Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka Page 8 of 13

Sienisalaatti

Tuli tehtyä vahingossa (taas) tehtyä hyvää sienisalaattia. laitetaan sekin ohje talteen tulevia tarpeita ajatellen

rasiallinen ruskeita tuoreita herkkusieniä
voita sienien kuullottamiseen
suolakurkkua
omena
sipulia

Kastike:
2 dl kuohukermaa
suolaa
n. 4 rkl persiljasilppua
hieman sinappia
ripaus rouhittua mustapippuria
1-2 rkl valkoviinietikkaa

Silppusin sienet pieniksi kuutioiksi. Kuullotin ne kevyesti voissa pannulla. Kaadoin siivilään jäähtymään.
Kurkun pilkoin myös pieniksi kuutioiksi. Samoin omenan ja sipulin. Sekoitin tässä vaiheessa edelliset sekaisin.

Tein kermavaahtoa ja sekoitin yhteen mausteiden kanssa.
Yhdistin käännellen kaikki salaattiaineet ja kastikkeen.
Ja sitten vaan maustumaan.

Sienisalaatti

Ja ei kun syömään!

Alkuperäinen inspiroija täällä: https://www.kodinkuvalehti.fi/reseptit/salaatit/helppo-sienisalaatti-herkkusienista

Kanaa juustokastikkeessa

Tarvitaan:

Kanafileitä
Kermaa
Koskenlaskija juustoa
Juustoraastetta
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
Paprikajauhetta
Kanalientä
Tuoretta basilikaa
Suolaa oman maun mukaan
1 dlvettä
Öljyä

Siivutin kanafileet pitkittäin ja laitoin uunivuokaan.

Viipaloidut fileet

Sipulit pieneksi ja freesaantumaan kattilaan öljytilkkaan. Samaan kattilaan vesi, kerma ja Koskenlaskija sekä mausteet kanaliemineen. Keitetään hieman kasaan. Kattila pois liedeltä ja sekoitetaan sekaan juustoraaste.

Kastike valmistuu

Kastikeen valmistuttua se kaadetaan uunivuokaan fileiden päälle.

Uunivuokaan

Päälle vielä hieman juustoraastetta ja koko komeus uuniin. 200 astetta ja 30-40 min.

Uunista ulos

Lisukkeeksi mistä tykkää.

Valmis

Kastikeesta tuli oikein hyvää. Seuraavalla kerralla ehkä hieman vahvempi juusto, muuten ohjeen voi toistaa sellaisenaan

Raikas inkiväärijuoma

Kesä ja helle on yllättänyt jo ennen kuin kesä on kalenterin mukaan päässyt alkamaan. Raikasta ja hyvää juomaa kaivataan virkistykseksi ja viilentämään oloa.

Ainekset

Chili-inkiväärijuoma

1 sitruuna
Pala inkivääriä
1–2 chiliä
2 l vettä
2 rlk hunajaa
Yrttejä – esim minttua tai vastaavaa

Koristeeksi tai juomaan sekaan kauden yrttejä. Minttu sopii hienosti. Sitä minulla ei ollut, mutta timjamin oksa pääsi koristamaan juomaa

Kattilaan

Paloittele ainekset kattilaan. Lisää vesi ja keitä seosta vartin verran. Siivilöi keitos ja lisää hunajaa maun mukaan. Jäähdytä ja tarjoa sellaisenaan tai jäiden kera.

Juoma

Lisää vaihtoehtoja löytyy vaikka täältä: Lisää variaatioita

Tirripaisti

Kaupassa tuli vastaan oikein hyvännäköistä porsaan kylkisiivua. Siitä sitten valmistamaan perinteistä tirripaistia. Yksinkertaista ja helppoa 🙂

Sipulit

Pilkoin sipulit valmiiksi, melko isoiksi jätin.

Kylkisiivut

Leikkasin saksilla siivut kolmeen osaan.

Paistaminen

Paistoin kolmessa osassa kuumalla pannulla tai wokkipannu minulla oli tässä käytössä.

Sipulit

Lopuksi pistin pannuun sipulit ja kuullottelin possunrasvoissa jonkinaikaa.

Siirsin kaikki pataan ja lisäsin vielä pannunpesuveden mukaan.

Pataan

Lisäsin mausteet: suolaa ja pippuria ja annoin hautua vajaan tunnin.
Tarkistin maun ja siirsin tarjoilua varten ruukkuun.

Ruukussa

Lisänä lanttukuutioita ja perunaa ihan oman mieliteon mukaan.

Hyvää tuli.

Fenkolikeitto

Pääsiäisaterian alkukeitoksi valmistui fenkolikeitto. Kokki hämmästyi taas itsekin makukokemusta jonka sai aikaiseksi. Siispä talteen tulevaisuutta ajatellen.

Koko satsista tuli ainakin 15 annosta.

fenkolia 900 g
perunaa 600 g
salottisipulia 4 kpl
valkosipulia 6 kynttä
kermaa 4 dl
kanafondia 1 kpl
Koskenlaskijajuustoa 150g
basilikaa
lehtipersiljaa
salviaa
vettä 2 l
suolaa
mustapippuria
muskottia
pekonikuutioita 200 g

Ainekset valmiiksi pöydälle.

Ainekset

Ensiksi kasvikset pieneksi.

Pienityt

Kuullotin aineksia wokkipannussa ja kattilassa öljyssä. Ensin pilkotut salottisipulit ja valkosipuli. Ja sitten fenkoli ja perunat. Lisäsin kaikki samaan kattilaan ja jatkoin kuullottamista vielä hetken.
Lisäsin veden, kanafondin ja mausteet.

Kiehuu

Keitin seosta reilun tunnin. Vähempikin olisi kai riittänyt, mutta muut valmistamiset samaan aikaan pitkittivät haudustusaikaa.

Sauvasekoittimella keitto tasaiseksi. Lisäsin 3 dl kermaa sekä Koskenlaskijan ja tarkistin maun.

Pilkoin yrtit hienoksi silpuksi.
Vatkasin lopun kerman vaahdoksi ja lisäsin vaahdon joukkoon yrtit.
Paistoin pekonikuutiot rapeaksi pannulla.

Ja sitten vain keitto lautaselle ja jakeluun. Keitto ensin, kerma ja pekonit päälle.

Annos

Keitto oli ensimmäinen varsinainen ruoka uudessa kodissa.

Ensimmäinen kattaus uudessa kodissa

Laskin hieman sisältöjä tälle keitolle Finelin sivuilta.

Hiilihydraatteja, imeytyvä

Ja tässä hieman lisää

Kalorit

Haudutettu siika

Tänään käsittelyssä kaksi pientä siikaa.

Lisäksi tarvitsin:
tilliä
ruohosipulia
basilikaa
valkosipuli
suolaa
pippuria
voita
sitruuna

Alkuun fileroin siian ja leikkasin sen pituussuuntaan kahtia

Fileet

Pakastimen kätköistä poimin tilliä ja ruohosipulia. Lisäksi yksi puolikas valkosipulin kynsi, jonka silppusin pieneksi sekä muutama basilikan lehti pienittynä. Lisäksi suolaa ja pippuria.
Sitruunan kuorta raastoin hieman joukkoon.

Yrtit

Tuoreet yrtit olisivat olleet varmasti parempia, mutta näin nyt tällä kertaa. Yrtit ja voin hieroin yhteen ja maustoin suolalla.

Fileet voideltuina

Fileet voitelin voiseoksella ja kiersin rullalle uuni vuokaan. Loput voit valmiiden rullien päälle.

Rullat

Vuokan laitoin kuumaan uuniin 225 astetta ja noin 10 min tai kunnes kala on kypsää. Vuokan pohjalle hieman sitruunavettä.

Uunissa

Valelin pari kertaa syntyneellä liemellä kalat.

Annos

Kalan kaveriksi lautaselle päätyi sipuli-perunamuusi.

Kanaa ja rosmariinikastiketta

Päivän ruokamaratonissa syntyi erilaisia kanaruokia. Tässä niistä yksi, joka ylsi julkaisutasolle ja menee muistiin tulevia aikoja varten.

Tarvitaan:
broilerinfileetä
suolaa
juustoraastetta
voita
kermaa

Rosmariinikastike:

parmesaanjuustoa
4 valkosipulinkynttä
1 ½ dl oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
chili
suolaa

Laitoin parmesaanijuuston, kuoritut valkosipulinkynnet, oliiviöljy, ja rosmariinin leikkuriin ja surrasin siitä tasaisen tahnan.
Tarkista maku. Joukkoon ripaus suolaa.

Ainekset

Nuijin hieman fileitä nyrkillä. Eipä ne paljon siitä muuttuneet.
Levitin fileille molemmin puolin rosmariinin tahnaa.

Tahnaa fileille

Pyörittelin palat juustoraasteessa.

Juustoraastetta

Käänsin fileet kaksin kerroin ja paistoin kuumassa pannussa voissa molemmin puolin hieman väriä pintaan.

Pannulla

Siirsin kanapalat pataan ja lisäsin 2dl kermaa sekä lopun juustoraasteen. Kastike sai hautua liedellä pienellä lämmöllä.

Pataan

Lisäksi sitten mistä tykkää.

Innoittajana toimi Hellapoliisi https://www.hellapoliisi.fi/broileri-ja-kanaruoat/rosmariinipestobroileria/

Kermapossu

Tänään käsittelyyn pääsi porsaan ulkofileet. Jotakin tarjouslihaa marketin alelaarista.

Possu ei ole lempilihojani, joten taidot sen laittamiseen ovat jääneet vähäisiksi. Tänään sain possustani kelvollista ja maukasta, joten laitan tämänkin ohjeen talteen.

Porsaan ulkofilettä
sipulia
pekonia
kermaa
mausteita – rosepippuri, mustapippuri, kuivattuja yrttejä, suola, valkosipulijauhe
paistamiseen voita

Alkuun pienin sipulit ja pekonit (4 siivua) pieneksi

Siivutetut sipulit

Paistoin lihasiivut valurautapannulla.

Paistetut

Kuullotin sipulin ja pekonin pannulla. Lisäsin tilkan vettä niin sain pannunpesuveden mukana aromit talteen.

Lihojen päälle

Kumosin koko pannullisen lihojen päälle.

Kermassa

Lisäsin vajaa 2dl kermaa päälle. Koko komeus uuniin n. 150 astetta vajaaksi tunniksi.

Valmis possu

Valmis paistos näytti ja tuoksui hyvältä.

Lisukkeeksi aikaisemmin yli jääneitä uunijuureksia wokattuna ja koristeeksi granaattiomenan siemeniä.

Annos

Possu pysyi kermassa hautuessaan mehevänä. Yleensä onnistun sen kuivaamaan – laitoin sitten miten tahansa.
Resepti menee jatkoon.

Mätimousse

Itsenäisyyspäivän päivällisellä oli erilaisia uusia kokeiluja. Yksi niistä oli mätimousse, jollaista en varsinaisesti ollut aikaisemmin tehnyt.
Lopputulos oli niin maukas, että laitetaan talteen. Mätiä oli iso rasiallinen, joten alkuun jännitti kuinka saadaan ylipäätään syödyksi kaikki. Huolta ei ollut. Hyvin upposi 😀

n.200 g siian mätiä
1-2 sipulia (nyt oli keltasipulia ja hopeasipulia käytössä)
1/2 dl ruohosipulia silputtuna
1 kananmuna (olisi voinut olla toinenkin)
1,5 dl vispikermaa
smetanaa
sitruunapippuria
sitruunamehua

Sekoita ainekset yhteen

Ohje oli helppo:
Sulata ja valuta mäti. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna ruohosipuli. Keitä kananmuna kovaksi kiehuvassa vedessä, kuori ja pieni munanleikkurilla pariin suuntaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset varovasti keskenään. Tarkista suola ja mausteet.

Makupala

Ja sitten vain nautitaan itselle sopivalla alustalla tai vaan lusikoimalla suoraan suuhun.

Hirvisoppa

Sain hovihakkijaltani säkillisen hirven luita. Niitä siitä sitten valmistamaan.

Luut kattilaan

Luut

Vettä riittävästi ja keitos kiehumaan.

Kiehuu

Kokosin vaahdot pois ja annnoin poreilla jokusen tunnin hellalla. Halusin hieman hyvää luulientä samalla talteen.

Joko olisi valmista?

Annoin hieman jäähtyä ja riivin käsin luista lihat erikseen. Palautin luut kattilaan ja jatkoin vielä keittämistä.

Riivityt lihat

Luuytimet otin mukaan hirvisoppaan.

Eli
1 kg lihaisia hirvenluita tai
2 – 3 l vettä
1 tl suolaa
6 maustepippuria
jauhettua valkopippuria
2 laakerinlehteä
2 sipulia
2 porkkanaa
pala lanttua
4 perunaa
persiljaa

Valmis soppa

Hyvää tuli ja jäi vielä toiseenkin kertaan.

Kana vindaloo

Taas tuli tehtyä vahingossa hyvää ruokaa. Pitää laittaa ohjetta talteen. Intialainen keittiö on vielä isolta osalta valloittamatta, mutta tästä on hyvä aloittaa.

Tarvikkeet:
pieni paketti marinoimattomia kanasuikaleita
kuivattu chili
4 mausteneilikkaa morttelissa jauhettuna
8 kokonaisia mustapippuria morttelissa jauhettuna
1 tl kanelia
pala inkivääriä raastettuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 rlk etikkaa
1 sipuli pilkottuna
4 perunaa lohkoina
1/2 prk Mutti tomaattimurskaa
1 tl vihreää curry tahnaa
2 rkl Worchester-kastiketta
Viola sulatejuustoa puoli purkkia (Viron tuliainen 🙂 )
suolaa
paistamiseen öljyä

Jauha morttelissa mausteet eli mustapippuri ja neilikka. Lisää chili, valkosipuli, curry-tahna, Worchester, raastettu inkivääri, pilkottu valkosipuli, kaneli ja kaada pieni tilkka etikkaa ja sekoita morttelissa.

Kuullota pilkottu sipuli wokkipannulla ja lisää morttelissa sekoitettu masalaseos mukaan, paista n. 5 minuuttia.
Lisää pilkotut kananpalat ja paista ne.
Lisää pannulle pilkotut perunalohkot.
Lisää tomaattimurska ja Viola.
Anna hautua kannen alla n.20 minuuttia.

Tarjoile riisin kanssa.

Wokissa

Wokissa oli hyvä tehdä niin sai sekoittaa huolettomammin.

Vaihekuvia en ottanut, koska ei käynyt mielessä, että teen mitä parhainta apetta.

Annos

Huomiona sellainen, että morttelissa pienityt mausteet ovat hieman voimakkaampia kuin sirottimesta sirotellut ja valmiiksi jauhetut. Minulle maustemaailma oli juuri sopivaa, mutta miehelle turhan jyrkkää. Onneksi oli riisiä kaveriksi.

Hirviwallenberg

Käyttööni on tullut hirven jauhelihaa. Etsin netistä jotakin erilaista ohjetta ja löysin hirviwallenbergin K-ruoka sivustolta.

Ohje innosti kokeilemaan, koska kotoa löytyi lähes kaikkia aineksia. Ja näin minä ne tänään tein:

500g hirvenlihaa jauhettuna
2 dl kuohukermaa
3 kananmunan keltuaista
suolaa
jauhettua valkopippuria
morttelissa jauhettua neilikkaa
jauhettua muskottia
mustapippurirouhetta

Leivittämseen vehnäjauhoja, joissa oli seassa suolaa ja paprikarouhetta.
Paistamiseen voita

Sekoitin lihan, mausteet ja kerman keskenään.
Lisäsin munankeltuaiset ja sekoitin taikinan tasaiseksi.
Taikina vetäytyi reilun tunnin ajan huoneenlämmössä.
Pyöritin pulleita pihvejä ja paneroin ne kevyesti jauhoseoksessa. Pintaan ei jäänyt kovin paksua kerrosta.
Paistoin pihvit miedolla lämmöllä

Paistumassa

Pihvit jäivät huomattavan mehukkaiksi verrattuna aikaisempiin jauhelihapaistoksiini.

Valmiit pihvit

Annoksesta tuli yhdeksän pihviä. Neilikka toi niihin mielenkiintoista lisämakua.

Lisukkeeksi valmistin nauris-porkkanapuretta. No, se jäi hieman rakeiseksi, mutta maku oli ihan sopiva. Keitinvedessä oli suolaa ja soseutuksen aikana lisäsin joukkoon voita.

Annos

Kokonaisuus oli niin onnistunut, että laitoin ohjeen tänne talteen, vaikka vaihekuvia en ottanutkaan.
Kokki jälleen yllättyi itsekin 🙂

Nauris uunissa

Tänään päätyivät kaskinauriit kokeilevan keittiön pääraaka-aineeksi.

Nauriita
Sipulia
Valkosipulia
Juustoraastetta
Suolaa
Valkopippuria
Voita
Kermaa

Keitin nauriita ensin vedessä n. 15 min, jolloin ne tuntuivat pehmeähköiltä.
Hieman jäähdyttyään niitä voi jo käsitellä. Leikkasin päältä hatun pois ja kovesin sisukset varovasti lusikalla.

Nauriit

Pienin sipulit ja nauriinpalat tehosekoittimella rouheaksi raasteeksi.

Sisukset

Paistoin seoksen paistinpannulla hyvin runsaassa voissa ja annoin hautua n. 5 min kypsäksi. Lisäsin sekaan lorauksen kermaa hautumisen aikana. Maustoin suolalla ja valkopippurilla.

Pannulla


Laitoin seoksen takaisin nauriin kuoriin.

Täytetty

Alle ja päälle laitoin hieman juustoraastetta.

Koko komeus uuniin ja asteita n. 175 ja aikaa vajaa tunti. Vähempikin voi riittää, mutta samassa uunissa hautui lampaan kyljyksiä ja viihtyivät hyvin yhdessä.

Uunista

Nesteet pysyivät hyvin kuorien sisällä koko paistumisen ajan.

Annos

Lautaselle päätyi nauris, lammas ja pari itse kasvatettua tomaattia.

Kyssäkaali-gratiini

Ostin kaupasta hieman vieraamman kaalin. Kyssäkaalit ovat parhaimmillaan.

Kyssäkaali

Kyssäkaalin lisäksi valitsin gratiiniin pari porkkanaa. Kuorin ja siivutin molemmat.

Kattilassa

Keitin niitä n. 15 min, kunnes olivat pehmeitä. Keitinvedessä oli vähän suolaa.

Turkkilainen valkoinen juusto

Kiehumisen aikana valmistelin muut ainekset.

Sain tyttäreltä purkillisen turkkilaista valkoista juustoa. Juusto on fetatyyppistä, mutta miedompaa. Se soveltuu hyvin erilaisiin paistoksiin.

Siivut

Siivutin juustopalan valmiiksi. Valutetut kyssäkaalit ja porkkanat ladoin uunivuokaan vuorotellen juuston kanssa.

Maustaminen

Mausteeksi hieman mustapippuria ja tuoretta timjamia. Lisäksi laitoin öljyä kerrosten päälle. Tälläkertaa sitruunainen oliiviöljy.

Juustoraaste

Lopuksi koko komeus paksun juurtoraastekannen alle uuniin muhimaan. Asteita oli 225 ja aikaa kului n. 20 min.

Valmis gratiini

Hyvältä näyttää ja tuoksuu.

Annostelin gratiinin kylmän paahtopaistin kaveriksi lautaselle.

Annos

Kaikkea jäi vielä seuraavallekin päivälle. Gratiini maustuu vielä yön aikana, joten lepo tekee sille hyvää.
Halutessaan voi ennen uuniin laittamista lorauttaa kermaa sekaan tai korvata valkoinen juusto tavallisella juustoraasteella.

Tällä kertaa kuitenkin näin.

Page 8 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi