan paistetut uuniperunat

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi