Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka Page 7 of 13

Hirven vasan ulkofilee

Pakastimen kätköistä löytyi tälle päivälle hirven ulkofile.

Sulatin sen rauhassa ja otin sillä aikaa esille tarvittavia lisukkeita. Hieman silavaa – samasta pakastimesta, rosmariinia, suolaa, pippuria ja voita.

Ulkofile

Alkuun ylimääräisiä kalvoja hieman pois.

Pannu

Valurautapannuun köntsä voita ja rosmariinin oksa makua antamaan. Kun pannu hiljeni niin fileen palat pannulle saamaan väriä ja paistamaan pinnat kiinni.

Pannulla

Hyvä tuoksu levisi heti keittiöön 🙂

Vuokaan

Vuoan pohjalle laitoin sipulia ja kaalia antamaan makua. Lisäksi sinne olisi voinut laittaa mitä juuresta vaan, mutta tyydyin tällä kertaa tähän komboon. Fileet vuokaan päällimmäisiksi ja mausteet (suola ja pippuri) mukaan.

Silavat

Pannuun lisäsin vielä paistoliemen ja 1 dl vettä sekä päällimmäiseksi silavapalat pitämään huolta siitä, että filee ei kuivu. Silava ei ehdi kokonaan sulaa uunissa, joten sillä voi sitten vaikka huoltaa pannut.

Folio

Vuoan peitin foliolla ja lisäsin paistomittarin. Folio pitää huolta nestekierrosta, jolloin erityistä välivalelua ei lihalle tarvitse tehdä.

Hyvä sisälämpötila tälle fileelle on 65-66 astetta. Paistoin miedolla lämmöllä (n. 170 astetta) hieman vajaan tunnin.

Valmis

Paistamisen jälkeen liha vetäytyi peiton alla puolisen tuntia. Hyvä oli siivuttaa ohuiksi siivuiksi. Päälle vielä tuoretta rosmariinia ja sormisuolaa.

Vuokaan jääneestä nesteestä ja kermasta valmistin paistopannulla maukkaan kastikkeen, johon lisäsin (myös pakastimesta 😀 ) suppilovahveroita.

Kaalipihvit

Tänään syntyi kokeilevassa keittiössä mielenkiintoisia ja maukkaita kaalipihvejä uudesta kaalista.

Ainekset

Kaapista kaalin lisäksi sitä mitä sattuu olemaan ja voita.

Leikkasin kaalin parin sentin paksuisiksi ”pihveiksi” kaiken pohjaksi. Kaalia oli kaikkiaan 350g

Sipulit silpuksi. Puolikas jättisipulia ja 4 valkosipulin kynttä.

Sipulisilppua

Voita reilusti, vaikka lähemmäs 100g

Voisula

Voi kasariin ja sipulit voisulaan hautumaan.

Pihvit

Voisula-sipuliseosta kaalipihvien päälle ja uuniin 225 astetta ja puolisen tuntia. Sen jälkeen juustot päälle ja vielä uuniin n. 10 min. Mausteeksi päälle vielä suolaa ja mustapippurirouhetta.

Uunista ulos

Kaalipihvien kaverina uuniin päätyivät lämpiämään haukimurekepihvit. Hyvää yhdessä.

Annos

Annoksessa lisukkeena tomaattia ja salaattia sekä kesäperunan verran kirkasta perunasalaattia, jota syntyi edellisen päivän jäänteistä.

Chilin ystävänä olisin voinut laittaa kaalipihveihin mukaan tuoretta chiliä, mutta unohdin. Näitä teen vielä uudelleen.

Hirven pyöröpaisti

Liha-aarteistosta poimin esiin hirven pyöröpaistin. Ajattelin laittaa sen pataan muhimaan ja se oli oikein hyvä päätös.

Alkuun palasiksi hieman sipuleita ja porkkanaa.

Makujuurekset

 

Lisäksi tarvittiin se hirvi ja 1 dl punaviiniä, 2 dl vettä, 1 rkl hunajaa, chilipalko sekä rosmariinia ja suolaa.

Freesaus

Öljyssä ja voissa ensin freesausta juureksille. Loput ainekset pataan.

