Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka Page 2 of 13

Lanttulaatikkorieskat

Lanttulaatikkorieskat

Jäikö joulusta lanttulaatikkoa yli.

Voit hyödyntää sen tekemällä maukkaita rieskoja lisäämällä muutaman ainesosan. Näitä tein mökkiolosuhteissa kaikesta siitä mitä sattui kaapista löytymään.

 

Tarvitaan:

  • Tähteeksi jäänyttä lanttulaatikkoa
  • Maitoa ehkä desin verran
  • Kauraryynejä tms mitä kaapista löytyy
  • Jauhoja, jotakin sorttia
  • Kananmuna
  • Suolaa
  • Voita tai muuta sopivaa rasvaa

Laatikonjämä kulhoon ja muut ainekset perään.

Lanttulaatikkorieskat

Sekoitetaan ja lisätään jauhoja sen verran, että taikina vähän jämäköityy.

Leivinpaperin päälle viisi taikinakekoa, jotka tasasin jauhotetuilla käsillä.

Lanttulatikkorieskat

Pistellään haarukalla reikiä rieskoihin.

Pieni siivu voita päälle ja uuniin.

Lanttulatikkorieskat

Uuniin n. 250 astetta ja aikaa meni vartin verran.

Lanttulaatikkorieskat

Hyvää tuli vaikka itse kokeilinkin.

 

Mitä sinä teet ylijääneille jouluruuille?

Siikapaistos

Itsenäisyyspäivän ruokana oli siikapaistos kotimasesta siiasta.

Lisänä oli suppilovahveroita ja sipulia sekä keitettyä kananmunaa täytteenä.

Siikapaistos

Tarvittiin:

  • siikafileitä
  • suppilovahveroita
  • sipulia
  • keitettyjä kananmunia
  • paprikaa
  • smetanaa
  • kermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • juustoraastetta

Näin tehtiin:

Siikafileistä irroitetaan nahat.

Suppilovahverot (omat oli kuivattuja, joita liotin puolisen tuntia vedessä) ja keitetyt kanamunat sekä pieneksi pilkotut sipulit yhdistetään ja maustetaan.

Siikapaistos

Lisätään muutama ruokalusikallinen smetanaa. Täyte maustetaan maun mukaan. Minulla oli käytössä yksinkertaiset mausteet eli suola ja mustapippurirouhe. Vakiomausteet omassa keittiössä.

Siikapaistos

Kalat kieritetään rullalle ja sieni-sipuli-muna seosta jokaisen rullan sisään.
Päälle laitoin vielä vähän parikasuikaleita.

Siikapaistos

Vuokaan lisätään tilkka kermaa ja päälle juustoraastetta.

Uuniin 200 astetta ja max. puolisen tuntia.

Lisukkeena oli uuni juureksia ja pannulla paistettua lehtikaali-valkosipulihässäkkää.

Hyvää tuli. Ehkä hieman rohkeampaa maustamista olisi voinut käyttää.

Hirvihampurilainen

Toivelistalle ilmestyi hampurilaispäivä.

Siispä toivetta toteuttamaan. Ensiksi lähti valmistumaan sämpylätaikina. Kokeiluun pääsi Iltalehdestä poimittu ohje TÄSSÄ

Pitkät kohotusajat toteutuivat lähes täysimääräisinä ja se kyllä kannatti. Tällä ohjeella tulee tehtyä toistekin sämpylöitä.

Hirvihampurilainen. Sämpylät uunissa

Ainoa muutos minkä tein ohjeeseen oli jauhot. Käytin puolet määrästä sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Tähän vielä kopioituna ohje Iltalehden sivulta varuilta. :

Hampurilaissämpylät

(8 suurta tai 16 pientä)

  • 2 dl vettä
  • ¾ dl maitoa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl suolaa
  • 35 g voita
  • muna
  • Lisäksi:
  • oliiviöljyä kulhoon
  • muna voiteluun
  • sesaminsiemeniä

1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja sokeri ja anna seoksen seistä, kunnes se alkaa hieman kuplia (noin 5 minuuttia).

2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Nypi pehmeä voi jauhoihin, jotta saat murumaisen seoksen. Kaada hiivaseos jauhojen joukkoon. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää jauhoseokseen.

3. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia, kunnes se irtoaa hyvin käsistä ja leivinalustasta ja pinta alkaa tuntua sileältä. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä kelmulla. Anna kohota kaksinkertaiseksi (1-2 tuntia).

4. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa se 8 tai 16 osaan. Pyöritä osat kevyesti palloiksi ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kohoamaan kaksinkertaiseksi (1-2 tuntia).

5. Kuumenna uuni 200°c:seen. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä.

 Hirvipihvit

Hirven jauhelihaa on pakkasessa vielä riittämiin. Sillekin löytyi hyvä ohje, jota vähän tuunailin ja lopputulos näytti tältä.

  • 1 sipuli
  • n. 500 g hirvenlihaa jauhettuna
  • 2 tl sinappia
  • 1tl suolaa
  • mustapippuria
  • 100 g pekonia
  • 1dl korppujauhoja
  • kaksi kananmunaa
  • voita paistamiseen

Hienonna kuorittu sipuli. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi

Hirvihampurilainen
Laita hirven jauheliha kulhoon, mausta pippurilla ja suolalla, lisää pekonit ja sipulit, korppujauho ja viimeisenä kanamunat.

Paistoin taikinasta muovattuja pihvejä voissa pannulla n. 8 minuuttia.

Hirvihampurilainen

Lisukkeiksi valikoitui

  • sipulia ohuiksi renkaiksi leikattuna
  • tomaattia
  • paprikaa
  • koskenlaskija cheddaria tosin dippinä kun siivuja ei ollut varastossa
  • salaattia
  • majoneesia, josta osan maustoin kirsikkasurvoksella (hirvelle sopii myös puolukka ja karpalo)

Kokoamisvaiheessa halkaistu sämpylä hetkeksi pannulle rapsakoitumaan.

Hirvihampurilainen

Sitten vain kokoamaan kaikkea hyvää sämpylöiden väliin 🙂

Hirvihampurilainen

Hyvää tuli. Voi tehdä toistekin.

Iltapalaksi tuli koottua toinen 😀

Hirvihampurilainen

 

 

Kalapullat ruodoista

Onko talous tiukalla? Miten ruoka riittää?

Tässä yksi mahdollisuus hyödyntää kokonainen kala kokonaan. Jos fileoit, tai kaupassa fileoidaan kala niin ota roippeet talteen. Niistä saa vielä vaikka mitä hyvää eikä niitä kannata laittaa käyttämättömänä biojätteeseen.

Tällä kertaa käytössäni oli kahden ison lohen ruodot, jotka oli asiantuntija kaupassa fileoinut. Ruodot olivat odottaneet pakastimessa vuoroaan.  Tarkoituksena oli tehdä kalapullia, mutta kyllä niistä nappeja tuli. En osaa tehdä pyöreitä pullia mistään materiaalista 😀 Jos jollakin on olemassa ohje niiden tekemiseen niin kannattaa ehdottomasti jakaa se. Toisaalta muoto ei haitannut makukokemusta ollenkaan.

Lisäksi tarvitsee

  • kananmunia, 1-2 kpl
  • tilkka kermaa
  • ohra- ja vehnäjauhoja tarvittaessa
  • suolaa
  • pippuria
  • sipulirouhetta
  • tilliä
  • sitruunamehua
  • voita paistamiseen
  • smetanaa

Näin tehdään

Ensin laitetaan kalat kattilaan, lisätään vettä ja keitetään sen verran, että kala on kypsää.

Kaksi lohenpäätä ruotoineen kiehumassa isossa kattilassa

Kalan ruoto nostetaan leikkuulaudalle. Liha irroitetaan ruodoista lusikalla tai ihan vaan käsin.Kypsä kalanruoto leikkuulaudalla, lusikalla irroitetaan kalan lihaa ruodoistaRiivityt kalapalat asetetaan lautaselle. Aikamoinen keko tulikin käyttöön 🙂Iso valkoinen lautanen joka on kukkurallaan irroitettuja kalapalojaSeuraavaksi taikinan valmistukseen. Ota esille tehosekoitin ja kulho, jossa valmistat taikinan.Kalapalat on asetettu tehosekoittimeeen ja ovat valmiita soseutettavaksiLaita kalapalat tehosekoittimeen ja myllää ne seokseksi.Hieno kalamassa on teräksisen kulhon pohjallaLisää haluamiasi mausteita sekä 1-2 munaa, riippuen kalamassan määrästä. Jos taikina jää löysäksi, voit lisätä sekaan jauhoja. itse käytin ohra- ja vehnäjauhoja tässä taikinassa.

Anna taikinan hetki levätä.Kalapullat paistetaan paistinpannulla voissaPaista kalapullat voissa pannulla.Valmiita kalapullia isolla valkoisella lautasellaLisukkeeksi tein perunamuusia. Tälläkertaa ihan valmiista LIDLin perunasosejauhoista. Kalat saivat kastikkeekseen smetana-tilli-sirtuunamehu kastikkeen.Annos lautasella, kalapullia ja perunamuusia sekä paloiteltu tomaatti. Lisukkeenä kalalle smetanakastikeKahdesta kalasta tehdyistä kalapullista meidän kahden hengen perhe syö kaikkiaan kolme kertaa. Edullista, vai mitä?

Onko talous tiukalla? Mietitkö miten saat ruokaa riittämään? Keksi lisää oivia tapoja hyödyntää raaka-aineet loppuun saakka.

Jatkojalostusta riivityistä ruodoista

Ruotoja ei kannata vielä tämänkään jälkeen hävittää. Palauta ne kattilaan ja jatka keittämistä, niin saat maittavan kalaliemen myöhempiä tarpeita varten. Voit jättää kaupan kalaliemikuutiot ostamatta 🙂 Ruodoille riittää keittoajaksi puolisen tuntia. Voit maustaa liemen erilaisilla mausteilla ja vaikka sipulin- ja porkkanan kuorilla. Anna keitoksen tiivistyä. Lopuksi siivilöi liemi ja pakasta sopiviin kerta-annoksiin. Joku käytää jääpalakuutioita, itse käytän usein pienimpiä Minigrip- tai vastaavia pakastuspusseja.

Lisää vinkkejä myös www.wastefeast.fi Waste&Feast

Kirsikoiden aika on parhaimmillaan.

Kirsikoiden aika on parhaimmillaan. Sadot kypsyvät puissa ja niistä kisataan kilpaa lintujen kanssa.

Kirsikkapuun oksia, jotka votkuvat punaisista marjoista

Kirsikat puussa

Itselläni ei ole kirsikkapuuta, mutta hyvillä ystävilläni on. Olen saanut olla osallinen heidän saaliistaan. Tänä vuonna marjoja tuli paljon ja niitä riitti myös lintuporukoille, sillä ylemmille oksille ei mitenkään pääse keräämään. Monta astiallista kerättiin parissa tunnissa. Toki välissä ehdittiin myös kahvitella.

Viisi isoa astiaa täynnä kirsikoita

Kirsikat ämpäreissä ja kattiloissa

Alkuvalmistelut

Tuli siis paljon marjoja ja niiden kanssa sitten miettimään mitä tehdä. Sellaisenaan eivät säily kovin pitkälle.

Alkuun poistin kivet kirsikoista klemmarin avustuksella. Se hoituu  melko kätevästi kun alkuun pääsee.

Avattu klemmari toimii apuna kirsikankiven poistamisessa.

Klemmari on hyvä apuväline

Perinteisesti olen tehnyt glögipohjaa talviajaksi. Hyviä mausteita sekaan ja vahvaa viinaa purkki täyteen. Niin tapahtui tänäkin vuonna ja purkit ovat tekeytymässä kaapissa. Pieni koukkaus kiven alle ja kääntö ulos. Olen itse kaksikätinen, joten käden vaihtaminen ei hidastanut puuhaa. Taustalla ja viihdykkeenä meni kaksi Speden elokuvaa. Käytännössä siis poistin kiviä kolmisen tuntia 😀

Kirsikoiden muusaaminen perunanuijalla

Muusattuja kirsikoita kattilassa

Marjojen säilöminen ja käyttö

Osan kirsikoista muusasin, jotta mehustuminen pääsee alkamaan. Mehuksi laitoinkin osan ja pakastin pulloihin. Näin ei tarvinnut lisätä valtavia sokerimääriä mehuun. Itse pidän vähäskerisesta mehusta. Hapankirsikka kaipaa monen mielestä makeutta. Sitä voi sitten lisätä käytettäessä, jos haluaa.

Kirsikkamehun kerrotaan auttamaan myös parantamaan unta. Siispä ihmiskoetta tekemään ja iltaisin pieni hörppy mehua 🙂

Jouluglögin mausteita sekä kourallinen appelsiininkuorenpalasia

Glögimausteita purkin pohjalla

Osa marjoista päätyi isojen säilykepurkkien pohjalle laitettujen jouluisten mausteiden päälle. Tänä vuonna käytin kaneli- ja vaniljatankoa, kokonaista anista, appelsiininkuoripalasia ja neilikoita sekä ruokosokeria.

Säilykepurkit täynnä kirsikoita ja viinaa

Säilykepurkit täynnä kirsikoita, mausteita ja viinaa

Purkit täyteen kirkasta eli tällä kertaa Bacardia ja Tapiota sekä mausteena vielä pieni pullollinen mantelilikööriä. Purkki tiiviisti kiinni ja sekoitetaan hölskyttämällä. Säilytys ihan huoneenlämmössä ja pimeässä eli kaappiin meni. Pitää muistaa ravistella ajoittain että mausteet hyvin sekoittuvat. Marraskuun alussa sitten siivilöidään ja pullotetaan. Pullot säilytetään kylmässä. Joulukuussa voi jo maistella 🙂

Kirsikan palasia kuivumassa

Kuivattuja kirsikoita

Osa kirsikoista päätyi kuivattvaksi. Ihan ilmakuivauksella homma hoituu muutamassa päivässä. Leikkelin kirsikat pienemmiksi ja asetin alustalle paperin päälle. Kuivuminen tapahtui saunan lauteilla ja ulkona. Päivät ulkona ja yöt saunassa.

Kuivatuista kirsikoista voi sitten laittaa sattumia vaikka minne.

Mukavia ohjeita löytyy myös täältä Chilin kosketus

Sillijäätelöä taas kerran

Mitä on kesä ilman sillijäätelöä. Ei niin mikään 😀

Tarvitaan:

  • Silliä, itse käytän maustettuja ravintolafileitä
  • Erilaisia sipuleita mitä löytyy, nyt oli kesäsipulia ja salottisopulia sekä vähän kuivattua sipulirouhetta
  • Mausteita omaan makuun, nyt lisäsin sillin liemen lisäksi vain mustapippurirouhetta
  • Kermaa, vatkataan vaahdoksi
  • Smetanaa, käännellään varovasti kerman joukkoon
  • Muovipurkkeja tms. Nyt oli käytössä kierrätyspurkkeja eli talven sushi-annosten sooijakastikepurkkeja.
  • Kesäperunoita

Ja helppoa on. Ainekset pilkotaan ja sekoitetaan kerma-smetana-seokseen. Purkitetaan ja laitetaan pakastimeen. Syödään sellaisenaan tai uusien/kesäperunoiden kanssa.

Noh, nythän en saa tänne lisättyä videota, mutta se löytyy Instagramista Sillijäätelövideo

Koitan tutkia miten saisin sen myös tänne suoraan.

Ainakin kuvat saan vaiheista:

Pilko sillit

Erilaisia sipuleita silppurissa

Silppua sipulit ja tilli

Teräksisessä kulhossa kermavaahtoa

Vatkaa kerma ja kääntele varovasti smetana sekaan

Seokseen lisätään sipulit ja tillit

Lisää sipuli ja tillisilppu sekä pippurit

Sillit lisättynä edellisten joukkoon

Lisää sillit mukaan

Pieniä purkkeja joissa sillikermajuttua

Purkita ja pakasta

Pakastunut sillikäätelöannoksen puolikas.

Valmista tuli

Sillijäätelöä perunapalasen päällä

Ja ei kun nauttimaan

Siikaa soijakastikeessa

Tästä taas talteen hyvä kalaohje 🙂

Tarvitaan:

 

  • kala, tässä käytin siikaa
  • öljyä
  • suolaa
  • reilu desi soijakastiketta
  • reilu desi vettä
  • 2 rlk kalakastiketta
  • inkivääriä
  • chiliä oman maun mukaan
  • pala sitruunaruohoa
  • korianteria
  • sitruunamehua
  • hunajaa
  • sipuli
  • pari herkkusientä
  • ruohosipulia
Kalafileet maustetaan suolalla ja öljytään. Laitetaan kala uuni vuokaan ja vuoka uuniin 225 asteeseen vartiksi.
Sillä aikaa valmistetaan kastike.
Teräskasarissa pohjalla soijakastike, lusikalla esiin nostettuna chiliä ja mausteita
Vesi ja soijakastike kattilaan. Lisätään sekaan pieneksi pilkottu inkivääri ja chili, sitruunaruoho sekä korianteri. Pieni annos hunajaa sekaan sekä sitruunamehu. Annetaan kiehahtaa ja muhia hetken. Tarkistetaan maku.
leikkuulaudalla pilkottuna herkkusieniä, ruohosipulia ja sipulia
Leikataan sipuli, ruohosipuli ja herkkusienet peniksi.
Uunivuokassa kala ja valmistettu kastike on kaadettu päälle
Otetaan kala uunista. Lisätään vuokaan pilkotut sipulit ja herkkusienet. Kaadetaan kuuma soijakastike päälle. Ja valmista tuli.
Lautasella annos jossa etualalla kalaa, vasemmalla riisiä ja taustalla vihreää salaattia

 

Lihapullat mintulla

Pakastimesta pääsi käsittelyyn hirven jauheliha. Suunnitelmissa oli tehdä lihapyöryköitä. Niiden tekemisessä en ole mikään erityinen mestari, joten en tiennyt aloittaessani että tekisin jotakin erityisen maukasta. Sellaista nyt vaan sattui tulemaan, joten ohje talteen. Innoittajana tällä kertaa netin kätköistä löytynyt Hellapoliisin ohje

Pieniä hirven jauhelihasta paistettuja lihapullia punaisella lautasella

Ja näin se taipui kotikeittiössä:

  • 450 g hirven jauhelihaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 rlk kuivattua sipulirouhetta
  • 1 rlk kuivattua valkosipulirouhetta
  • 2 tl kuivattua minttua
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl kurkumaa
  • 0,5 dl kermaa
  • voi-öljy-seosta paistamiseen

Kastike:

  • 210 g Mutti tomaattmurskaa (pieni purkki, sopii hyvin kahden hengen talouteen)
  • 1 prk (2 dl) Kara kookosmaitoa
  • 1 rlk kuivattua valkosipulirouhetta
  • Chiliä maun mukaan
  • 2 tl juustokuminaa
  • Paprikarouhetta
  • Mustapippuriroihetta
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl vettä

Ensin jauhelihataikina

  1. Kuivat aineet sekoitetaan ja lisätään tilkka kermaa. Annetaan hetki vetäytyä. Kun seos on sopivan notkeata siin lisätään hirven jauheliha sekaan ja vaivataan tasaiseksi.
  2. Pyöritetään pieniä pullia ja paistetaan reilussa voi-öljy-seoksessa paistinpannulla.
  3. Valmiit pullat siirretään lautaselle

Sitten kastike

Kastiketta kattilassa ja sinne on lisätty lihapullat

  1. Kaikki ainekset kattilaan ja annetaan poreilla jonkun aikaa (10 min). Maistetaan ja lisätään tarvittaessa mausteita.
  2. Lopuksi lihapullat kastikkeen sekaan

Lisukkeena käytin alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti couscousia.

Annos luhapullakastiketta ja couscousia lautasella. Lisänä salaattia, tomaattia ja kurkkusiivuja.

Kievin kanaa

Tänään lounas oli kantaa ottava ja tarjosi hiljaista tukea ukrainalaisille.

Päätin opetella tekemään Kevin kanaa. Kiovan kana on ruokalaji, joka valmistetaan kanafileesta ja yrttivoista paneroimalla. Ruokalajin alkuperän kerrotaan olevan kiistakapulana Venäjän ja Ukrainan välillä. Molemmat kertovat olevansa sen kehittäjiä. Kiovan kana on ollut myös tärkeä osa ukrainalaista kulttuuria. Siispä tutustumaan tähän makukokonaisuuteen.

Tarvitaan:

  • Voita (valkosipulivoihin sekä paistamiseen)
  • Öljyä
  • Kolme valkosipulin kynttä
  • Persiljaa
  • Kanan fileitä
  • Kaksi kananmunaa
  • Tilkka vettä
  • Vehnäjauhoja
  • Korppujauhoja
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Ensiksi valmistetaan yrttivoi.

Siihen tarvittiin: Voita, kolme murskattua valkosipulin kynttä sekä pakastimen pohjalta persiljaa. Huoneenlämpöiseen voihin sekoitetaan muut ainekset.

Valkoisessa kulhossa voikuutioita, murskattua valkosipulia ja persiljaa

Saatu seos voidaan pyörittää tangoksi ja laittaa pakastimeen jäähtymään.

Sushien valmistamiseen käytettävä muovinen muotti on täytetty voiseoksella.

Käytän maustevoipötköjen tekemiseen joskus Japanista tuomaani sushien valmistamiseen tarkoitettua muottia. Muotti vuorataan kelmulla ja voi asetetaan muotin pohjalle. Päällimmäinen muotin osa pyöristää tuotoksen.

Valkosipulitanko josta osa paloiteltuna leikkuulaudalla

Jäähtynyt/jäätynyt valkosipulivoi pilkotaan pienemmiksi palasiksi.


Fileerausveisi on kananfileen sisällä ja on viiltänyt sinne taskun

Fileerausveitsellä leikkasin taskun fileeseen. Kannattaa varoa, että ei puhkaise filettä 🙂

Kanan fileen taskuun on laitettu valkosipulivoi palasia

Valkosipulivoin palasia laitetaan tasku täyteen. Taskun pää sidotaan koktailtikulla umpeen niin että maustevoi ei karkaa sisältä pois.

Kolme lautasta, kaksi punaista ja yksi valkoinen. Valkoisessa lautasessa on kananmunaa ja punaisissa vehnäjauhoja ja korppujauhoja

Kuorrutukseen tarvitaan kolme ainesta. Kaksi kanamunaa rikotaan ja lisätään sekaan tilkka vettä. Venhäjauhoihin sekoitetaan muut mausteet. Tällä kertaa käytössä oli suolaa ja mustapippuria. Kolmannessa lautasessa on korppujauhoja.
Kuvan ylälaidassa käsi, joka pyörittää kanafilettä muna-vesi seoksessa. Alavasemmalla lautanen jossa on valmiiksi leivitetty kanafile. Kanafile pyöritellään ensin muna-vesiseoksessa ja sen jälkeen vehnäjauhoissa. Lopuksi se pääsee korppujauhokylpyyn.

Kanafileet ovat paistinpannulla saamassa väriä pintaan

Fileet paistetaan voi-öljy seoksessa paistinpannulla keskilämmöllä sen verran että saadaan kauniin ruskea pinta.

Fileet asetetaan uunivuokaan ja uuniin n. 20 min ja asteita 200. Päälle kannattaa laittaa leivinpaperi, niin kanafileet eivät pääse palamaan ja kuivumaan.

Uunivuoka jossa paistetut fileet

Paistamisen jälkeen poistetaan tikut.

Valmis annos, kanafele, perunamuusia ja herneitä. Taustalla salaattia. Sitruunasiivuja kanafileen päällä

Ja sitten ei muuta kuin syömään. Kylkeen perunamuusia ja herneitä.

Marjapiirakka

Ihan ensiksi. Minä en ole leipuri.

Toiseksi, piti tehdä jotakin yllättävään kahvihetkeen sellaisista aineksista jotka löytyvät kotoa. Pakastimessa oli vielä marjoja, joten sieltä jotakin esiin ja kokkaamaan 😀

Iltalehden sivuilta löysin helpon marjapiirakan ohjeen, jonka uskoin osaavani valmistaa.

Pieni mukailu tuli tietenkin heti alkuun kun kotona oli vain kolme kananmunaa. Siispä tähän juuri se kooste, jolla tein.

Tarvittiin:

  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl sulatettua voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • mansikoita ja puolukoita pakastimesta

Ja näin tehtiin: 

  1. Munat ja sokeri sekaisin kulhossa.
  2. Kuivat aineet sekaisin.
  3. Sulatettu voi sekä maito kulhoon. Sekoitetaan.
  4. Jauhot ja leivinjauhe sekä vaniliinisokeri mukaan. Seos tasaiseksi.
  5. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikinamassa vuokaan.
  6. Päälle pilkotut mansikat ja puolukat.
  7. Paistetaan uunissa 200 asteessa n. 25 min.

Tuli niin hyvää että kokki hämmästyi itsekin 😀

Linssikeitto

Näitä tarvittiin tänään

  • 2 sipulia
  • Pala inkivääriä
  • Öljyä
  • Lemon Drop chili
  • Kurkumaa
  • Suolaa
  • Mutti tomaattimurskaa
    Tomaattipyrettä
  • n. 1 l vettä
  • 2,5 dl punaisia linssejä
  • 3 dl kookosmaitoa
    Koskenlaskija juustoa

Kuvassa ainekset joita reseptissä tarvitaan. linssejä, tomaattimurskaa, kookosmaitoa, inkivääriä, chiliä, sipulia ja öljyä

1) Pilko sipulit ja inkivääri pieneksi. Lisää kattilaan sipulisilppu, inkivääripalat, öljy sekä kaikki mausteet. Kuullota ja anna makujen herätä.

Kattilassa kuullottumassa inkivääri, sipuli ja chili

2) Lisää tomaattimurska ja vesi

3) Lisää huuhdellut linssit kattilaan ja jätä keitto kiehumaan noin 20 min

Keitto kiehuu kattilassa, päällä näkyy kokonaisia linssejä

4) Lisää joukkoon kookosmaito sekä loput mausteet ja tarkista maku. Lisää suolaa!

5) Soseuta sauvasekoittimella keitto samettiseksi

Soseutettu keitto kattilassa

Ja sitten ei kun syömään 🙂
Tällä kertaa se päätyi termospulloon ja pääsi retkievääksi Kalkkirantaan hienojen kevättalvimaisemien keskelle.

Kuvassa käsi, joka pitää muovista kuksaa kädessä. Kuksa on täynnä linssikeittoa, taustalla meren jäätä ja saari

Olipa hieno retkipäivä.  Aurinko helli, maisema rauhoitti, kuuma linssikeitto lämmitti ja kahvi kruunasi nautinnon ❤️

Kalamureke

Tänään synty kalamureketta ja vähän muutakin. Pakastimeen oli taas kerääntynyt useamman kalan ruodot, joten oli hyvä aika ryhtyä niitä käyttämään.

Ja tämähän on helppoa kuin heinän teko, jos ei lasketa sitä tiskipuolta sitten kun homma on tehty 😀

Kalat kattilaan ja vettä perään.

Kattila jossa sisällä kalanruotoja, kalan pää näkyy ylä oikealla

Ruodot saivat hetken kiehua kattilassa. Sitten riipimispuuhiin eli kalan lihan irrottamiseen ruodoista. Iso kasa niitä taas tulikin. Huomasin heti että riittää muuhunkin kuin murekkeeseen, mutta se on jo taas toinen juttu.

Kuvassa ainekset, suolaa perunajauhoja mustapippuria, sipuli, paprika ja kaksi kananmunaa

Aineksia esiin. Tänään käytettiin:

  • Sipuli
  • Paprika, suippomalli oli
  • Kaksi kananmunaa
  • Kermapurkin loppu
  • Suolaa
  • Perunajauhoja ruokalusikallinen
  • Mustapippuria
  • Kuivattua tilliä
  • Voita
  • Korppujauhoja

Tehosekoittajassa kalamurenia, sipulia ja pala paprikaa

Sipuli, paprika ja kalapalat tehosekoittajaan ja surrur.

Seokseen lisätään kermaa

Sekaan vielä kermaa. Makua kannattaa tunnustella tässä kohtaa ja lisätä tarvittaessa mausteita.

Seokseen on lisättu kaksi kananmunaa, keltuaiset näkyvät kalamassan päällä

Lisätään kananmunat ja koko komeus vielä surrur. Kalamassa laitetaan vuokaan. Ei kannata täyttää ihan täyteen, koska paistos kohoaa uunissa. Vuoka oli voideltu ja korppujauhotettu.

Kalamassaa täynnä oleva vuoka on asetettu isompaan uunivuokaan ja väliin kaadetaan vettä

Murekevuoka asetetaan isompaan uunivuokaan ja täytetään kuumalla vedellä. Paistetaan uunin alatasolla 200 asteessa n. 50 min.

Ole varovainen nostelussa, vesi on kuumaan uuniin mennessä ja myös pois otettaessa.

Valmis mureke vuokassa

Hieno ruskea pinta tuli. Vuoka saa hetken levähtää ja jäähtyä ennenkuin se kumotaan astiastaan pois. Jos olet hyvin voidellut vuokasi, niin se hoituu kätevästi.

Valmis mureke kahtia leikattuna leikkuulaudalla

Hyvä ja maukas tuli. Murekkeen voi koristella ja päällystää jos haluaa.. Tai sen voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä aterian osana. Sopii hyvin myös leivän päälle 🙂

 

Hotwings

Pitkään on tehnyt mieli laittaa kanansiipiä. Hyvä paketti tarttui kaupasta mukaan ja tuumasta toimeen.

Tein alkuun mausteseoksen. Valmista Poppamiehen Rub-sekoitusta, paprikarouhetta ja leivinjauhetta.

RUB maustepussi, rouhittua paprikaa ja leivinjauhetta

Paprikarouheella vähän jatkoin valmista RUBia ja lisäksi meni pari ruokalusikallista leivinjauhetta. Jos kaikki syöjät ovat chilin ystäviä, niin RUBia ei tarvitse jatkaa paprikarouheella. Meillä on monenlaista syöjää, joten varmuuden vuoksi jatkan vähän.

Kanan siipeä pyöritetään mausteseoksessa
Siipipalat pyöräytetään mausteseoksessa.
siipipaloja lautasella maustumassa

Siipipalat saavat maustua puolisen tuntia. Uuni lämmitetään 200 asteeseen ja siipipalat ritilän päälle paistumaan. Ritilän alle kannattaa laittaa pelti ja leivinpaperi, niin mahdolliset ylimääräiset rasvat tippuvat pellille eivätkä uunin pohjalle.

siipipalat uunissa ritilän päällä
Paistoaika n. 40 min. Puolessa välissä voi kanapalat kääntää niin tulee tasaisempi paisto.
Valmiit hotwingsit uunivuokassa
Valmiit siipipalat asetetaan vuokaan ja tarjoillaan kuumana, sellaisenaan tai vihanneksilla höystettynä.
Kanasiipi joka on kasteltu BBQ-kastikkeessa
Kastikkeena aikaisemmin valmistamaani BBQ-kastiketta. Kerrassaan taivaallinen yhdistelmä.
Bon Appetit

Hernekeitto

On ollut pitkään suunnitteilla hernekeiton valmistaminen kotikeittiössä. Varmaan joku muisto varhaisemmasta lapsuudesta pukkasi pintaan. Meni monta kauppareissua ennen kuin sain tuotua mukanani kuivattuja herneitä. Sen jälkeen ne viihtyivat kaapissakin hyvän tovin 😀

Vaan tuumasta toimeen.

Näitä tarvitsin:

  • Kuivattuja herneitä pussillinen
  • Kolme porkkanaa
  • Kaksi sipulia
  • Yrttimaustetta
  • Kuivattua nokkosta
  • Kuivattua salviaa
  • Savupaprikaa
  • Mustapippuria
  • Rosepippuria
  • Paprikarouhetta
  • Savusuolaa
  • Sinappia
  • Itsetehtyä luulientä
  • Kermaa
  • Konjakkia
  • Pekonisilppua
  • Vettä

Valmistus aloitetaan viimeistään edellisenä päivänä.

Kuivat herneet huuhdotaan ja laitetaan veteen likoamaan. Hyvin voivat liota vuorokaudenkin.

Kaadoin herneitten likoveden pois. Tutkiessani eri ohjeita rokan laatimisesta, sille toimenpiteelle oli kahden laista käytäntöä. Joko keitetään likovedessään ja lisätään tarpeen mukaan vettä – tai se kaadetaan pois ja herneet huuhdellaan ja keitetään uudessä vedessä. En löytänyt oikein kunnon selitystä sille miksi kulloisellakin tavalla on tehty. Päädyin keittämään rokkaa uudessa raikkaassa vedessä.

Herneet likoamassa astiassa

Vettä alkuun hieman päälle herneiden pinnan. Lisäilin vettä useampaan kertaan hautumisen aikana. Kannattaa hämmentää keittoa aika-ajoin jotta se ei ota kiinni kattilan pohjaan. Alkuun herneet ovat painavia ja pysyttelevät tiiviisti alhaalla.

Jos keitokseen syntyy vaahtoa, se voidaan poistaa kauhalla.

Herneet kattilassa ja vettä päällä

Herneet poreilivat liedellä pari tuntia ja sen jälkeen lisäilin aineksia. Tavoitteena oli saada kasvishernekeitto, joten lisukkeet sen mukaan.

Hernekeittoon on lisätty porkkanakuutioita

Kuorin ja pilkoin pieniksi kuutioiksi kolme porkkanaa.

Sipulisilppu lisättynä kattilaan

Kaksi sipulia päätyi myös mukaan keittymään. Porkkanoiden ja sipulin lisäämisen jälkeen rokka poreili edelleen reilun tunnin. Jos rokka käy liian sakeaksi, niin lisätään vähän vettä.

Sauvasekoittimella sattumat pienemmiksi

Koska rakentelin omaa versiotani, niin pyöräytin isommat sattumat pieniksi sauvasekoittimella.

Lopulta oli maustamisen aika. Kaapista löytyvät yrtit pääsivät maustamaan keittoa. Joulusinappi sai arvoisensa lopun päätyessään keittoon mausteeksi. Kermapurkin puolikas ja pieni tujaus konjakkia mukaan lisäämään aromeja.

Rokka sai muhia vielä tunnin verran. Lopuksi on aika suolata keitos. Tänään käytin savusuolaa.

Koska keitto on pääosin kasviskeitto eikä perinteinen lihasattumilla valmistettu, niin lihansyöjille paistoin pannulla pekonisilppua, jota voi lisätä omaan annokseensa.

Pekonisilppua paistinpannulla

Viiden tunnin hauduttelun jälkeen oli aika maistaa ensimmäinen annos. Ja hyvältä se maistui 🙂

Valmis annos keittoa ja päällä pekonia

Kyllä rokasta on moneksi. Jos haluaa oikein hienon keiton niin sauvasekoittimella voi pyöritellä niin kauan että tuotos on samettista. Ja päälle ehkä lisäksi vielä lusikallinen smetanaa tai kermavaahtoa.

 

Page 2 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi