On ollut pitkään suunnitteilla hernekeiton valmistaminen kotikeittiössä. Varmaan joku muisto varhaisemmasta lapsuudesta pukkasi pintaan. Meni monta kauppareissua ennen kuin sain tuotua mukanani kuivattuja herneitä. Sen jälkeen ne viihtyivat kaapissakin hyvän tovin 😀
Vaan tuumasta toimeen.
Näitä tarvitsin:
- Kuivattuja herneitä pussillinen
- Kolme porkkanaa
- Kaksi sipulia
- Yrttimaustetta
- Kuivattua nokkosta
- Kuivattua salviaa
- Savupaprikaa
- Mustapippuria
- Rosepippuria
- Paprikarouhetta
- Savusuolaa
- Sinappia
- Itsetehtyä luulientä
- Kermaa
- Konjakkia
- Pekonisilppua
- Vettä
Valmistus aloitetaan viimeistään edellisenä päivänä.
Kuivat herneet huuhdotaan ja laitetaan veteen likoamaan. Hyvin voivat liota vuorokaudenkin.
Kaadoin herneitten likoveden pois. Tutkiessani eri ohjeita rokan laatimisesta, sille toimenpiteelle oli kahden laista käytäntöä. Joko keitetään likovedessään ja lisätään tarpeen mukaan vettä – tai se kaadetaan pois ja herneet huuhdellaan ja keitetään uudessä vedessä. En löytänyt oikein kunnon selitystä sille miksi kulloisellakin tavalla on tehty. Päädyin keittämään rokkaa uudessa raikkaassa vedessä.
Vettä alkuun hieman päälle herneiden pinnan. Lisäilin vettä useampaan kertaan hautumisen aikana. Kannattaa hämmentää keittoa aika-ajoin jotta se ei ota kiinni kattilan pohjaan. Alkuun herneet ovat painavia ja pysyttelevät tiiviisti alhaalla.
Jos keitokseen syntyy vaahtoa, se voidaan poistaa kauhalla.
Herneet poreilivat liedellä pari tuntia ja sen jälkeen lisäilin aineksia. Tavoitteena oli saada kasvishernekeitto, joten lisukkeet sen mukaan.
Kuorin ja pilkoin pieniksi kuutioiksi kolme porkkanaa.
Kaksi sipulia päätyi myös mukaan keittymään. Porkkanoiden ja sipulin lisäämisen jälkeen rokka poreili edelleen reilun tunnin. Jos rokka käy liian sakeaksi, niin lisätään vähän vettä.
Koska rakentelin omaa versiotani, niin pyöräytin isommat sattumat pieniksi sauvasekoittimella.
Lopulta oli maustamisen aika. Kaapista löytyvät yrtit pääsivät maustamaan keittoa. Joulusinappi sai arvoisensa lopun päätyessään keittoon mausteeksi. Kermapurkin puolikas ja pieni tujaus konjakkia mukaan lisäämään aromeja.
Rokka sai muhia vielä tunnin verran. Lopuksi on aika suolata keitos. Tänään käytin savusuolaa.
Koska keitto on pääosin kasviskeitto eikä perinteinen lihasattumilla valmistettu, niin lihansyöjille paistoin pannulla pekonisilppua, jota voi lisätä omaan annokseensa.
Viiden tunnin hauduttelun jälkeen oli aika maistaa ensimmäinen annos. Ja hyvältä se maistui 🙂
Kyllä rokasta on moneksi. Jos haluaa oikein hienon keiton niin sauvasekoittimella voi pyöritellä niin kauan että tuotos on samettista. Ja päälle ehkä lisäksi vielä lusikallinen smetanaa tai kermavaahtoa.