Paisti päälle. Ja lisäksi vielä vesi ja punaviini. 

Sitten vain uuniin miedolle lämmölle n. 125 astetta ja 5-6 tuntia.

Paisti pois padasta ja folioon lepäämään siksi aikaa kun valmistuu lisukkeet.

Siivuiksi

Kaveriksi syntyi juuresmuusia ja kastiketta. Kastike syntyi padan pohjalle kertyneestä nesteestä ja kermasta.

Annos

Hyvää oli ja kaikki meni.

 

 

Marinoitu fenkoli

Pääsiäispöydän alkusalaattina oli kylmäsavuloheen ja marinoituun fenkoliin pohjautuva salaatti.

Marinoitu fenkoli voisi sopia myös monen muun ruuan ohelle, joten ohje talteen.

Tarvitaan kaksi fenkolia kahdeksan hengen alkusalaattiin. Pese ja kuivaa fenkolit. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää tilli, sitruunamehu, oliiviöljy, suola, mustapippuri sekä ripaus sokeria. Sekoita ja jätä maustumaan. Kolmisen tuntia oli tässä kokeilussa maustumassa. Tosin voi hyvin tehdä myös isomman annoksen ja käyttää sitten viikolla erilaisiin kohteisiin.

Lautaselle kokosin pohjalle kahta laatua vihreää salaattia. Kurkkua, minitomaatteja ja kylmäsavulohta sekä ohuiksi siivutettua mangoa (yksi mango riitti kahdeksaan salaattiin hyvin). Kaiken päälle lusikoin öljyineen päivineen fenkolit.

Pääsiäispöytä 2019

Hyvää tuli.

 

Karitsan kyljykset

Tänään oli kokeilevan keittiön raaka-aineena karitsan kyljykset. Paketti löytyi pakastimesta. Syksyllä ostin puolikkaan karitsan ja vielä löytyy maukkaita paketteja käyttöön.

Esille kaikkea tarvittavaa:

pakastettuja metsäsieniä – omaa satoa 🙂
sipulia ja valkosipulia pilkottuna pieneksi
punaviiniä
voita
suolaa
pippuria

vettä ja kasvisliemikuutio tuli myös käytettyä

Kyljykset

Kyljykset ensin pannuun voissa paistumaan sen verran että pintaan sai hieman väriä.

Kyljykset uunivuokaan ja sipulit sekä sienet samaan pannuun kuullottumaan. Perään vielä vesi ja kasvisliemikuutio (omat keitetyt liemet ovat loppu, joten oli pakko tyytyä kuutioon. Tai ehkä sen voi jättää vain pois.)

Vuokaan

Liemi ja sienet sekä sipulit vuokaan, niin että liemi peittää kyljykset. Sekaan vielä loraus punaviiniä sekä mausteiksi suola ja pippuri.

Koko komeus uuniin tunniksi vajaaseen 200 asteeseen..

Annos

Lisukkeeksi tuli tällä kertaa ruusukaalia. Maistuivat pitkästä aikaa oikein hyviltä.

Hyvä ja helppo ruoka. Menee jatkoon.

Joulukalat

Joulun pöytä sisälsi joukon vanhoja tuttuja ja perinteen kantamaa tähän päivään.
Kaikki pidämme kaloista, joten niitä tulee kokeiltua. Netin uumenissa on paljon hyviä ohjeita, joita varioimalla saa itselleenkin yllätykseksi maukkaita koostamuksia.
Tässä niistä pari.
Annoskuvia tai ruokapöytäkuvaa niistä ei ole, herkut kaikkosivat ennenkuin muisti ajatella reseptien talteen laittamista 😀

Thaikkusilli

sillifileetä (perinteisiä tai kevytsuolattua)
Liota tarvittaessa muutamia tunteja

Liemi

6 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä siivutettuna
2 kpl itsekasvatettua chiliä
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
6 kpl kaffirlimetinlehteä
korianteria reilusti

Keitä liemi ja anna jäähtyä.

Thaikkusilli

Lisää jäähtyneeseen liemeen siivutetut sillipalaset, muutama korianterin varsi ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 vrk

Siivutettu silli

Tarjoiluastiaan pinnalle silputtua koriantaria.

Silli meni yhdellä syöntikerralla. Hyvää lientä jäi, joten joulupöydän raakakypsytettyä siikapaloja päätyi liemeen aterian jälkeen. Hyvän maustuivat nekin joulupäiväksi. Aivan loistava liemi, jos pitää aasialaistyylisestä makumaailmasta.

Rapuahvenet

Toinen kokeilu oli rapusilakat, joista silakoiden puutteen vuoksi tuli rapuahvenet.
Käymissäni kaupoissa ei missään myyty joulun alla sen paremmin tuoreita kuin pakastettujakaan silakoita. Otin sitten pakastettua ahvenfilettä tähän kokeiluun.

Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

ahvenfileitä 5 kpl

1 purkki ravunpyrstöjä suolaliemessä
150 g ranskankermaa
1 dl sitruunamajoneesia
3 kpl valkosipulinkynsi
tilli- ja persiljasilppua
1 puristettu lime
1/2 tl suolaa

Tilliä ja persiljaa

Ainekset

Tässä ohjeessa lientä ei keitetä, sekoittaminen riittää.

Alkuun jäiset ahvenet sulamaan liemeen muutamiksi tunneiksi.

Ahvenet

Lionnan jälkeen sekoitetaan loput ainekset ja viipaloidaan ahvenet annospaloiksi.

Sekoitetaan joukkoon tilli- ja persiljasilppua.

Sekoitetaan ranskankerma, majoneesi ja lime sekä halutut mausteet.

Kastike

Purkitetaan ja laitetaan tekeytymään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Valmis

Sitten ei muuta kuin nautitaan 🙂

Joulupöytä

Kumpikin ohje päätyy jatkotyöstämiseen.
Innoittajat täällä: Thaikkusilli ja Rapuahvenet

Ragukastike karitsan jauhelihasta

Kokeilevassa keittiössä tänään käsittelyssä karitsan jauheliha. Selaisin monia reseptejä, mutta päädyin Krista Niiniharjun ragu-reseptin variointiin.
Tomaattia ja tuoretta chiliä löytyi vielä parvekepuutarhasta, vaikka marraskuuta jo eletään. Niitä hyödyntäen syntyi yllättävän maukas kastike. Lisukkeeksi laitoin nuudeleita, vaikka porkkanoiden vuoksi ruoka oli ihan sellaisenaan sopiva syötävä

Paahdetut tomaatit ja chilit:
tomaattia
kokonaisia chilejä
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kastike:
iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
oliiviöljyä
400 g karitsan jauhelihaa
3 dl vettä
Mutti tomaattipyre purkki
valkoviinietikkaa
tuoretta chiliä
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia

Tee ensin tomaait valmiiksi. Uuni 200 astetta. Puolita kirsikkatomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunin ylätasolla noin 20 min.

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanaa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää jauheliha ja jatka paistamista.
Lisää joukkoon loput ainekset. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää tuore, hienonnettu timjami sekä rosmariini ja hauduta vielä hetki.
Lisää kastikkeen päälle uunissa paahdetut tomaatit.
Tarjoa lisänä vaikka nuudelia, perunaa tai riisiä oman mieltymyksen mukaan.

Raku

Punajuuri-hirvipallerot

Tänään oli käyttövuorossa aikaisemmin jääkaappiin päätyneet punajuuret. Jostain syystä ei ole ollut aikaa ja jaksamista niihin perehtymiseen. Tänään oli käytössä ainakin aikaa.

Käsittelyyn pääsi seuraavat punnitut ainekset:

Punajuuret, raakaraasteena 700g
Sipulit, kelta- ja punasipulia 235g
Valkosipulia 20g
Itsekasvatettua chiliä 3g 🙂
Hirven jauheliha 700g
Rotunaudan jauhelihaa 350g
Suola 9g
Mustapippuria
Kaksi kananmunaa
Kermaa 1dl (olisi voinut laittaa koko purkin)
Paistamiseen voita 100g

Ensiksi kuorin punajuuret ja raastoin ihan käsipelillä

Perusaines

Sipulien ja chilin pikkomiseen käytin moottorivoimaa

Sipulit

Yhdistin edelliset ja vähitellen lisäsin jauhelihaa mukaan.

Samaan sammioon

Lopuksi mukaan mausteet ja kananmunat sekä kerma.

Taikina

Otin esille kaikki mahdolliset paistinpannut, koska taikinaa tuli aika paljon.

Paistohommia

Pihveistä tuli aika pieniä. Paistoin miedolla lämmöllä, koska raaste oli raakaa.

Ei kun syömään

Iso keko tulikin 🙂

Energiatiedot koko satsista Yazion mukaan:

Energia

Sitruuna-inkivääri shotti

Rapujuhlat kaipasivat shottia tai snapsia joka soveltuu kaikille. Aikaisemmin on käytetty erilaisia karpalo-kokeiluja, mutta nyt lähdin liikkeelle inkivääristä ja sitruunasta.

Tarvittiin
Pala inkivääriä
Neljä sitruunaa
Tilliä
Vettä
Tomusokeria.

Inkivääri raastetaan raastimella rouheaksi.

Raastettu inkivääri

Sitruunan ensin pesin huolellisesti ja sen jälkeen vetelin kuoresta suikaleita, jotka laitoin inkiväärin perään.

Siivuja

Sitruunat puristin mehuksi ja kaadoin astiaan. Lisäksi saman verran vettä. Tässä taisi olla 2dl sitruunamehua ja 2 dl vettä.

Valmis tekeytymään

Mukaan vielä nippu tilliä. Koko satsi jääkaappiin.

Siivilöity seos

Seuraavana päivänä siivilöin seoksen ja lisäsin hieman tomusokeria. Jätin mehun hapahkoksi, mutta itse voi säädellä sokerilla makeutta. Sokeroinnin jälkeen mehu pulloon ja pakastimeen odottamaan käyttöä. Varo ettei jäädy kokonaan, hileentyä kyllä voi.

Snapsi

Kylmänä snapsilasiin ja se nostettiin ainakin ensimmäiselle pyrstölle. Hyvää tuli. Voi tehdä toistekin.

Rapujuhlat

Vuosittaiset rapukekkerit tuli nautittua parhaassa seurassa.

Kirjolohi cheviche

Pistetään talteen taas kokeilu, jota tulee tehtyä toistekin 🙂

Tarvitaan:
Kirjolohta tai muuta kalaa (tänään käytössä kirjolohi)
Kolmen sitruunan mehu
Yksi lime
Sipuli
Korianteria
Chiliä
Oliiviöljyä
Suolaa

Pilkoin lohen pieniksi kuutioiksi. Puristin sitruunat ja limen mehuksi ja laitoin kalat liemeen. Kulho jääkaappiin pariksi tunniksi.
Pilkoin sipulin, chilit ja korianterin tehosekoittimessa. Lisäsin öljyn ja suolan.
Kaikki ainekset yhteen ja sekoitus muutaman kerran tekeytymisen aikana.

Ceviche valmistuu muutamassa tunnissa, mutta minusta se on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Valmis kala

Kanaa ja sitruunaruohoa

Tuli tehtyä taas vahingossa hyvää ruokaa. Kaikenlainen kokeileminen chilin kanssa on lisääntynyt satokauden tässä vaiheessa. Parvekepuutarha on ollut hyvin tuottoisa vaikka kesä on ollut kovin paahteinen lasitetulla kasvupaikalla.

Parvekepuutarha

Sadonkorjuuaikana sieltä on saanut monenmoista tarviketta kesäkeittiöön.

Satoa

Tänään käsittelyyn siis chilejä ja salaattiaineksia.

Näitä tarvitsin:

öljyä
sipulia
valkosipulia
inkivääriä
sitruunaruohoa
vihreää chiliä
punaista chiliä

paketillinen broilerin paistileikettä siivutettuna
ripaus sokeria
kalakastiketta
tuoretta korianteria

Kuumennsin öljyä wokissa ja lisäsin pilkotut ainekset
Paistoin muutaman minuutin.
Lisäsin broilerinpalat osissa.
Mausteeksi ripaus sokeria ja kalakastiketta pari ruokalusikallista
Maistamisen jälkeen lisäsin vielä huiskauksen chilijauhetta. Omat chilit eivät ole kovin vahvoja joten niitä voi lisäillä runsaastikin keitoksiin.

Lopuksi silputtua korianteria aimo ainnos kaiken päälle ja sekaisin.
Lisänä oli riisiä sekä salaattia, joiden ainekset olivat myös oman maan tuotantoa.

Vaihekuvia en ottanut, mutta annos kertokoon kaiken 🙂

Annos

Kanaa mango-kookos-kastikkeessa

Parvekepuutarhan chilit polttelevat jo kummasti ja erilaisia chilimaustettuja ruokia tulee testattua. Tässä yksi joka pääsee jatkojalostukseen joskus tulevaisuudessa.

Ensiksi kasaan tarvikkeet

Ainekset

Kanaa jossakin muodossa
Kookoskerma
Inkivääri
Chili
Valkosipuli
Sipuli
Mango
Korianteri
Kanaliemi n. 1,5dl
Sitruuna tai lime
Curry
Kurkuma
Kalakastike
Soija
Öljyä
Voita

Ainekset pieniksi, sitruuna mehuksi.
Wokkipannuun tilkka öljyä ja kuullota valkosipuli, sipuli, chili, inkivääri öljyssä.

Wokkausta

Lisää kuutioiksi pilkottu mango

Mango

Lisää sitten curry ja kurkuma. Jatka kuullotusta ja lisää sitruunan mehu sekä kookoskerma sekä kanaliemi. Anna kiehua hiljalleen.

Paista voissa (paistoin eilen öljyllä ruokaa ja sain siivota koko keittiön. Tänään siis voita ja vähemmän siivousta) Kanapalat niin että saavat hieman väriä pintaan.

Kanat

Lisää pintapaistetut palat kastikkeeseen ja anna hautua vielä 5-10 min.

Kastike

Mausta vielä kalakastikeella ja soijalla. Maista! Tarkista suolan tarve.

Lisää lopuksi pieneksi pilkotut korianterit.

Korianteri

Ja valmista tuli. Lisäkkeeksi valmistui taustalla riisiä.

Annos

Porsaan kylkisiivut

Tänään syntyi varsin helppo uuniruoka kaikkien uusien perunoiden jälkeen.
Porsaan kylkisiivuja oli päätynyt talouteen jonkun kauppareissun mukana. Pitihän ne laittaa.

Pilkoin ensin muut ainekset sopiviksi uunipaloiksi.

Juurekset

Kaapista löytyi muutama iso ruotsalainen varhaisperuna, porkkanaa, varsiselleriä, sipulia ja valkosipulia.

Seuraavaksi parvekepuutarhasta hieman yrttejä.

Yrtit

Salviaa, basilikaa ja timjamia. Hienonsin yrtit pieneksi ja sekoitin oliiviöljyyn. Lisäsin mukaan vielä ruususuolaa ja mustapippurirouhetta.

Pellille

Pyöräytin juurekset öljyseoksessa.

Kaikki sujuvasti pellille sopivaan järjestykseen.

Yrttiset ainekset

Loput yrttiöljyt vielä ripottelin kylkisiivuille.

Uuniin 120 astetta ja pelti uuniin n. 50 minuutiksi.

Hyvää oli, eikä ruokaa tarvinnut kovin paljoa ollakseen kylläinen 😀

Annos

Viili

Laitetaanpa tämäkin talteen, vaikka ei kovin monimutkainen ruoka olekaan.
Viili kuuluu kesään ja siitä tulee mummola mieleen. Ennenaikaan viiliä tehtiin isoon savikulhoon.

Tarvitaan
1 litra maitoa
viilipurkki

Kulhot

Kulhon pohjalle lusikallinen kaupan viiliä

Maito

Päälle maitoa. Sekoitetaan hieman, niin että viili sekaantuu maitoon.

Kulhot jätetään lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Päälle voipaperi tms.

Valmis viili

Vuorokauden kuluttua viili voidaan siirtää kylmään. Nautitaan kanelin ja/tai sokerin/fariinisokerin kanssa.

Uutta viiliä valmistettaessa täytyy muistaa jättää siemen seuraavaan satsiin.

Page 7 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi