Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: chili Page 3 of 4

Chilivuosi 2020

Chilivuosi on alkanut.

Tilasin hieman uusia siemeniä https://www.fataliiseeds.net/

Lajittelin vanhat ja laitoin hienosti kaikki kuosiin. Monet siemenet elivät satunnaisissa kirjekuorissa ja lopulta osa jo ihan sekaisin. Nyt laitoin ne järjestykseen kuin kunnon harrastaja 😀

Siemenpussit

Kaikkien talletettjuen kohdalla itävyys ei ole ollenkaan varma. Osa aikaisemmsita kasveistani ovat olleet niin jalostettuja että niiden siemenistä ei ole tarkoituskaan elämän jatkua uutena kasvina.

Laitoin nyt liotukseen ja valmistumaan kaikkia varmoja siemeniäni. Näin saan hävitettyä ne itämättömät kokonaan pois varastoista. Kevätsiivous menossa.

Idätyslautta

Liotuksen jälkeen laitoin tuttuun tapaan siemenet oasissienen päälle varttumaan. Oasis on siitä hyvää että se kerää itseensä paljon vettä ja siementen kosteus pysyy sopivana. Oasikseen syntyy harvoin mitään ylimääräistä pöpöäkään. Kastelin alkuun sienet kiehuvalla vedellä ja annoin rauhassa jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.

Asettelin siemenet paikoilleen omille plantaaseilleen.

Kollaasi 2020

Parvekepuutarhaan tulee tänä vuonna kurkkua, tomaattia, salaattia ja chilejä. Muut yrtit sitten jos tuntuu mahtuvan. Jos noista chileistä puoletkin itää niin ihan hyvin täyttävät parvekkeen jo itsekseen.

Tortillalasse

Vahinkoruokaa taas 😀

Toivelistalle ilmaantui tortilla-lasagne jostakin netin syövereistä. Teen mielelläni toiveruokia, mutta tällä kerralla hieman hymyilin tarvikkeille. No, kokeilaan mitä tulee.

Tulikin oikein hyvää ja syöjien mielestä kelpaa jatkoon.

Aineksia

Tarvitaan:

  • jauhelihaa
  • sipulia
  • paprikaa
  • voita paistamiseen
  • tomaattimurskaa
  • juustoa
  • kermaa (purkin pohja tuli käytettyä, toimii ilmankin ihan hyvin)
  • tortilla wrappeja

Paista jauhelihat, lisää sipulit ja paprikat. Lisää joukkoon tomaattimurska ja kerma. Keitä kastiketta kokoon pari minuuttia.

Ladotaan vuokaan tortillalevyjen kanssa. Aloitetaan ja päätetään kastikkeella. Päälle juustoraastetta.

Uuniin 200 astetta ja n. 20 min.

Nopeaa ja helppoa. Ja vielä ihan hyvän makuista.

Tortillalasse

Vaihekuvia ei tullut, koska kokki ei itse uskonut koko ruokaan 😀

 

Mystinen chili

Sain tyttäreltä vuosi sitten kesällä tuliaisina ns. matkamuistosiemeniä. Paketin päällä oli hurja kuva ja siellä luvattiin olevan Ghost Chilin siemeniä. Mainittiin myös Bhut Jolokia synonyyminä. Niinkuin onkin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Koska kasvin kerrottiin olevan hitaasti alkuun lähtevä niin istutin syksyllä siemenet. Yksi niistä iti. Kasvi kasvoi sisällä ja oli alkuun oikein hyväkuntoinen. Keväällä siihen isku jokin kasvitauti, mutta sain sen selätettyä. Parvekekauden alkaessa se oli jo tosi hyväkuntoinen ja aloitti pian kukinnankin.

Vaan mikä ihmeen chili on kyseessä?

Chili

Se ei vastaa mielestän Bhut Jolokian näköä.

Chili toisesta suunnasta

Se kukkii edelleen kovasti ja tuottaa myös satoa.

Bodeja

Hoidin sitä paljain käsin ja nyt on jo toista päivää hienoinen polte kämmenselissä. Bhut Jolokiasta sanotaankin että sen hoitamisessa kannattaa suojata kädet. Kapasiinia tässä taitaa olla yllinkyllin. Maistamisiin en ole vielä ryhtynyt.

Kypsyy jo

Hiljalleen ovat kysymässä.

Jos joku tunnistaa mikä lajike on kyseessä niin saa mieluusti vinkata. Googlen hauilla ja chili-harrastajien sivujen kautta en ole vielä onnistunut vakuuttumaan lajista lainkaan.

Hedelmät kasvavat oksien alla piilossa, ovat ohuita ja kohtalaisen pitkiä kasvin kokoon nähden. Ja tosiaan jo kasvin hoitaminen saa kädet kirvelemään.

J.K.

Tutkimusten jälkeen on toistaiseksi päädytty siihen että chilini on Pusa Jawla.

Yrttisuola

Kokeilevan keittiön sadonkorjuu kokeiluja.

Parvekepuutarhassa kasvaa lukuisia perusyrttejä. Keräsin niitä litran verran satunnaisilla määrillä.

Yrtit

Mukana on basilikaa, lehtipersiljaa, salviaa, mäkimeiramia, timjamia, minttua, korianteria sekä yksi chili.

Yrtit tehosekoittajaan ja pieneksi – melkein tahnaksi.

Sekaisin

Sekaan raffinoimatonta suolaa 1/2 kiloa – eli kaikki mitä kaapista löytyi.

Lisää sekoittamista, niin suola ja yrtit sekaantuvat hienoksi.

Levitys

Kaikki uunipellille ohueksi kerrokseksi. Laitoin alkuun viimein esiin tuleeseen aurinkoon kuivumaan. Päivän päätteksi siirrän sisälle. Saa kuivua muutaman päivän ja sitten vain purkitetaan. Ja nautitaan.

Kuivaus

Kuivata voi myös uunissa pienellä lämmöllä. Vaan kuivuuhan tuo itekseenkin tai vaikka saunan lauteilla.

Välimaistelua on jo pitänyt tehdä 😀

 

Grillattu katkarapu

Näin kesäisenä päivänä oli kaivettava grilli esiin ja ryhdyttävä grillauspuuhiin. Perinteiset makkarat ja sienet sekä sipulit. Jotakin uutta teki mieli kokeilla ja kaupasta päätyi mukaan isoimpia katkarapuja mitä pakastekaapissa oli.

Sulaneille katkoille sipaisu öljyä ja grilliin.

Dippikastikkeeksi katkoille syntyi jännä soosi.

Ainekset

Voita

Misokeittoa – siis tahnaa

Raastettua inkivääriä

Korianteria

Chiliä – tietenkin itse kasvatettua

(Sitruunatilkka sopisi myös mukaan, samoin valkosipuli… )

Kaikki sekaisin ja valmista tuli. Käytin voin mikrossa, mutta voi sen sulattaa muutenkin.

Valmis dippi

Ja sitten grillissä paistuneet katkat hyppysiin ja dippailemaan 🙂

Katkarapu

Katkarapu ei ole lempiaineksiani, mutta tämä kyllä hurmasi totaalisesti. Ehkä kehitän vielä jotakin omaperäistä myös katkaravuista.

Tämän kokeilun innovaattorina toimi K-keittiö

 

Hirven pyöröpaisti

Liha-aarteistosta poimin esiin hirven pyöröpaistin. Ajattelin laittaa sen pataan muhimaan ja se oli oikein hyvä päätös.

Alkuun palasiksi hieman sipuleita ja porkkanaa.

Makujuurekset

 

Lisäksi tarvittiin se hirvi ja 1 dl punaviiniä, 2 dl vettä, 1 rkl hunajaa, chilipalko sekä rosmariinia ja suolaa.

Freesaus

Öljyssä ja voissa ensin freesausta juureksille. Loput ainekset pataan.

Paisti päälle. Ja lisäksi vielä vesi ja punaviini. 

Sitten vain uuniin miedolle lämmölle n. 125 astetta ja 5-6 tuntia.

Paisti pois padasta ja folioon lepäämään siksi aikaa kun valmistuu lisukkeet.

Siivuiksi

Kaveriksi syntyi juuresmuusia ja kastiketta. Kastike syntyi padan pohjalle kertyneestä nesteestä ja kermasta.

Annos

Hyvää oli ja kaikki meni.

 

 

Chili

Tammikuu on vasta aluillaan, mutta chilikärpänen ei jätä rauhaan.
Siispä oli laitettava siemenet kasvualustalle varttumaan. Kauniit rivit vielä tässä kohden. Yhdeksän lajiketta. Katsottavaksi jää moniko niistä päätyy aikanaan parvekepuutarhaan kypsymään.

Chilit rivissä

Esikasvatan siemenet Oasis-sienen päällä. Juuristo ei takerru ja alusta pysyy puhtaana.

Syyskuussa idätin Bhut Jolokian. Lahjaksi saadussa siemenpussissa luki, että tämä erittäin vahva lajike on hyvin hidas itämään. Niin olikin. Nyt kasvi on jo hyvin kasvanut. Kukkiakin pukkaa jatkuvasti, vaan eihän niistä tässä valossa vielä mitään tule.

Bhut Jolokia

Toivottavasti jaksaa vielä kesälläkin kukkia.

Joulukalat

Joulun pöytä sisälsi joukon vanhoja tuttuja ja perinteen kantamaa tähän päivään.
Kaikki pidämme kaloista, joten niitä tulee kokeiltua. Netin uumenissa on paljon hyviä ohjeita, joita varioimalla saa itselleenkin yllätykseksi maukkaita koostamuksia.
Tässä niistä pari.
Annoskuvia tai ruokapöytäkuvaa niistä ei ole, herkut kaikkosivat ennenkuin muisti ajatella reseptien talteen laittamista 😀

Thaikkusilli

sillifileetä (perinteisiä tai kevytsuolattua)
Liota tarvittaessa muutamia tunteja

Liemi

6 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä siivutettuna
2 kpl itsekasvatettua chiliä
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
6 kpl kaffirlimetinlehteä
korianteria reilusti

Keitä liemi ja anna jäähtyä.

Thaikkusilli

Lisää jäähtyneeseen liemeen siivutetut sillipalaset, muutama korianterin varsi ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 vrk

Siivutettu silli

Tarjoiluastiaan pinnalle silputtua koriantaria.

Silli meni yhdellä syöntikerralla. Hyvää lientä jäi, joten joulupöydän raakakypsytettyä siikapaloja päätyi liemeen aterian jälkeen. Hyvän maustuivat nekin joulupäiväksi. Aivan loistava liemi, jos pitää aasialaistyylisestä makumaailmasta.

Rapuahvenet

Toinen kokeilu oli rapusilakat, joista silakoiden puutteen vuoksi tuli rapuahvenet.
Käymissäni kaupoissa ei missään myyty joulun alla sen paremmin tuoreita kuin pakastettujakaan silakoita. Otin sitten pakastettua ahvenfilettä tähän kokeiluun.

Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

ahvenfileitä 5 kpl

1 purkki ravunpyrstöjä suolaliemessä
150 g ranskankermaa
1 dl sitruunamajoneesia
3 kpl valkosipulinkynsi
tilli- ja persiljasilppua
1 puristettu lime
1/2 tl suolaa

Tilliä ja persiljaa

Ainekset

Tässä ohjeessa lientä ei keitetä, sekoittaminen riittää.

Alkuun jäiset ahvenet sulamaan liemeen muutamiksi tunneiksi.

Ahvenet

Lionnan jälkeen sekoitetaan loput ainekset ja viipaloidaan ahvenet annospaloiksi.

Sekoitetaan joukkoon tilli- ja persiljasilppua.

Sekoitetaan ranskankerma, majoneesi ja lime sekä halutut mausteet.

Kastike

Purkitetaan ja laitetaan tekeytymään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Valmis

Sitten ei muuta kuin nautitaan 🙂

Joulupöytä

Kumpikin ohje päätyy jatkotyöstämiseen.
Innoittajat täällä: Thaikkusilli ja Rapuahvenet

Ragukastike karitsan jauhelihasta

Kokeilevassa keittiössä tänään käsittelyssä karitsan jauheliha. Selaisin monia reseptejä, mutta päädyin Krista Niiniharjun ragu-reseptin variointiin.
Tomaattia ja tuoretta chiliä löytyi vielä parvekepuutarhasta, vaikka marraskuuta jo eletään. Niitä hyödyntäen syntyi yllättävän maukas kastike. Lisukkeeksi laitoin nuudeleita, vaikka porkkanoiden vuoksi ruoka oli ihan sellaisenaan sopiva syötävä

Paahdetut tomaatit ja chilit:
tomaattia
kokonaisia chilejä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kastike:
iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
oliiviöljyä
400 g karitsan jauhelihaa
3 dl vettä
Mutti tomaattipyre purkki
valkoviinietikkaa
tuoretta chiliä
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia

Tee ensin tomaait valmiiksi. Uuni 200 astetta. Puolita kirsikkatomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunin ylätasolla noin 20 min.

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanaa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää jauheliha ja jatka paistamista.
Lisää joukkoon loput ainekset. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää tuore, hienonnettu timjami sekä rosmariini ja hauduta vielä hetki.
Lisää kastikkeen päälle uunissa paahdetut tomaatit.
Tarjoa lisänä vaikka nuudelia, perunaa tai riisiä oman mieltymyksen mukaan.

Raku

Punajuuri-hirvipallerot

Tänään oli käyttövuorossa aikaisemmin jääkaappiin päätyneet punajuuret. Jostain syystä ei ole ollut aikaa ja jaksamista niihin perehtymiseen. Tänään oli käytössä ainakin aikaa.

Käsittelyyn pääsi seuraavat punnitut ainekset:

Punajuuret, raakaraasteena 700g
Sipulit, kelta- ja punasipulia 235g
Valkosipulia 20g
Itsekasvatettua chiliä 3g 🙂
Hirven jauheliha 700g
Rotunaudan jauhelihaa 350g
Suola 9g
Mustapippuria
Kaksi kananmunaa
Kermaa 1dl (olisi voinut laittaa koko purkin)
Paistamiseen voita 100g

Ensiksi kuorin punajuuret ja raastoin ihan käsipelillä

Perusaines

Sipulien ja chilin pikkomiseen käytin moottorivoimaa

Sipulit

Yhdistin edelliset ja vähitellen lisäsin jauhelihaa mukaan.

Samaan sammioon

Lopuksi mukaan mausteet ja kananmunat sekä kerma.

Taikina

Otin esille kaikki mahdolliset paistinpannut, koska taikinaa tuli aika paljon.

Paistohommia

Pihveistä tuli aika pieniä. Paistoin miedolla lämmöllä, koska raaste oli raakaa.

Ei kun syömään

Iso keko tulikin 🙂

Energiatiedot koko satsista Yazion mukaan:

Energia

Kirjolohi cheviche

Pistetään talteen taas kokeilu, jota tulee tehtyä toistekin 🙂

Tarvitaan:
Kirjolohta tai muuta kalaa (tänään käytössä kirjolohi)
Kolmen sitruunan mehu
Yksi lime
Sipuli
Korianteria
Chiliä
Oliiviöljyä
Suolaa

Pilkoin lohen pieniksi kuutioiksi. Puristin sitruunat ja limen mehuksi ja laitoin kalat liemeen. Kulho jääkaappiin pariksi tunniksi.
Pilkoin sipulin, chilit ja korianterin tehosekoittimessa. Lisäsin öljyn ja suolan.
Kaikki ainekset yhteen ja sekoitus muutaman kerran tekeytymisen aikana.

Ceviche valmistuu muutamassa tunnissa, mutta minusta se on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Valmis kala

Kanaa ja sitruunaruohoa

Tuli tehtyä taas vahingossa hyvää ruokaa. Kaikenlainen kokeileminen chilin kanssa on lisääntynyt satokauden tässä vaiheessa. Parvekepuutarha on ollut hyvin tuottoisa vaikka kesä on ollut kovin paahteinen lasitetulla kasvupaikalla.

Parvekepuutarha

Sadonkorjuuaikana sieltä on saanut monenmoista tarviketta kesäkeittiöön.

Satoa

Tänään käsittelyyn siis chilejä ja salaattiaineksia.

Näitä tarvitsin:

öljyä
sipulia
valkosipulia
inkivääriä
sitruunaruohoa
vihreää chiliä
punaista chiliä

paketillinen broilerin paistileikettä siivutettuna
ripaus sokeria
kalakastiketta
tuoretta korianteria

Kuumennsin öljyä wokissa ja lisäsin pilkotut ainekset
Paistoin muutaman minuutin.
Lisäsin broilerinpalat osissa.
Mausteeksi ripaus sokeria ja kalakastiketta pari ruokalusikallista
Maistamisen jälkeen lisäsin vielä huiskauksen chilijauhetta. Omat chilit eivät ole kovin vahvoja joten niitä voi lisäillä runsaastikin keitoksiin.

Lopuksi silputtua korianteria aimo ainnos kaiken päälle ja sekaisin.
Lisänä oli riisiä sekä salaattia, joiden ainekset olivat myös oman maan tuotantoa.

Vaihekuvia en ottanut, mutta annos kertokoon kaiken 🙂

Annos

Kanaa mango-kookos-kastikkeessa

Parvekepuutarhan chilit polttelevat jo kummasti ja erilaisia chilimaustettuja ruokia tulee testattua. Tässä yksi joka pääsee jatkojalostukseen joskus tulevaisuudessa.

Ensiksi kasaan tarvikkeet

Ainekset

Kanaa jossakin muodossa
Kookoskerma
Inkivääri
Chili
Valkosipuli
Sipuli
Mango
Korianteri
Kanaliemi n. 1,5dl
Sitruuna tai lime
Curry
Kurkuma
Kalakastike
Soija
Öljyä
Voita

Ainekset pieniksi, sitruuna mehuksi.
Wokkipannuun tilkka öljyä ja kuullota valkosipuli, sipuli, chili, inkivääri öljyssä.

Wokkausta

Lisää kuutioiksi pilkottu mango

Mango

Lisää sitten curry ja kurkuma. Jatka kuullotusta ja lisää sitruunan mehu sekä kookoskerma sekä kanaliemi. Anna kiehua hiljalleen.

Paista voissa (paistoin eilen öljyllä ruokaa ja sain siivota koko keittiön. Tänään siis voita ja vähemmän siivousta) Kanapalat niin että saavat hieman väriä pintaan.

Kanat

Lisää pintapaistetut palat kastikkeeseen ja anna hautua vielä 5-10 min.

Kastike

Mausta vielä kalakastikeella ja soijalla. Maista! Tarkista suolan tarve.

Lisää lopuksi pieneksi pilkotut korianterit.

Korianteri

Ja valmista tuli. Lisäkkeeksi valmistui taustalla riisiä.

Annos

Raikas inkiväärijuoma

Kesä ja helle on yllättänyt jo ennen kuin kesä on kalenterin mukaan päässyt alkamaan. Raikasta ja hyvää juomaa kaivataan virkistykseksi ja viilentämään oloa.

Ainekset

Chili-inkiväärijuoma

1 sitruuna
Pala inkivääriä
1–2 chiliä
2 l vettä
2 rlk hunajaa
Yrttejä – esim minttua tai vastaavaa

Koristeeksi tai juomaan sekaan kauden yrttejä. Minttu sopii hienosti. Sitä minulla ei ollut, mutta timjamin oksa pääsi koristamaan juomaa

Kattilaan

Paloittele ainekset kattilaan. Lisää vesi ja keitä seosta vartin verran. Siivilöi keitos ja lisää hunajaa maun mukaan. Jäähdytä ja tarjoa sellaisenaan tai jäiden kera.

Juoma

Lisää vaihtoehtoja löytyy vaikka täältä: Lisää variaatioita

Page 3 of 4

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi