Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: etikka

Karamellisoitu jalapeno

Päivän kokeiluun meni makeaan etikkaliemeen säilötty jalapeno. Täysin kokeilu, mutta muistiin siltä varalta että osoittautuu käyttökelpoiseksi.

Olen selaillut erilaisia reseptejä pöytämausteeksi sopivaan chiliin. Satoa vielä tulee parvekepuutarhasta, joten mikä on kokeillessa.

Tarvitsin kahteen pieneen purkkiin:

  • Jalapenoja
  • Viinietikkaa 2 dl
  • Hunajaa reilu dl
  • Vettä reilu dl
  • Kurkumaa, teelusikallinen
  • Valkosipulia kynsi/purkki viipaloituna

Valkosipulia en ole aikaisempiin kokeiluihin käyttänyt.

Jalapenot sopiviksi siivuiksi. Jätin ne siemenet, mitkä eivät leikellessä irronneet.

Siivutettuja jalapenoja leikkuulaudalla

Siivutetaan

Kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehautus, tai taisi ne kiehua muutaman minuutin kun askartelin jalapenoja purkkiin.

Kattila jossa keltaista lientä

Liemi muuttui keltaiseksi kurkumasta

Purkit piripintaan lientä. Odottelin että mahdollsimman iso osa kuplista tuli pintaan.

Jalapenopurkki täynnä lientä

Piripintaan

Purkit keittelin vedessä. Ja sitten onneton minä pudotti myös kannet sinne. Kansissa oli muoviosia mukana, joten se eivät nyt sitten enää toimi. Käytin vaihtoehtoisena sulkijana muovipussia ja kuminauhaa. Riittää hyvin kokeiluun, jota maistellaan jo muutamien päivien päästä. Pidempää säilyttämistä ajatellen on sitten oltava tarkempi kansien kanssa.

Säilykepurkki jonka kantena muovipussi

Liemi värjää myös tuotteet 🙂

Säilötyt chilit

Vuoden chili-sato on runsas. Yleensä kuivaan tai pakastan chilit. Nyt on hyvä mahdollisuus kokeilla jotakin ennen kokeilematonta. Selasin useita chilin säilöntäohjeita ja muokkasin tietysti taas oman version niistä aineksista mitä löysin.

Ensiksi chilisato talteen parvekkeelta. Huuhtelin chilit hyvin.

Seuraavaksi paloittelin siivuiksi koko sadon. Näin jälkikäteen voin sitten opastaa, että laittakaa nyt hyvät ihmiset ne hanskat käsiin kun käsittelette chilejä 😀

Chilipalkoja leikattuna renkaiksi

Paloitetuja chilejä

Nyt meinaan polttelee niin käsiä kuin kaikkia niitä kohtia joihin on niillä käsillä koskettanut.

Olen säästänyt oliivipurkin tätä varten. Laitoin purkin isoon kattilaan ja vettä täyteen. Keitin purkkia ja kantta n. 5 min.

Keittämisen aikana valmistin säilöntäliemen tällä kertaa näin:

2 dl vettä
reilu 1 dl valkoviinietikkaa ja tavallista sekaisin
ruokalusikallinen sokeria
vajaa 1 tl merisuolaa
loraus sitruunamehua pullosta

Liemen ainekset kattilaan ja kiehumaan sekin hetkeksi.

Kun purkki oli tarpeeksi kiehunut, tyhjensin kattilasta enimmät vedet pois, jotta sain purkin tyhjennettyä. Jätin kattilan pohjalle vielä kuumaa vettä ja purkki sinne vielä pystyyn.

Lasipurkki kattilassa, jossa on kuumaa vettä

Purkki kattilassa

Lusikalla ensin chilipalat purkkin ja kiehuvaa mausteliemeä täyteen.

Lasipurkki täynnä chiliä ja säilöntälientä

Chilit liemessä

Metallikorkin alle laitoin muovikelmua ja korkki tiukasti kiinni. Annetaan jäähtyä ja sitten kylmään odottamaan pari kuukautta. Tekemäni mausteliemi meni tuohon purkkiin kokonaan. Hieman tiiviimminkin olisi voinut chilit latoa.

Palataan sitten jakamaan kommentteja mausta.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi